Úterý 17. listopadu 1992

Poslanec Václav Trojan: Vážený pane předsedo, vážená vládo, vážená sněmovno, nebudu vás zdržovat dlouho. Chci jen vyjádřit svůj osobní pocit, který mám, když slyším volání po referendu. Mně osobně toto volání připadá jako situace na Titaniku již dlouho po srážce s ledovcem, kdy kapitán a většina posádky vytahují a spouštějí záchranné čluny, zatímco druhý důstojník běhá po palubě a organizuje mezi cestujícími hlasování o tom, zda se má Titanik potopit či nikoliv.

Předseda ČNR Milan Uhde: Nejsou další přihlášky do rozpravy, proto rozpravu uzavírám a budeme se zabývat procedurálními návrhy.

Než dáme slovo panu navrhovateli a paní společné zpravodajce budeme hlasovat o návrhu pana poslance Votavy na to, aby se usnesení České národní rady ke sněmovnímu tisku FS 132 schvalovalo hlasováním po jménech.

(Přicházejí poslanci do sněmovny.)

Pro ty pány poslance, kteří přicházejí a nezachytili z reproduktoru toto upozornění: budeme hlasovat o procedurálním návrhu pana poslance Votavy na to, aby se navržené usnesení České národní rady ke sněmovnímu tisku FS 132 schvalovalo hlasováním po jménech.

Kdo je pro přijetí tohoto procedurálního návrhu, ať zvedne ruku. 151 hlas byl pro návrh pana poslance Votavy.

Táži se, kdo je proti tomuto návrhu, ať zvedne ruku. 14 hlasů proti.

Tento návrh byl přijat.

Nyní je třeba zabývat se procedurálním návrhem pana poslance Wagnera, který navrhl, aby o schválení usnesení se hlasovalo, jako by šlo o ústavní zákon, to jest aby byla pro jeho přijetí nezbytná třípětinová většina. Hlásí se pan poslanec Kužílek s faktickou poznámkou.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové. Pan poslanec Wagner nám nenavrhl jen tak ledajaký návrh. Pan poslanec Wagner nám podle mého soudu navrhl nejenom novelizaci § 24 Jednacího řádu ČNR, ale i novelizaci platné Ústavy. Z toho vyplývá jednak nějaký režim schvalování tohoto návrhu, a jednak - protože by šlo o novelizaci Ústavy - by k takovému schválení Ústavy musela být třípětinová většina. Domnívám se, že není důstojné České národní rady hlasovat jen tak z chodu o návrhu, který je novelizací Ústavy, a Jednacího řádu. Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji. K tomu se již vyjádřil pan místopředseda Vlach. Pan poslanec Kužílek mě předběhl, mám v ruce Jednací řád a jeho § 24, ve kterém se říká: "K platnému usnesení je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců". Jednáme o usnesení, o ničem jiném, a každý jiný postup by vyžadoval novelizaci Jednacího řádu, který je zákonem. Podle mého názoru to není možné. Hlásí se pan poslanec Seifer.

Poslanec Pavel Seifer: Vážený pane předsedo, vládo, slovutná sněmovno, uvědomuji si velice vážnou situaci, která existuje - legislativní, ústavní, ale uvědomuji si na druhé straně vážnost toho, o čem budeme rozhodovat. Uvědomme si, že k tomu budeme potřebovat více, než nadpoloviční většinu zde přítomných poslanců. Přimlouval bych se za to, abychom byli schopni a ochotni toto přijmout. Je to faktická poznámka, je to v jejím rámci.

Předseda ČNR Milan Uhde: Pane poslanče, domnívám se, že to nebyla technická poznámka, doporučuji omezit se na technické poznámky, nebo raději respektovat výklad Jednacího řádu. Nemůžeme ho novelizovat, podle mne není způsob, jak dát o procedurálnímu návrhu pana poslance Wágnera hlasovat. Hlásí se pan poslanec Wágner. Doufám, že přednese jen technickou poznámku, protože rozprava byla uzavřena.

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedo, dámy a pánové. Pan předseda argumentoval věcně, proč se o mém návrhu nemůže hlasovat. Žádám, aby mi bylo přiznáno stejné právo argumentovat věcně, proč se o mém návrhu může hlasovat. Smím?

Předseda ČNR Milan Uhde: Myslím si, že je to v pořádku.

Poslanec Jozef Wagner: § 78 Zásady zákonů a návrhy zákonů Federálního shromáždění hovoří o tom, jakým způsobem se v České národní radě vyslovujeme k federálním předlohám. Odstavec první a odstavec druhý § 78 hovoří jednoznačně o tom, že se o takových předlohách jedná ve výborech České národní rady.

Potom je tady § 80, kde se jedná o řádově jinou věc, o předkládání návrhů zákonů FS Českou národní radou, a to se týká jednání této sněmovny.

My, teď chceme schvalovat ve sněmovně usnesení, které se vyslovuje k tomu, co upravuje § 78, ale použili jsme jiné techniky než je v jednacím řádu popsána. V této souvislosti se domnívám, že pokud postupujeme mimo logiku, která je explicitně uvedena v jednacím řádu ČNR, tady je explicitně řečeno, že ke sněmovním tiskům federálním se vyjadřují výbory, nikoliv tato sněmovna, a tak pak se stává výjimečný případ, že k federálním tiskům se chce vyjádřit tato sněmovna, pak musí nutně řešit i způsob, jakým bude o této věci hlasováno. Proto jsem navrhl, co jsem navrhl.

Děkuji za pozornost.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji, pan místopředseda Vlach.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Mám faktickou poznámku. Zazní-li procedurální návrh, má právo ho odůvodnit navrhovatel a pak už by k němu rozprava být vedena neměla.

Domnívám se v tomto okamžiku, že si ušetříme čas, pokud rozhodneme hlasováním o tom, co zde zaznělo.

Předseda ČNR Milan Uhde: To znamená, doporučujete pane místopředsedo, aby se o návrhu pana poslance Wágnera hlasovalo, jestli dobře rozumím. Pan poslanec Payne s technickou poznámkou.

Poslanec Jiří Payne: Já sice souhlasím s místopředsedou Vlachem, že hlasování by bylo rychlejší, ale přece jenom ta rozprava o procedurální záležitosti vede k tomu, že si zde ujasníme některé problémy.

Já bych rád jenom upozornil, že toto hlasování nebude hlasováním ve smyslu citovaného paragrafu jednacího řádu, jak ho uváděl kolega Wágner, nýbrž ve smyslu § 4, kde se říká, že do působnosti ČNR patří zejména jednat a usnášet se o zásadních otázkách vnitřní politiky české republiky. V tomto smyslu bychom mohli interpretovat toto hlasování. (Potlesk).

Děkuji, pan místopředseda Vlach.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Racionalizační návrh neprošel. Dovolte ještě trochu argumentace. My jsme přesně v souladu s jednacím řádem rozhodly o zařazení nového bodu, a to je usnesení. Jak už jsem zde jednou konstatoval o zařazení tohoto bodu jsme rozhodli hlasováním, pokud by chtěl někdo toto rozhodnutí sněmovny změnit, musel by navrhnout revokaci tohoto usnesení sněmovny a pak bychom se k tomu mohli vrátit. Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, domnívám se, že by bylo na čase přejít k rozhodování o jednotlivých pozměňovacích návrzích, jak zde zazněly.

Předseda ČNR Milan Uhde: Já tedy žádám paní poslankyni Janů, aby se ujala funkce společné zpravodajky.

Poslankyně Ivana Janů: Vážený pane předsedo, vážená vládo, dámy a pánové. V rozpravě vystoupilo celkem 17 poslanců z toho 3 poslanci vznesli věcné pozměňující návrhy. Prvním návrhem byl návrh pana poslance Kužílka, který navrhl vypustit z návrhu na usnesení bod III.

Druhým návrhem, zdvojeným návrhem, byl návrh pana poslance Wágnera, který doporučoval, aby ČNR doporučila, aby platnost ústavního zákona FS, návrh č. 132, byla vázána na jeho schválení v referendu. Tento návrh tlumočil za ČSSD, SPR-RSČ,LSU, LB, HSD-SMS.

S třetím návrhem vystoupil pan poslanec Votava, který navrhl hlasování podle jmen. To jsou všechny pozměňovací návrhy.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji paní poslankyni Janů, pan poslanec Wágner se hlásí s technickou poznámkou.

Poslanec Jozef Wagner: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, nevzal jsem si s sebou ani jednací řád, abych vám ze zákona citoval, jak má poslanec nárok a právo navrhovat procedurální postup a jak se o něm má hlasovat. To všichni známe.

V této velmi napjaté chvíli se stává to, co jsme v den tak významný jako je dnešní, před třemi léty slyšeli na místech, kde mnozí z nás byli. A z toho si můžeme odvodit velmi jednoznačně, tedy porušujeme pravidla formální demokracie, při jejich porušování došlo kdysi k tomu, že jsme teď nuceni nebo budeme nuceni ještě projednávat třeba zákon o třetím odboji. Já se obávám, že budeme projednávat, nebo naši nástupci zákon o IV. odboji (bouchání do lavic), když nebudeme ctít pravidla formální demokracie. Vyzývám vás, abyste je ctili.

Předložil jsem procedurální návrh, máte dost hlasů na to, abyste pravdu potlačili (bouchání do lavic) těmito hlasy, které jsou málo na to, aby potlačili to, co všichni cítíme.

Předseda ČNR Milan Uhde: Volám k řečništi poslance Maška, který se přihlásil s technickou poznámkou.

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, myslím, že tuto diskusi bychom už měli ukončit. Pan poslanec Wágner by měl pochopit že jeho návrh nebyl procedurálním návrhem, byl to možná návrh na novelizaci zákona, ale to také nebyl, protože takový návrh má určitá pravidla, takže snad pan poslanec Wágner zde vyjádřil svoji touhu, jak by hlasování mělo vypadat a já doufám, že při hlasování nám pomůže tu věc naplnit.

(Potlesk).

Předseda ČNR Milan Uhde: Já nemohu řídit schůzi jinak než v duchu toho pochopení jednacího řádu, který jsem tu přednesl pane poslanče. Takže svůj plamenný projev jste sice přednesl jako faktickou poznámku, ale nemohu vám vyhovět a musím požádat paní poslankyni Janů, aby pokračovala. S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Kraus.

Poslanec Michal Kraus: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte abych využil faktickou poznámku k tomu, abych pro ty méně chápající vysvětlil, co v podstatě pan poslanec Wágner tím citováním paragrafu 78 myslel. Myslím, že § 78 jednoznačně říká o tom, jak se zásady a návrhy zákonů FS projednávají v ČNR. Normálně tomu bývá ve výborech. Jestliže jsme se rozhodli pro to, že tento návrh budeme projednávat v plénu, měli bychom i tak ctít § 78, jak je v našem jednacím řádu. Tam se říká jednoznačně, že se tyto návrhy zákonů projednávají, jako by to byly návrhy zákonů ČNR. Jestliže se jedná o návrh ústavního zákona FS, podle § 78 bychom ho měli projednat stejně, jako zásady návrhu zákona ČNR tzn. zásady ústavního zákona.

Myslím si, že v tomto případě je naprosto jednoznačné, že podle § 78 bychom měli alespoň hlasováním rozhodnout, zda se rozhodneme pro to, že budeme hlasovat jako by to byl návrh ústavního zákona.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Krausovi. Trvám na tom, že jednací řád byl vyložen způsobem jednoznačným a výklad, který podal pan poslanec Kraus, není správný, i když se ohání zmínkami o tíž a pomaleji chápajících. Paní poslankyně Janů, buďte tak laskava, ujměte se projednávání jednotlivých pozměňovacích návrhů. S faktickou poznámkou se hlásí ještě pan poslanec Kraus.

Poslanec Michal Kraus: Pane předsedo, konstatoval jste, že moje stanovisko nebylo správné, já bych chtěl, abyste doložil, na základě čeho není toto stanovisko správné.

Předseda ČNR Milan Uhde: Pan poslanec Ullmann, potom pan místopředseda Vlach.

Poslanec Josef Ullmann: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, velmi se omlouvám, nechtěl jsem vystupovat, ale to, co tu prožíváme, je něco neobvyklého. Bylo tady hovořeno o těch méně chápavých. Čili já se k nim chci obrátit také. Nechť méně chápaví si uvědomí, že nehovoříme a nebudeme hlasovat o předloze federálního zákona, ale o usnesení ČNR. Nevím, jak ještě bych to řekl, ale jestli je někdo tak málo chápavý, že ani poté to nepochopí, tak jsem opravdu zděšen z toho, že tu sedí.

/Potlesk v části sálu./

Poslankyně Ivana Janů: Pane předsedo, dámy a pánové, první pozměňovací návrh přednesl pan poslanec Kužílek a zněl tak, aby z návrhu na usnesení České národní rady byl vypuštěn bod III. bez náhrady.

Předseda ČNR Milan Uhde: Budeme hlasovat o tomto pozměňovacím návrhu.

Kdo je pro přijetí tohoto pozměňovacího návrhu, který podal pan poslanec Kužílek a který připomněla společná zpravodajka, ať zvedne ruku. 107 hlasů pro.

Kdo je proti, ať zvedne ruku. 4 hlasy proti.

Tento návrh byl přijat.

Paní společná zpravodajko, prosím, pokračujte.

Poslankyně Ivana Janů: Druhým pozměňovacím návrhem byl pozměňovací návrh pana poslance Wagnera, který naopak doporučuje, aby do usnesení k vládnímu návrhu ústavního zákona o zániku ČSFR byl přidán bod IV. Tím, že jsme odsouhlasili, že bod III. nebude, je navrhován bod III, který by zněl: ČNR doporučuje, aby platnost ústavního zákona o zániku ČSFR byla vázána na jeho schválení v referendu.

Předseda ČNR Milan Uhde: Kdo je pro přijetí pozměňovacího návrhu, který podal pan poslanec Wagner a který připomněla paní společná zpravodajka, ať zvedne ruku. 80 hlasů je pro.

Kdo je proti tomuto návrhu, ať zvedne ruku. 105 hlasů je proti.

Tento návrh nebyl přijat.

Paní společná zpravodajko, prosím.

Poslankyně Ivana Janů: Nyní zbývá hlasovat o celém návrhu usnesení, kde zůstávají pouze body I a II a vzhledem k návrhu pana poslance Votavy by mělo být hlasováno podle jmen.

Předseda ČNR Milan Uhde: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, procedurální návrh pana poslance Votavy o hlasování podle jmen byl přijat, takže nyní chci připomenout, že Česká národní rada si zvolila 9 ověřovatelů, jejichž jména nyní přečtu a prosím, aby ohlásili svou přítomnost.

Pan poslanec Josef Effenberger - přítomen,

pan poslanec Alfred Frommer - nepřítomen,

paní poslankyně Marta Hubová - přítomna,

pan poslanec Robert Kolář - přítomen,

paní poslankyně Eva Matoušková - přítomna,

pan poslanec Ludvík Motyčka - přítomen,

pan poslanec Ladislav Rymeš - přítomen,

pan poslanec Tomáš Svoboda - přítomen,

pan poslanec Eduard Zeman - přítomen.

Děkuji.

Nyní přistoupíme ke stanovenému způsobu hlasování. Prosím, abyste mi věnovali ještě trochu pozornosti. Doporučuji stanovit takový systém, aby kontrolu výsledků hlasování prováděli zároveň se mnou u stolku zpravodajů vždy dva ověřovatelé ČNR, a to po jednom z koaliční strany a opoziční strany. Tak se postupně vystřídají všichni. Ostatní přítomní ověřovatelé si mohou značit na svých místech počty hlasů pro, počty hlasů proti a kdo se zdržel hlasování - pro případnou další kontrolu. Navrhoval bych, aby ověřovateli, kteří zaujmou svá místa jako první, byli pan poslanec Ludvík Motyčka a paní poslankyně Marta Hubová. Pokud ověřovatelé zaujali svá místa, budu nyní číst poslance podle klubů a podle jmen a každý oznámí jasným hlasem, zda hlasuje pro, nebo proti, nebo zda se zdržel hlasování.

Čtu z prezenční listiny poslanců ČSSD.

Pan poslanec Bláha Jan - zdržel se hlasování

Brožík František - zdržel se

Petra Buzková - proti

Robert Dostál - zdržel se

Doubrava Vlastimil - zdržel se

Jiří Faifr - není přítomen

Eva Fišerová - zdržuje se hlasování

Stanislav Gross - proti

Václav Grulich - proti

Karel Hrdý - nepřítomen

Pavel Petržílek - nepřítomen

Miroslav Řezníček - nepřítomen

Vítězslav Sochor - zdržuje se

Zdeněk Trojan - zdržuje se

Jozef Wágner - proti

Eduard Zeman - proti

Budu číst z prezenční listiny poslanců KDS:

Marek Benda - pro

Jiří Haringer - pro

Pavel Kolář - pro

Vladimír Kotonhtáhly - pro

Jan Litomiský - pro

Michal Lobkowicz - pro

Věnceslav Lukáš - pro

Tomáš Svoboda - pro

Pavel Tollner - pro

Jan Zahraníček - pro

Budu číst z prezenční listiny poslanců KDU-ČSL:

Stanislav Bělehrádek - pro

Josef Janeček - pro

Ivana Janů - pro

Jiří Karas - pro

Jan Kasal - pro

Josef Krupík - pro

Josef Kubiš - pro

Karel Mach - pro

Ludvík Motyčka - pro

Eva Nováková - pro

Josef Pavela - pro

Pavel Severa - pro

Pavel Šafařík - pro

Jiří Uřičář - pro

Miloslav Výborný - pro

Budu číst z prezenční listiny poslanců ODA:

Miroslav Čerbák - pro

Viktor Dobal - pro

Josef Effenberger - pro

Čestmír Hofhanzl - pro

René Hába - pro

Tomáš Ježek - pro

Jan Kalvoda - pro

Oldřich Kužílek - pro

Karel Ledvinka - pro

Kateřina Lojdová - pro

Ivan Mašek - pro

Jiří Stádler - není přítomen

Radim Špaček - pro

Vladimír Šuman - pro

Čtu z prezenční listiny poslanců Sdružení pro republiku - republikánskou stranu Československa:

Miroslav Kašpárek - proti

Bohuslav Kuba - nepřítomen

Pavel Kulička - pro (potlesk)

Milan Loukota - nepřítomen

Eva Matoušková - zdržuje se hlasování

Ladislav Nedorost - proti

Jaroslav Novák - proti

Jiří Šoler - proti

Jaroslav Unger - proti

Vítězslav Valach - zdržuje se hlasování

Josef Valenta - proti

Jan Vik - nepřítomen

Zdeněk Vlček - proti

Oldřich Vrcha - proti

Budu číst z prezenční listiny poslanců LSÚ:

Jiří Drápela - proti

Alfréd Frommer - nepřítomen

Pavel Hirš - nepřítomen

Stanislav Kozák - proti

Josef Křížek - proti

Hana Orgoníková - nepřítomna

Vladimír Procházka - proti

Miroslav Raška - zdržuje se

Pavel Seifer - nepřítomen

Jaroslav Sýkora - proti

Tomáš Štěrba - zdržuje se

František Trnka - proti

Jiří Vačkář - proti

Jaroslav Vlček - proti

Jan Vraný - proti

Jiří Vyvadil - pro (potlesk)

Omlouvám se pane poslanče, čtu Vás ze setrvačnosti v klubu, jehož členem již nejste.

Čtu z prezenční listiny poslanců Hnutí za samosprávnou demokracii, Společnost pro Moravu a Slezsko:

Jaroslav Broulík - proti

Jiří Bílý - proti

Marta Hubová - zdržuje se

Jan Jegla - proti

Petr Kavan - proti

František Kačenka - proti

Michal Kraus - proti

Jan Kryčer - zdržuje se

Jiří Macháček - zdržuje se

Gerta Mazalová - proti

Rudolf Opatřil - proti

Miloš Skočovský - proti

Zbyšek Stodůlka - proti

Dalibor Štambera - proti

Čtu z prezenční listiny poslanců Levého bloku:

Ladislav Body - proti

Stanislava Bumbová - proti

Miroslav Čapek - proti

Vojtěch Čechák - proti

Květoslava Čelišová - proti

Václav Čundrle - proti

Václav Exner - proti

Václav Frank - proti

Antonín Hrazdíra - proti

Josef Hurta - proti

Jiří Hájek - proti

Josef Hájek - proti

Martin Chudoba - proti

Václav Klučka - proti

Vlastislav Kuchař - proti

Hana Lagová - proti

Jiří Machalík - proti

Josef Mandík - proti

Pan poslanec Jiří Maryt - proti

pan poslanec Dalibor Matulka - proti

pan poslanec Jaroslav Matějka - proti

pan poslanec Jan Navrátil - proti

pan poslanec Jaroslav Ortman - proti

pan poslanec Jaroslav Palas - proti

pan poslanec Svatomír Recman - proti

pan poslanec Ladislav Rymeš - proti

pan poslanec Vladimír Řezáč - nepřítomen

pan poslanec Tomáš Sojka - proti

pan poslanec Jaroslav Soural - proti

paní poslankyně Marie Stiborová - proti

pan poslanec Jaroslav Štrait - proti

pan poslanec Zdeněk Vorlíček- proti

pan poslanec Vratislav Votava - proti

paní poslankyně Anna Váchalová - proti

pan poslanec Jaroslav Žižka - proti

Čtu z prezenční listiny poslanců Občansko demokratické strany:

pan poslanec Petr Bachna - pro

pan poslanec Ivan Bečvář - pro

pan poslanec Josef Bejček - pro

pan poslanec Jaroslav Blažek -pro

pan poslanec Petr Brodský - pro

pan poslanec Vladimír Budinský - pro

pan poslanec Eduard Bureš - pro

pan poslanec Petr Čermák - pro

pan poslanec Jan Černý - pro

pan poslanec Josef Červinka - pro

pan poslanec Ota Fejfar - pro

pan poslanec Tomáš Fejfar - pro

pan poslanec Andrej Gjurič - pro

pan poslanec Josef Holub - pro

pan poslanec Jiří Honajzer - pro

pan poslanec Emil Jaroš - pro

pan poslanec Josef Ježek - pro

paní poslankyně Milada Kadlecová - pro

pan poslanec Jaromír Kalus - pro

pan poslanec Jan Klas - pro

pan poslanec Petr Koháček - pro

pan poslanec Robert Kolář - pro

paní poslankyně Milena Kolářová - pro

pan poslanec Jan Koucký - pro

pan poslanec František Kozel - pro

pan poslanec Jan Krámek - pro

pan poslanec Václav Krása - pro

pan poslanec Petr Lom - pro

pan poslanec Richard Mandelík - pro

paní poslankyně Hana Marvanová - pro

pan poslanec Jaroslav Melichar - pro

pan poslanec Václav Nájemník - pro

pan poslanec Petr Nečas - pro

pan poslanec Jindřich Němčík - pro

pan poslanec Luboš Němec - pro

pan poslanec Miroslav Novotný - pro

pan poslanec Jiří Novák - pro

pan poslanec Libor Novák st. - pro

pan poslanec Libor Novák ml. - pro

paní poslankyně Jiřina Pavlíková - pro

pan poslanec Jiří Payne - pro

pan poslanec Tomáš Páv - pro

pan poslanec Pavel Pešek - pro

pan poslanec Stanislav Pěnička - pro

pan poslanec František Pluhař - pro

pan poslanec Martin Přibáň - pro

paní poslankyně Anna Röschová - pro

pan poslanec Luděk Rubáš - pro

pan poslanec Jan Stráský - pro

pan poslanec Martin Syka - pro

pan poslanec Jaromír Šimánek - pro

pan poslanec Vlastimil Tlustý - pro

paní poslankyně Hana Tomanová - pro

pan poslance Václav Trojan - pro

pan poslanec Jan Třebický - pro

pan poslanec Milan Uhde - pro

pan poslanec Josef Ullmann - pro

pan poslanec Oldřich Váca - pro

pan poslanec Jiří Vlach - pro

pan poslanec Vlastimil Vlček - pro

pan poslanec Stanislav Volák - pro

pan poslanec Ivan Vrzal - pro

pan poslanec Otakar Vychodil - pro

pan poslanec Ondřej Zemina - pro

pan poslanec Anton Zima - pro

pan poslanec Leopold Zubek - pro

Je někdo z poslanců, kdo byl opomenut, nebyl čten a nemohl hlasovat?

(Nikdo se nehlásil).

Táži se ověřovatelů, zda vyžadují přestávku. Vyhlašuji tedy 5 minut přestávku.

(Schůze přerušena v 15.26 h.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP