Středa 21. října 1992

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji panu poslanci Grossovi, dále se do rozpravy přihlásil pan poslanec Matulka, uděluji mu slovo. Připraví se pan poslanec doktor Libor Novák.

Poslanec Dalibor Matulka: Vážený pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, předložený návrh zákona o Bezpečnostní informační službě se snaží poskytnout, jak bylo řečeno panem předkladatelem, právní rámec k vytvoření a fungování Bezpečnostní informační služby jako jednoho z nástrojů, kterým lze čelit případnému ohrožování demokratických principů bezpečnosti státu, jakož i přispět k ochraně práv a svobod občanů.

Na druhé straně však je nutné konstatovat, že návrh zákona neposkytuje téměř žádné reálné záruky k tomu, aby se Bezpečnostní informační služba nemohla stát nástrojem k naplnění jiných cílů, v zákoně nevyjádřených, tedy jakousi politickou policií, nebo politickou výzvědnou službou, kterou lze zneužít k potlačování opozičních názorů, jakož i ke sledování osob, stran, či hnutí nežádoucích z hlediska politických snah momentální vládnoucí koalice.

K tomuto závěru nás vede např. nedostatečná konkrétnost již ve vymezení působnosti Bezpečnostní informační služby, přílišná benevolence zákona pokud jde o volbu a použití zpravodajských prostředků a především zcela nedostačující úprava kontroly nad činností Bezpečností informační služby.

Kontrolní orgán v pojetí návrhu zákona je zcela formální, bez skutečných kontrolních pravomocí, vytrácí se preventivní funkce kontroly činnosti tohoto orgánu.

S pohledem na tyto zásadní nedostatky a také s přihlédnutím k tomu, že mnohé formulace zákona mohou připouštět natolik neurčitý výklad, že by mohlo skutečně dojít k zneužití Bezpečnostní informační služby k jiným než předpokládaným účelům, nemohou poslanci Levého bloku předložený návrh zákona podpořit. Děkuji.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji panu poslanci Matulkovi, prosím pana poslance Libora Nováka, připraví se pan poslanec Stodůlka.

Poslanec Libor Novák: Vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové. Přednáším dva pozměňovací návrhy, které de facto zpřesňují text zákona vzhledem k zákonu o zrušení FBIS a vzhledem k textu, který je v § 8. V § 8 odstavci 2 se hovoří o tom, že členy kontrolního orgánu jsou poslanci ČNR. Navrhuji, aby v tomto odstavci byla doplněna věta třetí, která zní: "Po skončení volebního období České národní rady vykonávají členové kontrolního orgánu svou funkci až do zvolení nového kontrolního orgánu."

Druhá změna, kterou navrhuji je, aby dosavadní § 161 byl označen 162 a byl vložen nový paragraf 161, který by zněl: "Bezpečnostní informační služba je státním orgánem České republiky, na který podle zákona, jímž se ruší FBIS, přecházejí práva a povinnosti Federální bezpečnostní informační služby v České republice.

Tato změna navazuje na návrh zákona o zrušení FBIS, kde se hovoří o tom, že Česká národní rada určí zákonem státní orgán, na který tato práva přecházejí. V dosavadním textu zákona tento orgán takto určen nebyl. Děkuji.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji panu poslanci a prosím pana poslance Stodůlku, aby přistoupil k řečništi. Připraví se pan poslanec Vlček Jaroslav.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové. Chci upozornit na jednu věc, která tu sice byla řečena, ale nezazněla tady výslovně. To jest to, že návrh tohoto zákona byl přikázán k projednání dvěma výborům, a to výboru ústavně právnímu a výboru pro právní ochranu a bezpečnost.

Výbor ústavně právní, jak znám z jeho praxe, jej posuzuje podle hlediska zákonného. Výbor pro právní ochranu a bezpečnost jej posuzuje z hlediska odborného. Mám však za to, že se návrhem tohoto zákona měl zabývat též třetí výbor, a to výbor petiční, pro lidská práva a národnosti, a to zejména z hlediska ochrany lidských práv.

To je důležitá okolnost, pro kterou FBIS současná i bývalá STB nemají jaksi u občanů příliš rozdílné stanovisko. Proto si myslím, že napříště by předsednictvo mělo dávat pozor i na takové věci. Děkuji.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji panu poslanci Stodůlkovi a prosil bych pana poslance Vlčka, aby se ujal slova. Jako další se připraví pan poslanec Macháček.

Poslanec Jaroslav Vlček: Vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, v současné chvíli na území naší republiky operuje 6 zpravodajských služeb: Vojenská rozvědka, kontrarozvědka, FBIS, Úřad zahraničních informací a dále Úřad pro ochranu ekonomických zájmů, který vznikl na jaře 1991 delimitací několika pracovníků Federálního ministerstva vnitra a poté vznikl obdobný úřad i ve Slovenské republice. Je to 6 služeb. Říkám to proto, že se domnívám, že je potřeba koordinovat i tuto činnost a stávající struktura v informativních službách tohoto charakteru je naprosto pro budoucnost nevyhovující. Tento zákon, který je předkládán, nebere na to zřetel a domnívám se, že pro tuto republiku, byť osamocenou Českou republiku, jsou možné pouze dvě zpravodajské služby:

Služba kontrarozvědného charakteru a rozvědného charakteru. Myslím si, že je to systémová věc a je to první oblast, které jsem se chtěl dotknout. Druhá věc, která se přímo dotýká předloženého zákona a jeho kvality - nechci o tom hovořit podrobně, abych se přímo dotýkal jednotlivých zákonů, co se mi tam líbí nebo nelíbí - domnívám se, že tento zákon musí respektovat především to, aby ochraňoval co největší skupinu lidí v této republice a byl zaměřen na ty, vůči kterým má sloužit. Domnívám se, že ochranné mechanismy, které určují kontrolu tohoto orgánu, a nebo orgány, které ho budou úkolovat, a v této spojitosti kontrola tohoto orgánu - to není dobře propracováno. Proto souhlasím s tím, co řekl pan poslanec Šuman, že je třeba urychleně tyto věci řešit. Proto klub LSU navrhuje zaprvé stáhnout z projednávání tento zákon dnes na této schůzi, zadruhé, aby každá politická strana ČNR jmenovala jednoho svého zástupce a aby tito jednotliví zástupci se jednak dohodli na pozměňovacích návrzích k tomuto zákonu, jednak řešili i koncepční otázky těchto šesti zpravodajských služeb na našem území.

Děkuji za pozornost.

(Potlesk v části sálu.)

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji panu poslanci Vlčkovi. Pan poslanec Vlček vznesl procedurální návrh. S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Vzhledem k významnosti tohoto návrhu doporučuji - a věřím, že pan Vlček s tím bude souhlasit, protože to je předmětem jeho návrhu, aby došlo k dohodě v této sněmovně - aby před hlasováním o návrhu pana poslance Vlčka se hlasovalo o jiném procedurálním návrhu, a to o tom, aby se sešly kluby a tento návrh projednaly.

(Hlasy: To nejde!)

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Zazněl zde další procedurální návrh, aby se sešly kluby.

Poslanec Vladimír Šuman: Promiňte, pane předsedající, tady vznikly dohady o tom, který je to návrh, je to návrh na stažení projednávání tohoto bodu, čili přerušení jednání o tomto bodu. Bývá dobrým zvykem - a jak si vzpomenete, nedávno tady byla kontraverze, kterou rozhodl místopředseda Kalvoda svým promluvením za vládu - že v situaci, kdy k té kontraverzi došlo, bylo nakonec vyhověno opozici a kluby se sešly.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Z logiky věci vyplývá, že je třeba hlasovat o procedurálním návrhu, aby se sešly kluby. (Hlasy: Ne!) S procedurální poznámkou se přihlásil pan poslanec Matulka.

Poslanec Dalibor Matulka: Pane předsedající, jsem toho názoru, že je třeba nechat hlasovat o procedurálních návrzích v tom pořadí, v jakém byly podány. První procedurální návrh byl návrh pana poslance Vlčka.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Já vím, že poslanec nemusí odpovědět na výzvu či dotaz jiného poslance. Vzhledem k závažnosti celé věci a k důsledkům pro Českou republiku, což říkám při plném uvědomění si závažnosti věci, prosím pana poslance Vlčka o vyjádření, zda souhlasí s tím, aby bylo o mém návrhu hlasováno před jeho návrhem. To je jeho právo, moje právo je ho o to požádat.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: S další technickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Kužílek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jednací řád ČNR nezná procedurálních návrhů. O ničem takovém se tam nikde nemluví. Jediné, co je zhruba blízko toho, o čem teď mluvíme, je ustanovení § 26 odst. 3, které praví, že o návrzích týkajících se způsobu projednávání se hlasuje před projednáváním věci. Já mám dojem, že tady bylo navrženo stažení a pan poslanec Šuman navrhl způsob projednání této věci tím, že by to měly projednat kluby. Já bych si dovolil tento pasus vysvětlit tak, že je nejdříve potřeba hlasovat o způsobu projednání, tj. projednání v klubech, a potom hlasovat o věci samé, o návrhu pana poslance Vlčka. Děkuji.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: S další technickou připomínkou se hlásí pan poslanec Vlček, potom pan poslanec Stodůlka.

Poslanec Jaroslav Vlček: Vážený pane předsedající, domnívám se, že skutečně jde o čas. Tím, že se sejdou kluby znova, ztratíme čas. Domnívám se, že všechny kluby pokládají tento zákon za natolik důležitý a klíčový pro tuto republiku, že o něm jednaly natolik zodpovědně, že není potřeba v tuto chvíli přerušovat schůzi a svolat kluby k novému projednání. Je třeba, aby se kluby znovu sešly a jmenovaly svého zástupce. Jak říkám, měli by to být všichni zástupci zúčastněných stran v tomto parlamentě a měli by se na věci dohodnout. Zdůrazňuji - dohodnout se v obou oblastech okruhů, které jsem tady nastínil. Proto se domnívám, že toto zdržení klubů je zbytečné, ničemu nepomůže. Nechť hlasuje sněmovna, jsou zde, tak jak vidím, prakticky všichni reprezentanti, ať se rozhodne, jestli s tímto návrhem většina souhlasí nebo nesouhlasí.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji. Prosím pana poslance Stodůlku. (Stahuje žádost o své vystoupení.) Hlásí se pan místopředseda Vlach, potom pan poslanec Šuman.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dámy a pánové, zcela úmyslně si neberu jednací řád k řečništi. Chtěl bych ale upozornit na to, co se zde začalo stávat určitou zvyklostí, která jednoznačně a zákonitě musí přispět k tomu, co jsme tady už několikrát nazvali kultivací politické práce ve sněmovně. Samozřejmě, že je možné, když se některé kluby dohodnou na tom, že nebudou respektovat žádný návrh kteréhokoli jiného klubu, že mohou většinovým stanoviskem vždycky zvítězit. Ale já bych doporučoval, abychom bez ohledu na téma, které momentálně projednáváme - a to co řeknu, není v rozporu s tím, čeho chce dosáhnout pan kolega Vlček - se drželi toho, co už se nám tady začalo dařit, zavést jako dobrý zvyk v této sněmovně. Čili, jestliže zástupce některého klubu navrhne přerušení, aby se mohl jeho klub sejít a poradit, tak to zbytek sněmovny respektuje. Ať už hlasováním, nebo tím, že předsedající schůzi přeruší a dá tuto možnost. To jsme si zde zavedli jako dobrý zvyk. Přimlouval bych se, abychom to respektovali i dále. Tento návrh tady zazněl z úst pana kolegy Šumana.

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Děkuji panu místopředsedovi Vlachovi. Chce promluvit pan kolega Šuman? Pan kolega Šuman chce dát přednost panu kolegovi Vlčkovi.

Poslanec Jaroslav Vlček: Já chci reagovat na slova pana místopředsedy Vlacha. Domnívám se, že to můžeme od něj brát jako vstřícně podanou ruku ke kolegiálním dohodám. Proto respektuji návrh pana Vlacha, beru tuto námitku i námitku pana poslance Šumana. Nechť se kluby sejdou, berme to tak, že se chceme dohodnout pro dobro věci. (Potlesk.)

Místopředseda ČNR Pavel Tollner: Dámy a pánové, je 11,40 h. Vyhlašuji přestávku do 13,30 h. Přestávku na oběd i na to, aby se mohly sejít kluby. Začneme ve 13,30 h.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dámy a pánové, dovolte mi na závěr ještě jednu důležitou organizační poznámku.

Jak situace vypadá, budou ještě v průběhu dnešního dne připraveny pozvánky pro členy komise předsednictva České národní rady pro jednání s komisí předsednictva Slovenské národní rady. Tyto pozvánky vám budou doručeny v průběhu odpoledne s tím, že je tam datum a hodina vám bude operativně upřesněna na mikrofon - jinak to asi nejde.

Děkuji vám.

(Schůze přerušena do 13.30 h.)

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dámy a pánové, prosím, abyste zaujali svá místa a zahajuji přerušené jednání schůze ČNR. Nechci zpochybňovat důležitost vašich rozhovorů, ale domnívám se, že bychom měli omezit počet řečníků alespoň pod 15.

Přerušili jsme naše jednání v průběhu rozpravy, projednáváme desátý bod naší schůze, tedy jednáme o návrhu zákona ČNR o Bezpečnostní informační službě České republiky.

Zazněl zde procedurální návrh pana poslance Vlčka, který navrhl přerušení, resp. on to formuloval jako stažení, ale já to rozumím jako přerušení projednávání tohoto bodu, protože návrh na stažení by musel zaznít před projednáváním tohoto bodu.

V přestávce, která následovala, měly šanci se k tomu sejít a také tak učinily všechny poslanecké kluby a záležitost projednat ještě jednou. Jsem informován o tom, že se touto záležitostí zabýval i výbor pro právní ochranu a bezpečnost.

Před opětovným zahájením jsem ještě dostal přihlášku do rozpravy, která nebyla samozřejmě uzavřena, od paní poslankyně Buzkové, pokud jsem tomu správně rozuměl, tak je tam návrh výboru. Domnívám se, že je v souladu s logikou projednávání, než přistoupíme k nějakému hlasování, abychom vyslechli stanoviska těch orgánů ČNR, které se problémem zabývaly o přestávce.

Hlásí se pan poslanec Fejfar, jestli není námitek, já jsem to projednával i s panem poslancem Vlčkem, myslím, že to má logiku, a měli bychom dát šanci k vyjádření. Prosím pana poslance Fejfara.

Poslanec Tomáš Fejfar: Vážený pane místopředsedo, vážení páni ministři, kolegové a kolegyně, o přestávce se výbor pro právní ochranu a bezpečnost zabýval situací, která vznikla, projednával v jakém jsme stádiu a svým usnesením doporučuje sněmovně pokračovat v projednávání tohoto zákona.

Ještě mi dovolte, abych sám za sebe jako za předkladatele řekl pár slov. My vítáme některé ty návrhy, myslím, že bychom měli dokončit rozpravu, protože těch připomínek a pozměňujících návrhů je hodně, myslím, že by se měl sejít výbor pro právní ochranu a bezpečnost a spolu s předkladateli, zpravodajem tu věc důkladně projednat. Myslím, že by to mohlo být k dobru kvality tohoto zákona. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Fejfarovi a nyní by asi bylo správné, abych dal přednost přihlášce paní kolegyně Buzkové. Prosím, aby se ujala slova.

Poslankyně Petra Buzková: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, o polední přestávce se sešel na mimořádné schůzi výbor České národní rady petiční, pro lidská práva a národnosti a zabýval se projednáváním tohoto zákona. Tento výbor dospěl k následujícímu usnesení.

1. Vzhledem k tomu, že tento zákon souvisí s otázkou lidských práv a hluboce zasahuje do práv občana, žádá výbor, aby bylo přerušeno projednávání tohoto zákona a aby tento zákon byl přikázán k projednání výboru pro lidská práva a národnosti. Vzhledem k tomu, že se jedná o návrh procedurální, nebudu ho dále komentovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dobře, ale vy jste ta jediná, která má právo tento návrh zdůvodnit, pak už nikdo nemá právo vést k tomu rozpravu. Ale jestli je to váš názor, já vám rozumím, ale k tomu obsahu vašeho návrhu bych chtěl říci, že ho budeme brát v úvahu, ale chtěl bych vás upozornit na jednu věc. Já bych s vámi hrozně rád souhlasil, ale co se týče toho přikázání, už zde o tom hovořil pan kolega Stodůlka, všichni poslanci, pokud jsem informován, tak mají tento tisk k disposici několik týdnů a předsednictvo vědomo si toho, že každý výbor může projednat ten který tisk, bez toho, že by mu byl přikázán, prostě iniciativně, tak se snaží počet těch výborů, kterým je ten který tisk přikazován zbytečně nezvyšovat.

A ten, je tady ovšem les faktických poznámek, prosím paní kolegyně Buzková chce zřejmě zareagovat, potom se hlásí společná zpravodajka.

Poslankyně Petra Buzková: Já bych se k tomu návrhu, který uvedl místopředseda Vlach ráda vyjádřila následujícím způsobem.

1. Jak všichni víte, pořad tohoto zasedání ČNR nebyl oznámen na pozvánce, kterou jsme byli pozváni na toto zasedání, většina poslanců ho dostala do ruky v pátek nebo v pondělí, tudíž nikdo nevěděl, co bude přesně zařazeno na pořad této schůze.

2. Vzhledem k tomu, že jsem k tomu byla víceméně vyzvána, ráda bych tento návrh zdůvodnila a zdůvodním ho následujícím způsobem.

Výbor petiční, pro lidská práva a národnosti tento návrh nedostal z toho důvodů, že by trpěl snad nedostatkem práce, nebo že by chtěl za každou cenu svolávat další svoje zasedání. Nicméně co se týká projednávaného zákona o Bezpečnostní informační službě v tomto zákoně jsou ustanovení, o kterých se domnívám, že skutečně mohou vážným způsobem lidská práva omezit.

Chtěla bych poukázat na § 16 tohoto zákona, který hovoří o zpravodajské technice a hovoří o tom, kdy bude zpravodajská technika používána. V bodě c) tohoto paragrafu se hovoří o tom, že bude používána při pořizování obrazových, zvukových nebo jiných záznamů v případě, že jsou užívána způsobem, kterými by bylo zasahováno do ústavních práv občana.

V následujícím paragrafu, tzn. § 17 se hovoří o tom, že v takovémto případě to může být provedeno pouze se souhlasem prokurátora.

Tzn., že pokud nebude zasaženo do ústavních práv občana, prokurátor nemusí souhlasit s takovýmto použitím zpravodajské techniky. V tomto případě ovšem to, zda je zasaženo do ústavních práv občana nebo není zasaženo do ústavních práv občana, bude vykládat vedení Bezpečnostní informační služby.

Vážení kolegové, vážené kolegyně, v této zemi již delší dobu byla taková tajná policie, která lidská a občanská práva omezovala velmi závažným způsobem. Já bych velice nerada, aby nová Bezpečnostní informační služba mohla pokračovat v jejích stopách.

Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji paní poslankyni Buzkové. Nebudu reagovat na zdůvodnění, na to má paní poslankyně právo, protože podala procedurální návrh a jen ona ho může zdůvodnit. Další rozprava k tomu by nebyla v souladu s jednacím řádem. Já bych konečně s vámi v něčem velmi rád souhlasil, ale musím zareagovat na to, co jste řekla o programu. Dvakrát o tom jednalo politické grémium za přítomnosti zástupců vašeho klubu. A takto jsme se dohodli. Tam byli všichni informováni o předběžném návrhu programu s tím, že jsme se opět informovali, že může ještě dojít ke změně. Z toho důvodu dodáme program, aby ho měli všichni poslanci těsně před schůzí. Bylo to všeobecně akceptováno.

Návrhem programu se potom zabývalo předsednictvo ČNR dvakrát na svých čtvrtečních zasedáních. Na jednání předsednictva je možno, aby přišel kterýkoliv poslanec ČNR a sledoval průběh jednání. Navíc usnesení České národní rady včetně usnesení, která se týkají návrhu programu schůze, nejsou tajná a jsou přístupná všem poslancům ČNR. To jen pro to, že to zde zaznělo na mikrofon, aby to nevypadalo, že držíme nějakým způsobem uměle kteréhokoliv našeho kolegu poslance od informací, které se týkají programu a on je postaven před hotovou věc až ve chvíli, kdy zasedne do sněmovny a začíná schůze.

Dále se hlásila s faktickou poznámkou paní společná zpravodajka, dále s faktickou poznámkou pan poslanec Stodůlka a s faktickou poznámkou paní kolegyně Röschová.

Poslankyně Milena Kolářová: Chtěla bych zareagovat na to, co bylo řečeno. Pan navrhovatel již sdělil, že výbor pro právní ochranu a bezpečnost bude mít zájem po skončené rozpravě všechny připomínky znovu projednat a zítra potom můžete při hlasování zaujmout stanovisko. Nevidím důvod, proč by členové výboru pro lidská práva a národnosti nemohli být přítomni při tomto projednání a na základě toho by mohli zítra odpovědně hlasovat.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Chtěl bych upozornit ještě na jednu věc. Že je pro předsedajícího velice obtížné ve chvíli, kdy se někdo hlásí s faktickou poznámkou, tušit a rozpoznat, zda to náhodou nebude rozprava, která se nemá vést k procedurálnímu návrhu. Pan Zbyšek Stodůlka stahuje svou faktickou poznámku, paní poslankyně Röschová patrně nestahuje, prosím, aby se dostavila za mikrofony. S další faktickou poznámkou se ještě hlásí pan kolega Výborný.

Poslankyně Anna Röschová: Obávám se, pane předsedající, že mně asi vyhubujete, protože si nejsem tak úplně jistá, že je to faktická poznámka. Chtěla bych říci toliko k odůvodnění paní poslankyně Buzkové, že nebyl znám pořad schůze a tudíž výbor pro lidská práva -

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Paní kolegyně, vy jste mě de facto požádala, abych dával bedlivě pozor, zda nevedete rozpravu. Obávám se, že to musím tak kvalifikovat a z jednacího řádu vyplývá, že bych vám měl odejmout slovo. Prosím vás, zvažte, zda neukončíte své vystoupení.

Poslankyně Anna Röschová: Zkrátím své vystoupení. Chci jen toliko poznamenat, že -

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Měl jsem na mysli vaše vystoupení zkrátit ještě více.

Poslankyně Anna Röschová: Na druhé straně, pane předsedající, člen předsednictva pokud se nemýlím, může podle jednacího řádu vystoupit kdykoliv.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vystoupit může kdykoliv, ale nesmí vést rozpravu.

Poslankyně Anna Röschová: Z minulé schůze České národní rady se tento bod pořadu stahoval, takže bylo lze předpokládat, že bude na této schůzi.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za tuto doplňující informaci. S další faktickou poznámkou se hlásí pan kolega Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: Dámy a pánové, doufám, že to bude skutečně faktická poznámka. Ponechám-li stranou, že nic nebránilo poslancům výboru petičního, pro lidská práva a národnosti, aby tisk projednali. Jsem přesvědčen, že návrh poslankyně Buzkové nemůže být předmětem hlasování, neboť - pokud jsem dobře postřehl - kolegyně Buzková navrhuje, aby projednávání tohoto bodu pořadu bylo přerušeno do té doby, než zmíněný výbor zaujme své stanovisko k tisku, který je projednáván. To ovšem možné není, neboť podle § 22, jednacího řádu výbor v průběhu rozpravy může zaujímat svá stanoviska k podaným pozměňovacím návrhům, nikoliv k původnímu tisku.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji za toto upřesnění, které se opírá o § 22, odst. 2. To byly zatím všechny faktické poznámky. Budeme pokračovat ve vyslechnutí stanovisek orgánů, které se sešly o přestávce. Je zde přihláška od pana poslance Severy, který se hlásí se stanoviskem klubu KDU-ČSL.

Poslanec Pavel Severa: Dámy a pánové, klub KDU-ČSL si je vědom závažnosti tohoto zákona, ale zároveň i potřebnosti tohoto zákona a bude vstřícný k pozměňovacím návrhům, bude je brát v potaz, a proto navrhuje ho dále projednávat i s pozměňovacími návrhy. Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu poslanci Severovi. Dále se přihlásil se stanoviskem klubu ODA pan kolega Kužílek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, klub ODA podporuje projednávání tohoto návrhu zákona, rámcově ho podporuje, podporuje některé pozměňovací návrhy a navíc si dovoluji přednést nový pozměňující návrh, který vyplynul z některých jednání o přestávce a který by měl směřovat k větší přijatelnosti tohoto zákona pro některé poslance opozice. Pozměňovací návrh zní tak, že v § 161, což je paragraf, který určuje účinnost zákona, se přidává znění "... a pozbývá účinnosti dnem 30. 6. 1994." Děkuji.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Děkuji panu kolegovi Kužílkovi. Já jsem obsah jeho vystoupení bral tak, že on za klub ODA avizuje vstřícnost k takto formulovanému pozměňovacímu návrhu, pokud v rozpravě padne. Prosím, kdo se dále hlásí se stanoviskem klubu? Prosím pan kolega Váca.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP