Pondělí 13. července 1992

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Lobkowiczovi. Do rozpravy se dále hlásí pan poslanec Zubek. Prosím.

Poslanec Leopold Zubek: Vážený pane předsedo, kolegové, omlouvám se, že z toho vzniká nějaká debata, ale považuji za nutnost něco vysvětlit. Nejdříve bych se chtěl vyjádřit k pojmu neodkladnost. Bylo řečeno, že z právního hlediska nebyla shledána neodkladnost tohoto zákonného opatření. Bylo tady také řečeno, že tím, že došlo k chybě v původním zákonu, dochází k úniku informací, geofond není zásoben, a 90% výsledků průzkumu a výzkumu uniká z geofondu. To bych mohl nazvat jako důvod oné neodkladnosti, protože tyto výsledky a tyto informace unikají. Dá se to snad nahradit dodatečně. Bude to stát značné finanční prostředky. Čili pokud chceme být dobrými hospodáři, tak se snažíme tuto chybu odstranit neodkladně.

Dále bych chtěl poukázat na to, že možnost zcizení výsledků, tak jak tady byla naznačena, je vyloučena, protože v ustanovení § 12 odst. 3, podle kterého každý majitel této informace má možnost zablokovat proti vydání z geofondu na dobu 7 let.

Další poznámka je ta, že rozpočtové organizace nemusí odevzdávat výsledky. Tyto organizace jsou financovány nebo spadají do resortu životního prostředí a je samozřejmé, že výsledky u tohoto výzkumu a průzkumu, objednávaného státem, si stát zajistí tak, aby je mohl dát do databáze a evidovat

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Zubkovi, dále se do rozpravy hlásil pan poslanec Vyvadil a pan poslanec Budinský. V tomto pořadí se ujmou slova.

Poslanec Jiří Vyvadil: Vážený pane předsedo, sněmovna se pomalu vyprazdňuje, nicméně bych chtěl podpořit návrh ustavně právního výboru. Zákonné opatření skutečně musí být něco, co je výjimečné. Je to cosi, co nám, tomuto plénu, odebírá jeho kompetence. Musím říci, že na rozdíl od pana poslance Dobala jsem dostatečně nerozuměl té věcné stránce, ale přesvědčil mne sám navrhovatel, když v ústavně právním výboru pronesl - ať si to schválíte nebo neschválíte, my stejně půjdeme dál. Já jsem mu řekl tak vám tedy děkuji. V tom je podstata. Je zřejmé, že nejde o neodkladnost. Z tohoto důvodu ústavně je zcela odůvodněno, abyste přišli zákonným způsobem, cestou projednání výborů. Kromě toho se tam objevila poznámka a zřejmě důvodná, že obsah toho zákonného opatření více méně kuloárně byl znám od února a března. Ale patrně obava a nechuť oněch předkladatelů probíhat to martyrium výborů, zjednodušit cestu, vedla tím, že to předložili ve formě zákonného opatření. My dnes stanovíme určitý styl práce a já věřím, že dobrý styl práce. Z tohoto hlediska mám za to, že stanovisko ústavně právního výboru bylo moudré, bylo správné a mělo by mu být vyhověno, tj. nemělo by být zákonné opatření schváleno. Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Vyvadilovi a udílím slovo panu poslanci Budinskému.

Poslanec Vladimír Budinský: Vážený pane předsedo, vážená Česká národní rado, pan poslanec Hába zde přednesl stanovisko hospodářského výboru ČNR, který nedoporučil schválit navrhované zákonné opatření, a to z několika důvodů. Jedním z důvodů, který zde ani nebyl řečen, je kompetenční spor, který je v zákonném opatření založen.

Přesto hospodářský výbor při svém jednání konstatoval závažnost řešení tohoto problému a jako součást usnesení navrhuje, aby v usnesení, o kterém budeme hlasovat, byla žádost ČNR na vládu, aby předložila urychleně novelu zákona č. 62 ve znění zákona 543. Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Budinskému za jeho doplňující návrh. Ptám se, kdo se ještě hlásí do rozpravy k tomuto bodu? - Pan poslanec Zubek.

Poslanec Leopold Zubek: Vážený pane předsedo, kolegové! Považuji za nutné reagovat na vystoupení kolegy Vyvadila, protože se domnívám, že tu argumentuje věcmi, které nemůže prokázat, to jest tím, že údajně se něco stalo atd. To sem prostě nepatří.

Dále bych chtěl reagovat na námět pana kolegy Budinského. Domnívám se, že je stejně možno ho uplatnit v případě, že přijmeme toto zákonné opatření.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Zubkovi.

Ptám se znovu, kdo se ještě hlásí do rozpravy k tomuto tématu? - (Nikdo se nehlásil.)

Jak je zřejmo, není žádná další přihláška do rozpravy. Uzavírám proto rozpravu.

Poněvadž bylo předneseno několik návrhů, budeme o nich hlasovat v tom pořadí, v jakém byly předneseny.

Jako první zazněl návrh ústavně právního výboru, jehož jménem mluvila paní poslankyně Marvanová. Vyplývá z něho návrh tohoto usnesení, které přečtu:

"Česká národní rada

1. Neschvaluje zákonné opatření předsednictva ČNR ze dne 11. června 1992, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 62/1988 Sb., o geologických pracích a o Českém geologickém úřadu, ve znění zákona ČNR č. 543/1991 Sb., publikované pod č. 369/1992 Sb., podle sněmovního tisku 8.

2. Ukládá vedoucímu Kanceláře ČNR, aby zabezpečil uveřejnění bodu 1 tohoto usnesení ve Sbírce zákonů."

Kdo souhlasí s tímto návrhem, jak byl přečten, ať zvedne ruku! - 98 hlasů bylo pro tento návrh.

Kdo je proti tomuto návrhu, nechť zvedne ruku! - 19 hlasů bylo proti.

Zdržel se někdo hlasování? - 38 poslanců a poslankyň se zdrželo hlasování.

Znamená to tedy, že tento návrh byl přijat. Tím se vylučuje hlasování o návrhu opačného smyslu.

Nyní tu zbývá ještě neprojednaný návrh pana poslance Budinského. Prosil bych, pana poslance Budinského, kdyby z řečniště zopakoval svůj návrh vzhledem k tomu, že jsem nezachytil přesně čísla označující příslušné zákony.

Poslanec Vladimír Budinský: Omlouvám se za chvilku zdržení - i já sám jsem to musel hledat.

Byl by to tedy bod 3 tohoto usnesení a zněl by "Česká národní rada žádá vládu České republiky o předložení novely zákona č. 62/1988 Sb., ve znění zákona 543/1991 Sb.".

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji. Je jasné všem poslancům a poslankyním, o čem budeme hlasovat.

Dávám tedy hlasovat o návrhu, který přednesl pan poslanec Budinský.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! - 129 je pro tento návrh.

Kdo je proti tomuto návrhu? - Nikdo není proti.

Tento návrh tedy byl přijat a včleňuje se jako bod 3 našeho usnesení.

Tím jsme schválili všechny návrhy týkající se zákonných opatření a přistoupíme k dalšímu bodu pořadu, kterým je

XI.

Návrh výboru České národní rady pro právní ochranu

a bezpečnost na volbu kontrolního orgánu pro použití

operativní techniky Policii České republiky.

Prosím předsedu výboru pro právní ochranu a bezpečnost, aby přednesl návrh usnesení a zároveň návrh kandidátů odůvodnil. Slovo má pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Vážené dámy a pánové, dříve než přednesu návrh našeho výboru, dovolte, abych konstatoval, že zřízení této dozorčí komise vyplývá z ustanovení § 36 zákona ČNR č. 283/1991 Sb., o České policii.

Výbor pro právní ochranu a bezpečnost v souladu s usnesením ČNR č. 250 ze dne 9. 10. 1991, jejímž byla zřízena tato dozorčí komise, a v návaznosti na usnesení současné České národní rady č. 18 z její první schůze navrhuje ČNR za členy této komise zvolit poslance Vlastimila Doubravu, Oldřicha Kužílka, Jiřího Macháčka, Pavla Severu a Tomáše Svobodu.

Při zpracování návrhu výbor v plné míře respektoval principy, stanovené zmíněným usnesením ČNR z 9. října. Tyto principy se v minulém období osvědčily a já je uvedu.

Prvním principem, který byl realizován minulou Českou národní radou je princip kolize vlivu. Tento princip stanoví, že členem dozorčí komise nemůže být poslanec, který zastává jinou významnou funkci, zejména člena předsednictva ČNR a člena nejvyššího vedení politické strany nebo hnutí.

Dalším principem je princip různosti zájmů. Členy dozorčí komise nemohou být dva poslanci ze stejné politické strany, nebo hnutí, nebo ze stejného poslaneckého klubu ČNR.

Třetím principem je princip opozice. Členy pětičlenné dozorčí komise budou dva poslanci opozičních stran.

A konečně čtvrtým principem je princip obsazení resortu. Členem dozorčí rady nemůže být poslanec, který je členem téže politické strany nebo hnutí, jako úřadující ministr vnitra.

Složení poslanců respektuje všechny uvedené principy: Vlastimil Doubrava je za ČSSD, Oldřich Kužílek za ODA, Jiří Macháček za HSD-SMS, Pavel Severa za KDU-ČSL a Tomáš Svoboda za KDS.

Jako poslanec dále navrhuji, aby volba člena této komise byla provedena veřejně, aklamací. Po provedení volby přednesu návrh usnesení ČNR k tomuto bodu.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Šumanovi. Táži se pléna, kdo se dále hlásí do rozpravy? (Nikdo.)

Vzhledem k tomu, že nejsou žádné přihlášky, rozpravu na toto téma končím. Budeme hlasovat o návrhu, který přednesl pan poslanec Šuman, a to, aby do dozorčí rady jako kontrolního orgánu pro použití operativní techniky Policie ČR, byli schváleni tito poslanci: Vlastimil Doubrava, Oldřich Kužílek, Jiří Macháček, Pavel Severa a Tomáš Svoboda.

Kdo je pro, abychom o těchto poslancích hlasovali veřejně, aklamací, ať zvedne ruku. 146.

Je někdo proti? Nikdo.

Byl tedy schválen způsob hlasování veřejného.

Ptám se sněmovny, kdo je pro, aby za členy dozorčí rady jako kontrolního orgánu pro použití operativní techniky Policie ČR byli schváleni poslanci: Vlastimil Doubrava, Oldřich Kužílek, Jiří Macháček, Pavel Severa a Tomáš Svoboda, ať zvedne ruku. 124.

Kdo je proti? 19.

Poměrem hlasů 124:19 byli tito jmenovaní poslanci schváleni ČNR za členy kontrolního orgánu pro použití operativní techniky Policie ČR.

Žádám nyní poslance Šumana, aby uvedl svůj další návrh.

Poslanec Vladimír Šuman: Návrh usnesení obsahuje jednak konstataci o výsledku volby, tak jak nám to ukládá jednací řád, jednak dílčí návrh na drobnou změnu jednoho z principů pro členství a volbu členů této komise, tak jak se na tom usnesl náš výbor při svém jednání dnešního dne.

Připomenu princip první - kolize vlivu - kde se říká, že členem dozorčí komise nemůže být poslanec, který zastává jinou významnou funkci, zejména člena předsednictva ČNR a člena nejvyššího vedení politické strany nebo hnutí.

Když jsme probírali tyto principy, výbor došel k závěru, že vzhledem k situaci, která nyní nastala v ČNR, že budou dovolováni členové předsednictva ČNR, a dále proto, aby ty principy nebyly až tak tuhé, tak jak jsme se to pokoušeli formulovat v úvodu, přijal náš výbor usnesení, aby byla vypuštěna slova "člena předsednictva ČNR a". Tento princip by zněl takto: "Členem dozorčí komise nemůže být poslanec, který zastává jinou významnou funkci, zejména člena nejvyššího vedení politické strany nebo hnutí."

Můj návrh tedy obsahuje toto usnesení:

Česká národní rada

1. volí za členy dozorčí komise ČNR pro kontrolu používání operativní techniky Policie ČR poslance Vlastimila Doubravu, Oldřicha Kužílka, Jiřího Macháčka, Pavla Severu a Tomáše Svobodu.

2. Vypouští z odst. 4 bodu 1) usnesení ČNR č. 250 ze dne 9. 10. 1991 slova "člena předsednictva ČNR a".

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji poslanci Šumanovi. Táži se sněmovny, zda má někdo k jeho návrhu připomínku, navrhuje změnu nebo chce něco poznamenat.

Poslanec Jan Vik: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci. Osobně se domnívám, že členem tohoto kontrolního orgánu by neměl být člen předsednictva ČNR, a proto navrhuji, aby tento bod zněl takto: "Členem dozorčí komise nemůže být poslanec, který je členem předsednictva ČNR." Naopak by se vypustilo "člen nejvyššího vedení politické strany nebo hnutí".

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Vikovi. Táži se po dalších přihláškách do rozpravy? Hlásí se pan poslanec Mašek.

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, moje poznámka bude pouze faktická. Domnívám se, tak jak to bezpečnostní výbor a pan Šuman navrhl, stejně nemůže být členem tohoto orgánu člen předsednictva ČNR, leda, že bychom se usnesli, že je to nevýznamná funkce. Děkuji za pozornost.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Maškovi. Prosím pana poslance Vyvadila.

Poslanec Jiří Vyvadil: Navrhuji ponechat zásady tak, jak doposud zněly; myslím, že je to korektní. Doporučuji tedy nevyhovět tomuto návrhu.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji poslanci Vyvadilovi. Kdo se dále hlásí do rozpravy? (Nikdo.) Protože nejsou další přihlášky, rozpravu na toto téma končím. Budeme hlasovat o podaných návrzích, tak jak byly předneseny.

S faktickou poznámkou se ještě hlásí poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Chci říci, že za této situace je nutné navrhnout hlasovat po částech. První část usnesení je v podstatě konstatace toho, jak jsme volili. V druhé části je třeba pak hlasovat tak, jak byly jednotlivé pozměňovací návrhy předneseny.

Předseda ČNR Milan Uhde: Ještě se hlásí pan poslanec Benda.

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, domnívám se, že o první části usnesení jsme už hlasovali. Protože se nekonala žádná tajná volba, nemusíme nic brát na vědomí. Kdybychom konstatovali, že volíme ty a ty členy, tak bychom hlasovali o tomtéž.

Předseda ČNR Milan Uhde: Domnívám se, že pouhé konstatování toho, na čem jsme se usnesli není, pane poslanče, důvodem k tomu, abychom znovu tento akt stvrzovali hlasováním.

Poslanec Vladimír Šuman: Omlouvám se sněmovně, bylo to ode mne nedomyšlené. Takto je to nutné v případě, že jde o tajnou volbu, jak mě správně upozornil kolega Benda. Ještě jednou přijměte omluvu. Stahuji svůj návrh na první bod. Jednejme o bodu druhém, tak jak navrhl pan předseda.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Šumanovi. Budeme hlasovat o jeho návrhu v tom smyslu, že se znění upraví tak, že členem dozorčí komise jako kontrolního orgánu pro použití operativní techniky Policie ČR nesmí být poslanec, který zastává funkci v nejvyšším vedení politické strany. Pane poslanče, odpovídá to smyslu vašeho návrhu? Budeme o tomto návrhu hlasovat.

Kdo je pro to, aby byl tento návrh přijat ve znění, které jsem uvedl, ať zvedne ruku.

Hlásí se pan poslanec Hrazdíra.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Byl předložen protinávrh a napřed se musí hlasovat o protinávrhu.

Předseda ČNR Milan Uhde: Ano, byl přednesen protinávrh pana poslance Vika. Budeme tedy hlasovat o předneseném protinávrhu. Zkusím vytvořit znění návrhu, o kterém budeme hlasovat. Prosím pana poslance Vika, aby mě sledoval, abych vyjádřil přesně to, co měl na mysli.

Pan poslanec Vik navrhl, aby se členem dozorčí rady jako kontrolního orgánu pro použití operativní techniky Policie ČR nemohl stát poslanec, který zastává funkci člena předsednictva ČNR. Zároveň navrhl vypustit výměr, že členem tohoto orgánu nesmí být poslanec, který zastává funkci v nejvyšším vedení politické strany.

S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Kužílek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji rozdělení hlasování na dvě části - o každé zvlášť.

Předseda ČNR Milan Uhde: Pan poslanec Kužílek navrhl rozdělit tento návrh na dvě části. Domnívám se, že o tomto návrhu je třeba dát hlasovat bez rozpravy.

Kdo je pro to, co navrhl pan poslanec Kužílek, abychom o návrhu pana poslance Vika hlasovali odděleně ve dvou jeho složkách, ať zvedne ruku.

88 bylo pro návrh.

Kdo je proti tomu návrhu, ať zvedne ruku.

33 hlasů bylo proti.

Kdo se zdržel hlasování, ať zvedne ruku.

33 poslanců a poslankyň se zdrželo hlasování.

Z výsledku vyplývá, že tento návrh byl přijat. Znamená to, že budeme hlasovat o návrhu pana poslance Vika postupně. Rozdělíme ho na dvě složky. První část návrhu pana poslance Vika zní:

Členem dozorčím rady jako kontrolního orgánu pro použití operativní techniky Policie České republiky nesmí být poslanec, který je členem předsednictva ČNR.

Kdo je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku.

103 hlasů bylo pro tento návrh.

Kdo je proti návrhu, ať zvedne ruku. 12.

Tento návrh byl výraznou většinou hlasů přijat.

Faktická poznámka pana poslance Kužílka. Prosím, pane poslanče.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedo, vážená sněmovno, dovolil bych si podle § 22 jednacího řádu, odst. 2 navrhnout přerušení projednávání věci až do doby, kdy k přednesenému pozměňovacímu návrhu zaujme stanovisko výbor, který určí ČNR. Zdůvodnění: Tím, co jsme odhlasovali, jsme poněkud vnesli zmatek do určitého usnesení, které přebíráme z minulého volebního období en bloc, aniž bychom měli prostudovány jeho detaily. Je to typický způsob, jak se dostat do neřešitelných problémů.

Navrhuji, aby se nejdříve sešel příslušný výbor ČNR, věc probral zejména věcně, aby bylo jasno, o čem se hlasuje a v jakých souvislostech, a potom aby byla přednesena zpráva o tomto projednání a pokračovalo se.

Předseda ČNR Milan Uhde: Pane poslanče, prosím, doplňte, který výbor pověříme projednáním této věci v případě, že usnesení bude přijato.

Poslanec Oldřich Kužílek: Navrhuji, aby byl pověřen výbor pro právní ochranu a bezpečnost. Doba, která má být stanovena: Dovoluji si navrhnout do té doby, kdy bude projednáváno programové prohlášení, to je zítra do 14 hodin. Kdy dojde k předložení na plénu je jiná otázka. Je třeba, aby to do té doby výbor projednal.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Kužílkovi. Konstatuji, že jeho návrh je plně v souladu s jednacím řádem a bude se o něm v souladu s jednacím řádem hlasovat bez rozpravy.

Kdo je pro návrh pana poslance Kužílka, aby bylo další projednávání tohoto bodu odloženo do zítřka do 14 hodin a pověřen výbor pro právní ochranu a bezpečnost, aby se tímto bodem zabýval.

Technická poznámka pan poslance Hrazdíry.

Poslanec Antonín Hrazdíra: Pane předsedo, předpokládám, že sice pan poslanec Kužílek má pravdu, pokud cituje jednací řád, ovšem tuto připomínku měl vznést než jsme začali hlasovat. Vznesl připomínku uprostřed hlasování. Původně bylo hlasovat nadvakrát - tento návrh byl přijat. Uprostřed hlasování dává další připomínku. Podle jednacího řádu to není správné.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Hrazdírovi, chce ještě někdo k tomuto výkladu jednacího řádu zaujmout stanovisko?

Pan poslanec Vyvadil se hlásí s faktickou poznámkou.

Poslanec Jiří Vyvadil: Pane předsedo, vážená sněmovno, mám za to, že to, co jsme schválili, schválili jsme. V této fázi je jediné řešení toto zrušit. Osobně se domnívám, že nebylo zcela promyšlené návrh jednoho poslance dělit, protože tím se zasahuje do práva poslance, ale budiž, to sněmovna způsobila. V této fázi je jediné řešení zrušit to, pokud by se to schválilo, ale jinak už schválená otázka nemůže být znovu předmětem jednání výboru.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Vyvadilovi.

Je ještě někdo, kdo by se chtěl vyjádřit k tomuto výkladu jednacího řádu a toho, co máme dále dělat? Není tomu tak. Prosím pana poslance Kužílka.

Poslanec Oldřich Kužílek: Dámy a pánové, omlouvám se za určitou otravnost tohoto jednání, ale nedomnívám se, že by bylo cokoliv špatného učiněno předložením návrhu, který jsem uvedl, neboť není řečeno, kdy je možno tento procedurální návrh vznést, v jednacím řádu to není nijak upraveno, tudíž jsem ho vznesl ve chvíli, kdy byl, podle mého soudu, akutní.

Pokud jde o návrh pana poslance Vyvadila nevím přesně, proč by to měla být jediná možnost. Teď nastal velmi paradoxní stav, kdy usnesení České národní rady pro tuto záležitost zní tak, že členy nemohou být osoby zastávající významné funkce, zejména člena předsednictva, vedení politické strany a tak dále. Mimo to jsme před chvílí přijali další větu, ve které se říká, že nesmí být členem předsednictva.

Jde o jakési kumulování podobných výrazů, nicméně zlehka odlišných, které tam v tuto chvíli leží vedle sebe. Věcně se téměř nic špatného neděje, a proto navrhuji skutečně přerušit projednávání a připravit se na něj lépe. Děkuji.

Poslanec Vladimír Budinský: Dnes jsme vyslechli programové prohlášení české vlády. Měli bychom se tudíž co nejrychleji odebrat do klubů a projednávat toto programové prohlášení. Bod, který projednáváme, se jmenuje "Návrh na volbu členů kontrolního orgánu". Členy jsme zvolili, nejsou členy předsednictva, podle mých znalostí nejsou ani členy vedení žádné ze stran. To znamená, že jsme projednávání tohoto bodu splnili a změnu projednávaného usnesení, kterým se komise řídí, můžeme projednat na další schůzi. To znamená, že projednávání nemusíme přerušovat, navrhuji pouze očistit usnesení tak, aby odpovídalo bodu, který je v programu jednání.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Budinskému. Nicméně se domnívám, že pokud pan poslanec Kužílek svůj návrh nevezme zpět, musí o něm sněmovna hlasovat a jednotliví poslanci musí vzít na vědomí i námitku, kterou plénu adresoval pan poslanec Hrazdíra. Myslím, že o ní se nemusí hlasovat přímo, ale poslanci vyjádří své mínění tím, že se hlasováním vyjádří k návrhu pana poslance Kužílka.

Domnívám se, že tento výklad je v souladu s jednacím řádem.

Pokud k tomu nemá nikdo žádnou faktickou poznámku, budeme hlasovat o návrhu pana poslance Kužílka, aby další jednání o předloženém návrhu pana poslance Šumana bylo přerušeno a bylo uloženo výboru pro právní ochranu a bezpečnost projednat tento návrh.

Kdo je pro přijetí tohoto usnesení, ať zvedne ruku. 64.

Kdo je proti? 74.

Je zcela zjevné, že tento návrh nebyl přijat.

Zbývá hlasovat buď o návrhu pana poslance Šumana, anebo... (šum ve sněmovně, hlasy: ne.)

O slovo se hlásí pan místopředseda Kasal.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP