Pondělí 13. července 1992

Část VIII. Bezpečnostní politika a kontrola

Velký význam přikládá vláda problematice ochrany práv občanů, jejich svobod, života, zdraví a majetku, jejichž současný neuspokojivý stav se stává destabilizujícím politickým problémem.

Vláda je odhodlána výrazně omezit růst zločinnosti, posílit autoritu policejního sboru a vytvořit dostatečné legislativní, materiálně technické a finanční podmínky pro boj s násilnou a majetkovou kriminalitou a zvláště pak pro boj s organizovaným zločinem.

Vláda bude zároveň podporovat programy prevence proti trestné činnosti, přičemž položí důraz na předcházení drogové závislosti mládeže.

Vláda rovněž podpoří úsilí o spolupráci policejních sborů a o koordinaci všech orgánů činných v trestním řízení. Zvýšenou pozornost bude věnovat ochraně ekonomických zájmů České republiky. V případě nutnosti je vláda připravena věcně a rychle převzít všechny důležité působnosti, nutné k ochraně vnitřního pořádku a bezpečnosti České republiky.

Zpětnou vazbu pro vládu bude zajišťovat ministerstvo státní kontroly, a to především kontrolou privatizačního procesu, kontrolou výdajové části státního rozpočtu i dotační politiky. Specifickou oblastí bude dohled nad vyřizováním petic a stížností směrovaných na státní správu.

Vláda považuje do budoucna za efektivní komplexně řešit kontrolní systém v České republice transformací ministerstva státní kontroly v nezávislou kontrolní instituci, která bude odpovídat standardu demokratických států. Pro skutečně nezávislou funkci této instituce připraví vláda návrhy nutných ústavních a dalších legislativních kroků.

Závěr

Vláda i celá česká veřejnost stojí před řadou náročných úkolů. Prvním a základním z nich je pokračovat v cestě, kterou česká společnost nastoupila v listopadu roku 1989. Znamená to především dále budovat právní stát, založený na principech parlamentní demokracie a na úctě a vážnosti k svobodnému občanovi jako k základnímu pilíři politického systému. Protože občanská svoboda nutně zahrnuje jak svobody politické, tak svobody hospodářské, vláda dokončí ekonomickou transformaci a vytvoří podmínky pro obnovu prosperujícího hospodářství. A protože proces politické a hospodářské obnovy je možný jen ve stabilní demokratické Evropě, zajistí další integraci do rodiny vyspělých demokratických evropských států. Základní hodnoty, z nichž vychází, promítne do všech oblastí života společnosti, jejichž správa jí byla svěřena. Přitom při všem bude usilovat o vybudování pevného státoprávního rámce pro své veškeré úsilí, o vybudování České republiky jako plnohodnotného státního útvaru.

Čas, který nám byl ke splnění těchto základních úkolů vyměřen, je omezený a podpora, s níž můžeme počítat, má své meze. Mandát vlády plyne z toho, že jí byla na přesně vymezenou dobu poskytnuta možnost spravovat věci veřejné. Jsme si vědomi toho, že jsme při svém konání podrobeni přísné veřejné kontrole a počítáme s ní. Prostor, v němž se můžeme pohybovat, je současně předurčován stavem obecného vědomí celé naší společnosti, přičemž specifickou roli zde hraje pocit sounáležitosti občanů a státu a míra naší politické a kulturní vyspělosti.

Ze všech těchto důvodů vycházíme z toho, že bezprostřední vážné úkoly, které před vládou stojí, nelze chápat pouze jako záležitost zájmů určitého politického uskupení, tvořícího současnou vládní koalici. Bude velmi záležet na tom, zda se nám podaří vytvořit potřebný co nejširší společenský konsensus, zahrnující široké spektrum demokratických politických sil zastoupených v zákonodárném sboru a nacházející dostatečnou podporu v české veřejnosti.

Nechceme zastírat ani vážnost chvíle, ani velikost rizik, která na sebe vláda při plnění svých předsevzetí přejímá. Jsme si vědomi toho, že bez široké podpory veřejnosti a jejích odpovědných zástupců zůstanou i nejlepší záměry pouze zbožným přáním.

Nyní - v těchto dnech, týdnech a měsících - se rozhoduje o politickém osudu České republiky, české společnosti, českého národa na dlouhá léta do budoucnosti. Jsme připraveni ujmout se v rámci naší kompetence nelehkých úkolů, které náš stát čekají, a prosíme vás, volené zástupce lidu, o souhlas, a vás, českou veřejnost, o pomoc a solidaritu.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, z pověření vlády České republiky jsem přednesl její programové prohlášení vypracované pro funkční období 1992-1996.

Ve smyslu článku 127 ústavního zákona č. 143/1968 Sb. o čs. federaci v platném znění vás žádám, abyste po projednání tohoto programového prohlášení vyslovili vládě České republiky důvěru. Děkuji vám za vaši pozornost.

(Potlesk.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji předsedovi vlády České republiky Václavu Klausovi za přednesení Programového prohlášení vlády České republiky.

Dámy a pánové, jednání o Programovém prohlášení vlády ČR nyní přerušíme, abychom si nejdříve ujasnili názory a stanoviska v poslaneckých klubech a poté o nich mohli jednat ve výborech. Výsledky jednání poslaneckých klubů a výborů budou jedním z podkladů pro návrh usnesení ČNR. Bylo by proto vhodné, aby na začátku dalšího jednání o programovém prohlášení byla ustavena návrhová komise pro přípravu usnesení. Doporučuji, aby tato komise byla devítičlenná a byla složena ze zástupců všech poslaneckých klubů.

Úkolem komise bude na základě výsledků jednání poslaneckých klubů a výborů a na základě rozpravy připravit návrh usnesení ČNR k programovému prohlášení vlády ČR včetně návrhu týkajícího se vyslovení důvěry vládě.

Žádám proto poslanecké kluby, aby na zahájení další části jednání měly připraveny návrhy na svého zástupce do komise.

V souladu s naším dřívějším rozhodnutím jednání o tomto bodu tedy přerušuji. V jeho projednávání budeme pokračovat zítra, tj. v úterý od 14.00 hodin.

Nyní uděláme 20 minutovou pauzu a budeme pokračovat v jednání v 15.20 hodin.

(Přerušeno 14.59 hod do 15.20 hod.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, budeme pokračovat v projednávání dalšího bodu programu. Než k tomu přistoupíme, dovolte, abych vám adresoval tuto naléhavou osobní výzvu. Nechvalným, ale dosti zakořeněným zvykem v uplynulých dvou letech se v ČNR stalo, že téměř nikdo nebral vážně stanovené časové termíny, kdy bude schůze opět zahájena. Protože vím z vlastní zkušenosti, že zakořeněný zvyk se už těžko podaří odstranit, vyzývám vás, abyste brali vážně všechna oznámení o časových termínech, protože to nám umožní plynule pracovat. Kdo nerespektuje stanovený termín, dává najevo, že si neváží nejen práce cizí, ale ani své vlastní. Doporučuji, abychom k tomu hleděli. Dále chci zdůraznit, že by bylo dobře, aby ti, kdo chtějí promluvit v rozpravě k jednotlivým zákonným opatřením, už nyní podávali přihlášky do rozpravy.

Dalším bodem však je

III.

Návrh na zařazení nových poslanců do výborů

České národní rady

Žádám zástupce poslaneckého klubu Sdružení pro republiku Republikánské strany Československa, aby přednesl návrh na zařazení poslanců do výborů ČNR. Slovo má pan poslanec Vik.

Poslanec Jan Vik: Pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení poslanci, navrhuji v souladu s dohodou na politickém grémiu, aby byl pan poslanec Jaroslav Ungr zařazen do výboru ČNR pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a pan poslanec Zdeněk Vlček do výboru petičního, pro lidská práva a národnosti. Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Vikovi, má k tomuto někdo nějakou poznámku, pozměňovací návrh nebo cokoli, co by chtěl podotknout? Není tomu tak.

Dám hlasovat o návrhu usnesení, který přednesl pan poslanec Vik. Budeme hlasovat o obou součástech jeho návrhu zároveň.

Kdo je pro to, aby byl pan poslanec Jaroslav Ungr zařazen jako člen výboru ČNR pro vědu vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a pan poslanec Zdeněk Vlček jako člen výboru ČNR - výboru petičního, pro lidská práva a národnosti, ať zvedne ruku. 174 pro.

Kdo je proti tomuto návrhu, ať zvedne ruku. Nikdo nebyl proti.

Znamená to, že návrh byl výraznou většinou hlasů přijat.

Dalším bodem je

IV.

Návrh na schválení zákonných opatření předsednictva ČNR

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v období, kdy ČNR nezasedala, přijalo její předsednictvo v souladu s ústavním zákonem o československé federaci některá zákonná opatření. Jejich text jste všichni dostali už na ustavující schůzi ČNR, a to jako sněmovní tisky 2-8. Ve Sbírce zákonů jsou uvedená zákonná opatření publikována v částkách 72 a 75.

Podle čl. 121 odst. 4 ústavního zákona o čs. federaci musejí být všechna zákonná opatření schválena na nejbližším zasedání ČNR, jinak pozbývají další platnosti. Než začneme jednat o schválení zákonných opatření předsednictva ČNR, připomínám, že předsednictvo ČNR doporučilo výborům projednat tato zákonná opatření a přijmout k nim stanovisko.

Nyní tedy přistupujeme k projednávání tisku 2, jímž je zákonné opatření předsednictva ČNR, kterým se doplňuje zákon ČNR č. 311/1991 Sb., o státní správě v odpadovém hospodářství. Toto zákonné opatření je publikováno pod číslem 349/1992 Sb. Doporučuji, aby v rozpravě nejdříve vystoupili zástupci výborů, které se tímto zákonným opatřením zabývaly. Prosím proto, abyste se hlásili postupně o slovo. Dále se do rozpravy přihlásil pan poslanec Tomáš Svoboda na téma tohoto zákonného opatření. Hlásí se pan poslanec Výborný, prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedo, dámy a pánové, ve smyslu doporučení předsednictva ČNR ústavně právní výbor ČNR projednal zákonné opatření uvedené v tisku č. 2 na svém zasedání 8. července 1992. Usnesením č. 7 ústavně právní výbor doporučuje ČNR, aby uvedené zákonné opatření neschválila.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Výbornému, prosím slovo má pan poslanec Zubek.

Poslanec Leopold Zubek: Vážený pane předsedo, vážení kolegové, náš výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí projednal toto zákonné opatření a rovněž nedoporučuje jeho schválení. Děkuji vám.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Zubkovi. Hlásí se pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, výbor pro právní ochranu a bezpečnost svým usnesením č. 4 z 13. července nedoporučuje přijetí tohoto zákonného opatření. Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Šumanovi, kdo se dál hlásí do rozpravy jako mluvčí z výborů pan poslanec Sojka.

Poslanec Tomáš Sojka: Vážený pane předsedo, dámy a pánové národohospodářský výbor projednal zákonné opatření předsednictva ČNR č. 2 k zákonu č. 311/91 o státní správě v odpadovém hospodářství. Hospodářský výbor nedoporučuje ČNR toto opatření ke kladnému vyjádření.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Sojkovi, je ještě některý představitel výboru, který by chtěl za svůj výbor podat návrh? Pokud tomu tak není, dávám slovo panu poslanci Tomáši Svobodovi, který se přihlásil písemně do rozpravy.

Poslanec Tomáš Svoboda: Pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, klub Křesťansko demokratické strany se rozhodl nepodpořit toto zákonné opatření především z toho důvodu, že jeho jediný efekt je, že znemožňuje našim školákům nosit starý papír do Sběrných surovin. Nic jiného by to nepřineslo. Děkuji vám.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Svobodovi a ptám se, zda se ještě někdo hlásí do rozpravy na téma tohoto zákonného opatření. Není tomu tak. Proto rozpravu končím a protože zaznělo v rozpravě pět návrhů, které byly totožné, navrhuji, aby ČNR přijala usnesení tohoto znění.

"Česká národní rada

1. Neschvaluje zákonné opatření předsednictva ČNR ze dne 4. června 1992, kterým se doplňuje zákon ČNR č. 311/1991 Sb., o státní správě v odpadovém hospodářství, publikované pod č. 349 z r. 1992 Sb., podle sněmovního tisku 2.

2. Ukládá vedoucímu Kanceláře ČNR, aby zabezpečil uveřejnění bodu 1 tohoto usnesení ve Sbírce zákonů.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku! - 173 hlasů pro.

Kdo je proti, ať zvedne ruku! - Nikdo nebyl proti.

Návrh byl tedy přijat.

Přistoupíme k projednání tisku 3, jímž je

V.

Zákonné opatření předsednictva ČNR, kterým se mění zákon

ČNR č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Toto zákonné opatření je publikováno pod č. 347/1992 Sb.,

I zde doporučuji, aby v rozpravě nejdříve vystoupili zástupci výborů, které se tímto zákonným opatřením zabývaly. Prosím proto tyto zástupce, aby se postupně hlásili do rozpravy. - Pan poslanec Výborný má slovo.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedo, dámy a pánové, usnesením č. 8 doporučuje ústavně právní výbor ČNR, aby zákonné opatření předsednictva ČNR v tisku 3 obsažené ČNR schválila.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Výbornému. Prosím pana poslance Zubka, aby se ujal slova.

Poslanec Leopold Zubek: Pane předsedo, dámy a pánové, tímto zákonným opatřením se zabýval také náš výbor pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí a doporučuje schůzi České národní rady, aby bylo přijato. Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Zubkovi a prosím dalšího představitele výborů, které se tímto zákonným opatřením zabývaly. - Není zřejmě dalšího výboru, který by se byl zabýval tímto zákonným opatřením.

Vzhledem k tomu, že nejsou písemné přihlášky do rozpravy k tomuto zákonnému opatření, ptám se ještě jednou sněmovny, zda se někdo hlásí z místa a chce něco navrhnout, podotknout nebo učinit poznámku k tomuto tématu? - Není tomu tak.

Rozpravu proto končím.

Vzhledem k tomu, že byly podány dva identické návrhy na přijetí usnesení, doporučuji a navrhuji, aby Česká národní rada schválila toto usnesení:

"Česká národní rada

1. schvaluje zákonné opatření předsednictva ČNR ze dne 4. června 1992, kterým se mění zákon ČNR č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, publikované pod č. 347/1992 Sb., podle sněmovního tisku 3.

2. Ukládá vedoucímu Kanceláře ČNR, aby zabezpečil uveřejnění bodu 1 tohoto usnesení ve Sbírce zákonů."

Kdo souhlasí s tímto návrhem ať zvedne ruku! - 159 hlasů pro.

Kdo je proti, ať zvedne ruku! - Nikdo nebyl proti.

Návrh tohoto usnesení byl tedy přijat.

Dalším zákonným opatřením, kterým se budeme zabývat je

VI.

Zákonné opatření předsednictva ČNR, kterým se mění a

doplňuje zákon ČNR č. 108/1987 Sb., o působnosti orgánů

veterinární péče České republiky ve znění pozdějších předpisů.

Toto zákonné opatření je publikováno pod č. 348/1992 Sb.,

Analogicky jako v předchozích případech doporučuji, aby v rozpravě opět nejdříve vystoupili zástupci výborů, které se tímto zákonným opatřením zabývaly. Prosím proto, aby se postupně hlásili do rozpravy. - Je to opět pan poslanec Výborný, má slovo.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedo, dámy a pánové, svým usnesením č. 9 z 8. července letošního roku ústavně právní výbor České národní radě doporučuje, aby schůze ČNR zákonné opatření předsednictva ČNR pod č. 4 tohoto volebního období schválila.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Výbornému. Kdo se dále hlásí do rozpravy? - Pan poslanec Černý.

Poslanec Jan Černý: Pane předsedo, dámy a pánové, zemědělský výbor na svém zasedání dne 13. 7. projednal toto zákonné opatření a přijal usnesení, ve kterém doporučuje plénu České národní rady toto zákonné opatření přijmout.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Černému.

Ptám se, kdo se dále hlásí do rozpravy, ať jako představitel výboru, anebo z místa, protože písemné přihlášky k tomuto tématu nemám. - (Nikdo se nehlásil.)

Poněvadž se nikdo nehlásí do rozpravy, rozpravu končím.

Navrhuji, aby na základě rozpravy přijala Česká národní rada toto usnesení:

"Česká národní rada

1. schvaluje zákonné opatření předsednictva ČNR ze dne 4. června 1992, kterým se mění a doplňuje zákon ČNR č. 108/1987 Sb., o působnosti orgánů veterinární péče České republiky, ve znění pozdějších předpisů, publikované pod č. 348/1992 Sb., podle sněmovního tisku 4.

2. Ukládá vedoucímu Kanceláře ČNR, aby zabezpečil uveřejnění bodu 1 tohoto usnesení ve Sbírce zákonů."

Kdo je pro tento návrh usnesení, ať zvedne ruku! - 168 hlasů bylo pro.

Kdo je proti tomuto návrhu, nechť zvedne ruku! - Nikdo nebyl proti.

Usnesení bylo tedy přijato.

Přejdeme nyní k dalšímu zákonnému opatření, kterým je

VII.

Zákonné opatření předsednictva České národní rady o platových

poměrech prezidenta a viceprezidenta Nejvyššího kontrolního

úřadu České republiky a členů prezidiální rady Nejvyššího

kontrolního úřadu České republiky

Toto zákonné opatření je publikováno pod číslem 346/1992 Sbírky.

Rovněž tentokrát doporučuji, aby v rozpravě nejprve vystoupili zástupci výborů, které se tímto zákonným opatřením zabývaly. Prosím tyto zástupce, aby se postupně hlásili do rozpravy. Mám zde písemnou přihlášku do diskuse pana poslance Ježka.

Poslanec Tomáš Ježek: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, rozpočtový výbor se tímto zákonným opatřením zabýval v obsáhlé diskusi a dospěl k závěru, že nedospěl k jednoznačnému stanovisku. Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Ježkovi za zprávu, kterou nám podal. Dále se do rozpravy hlásí pan poslanec Výborný. Má slovo.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP