Úterý 30. června 1992

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Zimovi. Jeho zpráva umožňuje konstatovat, že dalšími členy předsednictva ČNR jsou od této chvíle poslanci Miroslav Čerbák, Viktor Dobal, Jiří Honajzer, Ivana Janů, Emil Jaroš, Josef Kubiš, Tomáš Svoboda, Stanislav Volák a Jan Zahradníček.

Rád bych i těmto členům předsednictva jménem nás všech srdečně poblahopřál k volbě.

(Potlesk.)

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dále konstatuji, že touto poslední, tajnou volbou jsme zvolili celé nové předsednictvo ČNR. Podle § 30, odstavec 3 zákona o jednacím řádu ČNR zůstává předsednictvo ČNR ve své funkci i po uplynutí volebního období, dokud si nově zvolená ČNR nezvolí své předsednictvo. Protože se tak před chvílí stalo, dovolte, abych celému předsednictvu ČNR z VI. volebního období poděkoval za jeho dvouletou práci a popřál hodně štěstí ve všem, čím se bude zabývat a co bude dělat.

O slovo se hlásí paní poslankyně Janů. Prosím, aby se ujala slova.

XVI.

Návrh na odvolání dalších členů předsednictva ČNR

Poslankyně Ivana Janů: Pane předsedo, dámy a pánové, před dvěma minutami jsem byla zvolena členkou předsednictva této sněmovny. Rozhodla jsem se, že nabídnu rezignaci na tuto funkci, poněvadž jsem přesvědčena o tom, že toto místo stejně jako dalších pět míst, náleží poslancům těch politických stran, které se dosud nerozhodly vyslat do předsednictva ČNR své zástupce.

Žádám vás, abyste tuto mou rezignaci přijali. Pokud by vznikl formální problém v důsledku toho, že jednací řád České národní rady neumožňuje rezignaci, pak vás prosím, abyste ve smyslu § 30 odst. 2 druhá věta toto mé vystoupení považovali za podnět k mému odvolání.

Děkuji vám.

(Potlesk.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji paní poslankyni Janů a prosím, aby se ujal slova pan poslanec Jaroš.

Poslanec Emil Jaroš: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych vám poděkoval za projevenou důvěru při zvolení mé osoby do předsednictva ČNR. Dovolte mi též, abych z tohoto místa podal rezignaci na funkci člena předsednictva ČNR, a to proto, abych uvolnil prostor pro členy politických demokratických stran, které ještě nejsou zastoupeny v předsednictvu České národní rady.

Děkuji vám.

(Potlesk.)

(Ze sněmovny odcházejí poslanci komunistické strany, sociální demokracie a Liberálně demokratické unie.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Písemně se dále do rozpravy přihlásil poslanec Tomáš Svoboda. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Tomáš Svoboda: Pane předsedo, dámy a pánové, velice vám děkuji za své zvolení za člena předsednictva České národní rady, ale současně vás žádám o odvolání z této funkce. Velmi bych si osobně přál, aby na mé místo přišel někdo z poslanců LSU, sociální demokracie nebo HSD-SMS. Přáli bychom si, tentokrát nemluvím jenom za sebe, ale i za poslanecký klub KDS, aby spolupráce mezi námi byla co nejlepší. Proto berte, prosím, tuto mou rezignaci nebo žádost o odvolání jako nabídku ke spolupráci.

Děkuji vám.

(Potlesk.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Další písemnou přihlášku do rozpravy podal pan poslanec Dobal. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Viktor Dobal: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové. Mrzí mě, že naše odpovědi paní poslankyni Buzkové nemůžeme přednést, protože není ve sněmovně přítomna, nicméně bych se také rád připojil k předřečníkům, tzn., že vás chci požádat o přijetí mé rezignace na členství v předsednictvu České národní rady. Sdílím podobně jako mí předřečníci názor, že by toto místo měly obsadit strany, o kterých věříme, že také pro ně jsou principy občanské svobody a demokracie prioritní.

Děkuji za pozornost.

(Potlesk.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji. Dále se písemně přihlásil do rozpravy pan poslanec Kubiš. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec Josef Kubiš: Vážený pane předsedo, dámy a pánové. Dovolte také mně, abych se připojil k mým předřečníkům. Podávám rezignaci na funkci člena předsednictva České národní rady. Stejně tak jako kolegové a kolegyně si myslím, že v předsednictvu ČNR mají oprávněné místo jiné demokratické strany, jejichž představitelé zde sedí, a proto jsem se k tomuto kroku rozhodl.

Děkuji vám.

(Potlesk.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Další písemnou přihlášku podal pan poslanec Čerbák.

Poslanec Miroslav Čerbák: Pane předsedo, dámy a pánové, připojuji se k ostatním předřečníkům. Děkuji vám za důvěru a nabízím rezignaci z důvodů, které bych stručně shrnul takto: tento náš postoj není znevážením této sněmovny, jak by se mohlo zdát, ale je to naše poctivá snaha, abychom umožnili zvolení fungujícího předsednictva a současně ponechat místa pro opoziční demokratické strany.

Děkuji vám.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Čerbákovi. Pokud se nikdo nehlásí do rozpravy - hlásí se pan poslanec Seifer.

Poslanec Pavel Seifer: Vážený pane předsedo, vážené poslankyně, vážení poslanci. Chtěl bych za sebe prohlásit, že považuji všechny demokraticky zvolené strany za demokratické. Vážím si poslanců, kteří prohlásili svůj osobní názor, ale je mi trochu líto, že po zvolení odstupují ze svých funkcí nebo navrhují odstoupení, když předtím dostali důvěru. Můj osobní názor je, že důvěra k něčemu zavazuje a tento závazek i jako poslanec i jako zvolený člen předsednictva v jejich případě bych byl ochoten nést.

Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Protože pan poslanec nezakončil svůj příspěvek žádným návrhem, který bychom měli vzít na zřetel při případném hlasování, ptám se sněmovny, zda ještě někdo z paní poslankyň a pánů poslanců chce přispět svým příspěvkem. Ano, pan poslanec Vik.

Poslanec Jan Vik: Pane předsedo, paní poslankyně, páni poslanci, mám malou technickou poznámku. Hovořil jsem o tom už na grémiu a žádal bych zástupce budoucí vládnoucí koalice, aby si laskavě neosobovali právo rozhodovat o tom, zda naše politická strana je nebo není demokratická. Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Prosím, pan poslanec Štěrba.

Poslanec Tomáš Štěrba: Navrhoval bych pro tuto chvíli, protože zde vznikla situace, se kterou jsme nepočítali, přerušit schůzi do zítřejšího dne a po poradě v klubech pokračovat.

Předseda ČNR Milan Uhde: Je zde návrh na přerušení ustavující schůze a na to, aby pokračovala příštího dne. O tomto návrhu je třeba dát hlasovat bez rozpravy.

Proto se ptám, kdo souhlasí s předneseným návrhem, aby byla ustavující schůze přerušena a aby se v ní pokračovalo zítra, ať zvedne ruku! 4.

Kdo je proti tomuto návrhu, ať zvedne ruku! 103.

Kdo se zdržel hlasování - pro pořádek se ptám - 32.

Konstatuji, že návrh na přerušení ustavující schůze a na její pokračování příštího dne nebyl přijat většinou hlasů. Navrhuji tedy, abychom přijali toto usnesení:

"Česká národní rada vzala na vědomí odvolání členů předsednictva Miroslava Čerbáka, Viktora Dobala, Ivany Janů, Emila Jaroše, Josefa Kubiše a Tomáše Svobody, a to na jejich vlastní žádost."

Opravuji formulaci: "Česká národní rada vzala na vědomí rezignaci poslanců Miroslava Čerbáka, Viktora Dobala, Ivany Janů, Emila Jaroše, Josefa Kubiše a Tomáše Svobody a odvolává je z funkce členů předsednictva České národní rady.".

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku! 102.

Kdo je proti, ať zvedne ruku! 19.

To znamená, že tento návrh byl přijat většinou hlasů a jmenovaní poslanci a poslankyně byli ze svých funkcí členů předsednictva České národní rady odvoláni.

Dalším bodem, v pořadím sedmnáctým, je

XVII.

Návrh na volbu ověřovatelů České národní rady

Písemný návrh skupiny poslanců jste obdrželi a proto prosím pověřeného zástupce této skupiny, aby návrh na ověřovatele odůvodnil. Prosím pana poslance Bendu.

Poslanec Marek Benda: Vážený pane předsedo, vážené dámy a vážení pánové, dovolím. si vám předložit návrh skupiny poslanců členů politického grémia na volbu ověřovatelů České národní rady. Návrh zní takto: pan poslanec Josef Effenberger za klub ODA, pan poslanec Alfréd Frommer za klub LSE, paní poslankyně Marta Hubová za klub HSD-SMS, pan poslanec Robert Kolář za klub ODS, paní poslankyně Eva Matoušková za klub poslanců SRP-RSČ.

Pan poslanec Ludvík Motyčka za klub Křesťansko demokratické unie - Československé strany lidové,

pan poslanec Ladislav Rymeš za klub poslanců Levého bloku,

pan poslanec Tomáš Svoboda za klub poslanců Křesťansko demokratické strany a pan poslanec Eduard Zeman za klub poslanců Československé sociální demokracie.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Bendovi. Táži se, zda k přednesenému návrhu má sněmovna nějaké dotazy, připomínky nebo doplňující návrhy. (Nikdo se nehlásil.) Nemá. Doporučuji tedy, abychom přistoupili k hlasování a abychom o všech navržených kandidátech hlasovali najednou.

Jsou nějaké námitky proti tomuto způsobu hlasování?

(Nikdo se nehlásil.)

Námitky nejsou.

Ptám se sněmovny, kdo souhlasí s tím, aby ověřovateli České národní rady byli tito poslanci a poslankyně:

Josef Effenberger, Alfréd Frommer, Marta Hubová, Pavel Kolář, Eva Matoušková, Ludvík Motyčka, Ladislav Rymeš, Tomáš Svoboda a Eduard Zeman, ať zvedne ruku. 173.

Kdo je proti tomuto návrhu? Nikdo.

Konstatuji, že návrh byl přijat, a všem zvoleným blahopřeji k jejich volbě jménem celé sněmovny.

(Potlesk.)

Dalším bodem, v pořadu osmnáctým, je

XIII.

Návrh na volbu členů výborů České národní rady

Návrh skupiny poslanců k tomuto bodu pořadu jste rovněž obdrželi. Prosím tedy znovu pověřeného zástupce skupiny poslanců, aby návrh přišel odůvodnit. Prosím pana poslance Šafaříka.

Poslanec Pavel Šafařík: Vážený pane předsedo, vážená sněmovno, máte před sebou návrh pro volbu členů výborů České národní rady. Trochu ke genezi tohoto návrhu. Návrh k počtu členů jednotlivých výborů ČNR je výsledkem jednání politického grémia ČNR, stejně jako počet poslanců jednotlivých politických stran v těchto výborech. Konkrétní jména v konkrétních výborech jsou návrhem od poslaneckých klubů, politických stran zde zasedajících.

Seznam, který máte před sebou, je mimo jmen již zvolených předsedů těchto výborů. Je mi známa pouze jediná změna - na straně 5 ve výboru ČNR pro veřejnou správu, regionální rozvoj a životní prostředí si opravte u pana poslance Kavana - není to Jan, ale Petr. To je všechno jako úvod k návrhu členů výborů ČNR.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Šafaříkovi. Nejprve dám slovo zástupcům poslaneckých klubů, aby případně písemný podklad doplnili způsobem, který uznají za dobré. Hlásí se pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení hosté, z pověření klubu ODA, KDU-ČSL, ODS a KDS přednáším následující stanovisko a návrh.

V minulém volebním období vyšetřovací komise České národní rady provedla lustraci všech poslanců České národní rady. Na základě jejího zjištění několik pozitivně lustrovaných poslanců České národní rady odstoupilo a v souladu s příslušným usnesením ČNR jejich jména nebyla zveřejněna. 4 poslanci tak neučinili, jejich jména proto byla zveřejněna. Dva z těchto poslanců, zvolených za KSČM byli opět zvoleni, a to za Levý blok. Považujeme za nezbytné, aby bylo u všech poslanců České národní rady ověřeno, že nejsou pozitivně lustrováni. V tomto směru připravíme na některou z příštích schůzí konkrétní návrh. Dnes navrhujeme, aby zmínění dva poslanci ČNR Jiří Hájek a Václav Exner nebyli zařazeni do žádného z výborů České národní rady. Navrhujeme proto, aby se o zařazení Václav Exnera do ÚPV a Jiřího Hájka do výboru petičního, pro lidská práva a národnosti, hlasovalo odděleně, jako o samostatných návrzích.

(Potlesk.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Šumanovi. Dostal jsem do rozpravy písemnou přihlášku, kterou podal pan poslanec Ortman. Prosím, aby se dostavil k řečništi.

Poslanec Jaroslav Ortman: Vážený pane předsedo, vážení kolegové, není zvykem, abych tak často vystupoval ve sněmovně, ale cítím, že je to mojí povinností. Jednací řád České národní rady zná pouze jednu překážku zákonnou v § 38, odst. 2, kde se praví, kdy poslanec nemůže být zvolen nebo volen do výborů: "Nemohou být zvoleni předseda České národní rady, členové vlády České republiky, soudci Nejvyššího soudu a generální prokurátor ČR." Žádné jiné překážky jednací řád nezná.

Druhá věc, kterou bych chtěl říci: Vyjadřuji údiv nad tím, jaké informace plynou z politického grémia. Jako přímý účastník jednání o složení výborů na politickém grémiu chci konstatovat, že byla shoda v tom, že bude rozdělen počet jednotlivých míst ve výborech mezi poslanecké kluby a že tato místa zpochybňována nebudou. Byla zde použita formulace "že se nebude opakovat situace ze Slovenské národní rady".

Myslím tedy, že jestliže mají své představitele na politickém grémii jednotlivé kluby, mělo by se prohlášení představitelů ctít.

(Potlesk.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Ortmanovi a zvu k přednesení příspěvku pana poslanec Zeminu, kterému se omlouvám, že jsem ho nechtěně připravil o pořadí.

Poslanec Ondřej Zemina: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, navrhuji, aby poslanec Vlastimil Vlček z Občanské demokratické strany byl přeřazen ze zemědělského výboru do hospodářského výboru České národní rady.

Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Zeminovi, do rozpravy se dále přihlásil pan poslanec Jiří Šoler a připraví se pan poslanec Jiří Hájek.

Poslanec Jiří Šoler: Vážený pane předsedo, vážené dámy, vážení pánové, chtěl bych mít pouze technickou poznámku k tomu, co tady bylo požadováno a to je otázka lustrací poslanců. Federální shromáždění se usneslo na lustračním zákoně, podle kterého pověřilo federální ministerstvo vnitra tím, aby každému občanu na požádání do 60 dnů zaslalo výsledky lustrací, které provede. Mnoho poslanců, např. mnoho kandidátů Republikánské strany a možná i odjinud, již před mnoha a mnoha dny požádalo o výsledky lustrací, ale dodneška je neobdrželo.

Domnívám se, že dokud u nás platí právo takovýmto způsobem, tak potom nemůžeme prostě žádat po lidech, aby předložili jakési potvrzení, které stát není schopen vydat, pak je to dost těžké. Nechci se dotýkat podstaty lustrací, ale pouze této záležitosti.

Děkuji vám.

Předseda ČNR Milan Uhde: Pane poslanče, znamená to, že podáváte nějaký návrh, nebo jenom upozorňujete na nějakou okolnost? (Poslanec Šoler: Pouze upozorňuji na tuto okolnost.)

Ano, děkuji, upozorňujete na tuto okolnost.

Pan poslanec Jiří Hájek podal přihlášku do rozpravy. Prosím.

Poslanec Jiří Hájek: Pane předsedo, dámy a pánové, ačkoliv včera jsme zde slibovali, že budeme ctít zákony tohoto státu a uvádět je v život, na čemž nezmění nic žádné usnesení bývalé ČNR. Nepřekvapuje mě, co zde navrhl pan poslanec Šuman. Po zkušenostech z minulého volebního období bych byl spíše překvapen, kdyby tomu tak nebylo, neboť arogance moci zřejmě nezná hranic.

Chci pouze říci, že každý z nás je v této sněmovně z vůle lidí, projevené ve svobodných volbách, v souladu s ústavou a volebními zákony. Návrh zde přednesený považuji proto jednak za projev neúcty k voličům, z jejichž vůle zde jsme, ale zejména také za hrubé porušení § 19 zákona o poslancích ČNR.

Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Hájkovi. Nemám dalších písemných přihlášek do rozpravy. Pan poslanec Novák se hlásí.

Poslanec Libor Novák (1958): Vážený pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych jenom říci krátkou poznámku k vystoupení pana kolegy Ortmana. Ve zmíněném paragrafu příslušného zákona, který citoval, se říká o tom, kdo nemůže být a tudíž nesmí být zvolen do výboru ČNR, ale neříká se tam ovšem nic o tom, že poslanec musí být zvolen do výboru ČNR. Jenom, abychom si to všichni uvědomili, co ve skutečnosti tento zákon říká.

Děkuji vám.

Předseda Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Novákovi, táži se sněmovny, zda je ještě někdo mezi poslanci, kdo si přeje vystoupit v rozpravě k tomuto tématu. Pan poslanec Výborný.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedo, dámy a pánové, poněvadž jsem to byl já, kdo na politickém grémiu vznesl názor, že podle přesvědčení poslanců našeho klubu, ale i dalších poslaneckých klubů by bylo nedemokratické rozhodovat za jiné kluby, kde mají být jejich zástupci, v kterých výborech, považuji za nezbytné reagovat na to, co zde poznamenal kolega Ortman.

Jestliže je vznesen návrh, aby dva poslanci z klubu poslanců Levicového bloku nebyli voleni, je to návrh korektní, je to návrh podle mého názoru v souladu s jednacím řádem a je na hlasování, jak s tímto návrhem bude naloženo. Třeba projde, třeba neprojde. Co by bylo, podle mého přesvědčení, hrubým porušením demokracie, by bylo, a já bych byl první proti, kdyby kdokoli z kterékoli strany vstal a řekl, že si nepřeje poslance toho a toho v tom a v tom výboru a že ho navrhuje zařadit do výboru jiného. Tam bych protestoval možná první. Takto ovšem protestovat nemám proč.

Děkuji.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP