Úterý 30. června 1992

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Výbornému a prosím pana poslance Rezáče, který se hlásí do rozpravy.

Poslanec Vladimír Řezáč: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové poslanci, včera tady některé mé kolegy pobavilo, když jsem vzpomněl článku 26 Mezinárodního paktu o občanských a politických právech (smích v sále) jsem rád, že vás to potěšilo znovu a chci říci, že tento pakt zavazuje naší republiku od 23. března 1976. Tak jak před listopadem 1989 tento pakt nebyl dodržován, návrh zde přednesený dokazuje, že v tomto směru není dodržován znovu.

Každý poslanec byl zvolen podle platných volebních zákonů a podle ústavy této země a má důvěru voličů, na základě které se stal poslancem, který složil ústavní slib. Každý poslanec, který je členem výboru má právo zúčastnit se schůze výboru s hlasem rozhodujícím, kdežto ten, kdo není členem výboru, pouze s hlasem poradním. Jestliže vyhovíme návrhu, který zde byl přednesen panem poslancem Šumanem, tak potom takové poslance současně diskriminujeme i privilegujeme. Diskriminujeme je v tom, že je zbavujeme rovného práva na to, aby se účastnili práce v příslušném výboru s hlasem rozhodujícím a privilegujeme je v tom, že poslanecký plat budou brát jenom za to, že jeden týden za měsíc přijdou na schůzi ČNR.

Jestliže si takto vykládáte ústavní princip rovnosti občanů podle článku 3 Listiny základních lidských práva a svobod, uvozené ústavním zákonem č. 23/1991 Sb., pak tedy porušujete jak článek 3, tak i článek 4 této Listiny, která umožňuje všem státním orgánům vykonávat moc pouze v souladu s ústavou. Porušujete tak i § 2, uvozující tuto Listinu, který říká, že všechny pakty o lidských právech ratifikované a vyhlášené ve Sbírce zákonů mají přednost před zákony, tedy i přednost před zákonem o jednacím řádu. A podle § 6 uvozujícího zákona Listiny základních práv a svobod, jakýkoliv rozpor mezi Listinou a platnými zákony této země musel skončit na Silvestra roku 1991.

Děkuji.

(Potlesk.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Dále se hlásí do rozpravy pan poslanec Janeček.

Poslanec Josef Janeček: Jestli kolega Řezáč dovolí, nejsem právník a proto bych chtěl vědět, kde je zakotveno, jak poslanci musí hlasovat. Děkuji.

(Šum v sále.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Ano, prosím, pan poslanec Ullmann.

Poslanec Josef Ullmann: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, ani já nejsem právník, ale domnívám se, že podle zde předloženého výkladu lidských práv, jak nám to předvedl Levý blok, bych se měl cítit diskriminován, pan předseda promine, že jsem nebyl zvolen předsedou ČNR, protože rovněž každý poslanec na to má právo. Domnívám se, že vycházím z obdobné logiky. Děkuji vám.

(Potlesk, šum v sále.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Ptám se, kdo má ještě příspěvek do této rozpravy. Pan poslanec Řezáč bude replikovat.

Poslanec Vladimír Řezáč: Vážení kolegové, byl jsem otevřeně vyzván, abych odpověděl kolegovi doktoru Janečkovi, kde je předepsáno, jak má poslanec hlasovat. Je to předepsáno v poslaneckém slibu, který jsme včera složili. Má hlasovat v souladu s ústavou ČSFR i České republiky a v souladu s právním řádem této republiky. A já jsem řekl, že podle Mezinárodního paktu o lidských právech, který zde byl ratifikován a vyhlášen ve Sbírce zákonů, má takováto norma o lidských právech přednost před zákony této země, tedy i před zákonem o jednacím řádu a nelze po 31. prosinci 1991 porušovat tento pakt. A musí být navíc náš právní řád uveden do souladu s touto normou, takže i v tomto směru musí být upraven zákon o jednacím řádu. Myslím tedy, že to vyplývá jasně z poslaneckého slibu, který je uveden v ústavě a vyplývá to z Listiny základních práv a svobod i z uvozujících šesti paragrafů ústavního zákona č. 23/1991 Sb., z 9. ledna 1991.

Předseda ČNR Milan Uhde: Hlásí se pan poslanec Fejfar.

Poslanec Tomáš Fejfar: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, jest-li jste si všimli, že jsem šel za panem poslancem Řezáčem, pak jsem ho upozornil, že svůj příspěvek nedořekl.

Myslím si, že zároveň jedním dechem měl říci, že se levý blok obrací na ústavní soud, aby posoudil, jaký je výklad této věci, protože my se tu můžeme do nekonečna hádat o výklad zákona. Myslím, že to by byla jediná schůdná cesta.

Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Fejfarovi. Vidím zdviženou ruku pana poslance Exnera. Prosím. (Poslanci ODS, ODA, KDS, KDU-ČSL odcházejí ze sněmovny.)

Poslanec Václav Exner: Vážený pane předsedo, vážení kolegové, chci některým, z kolegů ještě jednou dát možnost opustit sněmovnu, a proto mi dovolte velmi krátce zaujmout stanovisko k předloženému návrhu.

Stanovisko k mé lustraci jsem měl příležitost vyslovit před minulou sněmovnou. Doporučuji všem poslancům, ať již budou hlasovat o předloženém návrhu jakkoliv, aby se seznámili s lustračními materiály k mé osobě, které jsou uloženy v trezoru předsednictva ČNR.

Zvláště doporučuji, aby si všimli stupně lustrace, který u mne proběhl a dvou skutečností, které ve svazku jsou označeny jako mimořádně důležité, aby si zvláště je prohlédli a zaujali k nim své osobní stanovisko.

Dále bych vás chtěl upozornit na to, že stupeň lustrace, o kterém tu jednáme, je daleko nižší, než stupeň lustrace celé řady dnes prominentních státních funkcionářů.

Děkuji vám.

(Potlesk poslanců Levého bloku, návrat poslanců klubů ODS, ODA, KDS, KDU-ČSL.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Chce, prosím, ještě někdo promluvit? - Pan poslanec Řezáč. Prosím.

Poslanec Vladimír Řezáč: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, k tomu, co zde řekl pan poslanec Fejfar chci dodat, že jako advokát nerad podávám návrhy, které by nemohly mít naději na úspěch. Ústavní stížnost může podat jedna pětina poslanců. To je z 200 poslanců 40 poslanců. Levý blok má 35 poslanců, takže takovou stížnost podat nemůže.

Předseda ČNR Milan Uhde: Jsou ještě další příspěvky do rozpravy? Ano, pan místopředseda Vlach.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, je o mně známo, že mám ve zvyku spíše konstruktivně mlčet a tak urychlovat průběh jednání.

Domnívám se, že všechny podstatné argumenty z obou stran padly. Samozřejmě, že návrh pana kolegy Šumana se neopírá o jednací řád, na druhé straně však všichni víme, že s ním vůbec není v rozporu.

Co se týče informací z politického grémia, odkazuji na to co se dělo v SNR. Hlásil jsem se v okamžiku, kdy nastupoval k řečništi pan kolega Výborný, který to precizoval naprosto přesně. Nemáme v úmyslu proti vůli kteréhokoli poslance zvolit tohoto poslance do kteréhokoli výboru.

Ještě mi dovolte, abych stručně reagoval na jednoho z předřečníků, který se zmiňoval o žádostech jednotlivých občanů o lustrační osvědčení - zjednodušeně řečeno. Politické strany, které vstupovaly do voleb, měly možnost požádat o lustraci všech kandidátů. Stranám, které to udělaly, bylo vyhověno a lustrace jim byly poskytnuty ještě v dostatečném čase před dnem voleb. Některé strany se samozřejmě rozhodly to neudělat a některé strany dokonce deklarovaly, že nebudou tyto výsledky zveřejňovat.

Přimlouval bych se, vzhledem k tomu kolik je hodin, a vzhledem k tomu, co zde již bylo řečeno, abychom zvážili své další diskusní příspěvky a přistoupili k rozhodnutí o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu místopředsedovi Vlachovi. Konstatuji, že přede mnou leží ještě jedna písemná přihláška, kterou podal pan poslanec Hofhanzl.

Poslanec Čestmír Hofhanzl: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, chtěl bych říci, na adresu pana poslance Řezáče a jeho soukmenovců (veselost), že jeden z jejich klasiků kdysi pravil, že kapitalista prodá proletářovi provaz, na kterém ho oběsí. Já doufám, že čas pokročil a lidé demokraticky smýšlející si uvědomili, že toto by již nikdy neměli učinit.

Předseda ČNR Milan Uhde: Pan poslanec Vik má slovo.

Poslanec Jan Vik: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, mám jenom technickou poznámku k tomu, co zde řekl pan kolega Vlach.

Jde o to, že my jsme jednotlivě jako kandidáti SPR-RSČ žádali v dostatečném předstihu nejen šedesáti, nýbrž devadesáti dní před dnem voleb. Skutečnost je taková, že ještě asi tři dni před volbami jsme předali MV naše kandidátní listiny, aby lidem, kterým to ještě nebylo posláno, to okamžitě poslalo. Je zde případ, že to ještě dodnes nemají. Říkám to pouze na vysvětlenou, že jsme žádali fakticky dvakrát a jsou jednotlivci nejsou to samozřejmě všichni, ani většina -,kteří to ještě nemají.

Tolik jen na vysvětlenou.

Děkuji.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Vikovi a vidím zdviženou ruku paní poslankyně Buzkové.

Poslankyně Petra Buzková: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, ráda bych se pro lepší orientaci našeho poslaneckého klubu při hlasování o tomto protinávrhu zeptala pana poslance Šumana, zda tento návrh položil z toho důvodu, že se domnívá, že tito poslanci, které označil za pozitivně lustrované, jsou všeobecně nebezpeční pro práci v těchto klubech (smích poslanců levého bloku), a nebo proto, aby v nich posílil většinu vládní koalice?

(Smích poslanců levého bloku.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Hlásí se pan poslanec Stodůlka s faktickou poznámkou a potom pan poslanec Kužílek.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Tyto poslance neoznačil pan Šuman, ale označila je tak vyšetřovací komise minulé ČNR.

Předseda ČNR Milan Uhde: Slovo má pan poslanec Kužílek.

Poslanec Oldřich Kužílek: Vážený pane předsedo, vážený český sněme, dovolte, abych na této ustavující schůzi řekl něco, co zdánlivě odbočí od tohoto tématu, ale domnívám se, že není od věci to říci.

Jeden z nejstarších jednacích řádů, které jsou - je to belgický jednací řád asi z roku 1850, který platí dodnes - má jedno zajímavé ustanovení, že je zakázáno poslancům, aby se ve sněmovně ve svých příspěvcích přímo obraceli na jiného poslance.

Domnívám se, že kdybychom si tuto zásadu aspoň v jejím jádře vzali k srdci a snažili se své formulace, ať z té či oné strany, kdykoli podříditi moudrosti této staré belgické zásady, že bychom možná nejen snadněji docházeli k různým řešením, ale možná bychom užili i více humoru.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Kužílkovi. Ptám se po dalších hlasech do rozpravy. Hlásí se pan poslanec Šuman.

Poslanec Vladimír Šuman: Pane předsedo, dámy a pánové, ještě jsme si neosvojili politickou kulturu, kterou navrhl kolega Kužílek. Domnívám se, že jsem povinen sdělit, že ani v jednom případě nemohlo jít o převahu pravice ve výborech, protože v ústavně právním výboru i při návrhu na zařazení poslance Exnera je převaha pravice a ve výboru petičním máme výraznou menšinu. Tyto dva naše návrhy nezmění nic na tom či onom.

Předseda ČNR Milan Uhde: Hlásí se ještě někdo do rozpravy? V případě, že tomu tak není, rozpravu končím. Žádám poslance Šafaříka, aby shrnul návrhy, které vyplynuly z rozpravy, a předložil je k hlasování sněmovně.

Poslanec Pavel Šafařík: Co se týče změn, došlo k návrhu pana poslance Zeminy, který navrhuje odsouhlasit přeložení pana poslance Vlčka ze zemědělského do hospodářského výboru. Dále je návrh pana poslance Šumana, aby poslanci Jiří Hájek a Václav Exner nebyli zvoleni do navržených výborů.

To jsou návrhy, které se týkají zařazení jednotlivých poslanců do jednotlivých výborů.

Předseda ČNR Milan Uhde: S faktickou poznámkou se hlásí pan poslanec Ullmann.

Poslanec Josef Ullmann: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, chtěl bych upravit na pravou míru to, co tady bylo řečeno. Nebyl podán návrh, aby tito dva poslanci nebyli zvoleni, ale byl podán návrh, aby o jejich zvolení bylo hlasováno odděleně. Takto je to přesné.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Ullmannovi za vysvětlení. Na připomínku upravujeme na páté straně na správné křestní jméno pana poslance Kavana jako Petra.

Poslanec Pavel Šafařík: Je ještě jedna změna, která se týká chybného zápisu na straně čtyři zemědělského výboru. Poslanec Uřičář není Pavel, ale Jiří.

Předseda ČNR Milan Uhde: Je to další oprava, o které nebudeme hlasovat, ale je dobře, abychom ji měli na zřeteli, až budeme schvalovat celý návrh.

Je zde první návrh, který zde na základě rozpravy vyhodnotil pan poslanec Šafařík, aby poslanec Vlastimil Vlček byl ze zemědělského výboru přeřazen do výboru hospodářského. O tomto návrhu dám nyní hlasovat.

Kdo je pro to, aby tato změna přednesená v rozpravě byla uskutečněna, to jest, aby pan poslanec Vlastimil Vlček nebyl členem zemědělského výboru, ale členem hospodářského výboru,ať zvedne ruku. 124.

Kdo je proti? 20.

Konstatuji, že většinou hlasů byl tento návrh přijat.

Dále je tu návrh poslance Ullmanna na zpřesnění, aby se o účasti poslanců Jiřího Hájka a Václava Exnera ve výborech, v prvním případě ve výboru ústavně právním a ve druhém případě ve výboru petičním, pro lidská práva a národnosti, hlasovalo zvlášť. Jestli tomu dobře rozumím, má návrh znít: Kdo je pro to, aby poslanec Václav Exner byl zařazen do ústavně právního výboru ČNR?

S technickou poznámkou se hlásí pan poslanec Matulka.

Poslanec Dalibor Matulka: Pane předsedo, domnívám se, že návrh zněl na způsob hlasování: Zda hlasovat zvlášť, nebo en bloc.

Předseda ČNR Milan Uhde: To znamená, že byl podán návrh, aby se o poslancích Václavu Exnerovi a Jiřím Hájkovi a o jejich účasti ve výborech ČNR hlasovalo zvlášť mimo blokový návrh, který byl podán.

Kdo je pro hlasování zvlášť o těchto poslancích a o jejich účasti ve výborech, ať zvedne ruku. 109.

Kdo je proti návrhu, ať zvedne ruku. 40.

Konstatuji, že nadpoloviční většinou hlasů byl tento návrh přijat.

Na základě výsledku tohoto hlasování formuluji návrh, aby Václav Exner byl zařazen do ústavně právního výboru ČNR.

Poslankyně Petra Buzková: Tady se jedná o protinávrh, nikoliv o návrh.

Předseda ČNR Milan Uhde: Domnívám se, že kladná formulace nemění nic na smyslu věci. Hlásí se pan místopředseda Vlach.

Místopředseda ČNR Jiří Vlach: Dovolte mi uvést faktickou poznámku. Máme předložen původní návrh, ve kterém jsou uvedeni všichni poslanci. Dále zde byl předložen pozměňovací návrh, aby o těchto dvou bylo hlasováno zvlášť.

Rozhodli jsme kladně. Nyní tudíž budeme ve smyslu svého posledního rozhodnutí hlasováním rozhodovat o zařazení, nikoliv o nezařazení, těchto dvou poslanců zvlášť.

(Potlesk.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Rovněž se domnívám, že kladná formulace je ve smyslu celého podaného návrhu, nevybočuje z jeho logiky a že bychom měli skutečně v tomto smyslu hlasovat.

Znovu předkládám sněmovně návrh usnesení. Táži se, kdo je pro, aby pan poslanec Václav Exner byl členem ústavně právního výboru České národní rady, ať zvedne ruku. 45.

Kdo je proti? 101.

Konstatuji, že nadpoloviční většinou nebyl tento návrh přijat.

Stejným způsobem budeme hlasovat o účasti pana poslance Jiřího Hájka ve výboru petičním, pro lidská práva a národnosti České národní rady.

Ptám se sněmovny:

Kdo je pro, aby pan poslanec Jiří Hájek byl členem výboru petičního, pro lidská práva a národnosti, ať zvedne ruku. 46.

Kdo je proti? 107

Konstatuji, že ani tento návrh nebyl přijat.

Dále budeme hlasovat pohromadě o zbytku celého seznamu po odhlasovaných a provedených úpravách.

Kdo je pro, aby návrh na zařazení poslanců do výborů České národní rady byl schválen v upraveném znění, které máte před sebou, doplněném o pozměňovací návrhy, které sněmovna již přijala, ať zvedne ruku. 144.

Kdo je proti? (Nikdo.)

Konstatuji, že tento návrh byl nadpoloviční většinou přijat a že jednotlivé výbory budou pracovat ve složení uvedeném v textu návrhu.

Nebudu tento návrh číst, protože se domnívám, že je zcela zjevné a nesporné, v jaké podobě vzešel z našeho hlasování.

Právě jsme zvolili poslance do výborů České národní rady a tím ukončili volby na ustavující schůzi České národní rady. Můžeme přistoupit k dalšímu bodu pořadu. Tímto bodem je

XIX.

Návrh zasedacího pořádku poslanců České národní rady v

jednacím sále České národní rady.

Jak známo, podle § 4 písm. "u" jednacího řádu České národní rady patří do působnosti České národní rady rozhodovat o svých vnitřních poměrech a o pravidlech svého jednání.

Na základě tohoto ustanovení bychom měli také rozhodnout o tom, v jakém pořádku budeme v tomto jednacím sále zasedat, kdo na kterém místě.

Protože poslanecké kluby se na rozesazení dohodly již před zahájením této schůze a výsledkem této dohody je přítomný stav rozesazení doporučuji, abychom tento zasedací pořádek podle poslaneckých klubů, tak jak nyní sedíme, schválili usnesením České národní rady.

Jako podklad pro toto rozhodnutí slouží plánek zasedací místnosti, který vám byl rozdán. K tomu bych ještě pro lepší orientaci uvedl rozesazení v poslaneckých lavicích podle jejich číselného označení: - lavice č. 1 - 35 Levý blok, - lavice č. 37 39, 43 - 45, 49 - 51, 55 - 58, 63, 64 a 70 Liberálně sociální unie, lavice č. 36, 40 - 42, 46 - 48, 52 - 54, 59 a 60, 65 - 66, 71 a 72 Československá sociální demokracie - lavice č. 61 a 62, 67 - 69, 73 - 81 - Hnutí za samosprávnou demokracii - Společnost pro Moravu a Slezsko, - lavice č. 82 - 146 a 152 Občanská demokratická strana, - lavice č. 147 - 151, 153 - 157 Křesťansko demokratická strana, - lavice č. 158 - 170 a 176 Občanská demokratická aliance, - lavice č. 171 - 175, 177 - 186 Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová, - lavice č. 187 - 200 Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa.

Pokud má někdo nějakou dodatečnou připomínku k tomuto návrhu zasedacího pořádku, nechť se přihlásí.

(Nikdo.)

Navrhuji proto, abychom přijali toto usnesení:

"Česká národní rada schvaluje zasedací pořádek poslaneckého sboru v jednacím sále České národní rady podle poslaneckých klubů České národní rady, jak je znázorněn na písemném podkladu, který je přílohou tohoto usnesení."

Táži se, kdo souhlasí s návrhem usnesení České národní rady ve znění, které jsem právě přednesl, ať zvedne ruku. 162.

Kdo je proti? 1.

Konstatuji, že tento návrh zasedacího pořádku ve sněmovně byl přijat nadpoloviční většinou hlasů, že jsme jej schválili a je platný.

Konečně posledním bodem našeho pořadu, bodem dvacátým je

XVIII.

Návrh na usnesení České národní rady, kterým se ukládá

příslušnému výboru České národní rady předložit návrh

na členy kontrolního orgánu pro použití operativní techniky

Policie České republiky

Rád bych pronesl několik slov úvodem. Zákon ČNR č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky stanoví, že "Kontrolu použití operativní techniky vykonává Česká národní rada, která k tomuto účelu zřizuje kontrolní orgán. Kontrolní orgán se skládá z pěti poslanců příslušného výboru České národní rady.".

Domnívám se, že tento orgán je třeba co nejrychleji zřídit. Navrhuji vám proto přijmout toto usnesení:

"Česká národní rada ukládá výboru ČNR pro právní ochranu a bezpečnot předložit na nejbližší schůzi České národní rady návrh na členy kontrolního orgánu pro použití operativní techniky Policie České republiky v souladu s § 36 odst. 6 zákona ČNR č. 283/1991 Sb., o Policii České republiky."

Jsou k přednesenému návrhu nějaké dotazy či připomínky? Není připomínek.

Kdo tedy souhlasí s návrhem usnesení, jak jsem jej přečetl, ať zvedne ruku! 154.

Kdo je proti, ať zvedne ruku! Nikdo.

Návrh byl přijat a tímto bodem jsme projednali celý pořad ustavující schůze České národní rady.

Mám pozvánku na další schůzi České národní rady. Její pravděpodobné datum bude 14. července, ale je to orientační datum. Zato je zde zpráva, kterou bych nyní přečetl a týká se všech členů předsednictva ČNR: první ustavující schůze předsednictva ČNR se sejde ve čtvrtek 2. července 1992 ve 13.00 hod. v jednací místnosti předsednictva ČNR č. 106.

Zítra zasedá v 9.00 hod. politické grémium. Dále je třeba upřesnit hodinu, kdy zasednou zítra výbory. Je zde údaj, že výbory zasednou ve svých místnostech zítra v 10.00 hod. Je k tomu nějaký dotaz nebo připomínka? (V 11.00 hod.) Je zde protinávrh v 11.00 hod. Pan poslanec Syka.

Poslanec Martin Syka: Předpokládám, že zasedání výboru závisí na předsedech. Zítra by měly zasedat všechny výbory?

Předseda ČNR Milan Uhde: Ano, je zde návrh, aby začátek byl stanoven na 11.00 hod.

(Šum v sále.)

Kdo je pro to, aby to byla desátá hodina kdy zasednou výbory, ať zvedne ruku! Domnívám se, že je to jednoznačná většina.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, splnili jsme. úkoly, které jsme si předsevzali. Děkuji vám všem za účast a vykonanou práci a loučím se s vámi a ustavující schůzi České národní rady končím.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP