Úterý 30. června 1992

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji. Jsou k tomuto návrhu nějaké dotazy, připomínky nebo doplňující návrhy? (Nebyly.)

Doporučuji proto, abychom přistoupili k hlasování.

Kdo souhlasí s tím, aby předsednictvo České národní rady ve smyslu návrhu, tlumočeného poslancem Hofhanzlem, mělo v tomto období 25 členů tak jako doposud, ať zvedne ruku. 129.

Kdo je proti? Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? 62.

Konstatuji, že podle výsledku hlasování 129 kladných hlasů, žádný hlas záporný, 62 abstencí bude mít předsednictvo České národní rady v VII. volebním období 25 členů.

Další body pořadu si prosím, označte jednacím číslem o jedno vyšším. Nyní se tudíž budeme zabývat bodem označeným jako bod

XIV.

Návrh na volbu dalších členů předsednictva České národní rady.

K této volbě nám skupina poslanců nestačila předložit písemný návrh, pokud jsem správně informován. Prosím proto pověřeného zástupce této skupiny, aby návrh uvedl a představil nám kandidáty na další členy předsednictva České národní rady.

Dovídám se, že máte před sebou písemný podklad. Opravuji proto svou poznámku v tom smyslu, že máte možnost sledovat na svém písemném podkladu navrhované členy.

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, mám tu čest jménem skupiny poslanců vám předložit návrh, který byl rozdán do lavic. Skupinu poslanců, která tento návrh podává tvoří pan poslanec Jiří Vlach, místopředseda České národní rady, pan poslanec Josef Janeček, pan poslanec Michal Lobkowicz a Ivan Mašek. Přesto, že vám byl návrh rozdán, znovu ho přečtu.

Navrhujeme, aby dalšími členy předsednictva České národní rady byli zvoleni tito poslanci: - pan poslanec Miroslav Čerbák, ODA - pan poslanec Viktor Dobal, ODA - pan poslanec Jiří Honajzer, ODS - paní poslankyně Ivana Janů, KDU-ČSL - pan poslanec Emil Jaroš, ODS - pan poslanec Josef Kubiš, KDU-ČSL - pan poslanec Tomáš Svoboda, KDS - pan poslanec Stanislav Volák, ODS - pan poslanec Jan Zahradníček, KDS

Děkuji vám za pozornost.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji za přednesený návrh panu poslanci Maškovi a táži se sněmovny, zda jsou k přednesenému návrhu nějaké dotazy, připomínky nebo doplňující návrhy. Prosím, abyste se s nimi hlásili.

Poslanec Jozef Wagner: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, dovolte, abych se pokusil ještě jednou před volbou předsednictva České národní rady, a to zbytku členů tohoto předsednictva oslovit vás s pokusem o dosažení jistého kompromisu.

Uvědomuji si stejně s vámi, že vytvoření předpokladů pro ústavní většinu v této sněmovně bude nesmírně důležité.

Jednání se slovenskou reprezentací, které tuto sněmovnu čeká nemůže být bez té části této sněmovny, která nepatří do koalice. Mám proto pocit, že by bylo namístě, aby politické kluby velmi zvážily rozhodnutí, které je právě z toho, avšak právě nejen z toho důvodu velmi vážné. Doporučuji proto volbu nekonat a poprosit - v tuto chvíli samozřejmě - pány kolegy z koalice, aby uvážili, že nejde jen o námi prosazovanou zásadu poměrného zastoupení, ale, že ve svých důsledcích, v nejhlubších svých důsledcích může jít při tvorbě tohoto předsednictva o osud této země, protože se zde nevytvoří předpoklady pro ústavní postup.

Děkuji vám za pozornost.

Předseda ČNR Milan Uhde: Pane poslanče, ještě prosím, kdybyste specifikoval laskavě svůj návrh, zda doporučujete nebo navrhujete přerušit jednání a jednat v klubech anebo vypustit tento bod, odložit ho na později a pokračovat v jednacím pořadu tak, jak je navržen s vynecháním tohoto bodu.

Poslanec Jozef Wagner: Pane předsedo, dámy a pánové, domnívám se, že provedení volby v počtu navržených členů koalice, jak byl předložen návrh, omezuje natolik možnosti opozice, že tato zcela jistě setrvá na svých stanoviscích. To rozdělí tuto sněmovnu a zabrání vytvoření potřebné ústavní většiny. Domnívám se, že v tuto chvíli stranické zájmy musí jít stranou, že musí jít dopředu zájmy státu. A zájem státu je vytvořit kompetentní sbor pro jednání se slovenskou reprezentací.

Bohužel pro opozici, a pokud budou dámy a páni z koalice chvíli schopni vžít se do našeho myšlení a vžít se do situace, že by oni byli v naší situaci, bylo by pro ně právě tak nepřijatelné jako je nepřijatelné pro nás mít pouze 6 míst v tomto sboru. A bylo by pro ně právě tak nepřijatelné jako pro nás akceptovat návrh, který byl předložen. Prosím, uvažujte o tom a uvažujte jen a jen z pohledu, na který jsem upozornil - na pohled na budoucnost tohoto státu.

Děkuji za pozornost.

Předseda ČNR Milan Uhde: Jestli správě interpetuji návrh pana poslance, rozumím mu tak, že navrhuje přerušit tuto schůzi. O takovém návrhu, jak vyplývá z jednacího řádu, se hlasuje bez rozpravy. Technická poznámka pana poslance Výborného.

Poslanec Miloslav Výborný: Pane předsedo, dámy a pánové, nebudu rozšiřovat debatu o rozbor věcné části toho co pan kolega nastínil, ale chtěl bych upozornit, že podle mého pevného přesvědčení postup, který nabídl, totiž abychom nehlasovali o zbývajících členech předsednictva ČNR, abychom přerušili ustavující schůzi ČNR, je z hlediska platného právního řádu postupem naprosto neschůdným, neboť je povinností ustavující schůze tohoto parlamentu své orgány - a to je i předsednictvo ustavit. Kdybychom nepokračovali ve volbě, a tvrdím, že ve volbě musíme pokračovat tak dlouho, dokud neskončí, zůstane ve funkci předsednictvo ČNR, které tady stále ještě existuje. Neboť zatím celé předsednictvo zvolené nebylo a to by byla podle mého mínění absurdní situace, kdybychom měli parlament zčásti s novým předsednictvem a zčásti se starým předsednictvem. Staré by fungovalo a nové by fungovat nemohlo. Jsem pevně přesvědčen o tom, že hlasovat o přerušení ustavující schůze nebo hlasovat o tom, že volba zbývajících členů předsednictva - a my jsme určili počet na 25 - je cesta neschůdná. Jinak s panem poslancem pevně věřím v to, že tato sněmovna nebude nikdy povyšovat své stranické zájmy nad zájmy státu.

(Potlesk.)

Poslanec Ivan Mašek: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, nepůjde o poznámku technickou, ale faktickou. Chtěl bych za navrhovatele vysvětlit, že díky situaci, která nastala při jednání s opozičními stranami, se navrhovatelé, kteří zastupují koalici, rozhodli pro návrh, který jsem podal s tím, že předem víme, že 6 navržených lidí se poté co budou zvoleni - pokud budou zvoleni, vzdají svých míst v předsednictvu.

Děkuji za pozornost.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji. Hlásí se pan poslanec Hirš, prosím, aby se dostavil k řečništi.

Poslanec Pavel Hirš: Vážený pane předsedo, kolegyně a kolegové, mám takový dojem, že v tomto bodu jsme se zadrhli a dostali jsme se do situace, kdy každá strana hájí své stanovisko. Myslím si, na rozdíl od kolegy, že se vůbec nic nestane, když se opět sejde politické grémium - dejme jim čas hodinu, přerušme naše jednání a pokusme se ještě jednou dojít ke kompromisu. Vřele bych to doporučoval. Ujasní to vztahy mezi vládní koalicí, mezi stranami opozice. Věřím, že když se vstřícně k tomuto problému přistoupí, že se dohodneme. Pokládám to za návrh.

Předseda ČNR Milan Uhde: Registroval jsem návrh pana poslance Hirše. Prosím paní poslankyni Buzkovou.

Poslankyně Petra Buzková: Pane předsedo, dámy a pánové, chtěla bych pouze poprosit navrhovatele těchto kandidátů do předsednictva ČNR, kdyby nám mohl objasnit a přesně zdůvodnit, kteří z nich se mají vzdát po zvolení funkcí v předsednictvu a proč.

Předseda ČNR Milan Uhde: Konstatuji, že byl vznesen dotaz a byl podán návrh, který koinciduje s návrhem pana poslance Wágnera, totiž, aby bylo jednání na jednu hodinu přerušeno a v této době byla svolána schůzka politického grémia. Je správně návrh interpretován, pane poslanče?

Má ještě někdo jiný návrh?

Hlásí se pan poslanec Čermák.

Poslanec Petr Čermák: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, nejsem sice jmenován ve skupině navrhovatelů, ale přesto, aby mohla skončit funkční činnost minulého předsednictva, musí být zvoleno předsednictvo nové. Z tohoto důvodu musíme dnes zvolit 25 lidí.

Chtěl bych znovu připomenout, že stále platí nabídka koalice pro Československou sociální demokracii, LSU a Hnutí za samosprávnou demokracii na jejich paritní přesné zastoupení v tomto složení předsednictva. Velmi rádi těch šest míst těmto stranám přenecháme.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji panu poslanci Čermákovi. Připomínám dotaz vznesený paní poslankyní Buzkovou - táži se, zda tázaný chce odpovědět na její dotaz.

(Ne.)

Dále se hlásí pan poslanec Vyvadil.

Poslanec Jiří Vyvadil: Vážený pane předsedo, je roztomilé, že pan poslanec Mašek říká, že 6 poslanců se vzdá svého členství v předsednictvu, ale má to jeden nepříjemný detail, to je irelevantní, nepodstatné, nevýznamné, nelze k tomu přihlížet - toto zákon o poslancích ani zákon o jednacím řádu nezná. Možná, že má pan Mašek na mysli něco jiného, ale to by musel jasně vyjádřit.

Předseda ČNR Milan Uhde: Dále se hlásí paní poslankyně Röschová.

Poslankyně Anna Röschová: Já bych si svého předřečníka dovolila upozornit na § 30, odst. 2 o jednacím řádu České národní rady.

Poslanec Jiří Drápela: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, jsme v situaci, ve které si určitě vládní koalice uvědomuje, že v případě, že nebude zastoupení dalších stran v předsednictvu ČNR, že neprojde žádný ústavní zákon. To je patová situace, která by pravděpodobně tuto zemi vedla tam, kam nechceme ani vy, ani my. Podporuji proto ten návrh přerušit jednání na jednu hodinu, svolat grémium, revokovat usnesení o 25 členech předsednictva České národní rady, jednat o tom, zdali se to dá o tři lidi zvednout, pak by tam paritní zastoupení mohlo být, budete tam mít většinu a parlament bude průchodný.

Předseda ČNR Milan Uhde: Děkuji. Prosím pana poslance Vyvadila.

Poslanec Jiří Vyvadil: Vážený pane předsedo, znám § 30, odst. 2. Z toho vyplývá, že tito poslanci budou obratem odvoláni. Ale nikoliv, že se vzdají, což je zásadní rozdíl. Čili my v této fázi budeme někoho volit, aby ho opětovně vládní většina odvolávala. Děláme z toho v tomto okamžiku teátr.

(Potlesk.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Pan poslanec Wagner.

Poslanec Jozef Wagner: Vážený pane předsedo, dámy a pánové, omlouvám se, že podruhé v této věci vystupuji. Měl jsem ovšem obavu, že poté, co jsem přednesl svůj návrh, v několika vystoupeních za sebou zazněla zcela jiná argumentace, než jaká k danému problému přísluší.

Je jistě pravděpodobné, že alespoň některé z procedurálních argumentů, které zde zazněly, jsou opodstatněné. O tom však zde řeč není. Zde je řeč pouze o to, aby byly vytvořeny patřičné předpoklady pro akceschopnost, činnost České národní rady v tomto volebním období. To, co nás zřejmě nejvíce čeká, jsou problémy ústavní. Aby mně bylo jasně rozuměno: Návrh na šest míst všechny opoziční strany jednoznačně odmítli jako nedostačující. Jednání tudíž musí jít o tom, jak budou všechny koaliční strany reagovat na toto stanovisko, když se jim připomnělo, že jde o problém vážnější, než stranické zájmy. A jde též o to, jak budou všechny opoziční strany reagovat na trochu solidnější, džentlmenskou nabídku koalice, která dá najevo, že je zde zájem větší na osudu státu než na úzkých zájmech stranických.

Ještě jednou vás prosím, přerušme schůzi na jednu hodinu. Jednejme, učiňme bez procedurálního protahování času, alespoň to, abychom se pokusili najít společnou řeč. Stojí to snad za to. Nikdo zde neočekává, že dnes předsednictvo nezvolíme. Chceme pouze učinit malý pokus o to, aby naděje na úspěšnost jednání v tomto sboru byla větší. Prosím, neberte to jako pokus o komplikaci, ale naopak, jako pokus o dohodu.

Prosím všechny, kteří mají v úmyslu z procedurálních důvodů namítat, udělejme jen hodinovou přestávku a poté budeme volit většinu k volbě samozřejmě koalice má a nehrozí tedy, že předsednictvo nebude zvoleno. Ale hrozí, že vznikne problém, který budeme těžko řešit. Snažme se mu předejít.

Předseda ČNR Milan Uhde: Uděluji slovo panu poslanci Červinkovi.

Poslanec Josef Červinka: Vážený pane předsedo, vážené dámy a pánové, opozice zde řekli argumenty, které nemohu označit jinak, než jako liché. Vždycky jsem byl v představě, že pokud se republika dostane do těžké situace, že se bude hlasovat o ústavních zákonech podle toho, jestli jsou dobré nebo jestli jsou špatné a ne podle toho, jestli má místo v předsednictvu nebo ne. Proto pochopitelně podporuji návrh koalice a myslím, že to je to správné řešení. Zákon je buď dobrý nebo špatný.

(Potlesk.).

Předseda ČNR Milan Uhde: Kdo má ještě přihlášku do rozpravy, ať zvedne ruku a přednese svůj návrh nebo připomínku. Nikdo se nehlásil.

V případě, že tomu tak není, konstatuji, že byl podán jediný návrh. V obměnované podobě se vracel a domnívám se, že je možné jej koncentrovat do návrhu, který zní: Přerušit v tuto chvíli jednání České národní rady na jednu hodinu, kdy by se sešlo politické grémium. Doufám, že jsem v nezkreslené podobě tento návrh přednesl. Nevidím žádné překážky, aby se o tomto návrhu nehlasovalo.

Kdo tedy je pro, aby byla schůze České národní rady na jednu hodinu přerušena a aby se v tuto dobu sešlo politické grémium, ať zvedne ruku. 97.

Kdo je proti? 58.

Kdo se zdržel hlasování? 28.

Podle výsledku hlasování 97 bylo pro, 57 bylo proti, 28 abstencí, takže tento návrh byl přijat.

Prosil bych, paní poslankyně a páni poslanci, abyste dříve, než opustíte na hodinu zasedací místnost, vyhověli ještě v jedné záležitosti. Zasedání ustavující schůze se totiž včera nezúčastnil poslanec Andrej Gjurič. Dnes mám příležitost uvítat ho mezi námi a doporučuji rozšířit dnešní pořad o slib poslance.

Předpokládám, že proti tomu nejsou námitky. Nejsou skutečně námitky a proto přistoupíme ihned k projednání tohoto bodu. Pro úplnost připomínám, že podle článku 114 ústavního zákona o Československé federaci, skládá každý poslanec na schůzi ČNR, které se poprvé zúčastní poslanecký slib. Ústavní zákon dále praví, že odmítnutí složení slibu nebo složení slibu s výhradou má za následek ztrátu mandátu.

Prosím nyní předsedkyni mandátového a imunitního výboru ČNR paní poslankyni Röschovou, aby přednesla slib předepsaný ústavním zákonem, a pana poslance Gjuriče prosím, aby tento slib složil do mých rukou.

Pan poslanec Stodůlka má faktickou poznámku.

Poslanec Zbyšek Stodůlka: Pane předsedo, vzhledem k tomu, že jde o změnu programu, je podle jednacího řádu povinnost hlasovat.

Žádám, abyste jednacímu řádu vyhověl.

Předseda ČNR Milan Uhde: Ano, je to oprávněná připomínka, navrhuji tedy, aby sněmovna hlasovala o zařazení nového bodu do jednacího pořadu, a to bodu, který se nazývá

XV.

Slib poslance Andreje Gjuriče.

Kdo je pro to, aby nyní byl náš pořad rozšířen o tento bod, ať zvedne ruku. (Hlasuje se.) 178 kladných hlasů.

Myslím, že můžeme mít zato, že bod byl zařazen a proto nyní prosím ve smyslu původního návrhu, aby se paní poslankyně Röschová ujala přečtení formule slibu a pan poslanec Andrej Gjurič potom složil slib do mých rukou. Prosím, povstaňte.

(Poslankyně Anna Röschová čte poslanecký slib. Poslanec Andrej Gjurič složil slib do rukou předsedy ČNR Milana Uhdeho.)

(Potlesk.)

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nyní po slibu pana poslance Gjuriče a ve smyslu našeho předchozího hlasování přerušuji ustavující schůzi ČNR na dobu jedné hodiny. Sejdeme se přesně v 16.45 hod. Mezitím proběhne schůze politického grémia. (Jednání přerušeno v 15.45 hod.)

(Přerušené jednání zahájeno v 17.19 hod.)

XIV.

Návrh na volbu dalších členů předsednictva ČNR

Předseda ČNR Milan Uhde: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, zahajuji přerušenou ustavující schůzi ČNR.

Protože politické grémium nedospělo k žádnému písemně formulovanému závěru, dovolím si - a doufám, že se souhlasem všech účastníků zasedání politického grémia - interpretovat výsledek hodinového jednání jako výsledek, který neposunul krajní pojetí k dosažení shody. Nevidím tedy jinou možnost než přikročit k hlasování o návrhu, který byl předložen, který v písemné podobě máte před sebou a který bych pro jistotu zopakoval jako návrh na volbu dalších členů předsednictva ČNR na ustavující schůzi v VII. volebním období.

Jsou to jména: poslanec Miroslav Čerbák za ODA, Viktor Dobal, ODA, Jiří Honajzer, ODS, Ivana Janů, KDU-ČSL, Emil Jaroš, ODS, Josef Kubiš, KDU-ČSL, Tomáš Svoboda, KDS, Stanislav Volák, ODS a Jan Zahradníček, KDS.

Nyní přistoupíme k tajné volbě obvyklým způsobem. To znamená, že od této chvíle za 10 minut se v reprezentačních místnostech začnou vydávat hlasovací lístky a doba jejich výdeje bude 30 minut. Pak musíme ponechat komisi 30 minut na zjištění výsledků volby dalších členů předsednictva České národní rady.

V jednacím sále se tedy sejdeme opět v 18.30 hod., počítám-li správně. Tedy v 18.30 hod. se sejdeme k vyhlášení výsledků.

(Jednání přerušeno v 17.22 hod.)

Předseda ČNR Milan Uhde: Vážené paní poslankyně a poslanci, vzhledem k tomu, že komise je připravena se svými výsledky, vyzývám vás, abyste zaujali svá místa v lavicích a umožnili zahájení dalšího průběhu naší ustavující schůze.

Zahajuji přerušené jednání. Žádám pověřeného zástupce komise poslance Zimu, aby nás seznámil s výsledky tajných voleb.

Poslanec Anton Zima: Vážený pane předsedo, vážené kolegyně a kolegové, dovolte přečíst zápis o výsledku tajného hlasování při volbě dalších členů předsednictva ČNR.

K volbě bylo členy komise převzato 200 hlasovacích lístků, z toho bylo vydáno 188. Odevzdáno bylo 183 platných lístků, neplatné lístky nebyly. Počet neodevzdaných hlasovacích lístků Je 5.

Pro navržené kandidáty byly hlasy odevzdány takto.

Pro Miroslava Čerbáka bylo odevzdáno 105 platných hlasů, proti 78. Pan Miroslav Čerbák byl zvolen dalším členem předsednictva ČNR.

Pro Viktora Dobala bylo odevzdáno 106, proti 77. Pan Viktor Dobal byl zvolen dalším členem předsednictva ČNR.

Pro Jiřího Honajzera byla odevzdáno 105, proti 78. Pan Jiří Honajzer byl zvolen dalším členem předsednictva ČNR.

Pro Ivanu Janů bylo odevzdáno 104, proti 79. Paní Ivana Janů byla zvolena dalším členem předsednictva ČNR.

Pro Emila Jaroše bylo odevzdáno 105, proti 78. Pan Emil Jaroš byl zvolen dalším členem předsednictva ČNR.

Pro Josefa Kubiše bylo odevzdáno 105, proti 78. Pan Josef Kubiš byl zvolen dalším členem předsednictva ČNR.

Pro Tomáše Svobodu bylo odevzdáno 104, proti 79. Pan Tomáš Svoboda byl zvolen dalším členem předsednictva ČNR.

Pro Stanislava Voláka bylo odevzdáno 104, proti 79. Pan Stanislav Volák byl zvolen dalším členem předsednictva ČNR.

Pro Jana Zahradníčka bylo odevzdáno 105, proti 78. Pan Jan Zahradníček byl zvolen dalším členem předsednictva ČNR.



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP