Čtvrtek 30. dubna 1992

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlásí se ještě někdo do rozpravy? Poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, domnívám se, že nebyla ukončena záležitost tisku 1512, zprávy o činnosti komise poslanců pro přípravu nové Ústavy ČSFR. Byl dán návrh na ukončení bez rozpravy, a o tom nebylo hlasováno, takže to nebylo procedurálně ukončeno. Hlásím se k tomuto bodu do rozpravy.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím poslance a poslankyně, kteří se zdržují mimo jednací síň, aby se do ní vrátili, schůze se chýlí ke konci, je třeba, aby byli přítomni.

Prosím, přeje si někdo slovo v rozpravě ke zprávě, kterou přednesl poslanec Gémesi? Není tomu tak. Rozpravu k této věci končím.

(Poznámka redakce: usnesení FS č.367, SN č.558, SL č.526)

Pokud jde o zprávu, kterou přednesl pan předseda FS Dubček, k tomu dal pan předseda Sněmovny národů Šútovec návrh, aby rozprava nebyla. Nemohlo být o tomto návrhu hlasováno, protože nebyla dostatečná účast ve sněmovně. K tomuto bodu se hlásí poslanec Stome, má slovo.

Poslanec SN K. Stome: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy poslankyně, pánové poslanci, vážení hosté, nedomnívám se, že se můžeme spokojit se závěrečnou zprávou o činnosti komise poslanců pro přípravu nové ústavy ČSFR v takové poloze, v jaké zde byla podána.

Především mi zde chybí konkretizace oněch předních odborníků komise expertů, jejichž jména v této zprávě nejsou poslanci uváděna, a zejména tam není uvedeno, kdo se jakým způsobem zasloužil o činnost v této komisi.

Probíráme-li si tuto zprávu, vidíme, že to máme několikrát akcentováno, pokud jde o expertní komisi, a já bych chtěl říci, že se mi nejeví, že by tato komise podle výsledků, o kterých ví toto Federální shromáždění, projevovala iniciativu, kterou projevovat měla, že by tato komise jaksi se snažila spíš tuto ústavu zpracovat než nezpracovat. A domnívám se, že v podstatě i komise expertů, což nebylo jejím úkolem, a dokonce ani jejím právem, a vyplývá to i z této zprávy, se nechala poněkud vléci svými členy, poslanci. To ovšem odpovídá i tomu, co přednesl pan předseda Dubček ve svém hodnocení.

Domnívám se, že máme právo vědět, jakým způsobem se kdo konkrétně podílel na této činnosti a co tam učinil. A zejména že máme právo vědět, na základě čeho byla na straně 4 ad hoc vytvořena komise ze členů poslanecké komise a ze členů expertní komise. O tom nám nebylo nikdy referováno a o tom nám nebyla podána zpráva ani nyní.

Domnívám se, že musíme zkoumat sestavení této komise z hlediska politických postojů jejích členů. Zde jsou politické skupiny a výbory a hnutí a strany, které podobně jako k československo-německé smlouvě, tak také k ústavě vyslovovaly retardační stanoviska. To znamená, že chtěly, aby ústava byla až po volbách. A musíme tedy řešit otázku, zda jsme svojí nedostatečnou kontrolou nezpůsobili, že zde tento parlament nesplnil svůj úkol. Domnívám se, že jsme tím povinni nejen nám samotným, ale i budoucímu parlamentu - abychom věděli, kdo jsou tito přední odborníci a jaké mají politické postoje, když ze zprávy vyplývá, že politické postoje členů způsobily určitou retardaci v její činnosti.

Domnívám se, že bychom po tomto doplnění mohli tuto zprávu přijmout a mohli plnohodnotně o ní hlasovat.

Navrhuji, aby tato zpráva byla doplněna uvedením členů expertní komise, členů komise poslanců, a zejména tím, jakým způsobem a z koho byla utvořena ona komise ad hoc, která je uváděna na straně 4, s podílem každého na práci této komise.

Zejména také, proč nebyla zpracována pasáž o kompetencích, a to expertně, jak vyplývá ze zprávy, když tato expertní část neměla vazbu na momentální politickou situaci jako model.

A potom bych navrhoval, abychom o této zprávě hlasovali.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Přeje si ještě někdo slovo k této věci? Není tomu tak.

Znovu žádám poslance, aby se vrátili do jednací síně, protože 22. schůze se chýlí ke konci.

K tomu, co řekl poslanec Stome, bych připomněl jen dvě známé skutečnosti: že komise expertů, stejně jako komise poslanecká byla volena plénem a předsednictvem FS.

Je vhodné si připomenout příslušné zápisy. Menší skupina expertů sestávala z větší skupiny expertů volené předsednictvem FS. Tolik k této věci. Výsledky její práce parlament posuzoval při projednávání tří hlav ústavy. Při posuzování takových věcí je samozřejmě obtížné hodnotit podíly účastníků.

Než kolegové přijdou do sálu, chtěl bych ještě sdělit, že na programu bylo určení zástupce, který bude zastupovat v řízení před Ústavním soudem ČSFR a vyjádření k návrhu skupiny 99 poslanců FS. K tomu bych chtěl říci, že po diskusi v předsednictvu FS se věcí zabývala předsednictva sněmoven, která doporučila, aby ústavně právní výbory v tomto smyslu přijaly příslušné doporučení. Na základě toho byl poslán dopis Ústavnímu soudu, který je tohoto znění:

"Federální shromáždění na 17. společné schůzi sněmoven projednalo ve dnech 2. - 4. října 1991 vládní návrh zákona, kterým se stanoví některé další podmínky pro výkon některých funkcí ve státních orgánech a organizacích ČSFR, ČR a SR. Stalo se tak po rozpravě, jejíž průběh, podané pozměňovací návrhy, jakož i výsledky hlasování jsou patrny ze stenografického záznamu obsaženého ve Zprávě ze 17. společné schůze Sněmovny lidu a Sněmovny národů, připojené v příloze."

S odkazem na § 28 prováděcího zákona o Ústavním soudu ČSFR se doporučuje Ústavnímu soudu, aby v této věci se ústní řízení nekonalo, čili aby tam Federální shromáždění nebylo povinno posílat nějakého zástupce, protože jeho účast by byla z tohoto hlediska formální.

Včera ještě pan poslanec Gémesi hovořil o tom, aby se na program zařadilo projednání kandidátů za ČSFR do Evropkého soudu pro lidská práva, do Evropské komise pro lidská práva a do Evropské komise demokracie prostřednictvím práva.

Je třeba říci, že dopis ministra zahraničí, o kterém hovořil, do Federálního shromáždění byl doručen, předsedající požádal předsedy sněmoven, aby učinili potřebná opatření. Ovšem podle dosavadní ústavní a zákonné úpravy Federální shromáždění v této věci žádnou pravomoc nemá. Berme tedy toto sdělení jako informaci na vědomí.

Prosím, pan poslanec Stome má technickou poznámku.

Poslanec SN K. Stome: Vážení přítomní, já se domnívám, že čl. 77 platné ústavy říká, že vláda České a Slovenské Federativní Republiky rozhoduje ve sboru zejména i v případě odst.1 písm. g) "o jmenování funkcionářů v případech, kdy to stanoví zákon Federálního shromáždění".

Já, prosím, neznám žádný zákon, který by vládě umožňoval podle tohoto ustanovení jmenovat tyto funkcionáře. A je-li zde zákonné vakuum, rozhoduje Federální shromáždění, neboť ono je zákonodárným orgánem.

Domnívám se tedy, že právě vyslovený názor panem předřečníkem není správný. Vládní kompetence zde dána ústavně není a je na tomto sboru, aby měl co hovořit do toho, kdo bude v Evropském soudu, v Evropské komisi a v Evropské komisi demokracie prostřednictvím práva. My to nemůžeme ponechat vládě, protože to ústava nedovoluje.

Navrhuji tedy, aby parlament se ujal svého úkolu a přijal příslušné usnesení, že kandidáty za Českou a Slovenskou Federativní Republiku do oněch tří orgánů volí Federální shromáždění ČSFR, což je můj návrh. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Prosím paní poslankyni Novákovou.

Poslankyně SL E. Nováková: Vážené kolegyně a kolegové, myslím si, že by mělo být rovněž známo Federálnímu shromáždění v této souvislosti to, že např. navrhovaný pan dr. Malenovský byl rovněž navrhován jako člen Nejvyššího soudu a v tomto plénu nebyla schválena jeho kandidatura. A nyní tentýž člověk je navrhován do Evropského soudu, čili do ještě vyšší odvolací instance. (Potlesk. Zvolání:To je morálka!)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím paní poslankyně a pány poslance, aby se vrátili do jednací síně. - Prosím poslance Lédla.

Poslance SN L. Lédl: Pane předsedající, chtěl jsem se jen zeptat, když je taková slavnostní chvíle, jestli nečekáme také někoho z vlády, že by se sem přišel na nás podívat. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Dnes je čtvrtek, takže je také schůze vlády.

Vážené kolegyně a kolegové, doporučuji tento postup. Doporučuji, abychom vzali zprávy, které předložil předseda FS Dubček, pokud jde o ústavu, a zprávu, kterou předložil pan poslanec Gémesi, na vědomí.

Pokud jde o návrh pana poslance Stomeho, doporučuji vám přijmout jej v této podobě: "Vláda se vyzývá, aby odložila svůj návrh a aby návrh nebyl podán bez jeho projednání v příštím Federálním shromáždění." - Souhlasí pan kolega Stome s touto formulací? (Poslanec SN K. Stome: Ano.)

Takže jako o prvním bodu budeme hlasovat o tomto návrhu pana poslance Stomeho.

Jinak bych si ale přece jenom dovolil říci, že si myslím, že takovou věc nelze řešit usnesením FS, protože my nemůžeme působnost Federálního shromáždění rozšiřovat usnesením FS. To lze udělat ústavou, popř. zákonem, který ústavu konkretizuje. Ale takovéto usnesení samozřejmě přijmout můžeme.

Návrh jste slyšeli, jménem toho, kdo tuto schůzi řídí, vám tento návrh doporučuji přijmout.

Kdo je pro, nechť zvedne a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.19)

(SN 84, SL 80)

Kdo je proti?

(SN 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 4, SL 8)

Takže Sněmovna národů: osmdesát čtyři, nula, čtyři, Sněmovna lidu: osmdesát, nula, osm.

(Poznámka redakce: usnesení FS č.365, SN č.556, SL č.524)

Dále jsem podal ještě druhý procedurální návrh.

Vidím ale, že si ještě přeje slovo pan poslanec Kříž.

Poslanec SN E. Kříž: Prosím vás, ještě ke zprávě té komise je nutno schválit usnesení, protože jinak by se ocitla v takové patové situaci, jako se částečně ocitla i komise 17. listopadu, protože máme materiály a ty musíme předat. My si je přece nevezmeme, prosím vás, do poslaneckého důchodu s sebou.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Zpráva komise se bere na vědomí, komise svou činnost samozřejmě končí a materiály předá do archivu Federálního shromáždění, k tomu není třeba přijímat usnesení. Pan poslanec Batta.

Poslanec SN I. Batta: Podávam procedurálny návrh na okamžité zaradenie bodu programu: Uznesenie FZ o zverejnení pracovníkov a spolupracovníkov ŠtB.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové a kolegyně, já jsem pana poslance upozorňoval, že v této věci bychom museli hlasovat dvakrát. První návrh je tedy, aby tento bod byl zařazen na program. Druhý bod by potom musel být věcný návrh k té věci samé. Návrh byl podán a jsem povinen podle jednacího řádu dát o něm hlasovat. Čili já jsem doporučoval ve shodě s doporučením politického grémia, aby společná schůze v poledních hodinách skončila. Pan poslanec Batta dává další návrh, aby proti původně schválenému programu byl na program zařazen bod, který teď formuloval. Budeme hlasovat o návrhu pana poslance Batty. Pan poslanec Kostya má faktickou poznámku.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, nechtěl jsem protahovat naše jednání a nechtěl jsem znovu vystupovat. Jestliže bude pan poslanec Batta na svém návrhu trvat, musím i já trvat na bodu, který jsem tady navrhl a který pan poslanec Viktorín jako předsedající komentoval, že bude zařazen jako poslední bod programu. Já na něm netrvám a nechci prodlužovat tuto schůzi o další odpoledne, dějí-li se ale takové obstrukce, budu využívat svého práva i já.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se pana poslance Batty, zda trvá na hlasování. (Trvá.) Dobře. Pan poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: V tom případě trvám na svém návrhu také já.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Konstatuji, že první bod, o kterém budeme hlasovat je, zda sněmovny souhlasí se zařazením dalšího bodu na jednání, čili je to procedurální návrh, o kterém teď hlasujeme.

Ptám se tedy poslanců, kdo je pro tento návrh nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.23)

(SN 49, SL 44) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN 4, SL 9) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 18, SL 31) Děkuji.

Ve Sněmovně národů: čtyřicet devět, čtyři, osmnáct. Ve Sněmovně lidu: čtyřicet čtyři, devět, třicet jedna, návrh přijat nebyl. Pan poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, dámy a pánové, já vám děkuji a stahuji svůj návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Ano, pan poslanec Senjuk.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP