Úterý 28. dubna 1992

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážené kolegyně, vážení kolegové, máme dnes na pořadu dokončit hlasování k vládnímu návrhu zákona o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem (tisk 1404) a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisk 1470).

Prosím pana zpravodaje Világiho za výbory Sněmovny lidu, aby zaujal svoje místo u zpravodajského stolu. Prosím zároveň službu Kanceláře, aby upozornila paní poslankyni Samkovou, která teď projednává záležitosti bytového zákona, že její povinností jako zpravodajky výborů je vrátit se do sněmovny a zaujmout svoje místo. Prosím, aby se poslankyně Samková vrátila do sněmovny k jednání.

Prosím kolegy ze slovenské části Sněmovny národů, aby zvážili svůj postup, zda tímto způsobem, v této politicky neobyčejně vyhrocené věci, dosáhnou něčeho pozitivního.



Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové,během minulé schůze jsme projednali pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu - tisk 1404 a usnesení výborů sněmoven - tisk 1470. Zbývá nyní celkové hlasování o tomto návrhu. Konstatuji, že teď hlasujeme o vládním návrhu zákona o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem - tisk 1404 a návrh usnesení SL a SN - tisk 1470. (Bod programu: 34) Jde o celkové hlasování, zákaz majorizace se neuplatňuje. Prosím, kdo z poslanců souhlasí, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 14.33)

(SN 85, SL 84) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN 0, SL 1) Děkuji.

Zdržel se hlasování?

(SN 5, SL 15) Děkuji.

Sněmovna národů: osmdesát pět, nula, pět.

Sněmovna lidu: osmdesát čtyři, jeden, patnáct.

Tím je projednán tento první návrh zákona. Souhlasným usnesením sněmoven byl schválen.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 371, SN č. 562, SL č. 530)

Nyní budeme pokračovat, a to jednáním o vládním návrhu zákona, kterým se mění a doplňuje občanský zákoník, zrušuje zákon o státním notářství a o jednání před státním notářstvím - notářský řád - a mění a doplňují se některé další zákony - tisk 1405 a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů - tisk 1471. (Bod programu: 33)

K tomuto návrhu, pokud se nemýlím, podal pozměňující návrh pan poslanec Rajnič. Prosím zpravodaje, aby návrh uvedli.

Poslanec SL O. Világi: Pán poslanec Rajnič podal pozmeňujúci návrh k tlači 1471, navrhuje nahradiť nový bod 23 v znení - nový § 879 a) v znení: "Podrobnejšie predpisy na vykonávanie občianskeho zákonníka vydajú príslušné ministerstvá a ostatné úradné orgány štátnej správy. Vláda Českej republiky a vláda Slovenskej republiky môžu vydať podrobnejšie predpisy na vykonávanie občianskeho zákonníka, pokiaľ ide o veci, ktoré patria do pôsobnosti Českej republiky a Slovenskej republiky."

Spravodajciovia odporúčajú tento pozmenujúci návrh prijať. Vláda sa k tomu vyjadrila minulý týžden v piatok tak, že rovnako odporúča tento pozmenujúci návrh prijať.

Pán poslanec Rajnič navrhol, aby tento paragraf, toto ustanovenie občianskeho zákonníka nadobudlo účinnosť od 2. septembra.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Navrhl, aby účinnosti nabyl od 1. 1. 1993, mám tu psáno, ve shodě s návrhem, který dával pan poslanec Čič.

Společná zpravodajka výborů SN K. Samková: Pan poslanec Rajnič žádal, aby tato část v případě, že nebude předchozí zákon mít účinnost od 1. 1. 1993, aby aspoň tato část měla účinnost od 1. 1. 1993. Dostáváme se do situace, kdy v bodě 6 tisku 1471 se účinnost navrhuje dnem 1. září 1992, což jak víme vzhledem k provázanosti těchto všech zákonů, je dost dobře nemožné. Proto poprosím pana poslance Rajniče, jestli by bylo možné tento jeho pozměňovací návrh chápat jako pozměňovací návrh k celému zákonu, tzn. aby účinnost celého tohoto zákona byla k 1. 1. 1993. (Poslanec SL A. Rajnič: Souhlas.) Ano, je to tak potřeba chápat. Děkuji vám.

Druhý pozměňovací návrh bude, že v čl. 13 se za slovo účinnost doplňují slova: dnem 1. 1. 1993. O této změně musíme rovněž hlasovat a zpravodajové ji doporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, ještě je tu jeden problém, nechci jej označit za procedurální, protože takto jej nechápu, ale aby nebylo mezi námi sporu nebo zbytečných nejasností, pokud jde o způsob hlasování. Já jsem minule před jednáním o těchto věcech uvedl, že tu je doporučení ústavně-právních výborů, že o tomto zákoně by se mělo hlasovat se zákazem majorizace. Mezitím jsem ale tu záležitost konzultoval s řadou členů ústavně právních výborů a dospěli jsme k závěru, že o všech těchto třech zákonech by se mělo hlasovat stejným způsobem bez zákazu majorizace. Mohlo by dojít k výsledkům, které by si, myslím, nikdo z nás, kdo má na mysli zájem toho, aby legislativní produkty, které Federální shromáždění vytváří, byly aspoň v určitém souladu. Aby nedošlo k situaci, že dva zákony budou přijaty a třetí zákon by přijat nebyl, ačkoliv se týkají jedné a téže problematiky. Čili budeme i o tomto zákonu hlasovat stejným způsobem, jako jsme hlasovali o zákonu předchozím a jako budeme hlasovat o zákonu třetím, který se týká novelizace soudního řádu.

Čili nejprve budeme hlasovat o prvním pozměňujícím návrhu. Myslím, že jste jej slyšeli, nemusíme jej číst, je to návrh pana poslance Rajniče. Zpravodajové doporučují, doporučuji i jménem navrhovatele, který momentálně není přítomen, ale je to s ním projednáno, souhlasí.

Ptám se členů obou sněmoven, kdo souhlasí s tímto pozměňujícím návrhem, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 14.39)

(SN 86, SL 90) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN 1, SL 0) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 8, SL 13) Děkuji.

Sněmovna národů: osmdesát šest, jeden, osm. Sněmovna lidu devadesát, nula, třináct.

Obě sněmovny tento pozměňující návrh přijaly.

Druhým pozměňujícím návrhem je, aby i účinnost tohoto zákona byla shodná se schválenou účinností prvního zákona, to jest od 1. ledna 1993. Říkám to přesně? (Společná zpravodajka výborů SN K. Samková: Ano.) Budeme hlasovat.

Kdo z poslanců je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 14.40)

(SN 97, SL 105)

Kdo je proti?

(SN 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 0, SL 0)

Sněmovna národů: devadesát sedm pro, nikdo proti, nikdo se nezdržel.

Sněmovna lidu: sto pět pro, nikdo proti, nikdo se nezdržel.

Obě sněmovny i tento pozměňovací návrh přijaly.

Nyní bude hlasování o návrhu zákona jako celku.

Kdo souhlasí s tímto návrhem zákona ve znění pozměňovacích návrhů, které jsme právě přijali, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 14.41)

(SN 93, SL 93)

Kdo je proti?

(SN 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 6, SL 12)

Sněmovna národů: devadesát tři pro, nikdo proti, šest se zdrželo.

Sněmovna lidu: devadesát tři pro, nikdo proti, dvanáct se zdrželo.

Obě sněmovny tento návrh zákona přijaly.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 370, SN č. 561, SL č. 529)

Přistoupíme tedy k hlasování o třetím návrhu zákona, kterým je vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje občanský soudní řád - tisk 1399 - a k tomu příslušný tisk výborů ústavně právních - tisk 1469. (Bod programu: 32) V tomto případě je druhým zpravodajem pan poslanec Pohanka, prosím ho, aby zaujal své místo.

Navrhovatel nesouhlasí s body 1, 2, 3 zprávy ústavně právních výborů. O těchto věcech budeme muset hlasovat jako o pozměňujících návrzích i s bodem 9. Prosím zpravodaje, aby uváděli jednotlivé pozměňovací návrhy v pořadí, v němž byly podány, abychom o nich mohli hlasovat.

Společná zpravodajka výborů SN K. Samková: Domnívám se, že prvními pozměňovacími návrhy byly návrhy pana doktora Patočky, a to v tom smyslu, že body 1, 2 a 3 by měly být z tisku 1469 vypuštěny. Jedná se o zastupování notáři. Musím říci, že netrváme v rámci zastoupení ústavně právních výborů na tom, aby tam byly. Pro objasnění záležitosti chci pouze říci, že notářů v celé České republice - bohužel nemám adekvátní zprávy ze Slovenska, ale myslím, že to bude proporcionální - je 400, takže nějaká značná kolize tam nehrozí. Jedná se o zastupování pouze v nesporných záležitostech u soudů ve věcech, které souvisí s činností notářů.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím ještě druhého zpravodaje, pana poslance Pohanku.

Společný zpravodaj výborů SL M. Pohanka: Obávám se, jak by řekl předseda naší strany, že jde o nedorozumění. Totiž pan poslanec Patočka toto skutečně navrhl, ale zcela zbytečně, protože vzhledem k nesouhlasnému stanovisku vlády nejsou tyto tři body obsahem návrhu, abychom mohli hlasovat o jejich vypuštění. Naopak. Naším úkolem bude hlasovat o tom, zda je zařadíme do zákona.

Když jsem o tom referoval, tehdy nás zde moc nebylo. Snad by bylo dobře říci, že se jedná o úpravu pro případ, že zvláštní předpis umožní v omezeném rozsahu státním notářům zastupovat před soudem ve věcech nesporných a ve věcech, které souvisejí s agendou státních notářů. Pro tento případ bychom měli dát do občanského soudního řádu ustanovení, která vyřeší otázku jejich vzájemného zastupování, podobně jako u advokátů nebo komerčních právníků. Dále aby byla vyřešena forma doručování soudních zásilek notáři a aby také otázka odměny notáři byla řešena obdobně. To je vše.

Je to stanovisko ústavně právních výborů i zpravodajů, aby tyto tři body byly zařazeny, abychom ponechali národním radám rozhodnutí o tom, zda něco a kolik z agendy notářům svěřit.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pokud dobře rozumím, budeme hlasovat o tom, aby vládní návrh zákona - tisk 1405 - byl (pokud jde o bod 1) přijat ve znění zprávy 1471.

Společný zpravodaj výborů SL M. Pohanka: Domnívám se, že můžeme hlasovat najednou o všech třech bodech, a sice o tom, že budou převzaty tak, jak jsou uvedeny v tisku 1469, který máte před sebou. Proto se domnívám, že není třeba text opakovat. Jsou to body 1 - 3, týkající se § 25, 48 a 137 občanského soudního řádu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Omylem jsem řekl 1471. Jedná se o tisk 1469.

Společná zpravodajka výborů SN K. Samková: Vláda nedoporučuje, zpravodajové doporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasujeme o těchto prvních třech bodech najednou. Slyšeli jste - vláda nedoporučuje, zpravodajové doporučují. Hlasujeme o pozměňujícím návrhu - o přijetí návrhu zákona ve znění prvních tří bodů tisku 1469.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 14.47)

(SN 53, SL 32)

Kdo je proti?

(SN 4, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 37, SL 65)

Sněmovna národů: padesát tři pro, čtyři proti, třicet sedm se zdrželo.

Sněmovna lidu: třicet dva pro, nikdo proti, šedesát pět se zdrželo.

Sněmovny návrh nepřijaly. Zůstává vládní verze.

Prosím o uvedení dalšího návrhu.

Společný zpravodaj výborů SL M. Pohanka: Také v tomto případě ústavně právní výbory navrhují, aby bod číslo 9 byl převzat, ovšem stanovisko vlády je záporné. V tomto případě záporné stanovisko je dosti výrazné a bylo zde celkem dost přesvědčivě odůvodněno. Za významné bych považoval, že pan místopředseda vlády Rychetský připomněl, že podle práva platného v určité době je třeba rozhodovat jen z hlediska jeho věcného obsahu. Ale v tomto případě jde o ustanovení procesní povahy. My ovšem tlumočíme stanovisko ústavně právních výborů a doporučujeme s pozměňovacím návrhem souhlasit.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jsem rád, že pan poslanec Pohanka zde uvedl podrobněji stanovisko vlády, protože v této věci je stanovisko poměrně důležité, protože rozdíl je významný, i když je zpravodaj vázán stanoviskem výborů, které nakonec formuloval. Opět je věc jasná - vláda nedoporučuje, zpravodajové doporučují. Hlasuje se o bodu 9 zprávy ústavně právních výborů.

Kdo je pro jeho přijetí, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 14.49)

(SN 22, SL 14)

Kdo je proti?

(SN 7, SL 5)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 68, SL 76)

Sněmovna národů: dvacet dva pro, sedm proti, šedesát osm se zdrželo.

Sněmovna lidu: čtrnáct pro, pět proti, sedmdesát šest se zdrželo.

Návrh přijat nebyl. Zůstává i v tomto případě vládní návrh.

Ptám se poslance Patočky, zda trvá na hlasování o svých pozměňovacích návrzích. Netrvá, jsou tím vyřešeny.

I v tomto případě platí návrh na změnu účinnosti zákona od 1. ledna 1993. Je tomu tak?

Společná zpravodajka výborů SN K. Samková: Ano, je tomu tak. O této změně musíme hlasovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: V tomto smyslu připomínám, že v předchozích dvou případech jsme tuto změnu schválili. Bylo by nelogické, kdybychom v tomto případě hlasovali jinak. Doporučuje se přijetí účinnosti s datem 1. ledna 1993.

Prosím poslankyně a poslance, kdo souhlasí s tímto návrhem, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 14.51)

(SN 92, SL 92)

Kdo je proti?

(SN 0, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 4, SL 6)

Sněmovna národů: devadesát dva pro, nikdo proti, čtyři se zdrželi.

Sněmovna lidu: devadesát dva pro, nikdo proti, šest se zdrželo.

Obě sněmovny tento pozměňovací návrh přijaly.

Nyní budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku ve znění pozměňovacího návrhu, který byl právě nyní schválen.

Ptám se poslanců a poslankyň z obou sněmoven, kdo souhlasí s tímto návrhem zákona?

(Hlasování: 14.52)

(SN 94, SL 92)

Kdo je proti?

(SN 1, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 3, SL 7)

Sněmovna národů: devadesát čtyři pro, jeden proti, tři se zdrželi.

Sněmovna lidu: devadesát dva pro, nikdo proti, sedm se zdrželo.

Konstatuji, že i tento zákon obě sněmovny souhlasným usnesením přijaly.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 369, SN č. 560, SL č. 528)

Děkuji zpravodajům za jejich práci. Děkuji vám za tento postoj, který svědčí o tom, že i parlament na své poslední schůzi je schopen pozitivně jednat.

Poslanec Vidím má faktickou připomínku.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP