Pondělí 27. dubna 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Za výbory Snemovne národov, z poverenia výboru Snemovne národov pre životné prostredie, vystúpi poslanec Milan Muška.

Společný zpravodaj výborů SN M. Muška: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia! Z poverenia príslušných výborov Federálneho zhromaždenia vám, ako spoločný spravodajca Snemovne národov, predkladám spravodajskú správu k návrhu novely zákona č. 309/1991 Zb., o ochrane ovzdušia pred znečisťujúcimi látkami.

Novela, ako už bolo povedané kolegom poslancom Soldátom, bola spracovaná iniciatívnou skupinou poslancov v tlači 1287 a bola prerokovaná v príslušných výboroch Českej aj Slovenskej národnej rady a v niektorých výboroch Federálneho zhromaždenia, pričom - a to chcem zdôrazniť - vo výboroch pre životné prostredie sme túto novelu prerokúvali niekoľkokrát. Svedčí to nielen o vážnosti a potrebe predloženia novely zákona, ktorú si vyžiadali jeho rozdielne aplikácie v praxi, ale aj preto, že to bola úloha náročná, ktorá si vyžadovala zváženie pripomienok a návrhu obidvoch republík, hlavne preto, že hlavne spočiatku (pri tvorbe tejto novely) boli dosť značné výhrady zo strany Slovenskej národnej rady, resp. zo strany výboru a legislatívy.

Chcem pritom zdôrazniť ešte skutočnosť, že novela bola iniciovaná samotnými výbormi pre životné prostredie s ohľadom na vážnosť situácie, ku ktorej došlo pri aplikovaní tohto zákona a na zasadnutí 30. januára 1992, kde bol uznesením číslo 157 daný súhlas na jej vypracovanie, pričom realizáciou tejto úlohy bola poverená iniciatívna skupiny poslancov, členov výborov pre životné prostredie.

Celú novelu je však možno, vzhľadom na kolektívny prístup, považovať za výsledok práce obidvoch výborov pre životné prostredie. Pretože kolega Soldát ako spravodajca Snemovne ľudu už oboznámil plénum s podstatou novelizácie zákona č. 309/1991 Zb., dovolím si vlastne len v štyroch bodoch oboznámiť vás s tým, v čom tkvie táto novela.

1. Na základe praktických skúseností sa ukázalo nevyhnutné zabrániť rôznym výkladom niektorých pojmov zákona č. 309/1991 Zb., a na základe toho novela presnejšie definuje zdroj znečistenia nielen ako technický, ale aj ako právny pojem a presnejšie vymedzuje ďalšie základné pojmy, nový zdroj a existujúci zdroj znečistenia.

2. Stanoví minimálnu dobu platnosti vyhlásených limitov znečistenia a zabezpečuje tak určitú právnu istotu pre vykonávateľov jednotlivých zdrojov znečistenia.

3. Zabezpečuje ochranu občana tým, že zabraňuje prístup zdrojov znečistenia v bytoch a rodinných domkoch a samozrejme umožňuje prístup kontrolných orgánov.

4. Z okruhu znečisťovateľov povinných platiť poplatky podľa § 8 sa vypúšťajú vykonávatelia malých zdrojov znečistenia.

Tieto základné zmeny boli prerokované so zástupcami republík, Českej aj Slovenskej národnej rady a Federálneho výboru pre životné prostredie a za účasti odborníkov boli zapracované do novely schválenej výbormi pre životné prostredie uznesením č. 187.

K tejto novele aj k tomuto uzneseniu chcem povedať ešte toľko, že v záverečnej fáze, v podstate po prerokovaní na rokovaní výborov, ktoré sa rovnalo expertnej porade, bol daný súhlas aj zo strany slovenského výboru pre životné prostredie Slovenskej národnej rady s tým, že výbor SNR súhlasí s návrhom poslancov na vydanie tohto zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon 309 s doplnkami, ktoré boli v podstate zakomponované do definitívnej podoby návrhu novely. Túto podobu ste obdržali v tlači 1461, vo forme návrhov výborov pre životné prostredie na uznesenie Federálneho zhromaždenia na vydanie novely zákona o ovzduší.

Ako spoločný spravodajca Snemovne národov na základe toho odporúčam Snemovni národov novelu zákona prerokovať a schváliť návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 309/1991 Zb., o ochrane ovzdušia (tlač 1287) v znení tlače 1461.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Muškovi. Otváram rozpravu. Do rozpravy sa nikto písomne zatiaľ neprihlásil. Do rozpravy sa hlási pán minister Vavroušek, pán poslanec Rynda a pán poslanec Zlocha. Prosím, pán minister, máte slovo.

Ministr - předseda federálního výboru pro životní prostředí J. Vavroušek: Vážený pane předsedající, vážené dámy poslankyně, vážení páni poslanci, já bych chtěl za vládu vyjádřit plnou podporu předložené novele zákona o ochraně ovzduší s tím, že jsem přesvědčen i osobně o tom, že tato novela může podstatně zpřesnit celý zákon a může odstranit některé problémy, které se vyskytly při jeho aplikaci.

Doporučuji tedy jménem vlády i jménem svým její přijetí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem ministrovi Vavrouškovi. Slovo má pán poslanec Rynda, predseda výboru pre životné prostredie Snemovne ľudu, po ňom sa pripraví pán poslanec Zlocha.

Poslanec SL I. Rynda: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, novelu, kterou iniciativní skupina poslanců předkládá k posouzení, mohu za sebe i za klub Občanského hnutí tomuto shromáždění plně doporučit. Jde skutečně o novelu zpřesňující a technickou, jak to už uvedl ve své zprávě kolega zpravodaj Richter.

Novela důsledně neřeší pouze jediný bod, kde je třeba přijmout rozhodnutí nikoli technické povahy, ale rozhodnutí politické s určitými důsledky a dopady na obyvatelstvo. Tento dopad je třeba zvážit a já se pokusím jako člen iniciativní skupiny poslanců předložit kompromisní řešení.

Jde o zpoplatnění provozovatelů malých zdrojů znečištění. Výbory se po dlouhé diskusi rozhodly zatížit poplatkem provozovatele malých zdrojů znečištění do 50 kW. Poněkud v ústraní přitom zůstal při jednání výborů ne zcela přesně pochopený kompromisní návrh. Oč tedy jde?

V oblasti ochrany životního prostředí je obecně přijímána zásada, že za znečištění prostředí je vždy zodpovědný jeho původce. To by se tedy mělo vztahovat i na provozovatele oněch malých zdrojů znečištění, o kterých jsem hovořil. S ohledem na dopady na obyvatelstvo nebylo původně toto řešení v zákoně ani v navrhované novele přijato. Vzniká tím však poněkud nerovnovážná situace, protože na vsi - při její dnešní podobě - např. obyvatelé bytovek, které vytápí obec sdruženou kotelnou, jsou samozřejmě zatíženi - byť i nepřímo - poplatkovou povinností, protože obec je povinna za tyto zdroje znečišťování platit, a nebude pochyb o tom, že bude nucena poplatky promítnout i do ceny za otop.

Navrhuji proto změnu § 17 odst. 2 proti znění navrhovanému iniciativní skupinou takto: "Provozovatelé malých zdrojů znečišťování platí poplatky v návaznosti na množství a kvalitu paliva. Poplatky vybírá prodejce paliva a je povinen odvádět je do rozpočtu obce podle trvalého bydliště nebo sídla provozovatele malého zdroje. Zákony národních rad stanoví výši poplatků a podrobnosti pro jejich výběr." Výhody tohoto řešení vidím následující:

Za prvé - dojde k vyrovnání podmínek obyvatel rodinných domků a oněch bytovek nebo větších staveb, kde je provozovatelem zdroje znečišťování obec. Za druhé - bude vytvořen příslušný tlak na kvalitu uhlí, protože podle této kvality - přesněji podle obsahu síry - se budou poplatky platit. Tento tlak bude vyvinut jak na přímého výrobce uhlí, tedy na uhelné doly, tak na distributora, který do této chvíle značně nezodpovědně míchá na skládkách uhlí s velmi rozdílnou kvalitou. Konečně - vzhledem k tomu, že poplatky budou v plné výši odváděny do obecních fondů, které již existují, získá obec prostředky k tomu, aby se sama mohla rozhodnout, zda buď bude dotovat sociálně slabší vrstvy obyvatelstva, na které zpoplatnění dolehne nejvíce, nebo zda sáhne ke koncepčním řešením v energetické situaci obce jako celku. Mám na mysli zřizování centrálních kotelen, zřizování plynofikace tam, kde je to možné, apod.

Doporučuji proto svůj návrh vaší pozornosti, zejména proto, že podle mého soudu má nevýhodu pouze jedinou: Totiž zpoplatnění sociálně slabších vrstev, které ovšem může - jak už jsem uvedl - obec podle toho, jakou komunální politiku zvolí, řešit. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem kolegovi Ryndovi. Ďalej vystúpi v rozprave pán poslanec Zlocha, po ňom sa do rozpravy prihlásil pán poslanec Musílek, Voleník a Gebas.

Poslanec SN J. Zlocha: Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne a páni poslanci! Poslanci nášho klubu (klub HZDS) si uvedomovali nutnosť zvýšenej ochrany jednej zo základných zložiek životného prostredia, ktorou je ovzdušie a preto pri prerokúvaní návrhu zákona o ochrane ovzdušia pred znečisťujúcimi látkami v júli minulého roku s ním vyslovili súhlas.

Uplatňovanie tohto zákona v praxi ukázalo niektoré jeho nedostatky a slabé miesta. Ako príklad je možno uviesť nejednoznačné vysvetľovanie pojmu zdroje znečisťovania, problémy robilo a robí členenie technologických objektov podľa miery ich vplyvu na životné prostredie, presné určenie existujúceho a nového zdroja znečisťovania, chýbali aj údaje o stanovení limitov mobilných zdrojov znečisťovania. Nedorozumenia vznikajú aj pri určovaní miesta merania stupňa znečistenia vypúšťania plynov a spôsobe stanovenia ich znečistenia. Slabších miest platného zákona o ovzduší by sa dalo uviesť viac. Nebudem však pokračovať v ich vymenúvaní, pretože predložený návrh sa ich snaží v náväznosti na vymenované väčšie nezrovnalosti riešiť.

Sme presvedčení, že prijatie návrhu skupiny poslancov na zmenu a doplnenie zákona č. 309/1991 Zb., o ochrane ovzdušia je potrebné, že zmenený a doplnený zákon bude čitateľnejší a jednoznačnejšie sa bude uplatňovať pri výkone štátnej správy a že bude mať aj väčší prínos pri zlepšovaní jeho čistoty. Z týchto dôvodov klub HZDS bude hlasovať za jeho prijatie.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem za toto stanovisko poslancovi Zlochovi. Teraz prosím poslanca Jiřího Musílka, aby sa vyjadril k tejto novele.

Poslanec SL J. Musílek: Pane předsedající, kolegyně a kolegové, dovolte mi předložit drobný pozměňovací návrh k § 5 odst. 4. Navrhuji, aby první věta zněla takto: "Seznam znečišťujících látek kategorizace zdrojů znečišťování a limity znečišťování projednané s příslušnými ústředními orgány státní správy pro životní prostředí vyhlásí Federální výbor pro životní prostředí jako opatření ve Sbírce zákonů." Předkládám písemně.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Ďalej sa do rozpravy prihlásil pán poslanec Lubomír Voleník. Po ňom sa pripraví poslanec Jaromír Gebas.

Poslanec SL L. Voleník: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, vážené kolegyně, dovolím si navázat na otázku, kterou zde už otevřel kolega Rynda a která se týká § 17 odst. 2 nového znění. Nedomnívám se, že řešení, které zde navrhl kolega Rynda, je to nejšťastnější. Koneckonců velice pečlivě jsme ho probírali právě ve výborech pro životní prostředí a jako takové bylo vlastně také výbory odmítnuto.

Koneckonců v tomto případě vlastně nešlo o poplatek za znečišťování ovzduší, ale v zásadě o poplatek za odběr paliva, pokud by se poplatek platil právě v souvislosti s odběrem paliva. To jen pro ilustraci tohoto problému.

Přesto se ale domnívám, že řešení, které jsme přijali a které máte v předmětném tisku pod bodem 12, není nejšťastnější, protože vlastně zprošťuje placení poplatků fyzické osoby, které provozují malé zdroje znečišťování o tepelném výkonu do 50 kW. Čili do tepelného výkonu přece jen už nikoli nejmenšího. Proto by bylo vhodné vyloučit z této eventuality, která je zde nastíněna, možnost podnikání s takovýmito zdroji fyzickými osobami.

Proto bych doporučoval, aby v § 17 odst. 2 se tečka za slovy "do 50 kW" změnila na čárku a doplnil se text:


A doplnil se text: Pokud takovýto zdroj není pravidelně užíván k výkonu podnikatelské činnosti. K tomu bych snad ještě doplnil, že právě to slůvko "pravidelně" limituje aplikaci tohoto ustanovení a stanoví určité konkrétní kritérium, podle kterého bude možno provozovatele těchto zdrojů do 50 kW, v určitých specifických případech, zpoplatňovat. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem kolegovi Voleníkovi. Ako posledný písomne prihlásený vystúpi v rozprave poslanec Jaromír Gebas.

Poslanec SL J. Gebas: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, klub levicových poslanců KSČM předkládá stanovisko k návrhu novely zákona číslo 309/91 Sb., o ochraně ovzduší před znečišťujícími látkami (tisk 1287) a k návrhu na usnesení SL a SN (tisk 1461). Předkládaná novela řeší některé otázky, které nebyly v původním zákoně postiženy a zpracovány ve formě požadované praxí. Reaguje na závažné otázky, které byly předmětem diskuse a připomínek z řad členů našeho klubu. Šlo především o problematiku technologických objektů, měření škodlivin apod.

Přestože byly naše zásadní připomínky v novele akceptovány, doporučujeme zvážit, zda v § 5 odst. 7 navrhované znění bude plně odpovídat záměrům, které novela sleduje. V této souvislosti chceme připomenout, že navrhovaná tříletá lhůta do dne účinnosti nových limitů a následná pětiletá lhůta k realizaci těchto limitů znamená prakticky dobu osmi let, kterou má znečišťovatel ovzduší k odstranění znečišťující látky.

Domníváme se, že v některých případech je tato lhůta značně dlouhá. Může se objevit nová progresívní technologie, ekonomicky přijatelná, která by mohla výrazným způsobem v relativně krátké době přispět k ozdravění ovzduší. Tato možnost se např. potvrzuje v oblasti freonů.

Jako východisko spatřujeme možnost, aby příslušný orgán státní správy měl kompetenci stanovit ve správním řízení, s přihlédnutím k technologickým a finančním možnostem provozovatele, lhůtu kratší. Tento princip je např. zakotven při stanovení ukazatele znečištění ve vodním hospodářství (vodohospodářský orgán, okresní úřad) může stanovit ukazatel, který není uveden v seznamu a zároveň může některý z ukazatelů upřesnit.

Projednávaná novela, podle našeho názoru, přispěje ke zkvalitnění dosavadní právní úpravy, a proto podporujeme její přijetí ve Federálním shromáždění.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán kolega, tam tie pripomienky k odseku 7 máme chápať ako pozmeňujúci návrh alebo ako námet na zváženie? (Námět ke zvážení.) Ďakujem. Prihlásil sa ešte kolega Kováč.

Poslanec SN Michal Kováč: Pán predsedajúci, dovoľte, aby som reagoval na protinávrh, ktorý tu padol v § 5 ods. 4. Bol to návrh, aby nie po dohode, ale po prerokovaní s republikovými orgánmi sa robili ostatné úlohy.

Musím upozorniť, že toto nie je prijateľné pre slovenskú časť poslancov, predpokladám aspoň pre väčšinu a to by mohlo zablokovať schválenie celej novely.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, to bol pán poslanec Kováč. Pán poslanec Kulan s faktickou poznámkou.

Poslanec SN P. Kulan: Chcem upresniť, že to nie je prijateľné pre pána Michala Kováča zo slovenskej časti Snemovne národov.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Sú ďalšie pripomienky? Chcel by som upozorniť, aby ste vedeli, o čo ide, vážené kolegyne a kolegovia! Doterajší zákon hovorí, že to vyhlási federálny výbor pre životné prostredie opatrením po dohode. Teraz sa navrhuje, aby to vyhlásil opatrením po prerokovaní, čo je samozrejme významný rozdiel, na ktorý upozorňoval poslanec Kováč. Chce ešte niekto vystúpiť v rozprave k tomuto návrhu? Hlási sa pán minister Vavroušek.

Ministr - předseda federálního výboru pro životní prostředí J. Vavroušek: Vážený pane předsedající, vážení páni poslanci, pokud jde o poslední problém, je skutečně významný. Předesílám, že si myslím, že pokud by měl být důvodem pro to, aby se novela tohoto zákona nepřijala, byl bych proto, aby se tento problém neřešil.

Uvedu jen věcné důvody. Dnes je situace taková, že zákon nám ukládá dohodnout se s kolegy z České republiky a Slovenské republiky. Domnívám se, že je to právní konstrukce, která není v pořádku. Protože zákon nemůže uložit něco, co mohu udělat, když jsem v této době předsedou a ministrem zodpovědným za životní prostředí na federální úrovni, po dohodě. Nemůže mi uložit dohodnout se, protože se to vymyká mým lidským schopnostem a lidským schopnostem kohokoli, kdo bude zastávat toto místa po mně.

Znovu bych zdůraznil, že je důležitější, aby novela prošla, aby byla schválena, protože dochází k řadě zbytečných nedorozumění. Myslím, že jsou zároveň vážné důvody, proč tam uvést "po projednání" - prostě proto, že v dnešní době nejsou v Československu stanoveny emisní limity pro karcinogenní a jiné zdraví nebezpečné látky v obou republikách souhlasným způsobem.

Myslím, že je řada důvodů, proč tyto nebezpečné látky, tedy emisní limity těchto nebezpečných látek, stanovit tak, aby to bylo jednak v souladu s Evropským společenstvím a jednak také v souladu se zájmy občanů obou republik. Týká se to nejen práva na zdraví vyplývající z Listiny práv a svobod - tzn. práva občanů na území jednotlivých republik, ale je to také významné z hlediska přenosu škodlivin v ovzduší mezi oběma republikami. Tolik snad na věcné vysvětlení té poznámky.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlási sa niekto ďalší do rozpravy? (Nikdo.) Nikto ďalší sa do rozpravy nehlási. Vyhlasujem rozpravu za skončenú.

Záverečné slová majú navrhovatelia, teda predkladatelia a spravodajcovia. Prosím, chcete využiť možnosť vystúpiť so záverečným slovom? Pán poslanec Voleník za skupinu navrhovateľov. Tu, myslím okrem toho § 17, pretože sa, pán poslanec Voleník, zdá, že dvaja navrhovatelia majú rozdielny názor na túto vec, takže o tom bude musieť rozhodnúť Federálne zhromaždenie. Slovo má teda pán poslanec Voleník.

Poslanec SL L. Voleník: Vážený pane předsedající, vážení kolegové, vážené kolegyně, takže vyjma toho § 17, jak upozornil pan předsedající, zaujmu stanovisko k předloženým návrhům.

Snad bych se k tomu § 17 zmínil jen v tom směru, že z navrhovatelů je to právě jediný pan Rynda, který podal ten pozměňující návrh, který na něj má jiný názor než ostatní navrhovatelé.

Pokud jde o předložené návrhy, tak návrh pana poslance Musílka nechávám na zvážení sněmovnám.

Pokud jde o můj návrh, domnívám se (nevím, zda je to zrovna v pořádku, když vám svůj návrh doporučím), že kolegové - navrhovatelé s tím mým návrhem souhlasili, protože jen upřesňuje to, co je v zákoně uvedeno a myslím si, že to vede jen ke zkvalitnění tohoto zákona.

V souvislosti s projednávaným zákonným návrhem bych si rád neodpustil ještě takovou drobnost. Snažíme se vlastně touto novelou a vůbec přijetím zákona o ovzduší, který jsme projednali v tomto parlamentu a který se snažíme zlepšit; zlepšit i celkové legislativní klima právě ve vztahu k životnímu prostředí.

Je politováníhodné, když se právě v den, kdy projednáváme tento zákon resp. tuto novelu zde v parlamentu dozvídáme ne zcela ověřené zprávy, ale zprávy, které mají racionální jádro, o tom, že nadále pokračuje v naší republice vývoz elektrické energie.

A to vývoz elektrické energie z České republiky.

A kdo vyrábí gros elektrické energie, to je jednoznačné: Jsou to právě tepelné elektrárny, které nám dělají největší "paseku" a největší problémy, pokud jde o kvalitu ovzduší. Ale to už je věc jiná, byť politováníhodná, a proto věřím, že návrh, tak jak jsme vám ho předložili a tak jak je vylepšen některými dalšími modifikacemi, schválíte. Děkuji vám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Žiadajú o záverečné slová aj spravodajcovia? Pán poslanec Soldát.

Společný zpravodaj SL M. Soldát: Chtěl bych jenom krátce vystoupit k některým pozměňovacím návrhům. V diskusi vystoupilo 7 poslanců a pan ministr.

K názoru pana poslance Ryndy: I když nejsem navrhovatelem tohoto zákona, musím říci jako zpravodaj Sněmovny lidu, že tento návrh nemohu doporučovat, protože výbory pro životní prostředí tento návrh nedoporučují, ovšem můj osobní názor je, že tady porušujeme zásadu: Kdo znečišťuje, platí. Čili já pro tento návrh budu hlasovat.

Jsem rád, že pan poslanec Zlocha jménem HZDS vyjádřil podporu tomuto zákonu.

K návrhu pana poslance Musílka, aby poslanci přesně věděli, o co se jedná: Jedná se o to, že v původním návrhu 309 je řečeno, že seznam znečišťujících látek, kategorizaci zdrojů znečišťování a limity znečišťování dohodnuté s příslušnými orgány státní správy pro životní prostředí republik vyhlašuje federální výbor. Tady se jedná o to, že se slovo "dohodnuté" "navrhuje nahradit slovem "projednané". Pak to tedy už stačí jen projednávat, ne dohodnout.

Návrh pana poslance Voleníka nechám na rozhodnutí sněmoven, jenom kladu otázku, zda by potom nebyl problém, co to je "pravidelné užívání k podnikatelské činnosti".

K poznámce pana poslance Gebase: Myslím, že ta poznámka je na místě. Domnívám se, že je tady možnost řešit to třeba zpoplatněním, protože poplatky u zdrojů znečišťování stanoví zákony národních rad.

Takže v některých případech by se třeba mohly odpustit poplatky, popř. je zvýšit u některých znečišťujících látek.

To je z mé strany všechno a myslím si, že můžeme přistoupit opět k hlasování.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP