Čtvrtek 23. dubna 1992

Společná zpravodajka výborů SL R. Šormová: Další návrh také pod pořadovým číslem 2 je návrh pana poslance Stolaře, týká se § 14 odstavec 1 písm. f). Tady došlo k technickému nedopatření, já sice po debatě s panem poslancem Stolařem vím, že věcně měl na mysli něco jiného, problém je v tom, že v § 14 odstavec 1 písm. f) bylo slovo "opětovně" původně na dvou místech, na jednom místě jsme ho vypustili při schvalování státního rozpočtu federace, panu poslanci šlo věcně o vypuštění toho druhého "opětovně", ovšem ten návrh, tak jak byl podán, byl formulován v tom smyslu, co bylo schváleno již v prosinci, takže o takto podaném návrhu, podle mého názoru nemůžeme hlasovat.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jsem nucen váš výklad přijmout. Prosím, pan poslanec Stolař.

Poslanec SN Z. Stolař: Došlo opravdu k omylu, ale teď v § 14 odstavec 1 písm. f) už je jenom jedno to slovo "opětovně", čili logicky z toho vyplývá o které slovo jde, jenomže je špatně zařazené, není za slovem "zaměstnání", ale "měsíců".

Společná zpravodajka výborů SL R. Šormová: Já se velmi omlouvám, protože vím, o co věcně šlo, ale písemně i v rozpravě ten návrh byl formulován tak, že jde o vypuštění slova "opětovně" za slovem "zaměstnání" a to slovo "opětovně" ve stávajícím textu zákona je na jiném místě.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Formálně i právně můžeme posuzovat jenom předložený pozměňovací návrh, jakékoli další změny jsou nepřípustné.

Společná zpravodajka výborů SL R. Šormová: Dobře, další pozměňovací návrh je opět pana poslance Stolaře, týká se § 17 odstavec 6, je také pod pořadovým číslem 2. Pan poslanec Stolař navrhuje v § 17 odstavec 2 vložit slova "anebo uchazeče, který bez svého zavinění nemůže osvědčit výši průměrného měsíčního čistého výdělku". Vláda a myslím, že i oba zpravodajové, shodně s ní se obávají, že i když to má věcné opodstatnění, bylo by toto ustanovení velmi snadno zneužitelné a vzhledem k tomu, že neexistuje institut minimálního příspěvku v nezaměstnanosti, mohlo by docházet k tomu, že právě uchazeči o zaměstnání s nízkými příjmy s poukazem na to, že nemohou prokázat výši příjmů, by mohli tohoto ustanovení zneužívat. Vláda proto nedoporučuje tuto změnu, já žádné doporučení nedávám.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vy prosím také nedáváte doporučení? Prosím vás, páni zpravodajové, tak se vyjádřete, necháváte to na rozhodnutí sněmoven? (Zpravodajové: Ano.) Takže vláda nedoporučuje, oba zpravodajové to ponechávají na rozhodnutí sněmoven. Budeme hlasovat. Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje!

(Hlasování: 15.59)

(SN-ČR 12, SN-SR 1, SL 9)

Kdo je proti, nechť hlasuje!

(SN-ČR 8, SN-SR 5, SL 16)

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje!

(SN-ČR 31, SN-SR 37, SL 74)

Sněmovna národů česká část dvanáct, osm, třicet jedna, slovenská část jedna, pět, třicet sedm, Sněmovna lidu devět, šestnáct, sedmdesát čtyři.

Návrh nebyl přijat ani v jedné sněmovně.

To jsou všechny pozměňovací návrhy, tak že bychom měli přistoupit k hlasování o zákonu jako celku.

Konstatuji, že obě části Sněmovny národů jsou usnášení schopné. V české části je 52 poslanců, ve slovenské části 43 poslanců. Ve Sněmovně lidu je přítomno 101 poslanců. Můžeme přistoupit k hlasování.

Táži se poslanců obou sněmoven, kdo souhlasí s návrhem, jak je uveden v parlamentním tisku 1402 a v usnesení č. 1459 a ve znění pozměňujících a doplňujících návrhů a podle doporučení sněmovních zpravodajů. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 16.01)

(SN-ČR 49, SN-SR 39, SL 95)

Kdo je proti?

(SN-ČR O, SN-SR O, SL O)

Kdo se zdržel hlasování? (SN-ČR 3, SN-SR 4, SL 3)

V české části Sněmovny národů 49 pro, nikdo proti, tři se zdrželi, ve slovenské části Sněmovny národů 39 pro, nikdo proti, čtyři se zdrželi, ve Sněmovně lidu 95 pro, nikdo proti, tři se zdrželi.

Dovolte mi, abych konstatoval, že po souhlasném usnesení obou sněmoven Federální shromáždění ČSFR schválilo zákon, kterým se mění a doplňuje zákoník práce a zákon o zaměstnanosti.

Děkuji panu ministru Millerovi a oběma zpravodajům a také vám, páni poslanci a paní poslankyně.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 353, SN č. 544, SL č. 511)

Nemám před sebou žádný návrh, který bychom mohli v této chvíli ještě projednat. Především pro pana kolegu Kříže jsem povinen konstatovat, že bod programu, který měl být ještě dnes projednán, to je 27. bod, návrh zákona o vlastnictví k bytům a nebytovým prostorám, se odkládá na úterý, protože nebyl dostatečně projednán ve výborech.

Dovolte mi, abych vás ještě před přerušením našeho jednání seznámil s tím, že naše společná 22. schůze bude pokračovat zítra, to je 24. dubna 1992, v 9 hodin.

Na programu máme tyto body:

vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje občanský soudní řád (tisk 1399) a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisk 1449), vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje občanský zákoník, zrušuje zákon o státním notářství a o jednání před státním notářstvím, tzv. notářský řád a mění a doplňují se některé další zákony (tisk 1405) a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisk 1471), vládní návrh zákona o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem (tisk 1404) a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisk 1470), vládní návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 50/76 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, tzv. stavební zákon, ve znění zákona č. 103/90 Sb., (tisk 1235) a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů (tisk 1513).

Časový prostor po skončení společní schůze bude dnes využit pro schůze výborů, které budou jednat podle programů, uvedených v pozvánkách. Předpokládám, že to není pro nikoho překvapením.

Kolega Soldát se hlásí o slovo.

Poslanec SL M. Soldát: Pane předsedající, pokud se má zítra projednávat novela stavebního zákona, tak musí být sněmovnami odhlasována změna programu, protože je to zařazeno na pondělí. Vzhledem k tomu, že jsme to dostali teprve dnes, domnívám se, že by to mělo být projednáváno až v pondělí a ne zítra.

Poslanec SL B. Hubálek: Já bych chtěl upozornit, že tisk 1370, zákon o soudcích, jsem stáhnul, protože ústavně právní výbor ho nedoporučil. Uznal jsem jeho důvody za tak pádné, že jsem už v úvodu naší schůze žádal, aby byl tento bod stažen z programu. Bylo to vzato na vědomí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ano, bereme na vědomí. Pokud jde o připomínku kolegy Soldáta, budeme o tom muset hlasovat, ale nikoliv nyní, až zítra.

Končím dnešní schůzi. Zítra se sejdeme v 9 hodin.

(Schůze byla přerušena v 16.07 hodin.)



Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP