Středa 22. dubna 1992

Poslanec SL J. Soukup: Pane předsedo, páni zpravodajové se na mne snad nebudou zlobit, ale domnívám se, že je procedurálně absurdní hlasovat o textu usnesení k něčemu, co parlament ještě nepřijal. Ta usnesení jsou apendixem ke Smlouvě. Tudíž procedurálně správný postup je hlasování o Smlouvě a potom hlasování o jednotlivých usnesení.

Předseda FS A. Dubček: Slovo má spravodajca Blažek.

Společný zpravodaj SN A. Blažek: Kolega Soukup má samozřejmě pravdu. My jsme poprvé v této situaci. Totiž tisk vládního návrhu obsahuje také usnesení. Čili jestliže přijmeme tento tisk, tak už vlastně není o čem hlasovat. My jsme se domnívali, že by mělo projít hlasování o všech tiscích, které poslancům byly předloženy.

Předseda FS A. Dubček: S faktickou poznámkou sa hlási pani poslankyňa Šormová.

Poslankyně SL R. Šormová: Já se domnívám, že text, který navrhl Klub Občanského hnutí je skutečně jaksi dalším usnesením po schválení usnesení o ratifikaci Smlouvy. Měli by se zástupci SDO vyjádřit, jak byl míněn jejich text, a podle toho by se mělo hlasovat. Ale o textu předloženým Občanským hnutím by se mělo hlasovat až po usnesení, kterým se ratifikuje Smlouva.

Předseda FS A. Dubček: Ďakujem poslankyni Šormovej. Dávam slovo k ďalšej faktickej poznámke ďalšiemu navrhovateľovi, pánu poslancovi Fišerovi.

Poslanec SN I. Fišera: Návrh našeho stanoviska je jednoznačně míněn tak, že je oněm třeba hlasovat před hlasováním o Smlouvě, protože jsme navíc upozorňovali na to, že to je podmínka našeho souhlasu. A myslím si, že je to i v souladu s vysvětlením, které jsem zde podal, protože jde o širší konsensus v tomto státě.

Předseda FS A. Dubček: S procedurálnou poznámkou sa prihlásil pán Dienstbier.

Místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČSFR J. Dienstbier: Já bych chtěl poprosit Klub Sociálně demokratické orientace, jestli by mohl návrh této rezoluce v této podobě stáhnout. Protože ten bod týkající se Postupimské dohody je velice nepřesný a nevyjadřuje skutečnost a ten poslední bod by mohl vést k požadavkům na reciproční návrhy v Bundestagu a komplikovat celou situaci ratifikačního procesu tam.Čili pokud je Klub Sociálně demokratické orientace ochoten tento návrh stáhnout, myslím si, že by to velice prospělo atmosféře a celé věci.

Předseda FS A. Dubček: Ja myslím, že stanovisko bolo vyjadrené. Prosím, pán Blažek.

Společný zpravodaj výborů SN A. Blažek: V tom případě je povinností obou zpravodajů informovat Federální shromáždění o stanovisku zahraničních výborů, které tento tisk projednávaly. Do Sněmovny národů, jíž jsem členem v zahraničním výboru, oznamuji, že stanovisko zahraničního výboru k tomuto tisku bylo negativní.

Předseda FS A. Dubček: S faktickou poznámkou sa hlási poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: K usnesení poslanců Klubu Sociálně demokratické orientace - přece je problematické přijímat usnesení, které vysvětluje nějaké pojmy. Předtím, než schválíme Smlouvu, ve které ty pojmy jsou. To je skutečně protismyslné.

Předseda FS A. Dubček: S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Zeman, potom pán poslanec Fišera.

Poslanec SN M. Zeman: Vážení kolegové, navrhoval bych, abychom po této celodenní diskusi vzájemně nepochybovali o tom, že jsme pochopili, oč se v návrhu klubu sociálně demokratické orientace jedná. Je to normální pozměňovací návrh, protože k vlastnímu usnesení se můžeme vyjádřit pouze ano - ne, ale nic nám nebrání toto usnesení rozšířit, a tento pozměňovací návrh je podmínkou jednoho z klubů. Tak doporučuji, abychom hlasovali a vzájemně se nepřesvědčovali. To už děláme celý den.

Předseda FS A. Dubček: Pán poslanec Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: To je v podstatě stanovisko klubu. Nemá cenu ho rozvádět.

Předseda FS A. Dubček: Necháme hlasovať. Prosím, pán Blažek formulujte ešte raz presne uznesenie.

Společný zpravodaj výborů SN A. Blažek: Usnesení je obsaženo v tisku 1388, který poslanci mají v lavicích. Protože je poněkud staršího data, hrozí nebezpečí, že ho neznají. Pak se tedy ptám, pane předsedo, jestli ho mám přečíst. (Hlasy z pléna: Známe.)

Předseda FS A. Dubček: Je to tlač 1388 a je v laviciach.

Společný zpravodaj výborů SN A. Blažek: Jmenuje se Návrh usnesení Federálního shromáždění ke smlouvě mezi ČSFR a SRN o dobrém sousedství a přátelské spolupráci, předložený klubem poslanců sociálně demokratické orientace společně s poslancem Sněmovny lidu Janstou.

Předseda FS A. Dubček: Počuli ste návrh na hlasovanie. Obidve snemovne budú hlasovať spoločne preto sa pýtam, kto súhlasí s návrhom tak, ako ho pán spravodajca prečítal a predniesol pred hlasovaním. Kto je, pre nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 18.53)

(SN 35, SL 29) Ďakujem.

Kto je proti?

(SN 36, SL 49) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 39, SL 27) Ďakujem.

Výsledok hlasovania: V Snemovni národov tridsaťpäť pre, tridsaťšesť proti, tridsaťdeväť sa zdržalo. V Snemovni ľudu dvadsaťdeväť pre, štyridsaťdeväť proti, dvadsaťsedem sa zdržalo.

Návrh nebol schválený.

Prosím pána Blažka o ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN A. Blažek: Další návrh předložil poslanec Horník jménem klubu KDH. Ovšem byl to návrh na změnu bodu č. 2 tohoto tisku, který jsme právě nepřijali. Pan poslanec Horník stahuje. (Potlesk.)

Já se domnívám, že by bylo v logice věci a postupu teď hlasovat o vládním návrhu smlouvy.

Jestli dovolíte, pane předsedo, já to upřesním.

Jedná se o tisk 1373, vládní návrh, kterým se předkládá k vyslovení souhlasu Federálnímu shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky smlouva mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Spolkovou republikou Německo o dobrém sousedství a přátelské spolupráci, podepsaná v Praze dne 27. února 1992, a je s tím spojen návrh usnesení Federálního shromáždění, který zní takto:

"Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky souhlasí se smlouvou mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Spolkovou republikou Německo o dobrém sousedství a přátelské spolupráci, podepsanou v Praze dne 27. února 1992."

Dovolte mi dodat, že 10. 3. projednaly vládní návrh (tisk 1373) zahraniční výbor Sněmovny národů i zahraniční výbor Sněmovny lidu. Za zahraniční výbor Sněmovny národů jsem pověřen ohlásit, že zahraniční výbor Sněmovny národů s tímto návrhem vyslovil souhlas.

Předseda FS A. Dubček: Hlási sa s procedurálnou poznámkou pán poslanec Olej. (Hlasy z pléna: Hlasujeme.)

Poslanec SN J. Olej: Vážený pán predseda, prosil by som v mene klubu poslancov Strany demokratickej ľavice najmenej o jednu hodinu prestávky, aby sme sa mohli poradiť na zaujatí stanoviska k tomuto uzneseniu. Bohužiaľ, v rámci toho, čo pán Blažek tu povedal, myslím, že sme nepatrili medzi strany, ktoré boli jednoznačne pre a proti a preto si myslíme, že by sme mali mať možnosť zaujať stanoviská k tomuto. (Hluk v sále.)

Předseda FS A. Dubček: Prosím kľud. Doteraz sme v takých prípadoch obyčajne vyhoveli. Ja si však myslím, že polhodina je príliš veľký čas. Pokiaľ by na to stačilo 15-20 minút, odporúčal by som, aby sme urobili krátku fajčiarsku prestávku, aby sa klub mohol stretnúť. V záujme dobrej veci vyhovejme tejto žiadosti, aby sme neurobili procedurálnu chybu. Nenechám o tom hlasovať. Myslím, že to nie je žiadúce. Raz sme takejto žiadosti vyhoveli. Prosím, aby teraz klub Strany demokratickej ľavice sa stretol ku krátkej porade a prosím, keby ste to mohli za tých 20 minút schváliť.

Poslanec SN J. Olej: My sa pokúsime aj za tých 20 minút, ale keď to bude hodina, nebudeme účastníkmi hlasovania. Je to dosť zložitý problém.

Předseda FS A. Dubček: Vyhlasujem polhodinovú prestávku. Schôdza začne o 19.30 hodine.

(Schůze přerušena v 18.57 hodin.)

(Schůze opět zahájena v 19.35 hodin.)

Předseda FS A. Dubček: Prosím panie poslankyne a pánov poslancov, aby zaujali svoje miesta v zasadacej sieni.

Pýtam sa spravodajcov, či si prajú ešte slovo?

Pán Konečný sa ešte hlásil s poznámkou. Prosím, aby ste sa vyjadrili. Potom dám slovo pánu Blažkovi, aby predniesol návrh na uznesenie.

Společný zpravodaj výborů SL J. Konečný: Já jsem jako zpravodaj Sněmovny lidu chtěl říci, když se to projednávalo v zahraničním výboru Sněmovny lidu, byl vysloven s vládním návrhem souhlas.

Předseda FS A. Dubček: Prosím pána Blažka, aby predniesol návrh, o čom budeme hlasovať.

Společný zpravodaj výborů SN A. Blažek: Jen opakuji, že po přestávce jednáme o vládním návrhu, tisk 1373.

Předseda FS A. Dubček: Hlasujeme o predloženej tlači 1373, vrátane návrhu na schvaľovacie uznesenie. Kto súhlasí s návrhom, ako bol prednesený spravodajcom poslancom Blažkom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 19.35)

(SN 74, SL 70) Potlesk.

Kto je proti?

(SN 18, SL 15)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN 24, SL 23)

Pre návrh hlasovalo sedemdesiatštyri poslancov Snemovne národov, osemnásť proti, dvadsaťštyri sa zdržalo hlasovania. V Snemovni ľudu sedemdesiat pre, pätnásť proti a dvadsaťtri sa hlasovania zdržalo.

Konštatujem, že vzhľadom na súhlasné uznesenie obidvoch snemovní Federálne zhromaždenie ČSFR schválilo návrh tak, ako bol vládou predložený.

(Poznámnka redakce: usnesení FS č.338, SN č.526, SL č.497)

Prosím, pán Blažek, ešte máte slovo.

Společný zpravodaj výborů SN A. Blažek: Dále jsme měli jednat o tisku 1506 - tj. návrh rezoluce Federálního shromáždění, který předložil klub OH. Jsem pověřen předsedou klubu OH oznámit, že jejich poslanecký klub návrh této rezoluce stahuje. (Potlesk.)

Předseda FS A. Dubček: Konštatujem, že k návrhu zmluvy bolo zhodné uznesenie obidvoch snemovní. Tento bod programu sme vyčerpali. Návrh bol schválený. Prosím teraz pána Šútovca, aby sa ďalej ujal riadenia schôdze.

S technickou poznámkou sa prihlásil pán poslanec Malý.

Poslanec SL M. Malý: Dámy a pánové, dovolte mi krátkou poznámku. Mým jediným protestem před listopadem 1989 bylo to, že jsem se nezúčastnil nikdy voleb. Nepodepsal jsem Chartu, nepodepsal jsem ani Několik vět, ani jsem nebyl v disentu.

Měl jsem svůj názor na bývalého prezidenta republiky Dr. Husáka. Názor byl negativní, ale nikdy by mě ani ve snu nenapadlo jakýmkoli způsobem jeho portrét poškodit.

Dovolte mi, abych z tohoto místa vyjádřil podivení nad tím, čeho jsem byl svědkem. Hrstka 30, 50 lidí, kteří protestovali proti schválení této smlouvy zcela očividným a průkazným způsobem hanobila portrét prezidenta republiky Václava Havla.

Lidé, kteří mají chránit tento parlament a bdít nad pořádkem, zcela nečinně přihlíželi. Dovolte mi, abych nad touto věcí vyjádřil podivení. (Potlesk.)

(Řízení schůze převzal předseda SN M. Šútovec.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vážené Federálne zhromaždenie! Dovolím si vám navrhnúť, aby ďalší krátky bod nášho programu bol takýto: Prerokovanie postupu na zjednotenie uznesenia snemovní Federálneho zhromaždenia k návrhu zákona o majetkovej reštitúcii a rehabilitácii cirkví a náboženských spoločností - tlač 955. To po prvé. Po druhé: k vládnemu návrhu zákona o daniach z príjmov - tlač 1408, k vládnemu návrhu zákona o investičných spoločnostiach a investičných fondoch - tlač 1412. To po tretie. K vládnemu návrhu zákona o prebytku štátneho rozpočtu federácie za rok 1991 - tlač 1448.

Mám tu ešte aj po piate: správa dohodovacieho výboru k tlači 1253 - to je tlač a zákon, ktorý tiež ešte nie je ukončený.

Požiadal by som predsedkyňu dohodovacieho výboru k tomuto zákona, pani poslankyňu Snemovne ľudu Evu Sahligerovú, aby nás zoznámila s priebehom dohodovacieho rokovania.

Poslankyně SL E. Sahligerová: Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia! Dohodovací výbor k tlači 1253 sa stretol po predchádzajúcom pléne niekoľkokrát, naposledy včera večer.

Požiadavka, ktorá vznikla na záver minulého pléna, bola nasledujúca. Kluby KDH, HZDS, SNS a SDĽ požadovali stanovisko slovenskej vlády.

Stanovisko slovenskej vlády sme sa dozvedeli včera, je záporné. Rovnako tak bolo záporné aj stanovisko Slovenskej národnej rady. Z tohto dôvodu kluby neboli ochotné ďalej rokovať. Preto som predložila predsedníctvu Federálneho zhromaždenia nasledujúci text:

Dohodovací výbor v zložení Sahligerová, Bakšay, Glezgo, Tahy, Kostya, Borguľa, Soboňa, ustanovený plénom Snemovne ľudu a Snemovne národov Federálneho zhromaždenia, nedospel ku konsenzu, pretože politické kluby KDH, HZDS a SDĽ nie sú ochotné ďalej rokovať bez kladného stanoviska vlády Slovenskej republiky. Z tohto dôvodu nie je predpoklad k prijatiu návrhu ústavného zákona, ktorým sa mení a dopĺňa ústavný zákon č. 143/1968 Zb., o československej federácii v znení neskorších ústavných zákonov - tlač 1253 - a návrh uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov - tlač 1344.

Chcela by som k tomu povedať niekoľko viet. Skutočne si myslím, že zrejme sa tu málo zvážila jedna vec a to, že naši zástupcovia v OSN hlasovali pre prijatie rezolúcie pod názvom Priezračnosť zbrojenia, ktorá nám jednoznačné ukladá za povinnosť vypracovať zákon, ktorý bude regulovať a kontrolovať vývoz zbraní a zároveň povinnosť nahlasovať do takzvaného registra konvenčných zbraní všetok predaj, darovanie, presuny zbraní z nášho štátu inde. Pretože partnerom OSN nemôžu byť republiky, je nutné, aby to bol zákon Federálneho zhromaždenia.

Neodpustím si poznámku, že ma veľmi mrzí, že sa nepodarilo v tomto smere dohodnúť, pretože si myslím, že sa tu zbytočne vložila vec politická do problému, ktorý je skutočne nutné riešiť s ohľadom na medzinárodné postavenie našej krajiny.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP