Úterý 21. dubna 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Kolega Ambros odôvodnil svoj návrh na neprijatie. Týka sa to § 5, § 17 a § 24. Hlasujeme naraz o všetkých troch návrhoch kolegu Roubala.

(Hlasování: 14.37)

Kto je pre prijatie návrhov kolegu Roubala, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN-ČR 2, SN-SR 12, SL 16)

Kto je proti?

(SN-ČR 11, SN SR 5, SL 20)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR 38, SN-SL 29, SL 65)

V českej časti Snemovne národov: dva pre, jedenásť proti, tridsaťosem sa zdržalo, dvaja nehlasovali. V slovenskej časti Snemovne národov: dvanásť pre, päť proti, dvadsaťdeväť sa zdržalo, traja nehlasovali. V Snemovni ľudu: tridsaťosem pre, dvadsaťdeväť proti, šesťdesiatpäť sa zdržalo, jeden nehlasoval.

Návrhy neboli Federálnym zhromaždením prijaté.

Společný zpravodaj výborů SL Z. Malina: Další je pozměňovací návrh kolegy Zána, v § 7 odst. 1 doplnit za slova "peněžní prostředky" slova "a investiční body". Domníváme se, že tento problém je již řešen v předloženém tisku 1494, a to tak, že v § 2 odst. 5 jsou již investiční body zmíněny. Doporučuji poslanci Zánovi, aby svůj návrh stáhl.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, prijímate toto vysvetlenie? (Poslanec Zán svůj návrh stahuje.)

Společný zpravodaj výborů SL Z. Malina: V tom případě můžeme přistoupit k vašemu pozměňovacímu návrhu, který se týká § 7 odst. 4, protože o § 7 odst. 2 poslance Roubala jsme již hlasovali. § 7 odst. 4 poslance Zána.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Moment, aby to bolo úplne jasné, ja som tento § 7 ods. 2 nespomínal. Súvisí to s celou skupinou a pán poslanec ho sťahuje.

Společný zpravodaj výborů SL Z. Malina: Pan poslanec Zán, § 7 odst. 4, za slova "jmenovité hodnoty" vložit "znějící na jméno". Domníváme se, že to je značná administrativní komplikace a že by vlastně obchodování s akciemi bylo ztíženo vyplňováním vrubopisů a přehled, který by tím byl získán, nemá valné opodstatnění. Vláda nedoporučuje, zpravodajové také ne.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Trváte na hlasovaní, pán kolega? Áno, budeme teda o návrhu hlasovať.

Hlasujeme o pozmeňujúcom návrhu pána poslanca Zána na úpravu § 7 ods. 4. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.41)

(SN-ČR 7, SN-SR 8, SL 19)

Kto je proti?

(SN-ČR 5, SN-SR 1, SL 8)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 39, SN-SR 36, SL 72)

Tri, štyri a jeden poslanec nehlasovali. Návrh nebol prijatý.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN R. Ambros: Dostávame sa k § 8, kde v odseku 1 má poslanec Zán pozmeňujúci návrh. Pretože by sme sa dostali do rozporu s pravidlami, ktoré platia v Európskych spoločenstvách, ani predkladatelia, ani vláda nesúhlasí. Pokiaľ sa týka odseku 4, ten už je vyriešený.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, hlasujeme o prvej časti návrhu pána poslanca Zána. Je to tak? Áno.

Kto je pre tento pozmeňujúci návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.42)

(SN-ČR 6, SN-SR 7, SL 17)

Kto je proti?

(SN-ČR 17, SN-SR 4, SL 35)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 32, SN-SR 35, SL 47)

Jeden, tri a nula poslancov nehlasovalo.

Tento návrh nebol prijatý.

Prosím ďalej.

Společný zpravodaj výborů SL Z. Malina: Dalším bodem, který musíme projednat je § 8 odst.3 písm. d), kde pan poslanec Kincl navrhuje ponechat původní text vládního návrhu. Důvod, který vede k tomu, že nedoporučujeme toto znění, je ten, že tento paragraf zmiňoval pouze občanskou bezúhonnost členů statutárních orgánů. V tom případě by se tato podmínka nevztahovala na jednatele společností s ručením omezeným, kteří nejsou členy, ale jsou orgány podle obchodního zákoníku. Čili vláda ani zpravodajové nedoporučují.

Slyším tady z pléna hlasy - samozřejmě toto upřesnění není věcné, ke kterému došlo v průběhu expertních porad a jednání výborů. To znamená, že to je, řekl bych, legislativně technické upřesnění, které upřesnilo rozsah osob, kterých se tato podmínka týká. Proto vláda nesouhlasí s tím, abychom se vraceli k původnímu návrhu, protože považuje toto upřesněné znění za lepší.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Hlasujeme o návrhu pána poslanca Kincla na úpravu § 8 ods. 3.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.44)

(SN-ČR 10, SN-SR 10, SL 19)

Kto je proti?

(SN-ČR 7, SN-SR 2, SL 5)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 37, SN-SR 37, SL 73)

Jeden poslanec Snemovne ľudu nehlasoval. Návrh prijatý nebol.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN R. Ambros: Ďalší pozmeňujúci návrh k § 8 tiež podal poslanec Kincl, ktorý navrhuje v ods. 3 vypustiť písmeno f). Vláda ani spravodajcovia s touto zmenou nesúhlasia. Chceme len upozorniť, že tu nejde len o lustrácie, ale aj o iné skutočnosti, ktoré sú v tomto zákone. Preto je potrebné, aby tam písmeno f) bolo.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o vypustení písmena f) z § 8 ods. 3.

Kto je pre, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.45)

(SN-ČR 7, SN-SR 11, SL 13)

Kto je proti?

(SN-ČR 10, SN-SR 17, SL 32)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 32, SN-SR 21, SL 47)

Štyri, nula a šesť poslancov nehlasovalo.

Ani jedna snemovňa návrh neschválila.

Společný zpravodaj výborů SL Z. Malina: Naopak v § 8 odst. 10, kde pan poslanec Kincl nahrazuje slova, je podle mého názoru opravou technické chyby. Nedomnívám se, že je o tom potřeba hlasovat. Podle mmne je to přehlédnutí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Má to charakter technicko-legislatívnej úpravy. Spravodajcovia navrhujú nehlasovať o tomto návrhu kolegu Kincla a zaradiť ho bez hlasovania. Má niekto iný názor? Nemá. Môžeme pokračovať.

Společný zpravodaj výborů SL Z. Malina: Další návrh je návrh poslankyně Sándorové k § 13. Navrhuje zkrátit lhůtu zpětného nákupu podílového listu z jednoho měsíce na 15 dnů. Důvody jsou samozřejmě přesvědčivé. Proti stojí námitka složitosti vyjádřená při projednávání se zástupci předkladatele. Kloníme se spíše k návrhu paní poslankyně Sándorové, ale ponecháváme na rozhodnutí sněmoven.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o pozmeňujúcom návrhu kolegyne Sándorovej tak, ako je uvedený na strane tri pozmeňujúcich návrhov v § 13 ods. 2.

Kto je pre túto úpravu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.48)

(SN-ČR 35, SN-SR 37, SL 60)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 2, SL 2)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 16, SN-SR 10, SL 29)

Štyri, nula a šesť poslancov nehlasovalo.

Návrh neschválili poslanci ani v jednej zo snemovní.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN R. Ambros: Dostávame sa k § 14 k pozmeňujúcemu návrhu číslo 5 poslanca Zána, ktorý v § 14 ods. 1 písm. c) navrhuje doplniť slová: "do jedného mesiaca od účinnosti tohto zákona". Myslím si, že nie je možné vlastne v tlači zákonom nariadiť vydanie týchto predpisov do jedného mesiaca. Preto by som odporúčal tento návrh stiahnuť. Vláda ani spravodajcovia s týmto návrhom nesúhlasia.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Tento návrh bude znieť: "do jedného mesiaca od účinnosti tohto zákona". Prosím poslanca Zána, aby sa vyjadril.

Poslanec SL J. Zán: Pokiaľ vláda ani spravodajcovia nesúhlasia, tak mne je to srdečne jedno. Pokiaľ s tým budú spokojní terajší predstavitelia investičných privatizačných fondov a následujúce spoločnosti a fondy, nech je to tak, ako si praje vláda.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Teda sťahujete svoj návrh? Áno, kolega Zán svoj návrh sťahuje.

Společný zpravodaj SL Z. Malina: Obsahem pozměňovacího návrhu pana poslance Vrchovského k § 15 odst. 2 je podmínka, aby součástí smlouvy o nákupu podílových listů byl statut fondu. My jsme toho názoru, že tato podmínka klade obrovské administrativní potíže. Znamená vlastně rozšiřování tohoto statutu. Domníváme se, že povinnost, která je zakotvena v návrhu zákona, možnost seznámení se se statutem, je podmínkou dostatečnou a nedoporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu kolegu Vrchovského na úpravu § 15 ods. 2.

Kto je pre návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.51)

(SN-ČR 17, SN-SR 13, SL 25) Děkuji.

Kto je proti?

(SN-ČR 6, SN-SR 0, SL 5) Děkuji.

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 29, SN-SR 33, SL 65)

V českej časti Snemovne národov: sedemnásť pre, šesť proti, dvadsaťdeväť sa zdržalo, dvaja nehlasovali. V slovenskej časti Snemovne národov: trinásť pre, nikto proti, tridsať sa zdržalo, traja nehlasovali. V Snemovni ľudu: dvadsaťpäť pre, päť proti, šesťdesiatpäť sa zdržalo a päť nehlasovalo.

Ani tento návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj SL Z. Malina: Dalším návrhem je návrh pana kolegy Ambrose, který navrhuje, aby v § 17 odst. 2, nově vložený, umožňoval, aby majetek investičního fondu byl uložený v cenných papírech, které dosud nemohly být obchodovány na finančním trhu, nicméně za podmínky, že se takovéto obchodování v podmínkách pro jejich vydání předpokládá.

Vláda i zpravodajové doporučujeme.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: To je návrh na strane štyri kolegu Ambrosa. On sa chce ešte k tomu vyjadriť.

Společný zpravodaj SN R. Ambros: V podstate je to tá istá problematika, ktorá je riešená nasledujúcim spôsobom, ktorý podal poslanec Wagner.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu kolegu Ambrosa na doplnenie § 17 ods. 2 v znení, ktoré máte uvedené v pozmeňujúcich návrhoch.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.53)

(SN-ČR 40, SN-SR 32, SL 77)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 1, SL 4)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 12, SN-SR 15, SL 18)

V českej časti Snemovne národov: štyridsať pre, nikto proti, dvanásť sa zdržalo, jeden nehlasoval. V slovenskej časti Snemovne národov: tridsaťdva pre, jeden proti, pätnásť sa zdržalo, jeden nehlasoval. V Snemovni ľudu: sedemdesiatsedem pre, štyri proti, osemnásť sa zdržalo, dvaja nehlasovali.

Návrh nebol schválený Snemovňou národov, a to preto, že nedosiahol nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov zvolených v Slovenskej republike.

Společný zpravodaj SN R. Ambros: Ďalší návrh je k § 17 poslanca Wagnera. Pretože pri predchádzajúcom hlasovaní môj návrh, ktorý som predložil, neprešiel, navrhoval by som poslancovi Wagnerovi, či bude súhlasiť, aby sa o dvoch bodoch a) a b) hlasovalo samostatne.

Poslanec SL J. Wagner: Souhlasím.

Společný zpravodaj SN R. Ambros: V tom prípade by sme najskôr hlasovali o zmene v § 17 ods. 6 o písmene a). S tým spravodajcovia ako aj vláda súhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o písmene a) návrhu kolegu Wagnera.

Kto je pre prijatie tohto textu do vládneho návrhu zákona, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.54)

(SN-ČR 41, SN-SR 46, SL 90)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 10, SN-SR 3, SL 7)

V českej časti Snemovne národov: štyridsaťjeden pre, nikto proti, desať sa zdržalo, traja nehlasovali. V slovenskej časti Snemovne národov: štyridsaťšesť pre, nikto proti, traja sa zdržali. V Snemovni ľudu: deväťdesiat pre, nikto proti, sedem sa zdržalo, jeden nehlasoval.

Tento návrh bol oboma snemovňami schválený.

Společný zpravodaj SN R. Ambros: Ďalšia časť je písmeno b) - nové. V tomto prípade zastávame názor, že táto problematika je riešená v § 17 ods. 1 písmeno c). Preto považujeme zaradenie písmena b) za nadbytočné.

Poslanec SL J. Wagner: Souhlasím.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP