Čtvrtek 16. dubna 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem, hlasujeme o návrhu kolegu Voleníka, ktorý je uvedený na strane 8.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.12)

(SN-ČR 16, SN-SR 15, SL 40)

Kto je proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 0, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 24, SN-SR 24, SL 35)

V českej časti Snemovne národov šestnásť pre, jeden proti, dvadsaťštyri sa zdržalo, dvaja nehlasovali. V slovenskej časti Snemovne národov pätnásť pre, nikto proti, dvadsaťštyri sa zdržalo, štyria nehlasovali. V Snemovni ľudu štyridsať pre, jeden proti, tridsaťpäť sa zdržalo, sedem nehlasovalo.

Návrh prijatý nebol.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: V § 36 pod pořadovým číslem 16 pan poslanec Senjuk navrhuje v odst. 1 písm. c) tento odstavec vypustit s variantou, že pokud nebude vypuštěn, chce snížit sazbu na 0,25 %. S oběma návrhy vláda ani zpravodajové nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o prvom návrhu kolegu Senjuka - vypustiť tento odsek.

Kto je pre vypustenie, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.14)

(SN-ČR 11, SN-SR 3, SL 18)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 23, SN-SR 29, SL 60)

V českej časti Snemovne národov jedenásť pre, nikto proti, dvadsaťtri sa zdržalo, dvanásť nehlasovalo. V slovenskej časti Snemovne národov traja pre, nikto proti, dvadsaťdeväť sa zdržalo, dvanásť nehlasovalo. V Snemovni ľudu osemnásť pre, jeden proti, šesťdesiat sa zdržalo, osem nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý.

Hlasujeme teraz o znížení sadzby na 0,25. Prajete si, pán poslanec, aby sa hlasovalo? (Ano.) Áno.

Kto je pre tento návrh kolegu Senjuka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.15)

(SN-ČR 24, SN-SR 14, SL 19)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 2)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 20, SN-SR 22, SL 55)

V českej časti Snemovne národov dvadsaťštyri pre, nikto proti, dvadsať sa zdržalo, traja nehlasovali. V slovenskej časti Snemovne národov štrnásť pre, nikto proti, dvadsaťdva sa zdržalo, sedem nehlasovalo. V Snemovni ľudu devätnásť pre, dvaja proti, päťdesiatpäť sa zdržalo, desať nehlasovalo.

Ani tento návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Dalším z návrhů je návrh poslance Zemana, uvedený pod pořadovým číslem 7 - k § 36, kde navrhuje doplnit nový § 36 a) ve znění, které máte před sebou. Vláda nedoporučuje, zpravodajové nedoporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o tomto návrhu kolegu Zemana na zdanenie ziskov z kupónovej privatizácie.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.16)

(SN-ČR 11, SN-SR 9, SL 15)

Kto je proti?

(SN-ČR 20, SN-SR 22, SL 47)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 13, SN-SR 3, SL 19)

V českej časti Snemovne národov jedenásť pre, dvadsať proti, trinásť sa zdržalo, štyria nehlasovali. V slovenskej časti Snemovne národov deväť pre, dvadsaťdva proti, triaja sa zdržali, osem nehlasovalo. V Snemovni ľudu pätnásť pre, štyridsaťsedem proti, devätnásť sa zdržalo, päť nehlasovalo.

Návrh prijatý nebol.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Dalším z návrhů je k § 39 návrh pana poslance Kontry. V § 39 písm. a) žádá zvýšení a snížení sazeb daně plus minus pro republiky. Tedy v písm. a), který máte na straně 8 pozměňovacích návrhů a na straně 9. Jde o zmocnění republikám, aby mohly pohybovat se zvýšením sazeb.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Kontra, text je uvedený správne? Žiadame - neviem koho v zákone. Pán poslanec Kontra návrh sťahuje.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Jsme opět u jiného textu, u návrhu pana poslance Zelenaye - § 39 písm. e). Zde je problém v tom, že jsme se snažili naformulovat jako zpravodajové text, který by do zákona vlastně patřil. Já ho přečtu. Pan poslanec Zelenay bohužel s navrhovaným textem nemůže souhlasit, protože zde není, takže je zbytečné ho číst.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Jeho návrh nie je tiež bohužiaľ legislatívne správne formulovaný.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Paragraf 39 - pan poslanec Klokner navrhuje nové písmeno f) - snížit sazbu daně atd. Vláda nesouhlasí, zpravodajové nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, trváte na hlasovaní? (Ano.) Áno. Budeme hlasovať.

Kto je pre návrh kolegu Kloknera, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.19)

(SN-ČR 7, SN-SR 17, SL 16)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 3, SL 5)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 31, SN-SR 17, SL 59)

V českej časti Snemovne národov sedem pre, nikto proti, tridsaťjeden sa zdržalo, sedem nehlasovalo. V slovenskej časti Snemovne národov sedemnásť pre,

traja proti, sedemnásť sa zdržalo, päť nehlasovalo. V Snemovni ľudu šestnásť pre, päť proti, päťdesiatdeväť sa zdržalo, päť nehlasovalo.

Ani tento návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Pan poslanec Voleník navrhuje v § 39 vypustit písm. e). Myslím, že to bylo v jeho návrhu vztahováno k § 39, ale protože zde není, navrhuji hlasovat. Vláda ani zpravodajové nedoporučují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Kto je pre návrh kolegu poslanca Voleníka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.20)

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 1)

Kto je proti?

(SN-ČR 1, SN-SR 9, SL 8)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 40, SN-SR 25, SL 64)

Tri, desať a deväť nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: V § 41 pan poslanec Tahy navrhuje vložit nový § 41 ve znění, které máte uvedeno. Vláda si myslí, že je to plně v kompetenci národních rad. Zpravodajové nesouhlasí se zařazením tohoto návrhu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu pána poslanca Tahyho.

Kto je pre text § 41, ako je uvedený na strane 9 v návrhu pod poradovým číslom 8, nech hlasuje!

(Hlasování: 15.21)

(SN-ČR 17, SN-SR 16, SL 23)

Kto je proti?

(SN-ČR 2, SN-SR 0, SL 3)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 24, SN-SR 19, SL 52)

Traja, deviati a desiati nehlasovali.

Tento návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: V § 42 pod pořadovým číslem šest poslanec Prokop chce do závěrečných ustanovení navrhnout jistý text, tak navrhl nový paragraf čtyřicet dva. Vláda je názoru, že je to možno řešit buď samostatným předpisem, ale určitě to není záležitost daňového zákona. Zpravodajové zastávají tentýž názor, nesouhlasí se zařazením nového paragrafu čtyřicet dva.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Kto je pre zaradenie § 42 podľa návrhu pána poslanca Prokopa, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.22)

(SN-ČR 8, SN-SR 2, SL 5)

Kto je proti tomuto návrhu?

(SN-ČR 3, SN-SR 2, SL 13)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 27, SN-SR 32, SL 56)

Osem, devätnásť, osemnásť nehlasovalo.

Ani tento návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL J. Piskoř: Předposledním je pozměňující návrh pana poslance Gandaloviče k příloze zákona, a to v položce tři doplnit nové písmeno c) - zařízení pro čištění spalin včetně odsíření (obor 429). Vláda po velkých diskusích nakonec nedoporučuje. Zpravodajové nedoporučují. Zdůvodňuji, že toto je jednostranná preference odsířovacích zařízení. Jsou kolem toho další problémy, kolem zařazení do jednotkové kvalifikace. (Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Gandalovič sťahuje návrh.)

Společný zpravodaj výborů SN P. Serenčéš: Posledný je návrh poslanca Luxa v prílohe, ktorý navrhuje rozšíriť. Vláda súhlasí s týmto pozmeňujúcim návrhom až na bod b), dostihové kone, a v bode d), kravy,

zvýšiť samozrejme sadzbu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať jednotlivo. Hlási sa pán poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: V záujme urýchlenia hlasovania navrhujem, aby sme najskôr zaujali celkové stanovisko bez bodov, ktoré vláda nedoporučuje. V prípade, že to stanovisko dopadne kladne, potom hlasujme o vyčiarknutí tých dvoch. (Předsedající místopředseda FS J. Stank: Neviem, čo je to celkové stanovisko.)

Tak takto: Hlasovať bez tých dvoch položiek a v prípade, že toto hlasovanie dopadne kladne, potom hlasovať o tom, či sa zaradia tieto dve položky zvlášť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno. Teda hlasujeme o všetkých ostatných, okrem dostihových koní a kráv. Je to jasné? Kto súhlasí s touto časťou návrhu pána kolegu Luxa, s ktorým súhlasí tiež vláda, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.26)

(SN-ČR 42, SN-SR 41, SL 80)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 4, SN-SR 3, SL 6)

Jeden poslanec v slovenskej časti Snemovne národov a štyria v Snemovni ľudu nehlasovali.

Tento návrh bol prijatý.

Teraz budeme hlasovať o dvoch zostávajúcich položkách.

Kto je pre zaradenie aj týchto skupín, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 15.27)

(SN-ČR 37, SN-SR 30, SL 60)

Kto je proti?

(SN-ČR 0, SN-SR 0, SL 0)

Kto sa zdržal hlasovania?

(SN-ČR 11, SN-SR 8, SL 27)

Štyria, siedmi a desiati nehlasovali.

Tento návrh nebol prijatý. (Tieto dve položky.)

To je všetko. Právna konzultantka požiadala o krátku konzultáciu spravodajcov s navrhovateľmi a s ňou, aby sa mohli vyjasniť niektoré komplikácie, ktoré vznikli pri hlasovaní. Vznikol tam vnútorný rozpor. Budú tam zrejme aj spolupracovníci pána ministra Klausa.

Hlási sa pán poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Dámy a pánové, vážený pane předsedající, jménem poslaneckého klubu OH bych vás chtěl požádat o přestávku, protože náš klub se potřebuje poradit. Doporučovali bychom, abyste nám dali čas do příštího úterý, abychom se nemuseli teď vracet.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Anderko.

Poslanec SN A. Anderko: Vážené kolegyne, vážení kolegovia! Odsúhlasili sme si ukončenie dnešnej schôdze po odhlasovaní pozmeňujúcich návrhov. Tak to formuloval kolega Ambros, ktorý tu už teraz nie je. Chcel by som upozorniť, že už vlastne nemáme o čom ďalej rokovať, pretože sme si to už odhlasovali.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Inými slovami, váš klub tiež žiada, aby sa hlasovalo o celom návrhu až potom. (Šum v sále.) Jednoznačne som to upresnil, že po pozmeňujúcich návrhoch a o celom zákone.

Keď to požadujete ako klub, tak to povedzte jasne. Myslím, že sa dohodneme. Veď o čo ide? Pán poslanec Tahy.

Poslanec SN M. Tahy: Klub KDH požaduje prestávku na prerokovanie konečného znenia do utorka budúceho týždňa.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ďakujem pekne. Pripája sa aj klub ODÚ. Konštatujem, že je tu politická vôľa prerušiť rokovanie do utorka, kedy budeme hlasovať o návrhu ako celku. (Poslanci vstávají z lavic.)

Vážení kolegovia, počkajte! Ešte sme neskončili.

Dovoľte mi, aby som prerušil rokovanie do utorka a oznámil vám program.

S technickou poznámkou sa hlási poslanec Soukup.

Poslanec SL J. Soukup: Děkuji, pane předsedající. Chtěl jsem oznámit, že poslanecký klub Občanského hnutí se sejde po skončení dnešního jednání v místnosti 534.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, klub Občianskeho hnutia sa stretne v miestnosti 534. Hlási sa poslanec Moric.

Poslanec SN V. Moric: Mám formálnu poznámku k tomu, čo ste povedal. Malo by sa nechať hlasovať. Odhlasovali sme si totiž, že toto zasadnutie prerušíme až po celkovom hlasovaní.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Doteraz sme to vždy tak robili, pokiaľ kluby požiadali o prestávku - teraz je to síce neobvykle dlhá prestávka - vždy sme to akceptovali a akceptujeme to aj teraz.

Stretneme sa v utorok o 10.00 hodine, kedy bude pokračovať 22. spoločná schôdza s týmto programom.

Prosím, aby ste si so sebou vzali tieto veci.

Jednak dokončíme hlasovanie o tomto zákone. Potom bude na programe vládny návrh zákona o investičných spoločnostiach a investičných fondoch, tlač 1412 a 1492, vládny návrh zákona o burze cenných papierov, tlač 1307 a 1478, vládny návrh zákona o použití prebytku štátneho rozpočtu za rok 1991, tlač 1448 a 1498. Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a doplňuje devízový zákon, tlač 1398 a 1468, vládny návrh zákona, ktorým sa predkladá k vysloveniu súhlasu dohoda s vládou Spojeného kráľovstva Veľkej Británie, tlač 1320, vládny návrh zákona, ktorým sa mení a doplňuje colný zákon, tlač 1266 a 1460 a vládny návrh zákona, ktorým sa predkladá na vyslovenie súhlasu Federálnemu zhromaždeniu dohoda o voľnom obchode medzi ČSFR a krajinami ESVO, podpísaná v Prahe 20. 3. 1992.

Toto je plánovaný program na utorok 21. 4. 1992.

Dovtedy prerušujem rokovanie 22. spoločnej schôdze. Prajem vám všetkým príjemné veľkonočné sviatky a šťastný návrat domov. Ďakujem vám.

(Schůze přerušena v 15.35 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP