Úterý 14. dubna 1992

Poslanec SL F. Magyar: Som toho názoru, že tu išlo o pokus zmiasť celé Federálne zhromaždenie, preto je to potrebné vyšetriť tu.

Ide o to, aby dnes bola ustanovená komisia, podľa možnosti z imunitných výborov obidvoch snemovní,

ktorá tento prípad vyšetrí a v stredu, čiže 22. 4., nám podá návrh na uznesenie.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím, ale opakujte, jaký případ máte na mysli, protože řada poslanců si už přesně nevybavuje obsah vašeho vystoupení.

Poslanec SL F. Magyar: 5. marca som dostal uznesenie výborov, obidvoch výborov pre plán a rozpočet k otázke tlače 955 - reštitúcia cirkví. Tlač obsahovala jediný bod a boli tam štyri podpisy - dvoch predsedov a dvoch overovateľov.

6. marca - ďalší deň, som dostal uznesenie toho istého čísla, tiež z 25. februára, kde okrem uvedeného bodu bol dopísaný ešte jeden bod, ktorého obsah som ochotný zopakovať až pred komisiou, pretože nechcem miasť Federálne zhromaždenie a nová verzia bola bez podpisu. Keď som na to ústavnoprávne výbory upozornil, že je to bez podpisu, vzápätí som dostal to isté - upravené znenie so štyrmi podpismi.

Ako tu kolegyňa Adrianová, ktorá vo výboroch pre plán a rozpočet bola spravodajkyňou k uvedenému návrhu zákona, upozornila, toto druhé znenie je neplatné. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Zeman k tomu má vysvětlení.

Poslanec SN M. Zeman: Vážení kolegové, už jsem zde sice o tom mluvil, ale poněvadž jsem na to možná pozapomněli, dovolte mi, abych stručně zopakoval, oč se jedná.

Nemám naprosto žádné námitky proti ustavení jakékoli další komise - máme jich tady patrně málo, ale celý problém vznikl tím, že naše první usnesení bylo gesčním výborem shledáno jako nejasné a byli jsme gesčním výborem požádáni, abychom formulaci zpřesnili.

Aby gesční výbor věděl, co navrhujeme. Doporučuji panu poslanci Magyarovi, aby si přečetl stenografický záznam našeho jednání, který je naprosto jasný. Ale nemám vůbec nic proti zřízení jakékoliv další komise.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský:

Myslím, že nemá smysl pokračovat v diskusi.

Poslanec SL F. Magyar: Prepáčte, ale na osvieženie pamäti pána poslanca Zemana uvádzam, že som si prehral magnetofónový záznam z rokovania ich schôdze. Ďakujem.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Kolegové, doporučuji, abychom hlasovali o návrhu pana poslance Magyara. Pokud s tím budete souhlasit, dáváme předsednictvům sněmoven souhlas, aby komisi ve smyslu návrhu poslance Magyara utvořili. Myslím, že je zbytečné, abychom se teď zabývali jejím personálním složením. Budeme tedy hlasovat o návrhu poslance Magyara, který je, myslím, už teď jasný.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.31)

(SN 49, SL 58)

Kdo je proti? (SN 9, SL 8)

Zdržel se hlasování? (SN 53, SL 43)

Sněmovna národů čtyřicet devět, devět, padesát tři, Sněmovna lidu padesát osm, osm, čtyřicet tři.

Obě sněmovny návrh nepřijaly, ale nic nebrání tomu, aby Sněmovna lidu, která tento návrh přijala, se věcí zabývala.

Je tu ještě pozměňovací návrh pana poslance Magyara, aby o restituci církevního majetku se jednalo jako o prvním bodu. Trvá pan poslanec na hlasování?

Poslanec SL F. Magyar: Pokiaľ snemovňa súhlasí, bez hlasovania. Nemusíme hlasovať.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Sněmovna ještě nemohla souhlasit, protože o návrhu ještě nejednala. Váš návrh je pozměňující návrh ve vztahu k předloženému programu. Čili trváte na hlasování? (Ano.) Je tady tedy pozměňující návrh, který jste slyšeli, budeme o něm hlasovat.

Kdo je pro tuto změnu v pořadu schůze, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.33)

(SN 16, SL 20)

Kdo je proti? (SN 22, SL 12)

Zdržel se hlasování? (SN 67, SL 77)

Sněmovna národů šestnáct, dvacet dva, šedesát sedm, Sněmovna lidu dvacet, dvanáct, sedmdesát sedm.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Další návrh je poslance Zemana - předsunout bod 46 před bod 35. Pan poslanec Zeman trvá na hlasování? (Ano.) Budeme tedy hlasovat.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.34)

(SN 36, SL 27)

Kdo je proti? (SN 3, SL 3)

Zdržel se hlasování? (SN 60, SL 77)

Sněmovna národů třicet šest, tři, šedesát, Sněmovna lidu dvacet sedm, tři, sedmdesát sedm.


Návrh přijat nebyl.

Poslanec Kulan má několik pozměňujících návrhů.

První návrh je vypustit bod 43 a nahradit ho projednáváním tisku 1371 - to je zákon o ČSD. Návrh má vlastně dvě části, takže nejprve bychom hlasovali o vypuštění bodu 43 - tisk 1319. To je, myslím, stejný návrh, jaký podával poslanec Benda a jaký je obsažen v usnesení ústavně právních výborů.

Kdo je pro vypuštění tohoto bodu z programu,

nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.35)

(SN 33, SL 48)

Kdo je proti? (SN 2, SL 7)

Zdržel se hlasování? (SN 64, SL 52)

Sněmovna národů třicet tři, dva, šedesát čtyři,

Sněmovna lidu čtyřicet osm, sedm, padesát dva.

Návrh přijat nebyl.

Druhá část návrhu je zařadit nově zákon o ČSD (tisk 1371). To je totožný návrh s návrhem poslance Honnera.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.36)

(SN 58, SL 67)

Kdo je proti? (SN 1, SL 0)

Zdržel se hlasování? (SN 43, SL 41)

Sněmovna národů padesát osm, jedna, čtyřicet tři, Sněmovna lidu šedesát sedm, nula, čtyřicet jedna.

Obě sněmovny návrh přijaly do programu.

Poslanec Kulan měl ještě bod různé - ten stáhl. Bod třetí byl zamítnut, takže jeho návrhy jsou vyřízeny.

Poslanec Wagner navrhuje v bodu 5 doplnit tisk 1390. Pokud tam nebyl uveden snad ještě tisk, který k tomu bodu patří, pak je to návrh toho druhu, o kterém není třeba podle mého soudu hlasovat, ten je uveden jako bod 6.

Teď je tu návrh pana poslance Wagnera předřadit bod 11 před bod 5. Bod 11 je tisk 1412 - zákon o privatizačních fondech. Omlouvám se za eventuální nepřesnost označení tisku, ale myslím, že víte, o co jde.

Kdo je pro tuto změnu, pokud jde o pořad jednotlivých bodů schůze, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.38)

(SN 19, SL 20)

Kdo je proti? (SN 5, SL 12)

Zdržel se hlasování? (SN 75, SL 74)

Sněmovna národů devatenáct, pět, sedmdesát pět, Sněmovna lidu dvacet, dvanáct, sedmdesát čtyři.

Návrh přijat nebyl.

Dále má poslanec Wagner návrh vyřadit z jednání bod 21 - tisk 1373 a 1388 - smlouva ČSFR se Spolkovou republikou Německo.

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.39)

(SN 33, SL 30)

Kdo je proti? (SN 50, SL 65)

Zdržel se hlasování? (SN 21, SL 12)

Sněmovna národů třicet tři, padesát, dvacet jedna, Sněmovna lidu třicet, šedesát pět, dvanáct.

Návrh přijat nebyl.

Poslanec Šolc podal návrh, aby byl zařazen bod - tisk číslo 1376. Je to totožný návrh s panem poslancem Sacherem, který ovšem navrhoval ještě, aby to bylo na 24. 4. Takže to by byly potom dva návrhy, o kterých bychom museli hlasovat. Nebo pan poslanec Sacher od druhé části ustupuje? (Ano.) Takže návrh je jasný - rozšířit program o tisk číslo 1376.

Kdo je pro uvedený návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.40)

(SN 56, SL 53)

Kdo je proti? (SN 2, SL 1)

Zdržel se hlasování? (SN 50, SL 52)

Sněmovna národů padesát šest, dva, padesát, Sněmovna lidu padesát tři, jedna, padesát dva.

Sněmovny návrh nepřijaly.

Pan Benda má faktickou poznámku.

Poslanec SL V. Benda: Pane předsedající, nezlobte se na mne, vy si možná pamatujete 1376 tisků. Já ne. Prosil bych, když hlasujeme, abyste pojmenoval problém, který má být zařazen. Číslo tisku mi nestačí, abych se během pěti vteřin rozhodl, jak mám hlasovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano, mohu tak učinit. Vycházel jsem z toho, že o tomto návrhu oba poslanci mluvili podrobně, říkali, čeho se týká. Předpokládal jsem, že je to poslancům jasné. Hlásí se pan poslanec Kováč.

Poslanec SN Marián Kováč: Mnohí poslanci, ktorí teraz hlasujú o programe, neboli prítomní, keď sa návrh odôvodňoval. Skutočne neúplná informácia v tomto prípade pôsobila zmätene. Navrhujem revokovať hlasovanie o tomto bode programu. (Bez komentára.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Další návrh byl pana poslance Benčíka, ale o něm jsme - nemýlím-li se - už rozhodli. Jiné návrhy ve vašem vystoupení, pane poslanče Benčíku, nebyly obsaženy?

Poslanec SL M. Benčík: O poľnohospodárstve bolo rozhodnuté, to je právoplatné. Ale ja som sa pripojil k tomu, čo navrhujú vyradiť ústavnoprávne výbory. O tom treba hlasovať. Vy ste to zobrali an bloc, ale ja si myslím, že bude ťažšie vyraďovať niečo, čo je do programu zaradené, než aby sme postupovali podľa môjho návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, doporučoval jsem tento postup, protože to, co říkal pan předseda ústavně právního výboru Sněmovny národů, není usnesení ústavně právních výborů. Čili nepovažoval jsem za korektní, abychom o tomto návrhu mohli hlasovat předem. Kdybychom o tom hlasovali jenom jako o návrhu pana poslance Kontry, mohli bychom dospět k nesprávnému závěru, protože něco jiného je, jestliže ústavně právní výbory se k programu vrátí a dají plénu stanovisko, že na základě jednání doporučují určité věci vyřadit. Pak to má samozřejmě jinou váhu než osobní stanovisko jednotlivého poslance, byť předsedy ústavně právního výboru.

Poslanec SL M. Benčík: Pán predsedajúci, taký výklad možno ťažko prijať, pretože pán Kontra okrem toho, že je predsedom, je aj poslancom. Ja som sa kompletne pripojil k jeho návrhu. Pokiaľ viem, niektoré jeho návrhy si osvojil aj pán poslanec Zelenay.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Já jsem se s panem poslancem Kontrou na tomto postupu dohodl. Čili pana poslance Kontru jsem na jeho právech nezkrátil.

Poslanec SL M. Benčík: Tak ste ma minimálne okrátili o moje práva.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Proto jsem se vás nyní ptal, pokud ještě vedle zprávy o zemědělství dáváte ještě další pozměňující návrhy, abyste je formuloval. Proto jsem vás vyzval, abyste podal návrhy, zda nějaké ve vašem vystoupení byly obsaženy.

Poslanec SL M. Benčík: Keď uvažujem dobre, podľa toho, ako ich prednášal pán poslanec Kontra jeden za druhým, je navrhnuté vypustenie. To by znamenalo otýchto návrhoch hlasovať. Ale pretože nechcem strácať čas ani trpezlivosť kolegov poslancov, od tohto návrhu ustupujem. Nepovažujem však za správny postup, ktorý sa tu urobil.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, nepovažuji za účelné věcí se dále zabývat. Nechávám k vašemu posouzení, zda moje vystupování bylo korektní nebo ne. Nejsem si v této věci vědom žádného svého pochybení, ale máte-li jiný názor, nemohu vás v tom nyní ovlivňovat, ale náš čas je příliš drahý, než abychom se touto věcí dále zabývali.

Pan poslanec Hubále navrhuje zařadit další dva návrhy na program, a to volbu generálního inspektora -to je první návrh - a druhý návrh odpovědi členů

vlády na interpelace. Je tomu tak, pane poslanče? (Ano.) Takže jsou to dva pozměňovací návrhy. První je zařadit volbu generálního inspektora.

Kdo z poslanců je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.45)

(SN 21, SL 10)

Kdo je proti? (SN 17, SL 10)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 69, SL 82)

Ve Sněmovně národů dvacet jedna pro, sedmnáct proti, šedesát devět se zdrželo. Sněmovna lidu deset pro, deset proti, osmdesát dva se zdrželo.

Návrh přijat nebyl.

Druhý návrh je zařazení odpovědí na interpelace. Plénu jsem sdělil důvody, proč tento bod nebyl zařazen. Pan poslanec Hubálek trvá na hlasování? (Ano.) Budeme hlasovat. Myslím, že věc je jasná.

Kdo je pro to, aby na program byl zařazen bod odpovědi na interpelace, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.46)

(SN 15, SL 7)

Kdo je proti? (SN 14, SL 13)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 73, SL 83)

Ve Sněmovně národů patnáct pro, čtrnáct proti, sedmdesát tři se zdrželo. Ve Sněmovně lidu sedm pro, třináct proti, osmdesát tři se zdrželo.

Návrh přijat nebyl.

Další návrh je poslance Jurečky, aby na pořad byl zařazen návrh o státních hmotných rezervách. Konstatuji, že to je návrh, který má dosud iniciativní a petiční výbor, výbory se jím nezabývaly. Budeme hlasovat.

Kdo je pro toto rozšíření programu, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.47)

(SN 19, SL 30)

Kdo je proti? (SN 11, SL 10)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 77, SL 66)

Ve Sněmovně národů devatenáct pro, jedenáct proti, sedmdesát sedm se zdrželo. Ve Sněmovně lidu třicet pro, deset proti, šedesát šest se zdrželo.

Návrh přijat nebyl.

Pan poslanec Moric svůj návrh stáhl. Takže tento pozměňovací návrh projednávat nebudeme.

Pan poslanec Zelenay navrhuje vypustit bod 30, to je instituce pro rozhlas a televizi plus s ní spojené návrhy. Je jasné, o čem se bude hlasovat? (Ano.)

Kdo je pro tento pozměňující návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.48)

(SN 29, SL 22)

Kdo je proti? (SN 19, SL 33)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 62, SL 52)

Ve Sněmovně národů dvacet devět pro, devatenáct proti, šedesát dva se zdrželo. Ve Sněmovně lidu dvacet dva pro, třicet tři proti, padesát dva se zdrželo.

Návrh přijat nebyl.

Pan poslanec Mečl navrhuje rozšířit program o tisk 1167 a 1168. Je to návrh novely trestního zákona, týká se § 260. Budeme hlasovat.

Kdo je pro rozšíření programu o tento bod, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasování: 12.48)

(SN 43, SL 25)

Kdo je proti? (SN 20, SL 29)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 49, SL 52)

Ve Sněmovně národů čtyřicet tři pro, dvacet proti, čtyřicet devět se zdrželo. Ve Sněmovně lidu dvacet pět pro, dvacet devět proti, padesát dva se zdrželo.

Návrh přijat nebyl.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP