Pátek 13. března 1992

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Nie som si celkom istý, či bod, ktorý sa neuplatnil ako posledný z časových dôvodov, teda z dôvodov vis major, musí byť nevyhnutne zaradený ako prvý bod nasledujúceho dňa. Myslím, že túto záležitosť Rokovací poriadok nijako neupravuje.

Poslanec SL F. Magyar: Včera bol oznámený taký program: sústava daní 842/1390, hlasovanie o platoch (čo sme teraz urobili), majetok cirkví 955. Až potom referát ministra Dlouhého. To bolo oznámené včera na dnešný deň. Dnes by sme mali podľa toho prikročiť k prerokúvaniu tlače 955.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Respektíve 842, pán poslanec Magyar. Ten je ako prvý na papieri, ktorý máte pred sebou.

Ešte pán poslanec Šidík.

Poslanec SL M. Šidík: Pán predsedajúci, netrvám na tom, aby tento bod išiel teraz, pretože sme si už odsúhlasili prerokovanie zákona o daniach. Po zákone o daniach, keď sme z časových dôvodov nestihli včera prikročiť k prerokúvaniu informácie pána ministra Dlouhého, žiadam, aby sa pokračovalo tak, ako bol program odsúhlasený predvčerom.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ja sa necítim byť zaviazaný rozhodnutím z predvčerajšieho dňa, pretože ak sa predvčerom niečo odhlasovalo, malo sa to realizovať včera a nie dnes.

Volám poslancov, aby prišli hlasovať o pozmeňujúcom com nárhu pána poslanca Magyara. V tejto chvíli nie sme uznášaniaschopní.

Pán poslanec Měrák.

Poslanec SN P. Měrák: Pane předsedající, já tedy potom podám procedurální návrh, aby zemědělství bylo dalším bodem po návrhu zákona o soustavě daní.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať. Sú tu dva protikladné návrhy, ktoré sa uchádzajú o poradie číslo 2. Dostal som oznámenie, že minister Klaus sa blíži k parlamentu.

Budeme hlasovať procedurálne najskôr o návrhu pána poslanca Magyara, potom o návrhu pána poslanca Měráka. Žiadam poslancov, aby sa dostavili do snemovne. Budeme hlasovať aj o návrhu pána poslanca Hubálka.

Poslanec SN P. Zapletal: Kolegyně a kolegové, chtěl bych se jenom zeptat na úplně technickou věc. Jelikož je 10.36 hodin a máme ještě před sebou dva velice významné zákony, zákon o církvi a zákon o soustavě daní, myslím, že by bylo velice férové, kdyby nám, laikům, bylo řečeno, jaký bude další osud této schůze.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Schôdza bude pokračovať do vyčerpania dnešného programu a nás.

Pokiaľ je pochybnosť o tom, ktorý deň schôdza skončí, rozhodnutie snemovní je jasné, že dnes, že sa predlžovať nebude. Musel by padnúť pozmeňujúci návrh a o ňom by sme hlasovali.

Žiadam poslancov Snemovne ľudu, ktorí sa nachádzajú mimo rokovaciu sieň, aby do nej vstúpili, nezdržiavali nás svojou neprítomnosťou a prejavili väčšie ohľady k práci tohto parlamentu a k našim časovým možnostiam. Potrebujeme odhlasovať niekoľko procedurálnych návrhov.

Žiadam poslancov Snemovne ľudu aj Snemovne národov, a žiadam ich dôrazne, aby sa dostavili do siene. Zdá sa, že sme svedkami obštrukcií. Poslanci neprejavujú ochotu jednoznačne sa rozhodnúť o ďalšom priebehu dnešného rokovania.

Ešte raz žiadam poslancov obidvoch snemovní, aby sa dostavili do rokovacej siene. Prestávka nebola vyhlásená.

Vážení kolegovia, chcem dať hlasovať o ďalšom poradí bodov rokovania dnešného dňa 21. spoločnej schôdze snemovní. Boli podané procedurálne návrhy pána poslanca Magyara, aby sa ako ďalší bod za bod vládny návrh zákona o sústave daní zaradil bod návrh zákona o majetkovej reštitúcii cirkví. Naopak, pán poslanec Měrák žiada, aby sa ako druhý bod zaradila informácia ministra hospodárstva Vladimíra Dlouhého o problematike poľnohospodárstva. O týchto veciach budeme procedurálne rozhodovať.

Vidím niekoľko poslancov, ako sa ľahostajne prechádzajú po foyer. Domnievam sa, že svoju účasť v sieni odmietajú celkom principiálne. Myslím si, keď svoje miesto v lavici zaujme aj pán podpredseda Federálneho zhromaždenia Stank, aj Snemovňa národov sa postupne stane uznášaniaschopnou. (Místopředseda Stank se posadil.) Bohužiaľ nie.

Vážení kolegovia, zaznel tu procedurálny návrh pána poslanca Hubálka, ktorý žiada, aby na 22. spoločnú schôdzu snemovní bol zaradený bod, ktorého obsahom by bola správa o činnosti federálnej vlády za doterajšie volebné obdobie. Túto správu by vláda podala, samozrejme, tesne pred svojou abdikáciou. Z tohto hľadiska mi záležitosť pripadá veľmi produktívna, ale dám o návrhu hlasovať.

Hlási sa pán poslanec Fišera a pán poslanec Gürtler. Prosím, aby ostatní ostali na svojich miestach. Podotýkam, že k procedurálnym návrhom sa nevedie rozprava.

Poslanec SN I. Fišera: Toto je jenom technická poznámka. Pane předsedající, vy jste přečetl jen první bod návrhu. Myslím, že byste ho měl přečíst celý.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Nemyslím, že by som ho mal čítať, pretože ho máte v laviciach. Keby som mal čítať všetko, čo majú poslanci v laviciach...

Poslanec SN I. Fišera: Dovolíte, abych ho přečetl? (Nesouhlas v sále.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Nemyslím si.

Stačí, keď sa poslanci pozrú do tlače 1403.

Budeme hlasovať.

(Hlasování: 10.45)

Kto súhlasí, aby na 22. schôdzi snemovní bol zaradený bod, ktorý požaduje poslanec Hubálek v tlači 1403 a ktorý obsahuje dva body (môžete si prečítať, ktoré to sú), nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 21, SL 26) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 0, SL 1) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 56, SL 45) Ďakujem.

V Snemovni národov dvadsaťjeden za, nikto proti, päťdesiatšesť sa zdržalo hlasovania.

V Snemovni ľudu dvadsaťšesť za, jeden proti, štyridsaťpäť sa zdržalo hlasovania.

Pán poslanec Hubálek, váš návrh bol zamietnutý v obidvoch snemovniach.

Teraz prejdeme k procedurálnemu návrhu pána poslanca Magyara, ktorý požaduje, aby pred daňovou problematikou bol zaradený návrh zákona o majetkovej reštitúcii a rehabilitácii, tlač 955, a uznesenie snemovní, tlač 1392. Pán poslanec Magyar teda požaduje okamžité otvorenie rozpravy k tomuto bodu.

(Hlasování: 10.46)

Kto s tým súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 41, SL 23) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 0, SL 1) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 40, SL 53) Ďakujem.

V Snemovni národov štyridsaťjeden za, nikto proti, štyridsať sa zdržalo hlasovania.

V Snemovni ľudu dvadsaťtri za, jeden proti, päťdesiattri sa zdržalo hlasovania.

Váš návrh, pán poslanec Magyar, bol zamietnutý v obidvoch snemovniach.

Teraz budeme hlasovať o tom, čo požaduje pán poslanec Měrák, aby informácia ministra hospodárstva Vladimíra Dlouhého bola zaradená bezprostredne po ukončení rokovania o vládnom návrhu zákona o sústave daní, totiž, aby bola zaradená ešte pred návrhom zákona o majetkovej reštitúcii cirkvi.

(Hlasování: 10.47)

Kto súhlasí s týmto návrhom poslanca Měráka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 27, SL 35) Ďakujem.

Kto je proti? (SN 30, SL 21) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 28, SL 28) Ďakujem.

V Snemovni národov dvadsaťosem za, tridsať proti, dvadsaťosem sa zdržalo hlasovania.

V Snemovni ľudu tridsaťpäť za, dvadsaťjeden proti, dvadsaťosem sa zdržalo hlasovania.

Aj tento návrh bol zamietnutý.

To znamená, že bezprostredne po príchode ministra Klausa budeme rokovať o vládnom návrhu zákona o sústave daní, tlač 842 a tlač 1390. Potom budeme rokovať o návrhu zákona o majetkovej reštitúcii a rehabilitácii cirkvi, tlač 955 a uznesení, tlač 1392. Potom pristúpime k prerokúvaniu informácie ministra Dlouhého, tlač 1009 A a 1203 A.

Minister Klaus ešte nie je prítomný. Vyhlasujem prestávku do jedenástej hodiny. Prosím, aby o jedenástej hodine boli všetci bezpodmienečne na svojich miestach. Ďakujem.

(Jednání přerušeno v 11.49 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 11.10 hodin.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vážené Federálne zhromaždenie, panie poslankyne, páni poslanci, dostavte sa do rokovacej siene, budeme pokračovať rokovaním o vládnom návrhu zákona o sústave daní.

Vážené panie poslankyne, páni poslanci, na základe vášho rozhodnutia pokračujeme v prerokúvaní ďalšieho schváleného bodu nášho programu, ktorým je:

vládny návrh zákona o sústave daní (tlač 842) a návrh na uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov (tlač 1390).

K tomuto bodu vítam podpredsedu federálnej vlády a ministra financií Václava Klausa, ktorý je poverený vládou, aby tento vládny návrh Federálnemu zhromaždeniu odôvodnil. Prosím pána ministra, aby sa ujal slova.

Místopředseda vlády a ministr financí ČSFR V. Klaus: Vážené Federální shromáždění, k projednávání je předložen návrh zákona o soustavě daní. Význam tohoto zákona je značný, neboť vymezuje daně, které mohou být v ČSFR od 1. ledna 1993 uplatňovány. Daně jsou nepochybně jedním z nejdůležitějších instrumentů hospodářské politiky a mají kromě své základní funkce, spočívající v zajišťování prostředků pro krytí veřejných výdajů, celou řadu přímých i nepřímých vlivů a účinků. Proto musí být daňová soustava uzpůsobena tomu, aby odpovídala transformaci československého hospodářství a současně aby byla kompatibilní se soustavami daňovými, uplatňovanými ve státech s tržní ekonomikou, zejména ve státech Evropských společenství. Daně přitom musí být takové, aby je bylo možno jen velmi obtížně obcházet a zkracovat.

Z těchto důvodů je třeba provést změnu stávající daňové soustavy, nikoliv změnu kosmetickou, nikoliv její novelu, ale změnu zásadní.

Jádrem navrhované daňové soustavy bude daň z přidané hodnoty, spotřební daně a daně z příjmů. Tyto daně jsou jak svou povahou, tak funkcemi i vahou daněmi naprosto rozhodujícími. Předpokládáme, že podobně jako v sousedních zemích Evropských společenství budou představovat zhruba kolem 90 % celkového daňového výnosu. Tyto daně budou též v souladu s platným ústavním rozdělením kompetencí upraveny zákony Federálního shromáždění.

Ostatní daně pak svěřuje ústavní zákon o čs. federaci do zákonodárné kompetence republik.

Daň z přidané hodnoty a daně spotřební nahrazují dosavadní daň z obratu, která se ukazuje jako jeden z největších problémů stávající daňové soustavy i jako jeden ze základních zdrojů a kanálů existujících daňových úniků. I z těchto důvodů je třeba daňový systém zásadně změnit.

Z hlediska předloženého dokumentu v návaznosti na novelizaci zákona o zaměstnanosti, provedenou zákonem o státním rozpočtu federace na rok 1992, a zákony národních rad o správě daní, je účelné z původního návrhu vypustit ustanovení § 5 a upravit § 6. V tomto směru byla přijata usnesení i ve výborech Federálního shromáždění při projednávání tohoto návrhu.

Chtěl bych připomenout, že vedle zákonů uvažovaných v této zákonné předloze, upravujících pouze daňovou soustavu, budou samozřejmě existovat ještě zákony o poplatcích, a to jak zákony Federálního shromáždění, tak národních rad. Neboli příjmovou stránku státních rozpočtů budou tvořit jak daně, tak poplatky. Naopak - proti minulosti - se z daňových plateb vylučují platby pojistného sociálního pojištění, platby pojištění zdravotního a platby pojištění zaměstnanosti, které budou samostatně placeny do zvláštních fondů. Tyto platby jsou samozřejmě úzce spojeny se systémem zdanění příjmů a také jsou brány v úvahu při všech našich propočtech daňových základen a podobně.

Závažnými zákony pro realizaci celé daňové soustavy pak budou zákony národních rad o daňové správě, které nahradí dosavadní nevyhovující předpisy o řízení ve věcech daní a poplatků. Předpokládáme, že spolu s novou konstrukcí daní vytvoří právě tyto zákony základní východisko pro omezení daňových úniků. Jsme si samozřejmě vědomi toho, že rozhodující úlohu musí sehrát kvalifikovaná, iniciativní a důsledná daňová správa.

Vlády jsou si dobře vědomy, že pro realizaci celé daňové reformy bude potřebné mnohé vykonat jak ve smyslu vysvětlování principů a smyslu jednotlivých zákonů, tak z hlediska vlastního zabezpečení, které vyžaduje nemalý čas.

Ze všech těchto důvodů považujeme za naprosto nezbytné, aby byly jednotlivé daňové zákony schváleny ještě tímto Federálním shromážděním na jeho poslední dubnové schůzi. Jinak - pokud by to bylo přesunuto do nového parlamentu - tak zejména daň z přidané hodnoty v principu není možné zavést k 1. lednu 1993.

Proto je třeba, aby daňové zákony byly zařazeny hned na začátek dubnové schůze, vaší poslední v tomto Federálním shromáždění.

Druhá věc, kterou bych chtěl říci. Vznikla tady polemika o nutnosti nebo nenutnosti novelizovat ústavní zákon o čs. federaci vzhledem k tomuto předloženému zákonu. Vláda včera prodiskutovala váš návrh této novely ústavního zákona, přišla se svým užším návrhem novely stejného ústavního zákona, ale v principu si myslíme, že v případě daně z přidané hodnoty je otázka nutnosti nebo nenutnosti není až tak fatální. Domníváme se, že je to otázka nikoliv legislativního absolutismu, ale legislativní interpretace, jestli jsou daně z přidané hodnoty jednoznačnou následnickou daní daně z obratu a dovozní daně. Pro nás po věcné stránce jsou to zcela jednoznačně a bezvýhradně následnické daně, týkají se stejného předmětu, jsou to daně nepřímé. Může být buď jedna nebo druhá. Prostě liší se pouze v technice daně, neboť daň není splatná až na konci řetězce, při posledním prodeji, ale je rozložena do jednotlivých stupňů zpracování a prodeje. Čili z věcného hlediska samozřejmě daň z přidané hodnoty je jednoznačným nástupcem daně z obratu a dovozní daně, a proto si myslím, že je možné s ní takto nakládat i při schvalování tohoto návrhu zákona. Děkuji za pozornost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem pánovi ministrovi. Návrh bol prikázaný hospodárskym výborom, sociálnym a kultúrnym výborom, zahraničným, výborom pre plán a rozpočet, branným a bezpečnostným, výborom pre životné prostredie a ústavnoprávnym výborom obidvoch snemovní.

Predsedovia Snemovne ľudu a Snemovne národov poverili svojím opatrením zhrnutím výsledkov a prípravou stanoviska, a teda návrhu uznesení obidva výbory pre plán a rozpočet. Pripomínam, že návrh uznesení ste dostali v tlači 1390. Tieto návrhy odôvodní a uvedie spravodajca Snemovne ľudu pán poslanec Jozef Wagner a za Snemovňu národov pán poslanec Rostislav Senjuk. Prosím obidvoch spravodajcov, aby sa dostavili k spravodajskému pultu, resp. sem za predsednícky stôl a predniesli svoje správy. Ako prvý vystúpi pán poslanec Senjuk.

Společný zpravodaj výborů SN R. Senjuk: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, vládní návrh zákona o soustavě daní byl projednán v gesčních výborech, výborech pro plán a rozpočet. Výbor pro plán a rozpočet ve svém původním usnesení o zásadách zákona o soustavě daní doporučil vládě zvážení zařazení tohoto zákona jako ústavního zákona. Při předložení vlastního zákona o soustavě daní v paragrafovaném znění tato možnost vládou nebyla předložena, proto výbory pro plán a rozpočet přerušily jednání o tomto zákoně o soustavě daní, aby problémy, které jsou spojeny a vyplývají ze soustavy daní, byly projednány na zvláštním jednání se slovenskou stranou a českou stranou v Bratislavě.

Co se týče zákona o soustavě daní, ani česká, ani slovenská strana v něm neshledává podstatné disproporce. V Bratislavě na jednání jediným sporným nebo jedním z hlavních sporných bodů bylo nástupnictví daně z obratu a dovozní daně, která by měla být nahrazena daní z přidané hodnoty a spotřebními daněmi. O dani z přidané hodnoty nepochybuji a není možné pochybovat ani z odborného ani z legislativního hlediska, že je nástupnickou daní daně z obratu. Poněkud jiná je situace, co se týče spotřebních daní.

Výsledek jednání dál v Bratislavě vedl výbory pro plán a rozpočet k návrhu usnesení tak, jak ho máte před sebou v tisku 1390. Je bezesporu z odborného hlediska zřejmé, že skutečně nástupnickou daní daně z obratu a dovozní daně je daň z přidané hodnoty a spotřební daně. Nicméně koncepce ústavního článku 12 zákona č. 143/1968 Sb. je formulována poněkud nešťastně tak, že se v první části taxativně vymezují daně. To znamená, objevily se určité legislativní pochybnosti o tom, zda je možné projednat vládní návrh zákona o soustavě daní před schválením novelizace tohoto inkriminovaného článku ústavního zákona.

Proto výbory pro plán a rozpočet ve svém usnesení navrhují předchozí úpravu ústavního zákona č. 143/ /1968 Sb. a následné projednání vládního návrhu zákona o soustavě daní. Je potřeba si uvědomit ještě další konsekvence, které případné neschválení obou těchto zákonů si vynutí. Domnívám se, že je nám všem jasné, že daně jsou nervy státu, a pokud nebude koncepce daňové soustavy schválena, že tyto nervy budou ochromeny.

Co se týče dalšího postupu, domnívám se, že mě jako zpravodaje výbory pro plán a rozpočet nepověřily, abych korigoval jejich rozhodnutí, a proto musím trvat na návrhu výborů pro plán a rozpočet na usnesení SN a SL tak, aby byl projednán napřed ústavní zákon a pak zákon o soustavě daní. Z toho důvodu prosím pana předsedajícího, aby dál postupoval ve smyslu jednacího řádu. Děkuji.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP