Čtvrtek 12. března 1992

Předsedající místopředseda FS J. Stank: On už od tejto požiadavky upustil, už sme si to vysvetlili. Dohodli sme sa - a to ste nedávali pozor zase vy - (smích v sále) - hlavne ste sa nedohodli vy dvaja (smích v sále).

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Pan poslanec Wagner měl interview, takže jsme debatovali velice krátce. (Smích v plénu.) Jde o to, že máme jako o protinávrhu hlasovat o návrhu pana poslance Skalického. Co jsem provedl, bylo jen porovnání tohoto protinávrhu s návrhem obsaženým v tisku výborů pro plán a rozpočet.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Slovo má pán poslanec Skalický.

Poslanec SN J. Skalický: Vzhledem k tomu, jak se situace vyvíjí, bude lépe vrátit se k původní představě, jakou jsem o hlasování měl. Žádám, aby se hlasovalo o mém návrhu jako o celku. Jestliže bude přijat, potom o jeho eventuálních dalších doplňcích, jak to navrhl pan poslanec Wagner. Způsob, který předkládá pan poslanec Tichý, je takový, že se v tom orientuje málokdo.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Myslím, že je možné týmto spôsobom prikročiť k veci, ale odporúčam vám, vážené Federálne zhromaždenie, aby sme už zachovali spôsob, ktorý tu bol na začiatku odsúhlasený. To znamená, že budeme hlasovať o konštatačnej časti podľa návrhu pána kolegu Skalického. Za predpokladu, že bude prijatý, vypúšťa sa konštatačná časť tak, ako to navrhujú výbory pre plán a rozpočet. K tomu sa potom prijmú ďalšie eventuálne pozmeňujúce návrhy, ktoré k bodu "konštatuje" navrhli ďalší poslanci. Je to jasné? (Hlasy z pléna: Ano.)

Hlasujeme teraz o tom, či do bodu 2 "Federálne zhromaždenie konštatuje" zaradiť text, ako je navrhnutý v tlači 1395, návrh kolegu Skalického.

(Hlasování: 14.10)

Kto súhlasí s návrhom kolegu Skalického, aby tam bola táto konštatačná časť, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 69, SL 66)

Kto je proti? (SN 1, SL 4)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 26, SL 23)

V Snemovni národov šesťdesiatdeväť pre, jeden proti, dvadsaťšesť sa zdržalo, štyria nehlasovali. V Snemovni ľudu šesťdesiatšesť pre, štyria proti, dvadsaťtri sa zdržali, dvaja nehlasovali.

Návrh bol prijatý.

Máme teda "berie na vedomie" z tlače 1359 a "konštatuje" z tlače 1395. Ku konštatovaniu prosím ďalšie návrhy, ktoré boli predložené.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Z tohoto hlasování jsme vyjmuli první odstavec bodu 2 návrhu kolegy Skalického.

(Hlasy v sále: Nevyjmuli!)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prijali sme celý návrh poslanca Skalického, všetky tri body a vybrali sme všetko, čo predložili výbory pre plán a rozpočet.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Pokud je tomu tak, tak upozorňuji na to, že ze strany Občanského hnutí byl k tomuto návrhu podán protinávrh. Zmiňoval jsem se o tom již dříve, že tady je obvyklá potíž. Pokud se domníváte, že tím protinávrh ODA není diskriminován.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prečítajte protinávrh a budeme o ňom hlasovať. S technickou poznámkou sa hlási poslanec Pospíšil.

Poslanec SL J. Pospíšil: Pokud vím, tak lze podávat návrhy pouze k textu. Nedají se měnit jiné pozměňovací návrhy. To prostě nejde. prosím vás, co nám to tu zavádíte?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím vás, pán kolega Pospíšil, k návrhu, ktorý predložil kolega Skalický, bol predložený pozmeňujúci návrh.

Poslanec SL J. Pospíšil: Ale to přece nejde!

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Bol predložený v priebehu rozpravy.

(Hluk v sále, výkřiky: To nejde!)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Bol predložený, pretože návrh kolegu Skalického bol predložený ako parlamentná tlač. To je to, čo tu namietal pán poslanec Kincl.

Poslanec SL J. Pospíšil: Nezlobte se, nikdo nemá právo - když někdo podá pozměňovací návrh - vystoupit a podat pozměňovací návrh, který mění jiný pozměňovací návrh. To prostě nejde.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím vás, to je bežná prax, ktorú používame stále! Dovoľte mi, aby som sa k tomu vyjadril. Keď poslanec povie, že za predpokladu, že bude toto prijaté, ja žiadam, aby to bolo takto doplnené. To sa predsa bežne takto robí.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Ptám se zástupců Občanského hnutí, jmenovitě pana Vrchovského - souhlasíte s tím, aby o vyloučení prvního odstavce (který jste požadoval ve svém pozměňovacím návrhu) nebylo hlasováno?

Poslanec SL L. Vrchovský: Pane předsedající, když jsem návrh podával, tak mi připadalo naprosto zbytečné, abychom podávali téměř stejný návrh na usnesení vyjma prvního odstavce z bodu 2, tudíž jsem uvedl, že navrhujeme to znění s vypuštěním bodu 2. Lze tedy konstatovat, že to bylo podáno jako stejný pozměňovací návrh, shodný s návrhem klubu Občanské demokratické aliance, ovšem bez prvního odstavce bodu 2. V tomto duchu lze o tom hlasovat. V případě, že by sněmovny souhlasily s tím, že je možné nyní po přijetí konstatační části hlasovat v duchu našeho návrhu o vypuštění prvního odstavce, i s tím bychom souhlasili.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Je to jasné. Teraz máme konštatačnú časť podľa návrhu pána poslanca Skalického a k nej je pozmeňujúci návrh vypustiť odsek 1. (Výkřiky ze sálu: To nejde!) S faktickou poznámkou sa hlási poslanec Šebej.

Poslanec SN F. Šebej: Pán predsedajúci, kolegyne a kolegovia, ja sa domnievam, že keď sme už raz odhlasovali nejaký text, nie je možné ďalším hlasovaním v ňom čokoľvek meniť. Text bol odhlasovaný.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec, mýlite sa. Ja som vopred povedal, že za základ si vezmeme tento text a k nemu budú ďalšie pozmeňujúce návrhy, ktoré boli v rozprave predložené. My máme povinnosť hlasovať o každom návrhu, ktorý bol predložený. Keď ho chcete zamietnuť, môžete. S technickou poznámkou sa hlási poslanec Kostya.

Poslanec SN L. Kostya: Pane předsedající, jsou přinejmenším dvě nejasnosti. Za prvé to, jestli tisky 1359 a 1395 jsou dva rovnocenné návrhy a vy jste v odpovědi poslanci Kinclovi řekl, že ne, že to je pozměňovací návrh. (Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno.) Pak hlasováním - tím, že jsme přijali tři odrážky bodu 2 "konstatuje", jsme vyřídili pozměňovací návrh v této části, ale opět je tu vaše nesprávná aplikace, kdy jste řekl, že tím se z tisku 1359 všechno vypouští. Přijetím jsme rozšířili původní návrh výborů, protože například druhá odrážka nemusí být vypuštěna, protože se meritorně vůbec netýká tří ustanovení, která navrhl pan poslanec Skalický, a může tam klidně zůstat.

V jednom případě to berete jako dva rovnocenné návrhy na usnesení, a tak zní i hlavička - Návrh na usnesení - a podruhé jednáte o tomto návrhu jako o doplňujícím, respektive pozměňujícím. Nemůžeme skákat z jednoho systému do druhého.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ani neskáčeme.

Poslanec SN L. Kostya: Skáčeme. Na základě čeho jste...(Předsedající místopředseda FS J. Stank: Skončite a ja sa potom vyjadrím.) ...pane předsedající, tak mi řekněte, na základě čeho jste z tisku 1359 svým konstatováním vyhodil odrážku číslo 2, která je první na straně 2. Proč jste ji vyhodil? Přijetím pozměňovacího návrhu jsme to jen rozšířili, ale nenahradili, protože meritorně se této odrážky tři pozměňovací návrhy pana poslance Skalického vůbec nedotýkají. O předběžném dávání nějakých zpráv tady vůbec nemluví.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Kostyovi. Povedal som jasne: ak chcete, môžete si to prečítať v stenografickom zázname, že konštatačná časť je tu navrhnutá dvoma navrhovateľmi - výborom pre plán a rozpočet a poslancom Skalickým. Keď prijmeme jednu, druhá sa vypúšťa. Áno. S týmto vedomím ste hlasovali, páni kolegovia, k tomu, čo zostane, budeme hlasovať o ďalších návrhoch, ktoré boli predložené v rozprave, aby sa hlasovalo o všetkom, čo bolo predložené.

My sme zamietli to, čo je v tlači 1359 a prijali sme to, čo je v tlači 1395 v oblasti konštatovania a k tomu je teraz pozmeňujúci návrh, aby sme z toho vypustili prvý odsek, prvú odrážku. O tom budeme teraz hlasovať. S technickou poznámkou sa teraz ešte hlási poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Neviem, kde boli kolegovia, ktorí dnes vystupujú s námietkami proti tomu, že sú tu pozmeňujúce návrhy k pozmeňujúcim návrhom. Tieto svoje námietky mali uviesť včera v rozprave. Dnes už rozprava nie je na mieste, pán predsedajúci, pokračujte, prosím, v hlasovaní. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, ďakujem aj ja, budeme hlasovať o vypustení odseku jedna z konštatačnej časti, ako je to uvedené v tlači 1395. Ide o návrh pána poslanca Vrchovského.

(Hlasování: 14.19)

Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN 20, SL 33)

Kto je proti? (SN 25, SL 11)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 47, SL 33)

V Snemovni národov dvadsať pre, dvadsaťpäť proti, štyridsaťsedem sa zdržalo, šesť nehlasovalo. V Snemovni ľudu tridsaťtri pre, jedenásť proti, tridsaťtri sa zdržalo, desať nehlasovalo.

Návrh nebol prijatý.

Prosím o ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Takže můžeme-li, pane předsedající, akceptovat, že obě odrážky bodu 2 konstatační části tisku 1359 ve znění návrhu výboru pro plán a rozpočet byly tímto hlasováním vyloučeny, pak přicházíme k bodu č. 3 návrhu usnesení, zpracovaného výbory pro plán a rozpočet, kde by bylo podle nás účelné zařadit pozměňovací návrh pana ministra financí na rozdělení přebytku tak, jak jste ho všichni dostali do lavic. Text by byl v tomto případě takový: "3) FS souhlasí s návrhem vlády na způsob použití přebytku federálního rozpočtu, jak byl předložen poslancem Klausem."

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme tam dávať do textu meno? (Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Můžeme říci "zástupcem vlády".) Tak ako je uvedené v tlači 1395 a to sa tam potom napíše za predpokladu, že to bude prijaté. Teda teraz hlasujeme o bode 3 s tým, že súhlasí s takýmto rozdelením, aké je uvedené v tlači 1395. Ešte poslanec Filip.

Poslanec SL V. Filip: Pane předsedající, předložil jsem pozměňovací návrhy ještě ke konstatační části usnesení k této věci. Žádám, aby o nich bylo hlasováno.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Opomněl jsem tedy konstatovat, že pokud vypadly ty dva odstavce z návrhu výborů pro plán a rozpočet, pak odpadly i pozměňovací návrhy k nim. (Předsedající místopředseda FS J. Stank: To nie je pravda.) Dovolte. Jeden z nich přímo navazuje na text. Je to návrh pana poslance... mám tady dost papírů.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán kolega, s takouto interpretáciou môžeme ťažko súhlasiť. Musíme hlasovať o každom návrhu, nič nemôžeme vylučovať.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Dobře, budeme tedy hlasovat o pozměňovacích návrzích k těm bodům, které byly zčásti vyloučeny. To by byl návrh pana poslance Kincla. A potom bychom měli ovšem hlasovat o tom, co přednesl pan poslanec Filip.

Pan poslanec Filip přednesl tyto návrhy. K bodu 2: "Předložená zpráva o plnění rozpočtů federace a republik necharakterisuje objektivní příčiny rozpočtového vývoje v roce 1991 ani jeho ekonomické a sociální důsledky. Návrhy rozpočtů jsou odrazem vládní hospodářské a sociální politiky a jejich plnění je důsledkem realizace této politiky." Podle mne o tom nelze hlasovat, protože je to ve věcném rozporu s tím, co už jsme přijali.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Filip žiada hlasovať. Žiada teda, aby sa do konštatačnej časti uviedlo aj toto konštatovanie. Myslím, že mu musíme vyhovieť, pokiaľ ide o hlasovanie.

Pýtam sa vás, kto súhlasí s týmto návrhom pána kolegu Filipa, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasování: 14.23)

(SN 14, SL 15)

Kto je proti? (SN 16, SL 17)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 31, SL 19) Tridsaťšesť v každej snemovni nehlasovalo.

Návrh prijatý nebol.

Prosím ďalší návrh, ktorý teda eventuálne je ku konštatačnej časti. Návrhy, ktoré sa týkali pôvodného textu, mali byť predložené samozrejme ako prvé, pretože tým, že sme ich odhlasovali sa to samozrejme dostáva do inej logiky. Prosím, dopustili sme sa chyby.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Jednalo se tedy o rozdělování přebytků federálního rozpočtu, jak bylo navrženo do bodu 3.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pýtam sa, či ku konštatačnej časti nie sú ďalšie návrhy?

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Ke konstatační části nejsou další pozměňovací návrhy.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Takže teraz budeme hlasovať k bodu 3, kde hovoríme, že súhlasí s použitím tak, ako je uvedené v tlači 315, teda nie je to tlač 315, ale pracovné označenie 00315. Pán poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Vážení kolegové, nechtěl bych bránit tomuto parlamentu, aby jednal v rozporu se zákonem, případně se zdravým rozumem, ale chtěl bych upozornit na dvě věci. Na první z nich už upozornil kolega Skalický. My máme rozhodovat o rozdělení přebytku v rámci projednávání státního závěrečného účtu, který dosud projednán nebyl. Čili to je zákonný důvod, proč se domnívám, že hlasování k tomuto bodu by bylo zmatečné.

Druhý důvod pokládám za ještě poněkud vážnější. Tento parlament ve výborech projednává desetimilionové částky. Zde je nám jeden den navrženo rozdělení šestimiliardové částky a bez projednání ve výborech máme o tomto rozdělení hlasovat. Opakuji, nebráním parlamentu, aby se zesměšnil, je-li to jeho vůle.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Návrh bol predložený ako pozmeňujúci návrh, nikto tomu v tej dobe nič nenamietal, teda musíme hlasovať o tom, či Federálne zhromaždenie súhlasí s takýmto použitím prebytku štátneho rozpočtu na rok 1991, ako je uvedené v prílohe s číslom 315.

Kto súhlasí s takýmto použitím prebytku, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasování: 14.27)

(SN 21, SL 37)

Kto je proti? (SN 25, SL 12)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 50, SL 38)

Tento návrh prijatý nebol, prosím ďalší návrh. Společný zpravodaj SN B. Tichý: Ano, děkuji.

Přicházíme k bodu 4.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Skalický.

Poslanec SN J. Skalický: Pane předsedající, jestliže byl zvolen tento postup hlasování, v tomto případě upozorňuji na to, že v rámci svého příspěvku jsem navrhl vypuštění bodu 3 - nesouhlasí, a že je tudíž nutné ještě hlasovat o mém pozměňovacím návrhu na vypuštění tohoto bodu návrhu výboru pro plán a rozpočet. Bod 3: nesouhlasí, atd. Navrhl jsem vypuštění.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: To sice nebylo v písemném podání obsaženo, ale vyplývá to z logiky vašeho návrhu. Lze to tedy odhlasovat.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o návrhu kolegu Skalického na vypustenie bodu 3, kde sa hovorí: "nesúhlasí s návrhom vlády" atď.

Kto je pre vypustenie bodu 3 z uznesenia 1359, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasování:14.29)

(SN 69, SL 58)

Kto je proti? (SN 9, SL 4)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 22, SL 20)

Päť a deväť nehlasovalo.

Návrh bol prijatý v oboch snemovniach.

Společný zpravodaj výborů SN B. Tichý: Nyní doporučení k bodu 4. K bodu 4 jsou dva návrhy a sice pana kolegy Filipa a pana kolegy Kincla.

Pan kolega Filip do doporučení navrhuje: "Protože rozpočty schválené na tento rok vycházejí ze stejných principů hospodářské a sociální politiky, která v minulém roce přivedla stát k hlubokému ekonomickému a sociálnímu úpadku, požadujeme, aby do konce března byla předložena konkrétní a objektivní analýza ekonomického a sociálního vývoje roku 1990 a připravena konkrétní opatření k zastavení ekonomického pádu včetně příslušných úprav státního rozpočtu na rok 1992."


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP