Úterý 3. března 1992

Poslanec SN M. Kontra: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia! Dovoľte mi vyjadriť stanovisko nášho klubu k návrhu ústavného zákona o dohodovacom konaní. Naše stanovisko zostáva aj naďalej zamietavé z týchto dôvodov:

Po prvé - dohodovací výbor pod vplyvom zástupcov väčšiny poslaneckých klubov politických strán a hnutí v Českej republike a zástupcov klubov ODÚ-VPN zo 120 pozmeňujúcich návrhov, ktoré boli vznesené v rozprave k návrhu ústavného zákona, bol ochotný akceptovať len niektoré, tzv. kozmetické úpravy v texte. Predovšetkým v článku 47 ods. 2 návrhu novely, v ktorom sa hovorí o potrebe súhlasného uznesenia Poslaneckej snemovne a Senátu k prijatiu zákonov, súhlasí len s jednou štylistickou úpravou a dvoma doplneniami textu. Ani touto dielčou úpravou textu by sa nedosiahol taký stav zákazu majorizácie, o akom hovoril článok 42 ods. 2 súčasného ústavného zákona pri hlasovaní v Snemovni národov.

Druhé zhodné stanovisko sa malo dotýkať len termínu presídlenia Senátu z Prahy do Bratislavy do 30. júna 1993 pre údajnú nepripravenosť priestorov v Bratislave, čo bolo na poslednej schôdzi dohodovacieho výboru spochybnené.

Po druhé: Dohodovací výbor sa snaží podstatne zjednodušiť a obsahovo zdegradovať návrh zástupcu poslaneckého klubu SDŠ o prijímaní Ústavy spoločného štátu Federálnym zhromaždením na základe zmluvy uzatvorenej medzi Českou republikou a Slovenskou republikou na zmluvu prijatú medzi Českou národnou radou a Slovenskou národnou radou a to v pôvodnom návrhu vo forme, na akej sa dohodnú. Bol by to posun zmluvy do zákonodarnej iniciatívy do národných rád.

Potom sa text upravil a znel, že zmluvu uzatvoria národné rady menom Českej republiky a Slovenskej republiky, čo je pre náš klub neprijateľné, pretože tým sa spochybňuje subjekt zmluvy, ktorými by mali byť podľa nás republiky.

Po tretie: Rovnako tak nebol dosiahnuý konsenzus ani v otázke ratifikácie zmien a doplnku Ústavy ČSFR národnými radami, ktorá bola uplatnená už v rozprave k novele ústavného zákona. Väčšina členov dohodovacieho výboru trvala len na ustanovení článku 4 ods. 1 tlače 1212, kde sa súhlas národných rád pripúšťa len pri prijímaní Ústavy ČSFR a nie doplnkov a zmien platnej Ústavy.

Po štvrté: Okrem toho náš klub na dohodovacom konaní dňa 21. 2. požadoval zapracovať ďalšie dva doplňujúce a pozmeňujúce návrhy ako podmienky nášho súhlasu k prijatiu novely zákona, ktoré dohodovací výbor doteraz nevzal do úvahy. Predovšetkým v článku 44 ods. návrhu sme žiadali v druhej vete nahradiť slovo prítomných slovom zvolených, čím by veta znela: K prijatiu uznesenia je treba súhlasu nadpolovičnej väčšiny senátorov zvolených v Českej republike a nadpolovičnej väčšiny senátorov zvolených v Slovenskej republike.

Ďalej v článku 47 sme žiadali doplniť nový odsek 5 tohto znenia. Senát môže prerokovávať a uznášať sa len o zákonoch, ktoré inak náležia Poslaneckej snemovni, pokiaľ o to požiada najmenej 20 senátorov zvolených v Českej republike alebo zvolených v Slovenskej republike. K prijatiu takýchto zákonov sa však vyžaduje súhlasné uznesenie Poslaneckej snemovne a Senátu.

Požiadavkami vznesenými naším zástupcom v rámci dohodovacieho konania sme sa snažili udržať súčasný ústavný stav medzi federáciou a republikami a zakotviť základný zmluvný princíp tvorby Ústavy budúceho spoločného štátu.

Pretože dohodovacie rokovanie tieto požiadavky vôbec neakceptovalo, a do pléna sa nedostali vo forme pozitívnych odporúčaní, nebudú poslanci nášho klubu hlasovať pre predloženú novelu ústavného zákona. Ďakujem vám za pozornosť.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Benčík. Pán poslanec Mlynárik, ešte pred tým technická poznámka. Rovnako tak pán poslanec Šamalík.

Poslanec SN J. Mlynárik: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, keby pán poslanec Kontra skončil pri prvej vete, bolo by to stačilo. Totiž všetko to, čo sa v tomto parlamente urobilo od októbra 1991, vždy jeho klub stál proti. Nie z vecného hľadiska, ale z hľadiska zablokovania práce parlamentu a vypísania predčasných parlamentných volieb. Takže neviem, načo je tu táto slovná kamufláž.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Šamalík.

Poslanec SN F. Šamalík: Jestliže, podle upozornění, máme hovořit pouze o návrhu dohodovací komise... (Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec, práve si myslím, že v tejto záležitosti existuje určité vákuum. Nie som si celkom istý, či len v tejto tlači alebo i v tlači 1212.) Potom se domnívám, že vlastně nemáme o čem hovořit, protože to, co je předloženo se vůbec netýká toho, co je tady podstatné.

Samozřejmě uznávám, že dohodovací komise se může dohadovat o všem, ale především má najít ty otázky, které jsou skutečně klíčové, a bez nich dohoda nemůže být uzavřena. Osobně se domnívám, že ty námitky, které tady byly proti stanoviskům demokratické levice, jsou ryze formální, protože základní pojmy, které se v nich objevují - tj. smlouva a ratifikace - jsou obecnými požadavky většiny slovenské veřejnosti a slovenských politických stran.

Jestliže se tyto základní věci nedostanou v pozitivním smyslu do dohodovacího návrhu, pak, podle mého názoru, nemáme o čem vůbec jednat, protože tady nemůže existovat dohoda.

Jestliže se v dané chvíli z české strany objeví nechuť k řešení těchto věcí, pak je třeba si uvědomit, a já bych to tady chtěl už po několikáté říci, že jak princip smlouvy, tak princip ratifikace je ryze odvoditelný z existence platné ústavy. To není nic, co by se vymykalo existujícímu ústavnímu reži§ mu. V tomto smyslu je to naprosto opodstatněné stanovisko. Jestliže je my odmítáme, musíme si uvědomit, co vlastně odmítáme. Nemůžeme mluvit o tom, že vytváříme dohodovací orgány, protože to nejsou dohodovací orgány.

V této chvíli se domnívám, že se musíme dohodnout, zda se skutečně dohodnout chceme, a potom brát vážně to, co opomenout nemůžeme. Nelze přece říkat, že principem smlouvy něco oktrojujeme národním radám. Ne, v návrzích jde o princip smlouvy, stejně jako tam jde o princip ratifikace.

Opravdu teď nevím, kde se v tomto státě už má objevit to, co je nositelem nějaké odpovědnosti za to, o čem říkáme, že to všichni chceme, neboť nikdo z nás si neuvědomuje dosah toho, že máme-li cíl, o kterém všichni říkáme, že ho chce většina obyvatelstva, a přitom k němu nespějeme. Proč? To pro mne opravdu zůstává v této chvíli záhadou. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Chcem podotknúť, že text, ktorý neobsahoval tieto inštitúty aj tak získal podporu 42 hlasov slovenských poslancov v Snemovni národov. Takže nie je pravdivá, vaša domnienka o nadpolovičnej väčšine. Prosím, pán poslanec Benčík.

Poslanec SL M. Benčík: Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, vážení poslanci, nehovoril by som pravdu, že ma teší, ako sme svedkami toho, že vykonaná legislatívna práca na troch hlavách novely Ústavy vychádza nazmar a vidím, že je málo nádeje, aby bola prijatá. I tak však prosím, aby sme sa nehádali o to, kto prišiel a kedy došiel s návrhmi. Je veľmi trápne, keď kolegovia zo Slovenska, konkrétne pán Világi a pán Savčinský, predkladajú nám také veci, na ktoré je veľmi ľahké si spomenúť alebo overiť, kedy SDŠ a jej poslanci prišli s týmito návrhmi.

Prosím vás, nie je treba sa tu presvedčovať, stačí, ak sa pozrú do návrhov. Všetky tri návrhy boli prednesené v našom vystúpení a o všetkých sa krásne hlasovalo. Tak aké obštrukcie tu pán, nie "Kánis", ale Kanis (mnohí by si to už mohli zapamätať), predkladal? Predkladal len to, čo sme od začiatku považovali za zhodné a možné. Pravda, naše návrhy nemusia byť originálne. Zmluvný princíp je, je údajne politicky prijateľný takmer všetkým subjektom, ktoré od Kroměříža rokujú. Prosím vás, keď je to prijateľné, tak jediný dôvod prečo zmluvný princíp nemôže byť, je ten, že nie je v našej Ústave. My sme ho konečne chceli dostať do Ústavy. Naozaj si myslíte, že je k tomu potrebná veľká fantázia, aby sa prehliadlo, že sa tu len politicky hralo s názormi verejnosti a predovšetkým slovenskej verejnosti? My sme politicky uznávali zmluvný princíp, ale keď je k tomu raz príležitosť, tak to zamietneme. A k ratifikácii. Ani to nie je náš originálny návrh. Bol obsiahnutý aj v návrhu pána prezidenta. Aké pádne argumenty boli prednesené, že ratifikácia nemôže prísť do úvahy? Prosím vás, od začiatku tam tieto princípy boli. A pokiaľ sme ich trochu menili, len kvôli tomu, aby boli priechodnejšie. Koniec koncov princíp ratifikácie bol podporený aj v ústavnoprávnych výboroch, takže sa tu zas tak veľké novinky neobjavili.

Zrejme sa iné hovorí a iné sa chce. Je mi ľúto, že tieto návrhy, ktoré mohli byť určitým východiskom, stávajú sa obeťou politikárenia. Politikárenia v zlom slova zmysle. Viem, že novela alebo nová Ústava je vždy vecou predovšetkým politicko-právnou. To je logické.

Ale ako je možné, že naši kolegovia, poslanci z vládnej koalície, sa poldruhého roka hlásia k zmluvnému princípu a keď k tomu naraz majú príležitosť, tak sú proti aj v záležitosti ratifikácie? Je mi ľúto, že je to vecou politikárenia a teší ma, že poslanci Strany demokratickej ľavice tomuto politikáreniu od začiatku nepodľahli. Ďakujem. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Najprv bude mať technickú poznámku pán poslanec Világi, potom pán poslanec Benda. Ja si tiež udeľujem faktickú poznámku: Chcem len povedať, že nie je text ako text, a že princíp ešte sám nemusí byť totožný s konkrétnym znením textu, v ktorom je princíp obsiahnutý. Pán poslanec Ptáčník, člen predsedníctva Slovenskej národnej rady hlasoval proti textu dohodnutému v Milovoch len preto, že sa mu konkrétne znenie nezdalo a nie preto, že sa mu nezdal princíp. To len pre ilustráciu.

Slovo má poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: Mám dve poznámky k tomu, čo tu povedal pán poslanec Benčík.

Prvá poznámka: preto, že v mojom vystúpení som zdôraznil, že pôvodný návrh, ktorí odporučili poslanci - členovia iniciatívnej skupiny. Ten pôvodný návrh neobsahoval tieto princípy, o ktorých teraz hovoril. To znamená, že členom tej poslaneckej skupiny bol aj pán poslanec Benčík, naproti tomu on odporučil snemovniam prijať tlač 1212 v znení týchto uznesení ústavnoprávnych výborov. Ale keď som vystúpil ako spravodajca, hovoril som o tom, že to je odporúčanie navrhovateľov. To je jedna vec.

A druhá vec - my sme neboli proti zmluvnému princípu, my sme hovorili o tom, že predurčovať subjekty tej zmluvy, pokiaľ neexistuje dohoda medzi oboma národnými radami, tak samozrejme nie je v našich kompetenciách a nie je v našich silách. Preto sme predvídali určitý kompromis, v ktorom sa nehovorí výslovne o subjektoch tejto zmluvy, to znamená, aby sme nezamietli zmluvný princíp. A pokiaľ ide o ratifikáciu, ratifikácia je obsiahnutá v tlači 1212 s tým, samozrejme, že spôsob ako ratifikovať, to je samozrejme vec politického názoru. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Teraz má slovo pán poslanec Benda s faktickou poznámkou.

Pán poslanec Benda to zrušil. Ďakujem. teraz vystúpi pán poslanec Jičínský.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážené poslankyně, vážení poslanci, musím říci, že je mi líto, že diskuse, která na minulé schůzi před hlasováním měla věcný ráz, že se dnes přece jenom přenesla do zbytečných polemik, které ztěžují nezbytnost dosažení pozitivních řešení.

Já souhlasím obecně s tím, co říkal kolega Šamalík, ale v této souvislosti je zde přece jenom problém konkrétních formulací. Neřešíme celou novou ústavu, my tu řešíme problém novelizace tří hlav dosud platné ústavní úpravy stanovené v ústavním zákonu č. 143. V té souvislosti byla snaha - a proto se tam dostal obecný požadavek ratifikace - spravit to, co se nepodařilo při projednávání návrhu prezidenta republiky, který v této věci dával speciální návrh.

Stejně tak při minulém jednání byla ochota, podle mého soudu - aspoň tak to vypadalo při jednání na politickém grémiu - vyjádřit smluvní princip. Ale problém je opravdu v tom, že princip se dá formulovat různým způsobem. Stejně tak ratifikace se dá formulovat různým způsobem. A jestliže přece jenom při jednání, kde podstatou věci je novelizace tří hlav Ústavy, chceme zásadním způsobem řešit to, na čem až dosud - nechci říci ztroskotalo, ale dosud se nepodařilo jednání národních rad - pak myslím, že chceme více než může toto Federální shromáždění v této chvíli dosáhnout.

Je to samozřejmě jejich právo, ale myslím, že poslanci Strany demokratické levice v této souvislosti neprojevili potřebnou míru flexibility při jednání, např. o formulaci o ústavní úpravě smluvního principu, která tam byla, aniž meritorně řešila onu otázku, která přesahuje, podle mého soudu rámec tohoto jednání, zda tam má být řečeno, že to republiky uzavírají atd. Nechci tento problém tady podrobněji rozvádět. Sám osobně v něm tak principiální problém nevidím, ale jistým způsobem se z něj jistý principiální problém stal. Osobně bych považoval za vhodné volit méně jasnou formulaci, která ničemu do budoucna nebrání, smluvní princip zakotvuje, stejně tak nechat formulaci o ratifikaci, která byla obsažena v tisku 1212 po jednání ústavně právních výborů na základě stanovisek pracovní komise.

K tomu, co říkal pan poslanec Roman - myslím, že to jednání tehdy bylo velmi vyvážené, že se snažilo spojit ty dva principy, které v naší ústavní úpravě spojit musíme - princip občanské rovnosti a princip rovnosti národně politické.

Znovu tedy říkám, že by bylo vhodné, kdyby poslanci uvážili nakolik tím, že chtějí v této souvislosti řešit víc, než co bylo původním smyslem tohoto našeho jednání, zda tím nezpůsobíme větší škodu než postupem opačným.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu poslancovi Jičínskému, ešte sa hlási o slovo pán poslanec Kučera.

Poslanec SL P. Kučera: Pane předsedající, jako člen dohodovacího výboru, jsem si vyposlechl znovu celou řadu argumentů, které zazněly na dohodovacím výboru, tady to musela vyslechnout znovu celá sněmovna nebo obě sněmovny. Protože předcházelo tomuto jednání sněmoven jednání politických klubů, mám za to, že otázka je natolik jasná, že politické kluby vědí, jak mají hlasovat. Zazněl tady pouze jeden procedurální návrh kolegy Tahyho, který se týká procedury projednávání toho tisku v dohodovacím výboru. Všechno ostatní mi připadá jako předvolební řeč a myslím, že bychom měli šetřit svůj čas a přikročit k hlasování.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: V tomto názore sa s vami zhodujem. I tak sa však pýtam, či k tomu chce ešte niekto vystúpiť? Ak nie, tak poprosím pána poslanca Sokola, ako predsedu dohodovacieho výboru, aby pred hlasovaním uzatvoril túto problematiku.

Místopředseda SN J. Sokol: Pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, skutečně dnešní diskuse zde na plénu v podstatě zopakovala to, co se dělo na všech šesti schůzkách dohodovacího výboru.

Kolega Roman si stěžoval na omezování diskuse. Já se mu omlouvám zde znovu, tak jako jsem se mu po každé omlouval na těchto zasedáních, ale vy, kteří jste teď jeho vystoupení sledovali, pochopíte, že dohodovací výbor bez jistého omezování diskuse by nikdy nikam nepokročil.

Pan kolega Kontra nás seznámil s tím, že zamítavé stanovisko jeho klubu se nezměnilo. Chtěl bych to jenom doplnit, že nikdy v průběhu dohodovacího řízení právě jeho klub nedal jasně najevo, za jakých podmínek by se změnilo.

Několikrát jsem si už v průběhu tohoto roku s nostalgií vzpomněl na pozměňovací návrh kolegy Wagnera, který kdysi podával k jednacímu řádu návrh, kde se mělo poslancům zakázat předčítat předem připravené proslovy. Kdyby ten návrh byl býval přijat, patrně by se nestávalo, aby se tu po té, co věc je vysvětlena, znovu opakovaly mylné argumenty. Např. ten, jakoby se v určení termínu účinnosti Senátu v Bratislavě jednalo o připravenost prostoru. Ve svém úvodním slově jsem zde výslovně zdůraznil, že se nejedná o prázdné místnosti, ale jedná se o celou fungující strukturu parlamentní komory.

Co se týče smluvního principu ratifikace, skutečně o obou principech byla několikrát v průběhu jednání vyjádřena shoda.

Není na mne, abych posuzoval, u kterých účastníků byla verbální a u kterých skutečná. Pravda je, že žádná z formulací dostatečnou podporu nezískala. Sám jsem se snažil takových formulací navrhnout několik, ale žádná z nich nebyla dost dobrá - anebo snad zase byla příliš dobrá. Skutečností zůstává, že dohodovací výbor se dohodl na tom, čeho byl schopen. Považuji i za svou chybu, patrně jsem měl ještě více omezovat diskusi, měl jsem více zvyšovat hlas, měl jsem více trvat na tom, aby jednání postupovalo - může tedy být, že je to i moje vina.

Nicméně se mi zdá, že zde v této diskusi bylo jednání a jeho průběh několikrát a přece jenom jednostranně a účelově interpretováno. Domnívám se, vážení kolegové, že ve věci tak vážné, o jaké jednáme, nemůže být nepřijetí kteréhokoli z mých pozměňovacích návrhů důvodem k tomu, abych proti zákonu hlasoval. Proto apeluji na všechny kolegy, aby svoji ochotu a touhu dohodnout se o ústavním zpevnění našeho státu projevili hlasováním o předložené novele. Děkuji vám. (Potlesk.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP