Středa 19. února 1992

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: S technickou poznámkou sa hlási poslanec Senjuk.

Poslanec SN R. Senjuk: Já asi trochu odbočím od tématu, vážený pane předsedající, ale já bych se chtěl zeptat, kde se odevzdávají ve Federálním shromáždění dopisy, které chci zveřejnit. Mě by to hrozně zajímalo, tu kancelář bych chtěl. Já mám doma asi 600 dopisů, které bych chtěl, aby si poslanci všechny přečetli. Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Hlási sa pán poslanec Šamalík.

Poslanec SN F. Šamalík: Já skutečně nechápu, jak může pan Stome, jehož si velmi vážím, jehož duch je naprosto kritický a samostatný, mluvit takovým způsobem, že nějaký dopis, který dostane, jej může ovlivnit. Já, i když si jich přečtu 300, tak to vůbec nepohne s tím, co jsem měl před tím čtením. Myslím, že se to týká i pana Stomeho. (Potlesk.)

Prosím vás, nejsme tady děti, které, když jim někdo ukáže "tohle", že nás to ovlivňuje. A jestliže to někoho ovlivňuje, tak to není vina dopisů, ale je to vina toho, kdo je ovlivňován. Jednou si to uvědomme, jsme tady něčím, co je v tomto státu podstatné a jestliže jsme podstatní, neříkejme zároveň, že máme dětskou povahu. To nejde dohromady. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím vás, stále ešte nemáme dostatočné kvórum, aby sme mohli hlasovať. S faktickou poznámkou sa hlási poslanec Mandler.

Poslanec SL E. Mandler: Já jenom k tomu, co zde říkal pan poslanec Šamalík. Chtěl bych upozornit, že kromě takových duchů zcela neúplatných, jako je on, jsem tu i my zcela úplatní normální lidé, které ovlivní ten dopis. (Smích v sále.)

Hlas z pléna: Prosím vás, nezlobte se, ale to, co jsme dostali, je něco podivného. Je to jakási montáž z hlavičky, z překladu a podpisu. Kdyby tam aspoň byl z toho anglického dopisu zase smontován aspoň ten podpis. Nezlobte se, ale proč, když dostáváme dopis, který má úřední číslo, proč tam není napsáno "překlad", kdo ten překlad udělal, a kdy ho udělal. Nezlobte se, ale toto nám bylo dáno jako dokument parlamentu, to není nějaký papírek. Tady je číslo 00184, 19. 2. 1992 a to znamená, že to je příloha, a to znamená, že by to někdo měl přiložit. A co toto je...?

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím vás, ohžadne tohto listu nemôžem vám povedať nič, nič o tom neviem, neviem, kto to rozoslal. Môžem to však zistiť.

Prosím poslankyne a poslancov, aby sa posadili do lavíc. Pokiaž sa do 10 minút nezídeme a nebudeme uznášaniaschopní, budem musieť prerušiť schôdzu. (Šum v sále.)

S faktickou poznámkou sa prihlásil podpredseda Federálneho zhromaždenia poslanec Stank.

Místopředseda FS J. Stank: Vážené Federálne zhromaždenie, domnievam sa, že v prípade, že sa nepodarí dosiahnuť toho, aby sme boli uznášaniaschopní, budeme musieť konštatovať, že Federálne zhromaždenie skutočne prerokovalo celý program, ktorý sme mali v pláne, s tým ale, že nie sme schopní dospieť k prijatiu uznesenia. V týchto prípadoch budeme musieť toto uznesenie prijať až na ďalšej, teda 21. spoločnej schôdzi, pretože nie je žiaden dôvod sa domnievať sa, že zajtra ráno budeme schopní uznášať sa.

Za predpokladu, že sa nezídeme v dostatočnom počte, navrhujem, aby predsedajúci ukončil 20. spoločnú schôdzu obidvoch snemovní. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Faktická poznámka, prosím.

Hlas z pléna: Pane předsedající, já bych chtěl upozornit, že ještě před malou chvílí probíhalo jednání branně bezpečnostních výborů. Skončilo již?

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Stome.

(Hlas z pléna: Já bych navrhl Federálnímu shromáždění, aby o návrhu pana kolegy Stanka hlasovalo jako o procedurálním návrhu. Děkuji.)

Poslanec SN K. Stome: Já dávám v úvahu, zda bychom nemohli pokračovat zítra ráno a navrhuji, abychom začali třeba již o 8.00 hodině, nebo v 8.30 hodin, před jednáním výborů.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Dostal som správu, že väčšina poslancov už odcestovala. Tak neviem, či budeme mať zajtra potrebné kvórum. Neviem, čo mám robiť. (Šum v sále.)

S faktickou poznámkou sa hlási pán podpredseda Stank.

Místopředseda FS J. Stank: Samozrejme, že za tohto stavu sa o mojom návrhu ani o žiadnom inom návrhu nedá hlasovať - to je jasné. Ale včera sme si schválili, že budeme rokovať do tej doby, pokiaž nevyčerpáme celý program. To znamená, že poslanci mali povinnosť tu byť a zúčastniť sa rokovania spoločnej schôdze obidvoch snemovní. Keď to nepovažujú za potrebné a keď sme už prerokovali všetky body a nemôžeme už teraz odhlasovať uznesenie, myslím, že je namieste ukončiť, vzhžadom na to, že musíme zajtra vo výboroch, aspoň v niektorých výboroch, pripravovať 21. spoločnú schôdzu. Neviem ako v ostatných výboroch, ale u nás vo výboroch pre životné prostredie je bohatý legislatívny program. Aby nebola ohrozená táto schôdza, tak si myslím, že by z toho dôvodu dnes, keď poslanci nepovažovali za nutné a potrebné tu byť pri hlasovaní - z tohto dôvodu by mal predsedajúci ukončiť. Každý mal nielen právo, ale aj povinnosť zúčastniť sa schôdze až do konca, pokiaž neprijmeme uznesenie. Takto to predsa nie je možné. A prečo sa domnievate, že zajtra o 8.00 hodine tu bude dostatočný počet poslancov? A na základe čoho? Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. S faktickou poznámkou sa hlási pán poslanec Blažek.

Poslanec SN A. Blažek: Pane předsedající, dámy a pánové. Jest nám opakovaně čelit kritice, že tento parlament je tu zaseknut, ondy zase není schopen vykonávat své funkce. Já se domnívám, že dnes jsme v situaci, kdy zítra budeme nuceni podobné kritice znovu čelit. Nicméně je zde zhruba 150 poslanců, kteří jsou připraveni pracovat, to znamená poté, kdy jsme projednali všechny body programu také o nich hlasovat. Protože těch zbývajících 150 poslanců, kteří nepovažovali za nutné vyčkat závěru našeho programu, nám splnění našeho úkolu kazí, navrhuji, pane předsedající, abyste provedl kontrolu prezence. Budeme potom stát před úkolem vyvodit důsledky z toho, že zde takový počet poslanců není.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Kontrolu prezentácie urobíme pomocou hlasovania. Prosím, aby ste sa posadili na svoje miesta.

(Hlas z pléna: Pane předsedající, dámy a pánové, já si nejsem tolik jist, že je to chyba těch lidí, kteří zde nejsou, že to je jenom jejich chyba. Já se domnívám, že to je také chyba těch řečníků, kteří tu vystupovali tak, jak tu vystupovali a proto část našich kolegů odešla. (Šum v sále.)

(Hlas z pléna: Pane předsedající, nemohli bychom všichni přinést žákovské knížky?) (Oživení v sále.)

(Hlas z pléna: Pane předsedající, dovoluji si upozornit, že jsme již mezi tím usnášení schopni byli a že jste této příležitosti nevyužil.) (Smích v sále.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ja vás všetkých prosím, aby ste sa posadili. Kžud, prosím.

(Hlas z pléna: Já protestuji proti tomu, abychom morálku tohoto parlamentu napravovali prezencí, jako ve škole - že si sedneme a pokud si někdo myslí, abychom se zkontrolovali, zda jsme zde - tak to ne!)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím, posaďte sa do lavíc.

(Hlas z pléna: Pane předsedající, v této chvíli už skutečně jde jenom o dobrou vůli několika poslanců, kteří stojí. Já bych je poprosil - pokud jsou a já je vidím, že stojí i přede dveřmi - aby se posadili a budeme usnášení schopni.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Teraz už sme uznášaniaschopní. Môžeme pokračovať v rokovaní.

Budeme hlasovať o pozmeňujúcich návrhoch, ktoré sú uvedené v prehžade, ktorý ste dostali. Prosím pánov spravodajcov, aby návrhy postupne predniesli.

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: Zpočátku je předložen návrh usnesení 1250. Z toho usnesení v podstatě zůstává resp. v diskusi nebyla navrhována změna k bodu 1 resp. k té první odrážce - bere na vědomí závěrečnou zprávu vyšetřovací komise Federálního shromáždění pro objasnění událostí 17. listopadu (tisk 1236).

Tato jediná odrážka by se tedy měla stát základem budoucího usnesení k závěrečné zprávě. K tomuto bodu bych vám nyní postupně předkládal jednotlivé pozměňovací návrhy. (Máte je pravděpodobně všichni před sebou písemně.) Je to přehled pozměňovacích a doplňovacích návrhů k tisku 1250.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Technickú poznámku má pán poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Pane dr. Tomane, promiňte, ale asi omylem došlo k tomu, že pořadí návrhů není takové, jak byly podávány. Můj pozměňovací návrh, který byl podán jako číslo 2, byl podán jako první již 30. ledna. O pozměňovacích návrzích se hlasuje v takovém pořadí, v jakém byly podány. K tomu zřejmě došlo nedopatřením. Prosil bych, aby se o dvojce hlasovalo jako o jedničce.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Technickú poznámku má poslanec Šilhán.

Poslanec SL V. Šilhán: Byla tady o tom dost dlouhá řeč, ale já se divím, proč v přehledu není ani jeden z mých návrhů?! Jak je to možné? Dal jsem ho nejprve ústně, potom písemně. Vy jste to opomenuli?!

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: Není to obsaženo pod návrhem pana poslance Wagnera? Vy jste měli takřka totožné návrhy.

Poslanec SL V. Šilhán: Promiňte, pane doktore, ale jestli je to obsaženo nebo ne, to je vedlejší. Já jsem dal konkrétní návrh. Napsal jsem ho. Předal jsem ho, a on tam není. Tak jaképak povídání! (Šum a rozruch v sále.)

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: Kolega mi teď říká, že to nebyl návrh na usnesení, ale na vypuštění. Asi se stala chyba, že tam návrh není, takže vás poprosím, zda byste to mohl ještě jednou zopakovat a my o něm necháme samozřejmě hlasovat. (Poslanec SL V. Šilhán: Prosím vás, byl to návrh na usnesení, předal jsem ho předsedajícímu písemně. Ten jste měli dostat, zpracovat, a on tam není. Tak se nedivte, že se podivuji. Já to tady mám. Proto nebudu takto hlasovat...)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím vás, ešte poznámku. Kto hovorí, nech povie svoje meno, pretože tu nie sú zapisovatelia, tak aby bolo nahrané, kto hovorí.

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: Asi těžko teď budu objasňovat, jak to ve skutečnosti bylo. Osobně vím, že pan poslanec Šilhán návrh předkládal. Ten tady není. Teď nám ho zezadu přinesli. Skutečně tady je. (Rozruch v sále.)

Předem musím říci, jak docházelo k přepisování těchto návrhů, které byly na jednotlivých papírech, není zaznamenáno pořadí, v jakém byly podávány. Nejsme schopni v současné době říci, v jakém pořadí byly jednotlivé pozměňovací návrhy podávány, neboť některé z nich byly již podávány na minulém jednání.

Navrhuji vám, abychom se drželi toho přehledu pozměňovacích návrhů, a v případě, že někdo bude mít názor, že by o jeho návrhu mělo být hlasováno přednostně, tak o něm necháme hlasovat přednostně. Nevidím to zas jako tak veliký problém.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: S faktickou poznámkou pán poslanec Dostál

Poslanec SN P. Dostál: Já přísahám, pane zpravodaji, že můj návrh byl podáván jako první, a to 30. ledna. Opravdu byl podán jako první návrh.

Společný zpravodaj výborů SN P. Toman: Nemám důvodů o přísaze poslance Dostála pochybovat. Necháme o něm hlasovat nejprve. (Ono by k tomu stejně došlo.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Nie sme uznášaniaschopní. Prosím poslancov zo Snemovne národov, slovenskej časti, aby prišli do snemovne.

Poslanec SL O. Világi: Prosím vás, pán predsedajúci, myslím, že musíme konštatovať, že nebudeme uznášaniaschopní. Pred chvížou sme boli. V priebehu rozpravy však odišli dvaja poslanci a jedna poslankyňa. Myslím, že odišli zámerne.

Navrhujem, aby sme konštatovali, keď je vôža, aby sme nehlasovali, že nie sme uznášaniaschopní a ukončili schôdzu.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Počuli ste návrh. Prosím poslancov, aby prišli do snemovní, aby sme mohli pokračovať v našom rokovaní.

Prosím, každý z poslancov stlačí tlačidlo pre. Kto je prítomný, nech stlačí tlačidlo! (Šum a rozruch v sále.) Snemovňa národov, slovenská časť je zablokovaná. Nemôžeme hlasovať.

Prosím, pán poslanec Vidím.

Poslanec SL J. Vidím: Vypadá to tak, že tato schůze bude ukončena. Jako tajemník komise, která ještě neskončila svou činnost, tu skončí přijetím usnesení; chtěl bych se zeptat, já mám zítra předávat archiv komise. Návrhy některých bodů tohoto usnesení ovšem hovoří o jiném využití tohoto archivu než jak předpokládá komise, určená pro dohled nad předáváním. Chci se zeptat pana poslance Šolce, jakým způsobem toto chceme řešit?

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Faktickú poznámku má pán poslanec Šolc.

Poslanec SN J. Šolc: Měli jsme skutečně připravený časový plán, aby v 9.00 hodin vypukl, jako když se stěhoval Scotland Yard, přesun archivu ze Škrétovy ulice do hlavní budovy FS. Komise přijala usnesení, že vzhledem k tomu, že nejsou všechny podmínky splněny včetně technických, statických atd., že tedy musí být nejdříve splněny podmínky a potom dojde k transferu.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Ešte faktická poznámka.

Hlas z pléna: Omlouvám se, ale znovu mi nezbývá než citovat § 35 - zápisy o schůzích sněmoven - z jednacího řádu: O každé schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů a o společné schůzi sněmoven se pořizuje doslovný těsnopisecký zápis a zvukový záznam. Není o čem diskutovat.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ja som tu na začiatku vysvetlil, prečo nie je stenografický záznam.

Hlas z pléna: Nezlobte se, ale nedal jste hlasovat o novele tohoto zákona. Pokud nebude novela tohoto zákona, nelze prostě provádět jednání bez těsnopiseckého záznamu. To už tady bylo včera. Kvůli tomu jsme včera skončili, a vysvětlení na tom nic nemění.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím vás, dnes skončíme. Zajtra ráno pokračujeme v rokovaní o 9.00 hodine. (Potlesk.)

(Jednání přerušeno - časový údaj neuveden.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP