Pondělí 17. února 1992

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji také. Máme tedy hlasovat o návrhu usnesení, kterým se vydává poslankyně Jana Petrová k trestnímu stíhání. Vyslechli jste návrh usnesení. Hlasovat budou pouze poslanci Sněmovny národů.

(10.52 hodin)

Táži se tedy poslanců Sněmovny národů: Kdo souhlasí s návrženým usnesením, nechť hlasuje! Děkuji. (109) Jedno sto devět.

Kdo je proti, nechť hlasuje! Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování, nechť hlasuje! Pět.

Hlasování o navrženém usnesení dopadlo ve Sněmovně národů takto: Stodevět poslanců je pro, nikdo proti, pět se zdrželo, jeden hlasování ignoroval. Konstatuji, že návrh usnesení byl schválen. Děkuji.

(Poznámka redakce: usnesení SN č.450)

Tímto přerušuji jednání samostatných schůzí sněmoven. Pokračovat budeme ještě v odpoledních hodinách, abychom vyslechli výsledky tajného hlasování. Jako doplněk vystoupí ještě pan poslanec Daniel Kroupa.

Poslanec SL D. Kroupa: Dámy a pánové, vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem členem komise pro lidská práva, která byla nedávno vybavena vyšetřovacími pravomocemi. Chtěl jsem vám sdělit, že z této komise odstupuji, protože jsem ztratil důvěru, že by v tomto složení mohla komise dospět k nějakým pozitivním výsledkům. Prosím, abyste dovolili nového člena nebo komisi převolili jinak. Děkuji vám.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji, pane poslanče, bereme vaše uvedené prohlášení na vědomí. Hlásí se pan poslanec Blažek.

Poslanec SN A. Blažek: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, jsem také členem komise pro lidská práva, které byly svěřeny vyšetřovací pravomoci ve věci pana Marečka a byl jsem na prvním zasedání této komise k této věci zvolen jejím mluvčím. Také já jsem dospěl k názoru, že komise vzhledem ke svému současnému složení nemůže tyto funkce bezezbytku naplnit. Proto se této funkce vzdávám. Doporučuji Federálnímu shromáždění, aby zvážilo, jestli komise, která původně byla vytvořena k úplně jinému účelu, může nové úkoly bezezbytku realizovat. Navrhuji, aby k tomuto účelu byla vytvořena komise jiná. Budu-li mít vaši důvěru, rád se práce této komise potom zúčastním.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Blažkovi, hlásí se pan poslanec Hubálek a pak pan poslanec Kříž.

Poslanec SL B. Hubálek: Pane předsedo, pane předsedající, nemám rád zámlky a nevyjasněnosti. Tady se jedná o velice závažnou věc. I když k ní můžeme mít různá stanoviska, považoval bych za dobré, kdyby pan poslanec Kroupa i pan poslanec Blažek nám nějak blíže osvětlili důvody. Jsme parlament, máme hovořit, a když máme hovořit a jednat, musíme vědět, na základě čeho. Jsme snad demokracie. Nepotřebujeme zámlky, ale pravdu. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím pana poslance Kříže. (Poslanec Kříž se vzdává slova, bylo řečeno.)

Ještě někdo se hlásí se svým vystoupením? Nevidím nikoho. Takže jsem nucen konstatovat daný stav věci, aniž bychom vedli k tomuto bodu rozpravu.

Tím definitivně končím jednání samostatných schůzí sněmoven a přecházím ke společné schůzi, k projednávání programu pokračování 20. schůze.

(Jednání 14. schůze SN a 8. schůze SL přerušeno.)

(Jednání 20. společné schůze SN a SL pokračuje.)

Podle schváleného programu máme ještě projednávat:

Návrh ústavního zákona, kterým se mění a doplňuje ústavní zákon č. 43/1968 Sb., o československé federaci ve znění pozdějších předpisů

Ústavní zákon 91/1991 Sb., o Ústavním soudu ČSFR a Ústavní zákon 119/1960 Sb. - Ústava ČSSR ve znění Ústavního zákona č. 326/91 tisk 1071A a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů, tisk 1212 a dodatek k tomuto tisku 1212.

Dále návrh zákona, kterým se doplňuje zákon 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby, tisk 925 a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů tisk 1066.

Dále návrh zákona, kterým se mění a doplňuje zákon č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, tisk 928 a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů tisk 1106.

Dále Závěrečná zpráva vyšetřovací komise Federálního shromáždění pro objasnění událostí 17. listopadu 1989, tisk 1236 a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů tisk 1250.

Dále Zpráva vlády ČSFR o technickém zajištění kupónové privatizace tisk 1248.

Dále Zpráva generálního prokurátora ČSFR o stavu trestního stíhání a výsledcích postihu představitelů bývalého režimu, tisk 892 a informace k této zprávě, dodatek k tisku 892 a návrh usnesení Sněmovny lidu a Sněmovny národů tisk 1244 a návrh poslaneckého klubu ODA, tisk 1249.

Se souhlasem politického grémia doporučuji ještě program 20. společné schůze rozšířit o bod:

Schválení jmenování soudců Nejvyššího soudu ČSFR JUDr. Igora Burgera a JUDr. Karla Jungwirta, tisk 1252 a návrh usnesení Sněmovny národů a Sněmovny lidu tisk 1288.

Protože jmenování těchto soudců prezidentem republiky nabývá účinnosti teprve schválením oběma sněmovnami Federálního shromáždění (§§ 37, 38 odst.1 věta druhá zákona č. 335/1991 Sb., o soudech a soudcích) a situace v soudnictví je známá, předkládá se proto tento návrh k projednání ještě na této schůzi, protože není časově náročný.

Navrhuji hlasovat bez rozpravy.

Takže, měli bychom hlasovat o doplnění o tento bod programu.

(11.00 hodin)

Táži se tedy poslanců obou sněmoven. Kdo je pro rozšíření programu schůze o návrh jmenování soudců Nejvyššího soudu, nechť hlasuje!

(SN 97 pro, 0 proti, 4 se zdrželi.)

(SL 85 pro, 0 proti, 7 se zdrželo.)

Děkuji. Sněmovna národů souhlasí s navrženým rozšířením. Devadesát sedm poslanců je pro, nikdo proti, šest poslanců se zdrželo a šest ignorovalo. Ve Sněmovně lidu bylo osmdesát pět poslanců pro, nikdo proti, sedm se zdrželo a tři ignorovali hlasování, tedy rozšíření programu o tento bod bylo schváleno.

(Poznámka redakce: usnesení FS č.275)

Dovolte teď, abych předal řízení schůze, pardon, ještě než dojde k přesunu předsedajících, vystoupí pan poslanec Borguľa.

Poslanec SL M. Borguľa: Vážené kolegyne, kolegovia, obsahovo máme program odsúhlasený, ale dovoľujem si predniesť procedurálny návrh na zmenu poradia prerokovávania, konkrétne odporúčam, aby správa vlády o kupónovej privatizácii bola prerokovaná ako prvý bod dnešného rokovania z tohto dôvodu: Dnešným dňom, 17. februárom, začalo predkolo kupónovej privatizácie. Ako upozorňuje aj predložená kontrolná správa Ministerstva kontroly, ale ako je zrejmé aj z vládneho nariadenia č. 383/91, predkolo môže začať až vtedy, alebo malo by začať až vtedy, keď budú odsúhlasené jednotlivé privatizačné projekty. V opačnom prípade má občan jedinú možnosť, jedinú voľbu, a to - zveriť svoje kupóny jednotlivým privatizačným fondom a keď budú za dva týždne alebo za mesiac schválené konečne privatizačné projekty, vlastne až vtedy zistí, o čo príde. Z tohto dôvodu, vzhľadom k tomu, že tu hrozí nebezpečenstvo z oddialenia, odporúčam, aby sme schválili zmenu programu a ako prvý bod vzhľadom ku skutočnosti, že dnes začína predkolo, prerokovali správu o kupónovej privatizácii. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji panu poslanci Borguľovi. Faktická poznámka - poslankyně Adrianová. Pardon, až po přednesení své zprávy pana poslance...

Poslankyně SN M. Adrianová: Vážený pán predsedajúci, pán predseda, vážené Federálne zhromaždenie, nemôžem ovplyvniť pána predsedu Borguľu, ktorý žiada tento návrh, ale vzhľadom k tomu, že vo výbore pre plán a rozpočet sme tento prípad kupónovej privatizácie neuzatvorili, kupónovú privatizáciu, túto správu, dohodli sme sa, že budeme dnes v nej pokračovať. Teraz som dostala pozvánku na 11.00 hodinu do miestnosti X na 10 minút. Myslím si, že to je dosť veľká správa, ktorú sme nedokázali ukončiť ani v piatok. Navrhujem, aby to bolo poprípade zajtra. Ďakujem.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Já se omlouvám, došlo k malému faux pas, k věci promluví pan místopředseda.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, doporučuji jistou změnu v tom smyslu, aby ten první bod byl tak, jak je zařazen, to znamená, abychom pokračovali v projednávání návrhů, týkajících se změn tří hlav ústavy, jako druhý bod, aby byla kupónová privatizace a ty dva návrhy k novelizaci zákonů, aby byly projednány jako bod třetí, a to i vzhledem k tomu, že dohodovací výbor, pokud jde o velkou privatizaci, se také potřebuje sejít k tomu, aby schválil závěrečnou zprávu pro plénum. Tak doporučuji, aby program byl schválen v tomto pořadí.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Sám sice souhlasím také s návrhem pana místopředsedy vzhledem k tomu, že politické grémium to takto posoudilo, nicméně, byl zde podán návrh pana poslance Borguľi. Pokud to není... on ho stahuje. Prakticky, domnívám se, vyjadřuje podporu k navrženému programu tak, jak ho přednesl pan místopředseda Jičínský, takže teď snad s klidným svědomím mohu předat... ještě ne. Prosím pana poslance z horních lavic, pan poslanec Ondrejkovič.

Poslanec SN A. Ondrejkovič: Žiadam, aby bola novela zákona 92/91 Zb. zaradená na program až zajtra, pretože dohodovací výbor dnes zasadne, pripraví správu a chceme ešte dnes poslancom na stôl rozdať návrh, ktorý z toho výboru vzíde. Keď by to prišlo na program dnes, nemohli by sme tú správu dať písomne, ale len ústne.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Musím vás ujistit, že se s tím počítá, že to bude zítra. Ještě někdo? Pan poslanec Kačer.

Poslanec SL J. Kačer: Pane předsedo, promiňte, že se ještě vracím k té otázce komise pro lidská práva. Myslím si, že to takto nemůžeme odbýt. Dva naši elegantní kolegové se zříkají odpovědnosti v časové tísni. Pan Mareček umírá, takže kolegům se zřejmě nelíbí barva pohřebního vozu.

Předsedající předseda SL R. Battěk: To je barva nepříjemná, já s tím souhlasím. Bylo by rozumné, aby se tedy komise sešla odpoledne a posoudila celou záležitost a mohla předložit určitý návrh sněmovnám. Kolega Kříž.

Poslanec SL E. Kříž: Protože tu není pan kolega Gémesi, dovoluji si upozornit, že komise se sešla před započetím pléna Federálního shromáždění. Během dne, počítáme, bychom se měli ještě sejít, o čemž věděli páni kolegové Kroupa i Blažek. Myslím si, že práce komise rozhodně není zas tak špatná, aby to kohokoli z nás opravňovalo k vystoupení z této komise.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nicméně, domnívám se, kolegové, že i když nastala trochu jiná situace s členstvím v komisi a v práci komise, měli byste ještě najít způsob, jak se sejít a věc projednat - urychleně.

Pan poslanec Gémesi se hlásí jako předseda té komise. Prosím.

Poslanec SN K. Gémesi: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, toto zhromaždenie poverilo našu komisiu, aby sa zaoberala týmto prípadom. Komisia túto činnosť zahájila. Dovoľujem si tvrdiť, že svedomito. Dospela k čiastočným záverom, ale to riešenie, ktoré u navrhli dvaja kolegovia z tejto komisie, nepokladám za vhodné.

Preto si dovoľujem odporučiť tomuto zhromaždeniu to, aby sme o tomto teraz nerokovali. Komisia zasadne ešte raz, zasadala už dnes ráno a tam tieto návrhy neodzneli. Komisia zasadne ešte raz a príde s konkrétnym návrhom. Ďakujem pekne.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Takže, kolegyně a kolegové, já bych tento bod v této poloze ukončil. Zatím se komise bude muset skutečně sejít a dojít k nějakému praktickému závěru.

Děkuji a prosím teď pana předsedu Milana Šútovce, aby se ujal řízení schůze.

(Řízení schůze převzal předseda SN M. Šútovec.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vážení kolegovia, predtým než otvorím obnovené rokovanie k uvedenému programu, žiadam členov dohodovacieho výboru pre novelu zákona č. 92/91 Zb., aby sa teraz na malú chvíľu odobrali do miestnosti č. 267. Jedná sa o týchto poslancov: Zo Snemovne ľudu sú to títo poslanci: Niedoba, Kudláček, Zán, Kincl, Vrchovský a Wagner. Zo Snemovne národov páni poslanci Ondrejkovič, Roubal, Stome, Senjuk, Tahy a Motyčka. Prosil by som ich o krátku 10-minútovú poradu.

Vážené Federálne zhromaždenie budeme pokračovať v programe návrhom ústavného zákona, ktorým sa mení a doplňuje ústavný zákon č. 143/68 Zb. o československej federácii v znení neskorších predpisov - ústavný zákon č. 91/1991 Zb. o Ústavnom súde Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky v znení ústavného zákona č. 326/1991 Zb., to je tlač 271A, a návrh uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov č. 1212 a dodatok k tejto tlači, ktorý má výrobné číslo 409.

Máme pred sebou dokončenie rokovania k rozhodnutiu závažnej ústavnej zmeny.

Prosím snemových spravodajcov, pána poslanca prof. Mečla a pána poslanca dr. Világiho, aby zaujali svoje miesta v spravodajských laviciach.

Stručne chcem zrekapitulovať, že 22. januára tohto roku sme rozpravu k tlači 1212 s príslušným dodatkom prerušili s tým, že prednesené návrhy prerokujú a zhodnotia výbory ústavnoprávne obidvoch snemovní.

Toho istého dňa zasadalo politické grémium, ktoré posúdilo situáciu, a dospelo k názoru, že by bolo vhodné schôdzu a rozpravu k tejto záležitosti prerušiť do ukončenia rokovania národných rád o pripravovanej zmluve o štátoprávnom usporiadaní. Politické grémium napísalo národným radám výzvu, aby do 15. 2. toto rokovanie ukončili, resp. doviedli do prijateľného štádia. Zároveň poverilo po troch poslancoch Federálneho zhromaždenia, aby sa odobrali na predsedníctva národných rád a aby vysvetlili našu požiadavku s tým, že očakávame od národných rád, od ich predsedníctiev kladné alebo záporné stanovisko k navrhovaným ústavným zmenám troch hláv Ústavy.

Toto stanovisko si predsedníctva národných rád vypočuli, nevzniesli proti nemu námietky a prisľúbili, že do 15. 2. nám svoj postoj budú prezentovať.

Potom sme rozhodli prerušiť rokovanie k tlači 1212 do dnešného dňa.

Toľko krátka rekapitulácia.

Teraz vás chcem zoznámiť z tým, že Česká národná rada riešila problém takým spôsobom, že politické grémium Českej národnej rady vypracovalo príslušné stanovisko a odoslalo nám ho dňa 14. 2. Teraz by som si dovolil zoznámiť vás s týmto stanoviskom politického grémia Českej národnej rady.

"Politické grémium Českej národnej rady.

1. Podporuje rozhodnutie politického grémia Federálneho zhromaždenia prerokovať návrh na novelizáciu troch hláv ústavy o moci zákonodarnej, o hlave štátu a o moci výkonnej, tlač 1212, na najbližšej schôdzi Federálneho zhromaždenia, pretože toto prerokovanie môže prispieť k stabilizácii štátu.

2. Odkazuje na spoločnú správu výborov Českej národnej rady k tlačiam 1071 a 1071A, ktoré obsahujú pôvodný návrh na novelizáciu ústavného zákona č. 143/68 Zb., ktorá bola zaslaná predsedovi Federálneho zhromaždenia so sprievodným listom predsedkyne Českej národnej rady dňa 24. januára 1992.

3. Navrhuje Federálnemu zhromaždeniu, aby prijalo v novelizovanej tretej hlave ústavy koncepciu Senátu, vytvoreného na princípe parity, ktorého spolurozhodovanie by sa vzťahovalo v zásade na okruh vecí, pre ktoré doteraz platí zákaz majorizácie. Táto koncepcia je obsiahnutá v návrhu zmluvy o zásadách štátoprávneho usporiadania spoločného štátu z Milov.

4. Upozorňuje v tejto súvislosti na možnosť prijatia princípu opakovanej ratifikácie ústavných zákonov národnými radami v presne vymedzenom okruhu za predpokladu, že by Senát mal suspenzívne veto.

5. Politické kluby Českej národnej rady sa budú bodmi 3 a 4 zaoberať.

Politické grémium vyzve partnerov zo Slovenskej národnej rady k rokovaniu a k zaujatiu spoločného stanoviska v tejto veci.

Podpísaná Dagmar Burešová, predsedkyňa Českej národnej rady."

Konštatujem ďalej, že predsedníctvo Slovenskej národnej rady nám žiadne podobné stanovisko nedoručilo, len odkázalo na príslušné uznesenie ústavnoprávneho výboru Slovenskej národnej rady, ktoré vo veci tlače 1212 nebolo pozitívne.

Takáto je situácia k dnešnému dňu.

Konštatujem, že rozprava nebola ukončená, bola len prerušená a teraz vyzývam tých, ktorí chcú pokračovať v rozprave k tlači 1212 a k iným materiálom, ktoré s tým súvisia, aby sa do rozpravy prihlásili.

Ako prvý sa mi prihlásil pán poslanec Jan Sokol. Dávam mu teraz slovo.

Poslanec SN J. Sokol: Vážený pane předsedo, vážení poslanci, vážené poslankyně obou sněmoven!

Jak víte, nemám ve zvyku přehánět a zneužívat velkých slov.

Nicméně novela ústavního zákona je jedním z nejdůležitějších témat, o kterých tento parlament jednal. Je to téměř podmínka budoucí ústavní stability demokratického zřízení v tomto státě. Snaží se totiž odstranit některá nevyhovující ustanovení staré ústavy, která velmi silně souvisela s odstraněným článkem č. 4 této ústavy. Uvedu příklad.

Krajně neurčitý a obtížný mechanismus volby prezidenta nebo ustavení vlády mohly uspokojivě fungovat pouze za předpokladu vedoucí úlohy strany.

Prosím proto a žádám všechny poslance, bez ohledu na jejich názory na budoucí podrobnosti státoprávního uspořádání tohoto státu, prosím a žádám všechny poslance, kterým především záleží na této demokratické stabilitě a kteří berou vážně obsah svého poslaneckého slibu, aby návrh podpořili. Jsme tím podle mého názoru mimo jiné povinni těm poslancům, kteří přijdou po nás. Neměli bychom jim pro první povolební měsíce připravovat zbytečné nesnáze a zadělávat na ústavní krize.

Děkuji vám. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem poslancovi Sokolovi.

Prihlásil sa pán poslanec Šamalík zo Snemovne národov. Dávam mu slovo.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP