Sobota 21. prosince 1991

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Návrh č. 7 je návrh poslance Čiče.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Sťahuje. Ďalší návrh. Pán poslanec Štern.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Pod pořadovým číslem 17 je návrh pana poslance Dostála. Vrátit ustanovení paragrafu, který hospodářský výbor vypustil, zpět do zákona. Oba zpravodajové v duchu hospodářských výborů nesouhlasí. Je to vládní návrh, vláda souhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu pána poslanca Dostála. Pán poslanec Mandler má faktickú pripomienku.

Poslanec SL E. Mandler: Já tomu nerozumím, pane předsedající. Bylo řečeno, že toto je návrh, se kterým vláda souhlasí kromě oněch 4 paragrafů, o kterých jsme hlasovali. Nechápu tedy, jak může vláda souhlasit s něčím, co je proti tomu, s čím souhlasí. (Smích v sále.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán minister Dlouhý.

Ministr hospodářství ČSFR V. Dlouhý: Děkuji panu poslanci Mandlerovi, že mi dá možnost mu odpovědět, že i já jsem se nad tím zamýšlel, jak mám postupovat, neboť je to situace neobvyklá a dospěl jsem k závěru, že jestliže i s tím, s čím souhlasím, mě to vrací k původnímu vládnímu návrhu, který byl původním vládním návrhem, tedy souhlas s původním vládním návrhem má vyšší sílu než souhlas s pozměňovacím návrhem. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Myslím, že to bolo vysvetlené perfektne. Môžeme hlasovať o pozmeňujúcom návrhu kolegu Dostála.

(19.18 hodin)

Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

SN ČR - 38 pre, 2 proti, 22 sa zdržalo.

SN SR - 23 pre, 3 proti, 29 sa zdržalo.

SĽ - 57 pre, 5 proti, 37 sa zdržalo.

2, 2 a 11 poslancov nehlasovalo.

Konštatujem, že Federálne zhromaždenie tento návrh neprijalo, pretože nezískal potrebný počet hlasov u poslancov Snemovne národov zvolených na Slovensku.

Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Jsou to dva návrhy, pořadové číslo 23 a 32 kolegů Humpála a Ryndy. Zpravodajové nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán kolega Rynda, chcete o tom hlasovať ešte po predchádzajúcom hlasovaní? Kolega Rynda sťahuje. Pán poslanec Humpál rovnako sťahuje.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: K § 23, poř. č. 18, poslanec Sochor. Má několik částí. V první části buď § 23a vypustit a pokud by nedošlo k vypuštění, tak bychom hlasovali dál. Je zde návrh nejprve vypustit § 23a, zpravodajové nesouhlasí, vláda také nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Poslanec Sochor sťahuje späť. Môžeme pristúpiť k ďalšiemu návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: V takovém případě navrhuji upravit odstavec 1b, § 23a - takto převádět svůj majetek, jak máte napsáno na straně 18. Zpravodajové nedoporučují. Vláda rovněž. (Předsedající: Lze hlasovat současně?. Vidím, že poslanec stahuje oba návrhy. Děkuji.)

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Pokud jde o návrh poslance Ondrejkoviče, domnívám se, že je to to samé jako v předešlém paragrafu. (Předsedající: Ptám se, pane poslanče, zda trváte na hlasování? Ano.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Kto teda súhlasí s návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.)

(19.21 hod.)

(SN ČR 14, SN SR 14, SL 28)

Kto je proti? (SN ČR 21, SN SR 8, SL 23)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 23, SN SR 13, SL 50)

5, 20, 6 nehlasovalo. Návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: K § 23a, poř. č. 27 - poslanec Fišera - zpravodajové nedoporučují, vláda nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán kolega Fišera trvá na hlasovaní. Budeme hlasovať.

(19.22 hod.)

Kto súhlasí s týmto návrhom pána poslanca Fišeru, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.)

(SN ČR 14, SN SR 14, SL 25)

Kto je proti? (SN ČR 26, SN SR 12, SL 20)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 22, SN SR 26, SL 57)

1, 2 a 5 poslancov nehlasovalo. Návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Návrh poslance Humpála, poř.č.23. Zpravodajové nesouhlasí, vláda se nevyjadřuje. (Předsedající místopředseda J. Stank: Pan poslanec Humpál.)

Poslanec SN V. Humpál: Dovolil bych si poznamenat, že na hospodářském výboru představitelé vlády souhlasili.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, Hlasujeme o návrhu kolegu Humpála pod poradovým číslom 23.

(19.26 hod.)

Kto je za tento pozmeňujúci návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (SN ČR 27, SN SR 11, SL 43)

Kto je proti? (SN ČR 16, SN SR 11, SL 10)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 14, SN SR 21, SL 41)

3, 10 a 13 nehlasovalo. Návrh prijatý nebol.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Dovolil bych si vás nyní seznámit s návrhem legislativy FS, která do § 23a, odst. 3 místo slov: Vláda ČR, vláda SR navrhuje - příslušný orgán republiky. Text by zněl: Výjimky z ustanovení odst. 1 b) a c) může v odůvodněných případech povolit příslušný orgán republiky. Je to doporučení legislativy. Myslím, že bychom o tom nemuseli hlasovat. Legislativa tvrdí, že se používají oba způsoby, nicméně tento že je ústavně správný. (Předsedající: Je tady návrh, abychom bez hlasování přijali legislativně technickou úpravu, týkající se § 23a, odst. 3. Nahrazuje se slovy "...povolit příslušný orgán republiky". Bez hlasování souhlasíme. Nikdo nemá námitky.)

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Zapomněl jsem u § 15 uvést návrh na legislativní úpravy. Rád bych je s touto omluvou nyní uvedl. Jedná se o majetkové vklady § 15, kde se říká, že majetkovým vkladem podle § 5, odst.1 se rozumí zaplacený členský podíl. Legislativa došla k závěru, že se zřejmě o jedná o vklad, zaplacený členský vklad. Jde o to, sjednotit terminologii okolo těchto záležitostí, protože všude hovoříme o vkladu. Mělo by být vloženo slůvko - zaplacené členy. To je po konzultaci s legislativou návrh na úpravu. Obracím se na zástupce vlády, zda by souhlasil s těmito úpravami. Jde o vyčištění terminologie v souladu s § 10. (Bude se to konzultovat, jak řekl pan ministr Dlouhý, s legislativci z vlády.) (Předsedající: Ano. Prosím, pokud by se tak mohlo stát do ukončení hlasování.)

§ 23a - poslanec Malina - návrh stahuje. § 24 - návrh se stahuje. § 24 poř. č. 18 - to se již stalo z titulu nesouhlasu vlády, takže o tomto návrhu není potřeba hlasovat. Poř. č. 30 - poslanec Voleník - o tom jsme už hlasovali.

Nyní k § 26, poř.č.6 - návrh poslance Roubala - doporučuji panu poslanci Roubalovi, zda by souhlasil se změnou, místo dnem schválení transformačního projektu dát dnem registrace změny stanov nebo dnem registrace nového družstva. Je to přesnější právní určení.

Pokud by s tím souhlasil, bylo by to právnicky lepší. Pokud to nebude družstvo, nemůže být kolektivním členem svazu družstev. (Pan poslanec souhlasí.) V takovém případě oba zpravodajové i vláda doporučují. (Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prečítajte, prosím, znova text.)

Bude tam odst. 2 tohoto znění: "Dnem registrace změny stanov nebo dnem registrace nového družstva zaniká kolektivní členství družstva v zájmových organizacích a svazech."

Poslanec SN J. Mečl: Myslím, že to je neústavní, není možné ze zákona takto omezit práva těchto družstev. To je jejich vnitřní záležitost, která vůbec nesouvisí s transformací. Transformace je majetková záležitost.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ako predsedajúci mám pripomienku, že ani tento návrh nikto nepodal. Ide o vecnú zmenu, nie legislatívnotechnickú.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Takto je podaný návrh pod pořadovým číslem 6 - § 26 - regulérně podaný panem poslancem Roubalem. Nikdo tím neříká, že družstva mohou znovu vstoupit. To není nic, co by trvale omezovalo.

Poslanec SN J. Hladík: Nevím, zda je tento bod neústavní, ale překvapuje mne, že ještě do této chvíle v zákoně je platné, že si družstva platí své členství před zdaněním.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o návrhu kolegu Roubala.

(Hlasuje se.) (19.33 hodin)

(SN ČR 44, SN SR 36, SL 78) Ďakujem.

Kto je proti? (SN ČR 11, SN SR 6, SL 19) Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR - 4, SN SR - 8, SL - 9) Ďakujem. 3 poslanci zvolení na Slovensku a 2 v Snemovni ľudu nehlasovali. Konštatujem, že návrh nebol prijatý, pretože nezískal potrebný počet hlasov v Snemovni národov u poslancov zvolených v Slovenskej republike.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Poslanec Novosád stahuje svůj návrh - číslo 34.

Je zde předposlední návrh poslance Wagnera - ještě jsme nevyřídili návrh kolegy Richtera. Poslanec Wagner navrhuje doplněk do § 26, který oba zpravodajové nedoporučují. Vláda také nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o tomto návrhu pána poslanca Wagnera. Pán poslanec, trváte na tom? (Ano.) Áno.

(Hlasuje se.) (19.35 hodin)

Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN ČR 7, SN SR 8, SL 20) Ďakujem.

Kto je proti? (SN ČR 42, SN SR 23, SL 44)

Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR - 9, SN SR - 18, SL - 36) Ďakujem. Jeden poslanec v SN ČR, päť poslancov v SN SR a desať poslancov SĽ nehlasovalo. Tento návrh nebol prijatý v ani jednej snemovni. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Další návrh je návrh kolegy Richtera k § 6 odst. 5. Ptám se kolegy Richtera, zda souhlasí s vypuštěním písm. c) v odst. b), které během dnešního jednání ztratilo opodstatnění. Jestliže s tím souhlasí, domnívám se, že můžeme o tomto návrhu hlasovat. Oba zpravodajové souhlasí.

Poslanec SL M. Richter: Ještě si najděte na str. 6 pozměňovacích návrhů - s tím to totiž souvisí, jinak by to nemělo smysl - pozměňovací návrh k § 6 odst. 3. Proto je vlastně celá úprava odst. 5 dělána, aby oprávněná osoba, která dělá pomocný projekt, nemusela dělat to, co je v bodě a) pod číslicemi 1 - 5, což byla dříve písm. a) až f). Upozorňuji, že prošel návrh kolegy Luxe, takže tam bude vlastně číslic šest.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Súhlasíte teda s vypustením bodu c). Pán poslanec Tyl, zopakujte ešte raz, ako budeme hlasovať.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Samozřejmě, že se o tom bude hlasovat najednou a že jak máte text před sebou, kromě odst. c) v bodě b).

Předsedající místopředseda FS J. Stank: A súčasne o tom, čo je na strane 6 pod poradovým číslom 28. Je to tak? (Ano.) Áno. Teda to sú pozmeňujúce návrhy kolegu Richtera s úpravami. Ešte sa vyjadrí pán minister Dlouhý.

Ministr hospodářství ČSFR V. Dlouhý: Abychom ujasnili, o čem hlasujeme. Hlasujeme o tom, co nám bylo rozdáno během přestávky - "transformační projekt musí obsahovat a) body 1 až 5, b), bod c) byl právě vypuštěn, bod d) a e)". Vláda má připomínku k a)5 - seznam oprávněných osob, který musí obsahovat data jejich narození, místo trvalého bydliště a výši jejich majetkového podílu. Naše legislativa zpochybňuje, zda je to možné, že by to bylo možné pouze u družstev zemědělských, zatímco u družstev výrobních a spotřebních a dalších je to problematické v tomto okamžiku. Takové je stanovisko vlády a naší legislativy.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Jen na vysvětlenou. Pokud jsou pevně stanoveny podíly, jak jsme odhlasovali, jejich výše bude technicky známa. Čili technický problém to není.

Poslanec SL J. Špaček: Pan místopředsedo, podle mého názoru tam nemůže být "jejich majetkového podílu". Může tam být jen "návrh majetkového podílu", protože v ostatních paragrafech zákona jsme schválili, že valná hromada schvaluje majetkové podíly - jestli se nemýlím.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme to musieť vyjadriť hlasovaním. Ono to tam zatiaľ je. Tak to pán poslanec predložil. Hlasujeme o návrhu kolegu Richtera, ktorý je uvedený na zvláštnom liste, ktorý ste dostali, plus jeden návrh, ktorý je uvedený na strane 6 pozmeňujúcich návrhov pod poradovým číslom 28.

Kto súhlasí s týmto návrhom kolegu Richtera, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) Ďakujem. (SN ČR 50, SN SR 41, SL 56)

Kto je proti? (SN ČR 6, SN SR 1, SL 1)

Kto sa zdržal hlasovania? (SN ČR 3, SN SR 12, SL 49)

Ďakujem. Dva, tri a šesť poslancov SĽ nehlasovalo. Konštatujem, že tento návrh Federálne zhromaždenie neprijalo, pretože nezískal potrebný počet hlasov nadpolovičnej väčšiny prítomných v Snemovni ľudu.

Máme ešte legislatívny návrh, ktorý sa týka, myslím, § 10. Je to tak?

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Ano, vláda vyjádřila nesouhlas. Tvrdí, že by došlo k věcnému posunu, tudíž by to muselo být formou pozměňovacího návrhu. Nelze uplatnit tyto legislativní úpravy.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP