Sobota 21. prosince 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dávám hlasovat.

(16.39 hodin)

Kdo je pro tento návrh, ať hlasuje! (Hlasuje se.)

Děkuji. (SN ČR 8, SR 11, SL 14)

Kdo je proti? (SN ČR 31, SR 35, SL 42)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 10, SR 2, SL 28)

Návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: § 5a, pořadové číslo 27, návrh poslance Fišery - nahradit slova "oprávněných osob" slovy "členů družstva". Domnívám se, že tato změna už byla řešena, vyplývá z jeho návrhu pod pořadovým číslem 27 § 5, kde žádal totéž. Domnívám se, že se o tom nemusí hlasovat, protože jsme to už jednou rozhodli záporně.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Poslanec Fišera se hlásí s technickou poznámkou.

Poslanec SN I. Fišera: S tím nesouhlasím. Žádám, aby se o tom hlasovalo, ale o obou návrzích najednou. To je možné.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vláda souhlasí. Dávám hlasovat.

Kdo z poslanců je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.)

SN ČR - 17 pro, 31 proti, 3 se zdrželi.

SN SR - 14 pro, 22 proti, 11 se zdrželo.

SL - 34 pro, 36 proti, 14 se zdrželo.

Děkuji. Výsledek: 17, 31, 3, 14, 22, 11, 34, 36, 14. V obou sněmovnách návrh neprošel. Prosím další.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: K dalšímu návrhu poř. č. 20 poslance Richtera, musím předeslat, že pokud by tento návrh byl přijat, musel by poslanec Richter souhlasit s odkazem, který by měl být na zákon č. 174/1950 Sb., o dražbách mimo exekuci. Takovýto odkaz legislativa považovala za nutné uvést k tomuto zákonu.

Ptám se poslance Richtera, jestli v případě, že bude jeho návrh schválen, souhlasí s tím, aby tento odkaz tam byl uveden. (Poslanec Richter souhlasí.) Tento odkaz vyjasňuje způsob aukce.

Zpravodajové souhlasí. Vláda na večerním zasedání

také souhlasila.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dávám hlasovat.

(16.42 hodin)

Kdo z poslanců je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.)

SN ČR - 36 pro, 3 proti, 10 se zdrželo.

SN SR - 37 pro, 2 proti, 7 se zdrželo. SL - 64 pro, 8 proti, 13 se zdrželo.

Výsledek: 36, 3, 10, 37, 2, 7, 64, 8, 13. Sněmovna lidu přijala, Sněmovna národů nepřijala. Celkově návrh nebyl přijat.

Hlásí se poslankyně Nováková.

Poslankyně SL E. Nováková: Vážený pane předsedající, vážené kolegyně a kolegové, dovolím si dát procedurální návrh, zda by v tuto chvíli, kdy začínáme mnozí mít pochybnosti, co z tohoto zákona vzejde, tak to odhlasovaného, jestli by nebylo vhodné, aby se sešel navrhovatel, zpravodajové a představitelé politických klubů a zvážili, jak pokračovat dál. Myslím, že je to příliš závažný zákon, než abychom nakonec odhlasovali něco... (Hluk v sále.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Prosím, nechte paní poslankyni domluvit. Jenom bych chtěl upozornit, že před zahájením odpoledního jednání představitelé politických klubů o tom jednali se zástupci vlády.

Poslankyně SL E. Nováková: To samozřejmě jednali, ale pravděpodobně netušili, jak se bude situace dál vyvíjet. Dávám tento procedurální návrh.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Bohužel, probíhá hlasování k zákonu po řádně ukončené rozpravě a závěrečných projevech. Opět se nám budou množit technické poznámky.

Pan poslanec Wagner a Šlápota.

Poslanec SL J. Wagner: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, mám zato, že výklad toho, co je hlasování, se tady do jisté míry zneužívá. Hlasování podle zákona o jednacím řádu není hlasování o zákonu, ale hlasování o návrhu, to je o každém jednotlivém. To je jednotlivé hlasování. To nelze přerušit, ale nikoliv X hlasování o zákonu. Tolik k výkladu pana předsedajícího. Bude-li potřeba a nebude-li pan předsedající ochoten akceptovat můj názor, požádám sněmovny, aby jako o procedurálním návrhu o tom hlasovaly. To za prvé.

Za druhé: Předložil jsem procedurální návrh, aby s ohledem na to, že jsme, byť opožděně, ale přece, zjistili, že předložený návrh zákona ve znění společné zprávy obsahuje řešení protiústavní, aby jednání bylo přerušeno a věc vrácena výborům. Děkuji.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Jmenoval jsem poslance v pořadí Šlápota, po něm pan poslanec Világi.

Poslanec SL J. Šlápota: Dámy a pánové, myslím, že už jsme zde delší dobu a že už máme každý svůj odhad a já odhaduji, že po výsledku hlasování, který teď proběhl, asi některé kluby rozhodnou, že zákon nepodpoří. Pokud by se to ujasnilo teď při setkání těchto klubů a tyto kluby to řekly jasně, potom tady budeme trávit nejméně dalších 10 hodin zbytečně, jestliže stanoviska klubů jsou už nyní vyhraněna a kategorická.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Protože se přihlásil zpravodaj, dám mu slovo.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Vážené kolegyně, vážení kolegové, domnívám se, že stanoviska sněmoven k pozměňovacím návrhům jsou i v případě, že zákon nebude schválen, velice cenná. Nelze dnes předem rozhodnout o tom, jak by dopadla, kdyby sněmovny dále hlasovaly. Domnívám se, že je třeba dokončit tuto práci. Víme, kde byly úzké body a bez pojmenování tohoto si nedovedu představit jakoukoliv další možnou cestu. Chcete-li umožnit, podle mého názoru, cestu k zákonu jako celku, dohlasujme o pozměňovacích návrzích. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: Som toho názoru, že môžeme hlasovať o procedurálnych otázkach, ale nemôžeme hlasovať o návrhu poslanca Wagnera. Poslanec Wagner dvakrát zdôraznil, že sme prijali niečo, čo je protiústavné. Ja som už raz povedal, že nevyzerám ako ústavný súd, ale musím ďalej konštatovať, že aj ostatní poslanci nevyzerajú ako ústavný súd. Nemôžeme hlasovať o tom, či sme prijali odsek alebo nie. Som toho názoru, že o procedurálnom návrhu môžeme hlasovať, ale nemôžeme hlasovať o návrhu pána poslanca Wagnera. Žiadam, aby sme pokračovali ďalej.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ještě se hlásil pan poslanec Tomsa.

Poslanec SL J. Tomsa: Já nejsem právník, ale domnívám se, že dosavadním hlasováním bylo do této chvíle vyrobeno tolik právních faux pas na tomto zákonu, že kdybychom pokračovali dále, dopouštíme se třeba i mnohých protiústavních činů. Měli bychom skutečně přerušit a nechat to dát do výborů a znovu projednat. Nemohu si vzít na svědomí, abych odhlasoval špatný zákon. Tak, jak tu byl řečen a jak zde bylo odhlasováno, nezlobte se, je to špatné.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Podstatu jste řekl, děkuji. Dávám slovo panu poslanci Sokolovi.

Poslanec SN J. Sokol: Vážené Federální shromáždění, je možná pravda, co říkal kolega Tomsa, nicméně o pozměňovacích návrzích musíme dříve či později hlasovat. To si museli uvědomit kolegové, kteří jich tolik podali. Je to šílený maratón, ale když je tu máme, tak je dříve či později musíme alespoň zamítnout a bez toho se nemohou žádné kluby dál dostat. Prosil bych vás tedy, abyste tuto proceduru nezdržovali, poprosil bych zpravodaje, aby přidali plyn a pokusili jsme se návrhy odhlasovat. Že by dnes tento zákon mohl být přijat o tom mám také vážné pochybnosti, ale to je úplně jiná otázka. (Potlesk.)

Poslanec SN J. Lux: Souhlasím s kolegou Sokolem, myslím, že máme všichni psychické a fyzické limity, jednáme již tři a půl hodiny, a proto bych doporučoval, abychom si vyhlásili přestávku.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Můj návrh je, abychom dodělali § 5 a), který není tak dlouhý a poté bychom udělali přestávku.

(Hlas z pléna: Mám technickou poznámku. Dávám návrh, abychom ještě hlasovali o změnách do 17.30 hodin a potom teprve vyhlásili přestávku spojenou s večeří. (Potlesk.) Dávám hlasovat o tomto návrhu.)

Poslanec SN M. Kováč: Bol by som rád, keby ste upresnili, ktorí zástupcovia klubov rokovali pred hlasovaním s vládou, keďže záujem hlasovať o tomto zákone je len záležitosťou niektorých klubov. Bol by som rád, aby som vedel, v akom postavení z pohľadu vlády a tých, ktorí organizovali toto stretnutie, je klub poslancov SDS.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Lituji, že vám nemohu podat informaci, neboť jsem nebyl předem informován o tom, kdo se sešel a kdo s kým jednal. To je v politice věc obvyklá, pane poslanče.

Dávám hlasovat o návrhu pana poslance, abychom pokračovali s dalším jednáním do 17.30 hodin a poté udělali večerní přestávku. Je to bez zákazu majorizace.

Kdo souhlasí s tímto návrhem, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko!

(Hlasuje se.) (16.53 hodin)

SN - 85 pro, proti 3, 9 se zdrželo hlasování.

SL - 78 pro, proti 5, 9 se zdrželo hlasování.

Obě sněmovny souhlasí s pokračováním do 17.30 hodin. Prosím zpravodaje o další návrhy.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Pořadové číslo 3, návrh poslance Tichého, odst. 7, str. 6. Zpravodajové nedoporučují, vláda nedoporučuje. (Poslanec SN B. Tichý: Návrh stahuji.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Pan poslanec Tichý návrh stahuje. Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: K § 6 návrh poslance Selnera k odst. 2 - zpravodajové doporučují, vláda doporučila.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kdo je pro tento návrh, nechť hlasuje!

(Hlasuje se.) (16.55 hodin)

SN ČR - 38 pro, 5 proti, 10 se hlasování zdrželo.

SN SR - 40 pro, 1 proti, 8 se hlasování zdrželo. SL - 60 pro, 5 proti, 26 se hlasování zdrželo.

V obou sněmovnách byl návrh přijat. Prosím o další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: § 6, pořadové číslo 20, poslanec Világi v odst. 2 navrhuje doplnit větu, kterou máte na str. 6. Zpravodajové nedoporučují, vláda doporučuje. Opravuji: jeden zpravodaj doporučuje, druhý nedoporučuje, vláda doporučuje.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kdo je pro uvedený návrh, nechť hlasuje!

(Hlasuje se.) (16.56 hodin)

SN ČR - 55 pro, proti nikdo, 2 se hlasování zdrželi.

SN SR - 47 pro, proti nikdo, 6 se hlasování zdrželo.

SL - 89 pro, nikdo proti 8 se hlasování zdrželo.

V obou sněmovnách byl pozměňovací návrh přijat.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: K § 6 návrh poslance Richtera doporučuji nyní vynechat a zařadit ho potom k souboru návrhů poslance Richtera na straně 7.

K návrhu poslance Világiho, pořadové číslo 20 - jsou to vlastně dva návrhy - vypustit slovo "představenstvo" a nahradit slovem "radě" a poslední větu odst. 4 vypustit. Oba zpravodajové doporučují, vláda doporučuje. Opakuji: Poslanec Világi, pořadové číslo 20, § 6 na str. 6 našich pozměňovacích návrhů.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje!

(Hlasuje se.) (16.58 hodin)

SN ČR - 36 pro, 4 proti, 12 se zdrželo hlasování.

SN SR - 36 pro, nikdo proti, 16 se zdrželo hlasování.

SL - 77 pro, 7 proti, 11 se zdrželo hlasování.

Sněmovna lidu přijala, Sněmovna národů nepřijala.

Celkově návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: Další návrh je k § 6, pořadové číslo 8, poslanec Serenčéš. Domnívám se, že je to návrh k předloze, kterou neprojednáváme, protože projednáváme tisk 1047 ve znění zpravodajské zprávy 1144. Myslím, že není nutno o tomto návrhu hlasovat.

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: Mezi § 6, pořadové číslo 8, jak jsme nyní o něm nehlasovali, a návrh poslance Luxe je nutné podle našeho názoru nyní vložit písmeno g), které bylo vypuštěno při hlasování o návrhu vlády. Čili je to technická věc, ale já na to parlament upozorňuji, že bude zařazeno písmeno g) do příslušného odstavce, tedy do záležitostí, které nejsou předmětem rozhodování.

Dále v § 6, odst. 5 za bod b) vložit nový odstavec, tj. návrh poslance Luxe. Máte text před sebou, zpravodajové souhlasí, vláda souhlasí. Pokud by to bylo přijato, upozorňuji, že pak se ty ostatní body musí přesunout.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kdo souhlasí s tímto pozměňovacím návrhem?

(Hlasuje se.) (16.59 hodin)

SN ČR - 42 pro, proti 5, 8 se zdrželo hlasování. SN SR - 43 pro, nikdo proti, 11 se zdrželo hlasování.

SL - 83 pro, proti 2, 16 se zdrželo hlasování.

V obou sněmovnách návrh byl přijat. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Štern: V § 6, poř. č. 23 - poslanec Humpál. Tomuto návrhu už bylo učiněno zadost stanoviskem vlády. Není nutno o tom hlasovat.

Poslanec SN V. Humpál: Jen aby bylo zcela jasno. Samozřejmě nemusíme hlasovat o první části návrhu, ale musí být jednoznačně řečeno to, co se navrhuje jako druhá část. Buď o tom budeme hlasovat nebo je to jen legislativní úprava. (Předsedající předseda SL R. Battěk: Jde o legislativně technickou záležitost. Nebudeme hlasovat. Prosím další návrh.)

Společný zpravodaj výborů SL M. Tyl: V dalším návrhu je návrh poněkud komplikovaný. Proto bych vás požádal, abyste dávali pečlivě pozor. Kolega Richter navrhl v § 6 pod poř. č. 28 pozměňovací návrh, který rozsáhle ovšem jenom vypadá. Kdybychom ho takto studovali, nemohli bychom dosti dobře zjistit, které všechny jeho body jsou úplně shodné s tím, co obsahuje text tisku. Navíc, jeho návrh tím, že obsahoval dvakrát body, které jsou už např. v odst. 9, tak by se tam opakovaly. Ve spolupráci s legislativou byl tento text upraven, aniž by z něho cokoli věcně bylo měněno. Pouze jsou převedena ta písmena a čísla pod příslušné odstavce kam patří. Konzultoval jsem to s kolegou Richtrem. Souhlasí s touto úpravou. Přečtu text: "Odstavec 5 - transformační projekt musí obsahovat, navrhuje kolega Richter, za prvé majetkovou inventuru vypracovanou představenstvem družstva včetně auditorem ověřené účetní uzávěrky za rok 1991 a účetní uzávěrky za poslední čtvrtletí. Tento bod je nový. Bod 2 je plně obsažen. Bod A1 je nový. Bod A2 je plně obsažen v původním textu. Bod A3 je plně obsažen v původním textu. Kromě úpravy slovní (předcházejícího). Bod 4 je plně obsažen v textu. Je tam, tuším, jedno množné číslo. Určení osob, na něž se převádějí věci, se kterými jsou spojeny závazky. Bod 4 je stejný. Bod 5 je nový. Seznam oprávněných osob tedy musí obsahovat data jejich narození, místa trvalého bydliště a výši majetkového podílu s uvedením, kde lze do seznamu nahlédnout. Nyní je za d) - kritéria pro výpočet majetkových podílů, jak říká původní text. Za bodem b) bod c), který je pouze změněn o odkaz. Odkaz k bodu c) zní: § 2 obchodního zákoníku, § 12a zákona 105/90 o soukromém podnikání občanů ve znění zákona 219/91. Bod d) - časový harmonogram transformace družstva, bod e) - odůvodnění návrhu, je obsažen."

Nyní v bodu f) poslanec Richter navrhoval, aby bylo další znění, které je ovšem plně obsaženo v odst. 9. Čili bod f) by byl vynechán. Toto nové upravené znění doporučují zpravodajové ke schválení. Vláda souhlasila.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP