Sobota 21. prosince 1991

Poslanec SN M. Prokop: Vážený pane předsedo, pane předsedající, vážení kolegové, musím sebekriticky přiznat, než se budeme věnovat hlasování o zákonu jako celku, že jsem se dopustil procedurální chyby, a chtěl bych vás všechny požádat o prominutí a eventuální napravení něčeho, co jsme zatím odhlasovali v pozměňujících návrzích.

Vzniklo to tak, že když jsme hlasovali o mých pozměňujících návrzích, které hovořily o zrušení daňových sazeb (v části třetí), sice jsem poprvé formuloval správně, kterou část svého návrhu stahuji, a také jsme správně odhlasovali první část mého návrhu týkající se § 11, části třetí, když jsme vypustili jen část, která se týkala maximálního navýšení možností daní (strana 5 pozměňovacích návrhů). Ale když jsme pak hlasovali o mých pozměňujících návrzích, které se týkaly daně z příjmů a daně z literární a umělecké činnosti (strana 6 a 7 nahoře), stáhl jsem část návrhu, která se týkala maximální výše daně, protože neprošly předtím již pozměňovací návrhy kolegů Luxe a Ambrose. Avšak u těchto dvou daní jsem prostě zazmatkoval a nestáhli jsme část týkající se vyrovnávacího příspěvku, kterou jsme u daně ze mzdy ponechali.

Vzhledem k tomu, že smyslem celého návrhu, celé novely bylo zrovnoprávnění všech občanů, kteří podléhají všem daňovým kategoriím, domnívám se, že jsme teď předběžně schválili něco, co není správné.

Ještě jednou se hluboce omlouvám, omlouvám se paní zpravodajka, která můj návrh formulovala správně. Chtěl bych vás požádat, pokud to Jednací řád umožňuje, abych ještě po poradě se zpravodaji mohl navrhnout vypustit ze dvou částí ty částky, které se týkají vyrovnávacího příspěvku. Jsem si vědom, že je to netradiční, ale než budeme hlasovat o zákonu jako celku, abychom se nedopustili nějaké chyby. Děkuji za porozumění.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, zachovejme klid a věnujme této věci pozornost. Ještě se hlásí pan poslanec Prokop.

Poslanec SN M. Prokop: Vážení kolegové, já se omlouvám. Prosil bych, zda-li by bylo možno se podívat do stenografického zápisu, abychom přesně věděli, zda návrh byl formulován tak, jak tvrdí kolega Senjuk nebo zda-li jsme skutečně hlasovali tak, jak si myslíme s paní Šimečkovou a dopustili jsme se tím znerovnoprávnění. Prosil bych ještě zpravodaje, aby se k tomu vyjádřili, eventuálně bylo-li by možno se podívat do stenozáznamu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Přeje si paní poslankyně Šimečková zaujmout k tomu stanovisko?

Společná zpravodajkyně SN I. Šimečková: Já samozřejmě nevím, jak přesně je to v záznamu, ale domnívám se, že jsem návrh podávala. Vzhledem k tomu však, že zde byl neklid a byla jsem okřiknuta, že už to bylo vypuštěno, tak jsem ho nedořekla. Myslím si, že pro pořádek a jednoznačný výsledek bychom měli hlasovat o té části... (Rozruch v sále.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Kolegové, prosím vás, nevzrušujte se dříve, než je potřeba. Hlásí se paní poslankyně Bellušová.

Poslankyně SN E. Bellušová: Dovoľte mi, prosím, aby som to upresnila tak, ako si to pamätám. Keď sa hlasovalo o § 11 poradového čísla 16, pani spravodajkyňa uviedla, že hlasujeme o prvej časti so súhlasom pána Prokopa a druhá časť od slova "2 640 Kčs..." až do konca vety sa vypúšťa. To isté by platilo aj na strane 7 § 8 poradového čísla 16, kde sme hlasovali o prvej časti, ale pani spravodajkyňa na to neupozornila.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlásí se kolega Zeman.

Společný zpravodaj výboru SN M. Zeman: Vážení kolegové, já bych navrhoval, vzhledem k racionalizaci našeho postupu, aby 5 lidí nemělo převahu nad těmi zbývajícími, aby si tato skupinka vyžádala záznam, zjistí co přesně vlastně bylo odhlasováno a my zatím pokračujme v několik málo bodech, které máme v návrhu našeho usnesení. Jinak se totiž všichni zbytečně zdržujeme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Já myslím, že s tím lze souhlasit. Ověříme jak je to ve stenografickém zápisu a mezitím budeme pokračovat v tom, co nám zbývá. Potom se k celé věci vrátíme.

Společný zpravodaj výboru SL M. Borguľa: Ako som už povedal, na strane 9 tie body, ktoré sú uvedené v časti 3 b), 3 c), sú to vlastne veci, ktoré presahujú rámec toho, čo dnes schvaľujeme v zákone. My schvaľujeme len časť 1, ktorá obsahuje vlastný návrh zákona a prílohy, ktoré sú v časti 1, to sú záväzné veci. Ostatné veci neschvaľujeme. Berieme to len na vedomie. Pokiaľ chceme niečo zmeniť v týchto ostatných prílohách, teda v prílohe 3, ktoré sú záležitosťou vlády, ktorá ich už špecifikuje, je potrebné, aby sme prijali uznesenie, pokiaľ sa s tými návrhmi stotožníme. Toto uznesenie by bolo veľmi jednoduché - Federálne zhromaždenie odporúča vláde urobiť zmeny a podľa toho, čo teraz prijmeme, to by bolo obsiahnuté v tomto uznesení. Čiže mali by sme teraz o týchto doplnkoch rozhodnúť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má pan poslanec Zeman.

Společný zpravodaj výboru SN M. Zeman: Vážení kolegové, ve včerejší debatě byl, kromě toho korektně podán pozměňující návrh panem poslancem Kučerou. Protože byl formulován jako návrh Občanského hnutí k usnesení, tak nebyl omylem zařazen do seznamu pozměňujících návrhů, za což se vám návrhová skupina omlouvá. Nechali jsme ho však rozmnožit a rozdat poslancům, abychom ho nemuseli zde předčítat. Protože návrh byl podán včas a jasně artikulován, tak ho zařazujeme do těchto bodů usnesení, čili je to šestý, poslední bod.

Společný zpravodaj výboru SL M. Borguľa: Ako prvý bod k návrhu uznesenia je tu návrh kolegu Romana pod číslom 48. Spravodajcovia tento návrh neodporúčajú.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vzhledem k tomu, že jde o návrh usnesení, myslím, že hlasovat můžeme.

(11.37 hodin)

Kdo je pro tento návrh poslance Romana, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko?

(Hlasuje se.) (SN 21, SL 4)

Kdo je proti? (SN 30, SL 22)

Zdržel se někdo hlasování? (SN 52, SL 80)

Sněmovny návrh nepřijaly.

Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výboru SN M. Zeman: Další návrh je návrh pana poslance Doksanského, pořadové číslo 35, kde za slova "Federace zdravotně postižených" doporučuje slova "a další obdobné organizace ve federální působnosti". Chtěl bych se zeptat kolegy Skalického, který podal analogický návrh, jenž jsem přednesl ve zpravodajské zprávě, zda se tímto způsobem připojuje k návrhu kolegy Doksanského, protože až na formulační změny, jsou tyto návrh totožné. Vláda, jak jsem zjistil u pana místopředsedy Miklošky, tento návrh podporuje, zpravodajové ho podporují, i na základě jednání v našich gesčních výborech, rovněž.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano, budeme o návrhu hlasovat.

(11.38 hodin)

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (SN 117, SL 100)

Kdo je proti? (SN 0, SL 0)

Zdržel se někdo hlasování? (SN 2, SL 11) Sněmovny návrh přijaly.

Společný zpravodaj výboru SN M. Zeman: Abych nebyl jako člověk, který si vybírá jenom hrozinky, jako byl např. kolega Doksanský, tak jsem si nyní vybral kolegu Kříže, kde kolega Kříž navrhuje, aby závratná částka 500 000 Kčs byla vypuštěna ze Všeobecné pokladní zprávy. Omlouvám se, komise nestuduje události let z roku 1967 až 1990, i když by to bylo zajímavé, ale z let 1967 až 1970. Pokud jde o převod do Ústavu T.G.Masaryka, tam už jsme ty 3 milióny odsouhlasili, i když na úkor Kanceláře prezidenta republiky. Zpravodajové tento návrh nedoporučují.

(Rozruch v sále.)

Vážení kolegové, abyste mi dobře rozuměli - my jsme schválili v předchozím hlasování účelovou dotaci pro Ústav T.G.Masaryka ve výši 3 milióny, ale o tyto 3 milióny jsme snížili rozpočet Kanceláře prezidenta republiky. (Rozruch v sále.)

Ne, je mi líto. Bylo to to druhé hlasování a já jsem povinen to vědět lépe. A proto se na vás vůbec nezlobím. To, co neprošlo, byl návrh kolegyně Adrianové, který neprošel ve slovenské části Sněmovny národů a tento návrh v podstatě doporučoval, aby Kanceláři prezidenta republiky ony 3 milióny, o které jsme ji předtím připravili tím, že jsme tam vyčlenili účelovou rezervu pro Ústav T.G.M., byly vráceny. Ale opravdu se na vás nezlobím.

Chtěl bych konstatovat, že jako zpravodaj nedoporučuji návrh kolegy Kříže. Vláda rovněž tento návrh nedoporučuje.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

(11.40 hodin.)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN 16, SL 25)

Kdo je proti? (SN 36, SL 29)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 64, SL 67)

Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL M. Borguľa: Je tu návrh poslankyne Novákovej na podporu humanitárnych projektov. Po porade s pánom podpredsedom vlády Mikloškom neodporúčame v tejto výške, ale odporúčame - pokiaľ by s tým pani kolegyňa súhlasila - vo výške 1 milión na budúci rok.

(Hlasy ze sálu: To nejde!)

To je návrh uznesenia, to nie sú pozmeňujúce návrhy k zákonu.

(Hlasy ze sálu: Rozprava skončila.)

Znova upozorňujem, že nejde o pozmeňujúce návrhy.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Já myslím, že pan poslanec Borguľa má v tomto případě pravdu. V tomto případě jde o návrh usnesení, který nebyl speciálním předmětem projednávání ve výborech. Myslím, že nic nebrání tomu, abychom o tomto návrhu hlasovali.

(Hlas ze sálu: Čili rozprava!)

Pane kolego, nebudeme otevírat rozpravu. Trvá paní poslankyně Nováková na svém původním návrhu?

Poslankyně SL E. Nováková: Souhlasím s tím, aby v usnesení byla uvedena částka 1 milión Kčs.

(Hlas ze sálu: To je věcná změna.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

(11.44 hodin.)

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN 102, SL 70)

Kdo je proti? (SN 1, SL 1)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 16, SL 38)

Návrh byl přijat.

Kolegové a kolegyně, já vím, že hlasování je dlouhé, ale prosím vás, zachovejte klid.

Společný zpravodaj výborů SN M. Zeman: Poslední návrh, který byl předložen do usnesení, nemá charakter pozměňovacího návrhu, ale naopak tvůrčího návrhu. Je rozdělen do dvou bodů. A v obou případech ho předložil poslanec Kučera. Přečtu tento návrh:

a) Federální shromáždění žádá vládu, aby předložila do jednoho měsíce ke schválení Federálnímu shromáždění návrh adaptace a podpory strukturálních změn československé ekonomiky i způsob jejího financování.

b) Federální shromáždění žádá vládu, aby navrhla vytvoření účinnější a méně nákladné sociální sítě, která bude diferencovaněji odpovídat skutečným potřebám jednotlivých skupin.

Vzhledem k předběžnému vyjádření místopředsedy vlády a vzhledem k vlastnímu stanovisku doporučuji, abychom o těchto bodech hlasovali zvlášť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlasujeme nejprve o prvním bodu, tj. o bodu a) tohoto návrhu.

(11.45 hodin.)

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN 58, SL 66)

Kdo je proti? (SN 14, SL 20)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 45, SL 38)

Návrh nebyl přijat vzhledem k nesouhlasnému usnesení sněmoven.

Prosím o druhý návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Zeman: Já návrh zopakuji - b), aby vláda navrhla vytvoření účinnější a méně nákladné sociální sítě, která bude diferencovaněji odpovídat skutečným potřebám jednotlivých sociálních skupin.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat.

(11.46 hodin.)

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN 105, SL 114)

Kdo je proti? (SN 3, SL 1)

Kdo se zdržel hlasování? (SN 4, SL 2)

Tento bod usnesení byl přijat. Hlásí se poslanec Schneider. Dávám mu slovo.

Poslanec SL J. Schneider: Lístek, který jsme nyní dostali, mě vede k dotazu, jak se bude jmenovat a jakou bude mít formu usnesení, které budeme přijímat. Myslím, že se bude muset jednat o oddělené usnesení Federálního shromáždění. My přijímáme zákon usnesením.

Společný zpravodaj výborů SN M. Zeman: Chtěl bych upozornit, že přesně tentýž názor vyjádřil poslanec Borguľa. Upozorňuji, že nyní máme hlasovat o návrhu zákona, předtím jsme hlasovali o jednotlivých bodech usnesení. Přejí-li si poslanci u druhého usnesení hlasovat o něm jako o celku, můžeme to navrhnout, ale považuji to za formálně zbytečné. Nyní přecházíme k hlasování o návrhu zákona jako celku.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím o stanovisko zpravodajku poslankyni Šimečkovou.

Společná zpravodajka výborů SN I. Šimečková: Zpravodajové s navrhovateli zvážili situaci, která vznikla. Domníváme se, že cílem pozměňovacího návrhu poslance Prokopa ve shodě se stanoviskem vlády bylo promítnout princip, který jsme přijali už u daně ze mzdy, do ostatních příjmových daní. Domníváme se, že jde o legislativně technickou záležitost, nikoliv o záležitost věcnou. Proto doporučuji znovu nehlasovat o částce a doporučuji, aby to sněmovny vzaly na vědomí.

Poslanec SL O. Világi: Chcel by som vás poprosiť, aby sa pomocní spravodajcovia vrátili na svoje miesta a tí členovia vlády, ktorí sú poslancami, aby si pred hlasovaním sadli na svoje miesta.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Upozorňuji poslance Világiho na to, že je to zkontrolováno. (Poslanec SL O. Világi: Nie je.)

Než dostane slovo poslanec Kostya, ptám se zpravodaje poslance Zemana a zpravodaje poslance Borguľi, zda jsme ukončili hlasování o všech pozměňovacích návrzích.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP