Čtvrtek 12. prosince 1991

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem podpredsedovi vlády. Prajú si spravodajcovia záverečné slová v tejto chvíli, alebo až pri pozmeňujúcich návrhoch? (Zpravodajové si přejí závěrečná slova až při pozměňovacích návrzích.) Dobre, až pri pozmeňujúcich návrhoch.

Pozmeňujúce návrhy sa pripravujú, sú spracované na počítačoch, pripravujú sa do tlače. V krátkej dobe ich dostaneme na stôl. Vážené Federálne zhromaždenie, môžeme sa vrátiť k vládnemu návrhu zákona o Štátnej banke československej. Prosím, aby sa vymenili spravodajcovia, aby nastúpili spravodajcovia poslanec Skalický a pán poslanec Schneider. Vrátime sa k vládnemu návrhu zákona o Štátnej banke československej (tlač 1024) a príslušnému návrhu uznesenia oboch snemovní - tlač 1089. K tomu sme dostali pozmeňujúce návrhy. Máme za úlohu rozhodnúť o týchto pozmeňujúcich návrhoch, to znamená, že budeme hlasovať.

Prosím a vyzývam všetkých poslancov, aby sa dostavili do rokovacej miestnosti, pretože pri tomto zákone platí zákaz majorizácie. Znamená to, že všetky pozmeňujúce návrhy budú týmto spôsobom posudzované. Oddelene hlasujú o každom pozmeňujúcom návrhu poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike a poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Hlasujeme o pozmeňujúcich návrhoch k vládnemu návrhu zákona o Štátnej banke československej.

Žiadam poslancov Snemovne národov, hlavne zo Slovenskej republiky, aby zaujali svoje miesta v rokovacej miestnosti. Budeme hlasovať. Upozorňujem na to, že pri schvaľovaní tohto zákona platí zákaz majorizácie.

Prosím opäť poslancov Snemovne národov, aby sa dostavili k hlasovaniu! Nie sú dostatočne zastúpené kluby ODÚ VPN, SNS, MNI a SDĽ.

Vážené Federálne zhromaždenie, opakujem znovu, budeme prejednávať, resp. hlasovať o pozmeňujúcich návrhoch k vládnemu návrhu zákona Štátnej banke československej. Vezmite si pred seba tlač 1024 a 1089 a pozmeňujúce návrhy, ktoré ste k tomuto dostali. (Sú na piatich stranách, boli rozdané pred chvíľkou.)

Konštatujem, že obe snemovne sú uznášaniaschopné, pretože v Snemovni národov je päťdesiat poslancov zvolených v Českej republike, štyridsaťdva poslancov zvolených v Slovenskej republike a osemdesiatštyri poslancov zvolených v Snemovni ľudu.

Upozorňujem znova, že pri schvaľovaní pozmeňujúcich návrhov aj celého zákona platí zákaz majorizácie. To znamená, že je treba nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov v oboch častiach Snemovne národov, teda tridsaťosem.

Prosím teraz spravodajcov, aby uviedli jednotlivé pozmeňujúce návrhy. Prepáčte ešte, pán poslanec Skalický, odporúčame súčasne, aby sa postupovalo podľa toho, ako sú pozmeňujúce návrhy uvedené v tlači, ktoré ste dnes dostali, to znamená, aby sme postupovali podľa jednotlivých paragrafov. Má niekto námietky proti takémuto postupu? (Ne.) Nikto žiadne námietky nemá, považujem tento postup za prijatý. Prosím pána poslanca Skalického, aby uviedol prvý návrh.

Společný zpravodaj výboru SN J. Skalický: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, dříve než přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích uvedených v souhrnu, který jste dostali do lavic, zmínil bych se o návrhu, který zde uveden není. Byl to návrh pana poslance Mornára, který se týkal samotného názvu zákona. Není zde uveden proto, že nebyl dodán písemně a tudíž nesplnil požadavky kladené jednacím řádem FS. Přesto se o něm zmiňuji jako o návrhu, o kterém podle zpravodajů i navrhovatele nelze hlasovat, neboť je v rozporu se stávající platnou ústavou. Prosím ale přesto navrhovatele tohoto návrhu, aby se k věci vyjádřil.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Mornár, beriete na vedomie toto vysvetlenie?

Poslanec SL P. Mornár: Beriem a uvedomujem si argumentáciu spravodajcu. Mám k tomu len drobnú poznámku technického charakteru, že podobná argumentácia sa potom môže použiť pri návrhu novej ústavy, kde sa môže spätne odvolávať na návrh o Štátnej banke československej.

Okrem tohto to nie je celkom tak, pretože tu nejde o zmenu názvu Štátnej banky československej, ale hovorí sa tam o Štátnej banke ČSFR. Stopercentne tá argumentácia pána spravodajcu nesedí, ale myslím, že vzhľadom k tomu, že ja som urobil technickú chybu, že som návrh nepodal písomne a vzhľadom k tomu, že momentálne nie je čas, aby sme prechádzali do oblasti doteraz platnej ústavy, budeme sa držať toho, čo povedal pán spravodajca, že tento návrh zatiaľ necháme stranou s tým, že by sa potom mal vyriešiť po dobu jednania o novej ústave. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Prikročíme k ďalšiemu návrhu. Prosím pána poslanca Skalického.

Společný zpravodaj výborů SN J. Skalický: Jménem výboru pro plán a rozpočet SN jsem předložil já jako zpravodaj pozměňovací návrh k § 1 odst. 3, a sice aby za slova "federální ústřední orgán" byla vložena slova"státní správy".

Navrhovatel s tímto návrhem nesouhlasí s odůvodněním, že by to přispělo k určitému vnímání centrální banky jakožto jednoho z orgánů státní správy. Naproti tomu stanovisko legislativy je asi takové, že jelikož v tomto zákoně se vymezuje jistá činnost z centrální banky, ve které tato banka působí jako ústřední orgán státní správy, legislativa se tedy spíš přimlouvá za to, aby tato slova byla do odstavce 3 vložena. Zpravodajové ponechávají rozhodnutí sněmovnám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Chápem to tak, že vy odporúčate Snemovni národov prijať tento návrh ako spravodajca, pochopiteľne, keď ho navrhujete. Pán poslanec Schneider sa nevyjadruje, nechá rozhodnúť snemovňu.

Budeme hlasovať o tomto návrhu na úpravu § 1 ods. 3 podľa návrhu pána poslanca Skalického. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.)

(SN-ČR - 25, SN-SR - 14, SL - 36) Snemovňa národov Česká republika dvadsaťpäť, Snemovňa národov Slovenská republika štrnásť, Snemovňa ľudu tridsaťšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 3, SN-SR - 8, SL - 17) Snemovňa národov Česká republika tri, Snemovňa národov Slovenská republika osem, Snemovňa ľudu sedemnásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 27, SN-SR - 24, SL - 32) Snemovňa národov Česká republika dvadsaťsedem, Snemovňa národov Slovenská republika dvadsaťštyri, Snemovňa ľudu tridsaťdva. Ďakujem.

Jeden poslanec zo Snemovne národov zvolený v Českej republike a jeden v Slovenskej republike a osem poslancov zo Snemovne ľudu nehlasovali. Návrh prijatý nebol. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN J. Skalický: Pan poslanec Kováč navrhl vypuštění odst. 3 § 1. Tento odstavec říká, že SBČS působí jako federální ústřední orgán v rozsahu stanoveném tímto zákonem a zvláštními zákony. Mám-li stručně připomenout argumentaci pana poslance Kováče, tak vychází z pojetí, že centrální banka je cosi jako banka bank, nikoli orgán státu.

Jako zpravodaj k tomu mohu pouze podotknout, že toto pojetí neodpovídá pojetí zákona, který v mnoha oblastech vymezuje působnost centrální banky jako federálního ústředního orgánu a vypuštěním by vznikla v zákoně jistá díra. Zpravodajové proto nedoporučují vypuštění odst. 3, navrhovatel rovněž nedoporučuje.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Trváte na hlasovaní, pán poslanec Kováč? (Ano.) Áno. Pán poslanec trvá na hlasovaní. Budeme hlasovať o tomto návrhu na vypustenie ods. 3 podľa návrhu poslanca Kováča. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.)

(SN-ČR - 0, SN-SR - 11, SL - 15) Snemovňa národov Českej republiky nikto, Snemovňa národov Slovenskej republiky jedenásť, Snemovňa ľudu pätnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 34, SN-SR - 10, SL - 43) Snemovňa národov Českej republiky tridsaťštyri, Snemovňa národov Slovenskej republiky desať, Snemovňa ľudu štyridsaťtri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 19, SN-SR - 25, SL - 30) Snemovňa národov Českej republiky devätnásť, Snemovňa národov slovenská časť dvadsaťpäť, Snemovňa ľudu tridsať. Ďakujem.

Jeden poslanec zvolený v Českej republike zo Snemovne národov a päť zo Snemovne ľudu nehlasovali. Návrh prijatý nebol.

Společný zpravodaj výborů SN J. Skalický: Pan poslanec Kudláček navrhuje do odst. 4 § 1 vložit slova "při nakládání s vlastním majetkem". Celé znění odst. 4 potom máte v předloženém souhrnu pozměňovacích návrhů.

Navrhovatel vyslovil s tímto návrhem souhlas, zpravodajové ponechávají na rozhodnutí sněmovnám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o pozmeňujúcom návrhu poslanca Kudláčka na úpravu ods. 4 § 1. Kto súhlasí s týmto návrhom, nech zdvihne ruku.

(Hlasuje se.)

(SN-ČR - 49, SN-SR - 38, SL - 68) Snemovňa národov Česká republika štyridsaťdeväť, Snemovňa národov Slovenská republika tridsaťosem, Snemovňa ľudu šesťdesiatosem. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 0, SN-SR - 0, SL 1) Snemovňa národov Česká republika nikto, Snemovňa národov Slovenská republika nikto, Snemovňa ľudu jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 2, SN-SR - 9, SL - 18) Snemovňa národov Česká republika dva, Snemovňa národov Slovenská republika deväť, Snemovňa ľudu osemnásť. Ďakujem.

Štyria poslanci zo Snemovne národov a sedem zo Snemovne ľudu nehlasovali. Návrh bol prijatý v oboch snemovniach. Prosím ďalšie návrhy.

Společný zpravodaj výborů SN J. Skalický: Poslanec Vild navrhl, aby věta odst. 1. § 2 byla změněna takto: "Hlavním úkolem Státní banky československé je péče o československou měnu."

Po dohodě zpravodajů s navrhovatelem tohoto návrhu poslanec Vild souhlasil s pozměněným zněním, které by zachovávalo smysl a akceptovali by ji zpravodajové i navrhovatelé: "Hlavním úkolem Státní banky československé je péče o stabilitu československé měny."

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Poslanec Vild súhlasí. Ešte sa hlási pán spravodajca Skalický.

Společný zpravodaj výborů SN J. Skalický: Chtěl bych dodat, že zpravodajové považují za rozumné, aby současně s tímto návrhem se hlasovalo o § 14 odst. 1, kde poslanec Vild následně na přijetí tohoto návrhu navrhuje změnit slovo "cíl" na slovo "úkol". Navrhujeme současné hlasování o těchto dvou návrzích, jestliže souhlasí poslanec Vild.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Nemáte námietky pán poslanec? (Poslanec SN J. Vild: Nemám námitky.) Budeme hlasovať o oboch návrhoch s tým, že sa doplní slovo stabilita tak, ako to predniesol pán predseda Skalický. Hlási sa poslanec Pospíšil s technickou poznámkou.

Poslanec SL J. Pospíšil: Navrhovatel se nevyjádřil k druhému návrhu. Řekl, že souhlasí s úpravou prvního, ale k druhému se nevyjádřil.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Súhlasíte s tým, pán poslanec?

Poslanec SN J. Vild: Cílem je termín...

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán podpredseda hovorí, že s tým nesúhlasí... Tu ide o to, aby sme hlasovali oddelene.

Vyjadrite sa, pán poslanec Skalický, na mikrofón. Vysvetlite dôvod, prečo ste navrhol, aby sa hlasovalo o týchto návrhoch spoločne.

Společný zpravodaj výborů SN J. Skalický: Protože poslanec Vild navrhuje v § 2 odst. 1 mimo jiné nahradit slovo "cíl" slovem "úkol" a v souvislosti s tím navrhuje tutéž změnu učinit v § 14. Domníváme se proto, že se o těchto návrzích má hlasovat najednou.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Teda inými slovami: Keď navrhovateľ súhlasil, aby bola takáto formulácia v § 2 ods. 1, tak by mal súhlasiť aj s tým... Môžete to vysvetliť, pán podpredseda?

Místopředseda vlády a ministr financí ČSFR V. Klaus: Jako navrhovatelé jsme oba mysleli, že v § 2 je jádrem návrhu slovo "péče". Nevšiml jsem si změny "cíl versus úkol". Považoval jsem za zjemnění slovo "péče o stabilitu" místo slovo "stabilita". To jsem považoval za jádro poslaneckého návrhu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vyjadrite sa, pán poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: To není podstata návrhu. To bylo jen zpřesnění mého návrhu, aby se to promítlo do § 14. Jinak to skutečně není meritorní problém.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Súhlasíte, keď bude: "Cieľom Štátnej banky československej je starostlivosť o stabilitu - o československú menu." (Rozdílné ohlasy z pléna.)

Hlási sa poslanec Soldát.

Poslanec SL M. Soldát: O jaké ustanovení jednacího řádu se opírají tyto změny pozměňovacích návrhů?

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Vild sa hlási.

Poslanec SN J. Vild: Na žádných změnách netrvám. Budeme hlasovat tak, jak to bylo podáno v souvislosti se změní i paragraf další. Ale je to jen součást pozměňovacího návrhu. Tam mi šlo o tu péči, a to byl jeden pozměňující návrh. Nedělejme z toho problém.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Vild a zrejme bude nutné hlasovať o jeho pôvodnom pozmeňujúcom návrhu.

Společný zpravodaj výborů SN J. Skalický: Domníváme se jako zpravodajové, že meritum pozměňovacího návrhu tak, jak byl podán, nespočívalo ani tak v rozdílu mezi slovy "úkol" a "cíl" jako v tom, že v návrhu bylo vynecháno slovo "stabilita". S tímto návrhem nesouhlasíme a vyjádřil se k němu negativně i zástupce navrhovatele. Jestliže pan poslanec po rozpravě trvá na tom, aby se hlasovalo o původním návrhu, doporučujeme hlasovat, abychom to ukončili, nedoporučujeme přijetí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Vild chce ešte technickú poznámku.

Poslanec SN J. Vild: Souhlasil jsem s tím, aby se hlasovalo tak, jak navrhl pan zpravodaj Skalický: "Hlavním úkolem Státní banky československé je péče o stabilitu československé měny." Jestli proti tomu není velký odpor, ať se o tom takto hlasuje. Po dohodě se zpravodaji, kteří mi to navrhli, jsem tu malou změnu odsouhlasil, tak jak se to vždycky dělá.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Spravodajcovia okrem iného majú za úlohu dať pozmeňujúce návrhy do súladu s celým znením a z tohto procesu vyplynul tento návrh na úpravu.

Hlasujeme teda: "Hlavnou úlohou Štátnej banky československej je starostlivosť o stabilitu československej meny." Samozrejme v tomto prípade musí byť súčasťou hlasovania tiež § 14, pretože používa rovnakú terminológiu ako tento.

Hlasujeme o týchto dvoch pozmeňujúcich návrhoch. Kto je pre tento pozmeňujúci návrh poslanca Vilda, alebo pre oba návrhy tak, ako ich poslanec Vild predložil s úpravami, ktoré boli prečítané spravodajcami, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.)

(SN-ČR - 37, SN-SR - 31, SL - 48) Snemovňa národov Česká republika tridsaťsedem, Snemovňa národov Slovenská republika tridsaťjeden, Snemovňa ľudu štyridsaťosem. Ďakujem.

Kto je proti? (SN-ČR - 3, SN-SR - 3, SL - 2) Snemovňa národov Česká republika tri, Snemovňa národov Slovenská republika tri, Snemovňa ľudu dva. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN-ČR - 12, SN-SR - 12, SL - 34) Snemovňa národov Česká republika dvanásť, Snemovňa národov Slovenská republika dvanásť, Snemovňa ľudu tridsaťštyri. Ďakujem.

Traja poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike, dvaja zvolení v Slovenskej republike a sedem poslancov Snemovne ľudu nehlasovali. Návrh nebol prijatý ani v jednej z častí Snemovne národov. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL J. Schneider: Pan poslanec Tahy navrhl, aby se v § 6 odst. 2 za slova "na návrh vlády ČSFR" vložila slova "schválený FS ČSFR."

Tento návrh jako zpravodajové nemůžeme doporučit z toho důvodu, že byť nebyl v této formě předložen na jednání výborů, byla na jednání výborů zvažována vyváženost ve vztahu k vládám a parlamentu.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP