Čtvrtek 31. října 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je jasné, o čem se bude hlasovat? Prosím pana zpravodaje, aby ještě jednou přesně vysvětlil o co jde.

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Ústavnoprávne výbory prijali nový variant, uvedený v tlači 966 strana 3 bod 11. Je to § 18 s tým, že vláda nesúhlasí so znením, ako ho prijali ústavnoprávne výbory, to znamená, že musíme o tom hlasovať. Pokiaľ by sme tento návrh neprijali, to znamená variant, ktorý navrhujú ústavnoprávne výbory, potom musíme hlasovať o variantu, ktorý navrhol pán poslanec Schneider ako variant číslo 3.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, pokud jde o tento paragraf, je tu několik pozměňovacích návrhů, nepřijmeme-li tyto pozměňovací návrhy, platí návrh vládní. Říkám to jenom proto, aby bylo jasné, protože v některých případech jde o hlasování komplikované, jde o ten problém na který jsem upozorňoval před začátkem hlasování, že v některých případech může vzniknout složitější situace. Slyšeli jste návrh, jak jej podal poslanec Világi, vláda nesouhlasí, jde o návrh, který je obsažen v tisku 966 strana 3, bod 5.

Teď hlasujeme o tomto návrhu.

(16.07 hodin)

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 1, SN SR 3, SL 4) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 33, SN SR 27, SL 32) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 21, SN SR 21, SL 49) Děkuji.

Ve Sněmovně národů česká část 1 pro, 33 proti, 21 hlasů se zdrželo, ve slovenské části 3 hlasy pro, 27 proti, 21 se zdrželo, ve Sněmovně lidu 4 pro, 32 proti, 49 se zdrželo. Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Teraz budeme hlasovať o variantu, ktorý je uvedený v tlači pozmeňujúcich návrhov k novele Občianskeho zákonníka a to pod číslom 2, k § 18 s tým, že pán Schneider navrhuje nové znenie § 18 a po dohode s ním budeme hlasovať aj o mojom návrhu. Ja som navrhol ako nové písm. d). Poslanec Schneider s tým súhlasí.

Hlasujeme teda spolu o návrhu poslanca Schneidera a o mojom návrhu. Stanovisko vlády - vláda trvá na svojom návrhu, takže neodporúča tento variant.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan zpravodaj Ševčík.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: Pokud jde o naše stanovisko, resp. moje stanovisko zpravodaje, já nedoporučuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Černý má ještě faktickou poznámku.

Poslanec SL J. Černý: Omlouvám se, ale bohužel nerozumím. Budeme hlasovat o obou návrzích současně?

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano, protože oba návrhy se spojují.

Poslanec SL J. Černý: My tedy hlasujeme o návrhu pana poslance Schneidera a Világiho? Dobře. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano. Pan poslanec Humpál.

Poslanec SN V. Humpál: Promiňte, že zdržuji, ale pozorně jsem poslouchal pana místopředsedu Rychetského, a on říkal, že vláda s návrhem pana poslance Schneidera takto koncipovaným nesouhlasí, protože tam není to d), potom souhlasí s návrhem pana poslance Világiho, takže myslím, že by se mělo hlasovat odděleně.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan místopředseda vlády zaujme své stanovisko, aby bylo přesné, aby nebylo pochyb. Pan poslanec Měrák má faktickou poznámku.

Poslanec SN P. Měrák: Domnívám se, že pozměňující návrh pana poslance Világiho je obsažen v původním vládním návrhu, takže ten návrh tam je, takže toto hlasování je zmatečné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Není zmatečné, pane kolego, protože tento návrh pana poslance Világiho se připojuje k návrhu pana poslance Schneidera a v tomto smyslu tento společný pozměňovací návrh je jiný, než je text vládního návrhu. Ptám se pana místopředsedy vlády, jaké je jeho stanovisko k této věci.

Místopředseda vlády ČSFR P. Rychetský: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, jde vskutku o věc formální, jak pan poslanec Schneider, tak pan poslanec Világi se svými pozměňovacími návrhy chtěli se přiblížit k tomu původnímu vládnímu návrhu a vyhnout se návrhu ústavně právních výborů, proto jsou si tak podobné. V této chvíli když spojíme návrh pana poslance Schneidera a návrh pana poslance Világiho dohromady a porovnáme ho s vládním návrhem, zjistíme jediné dva rozdíly. První rozdíl je v tom, že v tom poslaneckém návrhu je navíc slovo "zejména". To nikomu zde jistě nevadí.

Druhý rozdíl je v tom, že je v tomto textu navíc napsáno "právnické osoby jednají vlastním jménem a na vlastní účet". To je podle mého názoru trochu nadbytečné, protože to je logické, jinak by to nebyly právnické osoby, ale je to možné. V tuto chvíli jsou možné obě verze. Myslím si, že jde skutečně o věc čistě technickou, že vládní návrh je jazykově preciznější. O nic víc nejde.

Poslanec SL E. Mandler: Technická poznámka. Jestliže se ty dva návrhy spojí, pak to "zejména" tam nemůže být. Jestliže to končí "jiné subjekty, u kterých to stanoví zákon", jiné už přece nejsou.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: Slovo "zejména" ještě naznačuje další kategorie. Samozřejmě, že si lze ještě vymýšlet a připustit ještě další důvod.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Uznávám námitku poslance Mandlera, nemusíme být takoví puristé v této věci. Budeme hlasovat, slyšeli jste stanovisko. Jde o věc, která se liší formulací, obsahově tam není rozdíl, pokud jde o meritum věci. Nepřijme-li se tato varianta, bude platit vládní návrh. Ještě poslanec Tichý.

Poslanec SN B. Tichý: Vážené Federální shromáždění, chtěl bych upozornit na to, že v § 18b odst. 2 vládního návrhu je sémantická hrubá chyba. Právnická osoba nemůže být účelové sdružení majetku.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Diskuse skončila, budeme hlasovat. Hlasujeme teď o spojeném návrhu pana poslance Schneidera a Világiho, pokud jde o bod 18. Myslím, že věc je jasná.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 33, SN SR 32, SL 41)

Kdo je proti? (SN ČR 1, SN SR nikdo, SL 10)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 23, SN SR 14, SL 35)

V české části SN 33 pro, jeden proti, 23 se zdrželo, ve slovenské části 32 pro, nikdo proti, 14 se zdrželo. Ve Sněmovně lidu 41 pro, 10 proti, 35 se zdrželo.

Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Nasledujúci návrh je opäť návrh pána poslanca Schneidera s tým, že tu dochádza po dohode s ním k určitej kombinácii návrhu môjho a jeho, a to v tom zmysle, ako vidíte, po návrhu poslanca Schneidera nasleduje môj návrh, ktorý sa týka druhej časti definície. Náš návrh je taký, aby sme hlasovali o mojom návrhu, ktorý tvorí druhú časť § 20 b) ods. 1. Potom by nasledoval ďalší text vládneho návrhu a končilo by to slovami "aj ochrane kultúrnych pamiatok". Tie slová, keď je vymenúvanie demonštratívne,nemajú význam z hľadiska právneho, ale ako vyzdvihnutie toho, keď oblasť spoločenského života nejakým spôsobom inšpiruje ľudí na vytváranie nadácií aj na ochranu kultúrnych pamiatok. S tým súhlasí vláda aj spravodajcovia. Potom by som prečítal celkové znenie textu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je to jasné? Mně osobně moc ne. Pan poslanec Schneider.

Poslanec SL J. Schneider: Já to vysvětlím, protože je třeba mého souhlasu. Souhlasím s tím, aby ta podtržená část první, kterou jsem tady navrhoval, byla nahrazena přesnější formulací, která je v návrhu pana poslance Világiho s tím, že tam zůstává můj druhý podtržený doplněk "i ochraně kulturních památek". Opět jde o spojení dvou návrhů, věcně jde o totéž, já přijímám do svého návrhu lepší formulaci.

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: § 20 b) by znel nasledovne: "Fyzická alebo právnická osoba môžu jednotlivo alebo spoločne združovať na obecne prospešné ciele nadácie (fondy), hlavne za účelom rozvoja duchovných hodnôt, ochrany ľudských práv alebo iných humanitných cieľov, na ochranu a tvorbu životného prostredia, zachovanie prírodných hodnôt aj ochrane kultúrnych pamiatok."

To je znenie, o ktorom budeme hlasovať. Nastala chyba pri prepise, že môj pozmeňovací návrh končí bodkou a tam by nasledovali bodky, čiže malo by tam byť naznačené, že text pokračuje ďalej.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Stanovisko vlády k tomuto návrhu je jaké? (Kladné.) Vláda souhlasí, takže budeme hlasovat.

Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (SN ČR 52, SN SR 47, SL 76)

Kdo je proti? (0)

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR , SN SR dva, SL 4)

V české části Sněmovny národů 52 pro, nikdo proti, nikdo se nezdržel, ve slovenské části SN 47 pro, nikdo proti, 2 poslanci se zdrželi, několik poslanců nehlasovalo. Ve Sněmovně lidu 76 poslanců pro, nikdo proti, 4 poslanci se zdrželi.)

Návrh byl přijat. Prosím o další pozměňovací návrhy.

Pan poslanec Janča trvá na svých návrzích? (Ne.)

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: Ještě se musíme vrátit k dalším návrhům, a sice abychom si sjednotili texty. Je to stránka 3 původního textu. V odst. 1 vynechat ve druhém řádku závorku a přidat spojku "a". Odstavec by zněl: "Fyzické nebo právnické osoby mohou jednotlivě nebo společně vyřizovat nadace a účelové fondy, zejména..." (Hlasy ze sálu: To je staženo.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Teď ten odstavec 3. Také staženo. (Společný spravodaj výborů SL O. Világi: Na straně 3 dole, k § 20 e).)

Technická poznámka: Nadpis "nadace" doplnit slovy "a účelové fondy". Byl to samostatný návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím, zpravodajové podávají výklad.

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Paragraf 20 e), pán poslanec Schneider navrhuje nové znenie s tým, že po tomto jeho návrhu nasleduje môj návrh. Po dohode s pánom poslancom budeme hlasovať o mojom návrhu, a keď neprejde, o jeho návrhu. Navrhujem, aby sme začali hlasovať o mojom návrhu, to znamená, že § 20 e) doterajší text by sa označil ako ods. 1, a pripojiť nový ods. 2 v znení: "Podrobnejšie úpravy o nadáciách (fondoch) stanoví zákon FZ". To je môj návrh. Pokiaľ neprejde, budeme hlasovať o návrhu poslanca Schneidera. (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vláda souhlasí, je třeba říci.) S tým, že vláda súhlasí.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Říkám to jen proto, že zde někteří kolegové nebyli, jinak pan místopředseda Rychetský návrhy velmi podrobně odůvodnil, není třeba je nyní už odůvodňovat. To říkám na adresu kolegy Valka, diskuse k této věci končí, hlasujeme.

(16.20 hodin)

Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 54, SN SR 46, SL 79) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 0, SN SR 0, SL 0) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 0, SN SR 2, SL 5) Děkuji.

V české části Sněmovny národů bylo 54 pro, nikdo proti, nikdo se nezdržel, ve slovenské části 46 pro, nikdo proti, 2 se zdrželi, ve Sněmovně lidu 79 pro, nikdo proti, 5 poslanců se zdrželo, 2 poslanci nehlasovali. Návrh byl přijat.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: § 20 e), pořadové číslo 2 - poslanec Schneider navrhuje, aby za slova "dosažení jiného účelu" byla vložena slova "nikoliv však za účelem vytváření zisku". Stanovisko vlády i zpravodajů je záporné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec trvá na hlasování? Pan poslanec Világi chce ještě doplnit.

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Mal som silné pochybnosti, či s týmto inštitútom nejakým spôsobom neobetujeme právnu istotu, ktorý je v našom štáte z hľadiska toho, že tieto osoby sú právnickými osobami a budú zaregistrované na obecných úradoch. Aby nevznikla situácia, kedy právnické osoby budú určitým spôsobom podnikať a nebudú zaregistrované na súde, ako to predpokladá Obchodný zákonník. Túto problematiku sme prerokúvali s pánom poslancom Schneiderom, on to chcel takým spôsobom riešiť. Sú tam pochybnosti. Keď budeme súhlasiť, vznášam pochybnosti, že sa tým dá riešiť táto problematika.

Poslanec SL P. Čičmanec: Ja som tu bol a robil som si poznámky k tomu, čo povedal podpredseda Rychetský. Viem, čo hovorí vláda. Ale nebola tu polovica poslancov a preto prosím spravodajcov, aby dôsledne uvádzali vždy, čo vláda odporúča alebo neodporúča, pretože na to systematicky zabúdajú.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano, to je správné. V této věci vláda nedoporučuje. Budeme hlasovat.

(16.23 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 21, SN SR 25, SL 34) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 5, SN SR 7, SL 14) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 25, SN SR 15, SL 36) Děkuji.

V české části Sněmovny národů bylo 21 pro, 5 proti, 25 se zdrželo, ve slovenské části 25 pro, 7 proti, 15 se zdrželo, ve Sněmovně lidu 34 pro, 14 proti, 36 se zdrželo, několik poslanců nehlasovalo. Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: V tomto případě je třeba rozhodnout o další variantě podle poslance Schneidera, a sice, aby § 20 f) až j) byly vypuštěny. Stanovisko vlády i zpravodajů je stejné jako v předchozím případě. Tento pozměňovací návrh nyní pan poslanec stáhnul.

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Na strane 4 § 43 c) pán poslanec navrhuje, aby slovo "ústavne" bolo vypustené v ods. 3 a 4. To bolo opísané z Viedeňskej zmluvy, ktorou sme viazaní, preto vláda neodporúča a rovnako spravodajcovia neodporúčajú prijatie tohto návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, trváte na svém návrhu? (Netrvá.) Stahujete. Děkuji.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: Paragraf 47 - návrh pana poslance Világiho. Odst. 2 doplnit tímto zněním: "Jestliže zákon stanoví, že ke smlouvě je třeba její registrace, rozumí se tím rozhodnutí podle zvláštních předpisů." Poznámka pod čarou by odkazovala - smlouva je účinná registrací. Poznámka pod čarou odkazuje na notářský řád, tedy na zákon č. 90 z roku 1960 ve znění pozdějších předpisů. To je problematika známá, mluvil o ní pan místopředseda vlády velmi podrobně. S tím souvisí stanovisko mé, stanovisko jako zpravodaje Sněmovny národů je tedy záporné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Világi trvá na svých návrzích?

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Ja trvám na tom, aby sme o tom hlasovali, pretože si myslím, že táto problematika by mohla byť riešená týmto spôsobom. Chcem ešte upozorniť našich kolegov, že keď budeme hlasovať o tomto návrhu, musíme mať na zreteli, že prijatie tohto návrhu samozrejme vyžaduje prijatie aj ostatných návrhov. To znamená, že navrhujem, aby sme hlasovali o návrhoch ako celku. Prípady, ktoré sú uvedené neskôr, sa vzťahujú na toto ustanovenie. Mali by sme teda hlasovať spoločne.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: To je jasné. Pokud bychom přijali tento váš pozměňující návrh, přijímáme tím i další pozměňující návrhy, které se týkají problematiky notářství v občanském zákoníku.

Společný zpravodaj výborů SN V. Ševčík: Já bych doplnil, že by se to vztahovalo na § 133, nikoliv už na § 151, protože tam je povaha pozměňovacího návrhu jiná, § 151 o), 460, 471, 869.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ano. Říkám k poznámce kolegy Čičmance, že vláda tento návrh nedoporučuje. Budeme hlasovat.

(16.29 hodin)

Kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 30, SN SR 31, SL 49) Děkuji.

Kdo je proti? (SN ČR 5, SN SR 6, SL 18) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 16, SN SR 9, SL 24) Děkuji.

V české části Sněmovny národů bylo 30 pro, 5 bylo proti, 16 se zdrželo, ve slovenské části 31 pro, 6 proti, 9 se zdrželo, ve Sněmovně lidu 40 pro, 18 proti, 24 poslanců se zdrželo hlasování. Návrh přijat nebyl.

Prosím, někdo má zatíženou sedačku, která patří paní poslankyni Samkové, která naše jednání nenavštěvuje.

Budeme pokračovat.

Společný zpravodaj výborů SL O. Világi: Budeme hlasovať o § 125. Poslanec Schneider navrhuje paragraf vypustiť.

Poslanec SL J. Schneider: Navrhuji, aby se hlasovalo odděleně o jednotlivých odstavcích. Neděste se kolegové, navrhuji hlasování o odstavci 1 spojit s hlasováním o navržených paragrafech 128 a) a 128 b). Jde totiž o to, že v odst. 2 je odkaz na zvláštní zákon, který stanoví, co může být ve vlastnictví státu nebo právnických osob. Já to pokládám za nadbytečné vzhledem k čl. 11 odst. 2 Listiny.

O tom bych doporučoval hlasovat nejdříve a potom o věcech, které souvisejí s vlastnictvím bytů.

Nejdřív hlasovat o vypuštění § 125 odst. 2 a potom dohromady § 125 odst. 1 a § 128 a) a 128 b).

Společný zpravodaj SL O. Világi: Budeme teda hlasovať o § 125 odst. 2. Návrh znie": odsek vypustiť. Vláda neodporúča, spravodajcovia tiež neodporúčajú.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (SN ČR 28, SN SR 20, SL 35) Děkuji.

Kdo je proti ? (SN ČR 4,SN SR 5, SL 15) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování ? (SN ČR 17, SN SR 21, SL 35) Děkuji.

Ve Sněmovně národů v České části 28 pro, 4 proti, 17 se zdrželo, ve slovenské části 20 pro, 5 proti, 21 se zdrželo, ve Sněmovně lidu 35 pro, 15 proti, 35 se zdrželo.

Návrh přijat nebyl.

Společný zpravodaj SL O. Világi: Teraz budeme hlasovať o vypustení ods. 1 § 125 a o § 128 a) v znení, ako to navrhuje pán poslanec Schneider s tým, že pokiaľ hlasovanie dopadne tak, ako dopadlo pred chvíľou, znamená to, že § 125 ods. 2 platí, nemôžeme to už vypúšťať.

Vláda neodporúča, spravodajcovia neodporúčajú. Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Schneider svůj návrh odůvodnil, pan poslanec Világi to nyní uvedl. Tím je to jasné. Budeme hlasovat o druhém návrhu pana poslance Schneidera.

(16.35 hodin)

Kdo je pro, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(SN ČR 29, SN SR 24, SL 34) Děkuji.

Kdo je proti ? (SN ČR 1, SN SR 3, SL 17) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (SN ČR 21, SN SR 22, SL 36) Děkuji.

V české části 29 pro, 1 proti, 21 se zdrželo. Ve slovenské části 24 pro, 3 proti, 22 se zdrželo, ve Sněmovně lidu 34 pro, 17 proti, 36 se zdrželo.

Návrh nebyl přijat.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP