Středa 9. října 1991

Poslanec SN P. Šebej: Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, prihováral by som sa za to, aby sme tento bod stiahli z programu z dvoch dôvodov. Prvý dôvod je ten, že text zmluvy sme dostali k dispozícii teraz a môj názor je ten, že by sme nemali s týmto textom zachádzať tak nevšímavo, ako sme zachádzali s inými zmluvami a že by mal byť predmetom masívnejšieho prerokovávania vo výboroch. Predpokladám, že k nemu bude pri jeho ratifikovaní široká rozprava v pléne, ktorej by mali predchádzať rozpravy v jednotlivých výboroch, predovšetkým v zahraničnom, ale aj v hospodárskom, brannom a bezpečnostnom.

Preto sa prikláňam k tomu, aby sme tento bod stiahli z programu. To po prvé.

Po druhé. Ďalší dôvod je diplomatický. V Československu je na návšteve prezident Spolkovej republiky Nemecko. Celkom určite by sme sa v rozprave nevyhli tomu, že by nezazneli veci, ktoré by mohli do jeho návštevy vniesť prvky atmosféry, ktoré by i z diplomatického pohľadu boli neprijateľné a boli by faux pas.

Preto si myslím, že rozprava na tému Československo - Nemeckej zmluvy práve v období návštevy nemeckého prezidenta u nás, nie je múdra, ani žiadúca. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Návrh je jasný. Budeme hlasovat. Kdo souhlasí s vypuštěním tohoto bodu, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

SN - pro 81, proti 2, zdrželi se 4

SL - pro 79, proti 0, zdrželo se 6

Děkuji. Návrh byl schválen 81 poslanci SN, 2 byli proti, 4 se zdrželi. V SL bylo 79 pro, proti nikdo zdrželo se 6, 4 poslanci nehlasovali.

(Poznámka redakce: usnesení SN č. 335, SL č. 333)

Vážení kolegové, je třeba se ještě vrátit k problematice, kterou jsme také zařadili na program - prováděcí zákon o referendu, ústavní zákon o referendu, případně otázka k č. tisku, které si momentálně teď nepamatuji. Je třeba, abychom rozhodli o tom, že tyto body stahujeme z programu této schůze a překládáme na schůzi 18., čímž neuzavíráme diskusi o dvou textech, které máme k dispozici (přerušená diskuse na začátku schůze). Teď tedy procedurální návrh.

Prosím, kdo z poslanců souhlasí s tímto postupem, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko!

(Hlasuje se.)

SN - pro 78, proti 0, zdrželo se 6

SL - pro 79, proti 4, zdrželi se 4

Děkuji. Návrh byl v obou sněmovnách schválen. Ve Sněmovně národů 78 poslanců pro, proti nikdo, 6 se zdrželo. Ve Sněmovně lidu 79 poslanců pro, 4 proti, 4 poslanci se zdrželi. Nehlasovalo celkem 5 poslanců.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 210, SN č. 353, SL č. 331)

Vážení kolegové, další interpelace už projednávat nemůžeme, protože někteří členové vlády z těch, kteří se nedostavili, jsou v zahraničí. Jiní mají jednání se zahraničními návštěvami, včetně účasti při jednání s prezidentem SRN, takže interpelace, které jsme na této schůzi projednat mohli, jsme projednali.

Vraťme se ještě k bodu, který jsme přerušili. Byl jsem upozorněn na to, že jsem nepostupoval správně. Bylo to na základě informace, která se ukázala jako nepřesná, že včera diskuse skončila. Rozprava, podle zápisu, nebyla formálně ukončena, takže rozprava může pokračovat. Měli bychom pokračovat v rozpravě, a to nejenom v procedurální, ale i meritorní, pokud jde o dva tisky, které vám byly dány k dispozici. (Jde o tisk 897 - návrh poslance Sokola a poslance Vosčeka na vyjádření Federálního shromáždění k otázkám referenda a návrh poslaneckého klubu ODA - tisk 888 - na usnesení SL a SN.)

Připomínám, že včera jsme v diskusi hovořili, podle mého soudu, o obojí problematice. Hovořilo se nejenom o procedurálních, nýbrž také o meritorních problémech obsažených v obou tiscích. Ptám se tedy kolegů, kdo se hlásí do diskuse. Doporučuji, abychom nyní schůzi nepřerušovali, abychom dokončili jednání o tomto bodu a poté abychom teprve 17. společnou schůzi ukončili. Než dám slovo panu poslanci Vrchovskému, který se hlásí, pokud chcete, musím nechat hlasovat o tom, zda chcete schůzi přerušit. (Sněmovny v tuto chvíli nejsou schopny se usnášet.) Dávám tedy slovo poslaneci Vrchovskému.

Poslanec SL L. Vrchovský: Pane předsedající, obávám se, že zde není dostatek dobré vůle k dokončení jednání u tohoto bodu. Máme-li se k němu vyjádřit hlasováním, potřebujeme potřebný počet hlasů v obou sněmovnách. Navrhoval bych krátkou poradu předsednictva nebo grémia, aby se došlo k závěru, zda opravdu všechny subjekty jsou zainteresovány na tom, abychom učinili nějaké rozhodnutí. (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že každé usnesení Federálního shromáždění je rozhodnutím. Myslím také, že oba texty jsou jistým usnesením. Jedno z nich má více procedurální, druhé meritorní povahu. Mohu tomuto názoru vyhovět, obávám se, že po přerušení schůze nebudeme mít k dispozici potřebné fórum. Hlásí se pan Kroupa.

Poslanec SL D. Kroupa: Dovolím si připomenout procedurální návrh, který tuším, podával poslanec Skalický, abychom dříve, než zahájíme rozpravu rozhodli, který z textů se stane základním, vůči němuž budou podávány pozměňovací návrhy. Pokud vím, poslanec Zelenay například podával pozměňovací návrh... (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pozměňovací návrh poslance Zelenaye Sněmovny nepřijaly.) Jistě. Jak máme vést rozpravu, když nemáme základní text, k němuž můžeme podávat pozměňovací návrhy. (Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ty dva texty jsou podle mého názoru rovnocenné. Samozřejmě lze dávat pozměňovací návrhy v tom smyslu, že je možno kombinovat, modifikovat. Vážení kolegové, nebudu přerušovat schůzi. Zvu pouze členy politického grémia na desetiminutovou poradu do 026. Ostatní poslance prosím, aby z jednací síně neodcházeli. Je to v zájmu nás všech.)

(Po poradě politického grémia opět zahájeno ve 13.38 hodin.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, jsme usnášení schopní v obou sněmovnách. Chci vás informovat o krátké poradě politického grémia.

Politické grémium doporučuje, aby Federální shromáždění se zabývalo dvěma texty, které má k dispozici. Je to tisk 888 - návrh poslaneckého klubu ODAa návrh poslanců Sněmovny národů Sokola a Vosčeka na vyhlášení - tisk 897.

Politické grémium konstatuje, že tisk 897 je výsledkem dohody z jeho poslední schůze, která se zabývala problematikou projednávání otázek spojených s referendem a ústavními i dalšími texty s nimi spojenými. K tomuto textu byl podán pozměňující návrh poslanců ODA, který má číslo 877.

Přeje si ještě někdo meritorní diskusi k těmto textům? (Nikdo se nehlásil.) Není tomu tak. Rozpravu končím.

Vážení kolegové, budeme hlasovat. Zdůrazňuji, že o procedurální otázce. Protože text, který podala ODA, je pozměňujícím textem, měli bychom hlasovat o tom, zda budeme hlasovat o něm jako o textu prvním, nebo zda budeme hlasovat jako o základním textu o tisku číslo 897, který je výsledkem doporučení politického grémia. Návrh byl jasný.

(Hlasuje se.)

(13.51 hodin)

Kdo z poslanců souhlasí s tím, abychom jako o prvním textu jednali o návrhu, který podala ODA, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN 46, SL 43) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN 14, SL 20) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 30, SL 26) Děkuji.

Ve Sněmovně národů bylo 46 pro, 14 proti, 30 poslanců se zdrželo. Ve Sněmovně lidu bylo 43 pro, 20 proti, 26 se zdrželo. Pět poslanců nehlasovalo. Návrh nebyl přijat.

Myslím, že bez dalšího hlasování můžeme přistoupit nyní k meritornímu hlasování, tj., že budeme hlasovat jako o prvním textu o textu 897, který vznikl z doporučení politického grémia.

(13.53 hodin)

Ptám se poslanců obou sněmoven. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko.

(SN 63, SL 48) Děkuji.

Kdo je proti?

(SN 3, SL 3) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN 28, SL 37) Děkuji.

Ve Sněmovně národů bylo 63 pro, 3 proti, 28 poslanců se zdrželo. Ve Sněmovně lidu bylo 48 pro, 3 proti, 37 se zdrželo. Konstatuji, že shodným usnesením sněmoven bylo toto vyhlášení přijato.

Tím je tento bod ukončen.

Jak už jsem konstatoval, další projednávání interpelací není možné z důvodů, které jsem uvedl. Před skončením schůze bych vám chtěl sdělit jen některé informace.

V souladu s plánem legislativní činnosti Federálního shromáždění na druhé pololetí se předpokládá konání 18. společné schůze v období od 29. října do 8. listopadu t.r. Samozřejmě příslušné usnesení přijmou obě předsednictva sněmoven, ale jde o předběžnou informaci a o předběžné sdělení návrhu programu.

Na této schůzi bychom měli projednat velmi důležité návrhy zákonů. Je to:

- vládní návrh novely občanského zákoníku (tisk 685)

- vládní návrh novely občanského soudního řádu a notářského řádu (tisk 679)

- vládní návrh obchodního zákoníku (tisk 684)

- vládní návrh zákona o životním minimu (tisk 839)

- vládní návrh zákona o rozhlasovém a televizním

vysílání (tisk 847)

- vládní návrh zákona o civilní službě (848)

- vládní návrh zákona o způsobu provedení referenda (tisk 853 plus další tisky s tím spojené)

- návrh zákona o organizaci Ústavního soudu ČSFR a o řízení před ním (tisk 859)

- vládní návrh, kterým se předkládá Federálnímu shromáždění k vyslovení souhlasu Úmluva o řešení sporů sjednaná ve Washingtonu (tisk 820).

Podle dřívějších usnesení bychom měli vyslechnout:

- zprávu o zahraniční politice ČSFR

- zprávu vlády ČSFR zahrnující analýzu vývoje ekonomiky za první pololetí 1991 a upřesněnou prognózu vývoje do konce roku 1991, a předpoklad vývoje na rok 1992 včetně zásad hospodářské politiky v tomto období.

Poslední schůze Sněmovny národů zaujala stanovisko v tom směru, že vláda by měla také předložit koncepci zemědělské politiky.

To jsou předpokládané body pro jednání 18. společné schůze sněmoven.

Předpokládám, že výbory se těmito věcmi zabývají tak, abychom tento program na 18.společné schůzi mohli projednat.

Sdělení má ještě předseda Sněmovny národů. Dávám mu slovo.

Předseda SN M. Šútovec: Vážené kolegyne a kolegovia, chcem len zopakovať, čo som predniesol včera, že zajtra o 15,00 hodine v miestnosti č. 214 sa uskutoční stretnutie členov Komisie pre ľudské práva a národnostné menšiny s eventuálnymi zástupcami zo zahraničných výborov a výborov pre životné prostredie, za prítomnosti podpredsedu maďarského parlamentu. Témou stretnutia môžu byť problémy národnostných menšín, Československo - Maďarských vzťahov a problémy Dunaja. Vítaní budú aj účastníci z iných výborov.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Mám rovněž sdělení. Zítra v lO hodin navštíví Federální shromáždění významný profesor ústavního práva z Jihoafrické republiky. Rozhovor s ním bude v místnosti č.545 v lO hodin. Pokud někteří poslanci o tuto problematiku mají zájem, jsou zváni k účasti.

Slovo má poslanec Senjuk.

Poslanec SN R. Senjuk: Pane předsedající, nejprve mám jeden dotaz. Podle mých informací byl vládou předložen Federálnímu shromáždění návrh novely zákona o mimosoudních rehabilitacích. Zakládají se mé informace na pravdě? Ano, či ne?

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, musím se přiznat, že věcí, které teď procházejí mýma rukama, je tolik, že vám na tuto otázku nemohu bezprostředně odpovědět.

Poslanec SN R. Senjuk: Jedná se o jednu věc. Pokud bude zahájení příští plenární schůze 29.října a návrh novely zákona o mimosoudních rehabilitacích v té podobě, o jaké jsem informován, to znamená, že by se měla týkat restituce účastníků obchodních společností složených z fyzických osob, hrozí nebezpečí (protože do konce října mají být předloženy privatizační projekty podle zákona č.92 Sb. o velké privatizaci), že v případě, že bychom přijali až po tomto datu novelu nebo ji projednávali, mohlo by dojít při první vlně privatizace ke kolizi s tímto zákonem. Proto na to upozorňuji. V případě, že byl Federálnímu shromáždění předložen tento návrh novely, musel bych navrhnout, aby se příští plenární schůze konala o týden dříve.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Jsou tu oba předsedové sněmoven. Slyšeli váš názor. Zjistí stav a nepochybně se tím na schůzích předsednictev obou sněmoven budou zabývat.

Přeje si ještě někdo říci nějakou poznámku? Není tomu tak.

Končím 17.společnou schůzi Sněmovny lidu a Sněmovny národů.

(Schůze byla ukončena ve 14.00 hodin.)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP