Středa 9. října 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Slovo má poslanec Kulan, ale upozorňuji poslance, že nejednáme nyní o referendu, jednáme o stanovisku k Chorvatsku, respektive k Jugoslávii. Držme se tedy věci.

Poslanec SN P. Kulan: Ja sa obávam pán kolega, že to, čo ste tu povedali, bude potrebovať širšie objasnenie. Ja mám pocit, že ste boli zvolený voličmi na Slovensku, a že sedíte v Snemovni národov v slovenskej časti. Ja nič neviem o tom, žeby záujmy slovenských voličov zastupovala len a len Slovenská rada. Pokiaľ ma pamäť neklame, tak všetci sme dostali mandát pre to, aby sme tieto záležitosti presadzovali tu. Takže tento alibizmus tu nie je na mieste. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlásí se ještě někdo do diskuse? Než dám slovo poslanci Jurečkovi, chci upozornit poslance Chýlka - on říká, že by byl pro návrh poslance Blažka po určitém zkrácení. Pokud ale nikdo návrh na zkrácení nedá, musíme jednat o návrhu tak, jak byl podán. Slovo má poslanec Šedovič, potom poslanec Chýlek.

Poslanec SN J. Šedovič: Pán Kulan sa odvoláva na to, že dostal mandát od voličov Slovenskej republiky pre to, aby tu hovoril do všetkého. To nie je pravda. On dostal mandát pre to, aby hovoril do tých vecí, ktoré sú vyčlenené do pôsobnosti federácie. Takže to, čo som tu povedal bol náš názor a náš názor je taký, že referendum k tejto otázke na území Slovenskej republiky má právo vyhlási jedine Slovenská národná rada. To je náš názor, my ho nevnucujeme, ale môžeme ho vysloviť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, k této věci se nebude dále diskutovat, nedávám vám slovo pane poslanče Kulane, protože na programu je problematika stanoviska k Jugoslávii, ne k referendu v ČSFR. Slovo má poslanec Chýlek.

Poslanec SL S. Chýlek: Já souhlasím s tím, pane předsedající, že je třeba, abychom návrh na zkrácení nebo na úpravu podali, ale prosil bych, kdyby bylo možné zajistit, abychom měli základní text v ruce, abychom měli co upravovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Blažek mi naznačuje, že se tento text píše, respektive množí. Poslanec Mlandler má ještě faktickou poznámku.

Poslanec SL E. Mandler: Poslanec Tichý tady navrhl, aby se ty texty daly dohromady. Myslím, že by to bylo velice dobře možné, máme-li dojít k nějakému souhlasu. A to tím způsobem, že by se zestručnil text pana Blažka, přidalo by se k tomu těch několik našich vět a ony dva závěrečné odstavce kolegy Jurečky. Já myslím, že kdybychom udělali krátkou přestávku, že by to mohli dát dohromady. Dávám to jako podnět.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Dám nyní slovo poslanci Jurečkovi, ale chtěl bych vás upozornit na to, že přece jen mezi těmi texty - tou krátkou formulací pana poslance Doležala a návrhem poslance Blažka - je jistý rozdíl. Obávám se, že se může stát, že když se ty texty dají dohromady, že z toho vznikne něco jiného, co nebude konvenovat těm, kteří by byli pro ten či onen jednotlivý návrh. Slovo má poslanec Jurečka.

Poslanec SL J. Jurečka: Pane předsedající, dámy a pánové, když jsem uvozoval svůj návrh, řekl jsem, že by náš postoj neměl být determinován našimi vlastními spory o obsah naší federace. Můj přístup k federaci je zajisté jiný než některých kolegů, kteří zde vystupovali. Nicméně chce se mi věřit, že v tomto okamžiku budeme naprosto stejně vnímat agresívnost, utrpení a prosby o pomoc. Spory o referendu v tomto okamžiku nejsou na místě. Když jsem uváděl svůj text, který ostatně vznikal před 14 dny, chtěl jsem, aby parlament zaujal určité stanovisko, které by nemělo být stanoviskem prázdným. Šlo mi kromě vlastní sebereflexe parlamentu jako vrcholného zákonodárného sboru této republiky, šlo mi o určitý příslib, o určité přihlášení se k určité aktivitě. Na rozdíl od některých, a dokonce i na rozdíl od pana místopředsedy Dienstbiera, si myslím, že obsah mého návrhu se dnes stal ještě aktuálnější, naléhavější, než byl před 14 dny, když jsem ho podával. Jak jinak si potom vysvětlit prohlášení tří představitelů vlád. Jestliže něco z mého návrhu vyčpělo, tak jsou to některé formulace, ale trvám na tom - a dnešní debata to potvrzuje - že obsah je mnohem naléhavější, než byl před 14 dny.

Nerad bych z celé záležitosti dělal stranické rozmíšky. Návrh kolegy Blažka se mi zdá příliš mnohomluvný a v tomto případě, jestli bych mohl doporučit, tak já osobně bych se přimlouval za návrh kolegy Doležala s tím, že bych rád, aby jeho návrh byl doplněn o poslední dva body mého návrhu, i pokud můj návrh, tisk 885, nebude schválen. Za sebe bych rád, aby kolega Doležal přijal poslední dva body mého návrhu. To by se mohlo stát základem našeho stanoviska - ne prázdného, něco vypovídajícího o nás, ale vypovídajícího o tom, jak chceme konkrétně pomoci lidem v Chorvatsku. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: S faktickou poznámkou se hlásí poslanec Blažek.

Poslanec SN A. Blažek: Pane předsedající, já bych chtěl jenom reagovat na to, co zde řekl kolega Jurečka, a s potěšením konstatovat, že se, jak on sám slibuje, tato rezoluce nestane předmětem stranických zápasů. Jsem tomu velmi rád. Obávám se bohužel, že mezi těmi dokumenty, z nichž jeden jsem zde předložil, není taková kompatibilita, jak by se na první pohled zdálo. Text, který jsem přečetl nevypovídá vůbec nic a zcela záměrně o tom, jak došlo ke konfliktu v Jugoslávii. Protože je to problematika příliš složitá a pochybuji, že si na ni můžeme troufnout. Nevypovídá také nic o tom, jak tuto situaci řešit, protože jsem zde uvedl na příkladu např. americké zahraniční politiky, že tento recept v současné době ještě nikdo nezná - myslím důsledné řešení. Obrací se do budoucnosti, protože trvá na určitých podmínkách, které musejí splnit jak Chorvatsko, tak případné další - a toho si prosím vás povšimněte - případné další subjekty, které se budou dříve nebo později ucházet v prostoru současné jugoslávské federace o mezinárodně právní uznání své subjektivity, a vytváří si jakýsi model našeho přístupu. To jest, žádám vládu, aby kladla určité podmínky k jejich uznání. Těmito podmínkami jsou v podstatě dvě podmínky. Maximální respekt k lidským, občanským a národnostním právům na svém území a ochota pokojně řešit vztahy s ostatními členy současné jugoslávské federace. Nerad bych se této koncepce vzdával.

Ještě jsem zapomněl dodat, že to je stanovisko poslaneckého klubu ODA, celý tento návrh usnesení, není to tedy můj soukromý návrh.

Poslanec SN B. Doležal: Především bych chtěl konstatovat, že souhlasím s tím, co navrhl poslanec Jurečka, totiž aby poslední dva odstavce jeho textu byly zahrnuty do návrhu usnesení, jak jsem ho přečetl.

K tomu, co říkal kolega Blažek, podstatnou část argumentace obě strany vyčerpaly. Jen mě trochu zaráží, že tu kolega Blažek mluvil o tom, že nemůžeme dávat recept na řešení situace, ale ve svém projevu zašel myslím dál, než bych si troufl já. Mluvil o konfederaci jako o možném řešení jugoslávské situace. Naším úkolem, pokud jde o vztah k situaci v Jugoslávii, není navrhnout způsob, jakým by se situace měla dále řešit, ale solidarizovat se stranou, která si to zaslouží.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, mám na vás dotaz, zda souhlasíte s tím, co říkal poslanec Jurečka, že by váš návrh byl případně doplněn o dva poslední body z jeho návrhu.

Poslanec SN B. Doležal: Říkal jsem už na začátku, že s tím souhlasím. Tím jsem začal.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlásí se ještě někdo do diskuse? (Ne.) Mohu tedy diskusi prohlásit za ukončenou. Ještě poslanec Kroupa.

Poslanec SL D. Kroupa: Nehlásím se do diskuse, mám procedurální návrh, abychom vyčkali, až budeme mít texty v lavicích, abychom před sebou měli to, o čem budeme hlasovat.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Text poslance Doležala je tak krátký, že jsem po dohodě s ním souhlasil s tím, že tento text přečtu. Je to jeden odstavec. Ten k diskusi zatím písemně není. Text poslance Blažka dostanete do lavice.

Jen dávám v úvahu jednu věc. Nedoporučuji schůzi přerušovat, protože se obávám, že po přerušení schůze bychom nemusili mít kvórum, a diskuse by vyzněla do prázdna. Teď kvórum sice nemáme, ale když svoláme poslance k hlasování, ještě ho mít budeme, kdežto když schůzi přerušíme, obávám se, že kvórum mít nebudeme. Ještě poslankyně Kaplanová s faktickou poznámkou.

Poslankyně SN M. Kaplanová: Navrhuji - pokud neprojde usnesení poslance Doležala spojené s usnesením poslance Jurečky a eventuálně nebude ani odhlasováno usnesení pana Blažka - aby se ta dvě usnesení ještě nakonec spojila, aby nějaké usnesení vzešlo. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Paní poslankyně, pan poslanec Blažek odpověděl, že podle jeho názoru ta usnesení dobře spojit nelze. Mohu váš návrh brát jako pozměňující, ale přece jen bych doporučoval brát v úvahu návrh navrhovatele usnesení.

Poslankyně SN M. Kaplanová: Ano, myslím, že se bude hlasovat odděleně, ale dávám to jako návrh, pokud by neprošlo ani jedno z obou usnesení, aby se hledalo třetí řešení. Děkuji.

Poslankyně SN E. Sándorová: Len procedurálne. Opýtala by som sa zástupcov Klubou ODH. Ako návrh na uznesenie je možné pojať i stanovisko Klubu KDH, v ktorom stálo, že sa stotožňuje len s piatym bodom, s návrhom kolegu Jurečku, takže prípadne to isté môžeme prijať ako samostatný návrh na uznesenie. K tomu by sa musel vyjadriť pán Horník, či tomu tak máme rozumieť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, pokud se zdržujete v kuloárech nebo restauraci, prosím, abyste se vrátili do jednací síně, abychom mohli přistoupit k hlasování. Pokud možno skončete separátní diskuse, protože je třeba, abychom přistoupili k hlasování.

Vážení kolegové, protože tady někteří z vás neby-li, budu opakovat návrhy tak, jak byly podány, respektive, jak o nich budeme hlasovat.

Je tu základní návrh usnesení k situaci v Chorvatsku, tisk 885. Předkladatel - poslanec Jurečka. K tomuto základnímu návrhu byly podány pozměňovací návrhy v tom smyslu, že tyto pozměňovací návrhy mají povahu samostatných návrhů a některé něco kombinují. Ještě řeknu, jak to je. Písemně máte text 885.

První pozměňovací návrh je návrh poslanec Horníka, který doporučuje z tohoto textu v tisku 885 přijmout poslední dva odstavce. To je první pozměňovací návrh, o kterém budeme hlasovat jako o prvním.

Druhý pozměňovací návrh je návrh poslanec Doležala, který si vám dovolím přečíst, protože je stručný a souhlasili jsme s tím, že se nebude dávat písemně.

Přečtu ho ještě potom, než o něm budeme hlasovat, ale abyste měli srovnání.

Federální shromáždění České a Slovenské Federativní Republiky je hluboce znepokojeno vývojem událostí v Jugoslávii, zejména stupňujícími se útočnými akcemi jugoslávské armády a srbských jednotek z území Chorvatska. Žádá dále vládu ČSFR, aby uznala samostatnost Chorvatska a Slovinska, pokud budou dodrženy podmínky stanovené mírovou konferencí v Haagu.

K tomuto odstavci by se připojil ještě odst. 5 z návrhu poslanec Jurečky. Pane poslanče Doležale, je to tak správně? (Ano.)

Znovu opakuji návrh poslanec Horníka. Samostatně hlasovat o bodu 5 a 6 z textu 885, kdežto v návrhu poslance Doležala se k odstavci, který jsem četl, připojí jenom odst. 5.

Dále je tu třetí pozměňovací návrh, a to návrh poslance Blažka, který jste teď dostali do lavic. Myslím, že je jasné, o čem budeme hlasovat.

Nejprve hlasujeme, protože takové bylo podání pozměňovacích návrhů, o návrhu, který podal poslanec Horník, to je bod 5 a 6 tisku 885. Naše usnesení by spočívalo jenom z těchto dvou odstavců, které by samozřejmě nebyly označeny jako bod 5 a 6, ale byly by stanoviskem Federálního shromáždění k situaci v Jugoslávii.

Konstatuji, že jsme usnášení schopní. Ve Sněmovně národů je přítomno 90 poslanců, ve Sněmovně lidu 84 poslanců. Můžeme hlasovat. Ptám se poslanců a poslankyň, kdo je pro návrh poslanec Horníka, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

SN - pro 15, proti 7, zdrželo se 66

SL - pro 5, proti 2, zdrželo se 77

Ve Sněmovně národů hlasovalo 15 poslanců pro, 7 proti, 66 se zdrželo. Ve Sněmovně lidu hlasovalo 5 poslanců pro, 2 byli proti, 77 poslanců se zdrželo. Návrh přijat nebyl.

Nyní budeme hlasovat o pozměňujícím návrhu poslance Doležala, který znovu přečtu.

"Federální shromáždění ČSFR je hluboce znepokojeno vývojem událostí v Jugoslávii, zejména stupňujícími se útočnými akcemi jugoslávské armády a srbských jednotek z území Chorvatska. Žádá dále vládu ČSFR, aby uznala samostatnost Chorvatska a Slovinska, pokud budou dodrženy podmínky stanovené mírovou konferencí v Haagu plus odst. 5 v tisku 885."

Budeme hlasovat. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

SN - pro 44, proti nikdo, zdrželo se 44

SL - pro 53, proti 1, zdrželo se 35

Ve Sněmovně národů hlasovalo 44 poslanců pro, proti nikdo, 44 se zdrželo. Ve Sněmovně lidu hlasovalo 53 poslanců pro, 1 proti, 35 se zdrželo. Vzhledem k tomu, že sněmovny nepřijaly souhlasné usnesení, návrh přijat nebyl.

Jako o třetím návrhu hlasujeme o návrhu poslance Blažka, který jste dostali do lavic. Číst ho nebudu, všichni ho máte k dispozici.

S technickou poznámkou se hlásí poslanec Chýlek. Pane poslanče, hlasujeme. Žádné změny, pokud jde o text, nejsou možné.

Poslanec SL J. Chýlek: Pane předsedající, chtěl jsem připomenout, že jsem požádal, aby změny byly možné.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, vy jste žádnou změnu nenavrhl. Hlasujeme o návrhu tak, jak je podán. Upozorňoval jsem na to. Nikdo žádnou změnu v době, kdy bylo možno změny dělat, neudělal. Teď už musíme hlasovat.

Poslanec SL J. Chýlek: Jen bych upřesnil, že jsem žádal, aby tisk byl dán písemně, abychom změny mohli provést.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, upozornil jsem, že přerušíme-li schůzi, bude hrozit nebezpečí, že nebudeme mít kvórum a nebudeme schopni se usnášet. Návrh na změnu tohoto návrhu podán nebyl. Musíme o něm hlasovat tak, jak byl podán.

Hlasujeme. Ptám se poslanců obou sněmoven, kdo je pro tento návrh usnesení, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se.)

SN - pro 69, proti 2, zdrželo se 17

SL - pro 54, proti 1, zdrželo se 34

Konstatuji, že ve Sněmovně národů bylo pro 69, 2 proti, 17 se zdrželo. Ve Sněmovně lidu bylo pro 54, 1 proti, 34 se zdrželo. Obě sněmovny návrh přijaly.

Tím je hlasování v této věci ukončeno.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 209, SN č. 352, SL č.330)

Vzhledem k tomu, že jsme zde v dostatečném počtu, dovolil bych si vám navrhnout další věci, o kterých je třeba hlasovat. Včera navrhl poslanec Hubálek změnu programu v tom smyslu, abychom vypustili z programu našeho jednání, protože jsme tak dosud neučinili a je třeba o tom hlasovat, projednání návrhu smlouvy se Spolkovou republikou Německo. To, co bylo původně zařazeno na program jako projednání návrhu smlouvy. Mezitím se situace změnila, protože smlouva byla parafována. V této podobě, jak jsme bod zařadili na program, na této schůzi neměl a nemá smysl. Autor, poslanec Hubálek, doporučuje tento bod vypustit jako ten, kdo navrhoval jeho zařazení na pořad.

Budeme hlasovat o tom, že souhlasíme s vypuštěním tohoto bodu.

Pan poslanec Šebej má k tomu faktickou poznámku.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP