Středa 9. října 1991

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji panu ministrovi. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Boros.

Poslanec SN Z. Boros: Vážený pán predsedajúci, nechcem samozrejme prerušiť rokovanie o tomto bode. Chcel by som len poznamenať, že sme zrejme nedopatrením preskočili interpeláciu č. 775. Chcel by som využiť prítomnosti podpredsedu vlády a po skončení rokovania o tejto téme by som sa k odpovedi na interpeláciu rád vyjadril.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, souhlasili byste s tím, že by pan ministr na interpelaci odpověděl? On totiž musí odjet na jednání s německým prezidentem. Omlouvám se za tento procedurální prohřešek. Dali bychom nyní slovo panu ministrovi k interpelaci, a pak bychom pokračovali v diskusi k Chorvatsku.

Prosím poslance Borose, aby připomněl, o kterou interpelaci šlo. Jde o tisk 775.

Poslanec SN Z. Boros: Sme si vedomí, že len časť otázok, ktoré sme položili v našej interpelácii, sa týka pôsobnosti Federálneho ministerstva zahraničných vecí. Aj tak si veľmi ceníme, že pán minister sa vyjadril k celej problematike. Z jeho odpoveďou sme v podstate spokojní, pretože zastáva princíp rovnosti všetkých občanov v ČSFR. Zároveň ale musíme zdôrazniť, potrebu riešiť i tie krivdy a nezákonnosti, ktorými boli občania tejto republiky (zvlášť nemecká a maďarská menšina) v rokoch 1945 až 1948 postihnuté a ktoré doteraz nie sú morálne ani hmotne odčinené.

Na otázky č. 11 až 15 sme nedostali konkrétne odpovede, len prísľub príslušného rozboru, takže to nemôžeme považovať za celkom uspokojujúce. Žiadame preto pána ministra, aby jednal iniciatívne v smere vyvolania takých medzištátnych rokovaní, ktorými bude dosiahnuté odčinenie krívd.

V súlade s jeho odpoveďou očakávame zodpovedajúce informácie. Ďakujem pekne, toľko sme chceli k odpovedi dodať.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Přeje si pan ministr k tomu něco dodat?

Místopředseda vlády ČSFR J. Dienstbier: Pan poslanec mi říká, že zásadní připomínky k odpovědi nemá. Já bych chtěl jen upozornit na to, že některé věci vůbec v kompetenci ministerstva zahraničních věcí nejsou. Jsou spíše v kompetenci parlamentu: Podle toho, jak tyto záležitosti posoudí a jaké přijme zákony. My v těchto věcech můžeme vystupovat jako prostředníci při sjednávání mezinárodních smluv a samozřejmě všechny tyto věci vedeme v patrnosti už proto, že o nich víme a že jsou nám z různých stran předkládány.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji panu ministrovi. Budeme pokračovat v rozpravě. Jako první vystoupí poslanec Horník za klub KDH.

Poslanec SN J. Horník: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, dámy a páni, zásady kresťanskej politiky vyvierajú z filozofie spravodlivosti, pravdy, úcty a lásky k človeku a k jednotlivým národom. To, čo sa dnes odohráva medzi národmi bratskej Juhoslávie, je smutné, bolestné a tragické. Všetkých nás to bolí a trápi. Trápi nás to o to viac, že sú to bratské slovanské národy - Slovinci, Chorváti, Srbovia, Macedónci a iní, ktorí dnes vedú medzi sebou bratrovražedné boje a občiansku vojnu. Klub poslancov Kresťansko demokratického hnutia túto vojnu odsudzuje. Ničia sa v nej ľudské životy, hodnoty ľudskej práce a umu. Preto s takýmto postupom nemôžeme súhlasiť.

Keďže s istotou nevieme, kto je hlavným vinníkom tejto odsúdenia hodnej občianskej vojny, nemôžeme nikoho odsúdiť. Môžeme ale vyzývať, aby sa na základe vzájomnej úcty a práva začalo jednať a aby sa dodržiavali medzinárodné dohody a ústavné právo, ktoré ešte v Juhoslávii platí.

Nemôžeme vinníka odsúdiť, pretože ho dobre nepoznáme. Vinníka nemôžeme ani určiť. Nemôžeme ho určiť ani v našom uznesení alebo vyhlásení. Všeobecných vyhlásení už bolo dosť. V Chorvátsku i Srbsku žijú naši ľudia, Česi a Slováci. Preto by náš postoj mal byť o to triezvejší, objektívnejší a spravodlivejší, aby sme nikoho neurazili a nepoškodili našich krajanov.

Naše vlády, federálna, česká a slovenská, podnikajú mnohé kroky a vyvíjajú diplomatickú aktivitu, ktorá pomáha tento spor riešiť a utíšiť.

Klub poslancov Kresťansko - demokratického hnutia sa prikláňa k názoru, že je potrebné sa pripojiť k medzinárodným aktivitám európskym i k aktivitám OSN.

Návrh uznesenia Federálneho zhromaždenia o situácii v Chorvátsku už v súčasnej dobe nie je aktuálny. Ide o tlač 885. Klub poslancov KDH z tohto návrhu pokladá za aktuálny len bod č. 5 a 6. Preto sa prikláňame k tomu, aby parlament podporoval Federálnu vládu a vládu českú a slovenskú v ich krokoch v riešení situácie v Chorvátsku. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji poslanci Horníkovi. Nyní má slovo poslanec Doležal.

Poslanec SN B. Doležal: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jsem členem zahraničního výboru a patřil jsem k té menšině, která nepodpořila při hlasování stanovisko, jež zde tlumočil poslanec Šebej, předseda zahraničního výboru. Chtěl bych k tomu říci zhruba toto.

Znepokojuje mne poněkud, že v okamžiku, kdy se naše shromáždění má vyslovit k naléhavým zahraničně politickým problémům, které se nás tím či oním způsobem přímo dotýkají, prokazuje zvláštní váhavost a neschopnost. Naše postoje či lépe řečeno "nepostoje" k situaci v Jugoslávii jsou toho klasickým příkladem. Už během minulého zasedání jsme se dohodli na rozpravě o této situaci. Když pak k rozpravě mělo dojít, odhlasovali jsme si, že žádná nebude. Už jen to samotné staví náš parlament do podivného světla. Nadechli jsme se k zásadnímu projevu, a pak jsme jen naprázdno polkli. Uděláme-li to po druhé, jak doporučuje většinové doporučení zahraničního výboru, bude to nejen divné, ale i směšné zvláště v situaci, kdy se v Jugoslávii povedlo to, co neprošlo v Sovětském svazu, to jest jakýsi tichý převrat v předsednictvu federace.

Kdy federální armáda odstřeluje Dubrovník a bojuje se už v bezprostřední blízkosti Záhřebu. To, co tady uváděl pan ministr Dienstbier, že totiž došlo k jakési dohodě mezi federální armádou a mezi chorvatskými představiteli, svědčí pouze o tom, že ústavní pořádek v Jugoslávii se definitivně zhroutil. Všechny dohody jsou ve vzduchu, je velmi malá naděje, že budou dodržovány.

Důvody, které federální ministerstvo zahraničních věcí i někteří poslanci, například ve zmíněné debatě zahraničních výborů, uváděli pro maximální zdrženlivost, mi nepřipadají přesvědčivé. Argumentuje se potřebou uvážlivého postoje. Myslím si, že politická rozšafnost je potřebná, ale že má své meze. Jistěže obě strany konfliktu používají metod, které nás nenaplňují nadšením, ale to ještě není důvod je strkat do jednoho pytle. Když budeme čekat, až narazíme na konflikt, kde na jedné straně budou vyslovení andělé a na druhé straně vyslovení čerti, změní se náš parlament, pokud jde o zahraničně politickou aktivitu v začarovaný zámek ze šípkové Růženky.

To, co zde uváděl pan ministr Dienstbier - zaznělo to tady trochu tak, že jako malý stát nic podstatného neovlivníme - nezdá se mi být příliš šťastné. Kdybychom se měli vyjadřovat k problémům, s nimiž jsme sto sami pohnout, odsoudili bychom se k nečinnosti. Nevyslovujeme se jen kvůli druhým, ale také kvůli sobě, protože bezzásadová zahraniční politika ovlivňuje nepříznivě i vnitřní situaci země. A tak, i když se rozhodneme pro určité stanovisko jen proto, abychom se nemuseli sami před sebou stydět, neznamená to, že nejednáme prakticky, účelově. Kdybychom se například již před několika dny nebo před několika týdny vyslovili pro nezávislost Slovinska a Chorvatska - samozřejmě za předpokladu, že Chorvatsko zaručí práva pro srbskou menšinu a vůbec pro národnostní menšiny - byli bychom pouze anticipovali rozhodnutí mírové konference z minulého pátku. Obávám se však, že hlavní důvod naší zdrženlivosti nebyl jasně vysloven. Jsou to obavy z vnitropolitického dosahu uznání nezávislosti Chorvatska a Slovinska nebo kroků v tomto směru. Ale jaký smysl může mít soustátí, jehož vnitřní problémy a napětí brání zaujmout jasné a jednoznačné stanovisko v důležitých konfliktech, které otřásají jeho okolím. Sami jsme se dovolávali práva národů na sebeurčení v době I. světové války před vznikem samostatného Československa. Jaké vnitropolitické potíže nám mohou bránit, abychom toto právo uznávali i pro druhé?

Pokud se situace v Jugoslávii vyvine tak, že se Srbsku a armádě podaří Chorvatsko obsadit a násilím přinutit k dalšímu setrvání ve federaci, vytvoří se na východě Evropy a v naší bezprostřední blízkosti nebezpečný precedens pro řešení národnostních sporů a evropské dějiny se vrátí minimálně o 100 let zpět. Na tomto vývoji budeme mít svou váhavostí i my svůj podíl a není vyloučeno, že se tato váhavost v budoucnosti obrátí i proti nám.

Z důvodu, které jsem zde uvedl, podporují poslanci LDS návrh usnesení, jak je zde přednesl poslanec Jurečka. Pro případ, že by toto usnesení neprošlo a argumentovalo by se tím, že některé jeho pasáže jsou již passé, podáváme svůj vlastní návrh, s kterým vás nyní seznámím:

"Federální shromáždění ČSFR je hluboce znepokojeno vývojem událostí v Jugoslávii, zejména vyvíjejícími se útočnými akcemi jugoslávské armády a srbských ozbrojených skupin proti Chorvatsku. Žádáme stažení všech těchto jednotek z Chorvatska. Žádáme vládu ČSFR, aby uznala samostatnost Chorvatska a Slovinska, pokud budou dodrženy podmínky stanovené mírovou konferencí v Haagu."

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji poslanci Doležalovi, slovo má poslanec Blažek.

Poslanec SN A. Blažek: Pane předsedající, dámy a pánové, já jsem se jistým dílem podílel na vytvoření toho nic neříkajícího stanoviska, které přijaly většinou hlasů zahraniční výbory a které bylo stanoviskem k tomu, že bychom vlastně stanovisko k situaci v Jugoslávii zaujímat neměli. Argumentace tehdy vycházela ze skutečnosti - já jsem to tak cítil - že Jugoslávie v té dnešní situaci nepotřebuje stanovisko, potřebuje pomoc. A skutečnost, že takřka vše, co k situaci v Jugoslávii k původu konfliktu a k možnostem vývoje bylo řečeno, že už není možno nic přidat. Od té doby se ovšem situace změnila, je těžko říci, zda k lepšímu nebo k horšímu a vyjasnily se určité pozice a já si myslím, že to umožňuje nyní stanovisko zaujmout. Já se ovšem domnívám, že stanovisko, které zde přednesl kolega Jurečka, je poněkud zastaralé, dal bych přednost tomu, co zde přednesl kolega Doležal.

V případě, že budete ochotni akceptovat ještě další pozměňující návrh, dovolím si za chvíli tomuto shromáždění přečíst návrh, který jsem připravil k situaci v Chorvatsku a Jugoslávii. Já se domnívám, že musíme zvažovat naše kroky s vědomím, že nejistota, před kterou stojíme, je i nejistotou například velmocí a mezinárodních společenství. Není to příliš velká hanba, nenapadá-li nás řešení, které bychom mohli k situaci v Jugoslávii nabídnout, ať už ve formě stanoviska nebo ve formě nějakého textu. Víme o stanovisku Spojených států, které přiznávají ústy svých neoficiálních představitelů, že takový klíč k pokojnému řešení situace v Jugoslávii v současné době nemají. Nemáme ho tedy ani my. Je ovšem pravda, že můžeme i svými postoji dát najevo i svoji pozici pro jednání v rámci mezinárodních společenství a já se domnívám, že tou nejlepší pozicí bude, když se k aktivitám v rámci mezinárodního společenství v této věci připojíme.

Jinak, jenom na okraj k té kritice k naší neschopnosti zaujmout stanovisko - ona je také odrazem naší neschopnosti řešit si své vlastní problémy. Nyní mi tedy dovolte, abych se vrátil k tomu, co jsem slíbil, že vám přečtu návrh stanoviska. Ještě úvodem chci říci, že já sám se domnívám, že ideálním řešením situace v Jugoslávii je vytvoření jakési konfederace stávajících národních států, za předpokladu, že tyto státy nebo národní republiky budou respektovat současné hranice, protože každá změna těchto hranic by konflikt dále eskalovala. Domnívám se, že toto řešení - a mám důvod se to domnívat - budou podporovat i Spojené státy, Evropská společenství i další mezinárodní instituce a organizace. Je ovšem otázka, jak tohoto řešení dosáhnout. Máme informaci, že například Spojené státy a Evropská společenství neuznají vládu v jakési okleštěné Jugoslávii, které by se zmocnilo současné srbské vedení. To všechno mne tedy vede k tomu, abych zde navrhl několik bodů, které - budete-li s tím souhlasit - můžeme vydávat za svoje stanovisko.

Za prvé - Federální shromáždění vyjadřuje podporu stanoviskům představitelů Maďarska, Polska a ČSFR, které přijali v Krakově a které dne 9.10. 1991 přednesl ve Federálním shromáždění ministr zahraničních věcí ČSFR Jiří Dienstbier. Federální shromáždění zároveň vyjadřuje podporu všem krokům mezinárodního společenství, které povedou k zastavení bojů na území Chorvatska a k pokojnému řešení situace v Jugoslávii, včetně politických a ekonomických sankcí.

Federální shromáždění žádá vládu ČSFR, aby se podílela na aktivitách zejména Evropských společenství a případně OSN, které tato společenství podniknou k řešení konfliktů v Jugoslávii, a doporučuje jí, aby kladla důraz na takové formy uspořádání vztahů mezi republikami v Jugoslávii, které nebudou zdrojem dalších konfliktů a které zaručí maximální uplatňování práv národních menšin na území Chorvatska, případně dalších vznikajících samostatných států na území Jugoslávie, tak jak to vyžaduje rezoluce KBSE přijatá v roce 1990 v Kodani. Federální shromáždění dále žádá vládu ČSFR, aby ochotu Chorvatska i všech dalších uchazečů o státní suverenitu z řad dnešních členů jugoslávské federace uspořádat své vztahy pokojnou cestou a respektovat přitom práva národních menšin na svém území kladla jako podmínky, jejichž splněním bude ČSFR podmiňovat uznání jejich suverenity.

Děkuji vám za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji poslanci Blažkovi. Prosím poslance Blažka a Doležala, aby v kanceláři zajistili písemné napsání svých návrhů, abychom o nich mohli jednat s jejich znalostí. Nyní má slovo poslankyně Sándorová, připraví se poslankyně Kaplanová.

Poslankyně SN E. Sándorová: Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne a kolegovia, už keď sme minule rokovali o situácii v Juhoslávii, veľmi mi v diskusii chýbal jeden aspekt a to ten, o ktorom hovoril už na dnešnom zasadnutí pán kolega Šebej. Ten ozbrojený konflikt, ktorý sa teraz odohráva v Juhoslávii, mal svoju gradáciu. Nevznikol zo dňa na deň, určité znepokojujúce príznaky boli pozorovateľné už niekedy pred dvomi rokmi. Vtedy o nich hovorilo niekoľko intelektuálov, ktorí postupom času vo svojej vlasti boli označovaní, rovnako ako u nás niekoľko ľudí, za zradcov národa. Hovorím o prejavoch, ktoré vtedy boli pozorovateľné v tlači, v masmédiách a vďaka ktorým už samotné referendum o osamostatnení Chorvátska a Slovinska sa odohralo v ovzduší, kedy títo ľudia už nedostali žiadny priestor k vystupovaniu v masmédiách.

Na gradáciu tohto konfliktu by sme nemali zabúdať a nemali by na tieto prejavy zabúdať hlavne tí, ktorí sa považujú za liberálov. Samozrejme, sloboda národa je vec veľmi vznešená, ale keď hovoríme o slobode toho ktorého konkrétneho národa, vždy sa musíme pýtať, či táto sloboda prináša väčšiu slobodu i jednotlivým občanom a príslušníkom tohto národa. Bohužiaľ sa zdá, že v novovzniknutých, malých tzv. národných štátoch tomu tak nie je a platí to bohužiaľ i pre pobaltské republiky.

To, o čom hovoril kolega Šebej v súvislosti s tzv. demokraciou v Chrvátsku, k tomu musím dodať, že bohužiaľ - i keď nie až do takej miery - to platí aj pre demokratické Slovinsko. Nedávno v priateľskom rozhovore s pánom kolegom Doležalom, sme konštatovali, že akýsi prapôvod tohto konfliktu väzí niekde v mierových zmluvách, ktoré boli uzatvorené po I. svetovej vojne. Iste, je tomu tak, ale bohužiaľ, kolega Doležal už tu nie je, rada by som sa spýtala, či všetky problémy, ktoré je možné, že sa nahromadili vďaka týmto mierovým zmluvám, či je možné ich napraviť tým, že sa pokúsime vrátiť k akémusi statu quo, ktorý existoval pred sedemdesiatimi rokmi, a nevšimneme si, že za viac ako 70 rokov sa všeličo v tomto regióne udialo.

Celkom na záver jedno upozornenie pre nás všetkých. Dúfam, že keď budeme posudzovať vznik týchto nových tzv. národných štátov v strednej a východnej Európe, nedopadneme ako časť ľavicových intelektuálov Západu, ktorá nadšene privítala rozpad koloniálneho systému, ale už nebola schopná vnímať, že po rozpade tam vznikajú diktatúry, ktoré nie je možné porovnať s koloniálnou nadvládou. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nyní má slovo poslankyně Kaplanová, připraví se poslanec Kobylka.

Poslankyně SN M. Kaplanová: Vážený pane předsedo, milí přátelé, i já jsem patřila k té menšině v zahraničním výboru, která nesouhlasila s tím, abychom situaci v Jugoslávii přešli mlčením. Domnívám se, že je naší povinností vyjádřit jakýsi postoj.

Samozřejmě, že všichni cítíme naprostou bezmoc změnit tu politickou situaci. Víme dobře, a slyšeli jsme od pana ministra, že ani ministerstvo zahraničních věcí nemá vliv na to, jak bude jednat a jedná srbská armáda. Pan ministr se odvolávál také na to, že i Řím se odmlčel a naprosto nezasahuje. V této souvislosti bych ráda podala informaci, proč tomu tak je.

Vím od očitých svědků, že na jeho výzvu k modlitbám za Chorvatsko byla velká manifestace v Srbsku, kde byl papežův obraz nazván fašistou a o Římu bylo jednáno jako o fašistické organizaci. Z toho důvodu se Řím odmlčel.

To ale neznamená, že se máme odmlčet i my. Myslím, že kdekoliv se v Evropě bojuje, a i když víme, že ani Chorvati nejednají v rukavičkách, víme také, že to byli Srbové, kteří začali s válkou a kteří první jednali násilně, a dokonce brutálně a používali takových metod, jaké jsme zažili za Gulagu.

Proto se přikláním k tomu, abychom stanovisko vyjádřili, a to ne proto, že si myslím, že to pohne situací, ale že to podpoří lid, protože s ním projevíme solidaritu. Právě po nejednotě Evropských společenství se lidé cítili naprosto opuštěni, izolováni, a měli pocit, že je nikdo nepodporuje.

Chtěla bych zdůraznit, že i v našem zahraničním výboru bylo vytvořeno ještě jiné usnesení, které se nakonec neodhlasovalo. Bylo to usnesení umírněnější, které vypracoval pan předseda Šebej společně s panem Chýlkem. Navrhovala bych, abychom - pokud se nepřidáme k usnesení, které navrhl poslanec Doležal - přečetli toto usnesení a hlasovali také o něm. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nyní má slovo poslanec Kobylka, připraví se poslanec Šebej. Ještě poslanec Doležal má technickou poznámku.

Poslanec SN B. Doležal: Pane předsedající, mám jen faktickou poznámku, protože jsem byl paní poslankyní Sándorovou osloven. Toto oslovení jsem slyšel a chtěl bych velmi krátce odpovědět.

Nedomnívám se, že by to všechno, co se tady za 70 let stalo, bylo možné nějak odepsat, ignorovat atd. Domnívám se pouze, že tlaky, které vedly k vytváření států jako je Československo nebo Jugoslávie v roce 1918, dnes už neexistují. Neexistuje německá hrozba, neexistuje komunistická hrozba a neexistuje hrozba obnovení Rakousko-Uherska.

Tohle se nějakým způsobem promítá do dnešní situace, a my to nějakým způsobem musíme vzít vážně. Nic jiného jsem nechtěl říci, nic jiného jsem neměl na mysli, když jsem mluvil s paní poslankyní Sándorovou, ani když jsem mluvil tady o situaci v Jugoslávii.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pan poslanec Kobylka.

Poslanec SN J. Kobylka: Pane předsedající, dámy a pánové, považuji za povinnost informovat vás o tom, co se dělo v Radě Evropy kolem tohoto bodu, a bylo to dost zajímavé.

Přijeli tam všichni představitelé jugoslávských republik a bylo tzv."slyšení", to znamená, že každý mluvil. Bylo to fascinující. Srbové byli jednoznačně nejagresíivnější, nejmilitantnější a nejdogmatičtější. Všichni byli zděšeni, poté co vystoupila srbská delegace a řekla svůj názor nejen slovy a gesty, ale i tóninou hlasu. Bylo to dost zajímavé. To je jedna věc.

Další věc. Byla to velice rozsáhlá rozprava, které jsem byl přítomen po celou dobu a fascinoval mě obsah hledání, co s danou situací. Ukazuje se, že Evropa, resp. lidstvo, v takovýchto situacích je dost bezradné. Byl tam návrh, který prošel těsnou většinou, doporučit Radě ministrů, aby zvážila uznání jednotlivých států, resp. jednotlivých republik jako nezávislých států a poskytnout celou věc OSN, tzn. internacionalizovat konflikt. Pak tam byla velice tvrdá rozprava o tom, jak provést zásah. Je zcela zřejmé, že jednotky OSN jako mírový sbor (modré nebo jiné helmy) mají význam tehdy, když jsou pozvány oběma stranami a vytvoří jakousi čáru nebo nárazníkový prostor. Tady by musel být zřejmě - a dokonce se tam o tom hodně mluvilo - použit přístup, jako byl v Iráku. To znamená nasadit tam vojenské jednotky z letadlových lodí, rozstřílet jim letadla a tanky, aby se konflikt skončil. Otom se tam uvažovalo. Neříkám, že to je můj názor.

Objevil se tam ještě další aspekt, t.j. chování Evropy jako celku. Budeme opět bezradní? Budeme se dovolávat jako jugoslávští představitelé, respektive chorvatští představitelé a Slovinci Spojených států, budeme psát prosebné dopisy panu Bushovi, aby zasáhl? Nebo Evropa pochopí, že demokracie se musí také občas chovat ofenzívně a musí sama sebe bránit. To je problém Evropy, a je to také problém náš.

Pokud jste četli v Lidových novinách článek - nevím, jestli název bude přesný, snad Křižovatka slovenské demokracie - zvažte, jestli je dobré chovat se tak, jak tady mnozí doporučují: Strčit hlavu do písku. Nevnímat, neslyšet, hrát tzv. mrtvého brouka. O tom byla v Radě Evropy velice vážná rozprava: Jak se Evropa bude chovat v takovýchto situacích? To znamená, zda se naučí chovat jako skutečná velmoc? Jako velmoc, která musí občas udělat velmi nepříjemnou věc. Např. takovou, jako v Iráku provedly USA. To nebyla žádná procházka růžovým sadem. Víme, jak různé byly názory. Nebo to všechno opět necháme na USA. O tom byla v Radě Evropy velmi vášnivá a dlouhá rozprava. Chci vás na ni upozornit, že byla, a na to, v jakém duchu se nesla. To je jedna oblast.

Druhá oblast, o které bych se chtěl zmínit: Mám pocit, že velice konfliktní nebo rozpadající se vztah mezi Čechy a Slováky nebo zveličování tohoto problému - nás paralyzuje. Před chvílí odešli čtyři lidé a celá republika se zastaví nebo alespoň parlament. Je to zvláštní, jak velice málo lidí dokáže velmi mnoho v situaci, kterou takto dopouštíme. Paralyzuje nás to v aktivitě, paralyzuje nás to ve vidění a slyšení světa, v jeho uchopování.

To je další věc. Musíme nad tím tvrdě uvažovat a něco s tím dělat. Můžeme přijímat rezoluce. Možná, že to bude účinné, nevím.

Poslední bod, který tu zazněl z několika úst. Zdůrazňování nicotnosti a bezvýznamnosti Československa mi připadá velice paradoxní. Jsme v etapě, kdy si potřebujeme zlepšit sebeobraz, získat nové sebevědomí. Takové katastrofické hlasy, že jsme hloupí, neschopní, nic nezvládneme, to je jedna tónina. Je od mnoha lidí. Druhá: Jsme maličcí, nemluvme do ničeho, buďme zticha. Na takovéto postoje musíme zapomenout, jinak s námi bude Evropa vždycky dělat to, co bude chtít. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nyní má slovo poslanec Šebej, připraví se poslanec Stome.

Poslanec SN P. Šebej: Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, vo svojom predchádzajúcom vystúpení som vás informoval o stanovisku,na ktorom sa uzniesli zahraničné výbory.

Teraz by som chcel tlmočiť čosi o svojom vlastnom postoji k veci. Predovšetkým by som chcel znovu obrátiť vašu pozornosť k tomu, čo pred chvíľou povedala naša kolegyňa, pani Sándorová. To všetko, čo povedala, je skutočne historickým popisom vývoja udalostí v Juhoslávii.

Pred zasadnutím zahraničných výborov som si dovolil pripraviť určité stanovisko, ktoré vychádzalo zo stanoviska Rady Európy a Európskeho parlamentu, a ktoré sme potom s kolegom Chýlkom modifikovali do určitej novej podoby a ku ktorému sa teraz prihlásila naša kolegyňa pani Kaplanová a vyzvala nás, aby sme s tým pred vás predstúpili.

Ako iste viete, za týždeň sa situcácia značne zmenila a my obaja, ja i kolega Chýlek, sme dospeli k názoru, že je to už stanovisko trochu zastaralé. Medzitým bola mierová konferencia v Haagu so svojimi závermi atď. Za svoju osobu sa prikláňam k uzneseniu, ktoré tu navrhol kolega Blažek. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nyní má slovo poslanec Stome, po něm poslanec Gémesi.

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, dámy a pánové, domnívám se, že ve všech analýzách nám chybí jedna věc. Totiž trochu se podívat na to, jak bychom měli hospodařit konkrétně u Chorvatska s hranicí. Podívejme se na východní část u Vukovaru, kde probíhají boje, podívejme se na Dalmácii, podívejme se na Hercegovinu a na Bosnu a podívejme se na věc ne 70 let dozadu, ale na pouhou dobu od konce druhé světové války a dospějeme k tomu, že v žádné z podaných analýz nebylo reflektováno to, že zde existuje určitá nejistota z jedné i z druhé strany, a že je velmi obtížné vyjadřovat se k této části jugoslávského území jednoznačně.

Obávám se, že tato analýza bude zapotřebí, a že nestačí akceptovat názor velkých států, které by samozřejmě nejraději měly zachován status quo bez toho, že bychom se ponořili do některých hraničních bodů.

Chorvatsko vypadá trochu jinak, než vypadalo dřív, a zcela jiná je pozice Slovinska. Pravděpodobně bychom měli diferencovat mezi svým postojem a svými znalostmi o Slovinsku - aspoň z hlediska vnitrostátního, pokud jde o jugoslávskou federaci a svým postojem k tomu, jak se vyvíjejí vlivy Srbsko, Vojvodina, Chorvatsko, Bosna, Hercegovina. Domnívám se, že to se nestalo, a lituji, že zde není přítomen pan ministr, aby to ve svém vysvětlení také reflektoval. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nyní má slovo poslanec Gémesi, připraví se poslanec Zelenay.

Poslanec SN K. Gémesi: Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, dovoľte mi, aby som vás zoznámil s dvoma vecami. Prvá sa týka stálej parlamentnej komisii pre ľudské práva menšín, ktorá pracuje v našom Federálnom zhromaždení.

Vychádzali sme z toho, že nebezpečenstvo je 350 km od našich hraníc a že pri dobre nasmerovanom vetre za pomoci "šťastných náhod" sa tento požiar môže rozšíriť i za hranice Juhoslávie. V tomto ohni, v tomto štáte, dochádza k porušovaniu základných ľudských práv i takého práva, akým je právo na život. Mysleli sme si, že sa musíme ozvať. Preto sme 18.9. napísali krátky list, adresovaný vláde ČSFR.

Tento krátky list znie takto: " Stála parlamentná komisia pre ľudské práva a menšiny, vedomá si svojej povinnosti dbať o dodržiavanie ľudských práv, žiada vládu ČSFR, aby maximálne využila svoj vplyv na zastavenie krvipreliatia nevinných obyvateľov Juhoslávie a iniciovala mierové riešenie i na pôde OSN."

Bolo to pred zasadnutím OSN. Žiadame vládu, aby posúdila a sprostredkovala účinnú pomoc trpiacim. 0 to viac, že medzi postihnutými sú aj naši krajania.

Druhá informácia. Strávil som dva týždne v Moskve na tretej konferencii o ľudskej dimenzii. Tam to vyzeralo trochu inak, než informoval náš kolega, ktorý bol v Rade Európy. To ctihodné zhromaždenie dosť opatrne obchádzalo tento problém, ako "mačka okolo horúcej kaše", Bolo veľmi málo takých štátov, ktoré sa opovážili adresne, kriticky a tvrde vysloviť svoj názor. Na konci tohto jednania, kde sa prednášali záverčné reči, tak z 38 krajín, asi štyri, alebo päť sa dotklo týchto problémov. Medzi nimi bolo i Československo. Ďakujem.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP