Úterý 8. října 1991

Předseda vlády ČSFR M. Čalfa: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie.

Vláda predkladá správu o stave realizácie ústavných zákonov č. 496 z roku 1990 o navrátení majetku KSČ ľudu ČSFR a č. 497/1991 Zb., o navrátení majetku SZM ľudu ČSFR.

Správa sa podáva na základe uznesenia Federálneho zhromaždenia č. 184/1991.

Správa hodnotí súčasný stav preberania uvedeného majetku a reaguje aj na niektoré podnety.

Proces preberania majetku KSČ a SZM sa ukázal podstatne zložitejší, ako si predstavoval zákonodarca prijatím uvedených zákonov, aj všetky tri vlády, ktoré po dohode prijali prevádzacie postupy k týmto ústavným zákonom.

Treba zvlášť zdôrazniť, že celý vlastný proces preberania majetku bol založený na konsenzu a vzájomnom vychádzaní si v ústrety všetkých zúčastnených strán. Druhým faktorom, z ktorého sa vychádzalo, bol predpoklad krátkeho časového intervalu realizácie.

S tým ako ubiehal čas, hlavne pokiaľ ide o využvanie prevzatého majetku, vyvstávali nepredpokladané otázky financovania, mzdové otázky a podobne.

Správa popisuje právnu a vecnú problematiku preberania majetku a reálny súčasný stav.

Majetok KSČ a SZM prešiel do vlastníctva štátu. právnou normou pre reguláciu pri správe takéhoto majetku je vyhláška ministerstva financií ČSSR č. 61/1986 Zb., ktorá je všeobecne záväzným predpisom. Táto vyhláška upravuje postup pri dočasnej správe národného majetku a dovoľuje ministrovi financií zvoliť aj odlišný postup. Táto vyhláška je plno aplikovateľná, pokiaľ ide o movitý a nemovitý majetok KSČ a SZM.

Vláda, s ohľadom na zložitosť problematiky a evidentnú potrebu súčinnosti s vládami republík, zvolila pre stanovenie postupu, na základe uvedenej možnosti vo vyhláške, formu uznesenia vlády. V súčasnej dobe sa namieta, že uznesenie vlády nie je dostatočným normatívnym aktom k prevodu vlastníctva.

Zabúda sa však, že všetky rozhodnutia, ktoré prijala na základe tejto vyhlášky a v súlade s ňou, podľa uznesenia, majú vlastne záväznosť tejto vyhlášky.

Zároveň vznikol právny problém. K rovnakému datumu nadobudli účinnosť zákony o navrátení majetku, ktoré vychádzajú z princípu, že majetok nadobúda ČSFR a odovzdáva ho príslušným organizáciám a zároveň nadobudol účinnosť ústavný zákon č. 556/1990 Zb., ktorý stanovil, že ČSFR má len ten majetok v štátnom vlastníctve, ktorý slúži na zabezpečenie úloh v oblastiach, ktoré majú ústavou zverené do svojej pôsobnosti.

Pre federáciu preberali majetok okresné úrady a zmocnenci. Okresné úrady sú orgánmi republík, napriek tomu, že v uvedenom prípade pracovali pre federáciu. Domnievali sme sa, že keď aplikujeme uvedené ústavné zákony, že ten majetok, ktorý prevzali okresné úrady by mohli byť považované za majetok republík, pretože federácia ho na plnenie svojich úloh nepotrebuje. Teda, že z uvedených ústavných zákonov vyberieme ten, ktorý situáciu dovolí vyriešiť čo najrýchlejšie a najjednoduchšie, čo konieckoncov bolo aj zmyslom celej právnej úpravy prevzatia majetku.

Narazili sme však na odpor hlavne z českej strany, ktorá navrhuje situáciu riešiť tak, aby sa aplikoval zákon o prevzatí majetku KSČ a SZM, ktorým najskôr prejde majetok na federáciu, potom prijať vládne nariadenie, ktorým uložíme okresným úradom, aby majetok odovzdali tomu, koho určia republiky.

Zdá sa nám to zbytočne zložité, keď je možné zvoliť jednoduchšiu cestu, hlavne keď ide o prevod majetku medzi federáciou a republikami, teda vlastne len medzi štátnymi orgánmi.

V tom je však treba samozrejme postupovať vo vzájomnej dohode a vôľa k nej sa v poslednej dobe akosi vytratila a začala polemika, podľa môjho názoru, vecne celkom zbytočná, pokiaľ k nej samozrejme nie sú iné ako vecné dôvody.

Vysvetlili sme už, že z federálnej úrovne nie je možné vládnym nariadením ukladať úlohy republikovým orgánom. Je to v rozpore s ústavou. Z hľadiska spravodlivosti však musím povedať, že ďaleko pružnejší postup zaujímajú slovenské orgány a že v posledných dňoch situácia sa zlepšuje aj na českej strane, hlavne potom, čo sa vecou začala zaoberať kolektívne česká vláda.

Po prevzatí podnikov a hospodárskych zariadení nie je možné aplikovať postup podľa vyhlášky o dočasnej správe národného majetku. Tam sa zvolil inštitút zmocnencov. Nemali ľahkú prácu a je treba z tohto miesta oceniť, ako sa s ňou vyrovnali.

Úloha bola splnená v 33 z 35 podnikov. Dva prevzaté neboli - DESO Děčín, to je majetok KSČ, kde veci vyšetruje prokuratúra.

Druhým je ZENIT-CENTRUM, to je zariadenie SZM, kde od začiatku bola komplikovaná situácia a kde sa

vymenil aj zmocnenec. Z tejto organizácie odišlo celé jej vedenie, je tam aj prípad samovraždy. Je treba spätne rekonštruovať celé hospodárenie a do veci vstupujú aj reštitučné zákony. Tento podnik ide do likvidácie.

Po prevzatí podnikov SZM vznikli nadácie, ktoré sa o nich postarajú v zmysle zákona o prevzatí majetku SZM.

Pokiaľ ide o podniky KSČ, spôsob nakladania s nimi je uvedený konkrétne v správe.

Vláda bola tiež nútená operatívne riešiť niektoré otázky, ako napr. problematiku odstupného, posudzovanie právnej povahy prevodov niektorých nemovitostí či výplaty z fondov kultúrnych a sociálnych potrieb. V správe je to uvedené.

Na záver by som chcel uviesť, že predložená správa sa na strane jednej nevyhýba kritickému hodnoteniu preberania majetku, na druhej strane je dôkazom toho, že sa hlasmi o miliardovom rozkrádaní majetku neztotožňuje. Nehľadá vinníkov, hľadá spôsob, ako čo najrýchlejšie problém vyriešiť, aby majetok bol využitý na účely, pre ktoré je určený.

Všetci zúčastnení odviedli kus práce. Domnievam sa však, že vec vyrieší len opäť prejavená vôľa po spoločnom dohodnutom postupe všetkých zúčastnených strán. Odporúčam Federálnemu zhromaždeniu, aby predloženú správu vzalo na vedomie. Ďakujem za pozornosť.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji premiérovi Čalfovi. Do rozpravy se zatím písemně přihlásil jediný poslanec, a to Bohumil Janča. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec SL B. Janča: Vážený pane předsedající, dámy a pánové, ústavní zákony 496 a 497 byly celou československou veřejností přijaty s největším uspokojením. Upravují nejen odebrání majetku nespravedlivě nabytého v době totality, ale alespoň částečně zajišťují vyrovnání majetkového postavení jednotlivých politických stran a hnutí. Subjekty, kterým je majetek určen, netrpělivě čekají na hmotné prostředky, kterých se všude nedostává. V České republice však zatím čekají marně, termíny určené k předání se neustále odkládají. Občané jsou netrpěliví, rozhořčení, domnívají se, že s majetkem KSČ a SSM se nic neděje a hlavně se ptají, kdo za to nese odpovědnost. Odpověď na tuto otázku by nám měla dát předložená zpráva. Podává však jen výčet faktů a kroků, které byly dosud uskutečněny, ale zcela opomíjí hlubší analýzu příčin, pro které nebyly oba zákony dosud realizovány. Dovolte mi, abych v této souvislosti požádal předkladatele o některá vysvětlení.

Ze zprávy vyplývá, že jedním z důvodů, proč se přebírání, ale hlavně předávání majetku na republiky neustále opožďuje, je podcenění instituce zmocněnců. Uvádí se, že u některých nebyla ověřena kvalifikace, někteří odmítli, jiní byli vyměněni. Ptám se, proč do těchto odborných funkcí nebyli vybráni nejlepší pracovníci z ministerstev financí, ale hlavně proč nebyli vybaveni potřebnými pravomocemi a právy statutárních orgánů a pokud byli, proč je nevyužívají. Dalším zřejmým důvodem k opožďování byla neujasněnost způsobu, jak a komu majetek z federace na republiky předat.

Zatímco na Slovensku vláda iniciativně učinila potřebná opatření, z české strany chyběl potřebný vstřícný krok. Veřejnost byla v té věci nepřesně informována, takže převládl názor, že se skutečnosti spíše zamlžují a hledají se důvody, proč to nejde, než aby se majetkové převody řešily rychle a právně čistě.

Proč federální ministerstvo financí, kterému to bylo uloženo několika usneseními federální vlády, nevydalo potřebné předpisy, jak mu to v oblasti hospodaření s národním majetkem ukládá i § 391 odst. 1 písm. a) hospodářského zákoníku?

Poslední termíny pro převedení odebraného federálního majetku na republiky jsou podle předložené zprávy 15. říjen pro majetek SSM a 31. říjen pro majetek KSČ. Jaké jsou však záruky, že tyto termíny budou dodrženy? Jak je zajištěno konkrétní vydání majetku republikám prostřednictvím zmocněnců, uložené jmenovitě ministru financí usnesením vlády ČSFR č. 430?

Vážené kolegyně a kolegové, i když přebírání majetku nebylo ještě dokončeno, odebrané objekty jsou inventarizovány a evidovány u příslušných úředníků, věci, nábytek nebo kancelářská technika čekají na své využití ve skladech okresních úřadů a peněžní částky jsou blokovány na kontech ministerstev financí. Stále však není splněna základní litera obou zákonů, že totiž majetek bude sloužit československému lidu. Tento stav se jeví jako nepřirozený a jako neudržitelný. Jsem přesvědčen, že česká vláda je již připravena majetek převzít tím spíše, že určila orgány k převzetí majetku KSČ a pokud jde o majetek SSM, ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy k tomu účelu zřídilo a řádně zaregistrovalo nadaci dětí a mládeže. Také přednostové okresních úřadů čekají jen na pověření a bližší pokyny. Jde o to, aby tyto poslední administrativní kroky byly konečně učiněny a hlavně, aby netrvaly příliš dlouho. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. To byl poslanec Janča. Jako další je přihlášen poslanec Kanis. Prosím, aby se ujal slova.

Poslanec SN P. Kanis: Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, ctené dámy, vážení páni, málokto si dokáže predstaviť zložitosť právneho a faktického riešenia tohto problému, majetku bývalej KSČ. Ide o zložitosť problému, v ktorých sa koncentrujú roky monopolu, hoci jednej strany. Ide v podstate o problémy dva - o vrátenie majetku a o využití majetku. Chvála Bohu, využitie majetku už nezávisí na nás.

Dovoľte mi,vzhľadom na obsah tejto správy, aby som vás oboznámil so stanoviskom najvyšších orgánov troch politických subjektov, ktoré sú, ako povinná osoba, uvedené v zákone o navrátení majetku. Ide o stanovisko Rady federácie KSČM a SDŠ, výkonného výboru ÚV KSČ a ústredného výkonného orgánu SDŠ k faktickému vysporiadaniu majetku bývalej KSČ.

Ústavným zákonom FZ č. 496/1990 Zb., o navrátení majetku KSČ ľudu, sa uznala diskontinuita medzi bývalou KSČ a politickými subjektami KSČM a SDŠ, ktoré vznikli v priebehu roku 1990. Vo vzťahu k majetku bývalej KSČ sa tieto organizácie dostali ústavným zákonom č. 496 do úlohy správcu majetku, ktorý podlieha vydaniu. Boli povinné tento majetok podliehajúci vydaniu vydať.

Preberanie majetku štátnymi orgánmi neprebieha v súlade s časovými predpokladmi a postupom stanoveným zákonom č. 496, resp. uznesením vlády ČSFR č. 901/90, hlavne z dôvodov, ktoré sú na strane prebiehajúcích štátnych orgánov a inštitúcií.

Od 1. januára 1990, kedy ústavný zákon nadobúdol účinnosť, štátne orgány a inštitúcie prevzali všetky hospodárske zariadenia bývalej KSČ, všetky nemovitosti, resp. majetkové práva k nim a takmer 100 % movitého majetku, ktorý bol fyzicky v držaní povinnej osoby k termínu vydania.

Čím ďalej tým viac skutočností signalizujú pokusy niektorých politických strán dostať problém vydania majetku bývalej KSČ z právnej roviny, určenej ústavným zákonom č. 496, do roviny politickej, ako účelový prostriedok tlaku voči KSČM a SDŠ, ktorý by mohol byť použitý ako zámienka na jej zákaz alebo ekonomickú likvidáciu. Rada fedrácie KSČM a SDŠ, výkonný výbor ÚV KSČ aj ústredný výkonný výbor SDŠ vyzývajú vládu ČSFR, vládu ČR a vládu SR, aby prijali opatrenia, ktoré v zmysle ústavného zákona č. 496 zabezpečia urýchlené vykonanie činnosti príslušnými štátnymi orgánmi pre to, aby majetok bývalej KSČ sa čo najskôr začal využívať v zmysle tohto zákona novými užívateľmi.

Vyzývame na rokovanie o vysporiadaní majetku bývalej KSČ s ponukou krokov v ústrety zo strany KSČM a SDŠ, ako už boli pred tým navrhované. Vzhľadom na potrebu urýchlene riešiť tento problém a vzhľadom na zložitosť tohto problému, dovoľujem si navrhnúť predsedovi federálnej vlády, aby sa uskutočnilo stretnutie kompetentných členov federálnej vlády s predsedami troch subjektov, s ktorými stanoviskami som vás oboznámil.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji také. To byl poslanec Kanis.Teď je přihlášená poslankyně Petrová, jako další poslanec Lux.

Poslankyně SN J. Petrová: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, dovolte, abych zde vyslovila několik poznámek k předložené zprávě. V dubnu letošního roku jsem interpelovala federální vládu prostřednictvím ministra Klause ohledně postupu při přebírání majetku KSČ a SSM. Na základě této mé interpelace bylo 19. července přijato usnesení Federálního shromáždění na můj návrh, kde Federální shromáždění vyzývá vládu, aby důsledně využila znění ústavních zákonů č.496 a č.497 pro převzetí majetku včetně preambule těchto zákonů a z tohoto hlediska opět posoudila opatření, která v této oblasti přijala.

Mé návrhy, nebo má interpelace, se týkala té části majetku, kde se mluví o částkách do 5 000 a problematiky, která se promítla na našem okrese, okrese Rychnov nad Kněžnou, a v okresech mnohých jiných, jak jsem dostala informace.

Od té doby, od dubna, se v podstatě, i když jsem o tom několikrát jednala s premiérem Čalfou, který myslím, je zcela obeznámen s touto problematikou, o které jsme spolu mluvili i v té souvislosti, že by bylo vhodné novelizovat usnesení vlády, které hovoří o postupu při převzetí majetku, velmi dobře věděl, o co se jedná, ale od té doby se toho mnoho nezměnilo. Bylo vytvořeno několik pracovních skupin, které za prvé posuzovaly využití majetku v době, kdy bude převeden, a které také posuzovaly, zda je vhodný postup převzetí majetku, který vychází z usnesení vlády č.901 a č.902. Pracovní skupina došla k závěru, že by bylo vhodné toto usnesení nebo tato dvě usnesení novelizovat. Předložila to také prostřednictvím ministerstva financí na jednání federální vlády. Návrh novelizace tohoto usnesení byl také schválen vládami republikovými, avšak federální vláda na svém zasedání tuto novelizaci nepřijala. Nestala se ani dodatkem usnesení vlády. Teprve v minulém týdnu - nemám přesné znění dodatku usnesení vlády - byla tato problematika ohledně částek částečně vyřešena. Nemyslím, že je to jediný problém, který se při přejímání majetku vyskytl.

Dovolte, abych zde přečetla konkrétní poznámky k předložené zprávě, poznámky, které jsou velmi věcného charakteru.

První se týká strany 4 odst.1: Popisované přebírání majetku okresními úřady je v rozporu se skutečností. Usnesení vlády č.901 a č.902 se v žádném případě neodvolávají na vyhlášku federálního ministra financí č.61/1986 a navíc usnesení vlády není dostatečným právním aktem k úpravě vyhlášky. Tato vyhláška federálního ministerstva financí, o které mluvil premiér Čalfa i můj předřečník pan kolega Janča - je to vyhláška, o které se začalo mluvit až v poslední době - nebyla vůbec v úvahu dána. Vycházelo se z toho, že ústavní zákon, který schválilo Federální shromáždění a v tomto ústavním zákoně je řečeno, že vláda je povinna dodržovat zvláštní postup a není možné se odvolávat na některou z vyhlášek. Nehledě na to, že tato vyhláška by zcela jasně tento problém nemohla řešit, protože realizace této vyhlášky federálního ministerstva financí by zapřičinila, že majetek by se stal příjmem okresních úřadů, a to by bylo v rozporu s celým ústavním zákonem a s návrhem zákonodárce.

Další poznámka se týká odstavce 2: Přebírání majetku zmocněnci podle vyhlášky ministerstva financí č. 61/1986 se teprve v této době a v této zprávě poprvé stává uváděnou skutečností. 0 výjimce z vyhlášky federálního ministerstva financí není výjimka ani v usnesení vlády č. 901 a č. 902, nebyla akceptována z pověření zmocněnců a ani nebyla projednána na únorové schůzce svolané federálním ministerstvem kontroly k řešení problémů kolem přebírání majetku.

Na straně 5 k odstavci 1: Pověření zmocněnců vydané ministrem financí mohlo mít jen takovou právní sílu, která odpovídala, respektive vyplývala, z usnesení vlády. Proto nelze akceptovat, že by odpor zmocněnců k hmotné odpovědnosti byl v pověření zohledněn. Pověření se odvolává na plné znění úkolů uvedených v usnesení vlády.

Na straně 5 v odstavci 5: Předpokládaná spolupráce státních orgánů a vedení organizací se zmocněnci se už v lednu 1991 ukázala iluzorní, což dokumentují dopisy ministerstva státní kontroly orgánům federální vlády.

K odstavci 6: Spolupráce vedení organizací se zmocněnci se odehrávala většinou jen na úrovni inventarizace majetku tím, že se nestaly rozhodujícími statutárními zástupci, neměli možnost zabránit pasívním převodům ani hospodářským smlouvám. K zápisu podniků a hospodářských zařízení do podnikového rejstříku došlo až v srpnu, tedy dávno poté, co měl být majetek převeden, a to jen z titulu ústavních zákonů, po intervenci ministra spravedlnosti. Statutárními zástupci podniků a hospodářských zařízení jsou dodnes pracovníci instalováni původně KSČ či SSM. Je proto mystifikací hovořit o převzetí majetku.

Na straně 6 odst. 1: Zpráva uvádí, že federální ministerstvo financí vydalo metodické pokyny k upřesnění kancelářského a obdobného vybavení, zpráva se ovšem nezmiňuje, že z důvodů nekompetentnosti FMF nebyly pokyny stranami uznávány. Chtěla bych upozornit, že kompetentní byla v tomto případě pouze vláda jako kolektivní orgán.

K odstavci 2 na straně 6: Ve zprávě zmiňované interpelace se zabývaly především výjimkami, jež jsou v rozporu s ústavními zákony. Na tyto výjimky upozorňoval již poslanec Federálního shromáždění Němec v březnu letošního roku. Jsou zavedené vládou v prováděcím postupu ve prospěch KSČ. Odpověď premiéra Čalfy na tuto interpelaci byla bagatelizována a nebylo to přímo strohé odmítnutí.Oprávněnou interpelaci potvrdil i legislativní odbor Úřadu předsednictva vlády, jež o navržené novelizaci č. 901 z roku 1990 ,předkládané federálním ministerstvem financí, dne 12. 7. 1991 vyjádřil, že je to zpředmětnění požadavku poslance Němce v jeho interpelaci. Tento návrh novelizace schválily republikové vlády, jak už jsem o tom hovořila, ale federální vláda jej z usnesení vypustila. Nelze proto hovořit o koncensu, jedině snad komunistickou stranou.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP