Čtvrtek 3. října 1991

Poslanec SL B. Hubálek: Dovolte, my jsme při lustračním zákonu tady mluvili o odpovědnosti. Já bych toho rád využil teď, kdy byste nechal udělat kontrolní hlasování o tom, kdo tu jsme, a pak se teprve rozhodlo o návrhu pana místopředsedy Valka. Jestli on s tím bude souhlasit, protože ten zákon má velký význam a zabít ho by byl hřích, když se na tom tolik udělalo.

Doporučoval bych kontrolní hlasování, kdo tady chybí, a aby se z toho vyvozovaly i nadále důsledky. Děkuji. (Potlesk.)

Poslanec SL J. Pospíšil: Panu poslanci Hubálkovi odpovím suše technicky. Není to třeba, prezence je učiněna minulým hlasováním.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasovanie o predchádzajúcom pozmeňujúcom návrhu, nakoniec o všetkých, dáva obraz o tom, ktorí poslanci tu sú a ktorí nie, takže sa to môže žahko skontrolovať. Pán poslanec Zeman.

Poslanec SN M. Zeman: Pane předsedající, nebyl jsem si jist, jestli kolega Valko navrhoval přerušení nebo ukončení. Já bych se přimlouval za přerušení, protože tak či onak musíme večeřet, a pak bych doporučoval, aby Kancelář udělala opatření a přivedla třeba v poutech absentující poslance s tím, že upozorňuji své kolegy, když už mám slovo, že je tu například geniální návrh na leasing, který by měl projít. (Potlesk.) Při 43 slovenských poslancích se to přes genialitu tohoto zákona zřejmě nepodaří.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pokiaž ide o váš návrh, čo má robiť Kancelária, v tejto veci bohužiaž tá je obmedzovaná zákonom o Rokovacom poriadku, ktorý neumožňuje putá a podobné veci.

Pán poslanec Valko vlastne upresňuje svoj návrh, že žiada o prerušenie na večeru. Žiadate do zajtrajška? Poslanec Valko žiada, aby sme už dnes nejednali. Budete sa môcť hlasovaním vyjadriť.

Poslanec SN J. Sokol: Jestli by nebylo dobré akusticky vyzvat poslance, kteří se objevují v budově, aby se vrátili do síně, protože je ohrožen průběh schůze.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ja ešte raz vyzývam týmto spôsobom, ale keď niekto počúva na odposluchu, musí predsa počuť, aká je tu atmosféra. 0 ničom sa nebavíme, len o tom, že nás je tu málo.

Vážené kolegyne a kolegovia, prosím, keby ste hlasovali o procedurálnom návrhu ukončiť dnes rokovanie. Ja si myslím, že by sme to nemali robiť, ale to je len môj osobný názor. Prosím, pán poslanec.

(Hlas ze sálu: Já bych prosil kolegy, vzhledem k tomu, že má proběhnout ještě volba předsedy zvláštního kontrolního orgánu, aby se schůze nepřerušovala a uskutečnil se aspoň tento bod.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Máme ešte ďalšie body programu. Môžeme prijať stanovisko napríklad ku Gabčíkovu. Tam sme skončili rozpravu minule.

Ďalej máme pripravené tri vožby, ktoré sú v programe a ktoré by mohli prebehnúť vežmi rýchlo. Potom môžu samostatne zasadnúť obe snemovne, aby sa vyjadrili k návrhom poslancov o nedôvere ku dvom členom vlády.

Ale poslanec Valko navrhuje prerušiť dnešné rokovanie a nerokovať ďalej, je to procedurálny návrh, dovožte, aby som o ňom dal hlasovať. Keď nebudete súhlasiť s týmto návrhom, budeme pokračovať. Prosím, pán poslanec.

(Hlas ze sálu: Pane předsedající, v návaznosti na toto hlasování by bylo velice vhodné, protože dnes je čtvrtek, kdybychom se mohli dovědět, jaký bude vůbec osud programu této schůze, abychom se mohli rozhodnout, jak budeme dále hlasovat, úkolů je tolik, že tento program naprosto nesplníme.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ako vidíte, je tu už 46 poslancov zo Slovenska, samozrejme dávam hlasovať najskôr o procedurálnom návrhu poslanca Valka, ktorý navrhuje skončiť dnešné rokovanie

(Hlasuje se.)

(17.33 hodin)

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(SN 33, SL 18) SN tridsaťtri, SŠ osemnásť.

Kto je proti? (SN 54, SL 59) SN päťdesiatštyri, SŠ päťdesiatdeväť.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN 18, SL 18) SN osemnásť, SŠ osemnásť.

Ďakujem. Tento návrh nebol prijatý, budeme pokračovať ďalej podža programu, prosím 33 plus 18 poslancov, aby sa disciplinovane podriadili väčšine a zúčastnili sa ďalšieho hlasovania.

Skôr ako dám slovo spravodajcom, predstava je asi taká, že by sme dnes mohli skončiť toto hlasovanie, ďalej Gabčíkovo a vožbu. Vožby by sme mohli uskutočniť tak, že by sme rozdali lístky v dobe tohto hlasovania alebo v priebehu prestávky na večeru. Závisí to od našej ochoty, do kedy chcete pracovať.(Hlas ze sálu : Až do rána.) Výborne. Zajtra sa domnievam, že by mohlo byť dokončené hlasovanie o zákone o lustráciách, správa vlády k majetku KSČ a SZM a ďalej by to bola správa pána ministra Dienstbiera. To by bol minimálny program a po prejednaní tohto programu ostatné body by sme nechali tak ako sme sa uzniesli, na ďalšiu 18. spoločnú schôdzu. Prosil by som, aby sme k tomu nediskutovali, to je predstava, ktorá sa spresní zajtra ráno.

Prosím pán poslanec Vild sa ešte hlási.

Poslanec SN J. Vild: Omlouvám se, že zdržuji, ale byl zde další procedurální návrh kolegy Zemana, abychom přerušili hlasování o těch pozměňovacích návrzích, dokud nás nebude více přítomno a jednali o dalších bodech, a nebo abychom udělali přerušení na večeři. 0 tom jsme nehlasovali.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím vás, navrhujem vám, aby ste vydržali pri tomto zákone až skončíme hlasovanie o tomto zákone, urobíme si prestávku na večeru, v dĺžke podža vášho priania, a potom budeme pokračovať. (Hlasy z pléna: Ano.)

Pán poslanec Benda sa ešte chce vyjadriť.

Poslanec SL V. Benda: Jenom stručně upozorňuji, pane předsedající, že jsem nepostřehl ve vašem návrhu programu, projednání otázky nedůvěry dvěma federálním ministrům. Nejsem pro ni, ale podle jednacího řádu jsme povinni takovou žádost projednat do deseti dnů, i kdybychom měli svolávat samostatnou schůzi. Je tedy zapotřebí, abychom to vyřídili ještě zítra.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hovoril som o tom, že predpokladám, že predsedovia zvolajú svoje snemovne, to nie je otázka spoločnej schôdze, predsedovia zvolajú svoje snemovne, majú možnosť dnes večer, resp. v noci alebo zajtra večer. Iná doba nezostáva, vážené kolegyne a kolegovia. Pán poslanec Žáček.

Poslanec SL L. Žáček: Chtěl bych se vyjádřit k tomu, že šestnáct poslanců Sněmovny národů údajně odešlo na Hrad, proto tady ve slovenské části chybí. (Hluk v sále.) Tak pardon, tak to je špatná informace. (Smích v sále.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlasujeme o ďalšom pozmeňujúcom návrhu, sústreďte sa prosím na vystúpenie spravodajcu Snemovne národov, pána poslanca Farkaša.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Pán poslanec Mynář v § 5 odst. 3 odporúča "dražobná istota sa vydražovatežovi zúčtuje za kúpnu cenu, za ktorú prevádzkovú jednotku vydražil, ostatným účastníkom dražby sa po jej skončení zložená dražobná istota vráti".

S týmto pozmeňujúcim návrhom nevyjadrila súhlas ani vláda, ani hospodárske výbory, ani výbory pre plán a rozpočet. Nesúhlasia s tým ani spravodajcovia, ktorí tento pozmeňovací návrh neodporúčajú. V súvislosti s tým a súčasťou tohto pozmeňujúceho návrhu je odsek 3 § 5 vypustiť.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, pán poslanec Mynář nesťahuje svoj návrh? Nie. Budeme hlasovať o jeho návrhu.

(Hlasuje se.)

(17.47 hodin)

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (SN - ČR 4, SR 1, SL 17) SN - ČR štyri, SR jeden, SŠ sedemnásť.

Kto je proti? (SN - ČR 26, SR 34, SL 49) SN - ČR dvadsaťšesť, SR tridsaťštyri, SŠ štyridsaťdeväť.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN - ČR 25, SR 10, SL 21) SN - ČR dvadsaťpäť, SR desať, SŠ dvadsaťjeden.

Ďakujem. Ignorovali 4, 3, 3. Návrh nebol prijatý ani v jednej snemovni. Ďalší návrh pán poslanec Kopřiva.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: V § 9 doporučuje poslanec Ševčík v prvním odstavci třetí větu upravit takto: "Nebyla-li přes dvojí vyzvání nabídnuta vyšší cena, oznámí licitátor ještě jednou poslední nabídku. Nebude-li v době nejméně půl minuty učiněna nabídka vyšší, určí provozní jednotku příklepem tomu, kdo poslední nabídku učinil (dále jen vydražitel)." Konec pozměňujícího návrhu.

Ústavně právní výbory tento návrh odmítly, ruší úplně tu tříminutovou lhůtu. Takže navrhovatel nesouhlasí, zpravodajové nesouhlasí, vláda doporučuje vypustit tříminutový interval, to znamená, že se přiklání ke znění zprávy ústavně právních výborů, hospodářské výbory tento pozměňující návrh doporučují, výbory pro plán a rozpočet se ztotožňují se stanoviskem vlády.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, takže odporúča vláda a hospodárske výbory, môžeme to tak interpretovať? (Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Vláda nedoporučuje.) Tak vláda neodporúča. Tak pán poslanec Kopřiva, ako to je, prosím vás, vysvetlite to, aby to bolo prosím, i mne jasné.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Přečtu celý bod 5 z doporučení vlády.

Vláda doporučuje s přihlédnutím k návrhu poslance Ševčíka, vypustit tříminutový interval v § 9 odst. 1 a po oznámení poslední nabídky licitátorem žádnou (ani navrhovanou 30vteřinovou) dobu mezi poslední nabídkou a příklepem nestanovit. To je vyjádření vlády.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vláda nám to opäť vylepšila. Hlási sa poslnec Kučera.

Poslanec SL P. Kučera: Kolega Kopřiva, který odůvodnil zákon o politických stranách, si získal naše sympatie objektivitou. Ale v tomto případě se nemohu zbavit dojmu, že je tady s námi trochu manipulováno. Vláda samozřejmě nepředložila jiný návrh, o tom už se debatovalo, že jiný návrh neexistuje. To znamená, že navrhovaná změna je vylepšení stávající situace, byť to není dokonalé. Ale v interpretaci, tak jak to zaznívá, je odmítána jako celek.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Ševčík, súhlasíte ako navrhovatež s textom, ktorý navrhuje vláda? (Hlasy z pléna: to je původní text novely.)

Poslanec SN V. Ševčík: Pane předsedající podle mě je to úplná malichernost, aby než někdo vyndá z kapsy milión měl mít čas na úvahu.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Musím odmítnout nařčení z manipulace, protože jsem pouze přečetl vyjádření vlády. To, jestli ve vyjádření vlády je nelogičnost, je vnitřní rozpor. Stanovisko vlády vzniklo mimo mé přičinění, jsem tu pouze jako interpret vládního vyjádření.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: S podstatou návrhu poslanca Ševčíka, keď to môžem takto interpretovať, súhlasila vláda, i hospodárske výbory. (Hlasy z pléna: Ne.) Dávam slovo poslancovi Richterovi.

Poslanec SL M. Richter: Chtěl bych upozornit, že v původní předloze v bodu 1 je vypuštění tříminutového intervalu úplně. Stanovisko vlády vlastně zamítá pozměňovací návrh a podporuje původní znění tak, jak je v tisku 772.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Richterovi, budeme hlasovať o tomto pozmeňujúcom návrhu poslanca Ševčíka.

(Hlasuje se.)

(18.42 hodin)

Kto je pre tento pozmeňujúci návrh, nech zdvihne ruku. (SN - ČR 28, SR 31, SL 37) SN - ČR dvadsať osem, SR tridsaťjeden, SŠ tridsaťsedem.

Kto je proti? (SN - ČR 9, SR 0, SL 28) SN - ČR deväť, SR nula, SŠ dvadsaťosem.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN - ČR 21, SR 11, SL 22) SN - ČR dvadsaťjeden, SR jedenásť, SŠ dvadsaťdva.

Hlasovanie ignorovali (SN - ČR 1, SR 1, SL 2) SN - ČR jeden, SR jeden, SŠ dva.

Návrh nebol prijatý. Prosím ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Pod poradovým číslo 2 poslanec Jambor v § 9 ods. 2 odporúča doplniť ďalšiu vetu.

"Keď sa zaviaže vydražitež podnikať aspoň jeden rok z predmetu podnikania vydraženej jednotky. Do kúpnej ceny sa zahrnú len tie zásoby, ktoré prevezme".

Vláda, ani hospodárske výbory, ani výbory pre plán a rozpočet neodporúčajú uvedený pozmeňujúci návrh. Navrhovatež tiež nesúhlasí. Spravodajcovia neodporúčajú tento pozmeňovací návrh prijať a je potrebné na okraj povedať, že už pri prijímaní zákona v ústavnoprávnych výboroch sme tri dni o tejto problematike jednali a zostalo to tak v dikcii zákona, v ktorej to je. Na nič lepšieho sme neprišli. Neodporúčam toto prijať.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Vyjadrite sa, kto súhlasí s návrhom poslanca Jambora, nech zdvihne ruku.

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 1, SR 1, SL 1) SN - ČR jeden, SR jeden, SŠ jeden.

Kto je proti? (SN - ČR 34, SR 26, SL 64) SN - ČR tridsaťštyri, SR dvadsaťšesť, SŠ šesťdesiatštyri.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN - ČR 18, SR 13, SL 22) SN - ČR osemnásť, trinásť, SŠ dvadsaťdva.

Nehlasovali (SN - ČR 5, SR 3, SL 5) Návrh nebol prijatý, ďalší návrh k § 10.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: V § 10 navrhuje poslanec Kočtúch změnit v odst. 1. původních 50 % na 30 % vyvolávací ceny. Vláda se k pozměňovacím návrhům vyjádřila v bodě 7 svého stanoviska. Přečtu ho celé.

"Vláda nedoporučuje dosud jednotný režim zakotvený v § 10 a týkající se dražby movitých věcí a nemovitostí rozdělit na postup týkající se zvláště věcí movitých a nemovitých - to je dosavadní § 10 rozdělit na 2 odstavce. Doporučuje dále institut holandských dražeb vypustit z prvního kola, to je zrušit ustanovení § 10 v textu zákona. V souladu s holandskými dražbami doporučuje vláda v souladu s návrhy poslanců Ševčíka a Kočtúcha limitovat snížení vyvolávací ceny nejvýš o 50 %, místo dosavadních 80 %, jak uvádí § 13 odst. 3. Institut holandských dražeb nedoporučuje vláda úplně opustit, protože tyto dražby nejsou tak četné a bude-li nad to doporučována úprava procenta vyvolávací ceny, dojde i k přijatelnější relaci mezi vyvolávací a konečnou cenou dražené jednotky." Tolik vyjádření vlády.

K návrhu poslance Kočtúcha. Navrhovatel nesouhlasí, zpravodajové nechávají na rozhodnutí sněmovnám, výbory hospodářské nesouhlasí, výbory pro plán a rozpočet se ztotožňují se stanoviskem vlády.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o pozmeňujúcom návrhu poslanca Kočtúcha.

Kto je pre, nech zdvihne ruku! (SN - ČR 6, SR 7, SL 19) SN - ČR šesť, SR sedem, SŠ devätnásť.

Kto je proti? (SN - ČR 36, SR 18, SL 53) SN - ČR tridsaťšesť, SR osemnásť, SŠ päťdesiattri.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN - ČR 12, SR 16, SL 19) SN - ČR dvanásť, SR šestnásť, SŠ devätnásť.

Nezúčastnili sa hlasovania (SN - ČR 1, SR 2,SL 1) SN - ČR jeden, SR dva, SŠ jeden. Návrh nebol prijatý ani v jednej zo snemovní.

Společný zpravodaj výborů SN M. Farkaš: Poslanec Roman odporúča § 10 vypustiť. Vláda neodporúča, tiež výbory pre plán a rozpočet a výbory hospodárske. V ústavno - právnych výboroch sa o tomto pozmeňujúcom návrhu hlasovalo, neprešiel. Neodporučili ústavnoprávne výbory. Navrhovatež nesúhlasí, a spravodajcovia nechávajú hlasovať.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, budeme hlasovať o návrhu poslanca Romana.

Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku. (SN - ČR 10, SR 4, SL 13) SN - ČR desať, SR štyri, SŠ trinásť.

Kto je proti? (SN - ČR 27, SR 21, SL 44) SN - ČR dvadsaťsedem, SR dvadsaťjeden, SŠ štyridsaťštyri.

Kto sa zdržal hlasovania (SN - ČR 17, SR 15, SL 30) SN - ČR sedemnásť, SR pätnásť, SŠ tridsať.

Hlasovanie ignorovali (SN - ČR 2, SR 3, SL 3) SN - ČR dva, SR tri, SŠ tri.

Návrh nebol prijatý.

Společný zpravodaj výborů SL T. Kopřiva: Další pozměňovací návrh podal poslanec Cuhra. Na konec prvního odstavce doporučuje doplnit větu: "Nepodaří-li se provozní jednotku vydražit ani tímto způsobem, licitátor dražbu ukončí."

Tento pozměňovací návrh by si vyžádal legislativní úpravu a bylo by nutno ve druhém odstavci vypustit text za středníkem. Navrhovatel s pozměňovacím návrhem souhlasí, zpravodajové souhlasí, hospodářské výbory s tímto pozměňovacím návrhem nesouhlasí. Vláda a výbory pro plán a rozpočet se nevyjadřují.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Teda tam, kde sa nevyjadril, tak neodporúča? Pán poslanec Cuhra, trváte na hlasovaní. Áno. Trváte, budeme hlasovať.

Kto je pre tento pozmeňujúci návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo!

(Hlasuje se.)

(SN - ČR 16, SR 7, SL 23) SN - ČR šestnásť, Ssedem, SŠ dvadsaťtri.

Kto je proti? (SN - ČR 10, SR 1, SL 12) SN - ČR desať, SR jeden, SŠ dvanásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (SN - ČR 31, SR 31, SL 52) SN - ČR tridsaťjeden, SR tridsaťjeden, SŠ päťdesiatdva.

Ďakujem. Jeden, tri, dva nehlasovali. Návrh nebol prijatý ani v jednej zo snemovní. Pristúpime k § 11.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP