Čtvrtek 3. října 1991

Poslanec SN S. Pánis: Častušky okupantom som nevyhrával, vtedy som študoval. To po prvé.

Po druhé. Pán Mlynárik písal knihy marxizmu-leninizmu, keď ja som bol ešte malý chlapec. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Dúfajme, že týmto sú všetky účty vybavené a pokračujme ďalej. V rozprave vystúpi pán poslanec Bačinský.

Poslanec SN Š. Bačinský: Vážený pán predsedajúci, kolegovia, kolegyne, rád by som vniesol trochu kžudu do tejto debaty, dúfam, že to tak bude.

Chcel som viackrát zareagovať na vystúpenie niektorých poslancov, ale vežmi rád by som menovite zareagoval na vystúpenie pána poslanca Uhla, bohužiaž ho tu nevidím. Chcel by som povedať tožko. Zásadne vo svojich vystúpeniach protestoval ako proti koncepcii zákona, tak aj proti tomu, aby existovala zase nejaká komisia, ktorá bude niekoho hodnotiť. V ČSTK, kde je pán Uhl riaditežom, boli lustrácie vykonané. Výsledky lustrácií nehodnotila žiadna komisia, ale individuálne pán Uhl. Preto sú v ČSTK doteraz príslušníci a spolupracovníci Štátnej bezpečnosti.

Teraz stručne k tomu, prečo som tu za tento mikrofón prišiel. Moje vystúpenie sa dotkne skôr agentúrnej siete, než samotných príslušníkov Štátnej bezpečnosti. Som totiž osobne presvedčený, že v niektorých prípadoch, keď sú tajní spolupracovníci vo funkcii, došlo dokonca k obráteniu vzťahu, v ktorom dominoval príslušník nad agentom, a agenti používajú niektorých príslušníkov. Považujem za svoju povinnosť zoznámiť vás s niektorými pokynmi bývalej Štátnej bezpečnosti. Skutočne len stručne.

Dňa 28. 11. 1989, t.z. deň po Generálnej stávke, II. správou Zboru národnej bezpečnosti - t.z. Štátnej bezpečnosti, pod č.j.CB 002040/003 - 89 boli vydané zásady činnosti kontrarozviedky pri riešení spoločenskej krízy politickými prostriedkami. Uvediem len niektoré úlohy z tretej časti zásad, ktorá nesie názov Prioritné a rozhodujúce úlohy v činnosti československej Štátnej bezpečnosti. Obraz si urobte sami.

V oblasti riadiacej, organizačnej a súčinnostnej uplatňovať špecifické formy, metódy a spôsoby práce Štátnej bezpečnosti v zmenených podmienkach, s ciežom zabezpečenia ochrany základov socialistického spoločenského systému. Cez existujúce agentúrne pozície a oficiálne styky na vyčlenených objektoch udržiavať, podmienky k prípadnému odchodu pracovníkov Štátnej bezpečnosti do ich štruktúry: b) k oblasti vlastného operatívneho výkonu vám toto uvediem o niečo viac. Patria sem tieto úlohy: Výrazne zvýšiť konšpiráciu operatívnej činnosti v celom procese štátno - bezpečnostnej činnosti. Je nu tné predpokladať, že budeme pracovať za podmienky zvýšenej verejnej informovanosti o výsledkoch práce Štátnej bezpečnosti. Prhodnotiť agentúrnu sieť, zabezpeččiť jej stabilizáciu a postupné rozširovanie o skutočne kvalitné pozície, dôraz položiť na vplyvovú a pozičnú agentúru. Aktívne opatrenie smerovať na dezinformáciu protivníka, kompromitáciu najviac konfrontačne naladených predstavitežov týchto štruktúr pred verejnosťou a na prehlbovanie ideologických, osobných a akčných rozporov medzi týmito zoskupeniami navzájom. S maximálnym urýchlením získať kvalitnú agentúrnu silu v hromadných informačných prostriedkoch a tou ovplyvňovať operatívnu situáciu v prospech Komunistickej strany Československa. To boli len niektoré úlohy, opäť ale zdôrazňujem dátum, 28. 11. 1989.

Kvalitná vplyvová a pozičná agentúra, destabilibzujúca všetky oblasti nášho života, je všade. V televízii, v rozhlase, tlači, v štátnej správe aj samospráve, v podnikoch i odboroch. Jednoducho všade. Títo žudia majú iste právo spoločne ísť s nami pri budovaní demokratickej spoločnosti. Ale som presvedčený, že nie byť v našom čele.

Už len jedna veta. Za najväčší zločin považujem, aby ktokožvek v tomto štáte využíval svoje poznatky o agentúrnej sieti pre svoju politickú manipuláciu s verejnosťou. Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Teraz vystúpi poslanec Ladislav Kováč, ako prvý z poslednej trojice prihlásených. Pripraví sa poslanec Věnek Šilhán a poslanec Toman.

Poslanec SN L. Kováč: Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, ospravedňujem sa, že vystupujem už druhýkrát, ale nemôžem si odpustiť, nevrátiť sa k vstúpeniu pána Uhla, ktorý ma osobne napadol. Mám z jeho argumentácie zmiešané pocity. Na jednej strane vyzýva, aby ste nemysleli na tých, ktorí boli postihnutí totalitnou diktatúrou, ktorí boli vyhadzovaní z práce, ktorí boli prenasledovaní políciou, ktorí boli väznení. Vyzýva nás, nemyslieť na nich v tom zmysle, že je potrebné potrestať tých, ktorí to spôsobili.

Ale na druhej strane tvrdí, že trest podža trestného práva môže postihnúť len tých, ktorí sa pred novembrovou revolúciou dopúšťali trestných činov verejných činitežov, trestných činov proti slobode a žudskej dôstojnosti, trestných činov hospodárskych, pokiaž tieto činy boli trestnými v dobe, keď ich spáchali. Neprotirečí si tým? Veď to boli všetko trestné činy, podža jeho kvalifikácie, na ktorú nás vyzýva nemyslieť.

Mylsím si, že vôbec nepochopil zmysel môjho vystúpenia a zmysel mojich slov. Preto si dovolím ešte raz odcitovať aspoň časť. Lustrácie nie sú útokom na jednotlivé osoby, ale útokom na nezákonnú štruktúru mechanizmov ŠtB. I keď sa nám lustrácie zdajú byť čosi ako rakovina, užitočným a rozumným opatrením zostanú len dovtedy, pokiaž sa v nich bude rešpektovať vykonávanie očisty zákonnou cestou. Kde ja tu vyzývam po odplate či po pomste?

Vzhžadom k tomu, že poznám aspoň časť jeho života, i keď nie dopodrobna, čudujem sa spolu s kolegom Mlynárikom, že príliš rýchlo zabudol, a obrátil kabát a robí medvediu službu pre ŠtB a jej pomáhačom. Tiež som si položil otázku, nie je to pre niečo iné? Odpoveď už nechám na vašom úsudku!

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Slovo má pán poslanec Šilhán. Technickú poznámku má pán poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Chtěl bych říci k tomu, co řekl nyní kolega předřečník. Myslím, že pan kolega Uhl je právě pověstný tím, že nikdy neobrací kabát. Proto byl také tak dlouho ve vězení. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Prosím teraz pána poslanca Šilhána.

Poslanec SL V. Šilhán: Pane předsedající, dámy a pánové, teď před chvílí jsem byl svědkem takové slovní přestřelky a takových řečnických výkonů, které svědčí o tom, že věc, o které jednáme, není mnohým podle mého soudu jasná. Jsem pro to, aby paměť a vzpomínky byly udržovány v bdělém stavu. To zcela určitě. Má to obrovský význam pro naše jednání dnes i pro naše konání zítra. Ovšem do historické pravdy je nutné se pouštět střízlivě, bez jednostranností a také bez mravní arogance. Asi v tom biblickém smyslu, hoď kamenem, kdo jsi bez viny. Ale o to mi nejde. Nesmíme si namlouvat, že jsme dnes jiní, že jsme všechno prohlédli, že jsme jinými jaksi lepšími lidmi, než byli ti před námi, kteří dělali to, co právě dělali. Myslím, že neplatí heslo, že nejsme jako oni. Platí přesně - jsme jako oni - protože máme všechny vady a přednosti těch před námi. Jde spíše o systém, který bychom měli vytvořit, aby naše lidské charaktery a jejich nedostatky se nemohly projevovat v jakémkoliv úsilí o politickou moc, kterou jsme si zvykli nazývat totalitní. Jinak se toho mnoho nezmění. Systém musíme změnit, aby nám nedovolil vykonávat to, co dovolily právě tyto totalitní systémy. To je věc, o kterou nám právě v předloze zákona, který projednáváme, jde.

Velmi bych si přál, aby státní zaměstnanec byl bezúhonným občanem v každém slova smyslu a v každém ohledu, který nejenom požívá vážnosti státní moci, kterou představuje a reprezentuje, ale požívá i zasloužené osobní vážnosti, neboť je neúplatný, vzdělaný, je energický, moudrý a v každém ohledu věrný přísaze státu, do jehož služeb se dal a vstoupil. Toto všechno bych si přál a možná ještě něco navíc. Také bych si přál, aby byl dobře placen. To všechno, čím bychom chtěli, aby byl státní zaměstnanec, a také to, čím by neměl být, bylo možné vtělit do zákona o státních zaměstnancích. To se však nestalo. Máme před sebou návrh zákona, který bez ohledu na jeho originální název, zvykli jsme si nazývat zákonem lustračním. Už tento běžně používaný název, řekl bych, nese v sobě jistý zárodek neúcty a zcela určitého politického i morálního zaměření. V podstatě je to v jistém smyslu negativní vymezení vlastností státního zaměstnance. Neměl by být tím, oním, atd. Proto ten důraz, který kladu na to, abychom co nejdříve měli zákon o státních zaměstnancích, který by měl být mnohem širší než to, co nazýváme lustračním zákonem, který by mnohem pozitivněji formuloval, jakou chceme mít státní správu a jaké lidi v ní. Zdá se mi, že se zde opakuje určitá vada našeho legislativního postupu. Zdá se mi, že je to dokonce organická vada našeho legislativního úsilí o právní stát. Jmenuje se nekomplexnost a nekonzistentnost. Netýká se to pouze této otázky, ale mnoha jiných, které už máme za sebou.

Společným úsilím se nám podařilo celou věc a záměr ideologizovat, učinit prostředkem zápasu o moc, o přízeň obecenstva, které se na nás dívá, o budoucí volební sympatie atd. Přitom jde o racionální záležitost. Nejde tady o příležitost prezentovat se, prezentovat svou stranu, že já jsem ještě tvrdší, já bych jim ukázal, kdybych... atd. Ne. Tady jde přece o to, aby společnost, a především stát, státní instituce se formovaly, řekl bych, k obrazu právního státu, aby demokraticky fungoval. To je, podle mého soudu, vada, které se v těchto věcech při vytváření právního státu dopouštíme. Není to jediný případ.

Politickou odpovědnost už přebírá nová mladší generace, která není odpovědná za to, co bylo, nebo jen z malé části. Z velké části bude odpovědná za to, co se děje a teprve se bude dít v našich dějinách.

Uvedu vám jeden svůj životní příklad. Koncem roku 1968 jsem byl velice často žádán studenty o besedy. Kladli mi celou řadu otázek, na které jsem se snažil odpovídat. Byly to otázky nesmírně kritické. Na závěr jedné z besed jsem říkal: Moji mladí přátelé, přeju vám, aby vám nikdy v budoucnu nikdo nekladl takové otázky, jaké kladete dnes vy mně. Pokud mohu říci, že to či ono jsem nevěděl a nedohlédl, vy to už říci nemůžete, protože vy už víte. Vám už to říkáme my, trochu starší a zkušenější. Co se stalo? Přišlo období normalizace, uprázdnily se nejrůznější funkce, v celé řadě sfér. A kdo se do nich hrnul?! Oni mladí. A k tomu si vytvořili ideologii. A jakou? Ideologii cynismu. (Totiž bez ní by to nešlo...) Upozorňuji na to, že jsou to velmi vážné věci, které se udály a dějí v životě celého našeho národa, v životě generací. Toto je jeden z případů, tento předkládaný lustrační zákon. Neexistuje s konečnou platno stí vybojovaná mravní dokonalost nikoho z nás. Pro nikoho z nás a pro žádnou zemi, ani pro Československo, ať jsme prošli jakýmkoliv martýriem. Jako lidé jsme se poučili, jako lidé jsme stále ohroženi. Jsem o tom přesvědčen.

Řeknu vám svůj vlastní příklad. Mnozí ho znáte. Pět dnů jsem vykonával funkci zástupce generálního tajemníka ÚV KSČ. Byly to neveselé dny. Bylo to v srpnu roku 1968. Tato funkce nebyla spojena s uplatňováním bezpráví, ale byla spojena s bojem za právo našich občanů, za právo a suverenitu našeho státu.

Nyní čtu v návrhu lustračního zákona, že mám mít nějaké osvědčení, že musím toto osvědčení předložit, že mám cosi dokázat... Chci vás ubezpečit, že to nikdy neudělám, že v tomto ohledu zaujmu pozici občanské neposlušnosti. Prostě nebudu nikomu žádné osvědčení a prohlášení dávat, kdyby se náhodou stalo to, že by to na mně někdo chtěl. Prostě to neudělám, protože jsem hrdý člověk! (Potlesk.) Nechme to, člověk by se někdy v té debatě dostal do poloh, které by byly dobré spíše na semináři. Možná, že se nehodí do parlamentu. O všech těchto věcech by bylo dobré si pohovořit s otevřeným hledím a bez oněch stranických a mocenských choutek, kterým tak často podléháme. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Tiež my vám ďakujeme. (Potlesk.) Ako ďalší môže v diskusii vystúpiť poslanec K. Stome. Mám ešte prihášky od poslancov Oleja a Hradílka. (Poslanec SN K. Stome: Pane předsedající, já se vzdávám slova.)

Ďakujem i ja. Hovorí pán poslanec Olej.

Poslanec SN J. Olej: Pán predsedajúci, vážení poslanci, vážené poslankyne, som rád, že prejednávaná problematika sa deje pred televíznymi kamerami, a verím v múdrosť našich žudí, že posúdia dôležitosť tohto problému a cesty a prostriedky ako hžadáme východiská k riešeniu tohto problému. Verím však, že podobne Československá televízia v priamom prenose bude dávať aj prejednávanie závažných ekonomických a sociálnych otázok, ktoré tento parlament má prejednávať.

K zákonu, ktorý prejednávame, sa tu povedalo vežmi mnoho múdrych aj rozvážnych slov, ale padli tu aj slová plné zloby a nenávisti. Bolo by možno zapojiť sa do diskusie s politických hžadísk, nebudem to robiť. Budem hovoriť len k právnym otázkam tohto zákona a budem hovoriť vežmi stručne.

Pán Ing. Kopřiva a JUDr. Valko sa zaoberali Dohovorom medzinárodnej organizácie práce č. 111, o diskriminácii v zamestnaní a povolaní. Bol uverejnený v Zbierke zákonov minulého roku pod č. 465, pričom podali určite zainteresovaný, avšak musím povedať, účelový výklad. Existuje aj iný výklad. Mám na mysli výklad tejto otázky, ktorý vypracovala Generálna prokuratúra ČSFR a ktorý bol k dispozícii poslancom ústavno - právnych výborov. Keď spravodajca toto stanovisko nereprezentoval, dovožte mi prečítať aspoň časť z tohto stanoviska.

"Ústavnoprávny aspekt tohto zákona:

a) Predložený návrh je v rozpore s ustanovením § 2 Ústavného zákona č. 23/1991 Zb., ktorým sa uvádza Listina základných práv a slobôd. Tu je stanovené, že i iné zákony než ústavné, ktorých výklad a používanie musí byť v súlade s Listinou základných práv a slobôd, práva v Listine obsiahnuté požívajú ochrany Ústavného súdu a Medzinárodnej zmluvy o žudských právach a základných slobodách, ratifikované ČSFR, majú prednosť pred zákonmi.

Je potrebné, aby návrh zákona dôsledne rešpektoval ustanovenie čl. 26 ods. 1 a 2 Listiny. Návrh obmedzuje slobodu povolania, toto obmedzenie je povolené len pre určité povolanie alebo činnosť. Pôsobnosť tohto návrhu zákona sa vzťahuje prakticky na všetky funkcie obsadzované vožbou, menovaním alebo ustanovovaním orgánov, uvedených v § 1 písm. a), c), d) a e).

b) Návrh odporuje Dohode o diskriminácii v zamestnaní a povolaní č. 111, prijatou Generálnou konferenciou Medzinárodnej organizácie práce zo dňa 25. 6. 1958, ktorú ČSFR ratifikovala. Podža článku 4 tejto dohody, všetky opatrenia proti osobe, ktorá je oprávnene podozrievaná, že sa zaoberá činnosťou škodiacou bezpečnosti štátu, vyžaduje sa trvajúci stav alebo u ktorej je dokázané, že sa zaoberá touto činnosťou, sa nepovažujú za diskrimináciu za predpokladu, že táto osoba má právo odvolať sa k príslušnému orgánu zriadenému v súlade s vnútroštátnou praxou." Bolo by možné čítať viac, ale myslím, že to je podstatná časť.

Nemali by sme brať na žahkú váhu stanovisko Generálnej prokuratúry. Tento parlament sa môže rozhodnúť, že príjme Lustračný zákon i cez toto upozornenie. Avšak v každom demokratickom právnom štáte platia určité princípy, ktoré si daný štát nedovolí a nesmie dovoliť ignorovať. V prípade tohto zákona ide predošetkým o princíp zodpovednosti každého človeka za svoje skutky, ktorý nie je v tomto prípade prezentovaný. Ďalej, princíp zákazu retroaktivity zákona tiež nie je uplatnený, po tretie prezumpcia neviny a po štvrté súdna ochrana občanov.

Ešte raz opakujem: Parlament tento zákon môže prijať, avšak, aby pre tento parlament prijatie tohto zákona sa nestalo hanbou, ak sa bude musieť po pol roku alebo po roku k tomuto zákonu vrátiť a zrušiť ho, podobne ako totalitný systém, keď v roku 1969 prijal zákonné opatrenie, ktorým likvidoval svojich odporcov pod tlakom medzinárodných organizácií po dvoch rokoch toto musel taktiež urobiť. Ďakujem za pozornosť.(Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Teraz má technickú poznámku poslanec Kulan, potom poslanec Sacher.

Poslanec SN P. Kulan: Pán kolega, môžem vám dať jednu otázku? Je to stanovisko Generálneho prokurátora alebo zamestnanca aparátu Generálnej prokuratúry?

Poslanec SN J. Olej: Je to stanovisko podpísané Generálnym prokurátorom.

Poslanec SN P. Kulan: Ako to, že do žiadnych iných výborov to nebolo dodané? Prejdnávali sme tento zákon prakticky vo všetkých výboroch a my sme ho nedostali.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec, nemôžeme viesť dialóg takýmto spôsobom.

Poslanec SN P. Kulan: Druhá vec. My budeme vežmi radi, keď pri prejednávaní ekonomických zákonov bude televízia. Už sme o to žiadali a budeme vežmi radi, keď Komunistická strana dokáže aspoň jednu jedinú iniciatívu na riešenie stavu, ktorý tu zanechala.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Sacher, pán poslanec Világi. Ešte skôr dám slovo spravodajcovi, ktorý chce objasniť tento moment s Generálnou prokuratúrou.

Společný zpravodaj výborů SL P. Konečný: Se stanoviskem Generálního prokurátora to bylo tak, že v ústavně právním výboru byla ukončena rozprava a stanovisko Generálního prokurátora přišlo pozdě.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP