Čtvrtek 26. září 1991

Předsedající předseda SL R. Battěk: Táži se poslanců obou sněmoven, kdo s takto formulovaným po změňovacím návrhem souhlasí, nechť hlasuje! (Hlasování započato v 17.05 hodin.)

Kdo je pro? (SN - ČR 12, SR 7, SL 24)

Kdo je proti? (SN - ČR 28, SR 19, SL 44) Zdržel se hlasování? (SN - ČR 7, SR 19, SL 19)

V obou sněmovnách uvedený pozměňovací návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL V. Benda: Nyní se hlasuje o vypuštění bodu 12. Zpravodajové nepodporují tento návrh, naopak navrhovatel změnil stanovisko a podporuje návrh kolegy Vilda.

Předsedajcí předseda SL R. Battěk: Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť hlasuje!

(Hlasování započato v 17.06 hodin.)

Kdo je pro? (SN - ČR 37, SR 32, SL 68)

Kdo je proti? (SN - ČR 0, SR 2, SL 3) Kdo se zdržel? (SN - ČR 9, SR 13, SL 19)

Sněmovna lidu návrh přijala. V obou částech Sněmovny národů návrh nebyl přijat. Celkově návrh nebyl přijat. Můžeme pokračovat.

Společný zpravodaj výborů SN V. Novitzský: K bodu 14 je tu návrh poslanca Tyla. V § 6 odstavec 1 písm. i) doplniť navrhovaný text za slovo "těžbu" slovo "vyhražený" a za slovo "péče" vložiť slová "a pokud k těmto účelům ke dni účinnosti zákona slouží". Navrhovateľ a spravodajcovia odporúčajú.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme opět hlasovat, nechť hlasují poslanci obou sněmoven.

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje!

(Hlasování započato v 17.08 hodin.)

Kdo je pro? (SN - ČR 33, SR 36, SL 50) Kdo je proti? (SN - ČR 1, SR 3, SL 6)

Zdržel se hlasování? (SN - ČR 15, SR 9, SL 36) Ve Sněmovně lidu byl návrh přijat, v obou částech

Sněmovny národů nepřijat. Celkově navržený pozměňovací návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL V. Benda: K bodu 16 je pozměňovací návrh kolegy Vilda na jeho vypuštění. Nedoporučuje navrhovatel, nedoporučují zpravodajové.

Předsedající předseda R. Battěk: Žádám poslance obou sněmoven, kdo z nich je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje!

(Hlasování započato v 17.09 hodin.)

Kdo je pro? (SN - ČR 9, SR 4, SL 29)

Kdo je proti? (SN - ČR 25, SR 19, SL 32)

Kdo se zdržel hlasování? (SN - ČR 12, SR 20, SL 29)

V obou sněmovnách návrh nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL V. Benda: K bodu 16 znovu návrh poslance Skalického. Tady po dohodě se zpravodaji a navrhovatelem bere poslanec Skalický zpět druhou část svého návrhu, protože jsme mu vysvětlili, že finanční režim v § 13 se týká pouze nemovitostí, čili z návrhu zbývá pouze první polovina.

Za citovaný odstavec vložit text "byly majetkovou podstatou předmětu podnikání". Navrhovatel doporučuje, zpravodajové doporučují.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Hlásí se kolega Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Pane předsedající, v tomto okamžiku pan poslanec Skalický zkracoval svůj pozměňovací návrh, proto žádám, aby bylo hlasováno o mém pozměňovacím návrhu, který jsem odevzdal.

Společný zpravodaj výborů SL V. Benda: Pane kolego, až se k druhé části dostaneme, navrhnu, aby se hlasovalo o vašem návrhu. Nicméně v tomto případě byl postup korektní. Jako zpravodajové máme právo, navrhnout, aby se hlasovalo o nějakém návrhu odděleně. Oznámili jsme poslanci Skalickému, že navrhneme, aby se hlasovalo o první části jeho návrhu a o druhé části zvlášť, přičemž druhou nedoporučíme. Poté, co nás poslanec Skalický vyslechl, vzal svůj návrh zpět v té druhé části. Nemyslím si, že bychom se procedurálně jakkoli prohřešili.

Poslanec SN J. Skalický: Věc se odehrála tak, jak ji vylíčil pan zpravodaj a procedurálně je naprosto vpořádku.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Domnívám se, že výklad byl korektní, a proto budeme hlasovat.

(Hlasování započato v 17.09 hodin.)

Ptám se, kdo je pro tento návrh, ať hlasuje!

(SN - ČR 36, SR 35, SL 62)

Kdo je proti? (SN - ČR 0, SR 0, SL 3)

Kdo se zdržel hlasování? (SN - ČR 12, SR 11, SL 26)

Obě části Sněmovny národů návrh nepřijaly, Sněmovna lidu návrh přijala. Celkově návrh nebyl přijat. Děkuji vám.

Společný zpravodaj výborů SN V. Novitzský: V bode 18, v úvode § 18 odstavec 1 sa vypúšťa slovo povolávací a letopočet 1950 sa mení na 1948. My to podporujeme. Rovnako tak to podporuje vláda ČSFR

V poslednej vete v § 18 odstavec 2 sa citácia zákona č. 119/1991 Zb., upravuje takto: ustanovenie

25 zákona č. 119/1990 Zb. v znení zákona č. 47/1991 Zb. Vláda toto podporuje, navrhovateľ rovnako. (Předsedající předseda SL R. Battěk: Pane poslanče, musíte mluvit výraznejším spůsobem, aby poslanci slyšeli. Mluvte hlasitěji na mikrofon.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Přistoupíme tedy k hlasování. Táži se poslanců, kdo je pro tento návrh, nechť hlasuje!

(Hlasuje se.)

Kdo je pro? (SN - ČR 45, SR 40, SL 72) Kdo je proti? (SN - ČR 0, SR 0, SL 1)

Kdo se zdržel hlasování? (SN - ČR 2, SR 9, SL 15)

Děkuji. V obou částech Sněmovny národů byl pozměňovací návrh přijat. Ve Sněmovně národů ignorovali dva poslanci v české části, ve slovenské nikdo. Ve Sněmovně lidu bylo pět neúčastí. Tento návrh byl oběma sněmovnami přijat. Děkuji. Prosím, další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN V. Novitzský: Body 19 až 22 sú ekvivalentné. Ide o vypustenie bodov 19 až 22. Navrhuje poslanec Piskoř, poslanec Benda. Spravodajcovia, navrhovateľ aj vláda toto odporúčajú.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Opět došlo k malému technickému selhání. Prosím technickou režii o kontrolu aparatury. Provádí se měření.

Můžeme přistoupit k hlasování. Táži se, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje! (Hlasuje se.)

Kdo je pro? (SN - ČR 38, SR 29, SL 61)

Kdo je proti? (SN - ČR 0, SR 3, SL 0)

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 11, SR 16, SL 32)

Sněmovna lidu přijala. Slovenská část Sněmovny národů neschvaluje. Česká část schválila. Celkově pozměňovací návrh nebyl přijat. Prosím další návrhy.

Společný zpravodaj výborů SL V. Benda: Myslím, že je čas na pozměňovací návrh poslance Dostála, protože další návrhy se netýkají novely, ale znění původního zákona. Pan poslanec Dostál navrhuje znění novely sestávající ze dvou paragrafů - tj., aby do paragrafu 3 odst. 1 byla doplněna věta:" Oprávněnou osobou je také účastník nebo společník obchodní společnosti složené výhradně z fyzických osob, pokud majetek přešel do vlastnictví státu nebo jiných právnických osob v případech uvedených v § 6." A jinak by tam zůstal bod 18 upravený zřejmě ve smyslu pozměňovacího návrhu.

Ani navrhovatel, ani zpravodajové toto nedoporučují. Pro korektnost je třeba říci, že návrh poslance Dostála obsahuje část vládního mínění, ale i tak to zůstává zoufale neúplné, protože si pan poslanec patrně neuvědomil, že když se škrtá celá novela, vypouští se její účinnost, změny lhůt (prodloužení lhůty z 30. 9. na 31. 12). Tento návrh je prakticky neúčinný. Takto se to udělat nedá. Tyto dva odstavce nemají žádný význam.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nicméně, jsem nucen dát o tomto návrhu hlasovat. Táži se poslanců obou sněmoven, kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje!

(Hlasuje se.)

Kdo je pro? (SN - ČR 8, SR 12, SL 20)

Kdo je proti? (SN - ČR 33, SR 22, SL 40) Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 9, SR 16, SL 33)

Děkuji.

Návrh v obou sněmovnách nebyl přijat.

Společný zpravodaj výborů SL V. Benda: Ještě je zde řada pozměňovacích návrhů, které se týkají zejména § 5. (Navrhuje například poslanec Roubal a já.) Jedná se právě o lhůtu.

Domnívám se ovšem, pane předsedo, záleží to na vašem rozhodnutí, že o tomto pozměňovacím návrhu není třeba nebo není možno hlasovat odděleně, protože nepadl žádný jiný pozměňovací návrh. Protože nepadlo žádné jiné datum, bylo by smysluplné o tom hlasovat, kdyby existovalo jiné datum. V tomto případě je to nedílná součást novely, která musí být schválena, nebo zamítnuta s novelou.

Domnívám se, že nemá smysl o tom hlasovat odděleně. To jako bychom hlasovali zvlášť o zákoně, a potom o tom, zda nabude, nebo nenabude účinnosti.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Mne jste přesvědčil, pokud nikdo z poslanců nemá námitky, můžeme pokračovat.

Společný zpravodaj výborů SL V. Benda: K § 6 má poslanec Bratinka návrh doplnit za slovem "stát" text "nebo v rozporu se zákonem č. 128/1946 Sb. nebyla v rozhodném období vydána". Domníváme se, že to další, tj. doplnění citací o text zákona č. 241/1948 Sb. je nedílnou součástí tohoto návrhu. Čili doporučuji, aby se hlasovalo jako o celku, nemá-li poslanec Bratinka žádné námitky. Navrhovatel i zpravodajové doporučují přijmout tento návrh.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Hlasují poslanci obou sněmoven.

(17.21 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje.

(SN - ČR 36, SR 36, SL 51.) Děkuji.

Kdo je proti? (SN - ČR 0, SR 0, SL 12.) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 10, SR 15, SL 32.) Děkuji.

Ve Sněmovně lidu byl návrh přijat, v obou částech Sněmovny národů návrh přijat nebyl. V české části Sněmovny národů pět poslanců se nezúčastnilo hlasování, ve Sněmovně lidu se dva poslanci nezúčastnili. Návrh celkově nebyl přijat. Prosím další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SL V. Benda: Další je pozměňovací návrh poslance Jiřího Černého. Týká se § 8. Navrhuje tam uvést odst. 7 ve znění, které máte před sebou. Navrhovatel i zpravodajové doporučují přijmout. (Předsedající předseda SL R.Battěk: Měl byste návrh přečíst, protože si nejsem jist, zda ho všichni dostali.)

Tak ho přečtu: "Ustanovení odst. 1 a 4 nelze použít v případě, že se jedná o nárok na vydání věci proti povinné osobě podle ustanovení § 4 odst. 2 tohoto zákona. Stejně v těchto případech nelze použít ustanovení odst. 3, pokud se však nejedná o stavby k trvalému bydlení."

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Budeme hlasovat.

(17.23 hodin)

Kdo z poslanců obou sněmoven je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje.

(SN - ČR 37, SR 37, SL 50) Děkuji.

Kdo je proti? (SN - ČR 0, SR 0, SL 4) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 12, SR 14, SL 33) Děkuji.

Sněmovna lidu návrh přijala, obě části Sněmovny národů návrh nepřijaly. Ve Sněmovně národů dva poslanci ignorovali, ve Sněmovně lidu osm poslanců se hlasování nezúčastnilo. Celkově návrh nebyl přijat. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL V. Benda: Tím ztrácí smysl - rozumím-li tomu dobře - další návrh poslance Černého, a není třeba o něm jednat.

Takže přecházíme k § 10 - návrh poslance Hubálka:

Na konci odst. 2 nahradit tečku čárkou a pokračovat: "ministerstvu financí příslušné republiky". Navrhovatel i zpravodajové doporučují. Nejedná se o věcnou změnu, jen o upřesnění, komu je třeba peníze vyplatit.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat.

(17.25 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje.

(SN - ČR 44, SR 37, SL 73.) Děkuji.

Kdo je proti? (SN - ČR 0, SR 0, SL 1.) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 7, SR 12, SL 17) Děkuji.

V slovenské části Sněmovny národů návrh neprošel jedním hlasem, tři poslanci Sněmovny lidu nehlasovali, v české části jeden poslanec nehlasoval. Návrh neprošel celkově. Prosím další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN V. Novitzský: K § 13 - pani poslankyňa Matochová navrhuje novoupraviť takto: "Toto ustanovenie sa nepoužije v prípadoch, kedy oprávnená osoba uplatní nárok podľa

§ 7a, odst. 1 a 5." Spravodajcovia taktiež neodporučujú, navrhovateľ odporučuje.

Předsedající předseda SL R. Battěk: 0 slovo žádá ještě druhý zpravodaj.

Společný zpravodaj výborů SL V. Benda: Osobně si myslím, že je zbytečné o věci vůbec hlasovat, protože § 7 a) upravuje režim movitých věcí a § 13 upravuje režim nemovitostí. Přirozeně se toto ustanovení nepoužije. (Poslankyně SN S.Matochová: Návrh stahuji.) Děkuji, návrh je stažen.

Pokračujeme dalším návrhem. V § 13 poslanec Skalický navrhuje doplnit nový odstavec 7, který zní: "Pokud oprávněná osoba nemá trvalý pobyt na území ČSFR nebo není ke dni účinnosti tohoto zákona občanem ČSFR, postupuje se při poskytnutí finanční náhrady podle odst. 6." Navrhovatel i zpravodajové doporučují. Zřejmě doporučuje i vláda, protože je to úsporné opatření. Znamená to, že se omezuje restituce emigrantům, jak vláda požadovala, alespoň o finanční složku.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Budeme hlasovat.

(17.28 hodin)

Kdo je pro uvedený pozměňovací návrh, nechť hlasuje. (SN - ČR 44, SR 37, SL 71.) Děkuji.

Kdo je proti? (SN - ČR 0, SR 0, SL 0.) Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování?

(SN - ČR 0, SR 12, SL 24.) Děkuji.

Návrh neprošel ve slovenské části Sněmovny národů. V české části byl schválen, rovněž ve Sněmovně lidu. Nehlasoval jen jeden poslanec v české části Sněmovny národů a jeden poslanec ve slovenské části Sněmovny národů. Celkově návrh neprošel. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL V. Benda: § 22 - to už bylo rozhodnuto, to je otázka lhůty.

§ 24 - poslanec Jiří Černý navrhuje na konci odstavce 5 doplnit větou: "Obdobně se postupuje, pokud jde o středoškolské studium, které trvá po osmnáctém roce věku studenta." Bylo to doporučení resortního ministerstva jak českého, tak federálního. Navrhovatel i zpravodajové doporučují.

(17.30 hodin)


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP