Pátek 19. července 1991

Beru zpět svá slova, provedeme volbu. Volbu provedou jen poslanci Sněmovny lidu.

Poslanec SL J. Špaček: Pane předsedo, vzhledem k tomu, že rozhlasové zařízení je zapnuto i do předsálí, doporučuji, abyste slovně vyzval poslance, aby prišli volit.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Žádám poslance Sněmovny lidu, aby se dostavili k probíhající volbě čtvrtého člena zvláštního kontrolního orgánu. Jsou rozdány hlasovací lístky. Prosím, vyhovte mé žádosti.

Poslanec SL J. Černý: Za klub KDU si dovoluji za Sněmovnu národů navrhnout do volební komise místo Jaroslava Cuhry ing. Jana Fričara.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Ovšem toho by měla zvolit Sněmovna národů, ale situace vypadá docela beznadějná.

Návrh beru jako předložený a umožní-li mi to situace, provedeme dovolbu.

(Jednání přerušeno - tajná volba.)

(Jednání opět zahájeno ve 13.57 hodin.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Vážené poslankyně, vážení poslanci, zahajuji odpolední jednání našeho zasedání. Byla vykonána volba čtvrtého člena zvláštního kontrolního orgánu Federálního shromáždění za Sněmovnu lidu. Žádám teď člena volební komise, aby přednesl zprávu o volbě.

Poslanec SN M. Kontra: Zápis o voľbe členov osobitného kontrolného orgánu Federálneho zhromaždenia, ktorý je zriadený podľa § 5 odst. 1 zákona č. 244/91 Zb., o Federálnej bezpečnostnej a informačnej službe.

Komisia poslancov Federálneho zhromaždenia, ktorú Snemovňa ľudu a Snemovňa národov zvolila pre tajnú voľbu členov osobitného kontrolného orgánu Federálneho zhromaždenia, oznamuje, že poslancom Snemovne ľudu sa rozdalo 92 hlasovacích lístkov. Po skončení hlasovania komisia zistila, že hlasovania sa zúčastnilo 92 poslancov Snemovne ľudu. Hlasovania sa zdržalo nula poslancov v Snemovni ľudu, odovzdané bolo celkom 92 platných hlasovacích lístkov, nikto neodovzdal neplatný hlasovací lístok.

Za navrhnutých kandidátov bolo odovzdané: za poslanca Jana Vidíma 34 hlasov, za poslanca Jaromíra Šlápotu 49 hlasov, 9 poslancov nevolilo ani jedného z kandidátov.

Volebná komisia zistila, že poslanec Jaromír Šlápota bol nadpolovičnou väčšinou hlasov, z počtu prítomných poslancov, zvolený za člena osobitného kontrolného orgánu Federálneho zhromaždenia. (Potlesk.)

(Poznámka redakce: Usnesení SL č. 295.)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji za tuto zprávu. Gratuluji poslanci Šlápotovi a přeji mu dobrý odpich do práce v komisi.

Bohužel, stále ještě nejsme usnášení schopni. Dalším bodem by měla být volba předsedy zvláštního kontrolního orgánu. Ale jestli dovolíte, ještě vložíme do toho bod programu, který zde byl uveden, a využijeme tak času, než nás bude dostatek.

Jde o návrh usnesení Federálního shromáždění k odpovědi ministra financí ČSFR Václava Klause (interpelace 604, odpověď 661). V průběhu projednávání odpovědí na interpelace vystoupila paní poslankyně Jana Petrová s návrhem, který nemohl být projednáván, protože sněmovny nebyly usnášení schopné. Ale my jsme vlastně ve stejné situaci. Při dalším jednání navrhovatelka doporučila odložit jednání s tím, že zpřesní návrh usnesení. Nyní jsme dostali návrh usnesení č. 791. Předpokládám, že tento návrh máte.

Doporučuje se projednat tento parlamentní tisk, což by vyžadovalo souhlasu sněmoven podle § 19 o jednacím řádu Federálního shromáždění.

Ptám se poslanců obou sněmoven, zda souhlasí s projednáváním tisku 791, který nebyl předlozen 48 hodin předem.

Má někdo z poslanců námitku proti tomuto projednání? Hlásí se pan poslanec Wagner.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající, dovoluji si upozornit, že nemůžeme v této chvíli hlasovat a nemůžeme se vyjadřovat o změně programu, pokud není patřičné kvórum.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Nejde o změnu programu. To je jeden bod dnešního projednávaného programu.

Já bych se mezitím pokusil postupovat tak, že požádám navrhovatelku paní Janu Petrovou, aby podala výklad k navrženému usnesení.

Poslankyně SN J. Petrová: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, děkuji za slovo. Můj výklad bude velmi krátký. Opět se vracím k interpelaci ohledně majetku KSČ a z důvodu vyřešení tohoto problému konečně navrhuji, aby Federální shromáždění přijalo krátké usnesení, které jsem si dovolila vám předložit.

Já si myslím, že bychom o tomto tisku jednat mohli, i když nebyla splněna lhůta 48 hodin, vzhledem k tomu, že se jedná pouze o jednu větu, která není nijak dlouhá a složitá. Mohli bychom se hlasováním k tomuto návrhu usnesení vyjádřit. Já bych vám velmi doporučovala, aby toto usnesení bylo přijato vzhledem k tomu, že otázka majetku KSČ není stále ještě dostatečným způsobem vyřešena.

Majetek, kterého se týká moje interpelace vychází z § 1 odstavce 2 ústavního zákona o vrácení majetku KSČ lidu ČSFR v té části, kde se mluví o částkách do 5 tisíc, které měly KSČ zůstat. Federální vláda vydala 20. prosince loňského roku usnesení, podle kterého se postupuje při navrácení majetku. Myslím ale, že tato problematika by si zasluhovala další řešení vzhledem k tomu, že Okresní výbor KSČ v době, kdy probíhaly inventarizace majetku, tak na mnoha výborech odmítli předložit tyto inventarizační karty. Dodnes se vlastně neví, o jak velkou část majetku se jedná. Majetek v hodnotě do 5 tisíc, o který se v tomto problému jedná, tak v současné době představuje částku 200 mil. Kčs. Já si myslím, že to je částka, kterou bychom se zabývat měli, a že návrh usnesení by to pomohl částečně řešit tím, že by federální vláda mohla přijmout jakési usnesení v tom smyslu, že KSČ by byl vrácen majetek v takové míře, v jaké je potřebný a ne takovým způsobem, že bychom jim vlastně zpětně tu částku 200 mil. vypláceli. Tolik k objasnění usnesení.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslankyni Petrové. Jsem povinen zahájit rozpravu. Chce se někdo vyjádřit k tomuto bodu programu? Hlásí se poslanec Petr Kučera.

Poslanec SL P. Kučera: Pane předsedo, pane předsedající, kolegyně a kolegové, já podporuji návrh kolegyně Petrové na doporučení vládě a dovoluji si navrhnout rozšíření tohoto usnesení. Nejprve zdůvodním myšlenku, která mě k tomu vedla. Při projednávání na minulé plenární schůzi Federálního shromáždění jsme projednávali průběžnou zprávu ministryně kontroly paní Kořínkové o plnění ústavního zákona č. 496 z roku 1990 o vrácení majetku KSČ lidu. A k tomu, aby Federální shromáždění mohlo získat komplexnější představu o této problematice, by bylo potřeba, aby byly předloženy ještě dvě zprávy, a to resortu ministerstva financí, které je víceméně odpovědné za realizaci tohoto zákona, a resortu místopředsedy vlády pana Mikloška. Ta se týká zejména bývalého SSM a jiných mládežnických organizací.

Přestože Federální shromáždění několikrát požadovalo předložení těchto zpráv, tak se to nestalo, a myslím si, že je to vážná chyba, protože jsme nedostatečně informováni o této problematice, kterou i já považuji za důležitou. Proto doporučuji, aby jako odstavec 2 tohoto usnesení byl připojen text: "Federální shromáždění zároveň žádá vládu o předložení závěrečné zprávy o plnění zákona č. 496/1990 Sb., o navrácení majetku KSČ lidu Československa, aby mohla být projednána na 17. společné schůzi sněmoven Federálního shromáždění." Myslím si, že tento dluh by vláda splatit měla, a že Federální shromáždění by v budoucnosti mělo daleko důsledněji trvat na tom, co jsme již jednou odhlasovali.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Kdo další chce ještě vystoupit v rozpravě? Hlásí se poslanec Soldát.

Poslanec SL M. Soldát: Já souhlasím se svým předřečníkem, ale myslím si, že by se to mohlo udělat stručněji, kdyby usnesení znělo následujícím způsobem: "Federální shromáždění žádá vládu ČSFR, aby plně využívala znění ústavního zákona č. 496/1990 Sb., o navrácení majetku lidu ČSFR včetně jeho preambule, a aby z tohoto hlediska posoudila opatření, která v této oblasti přijala a předložila zprávu o svém postupu na 17. společné schůzi Federálního shromáždění."

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji poslanci Soldátovi. To byl druhý předložený návrh. Táži se, kdo chce ještě vystoupit v rozpravě k tomuto návrhu usnesení.

Paní poslankyně Petrová, vy jste navrhovatelka, bylo by dobře, kdybyste si dělala záznamy a vystoupila v rozpravě na závěr. Vidím ještě, kolega Kučera.

Poslanec SL p. Kučera: Krátce ke kolegovi Soldátovi. Já jsem uváděl terminus technicus - závěrečná zpráva, protože takto se to objevilo v našem předchozím usnesení. A takto se projednávala ta problematika i na minulém zasedání sněmoven. Takže skutečně ten dluh je třeba splatit, protože formulace, kterou navrhuje on k této otázce, není příliš výrazně formulována.

(Řízení schůze se ujal první místopředseda FS Z. Jičínský.)

Předsedající místopředseda FS Z. Jičinský: Já si myslím, že se dohodneme, ještě s technickou poznámkou pan poslanec Tomsa.

Poslanec SL J. Tomsa: Já bych si dovolil upozornit na malou formální chybu, kterou uvedl kolega poslanec Soldát. Tam nemůže být "Federální shromáždění žádá vládu", nýbrž jen "doporučuje vládě". Může být?

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nemůžeme přikazovat, memůžeme pověřovat, žádat můžeme. Já se táži ještě jednou, jestli chce někdo vystoupit v rozpravě. Zdá se, že tomu tak není. Ještě přece jenom poslanec Karel Novosád.

Poslanec SL K. Novosád: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych přesto všechno chtěl doplnit ještě toto usnesení o majetek SSM. Ty signály, které v dnešní době máme, spočívají asi v tom, že je to majetek, který visí do jisté míry ve vzduchu a republiková ministerstva, na která tento majetek nepřešel, odmítaji se zaručit za financování, případně za činnost klubů mládeže atd., které by měly přetrvat a existovat. Jedná se v mnoha případech o kluby, které vznikly spontánně a požádaly nás před několika týdny o pomoc a spolupráci, a my jim nejsme schopni pomoci do té doby, dokud tento majetek nebude převeden na republiky. Protože si už nevzpomínám, jestli to byl jeden zákon, potřeboval bych poradit, tak bych doporučoval doplnění - o navrácení majetku KSČ a SSM lidu ČSFR. Pokud to byly dva zákony, tak ten další musel mít číslo 497/1990 Sb., nebo č. 495 z roku 1990. To bych prosil legislativně upřesnit jen do toho znění.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Ještě chvíli čekám, jestli se někdo přihlásí. Pan poslanec Kováč.

Poslanec SN Marián Kováč: Já by som chcel doplniť kolegu Novosáda, že majetok bývalého SZM nevisí vo vzduchu, ale je v rôznych miestnostiach pozamykaný a nielenže sa nedostal ľudu tejto republiky, ale nevyužívajú ho ani tí, ktorí ho vytvorili.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Potřebovali bychom asi klíč od třinácté komnaty. Prosím, pan poslanec Soldát ještě.

Poslanec SL M. Soldát: Jenom upřesnění, ten zákon o majetku má číslo 497. Namísto slova "plně" tam dát slovo "důsledně využívali znění ústavního zákona".

Předsedající první místopředseda FS Z. Jíčínský: Stačíte to, paní kolegyně, sledovat? Ještě jednou se táži, chce někdo vystoupit v rozpravě k tomuto bodu? Není tomu tak, já rozpravu ukončuji, a teď by nám měla přednést konečné znění usnesení paní navrhovatelka. Pokud ještě nepotřebujete čas, ještě chvíli k tomu?

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP