Pátek 19. července 1991

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Celý text: "Soudci ustanovení do funkcí podle dosavadních předpisů po 1. 1. 1990 se dnem účinnosti zákona považují za soudce ustanovené podle tohoto zákona."

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hovořit bude poslankyně Šormová, potom poslanec Soldát.

Poslankyně SL R. Šormová: Aby nevznikly procedurální spory, domnívám se, že pokud bychom přistoupili na zásadu, že zpráva je souhrn pozměňujících návrhů a pozměňující návrhy k těmto návrhům nelze podávat, tak bych doporučila, aby se hlasovalo o bodu 4 jako celku, abychom princip dodrželi a bude-li přijat, potom o mém pozměňovacím návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Poslanec Toman.

Poslanec SN P. Toman: Jestliže v celém zákonu jsou všichni soudci jmenováni bez časového omezení, tak tady přece nemusíme přímo říkat, že jsou i tito bez časového omezení a pouze legislativně se tato tři slova "bez časového omezení" škrtnou. Ty tam byly dány pouze v tom případě, kdyby prošel § 35.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že tento výklad je přijatelný a je to věc, o které není třeba hlasovat. Je to legislativně technická úprava. Má někdo nějaké námitky proti tomu? (Námitky nejsou.)

Budeme hlasovat o celém bodu 4 zprávy dohodovacího výboru.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Budeme hlasovat o celém textu, máme souhlas navrhovatele i zpravodajů.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Oba zpravodajové v tomto případě doporučují. Věc je jasná. Budeme hlasovat o bodu 4 zprávy dohodovacího výboru.

Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro přijetí tohoto návrhu, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se ve 12.32 hodin.)

(73) Sedmdesát tři. Děkuji.

Je někdo proti? (1) Jeden.

Zdržel se někdo hlasování? (22) Dvacet dva.

Tři poslanci nehlasovali.

Sněmovna lidu tento návrh přijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů, zvolení v České republice. Kdo z těchto poslanců je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se ve 12.33 hodin.)

(56)Padesát šest. Děkuji.

Je někdo proti? (0) Nikdo.

Zdržel se někdo hlasování? (4) Čtyři.

Česká část Sněmovny národů tento návrh přijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko!

(Hlasuje se ve 12.34 hodin.)

  1. Čtyřicet dva. Děkuji.

Je někdo proti? (1) Jeden.

Zdržel se někdo hlasování? (5) Pět.

I slovenská část Sněmovny národů návrh přijala. Návrh byl přijat oběma sněmovnami.

Jsou ještě nějaké další návrhy nebo je tím bod vyčerpán? (Návrhy už nejsou.)

Zbývá hlasovat o návrhu zákona jako celku.

Poslanec Toman.

Poslanec SN P. Toman: Chtěli bychom požádat o pětiminutovou pauzu k poradě klubu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Myslím, že v zájmu věci vyhovíme žádosti. Prosím kolegy, aby neopouštěli síň, abyste tyto krátké porady uskutečnili tady, abychom neztratili kvótum pro hlasování o zákonu jako celku.

(Jednání přerušeno ve 12.35 hodin.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážené kolegyně, vážení kolegové, zaujměte místo v jednacím sále, abychom mohli dokončit projednávání tohoto bodu. Není to bod poslední, ještě nás čekají další body, které máme schváleny na dnešním programu, ať tedy schůze má normální průběh.

(Po malé chvíli.) Kolegyně a kolegové, prosím znovu, včetně členů klubu komunistických poslanců a Strany demokratické levice, aby se usadili ve svých křeslech.

(Po malé chvíli.) Do třetice všeho dobrého, prosím znovu kolegyně a kolegy, aby zaujali svá místa, abychom mohli přikročit k hlasování. Hlasování o pozměňovacích návrzích jsme skončili. Paní poslankyně Šormová na žádném jiném návrhu netrvá. Hlasujeme o návrhu jako celku.

(Hlasování ve 12.46 hodin.)

Vážené kolegyně, vážení kolegové, budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku ve znění pozměňujících návrhů, které byly přijaty. Nejprve budou hlasovat poslanci zvolení do Sněmovny lidu.

Kdo z nich je pro tento návrh zákona, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (82) Děkuji. Osmdesát dva.

Kdo je proti? (8) Osm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (13) Třináct. Děkuji.

Osmdesát dva poslanců hlasovalo pro, proti bylo osm, třináct poslanců se zdrželo hlasování.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů, zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (45) Děkuji. Čtyřicet pět.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (5) Pět. Děkuji.

Čtyřicet pět poslanců hlasovalo pro, proti nebyl nikdo, pět poslanců se zdrželo. Slovenská část Sněmovny národů návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh zákona, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (43) Čtyřicet tři. Děkuji.

Kdo je proti? (6) Šest. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (14) Čtrnáct. Děkuji.

Čtyřicet tři poslanců hlasovalo pro, šest proti, čtrnáct poslanců se zdrželo hlasování, jeden poslanec nehlasoval.

Konstatuji, že souhlasným usnesením obou sněmoven byl tento návrh zákona schválen. (Potlesk.)

(Poznámka redakce: Usnesení FS č. 185, SL č. 297, SN č. 305.)

Prosím kolegy, aby neodcházeli. Jenom chci ještě říci před tím, že § 26 odst. 4 říká: "Hlasování nesmí být přerušeno." Ale myslím, že jsme už v určitých situacích užili té praxe, že před konečným hlasováním jsme udělali krátkou přestávku. Říkám to jenom proto, že jsem nechtěl tento procedurální problém činit předmětem sporu, protože to není žádoucí.

Děkuji poslancům za odpovědný postoj, který projevili hlasováním. Schůze nekončí, předám řízení schůze poslanci Battěkovi. Paní poslankyně Nazari má faktickou poznámku.

Poslankyně SL M. Nazari-Buřivalová: Jestli dovolíte, na závěr hlasování o tomto zákonu, vážení kolegové a kolegyně, dovoluji si poděkovat vám za hlasování, protože tím se stává město Brno sídlem Nejvyššího soudu. Dovolte, abych tento okamžik prohlásila za slavný z pohledu decentralizace, ale i z toho pohledu, že městu Brnu se dostává tak významné instituce.

Dovolte, abych vás jménem pana primátora pozvala po prázdninách na jiskrné jihomoravské víno. Protože si to zasloužíte. (Potlesk.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Doufám, že moravští poslanci zaznamenali, že jsem této zprávě zatleskal, že tedy nejsem takovým nepřítelem Moravy, za jakého jsem někdy vydáván. Předávám nyní řízení schůze předsedovi Sněmovny lidu poslanci Battěkovi.

(Řízení schůze převzal předseda Sněmovny lidu R. Battěk)

Předsedající předseda SL R. Battěk: Dámy a pánové, i já se těším na oběd, ale prosím, vydržte ještě, měli bychom alespoň jeden bod našeho schváleného programu splnit. Usnadníme si tím rychlejší ukončení naší společné schůze.

Máme provést dokončení volby členů zvláštního kontrolního orgánu Federálního shromáždění. Do tohoto orgánu mají být zvoleni 4 poslanci Sněmovny lidu. Tak stanoví usnesení Federálního shromáždění č. 157 ze dne 3. července t.r.

Jak víte, po 3 kolech voleb nebyl zvolen jeden člen za Sněmovnu lidu. Doporučuji, abychom pokračovali ve volbě. Má se rozhodnout mezi poslancem Janem Vidímem a poslancem Jaromírem Šlápotou. Byla zvolena komise z obou sněmoven. Nejsem si jist, zda volební komise je celá k dispozici. Byl bych rád, kdybyste mohli sdělit, zda tito poslanci - členové volební komise jsou přítomni. Za Sněmovnu lidu Michal Bláha, Vladislav Niedoba, Ivan Šimko, Miroslav Jansta, Aleš Kladivo a Erich Kříž. Prakticky bychom měli za poslance Ivana Šimka a Vladislava Niedobu zvolit dva poslance do volební komise. Jsou zde navrženi 3 poslanci: Oscar Világi, Pavol Hrušovský a Ladislav Molnár.

Poslanec SL F. Magyar: Vzhľadom na to, že poslanec Niedoba je z nášho klubu, odporúčam na jeho miesto poslanca Molnára.

Předsedající předseda SL R. Battěk: Děkuji. Jsou tedy navrženi Oskar Világi a Ladislav Molnár. Oba jsou členy Sněmovny lidu.

Protože komise je všem společná a Sněmovna národů se vyprázdnila, měl bych zkontrolovat, zda jsou přítomni členové volební komise za Sněmovnu národů: Jaroslav Cuhra, Jaromír Patočka, Jan Štern, Jozef Olej, Víťazoslav Moric a Martin Kontra. Poslanci ze Sněmovny národů by měli navrhnout poslance za Jaroslava Cuhru a Víťazoslava Morice. Je zde návrh za Víťazoslava Morice poslanec Ján Syč, za kolegu Cuhru by měl být někdo z KDU.

Domnívám se, že mezi tím by měly být rozdány hlasovací lístky ve Sněmovně lidu. Prosím technickou komisi, aby tak učinila.

Po krátké poradě konstatujeme, že zřejmě bude rozumnější, když po rozdání hlasovacích lístků poslancům ve Sněmovně lidu uděláme přece jen polední přestávku.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP