Pátek 19. července 1991

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať bod po bode. Avšak uprednostnili sme hlasovanie o bode 3 na základe procedurálneho návrhu poslanca Mandlera. Pán poslanec Stome? (Poslanec Stome: Vzdávam sa slova.)

  1. hodin)

Hlasujeme o návrhu poslanca Mandlera, aby sa bod 3 zo správy vypustil. Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, či súhlasia s návrhom pána poslanca Mandlera, ako som ho tu teraz citoval. Kto súhlasí, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo!

(94) Deväťdesiatštyri za.

Kto je proti? (0) Nula.

Kto sa zdržal hlasovania? (8) Osem sa zdržalo hlasovania.

Pri hlasovaní o tomto zákone je zákaz majorizácie, to značí, že zvlášť budú hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike a zvlásť poslanci zvolení v Slovenskej republike.

Začínáme od poslancov zvolených v Českej republike. Pýtam sa ich, či súhlasia, aby bod 3 správy bol vypustený zo správy. Kto súhlasí, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo.

(51) Päťdesiatjeden za.

Kto je proti? (0) Nikto proti.

Kto sa zdržal hlasovania? (10) Desať sa zdržalo hlasovania.

Hlasovať budú poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Kto súhlasí s vypustením bodu 3 správy dohodovacieho výboru, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo!

  1. Štyridsaťosem za.

Kto je proti? (0) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (1) Jeden. Ďakujem.

Procedurálny návrh pána poslanca Mandlera, aby zo správy tlač 790 bol vypustený bod 3, bol schválený v oboch snemovniach.

Teraz prosím spravodajcov, aby predkladali ďalšie návrhy na hlasovanie. K bodu 1 boli pozmeňovacie návrhy.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: V bodě 1 se opravoval text. Druhá věta zní: "Soudci jsou jmenováni na dobu tří let; až po uplynutí této lhůty je možno soudce jmenovat, v tomto případě bez časového omezení. " - To navrhl poslanec Malina.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Já sa pozerám, či predtým nepredkladali nejaké iné návrhy.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Byly zde především návrhy vůbec vypustit časové omezení a vrátit se k původnímu textu. To je zásadní protinávrh. Pak je návrh pana poslance Tomana a ODS, aby doba zůstala pro první jmenování jako zkušební, v tom případě země je jednotná pro všechny soudce, a to v trvání 7 roků. Teď je otázka, v jakém pořadí o tom hlasovat. Zásadní je otázka, jestli vůbec nějakou lhůtu a potom, jak dlouhou.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ako prvý v poradí bol tu návrh na vypustenie tejto formulácíe. Pán Dienstbier.

Poslanec SL J. Dienstbier ml.: Mně přijde naprosto zmatené přijímat pozměňovací návrhy ke zprávě dohodovacího výboru. Já bych navrhoval, abychom napřed hlasovali o bodu 1 a v případě, že projde, abychom poté hlasovali o pozměňovacích návrzích k tomuto bodu. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To bolo veľmi zaujímavé poučenie, ale nemôžem ho akceptovať. Hlasuje sa o pozmeňovacích návrhoch, a to v tom poradí, ako boli podávané. Pán poslanec Gandalovič.

Poslanec SN P. Gandalovič: Já se omlouvám, že komplikuji, ale dávám pozměňovací návrh jako kolega Mandler.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Lehota pre podávanie návrhov bola uzavretá.

Poslanec SN P. Gandalovič: To je procedurální návrh o způsobu hlasování, ten mohu podat, aby se hlasovalo o vypuštění bodu č. 1 ze zprávy dohodovacího výboru (tisk 790).

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To je meritórny návrh. Budeme o ňom hlasovať. Pán poslanec Vild.

Poslanec SN J. Vild: Já proto jsem už o tom hovořil u návrhu pana poslance Mandlera. To jsou pozměňovací návrhy k zákonu, to znamená, že musíme hlasovat tak, že budeme brát bod po bodu pozměňovací návrhy k zákonu. My nemůžeme vypouštět části té zprávy, protože tím pádem vlastně hlasujeme opačně, než jak se má k zákonu. My hlasujeme negativně o pozměňovacích návrzích. Proto, že kdyby neprošlo to, co navrhl pan poslanec Gandalovič, tak bude zákon v tom znění, v jakém je to teď.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Bude navrhnutý na hlasovanie, to znamená, že bude prijatý.

Poslanec SN P. Gandalovič: Souhlasím s tím, že se bude nejdříve hlasovat o třech letech a potom o sedmi.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Takže najskôr sa bude hlasovať v zmysle procedurálneho návrhu poslanca Gandaloviča, potom sa bude hlasovať o variante, ktorý je tu, a potom o pozmeňovacom návrhu. Boli dva pozmeňovacie návrhy, jeden na tri roky a jeden na sedem. Pozmeňovací návrh na tri roky je vlastne totožný.

Teraz pristúpime k hlasovaniu. Hlasovať budeme o pozmeňovacom návrhu poslanca Gandaloviča, ktorý navrhol, aby zo správy tlač 790 bol vypustený bod 1.

Je tu návrh, že by sa malo najskôr nechať hlasovať o tom, či vôbec prijímame návrh pána poslanca Gandaloviča, aby sa o jeho návrhu hlasovalo ako o prvom v poradí. (Hlasy z pléna: A čo poslanec Mandler?)

U poslanca Mandlera som urobil chybu, ospravedlňujem sa za ňu.

Riadenie schôdze odovzdám prvému podpredsedovi Federálneho zhromaždenia prof. Jičínskému.

(Řízení schůze převzal první místopředseda Federálního shromáždění Z. Jičínský.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, budu se muset spolehnout na zpravodaje, protože nemám pořadí pozměňujících návrhů zapsáno. Myslím, že by bylo vhodné, protože zde byl podán procedurální návrh - pan předseda Šútovec už vysvětlil postup, pokud jde o pozměňující návrh poslance Mandlera - měli bychom hlasovat, zda souhlasíme s touto změnou, protože jinak se o pozměňujících návrzích hlasuje v pořadí, v jakém byly podány. Samozřejmě logika jednání někdy vyžaduje, aby se nehlasovalo v tomto pořadí, ale aby se hlasovalo podle smyslu. Já si myslím, že se mělo hlasovat o tom prvním návrhu, o bodě 1, ale stalo se. Nechci říkat, co to znamená, každý si z toho závěr udělá. Ale myslím, že návrh na to, aby bod 1 byl vypuštěn, že ten byl v diskusi podán ještě dříve, než byly podány návrhy na změnu lhůty. Pokud se mýlím, tak mne prosím opravte. Pokud se nemýlím, bylo by možno o tom hlasovat, aniž bychom museli hlasovat o procedurálním návrhu poslance Gandaloviče. Pokud se mýlím, nechť mne zpravodajové nebo poslanci z pléna opraví.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: První byl podle mne podán návrh kolegyně Šormové na to, aby v bodu 4 v § 69 odstavci 1.....

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane kolego, já jsem říkal, že je třeba hlasovat podle logiky věci. Čili ne podle toho, jak byly návrhy podány, ale podle logiky věci, která je dána obsahem, a ten obsah tady znamená zprávu dohodovacího výboru.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Tady se o těch věcech nemluvilo příliš zřetelně. Já sám se ovšem domnívám, že kolegyně Šormová návrh spojovala s tím, že odmítla existující znění v článku 1. I když to zde nebylo zcela jasně řečeno, pochopil jsem, že měla námitku proti existenci článku 1, promiňte odstavec 1.

Poslankyně SL R. Šormová: Tím, že jsem mluvila o tom znění odstavce 1, tím jsem vysvětlovala svůj osobní přístup k bodům ke zprávě dohodovacího výboru. Ale pozměňovací návrh na vypuštění těch tří slov v odstavci 1 § 69 se nevztahuje k přijetí, nebo nepřijetí bodu 1.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: To je jiná věc, to je návrh, který se týká § 69. Ale nyní mi jde o § 35 odstavec 1. Hlásí se poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Vážené kolegyně a kolegové, domnívám se, že tím, že jsme zahájili dohodovací řízení, jsme uťali jednu etapu a dostali jsme se do pozice předlohy návrhu. Potom doporučení dohodovacího výboru je zde tedy první pozměňující text. Všechny další - protože přišel ráno natištěn a nikdo předtím nemohl žádný pozměňující návrh podat, ani technicky ho nemohl podat - čili vše co následuje po obdržení tisku 790 jsou další pozměňující návrhy. O pozměňujících návrzích se hlasuje v pořadí, v jakém byly podány. První pozměňující návrh je tisk 790 a to se vztahuje i na bod 1 odstavec 1. Podle mého soudu bychom měli hlasovat o tom - soudci jsou jmenováni na dobu tří let......., a potom teprve o všem ostatním.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Já si myslím, že pan poslanec Stome má pravdu. Tady mi napovídá poslanec Valko, že jsme to upravili. My jsme to upravit nemohli, protože dohodovací výbor svůj návrh podal. Budeme tedy nyní hlasovat o tomto návrhu, který nyní poslanec Valko zpřesní. Je to první bod textu zprávy dohodovacího výboru.

Místopředseda SL E. Valko: Písomne je podané takto, ale keď som podával túto správu, tak som ju spresnil: "Sudcovia sú menovaní na dobu troch rokov; až po uplynutí tejto lehoty je možné sudcov menovať bez časového obmedzenia." Toto bol text k bodu 1.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ještě se hlásí poslanec Stome.

Poslanec SN K. Stome: Já se domnívám, že pokud by toto byla jenom úprava v textu a nic víc, tak to neodporuje tomu, co zde bylo řečeno.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nemáte pravdu, pane kolego. Myslím, že plénum vyslovilo souhlas s vaším předchozím výkladem. Čili budeme nyní hlasovat o bodu 1 zprávy 790 § 35 odstavec 1. Písemný text nyní korigoval poslanec Valko jako předseda dohodovacího výboru. Hlásí se poslanec Richter.

Poslanec SL M. Richter: Pak se tedy táži, kdy se bude hlasovat o pozměňujícím návrhu na dobu 7 let v té textové úpravě, kterou navrhl poslanec Malina.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Za předpokladu, že tento návrh dopadne jistým způsobem, který umožní hlasování o dalších pozměňujících návrzích, pokud hlasování je neučiní bezpředmětným. Potom se o nich bude hlasovat.

Protože procedurálních komplikací bylo příliš, čili, aby bylo jasné, budeme hlasovat o tom, kdo souhlasí s tím bodem, to znamená, kdo souhlasí s tím, aby byla v zákoně zavedena tříletá lhůta. Je to jasné? Poslanec Soldát.

Poslanec SL M. Soldát: Nezlobte se na mě, ale já mám pocit, že to děláme pokaždé jinak. Když se dělá dohodovací řízení, tak se brala za základ zpráva dohodovací komise a hlasovalo se o pozměňujících návrzích k této zprávě. Teď to úplně obracíme.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP