Čtvrtek 18. července 1991

Poslanec SN L. Lis: Ani já nechci.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Najskôr musíme organizačne zabezpečiť túto voľbu, ktorá sa, ako voľba predsedu Federálneho zhromaždenia, koná tajným hlasovaním.

Technická poznámka, prosím.

Poslanec SL J. erný: Pane předsedající, dovolte mi vystoupit s technickou poznámkou nebo spíše návrhem.

Teď bude prováděna volba a já se domnívám, že v rámci tohoto zdržení našeho jednání by bylo možné provést i tuto volbu osmého člena kontrolního orgánu FISu. Mám za to, že stačí v podstatě připravit jen urnu pro Sněmovnu lidu a hlasovací lístky pro členy Sněmovny lidu. Vlastně v jednom čase by se celá tato věc odehrála s tím, když navíc - pokud si na to vzpomínám - v usnesení, které v této věci bylo přijato, umožňuje volit předsedu až po zvolení všech členů. Jestli se nepletu.

Myslím, že tato chvíle by byla vhodná k tomu, aby se to zorganizovalo.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: K tomu sa prihlásil pán poslanec Jičínský, aby vysvetlil problém voľby.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Chápu návrh pana poslance jako návrh, který by měl jednání zjednodušit. Ovšem kdybychom na něj přistoupili, tak by se jednání zkomplikovalo, protože volební komise pro volbu generálního inspektora je jiná. Musí být jiná z důvodů, které vám budou podrobněji sděleny. Kromě toho politické grémium doporučuje, aby se volba 8. člena konala v září, aby se znovu uvážilo, zda nemají být navrženi další kandidáti.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Pán poslanec Černý.

Poslanec SL J. erný: Promiňte, ale já se samozřejmě nechám poučit. Já jsem se domníval, že nic nebrání tomu, aby dvě volební komise zasedly vedle sebe. Každá si sledovala svoji volbu. Myslím si, že dokonce ani není problém v kandidátech, protože kandidáti byli navrženi a v podstatě se jedná o dokončení této volby.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem pánovi poslancovi Černému.

Ďalšia technická poznámka - pani poslankyňa Petrová.

Poslankyně SN J. Petrová: Já bych chtěla zpřesnit informaci kolegy Černého. Ta kontrolní komise může volit svého předsedu, i když nemá plný počet členů, tam je možnost počet členů od 6 do 8, takže i když není 8 členů, tak stejně může být předseda.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem, ďalšia technická poznámka.

Poslanec SL B. Hubálek: Já se domnívám, že rozhodnutí politického grémia je v tomto irelevantní, a že by volba měla být dokončena, protože volba nebyla ukončena. Ten proces byl započat a nebyl ukončen.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Teraz robíme voľbu generálneho inšpektora. Tak by sme to nemali prerušovať, ale ukončiť voľbu generálneho inšpektora.

Prosím, o slovo sa hlási poslanec Šimko.

Poslanec SL I. Šimko: Tretie kolo voľby do kontrolného orgánu skončilo tak, že z posledných dvoch kandidátov, ktorí boli na jedno voľné miesto zo Snemovni ľudu - ani jeden nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov. Túto otázku sme diskutovali ďalší deň ráno a potom hlasovali o tom, či usporiadame 4. kolo volieb s týmito dvoma kandidátmi. obidve snemovne vtedy rozhodli, že nie. Z toho dôvodu si myslím, že táto voľba do kontrolného orgánu tým vlastne bola uzatvorená na tejto schôdzi. Na budúcej schôdzi otvoria predsedovia branných a bezpečnostných výborov, resp. len výboru Snemovne ľudu, lehotu na nové podávanie kandidátok a medzitým si snemovňa vyberie vhodného kandidáta.

Myslím, že iný postup nie je prakticky možný. Pokiaľ ide o predsedu, aj toho budú voliť snemovne.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: S technickou poznámkou sa hlási pán poslanec Černý.

Poslanec SL J. Černý: Považuji za nutné konstatovat, že to, co se zde odehrává, je manipulace s programem společného zasedání obou sněmoven. Uvědomte si, že volba nebyla dokončena. Jde tedy o úplnou změnu průběhu volby.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďalej sa hlási pán poslanec Hanák.

Poslanec SL S. Hanák: Vážené Federální shromáždění. Před několika dny jsem od tohoto mikrofonu ráno řekl: Včera, při neúspěšném třetím kole jsem navrhl, aby se pokračovalo kolem čtvrtým. Federální shromáždění o tom nemohlo rozhodnout, protože nebylo dostatečné prezence. Proto nyní ráno opakuji svůj návrh, aby se toto čtvrté kolo uskutečnilo dnes. Panu kolegovi Šimkovi bych chtěl říci, že se o tom nehlasovalo. Federální shromáždění nerozhodlo.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Nemôžeme však o tom rokovať, pretože musíme dokončiť hlasovanie o generálnom inšpektorovi.

Ešte sa s technickou poznámkou hlási pán poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Som toho názoru, že keby sa predseda komisie zvolil z neúplného počtu, tým by sme ukrivdili tomu ôsmemu členovi, pretože ten byľ vylúčený z možnosti stať sa predsedom.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Budeme pokračovať v našom rokovaní. K tejto problematike sa môžeme vrátiť až po zvolení generálneho inšpektora. Ešte sa hlási o slovo pán predseda Snemovne ľudu Battěk.

Předseda SL R. Battěk: Vážené poslankyně, vážení poslanci, mě trochu překáží úpornost, s níž kolegové z lidové strany trvají na okamžité volbě člena. Domnívám se, že to není politicky rozumné chování. Nikdo nebude chtít zabraňovat ukončení..... (Hluk v sále.) Já děkuji za tento projev. Prosil bych vás však, abychom umožnili kladný průběh volby generálního inspektora. Předsednictvo Sněmovny lidu se sejde ke krátké operativní poradě, aby dohodlo, jakým způsobem tento problém vyřešit. Nechápu ale, proč nás mají nutit, abychom o dvou věcech nyní jednali najednou.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Ešte sa hlási pán poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Ešte by som sa chcel v neprítomnosti ospravedlniť pánovi poslancovi Rajničovi, ale pokládol som to za nutné túto háklivú otázku pred hlasovaním vyjasniť.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďalej sa hlási pán poslanec Černý.

Poslanec SL J. Černý: Dovolte mi, abych vyjádřil politování nad postupem, který nutí některé poslance, aby se úporně brali o normální průběh společné schůze sněmoven.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem. Myslím si, že postupujeme podľa programu. Teraz sme prerušili voľbu a diskutujeme k meritu veci. Teraz ide o to, aby sme skončili voľbu generálneho inšpektora. K organizácii tajnej voľby a na zaistenie výsledkov hlasovania sa volí komisia. V Snemovni ľudu je osemčlenná, v Snemovni národov desaťčlenná.

Do komisie pre Snemovňu ľudu boli navrhnutí títo kandidáti: Michal Bláha, Július Bobovnícky, Miroslav Jansta, Aleš Kladivo, Jindřich Konečný, Ladislav Molnár, Vladislav Niedoba, Zuzana Tvrdá.

Do komisie Snemovne národov, do českej časti boli navrhnutí: Jaroslav Cuhra, Josef Mečl, Alena Ovčačíková, Jaromír Patočka, Jan Štern.

Do komisie Snemovne národov v Slovenskej republike boli navrhnutí: Rafael Ambros, Martin Kontra, Víťazoslav Moric, Jozef Olej, Daniel Vincze.

Ako náhradníci pre Snemovňu ľudu boli navrhnutí Vojtěch Deyl a Erich Kříž.

Predpokladám, že navrhnutí poslanci sú prítomní. Pokiaľ viete, že nie sú prítomní, prosím kluby, aby navrhli niekoho iného.

Poslanec SL M. Vrabec: Miesto pána Morica navrhujeme pána Šedoviča.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Budeme hlasovať v Snemovni národov. Kto súhlasí s týmto návrhom na členov komisie, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo!

(90) Deväťdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (2) Dvaja. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (3) Traja. Ďakujem.

Deväťdesiat poslancov súhlasilo, dvaja boli proti, traja sa zdržali hlasovania a traja hlasovanie ignorovali. Snemovňa národov zvolila volebnú komisiu pre Snemovňu národov.

Teraz bude hlasovať Snemovňa ľudu. Kto súhlasí, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo!

(96) Deväťdesiatšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (2) Dvaja. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (4) Štyria. Ďakujem.

Deväťdesiatšesť poslancov súhlasilo, dvaja boli proti, štyria sa zdržali hlasovania a jeden poslanec hlasovanie ignoroval. Aj Snemovňa ľudu zvolila volebnú komisiu.

Schválili sme komisiu pre vykonanie volieb tajným hlasovaním a prosím členov, aby sa ihneď zišli v miestnosti č. 026 v prízemí a zvolili losom zo svojho stredu predsedu a otvorili tajné voľby.

(Poznámka redakce: Usnesení SL č. 286, SN č. 294)

Prosím členov obidvoch snemovní, aby ostali na svojich miestach, aby sme potom mohli pristúpiť k voľbe.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: S technickou poznámkou sa hlási pán poslanec Valko.

Místopředseda SL E. Valko: Prosím členov dohodovacieho výboru, pokiaľ ide o zákon o súdoch a sudcoch, aby po vykonaní voľby sa okamžite zišli v miestnosti č. 026. Zároveň prosím ostatných kolegov, aby nám umožnili prednostne hlasovať, aby sme mohli jednať v dohodovacom konaní. Ďakujem.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Pán poslanec Toman.

Poslanec SN P. Toman: Vážené kolegyně, vážení kolegové, chtěl bych navázat v podstatě na vystoupení, které jsem tady měl jménem vyšetřovací komise l7. listopadu v březnu tohoto roku, když jsme četli jména deseti poslanců. Všichni si vzpomínáte, že ten den nám usnesení Obvodního soudu pro Prahu 7 zakázalo zde vystupovat; a my jsme byli názoru, že usnesení nemělo být vydáno, že je nesprávné a nebylo v souladu s právem. Podali jsme proti tomu odvolání.

Chtěl bych vám oznámit, že jsme včera obdrželi usnesení Městského soudu v Praze, které našemu odvolání plně vyhovělo, dalo nám za pravdu a návrh pana poslance Tomise zamítlo. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Prosím pána poslanca Bobovnického, aby oznámil, kto bol zvolený za predsedu komisie a priebeh voľby.

Poslanec SL J. Bobovnický: Vážené predsedníctvo, kolegovia a kolegyne, oznamujem vám, že voľba generálneho inšpektora v Snemovni ľudu bude prebiehať takto. Všetci ste dostali volebné lístky modrej farby, na ktorých sú štyri mená. Toho, ktorého chcete voliť, necháte čistého a koho odmietate, toho preškrtnete. Môžete odmietnuť všetkých štyroch. Kto tam dopíše ďalšie meno, lístok bude neplatný.

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Ďakujem poslancovi Bobovnickému. Snemovňa ľudu bude voliť v čitárni a Snemovňa národov v miestnosti 026. Ďakujem.

(Jednání přerušeno v 10.42 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 11.02 hodin.)

Předsedající místopředseda FS K. Viktorín: Pokračujeme v rokovaní, hlasy boly zrátané. Prosím predsedov obidvoch komisií, aby prečítali zápisy z volieb. Prosím predsedu komisie Snemovne národov pána poslanca Kontru, aby prečítal výsledok.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP