Úterý 16. července 1991

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Poslanci Roček a Hrivík doporučují toto ustanovení vypustit a zbývající přečíslovat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Paragraf 71 - menovanie sudcov bez odbornej justičnej skúšky. Pán poslanec Roček ho navrhuje vypustiť a ostatné paragrafy prečíslovať. Spravodajcovia nedoporučujú.

(Hlasuje se v 16.15 hodin.) Hlasovať sa bude v Snemovni ľudu. Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, kto súhlasí s návrhom pána poslanca Ročka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (34) Tridsaťštyri - to je málo.

Kto je proti? (8) Osem.

Kto sa zdržal hlasovania? (53) Päťdesiattri, deväť ignorovalo.

Snemovňa národov, poslanci zvolení v Českej republike budú hlasovať. Pýtam sa, kto je za tento návrh poslanca Ročka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (20) Dvadsať.

Kto je proti, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (2) Dvaja.

Kto sa zdržal hlasovania? (20) Dvadsať; ignorovalo dvanásť.

Prejdeme k poslancom Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike. Kto je za návrh pána poslanca Ročka nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (6) Šesť.

Kto je proti? (3) Traja.

Kto sa zdržal hlasovania? (37) Tridsaťsedem, dvanásť ignorovalo. Ďakujem.

Konštatujem, že ani jedna zo snemovní návrh pána poslanca Ročka neakceptovala.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Je zde návrh poslance Černého na úpravu § 71, který ve zpracování ústavně právních výborů a zpravodajské zprávy vyžaduje složení justiční zkoušky, ale umožňuje jmenování soudce s šestiletou právní praxí, který má samozřejmě vysokoškolské právnické vzdělání. Návrh poslance Černého je podrobnější, máte ho před sebou, je na straně 9. Je precizní a můžeme ho doporučit.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Mení sa i názov paragrafu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Ovšem jakýsi druhý odstavec, poslední věta, je nadbytečná, protože zkušební doba po prvním zvolení soudcem by se neuplatnila.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pýtam sa poslanca Černého, či predkladá tento návrh v plnom znení, či ho nechce stiahnuť alebo nechce stiahnuť poslednú vetu. (Poslanec SL J. Černý: Poslední větu stahuji.)

Poslednú vetu sťahuje. Čiže keď budeme hlasovať, budeme hlasovať o znení paragrafu 71, ako ho navrhuje poslanec Jiří Černý. Paragraf bude mať nový titul: "Menovanie sudcov v prechodnom období" a poslednú vetu na strane 10 si z neho škrtnite. Hlasovať budeme o texte bez tejto jednej vety. (Hlasovanie o 16.17 hodin.)

Hlasovať bude Snemovňa ľudu. Kto zo Snemovne ľudu súhlasí s takto upraveným paragrafom 71 podľa návrhu poslanca Černého, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (89) Osemdesiatdeväť súhlasí.

Kto je proti? (0) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (15) Pätnásť sa zdržalo hlasovania, dvaja ignorovali hlasovanie.

Snemovňa národov, poslanci zvolení v Českej republike:

Pýtam sa ich, či súhlasia s návrhom poslanca Černého na zmenu paragrafu 71, nech zdvihnú ruku a stlačia tlačidlo! (2) Dvaja.

Kto sa zdržal hlasovania? (6) Šesť, ignoroval jeden.

Poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike budú teraz hlasovať.

Kto je za návrh poslanca Černého na zmenu § 71, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (47) Ďakujem, štyridsaťsedem poslancov súhlasí.

Kto je proti? (0) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (10) Desať, neignoroval nikto.

Obidve snemovne návrh na zmenu § 71, tak ako ho predložil poslanec Černý, prijali.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Ještě se nám vrací Brno, to znamená § 74 by zněl:

  1. "Tento zákon nabývá účinnosti dnem vyhlášení."
  2. "Ustanovení § 33 odstavec jedna bude provedeno nejpozději do 31.12.1992."


Předsedající předseda SN M. Šútovec: To je posledný z návrhu pani poslankyne Nazari-Buřivalovej, záležitosť, ktorá sa týka Brna. Prosím spravodajcov, aby zdôvodnili, prečo je k tomuto návrhu nutné hlasovanie. Sám som nevedel, že je to nutné.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Při prvním návrhu zde bylo řečeno, že datace musí přejít do konkrétního zákona, takže i když je to nyní staženo, my jsme povinni tam tuto dataci dát.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pani poslankyňa, či chcete alebo nie, musíme o vašom návrhu hlasovať. Takže pristúpime k hlasovaniu.

(Hlasování započato v 16.23 hodin.)

Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, kto súhlasí s predneseným návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (71) Sedemdesiatjedna.

Kto je proti? (0) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (32) Tridsaťdva.

Deväť poslancov hlasovanie ignorovalo.

Hlasovať teraz bude Snemovňa národov poslanci zvolení v Českej republike. Kto súhlasí s pozmeňovacím návrhom pani poslankyne Nazari-Buřivalovej, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (53) Päťdesiattri.

Kto je proti? (0) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (3) Traja.

Traja poslanci hlasovanie ignorovali.

Teraz hlasujú poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Kto je za pozmeňovací návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (47) Štyridsaťsedem.

Kto je proti? (1) Jeden.

Kto sa zdržal hlasovania? (8) Osem.

Dvaja poslanci hlasovanie ignorovali.

Tým sú, myslím, vyčerpané všetky pozmeňovacie a doplňovacie návrhy. Dielčie hlasovanie je ukončené. Teraz budeme hlasovať o návrhu ako celku vládneho návrhu zákona o súdoch a sudcoch v znení návrhu výborom ústavnoprávnych tlač 730 a v znení prijatých pozmeňovacích návrhov, ktoré sme odsúhlasili.

(Hlasování započato v 16.25 hodin.)

Najprv budú hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Pýtam sa ich, či súhlasia s predloženým návrhom zákona tak, ako som ho tu citoval. Ide o zákon o súdoch a sudcoch tlač 678 v znení príslušného uznesenia a ústavnoprávnych výborov a pozmeňovacích návrhov. Kto súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (30) Tridsať.

Kto je proti? (4) Štyria.

Kto sa zdržal hlasovania? (19) Devätnásť.

Desať poslancov hlasovanie ignorovalo.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Kto súhlasí s návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (52) Päťdesiatdva.

Kto je proti? (0) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (4) Štyria.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne ľudu. Kto súhlasí s predloženým návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (96) Deväťdesiatšesť.

Kto je proti? (4) Štyria.

Kto sa zdržal hlasovania? (2) Dvaja.

Pätnásť poslancov hlasovanie ignorovalo.

Konštatujem, že nedošlo k súhlasnému uzneseniu snemovní. Zákon prijatý nebol. Snemovňa ľudu zákon schválila, Snemovňa národov ho neschválila zásluhou poslancov zvolených v Českej republike.

Máme teraz tri možnosti ako naložiť s týmto zákonom v ďalšom kole.

Ešte máme prerokovať zákon a celoštátnom referende, o slovo sa však hlási pán podpredseda Zdeněk Jičínský.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, v této věci bych doporučoval, abychom pověřili dohodovací výbor, který byl zvolen pro projednávání odstranění rozporů mezi usneseními sněmoven, pokud jde o ústavní novelu o soudnictví, aby tento dohodovací výbor byl pověřen touto funkcí, pokud půjde o odstranění tohoto rozporu, který vznikl mezi usneseními sněmoven ve věci normálního zákona o soudech a soudcích. Prosím, aby se o tomto návrhu hlasovalo.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Návrh bol formulovaný jasne. Ešte sa hlási s faktickou poznámkou pán poslanec Houška.

Poslanec SN F. Houška: Já se s ohledem na zaneprázdnění vzdávám funkce v dohodovacím výboru a žádám, aby místo mne byl zvolen doktor Toman.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Áno, beriem to na vedomie. Ešte sa hlási pán poslanec Kessler.

Poslanec SL Z. Kessler: Já si dovolím navrhnout opačný postup, protože jde o nesouhlasné stanovisko Sněmovny národů, tak ať se tato záležitost řeší jinými prostředky ve Sněmovně národů, protože dohodovací řízení... - ať se to rozhodne hlasováním.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Dám hlasovať, ako som to mal pôvodne v úmysle, hlasovať o tom, či sa bude konať dohodovacie riadenie k zákonu o sudcoch a súdoch. Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, či súhlasia s takýmto riešením vzniklej situácie. Pokiaľ súhlasia, nech zdvihnú ruku a stlačia tlačidlo! Hlasujeme o tom, či sa má konať dohodovacie riadenie k práve neuspejúcemu zákonu. (60) Šesťdesiat poslancov súhlasí, to je dostatočný počet. Nebudem zisťovať, koľko je proti a koľko sa zdržalo hlasovania. Pýtam sa - samovoľne to preskakuje - pýtam sa poslancov Snemovne národov, hlasuje sa spoločne, obidve časti Snemovne národov, kto súhlasí s tým, aby sa konalo dohodovacie riadenie k tomuto bodu, ktorý práve neuspel? Ďakujem. (99) Deväťdesiatdeväť za.

Obidve snemovne súhlasia s konaním dohodovacieho riadenia. Teraz vás požiadam o potvrdenie, či dohodovací výbor má pracovať v tom zložení, v akom bol navrhnutý, v akom pracoval v prípade ústavného zákona s tou výnimkou, ktorú tu predniesol pán poslanec Houška, keď za seba navrhoval iného kandidáta - prosím ja som zabudol jeho meno - pána poslanca Tomana. Pýtam sa znovu Snemovne ľudu, kto súhlasí s takýmto zložením komisie ako bolo povedané, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (65) Šesťdesiatpäť súhlasí, to je dostatočný počet.

Pýtam sa Snemovne národov, kto súhlasí s pôvodným zložením komisie s výnimkou, že pána poslanca Houšku nahradí poslanec Toman, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (89) Osemdesiatdeväť je za. Ďakujem. Tým je definitívne problematika inkriminovaného zákona o sudcoch a súdoch absolvovaná. Zákon prejde do ďalšieho kola.

(Poznámka redakce: Usnesení SL č. 287, SN č. 295)

Ďakujem pánu podpredsedovi vlády za trpezlivosť, s ktorou sledoval priebeh rokovania. Ďalšie vedenie schôdze odovzdávam prvému podpredsedovi pánu Zdeňku Jičínskému.

(Řízení schůze převzal první místopředseda FS Z. Jičínský.)

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, včera jsme hovořili o tom, že bude-li třeba, pokračovali bychom v jednání večer, čili dnes bychom jednali do 18 hodin v rámci plenární schůze a od 19 hodin by byly výbory, které měly být dneska odpoledne. (Hlasy z pléna: nesouhlas.)

Vážení kolegové, když to tak neuděláme, tak program do konce týdne nesplníme, tak jak ho máme na programu, jak jsme ho schválili. Prosím o dalším programu budeme rozhodovat až po skončení v 18 hodin. Poslanec Novosád.

Poslanec SL K. Novosád: Pane předsedající, dneska v 18 hodin je domluven, respektive má proběhnout, seminář k občanskému zákoníku.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ten seminář není dneska, byly jen dva k obchodnímu zákoníku a k občanskému zákoníku. K občanskému soudnímu řádu jsme seminář neorganizovali.

Poslanec SL K. Novosád: V 18 hodin na čísle 209 má přednášet docent Cepl k občanskému zákoníku.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme pokračovat; technická, prosím.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP