Úterý 16. července 1991

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Samozrejme, výsledky dohodovacieho výboru by bolo možné komentovať všelijakým spôsobom. Nezdá sa mi úspešná jeho činnosť, keď 4 politické hnutia už po skončení dohodovacieho riadenia sa vyslovia proti výsledkom dohodovacieho riadenia. Takýto výsledok dohodovania nepokladám za veľmi úspešný, ale stalo sa.

Máte k dispozícii rozmnoženinu. Kto má, venujte tomu pozornosť. Hlavne si to porovnajte s ostatnou tlačou, ktorú máte v lavici. Tento elaborát nie je oficiálnou tlačou Federálneho zhromaždenia, avšak zobrazuje stav, v ktorom sa článok 101 ocitol po všetkých prijatých a odmietnutých pozmeňovacích návrhoch, či už boli výsledkom diskusie a podnetmi z diskusie, alebo boli podnetmi z návrhu výborov ústavnoprávnych alebo podnetmi od dohodovacieho výboru.

V tejto chvíli máme obraz o tom, čo článok 101 po eventuálnom schválení bude obsahovať a obnášať.

Keď ste si záležitosť prehliadli a zoznámili sa s ňou, nie je dôvodu, aby sme odkladali hlasovanie. Konštatujem, že obidve snemovne sú uznášaniaschopné. Snemovňa národov je schopná uznášať sa obidvoch častiach.

Vážené Federálne zhromaždenie, budeme hlasovať o vládnom návrhu ústavného zákona, ktorým sa mení a doplňuje ústava Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky v znení neskorších predpisov a v znení, ako je obsiahnuté v tlači 677 v znení návrhov výborov ústavnoprávnych, ako sú obsiahnuté v tlači 729, s pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré už boli schválené, v znení tlače 769, čo je správa spoločného výboru pre dohodovacie riadenia.

Je potrebné, aby sme vedeli, že k zmene ústavy je potrebná podľa článku 41 ústavného zákona o československej federácii súhlas trojpätinovej väčšiny všetkých poslancov Snemovne ľudu, čo je 90 poslancov, ako i súhlas trojpätinovej väčšiny všetkých poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike i zvolených v Slovenskej republike, čo je v každom prípade po 45 poslancoch.

Teraz pristúpime k hlasovaniu o textoch, ktoré som tu citoval. Najprv budú hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Pýtam sa poslancov zvolených v Českej republike, či súhlasia s predloženým návrhom, ako je obsiahnutý v tlači 677, s príslušnými zmenami v tlači 730, 629 a 679. Kto súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (53) Ďakujem. Päťdesiattri.

Kto je proti? (0) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (6) Šesť.

Hlasovať budú poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Pýtam sa ich, či súhlasia s predloženým návrhom? Keď áno, nech zdvihnú ruku a stlačia tlačidlo! (56) Ďakujem. Päťdesiatšesť.

Koľko je proti? (0) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (3) Traja.

V Snemovni národov hlasovanie ignorovali štyria poslanci.

Pokračujeme hlasovaním v Snemovni ľudu. Pýtam sa, kto súhlasí s predloženým návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (108) Ďakujem. Stoosem.

Kto je proti? (0) Nikto nie je proti.

Kto sa zdržal hlasovania? (8) Hlasovania sa zdržalo osem poslancov.

Konštatujem, že po súhlasnom uznesení obidvoch snemovní Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky schválil ústavný zákon, ktorým sa mení a doplňuje Ústava Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, v znení neskorších predpisov.

(Poznámka redakce: Usnesení FS č. 182, SL č. 289, SN č. 297)

Ďakujem pánu podpredsedovi federálnej vlády za výklad, ďakujem za diskusné vystúpenie predsedovi Najvyššieho súdu, ďakujem snemovným spravodajcom a predsedovi spoločného výboru pre dohodovacie riadenie za ich správy.

Vážení kolegovia, týmto našim hlasovaním a predchádzajúcim hlasovaním sme časť problematiky z ústavného zákona presunuli na pôdu zákona o súdoch a sudcoch. Navrhujem, aby sme zahájili hlasovanie. K tomuto vládnemu návrhu zákona, to je tlač 678, návrhu uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov k tlači 730 bolo vznesené mnoho pozmeňovacích návrhov, o ktorých musíme teraz hlasovať. Existuje i pasáž k správe spoločného výboru pre dohodovacie riadenie v tlači 769; je to doporučenie pod bodom b) a to b/1 a b/2, ktoré nám osvetlí ešte raz predseda dohodovacieho výboru pán poslanec Ernest Valko. K tomuto bodu bolo už vznesených v diskusii niekoľko pozmeňovacích návrhov. Po vysvetlení pána poslanca Valku zahájim znovu diskusiu k tejto časti správy dohodovacej komisie, i keď mám názor, že značná časť diskusie už prebehla, ale keď by ešte niekto chcel vystúpiť, bude mu to umožnené.

I o tomto zákone sa bude hlasovať s podmienkou zákazu majorizácie. Prosím poslancov, aby neopúšťali parlament.

Místopředseda SL E. Valko: Vážené Federálne zhromaždenie, vážené dámy, vážení páni, spoločný výbor pre dohodovacie riadenie k vládnemu návrhu zákona o súdoch a sudcoch, tlač 678 a tlač 730 v dôsledku zmien ústavného zákona navrhuje tieto zmeny:

1. V § 33 tlač 678 vypustiť odstavec 1 a zostávajúcu časť odstavca označiť ako bod 1 až 6. To znamená vzhľadom k článku 99 odstavec 1, kde sme prijali, že sídlo Najvyššieho súdu stanoví zákon, doporučujeme, aby sídlo v § 33 odstavec 1, kde je uvedené, že je to Praha, bolo vypustené vzhľadom ku skutočnosti, že zrejme by bolo vhodné, aby zvláštny zákon určil sídlo. Samozrejme, ako som hovoril už dopoludnia, z ústavného článku 141 odstavec 1 je zrejmé, že až po prijatí zvláštneho zákona je sídlom Najvyššieho súdu Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky Praha.

Ako ďalšiu zmenu navrhujeme v § 67 odstavec 1 bod 4 d) (ide o tlač 730) predĺžiť lehotu, v ktorej je možné z dôvodov tam uvedených sudcov odvolať, a to v lehote do 31. 12. 1993, a ďalej pokračovať v znení bodu 4 d). To je výsledok dohodovacieho riadenia. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. To bol komentár k druhej časti správy dohodovacej komisie. Zahajujem diskusiu. Ako som konštatoval, časť predošlej diskusie už bola nasmerovaná tiež k tomuto bodu, napriek tomu sa pýtam, či ešte niekto chce vzniesť nejaké diskusné námety. Hlási sa poslanec Mečl.

Poslanec SN J. Mečl: Mám pocit, že zpráva společného výboru pro dohodovací řízení tvoří jeden celek, takže je zapotřebí asi posuzovat návrhy v bodě b) svým způsobem vyplývající z návrhu dohodovacího výboru v části a), to znamená asi bod b/2 je svým způsobem irelevantní, protože se vázal na akceptaci bodu a/3. To znamená, my budeme muset nyní v zákoně o soudech a soudcích řešit celou tu otázku znova, protože se ji nepodařilo vyřešit ústavním zákonem. To znamená jak tady tu zvláštní lhůtu do roku 1993, tak vůbec celou záležitost jmenování, stanovování soudců na dobu, která bude stanovena v tomto zákoně, který dnes projednáváme.

Proto si myslím, že je zapotřebí nejprve vyřešit - až přijdeme k těm ustanovením - lhůtu, po kterou budou soudci působit, protože původně byla navrhována doba bez omezení, a pak je možné řešit tuto záležitost, kterou jsme navrhli v dohodovacím řízení, protože asi tato lhůta by vypadala jinak, pokud by eventuelně ve sněmovnách bylo akceptováno jiné řešení, po jakou dobu soudce má působit. To znamená, pokud by měl působit, tak jak někteří kolegové navrhovali, po prvním jmenování 5 let nebo 7 let a pak teprve na dobu neomezenou, tak asi není možné do těch pěti let, například do prvního jmenování, zařadit ještě další omezení do roku 1993.

To znamená závěr mé poznámky je v tom, že asi tento závěr b/2 je za této situace nevýznamný, nemá smysl se s ním asi nějak zvlášť zabývat, pokud se nevyřeší zásadní otázka, na jakou dobu bude soudce ustanovován.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: K tomuto bodu sa vzťahuje pozmeňovací návrh poslanca Bendu, avšak teraz je daný procedurálny rámec, v ktorom je možno vzniesť pozmeňovacie návrhy k tejto téme, ktoré sme vypustili z ústavného zákona. Pýtam sa, či niekto chce takéto pozmeňovacie návrhy vzniesť. Pán poslanec Černý a pán poslanec Toman.

Poslanec SL J. Černý: Já jsem v rozpravě k návrhu zákona přednesl pozměňovací návrh k § 33, kde jsem navrhl, aby první jmenování bylo dočasné a to na dobu tří let, ještě s dalším textem. Paní poslankyně Petrová přednesla obdobný návrh, kde navrhovala dobu pěti let. Po dohodě nás obou tyto návrhy spojujeme, to znamená, že navrhuji, aby byl zachován text mého návrhu a pouze se mění mnou navrhovaná doba tří let na dobu pěti let tak, jak navrhovala kolegyně Petrová s tím, že navrhuji, aby o tomto návrhu bylo hlasováno společně.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Znamená to teda, že necháme hlasovať o návrhu, ktorý je uplatnený na strane 6 súboru pozmeňovacích návrhov, kde navrhujeme § 35 odstavec 1 upraviť takto: "Sudcovia sú menovaní bez časového obmedzenia s výnimkou prvého menovania sudcu do funkcie po zložení justičnej skúšky." V tomto prípade navrhujete, aby funkčné obdobie sudcov bolo nie trojročné, ale päťročné a započítava sa do neho skutočne len doba výkonu funkcie. Je to tak pán poslanec? Toto navrhujete na hlasovanie? (Poslanec SL J. Černý: Ano.)

Pýtam sa kolegyne Petrovej, či súhlasí s tým, aby sa jej návrh vypustil, aby sa o ňom nehlasovalo? Áno, kolegyne Petrová súhlasí.

Pýtam sa teraz spravodajcov, či máme nechať teraz hlasovať o pozmeňujúcom návrhu pána poslanca Bendu, ktorý odznel v diskusii. Prosím poslanca Bendu... Pán poslanec Toman, prosím, ujmite sa slova.

Poslanec SN P. Toman: Vážené poslankyně, vážení poslanci, vzhledem k dosavadnímu jednání a vzhledem k úpravě, kterou jsme před malou chvílí přijali v naší ústavě, se klub Občanské demokratické strany připojuje k návrhu pana poslance Černého, ke změně, jak jej přednesl. Zopakuji jej: "Soudci jsou jmenováni bez časového omezení, s výjimkou prvého jmenování soudce do funkce po složení justiční zkoušky. V tomto případě je funkční období soudce 5 let a započítává se do něj pouze doba skutečného výkonu funkce." To je návrh na změnu § 35 odstavec jedna.

Vzhledem k dalším jednáním spojeným s touto otázkou navrhujeme změnu v § 69 (tisk 678). Paragraf se jmenuje Úprava poměru soudců ustanovených podle dosavadních předpisů. Původně tam byly dvě varianty. Zákon akceptoval variantu jedna. My nyní navrhujeme původní variantu č. 2. Paragraf 69 by tedy zněl: "Soudci z povolání ustanovení do funkce podle dosavadních předpisů po 1. lednu 1990 se dnem účinnosti tohoto zákona považují za soudce ustanovené podle tohoto zákona."

Odstavec dvě by zněl: "Soudci z povolání ustanovení do funkce podle dosavadních předpisů před 1. lednem 1990, jakož i soudci, jejichž funkce vznikla podle § 67 musí být ve lhůtě šesti měsíců ode dne účinnosti tohoto zákona ustanoveni do funkce podle tohoto zákona. Jinak jejich funkce zaniká. Ustanovení § 51 odstavec jedna se použije přiměřeně. U soudců z povolání, kteří byli ustanoveni do funkce podle dosavadních předpisů bez odborné justiční zkoušky...". Ne, ta poslední věta by tam již být neměla, tam požadujeme složení justiční zkoušky.

Odstavec 3: "Soudcům z povolání ustanoveným do funkce podle dosavadních předpisů před 1. lednem 1990 neskončí funkční období před uplynutím šesti měsíců ode dne účinnosti tohoto zákona."

Odstavec 4: "Ustanovení § 41 odstavec 1 se nepoužije." Já jsem to musel přečíst celé. Smyslem této úpravy je, aby všichni soudci, kteří v současné době vykonávají praxi, byli do funkce ustanoveni podle tohoto zákona, který v současné době přijímáme. To znamená, aby mladí soudci nebo noví soudci ustanovení po 1. lednu 1990, to znamená po revoluci, byli ustanoveni zákonem, ale ti soudci, kteří byli ustanoveni před 1. lednem 1990, to znamená ti starší, ti dosavadní, by byli opět jmenováni předsednictvem České a Slovenské národní rady. Byli by jmenováni podle úpravy - my navrhujeme podle úpravy pana poslance Černého - na zkušební dobu 5 let, aby nebyl rozdíl mezi jedněmi, případně druhými.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Text pozmeňovacieho návrhu dajte prosím spravodajcom. V súvislosti s touto problematikou existuje ešte návrh pána poslanca Stomeho. Opýtam sa pána poslanca Stomeho či svoj návrh sťahuje alebo ponecháva?

Poslanec SN K. Stome: Pane předsedo, když dovolíte, já bych využil chronologického postupu a vyjádřil bych se potom aktuálně.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Prosím, takže sa vás ani nebudem pýtať na váš pozmeňujúci návrh k § 69. Do diskusie sa ešte hlási pani poslankyňa Nazari-Buřivalová.

Poslankyně SL M. Nazari-Buřivalová: Vážené předsednictvo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovoluji se připojit k pozměňujícímu návrhu, který je v tisku 730 jako bod 31, to znamená v § 33 odstavec 1 se slovo "Praha" nahrazuje slovem "Brno". V této souvislosti v mém pozměňujícím návrhu doporučuji vynechání bodu 1 v tisku 769, který hovoří o tom, že v § 33 se v tisku 678 vypouští odstavec 1 a zbývající odstavce se označují jinak. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlási sa ešte niekto do diskusie? Nie je tomu tak, preto uzatváram diskusiu. Teraz prosím spravodajcov, aby sa ujali slova a aby zhodnotili pozmeňujúce návrhy. Pristúpime teda k aktu hlasovania.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Domnívám se, že bychom měli postupovat podle materiálů, které jste dostali všichni do lavic. Seznam pozměňovacích návrhů k zákonu začíná na straně číslo 2.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán spravodajca, toto však boli pozmeňujúce návrhy k predchádzajúcemu zákonu. Začíname stranou tri § 4 - pozmeňovacím návrhom poslanca Molnára.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Ano, poslanec Molnár navrhl k § 4 doplnit druhý odstavec ve znění: "Věc přidělená soudci nesmí mu být odňata bez právního důvodu." My nedoporučujeme tento návrh vzhledem k tomu, ze podle zásady č. 14 7. kongresu OSN ze září 1985 o postavení soudců v Miláně jde o interní záležitost každého soudu, jeho rozvrhu práce, komu kterou věc k vyřízení přidělí.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Vec je teda jasná. Budeme hlasovať o zmene v § 4 odstavec 4, ktorý by mal znieť: "Vec pridelená sudcovi nesmie mu byť odňatá bez právneho dôvodu."

Spravodajca zo Snemovne ľudu nedoporučuje schválenie tohoto návrhu. Obávam sa však, že nemáme dostatočný počet poslancov. V poriadku. Upozorňujem, že pri hlasovaní o tomto zákone, ako i pri hlasovaní o pozmeňovacích návrhoch platí zákaz majorizácie podľa článku 42 odsek 2 písmeno j) ústavného zákona o federácii. Neide len o sústave súdov a ich organizácií, ale i ustanovovanie sudcov a prísediacich a ďalšie otázky, ktoré sa týkajú problematiky pracovnoprávnej.

Hlasovať začneme v Snemovni ľudu. Predmet hlasovania je jasný, ide o doplnenie § 4 - odsek 4 - je to návrh poslanca Molnára. Spravodajca nedoporučuje. Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, či súhlasia s doplňujúcim návrhom pána poslanca Molnára. Prosím, kto súhlasí, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (18) Osemnásť.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP