Pondělí 15. července 1991

Pan poslanec Čičmanec si přeje ještě technickou poznámku.

Poslanec SL P. Čičmanec: Vážené Federálne zhromaždenie, myslím, že ešte by bolo potrebné, aby spravodajcovia vysvetlili, či ten jeden rok bude môcť byť opakovane alebo to bude jediný rok. V doterajšej dikcii sme rozumeli, že to bude môcť byť opakovane. Myslím, že to je treba vyjasniť i pre nasledujúce užívanie tohoto zákona.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji, myslím, že je to správná připomínka.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně M. Nazari-Buřivalová: Samozřejmě, že se míní opakovaně, protože to je to, co fungovalo velmi dobře, že na dobu určitou, na dobu nejvýše jednoho roku a pak se zaměstnavatel znovu dohodl na pracovním poměru a nebo nedohodl.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové, přistoupíme k hlasování. Je to procedurální problém. Byl zde návrh pana poslance Prokopa jako předsedy dohadovacího výboru, aby se hlasovalo odděleně o § 98 a potom o ostatní části té novely zákona, kterou jsme tu projednávali. Neslyšel jsem žádnou - řekl bych - spontánní reakci z pléna, která by naznačovala, že s tímto postupem je nesouhlas. Ale pro jistotu dám o tom hlasovat. (14.05 hodin.)

Kdo je pro tento postup ve Sněmovně lidu, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko: (89) Osmdesát devět. Děkuji.

Osmdesát devět poslanců bylo pro; většina ve Sněmovně lidu byla pro tento postup.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Kdo z nich je pro tento procedurální postup, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (108) Děkuji. Jedno sto osm.

I Sněmovna národů s tímto postupem souhlasí.

Budeme tedy nejprve jednat o § 98, k němuž byl vznesen pozměňovací návrh poslance Senjuka. Podle mého soudu nejprve musíme hlasovat o tomto pozměňujícím návrhu. Prosím paní zpravodajkyni, kdyby ještě tento pozměňující návrh přečetla, abychom všichni věděli, o čem hlasujeme. Prosím pana poslance Senjuka, aby sledoval, zda jeho návrh byl správně reprodukován.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně M. Nazari-Buřivalová: Pan poslanec Senjuk doporučuje z předloženého tisku 762 z odst. 2 vynechat počátek tohoto odstavce, kde se dává zmocnění vládám a navrhuje, aby tento odstavec začal až ve čtvrtém řádku slovy: "Starobní důchod nebo jeho část po dobu dalšího zaměstnání po vzniku nároku na tento důchod se vyplácí občanům, kteří vykonávají zaměstnání sjednané na dobu určitou nejvýše však na jeden rok.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Je návrh jasný? Hlasují tedy poslanci Sněmovny lidu. Je to pozměňovací návrh k odst. 2 k § 98 ve znění tisku, který předložil dohadovací výbor. (13.07 hodin.)

Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko. (71) Děkuji. Sedmdesát jedna.

Kdo je proti? (2) Dva. Děkuji.

Zdržel se hlasování? (34) Třicet čtyři.

Sedmdesát jedna poslanců bylo pro, dva poslanci byli proti, třicet čtyři poslanců se zdrželo hlasování, dva poslanci nehlasovali. Sněmovna lidu návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko. (44) Děkuji. Čtyřicet čtyři.

Kdo je proti? (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (21) Dvacet jedna. Děkuji.

Čtyřicet čtyři poslanců hlasovalo pro, proti nebyl nikdo, dvacet jeden poslanec se zdržel hlasování, nikdo hlasování neignoroval.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice.

Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (37) Děkuji. Třicet sedm.

Kdo je proti? (0) Nikdo.

Kdo se zdržel hlasování? (19) Devatenáct.

Dva poslanci nehlasovali.

Sněmovna národů návrh nepřijala, protože nebylo souhlasné usnesení obou sněmoven. Pozměňující návrh proto přijat nebyl.

Vážení kolegové, je zde ještě jeden procedurální problém. Osobně si myslím, že o něm můžeme rozhodnout jedním hlasováním. Jde o to, přijmeme-li § 98 v navrženém znění, je jasné, že bude součástí novely zákona, který projednáváme. Rozhodneme-li se, že tento § nepřijmeme ve znění, které podal dohadovací výbor, podle mého soudu je tím také řečeno, že nejsme pro to, aby § 98 byl v původním znění v návrhu zákona, protože to byl důvod, pro který jsme se rozhodli pro oddělené hlasování.

Ale paní poslankyně s tím nesouhlasí, proto prosím, aby k tomu zaujala stanovisko.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně M. Nazari-Buřivalová: Já bych si dovolila to upřesnit. Ve zprávě tisku 762 máte na první straně doporučení, kde v bodu 1 se říká "vypustit v § 98 odstavec 2...", a to je ten odstavec 2 původního tisku 640, který hovořil o věkové hranici pro ženy a muže. Čili to je první bod tohoto usnesení. A samozřejmě můžeme hlasovat odděleně o vypuštění tohoto odstavce 2 původního tisku 640 a nebo můžeme spojit hlasování, pokud se ztotožníte s předlohou tisku 762 tak, jak vám to dohadovací komise předkládá - s vypuštěním odstavce 2.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím paní poslankyně, navrhněte způsob hlasování, aby to bylo přesné.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně M. Nazari-Buřivalová: Já bych si dovolila navrhnout nechat hlasovat o vypuštění odstavce 2 původního tisku 640.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Nebylo by správnější hlasovat nyní o novém znění § 98? Když bychom hlasovali o návrhu dohadovacího výboru o novém znění § 98 a přijali toto znění, tak tím samozřejmě § 98 odstavec 2 v původním znění vypadává.

Ještě se chce k tomu vyjádřit poslanec Prokop.

Poslanec SN M. Prokop: Já bych se pokusil to vysvětlit. Odstavec 2 hovoří o věkové kategorii důchodců mezi 60 až 65 rokem, pro který se vlastně souběh navrhuje nepřipustit, eventuálně regulovat. Čili, když bychom vypustili tento odstavec, v podstatě bychom se dostali do situace, kdy důchodce považujeme za rovnocenné od momentu, kdy mají nárok na důchod, tzn. od 60 let u mužů a adekvátně u žen v 57 letech. A nerozlišujeme na kategorii těch, u kterých souběh nepovolujeme, to je to pětileté období a kategorii těch, kteří jsou již starší a u kterých je souběh již povolen. Vlastně bychom vypuštěním tohoto odstavce zrovnoprávnili všechny důchodce, kteří mají nárok na důchod bez ohledu na výši jejich věku. Čili když bychom nejprve tento odstavec vypustili, tak docílíme toho, že všichni ti důchodci mají stejnou startovní čáru, zatímco ten druhý návrh to již předpokládá. A já připouštím, že náš původní návrh, který ve zprávě je, nepočítal se samostatným hlasováním o § 98. V tomto případě bychom tedy možná mohli pouze hlasovat o znění nově navrhovaném.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlásí se poslanec Magyar.

Poslanec SL F. Magyar: Ja som osobne nenašiel účasť pre vyššiu vekovú kategóriu, kde sa súbeh pripúšťa. Ja tu čítam doslovne, že "starobný dôchodok sa nevypláca bez vekového obmedzenia".

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Maštálka: To cituje ten tisk 762, ale jedná se o vypuštění odstavce 2 z tisku 640 původního vládního návrhu. Tam ta věková limitace je. Problém je v tom, zda budeme hlasovat rovnou o usnesení dohadovacího výboru, resp. o znění § 98 i s tím vypuštěním odstavce 2, nebo jestli zvlášť vypustíme odstavec 2 z tisku 640. Je to poněkud komplikované a vyžaduje to pozornost.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Paní poslankyně Nazari-Buřivalová.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně M. Nazari-Buřivalová: Vážení kolegové, doporučovala bych vám hlasovat o nové předloze tak, jak vám byla dána v tisku 762 - o celém § 98 tak, jak ho dohadovací komise již předložila.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: A jen pro ujasnění, pokud by tento návrh neprošel, museli bychom zřejmě hlasovat ještě odděleně o § 98 tak, jak je obsažen ve zprávě dohadovacího výboru. (Hlasování započato ve 14.18 hodin.)

Hlasovat budou nejprve poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro znění tisku obsaženého ve zprávě dohadovacího výboru, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (61) Šedesát jedna. Děkuji.

Kdo je proti? (22) Dvacet dva.

Kdo se zdržel hlasování? (29) Dvacet devět.

Hlasovali všichni poslanci. Sněmovna lidu tento návrh přijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku! (Hlasuje se.) (43) Čtyřicet tři. Děkuji.

Kdo je proti? (16) Šestnáct.

Kdo se zdržel hlasování? (8) Osm.

Hlasovali všichni poslanci.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) Třicet čtyři.

Kdo je proti? (17) Sedmnáct.

Kdo se zdržel hlasování? (10) Deset.

Návrh nebyl přijat.

Vzhledem k tomu, že nedošlo k shodnému usnesení obou sněmoven, návrh přijat nebyl, čili § 98 v novém znění schválen nebyl.

Nyní budeme hlasovat o návrhu zákona ve znění pozměňovacích návrhů, zpravodajské zprávy - bez § 98. Říkám to dobře? (Ano.) Je to jasné. S technickou poznámkou se hlásí poslanec Rašev.

Poslanec SN P. Rašev: Pán predsedajúci, nehnevajte sa, ale domnievam sa, že keď sme neschválili nové znenie § 98, je predovšetkým potrebné hlasovať o vypustení odstavca 2 v starom § 98.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím zpravodaje, aby k tomu zaujali stanovisko.

Společná zpravodajka výborů SL poslankyně M. Nazari-Buřivalová: Budeme-li vycházet z toho, že zůstává v platnosti § 98 zákona č. 100, pak není možné hlasovat o odst. 2., protože odstavec 2 byl v novém § 98 v tisku 640.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Maštálka: S tímto se ztotožňuji. Myslím si, neschválili-li jsme nové znění § 98, zůstává v platnosti zákon č. 100, resp. § 98 ze zákona 100. Tento paragraf má dva odstavce, ale zcela jiného znění.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ale teď jsem vašemu výkladu nerozuměl. Prosím ještě poslance Prokopa.

Poslanec SN M. Prokop: V podstatě smyslem celého hlasování bylo, že neprojde-li § 98 v navrhovaném znění, vypouští se novela § 98 z celé novely. To znamená, že bude platit status quo - současné znění § 98, jak platí dodnes. Nemá smysl hlasovat nyní o vypuštění odst. 2, protože jsme odmítli znění § 98 a v tuto chvíli jeho znění bylo ve znění návrhu dohadovacího výboru, nikoliv ve znění původního vládního návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat o znění vládního návrhu novely zákona ve znění tisku 640, zpravodajské zprávy a pozměňujícího návrhu poslance Novosáda, který jsme přijali na minulé schůzi bez § 98. Paragraf 98 zůstává v původním znění platného zákona. To jsme rozhodli tím, že jsme se vyslovili pro oddělené hlasování. Nový návrh § 98 jsme nepřijali. Nyní budeme hlasovat o vládním tisku 640 plus další návrhy k tomu, ale bez § 98. (14.28 hodin.)

Hlasují nejprve poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (108) Sto osm.

Kdo je proti? (1) Jeden. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (9) Děkuji. Devět.

Sto osm poslanců hlasovalo pro, jeden proti, devět poslanců se zdrželo hlasování, jeden nehlasoval. Sněmovna lidu návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení v České republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (64) Šedesát čtyři. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (1) Děkuji. Jeden.

Šedesát čtyři poslanci byli pro, proti nikdo, jeden poslanec se zdržel.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) Děkuji. (57) Padesát sedm.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (4) Čtyři. Děkuji.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP