Pátek 12. července 1991

V prvom rade by som chcel pánu ministrovi poďakovať za jasnú odpoveď i opatrenia, ktoré v tak krátkej dobe od svojho nástupu na post ministra urobil, vrátane kádrových zmien, ktoré boli nutné.

Nedá sa však, aby som sa pri tejto príležitosti nezmienil o tom, čo robí vrásky na čele nielen mne, ale i tým, ktorý to myslia s očistením spojov úprimne. Rozhodnutie Slovenskej národnej rady o zriadení ministerstva dopravy a spojov v tomto období podľa môjho názoru spôsobí spomalenie, ba v mnohých prípadoch zamedzí i úplne previesť tieto kádrové zmeny a vyčistiť rezort od pracovníkov a spolupracovníkov ŠtB.

Preto by som vás prosil, pán minister, aby ste vyvinuli maximálnu snahu cestou všetkých troch premierov vlád, aby táto vaša snaha uvedená v odpovedi na interpeláciu, sa mohla realizovať. K tejto pomoci sa my, poslanci, autori interpelácie, hlásime. Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

(Řízení schůze převzal předseda SN M. Šútovec.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: To bol pán poslanec Ing. Kováč. Pán minister Ehrenberger chce odpovedať na túto interpeláciu hneď.

Ministr spojů ČSFR E. Ehrenberger: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, považujem za veľmi dôležitú skutočnosť, že táto interpelácia sa objavila a že tento problém sa dostal na pôdu Federálneho zhromaždenia. Skutočne sa jedná o porušenie ústavného zákona č. 20 písm. c), kedy zakladateľské kompetencie sa dostali do republík prakticky pre riadenie všetkých štátnych podnikov spojov a nemôže byť tým pádom naplnený tento bod e), jeho výklad, to znamená, že federálne ministerstvo spojov nemôže organizovať a riadiť v tom stave telekomunikácie. 23 rokov platila presne nezmenená táto dikcia a novelou ústavného zákona sa vlastne nezmenila. Na základe toho výkladu 23 rokov federálne ministerstvo spojov organizovalo a riadilo sústavu telekomunikácií, ale i pôšt. Táto dikcia bola zmenená, čiže sa zmieňuje len o telekomunikáciách.

Na základe toho, pribudnutím zákonného štátneho podniku v zmysle § 4, kde sa hovorí, že riadi zakladateľ, vykonávalo zakladateľskú kompetenciu federálne ministerstvo spojov pre spojové organizácie, pre štátne podniky. Stavom, ktorý vznikol podpisom delimitačných protokolov, si prisvojili vlastne republiky zakladateľské kompetencie v spojoch a na základe toho začala situácia byť neúnosná, jednotlivé štátne podniky prestali rešpektovať federálne ministerstvo spojov a celá situácia je v tom závažná, že vlastne určitým rozpadom hospodárskej správy, tým, že boli delimitované funkčné miesta do ministerstiev hospodárstva republík a tieto nie sú fyzicky konštituované, stalo sa, že tieto štátne podniky nemá fyzicky reálne kto riadiť, nie sú na to určené ani pôsobnosti a tieto štátne podniky majú istotu, že nikto ich nebude reorganizovať. Totiž zakladateľ v zmysle zákona o štátnom podniku môže organizáciu založiť, môže ju zrušiť, môže ju rozlúčiť, zlúčiť, má na to kompetencie. Tým pádom je istota, že dlhšiu dobu, pokiaľ by sa stabilizovala táto situácia v týchto ministerstvách, tak by sa vylúčila akákoľvek zmena v týchto štátnych podnikoch. Aby to zrejme nebolo tak jednoduché, pribudlo k tomu konštituovanie ministerstva dopravy a spojov na Slovensku.

Všetci si vieme dosť dobre predstaviť, že pôsobnosť a pôsobenie takého ministerstva nebude zo dňa na deň a či už tvorba samotného aparátu a ďalšie režijné činnosti, ktoré s takýmto ministerstvom súvisia, než sa ustáli, tak to môže trvať pol roka, môže to potrvať rok. Pokiaľ by tento stav ďalej zotrvával, za tú dobu je istota, že vlastne zakladateľsky nebude nikto pôsobiť.

Môže to skutočne znamenať dôsledok, že tušíme alebo evidentne vieme, že v spojoch sú bývalé štruktúry, že tam boli prevedené len kozmetické úpravy v reorganizácii, ktoré sa týkali radových pracovníkov. Bolo tam veľmi mnoho pracovníkov Štátnej bezpečnosti. Títo ľudia sú tam i teraz a nie je dôvod, aby sa mohli z týchto organizácií dostať von. Zároveň nie je dôvod, aby niekto menil riadiace aparáty, pokiaľ nie je zakladateľ.

Predvolebná i samotná volebná kampaň, ktorá zaťaží spoje komunikáciami a ťažko sa zabráni, aby spoje určitým spôsobom neboli zneužívané, aby nemohli ovplyvniť výsledky volieb. Musel som toto povedať, aby som reagoval na interpeláciu, i keď bola adresovaná na premiéra. Odpovie sa v ústavnej lehote. Je veľmi dobré, že sa interpelácia objavila. Ďakujem. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Nebola to odpoveď opytovaného, ale bola to odpoveď. Je možno k nej zahájiť diskusiu. Praje si niekto vystúpiť? Nie je tomu tak. Prosím pána poslanca Konečného.

Poslanec SL J. Konečný: Vážený pane předsedající, paní kolegyně, páni kolegové, chtěl bych říci, že má interpelace k vládě je formou určitého zamyšlení. Mluvím o pohraničí. Nemyslím tím jen určitý region, ale myslím celou oblast v celém státě. Problematika pohraničí má obdobnou podobu v Čechách, na Moravě a na Slovensku, každý region má ještě specifické problémy. Obě vlády se problémem pohraničí zabývají, viz. usnesení vlády č. 2/1991. Ovšem i tento zákon vymezuje určité oblasti a metodika pomoci zůstává prakticky stejná, viz. usnesení 84/86. Pomoc až na malé výjimky je poskytována plošně. Vzhledem k prostupnosti státních hranic a vzhledem k ekonomickému rozvoji, který povede k odlivu obyvatel z velkých mést, jeví se jako účelné přehodnotit vládní politiku vůči pohraničním oblastem a jejich rozvoji. Odpadá specifikum západní hranice. Chtěl bych upozornit na to, čeho je si snad téměř každý občan vědom. Více než čtyřicet let se v pohraničí žilo tvrdě, v drsných podmínkách, pro některé to bylo druhem vyhnanství. Nežije se zde důstojně. Dnešní podmínky se zhoršily. Životní podmínky obyvatel v pohraničí jsou ztížené tím, že většina okresů leží ve vyšší nadmořské výšce, v drsných klimatických podmínkách, delší zima vyžaduje i větší náklady na otop. Pro řadu občanů v této oblasti se tento stav stává kritickým. Vláda by měla respektovat rozdílnost klimatických podmínek a přijmout rozdílné tarify na cenu otopu. Vždycky byla velkým problémem občanská vybavenost. V současné době se jeví jako problematická oblast v zásobování potravinami. Spotřební družstvo Jednota uvažuje o zrušení pojízdných prodejen, které jsou nerentabilní. Tyto prodejny zásobovaly velkou část pohraničí. Soukromníci o tyto prodejny nemají zájem.

Je zde další problém, který se zásobováním potravin včetně zeleniny souvisí. Toto zásobování bylo vždycky problematické, ale v současné době se tento problém zhoršil. Řada potravin a zeleniny je podstatné dražší. Volná tvorba cen a skutečnost, že je zde malá obchodní síť a téměř žádná konkurence dovoluje soukromým podnikavcům myslet více na svou kapsu, než na zájem zákazníků.

Nesmíme zapomenout, že v této oblasti žije řada starých lidí, zdravotně postižených, lidí, kteří zde pracují a nemají možnost jezdit 20 - 30 kilometrů jenom proto, aby nakoupili levněji. Tato situace je povážlivá a vláda by se měla zamyslet, jak tyto problémy řešit. Chápu, že časem dojde k řešení, nemyslím tím jenom tržní mechanismus. V tomto případě racionální ještě není reálné. V řadě pohraničních oblastí roste nezaměstnanost. Zde je třeba konstatovat, že mnohdy záleží také na okresních úřadech práce. Chybou však je, že řídící střediska jsou většinou mimo tuto oblast a tito lidé, kteří žijí pohodlněji ve městech ztrácejí mnohdy zájem o život spoluobčanů v oblastech, ve kterých nežijí.

Myslím, že jeden ze stěžejních problémů je, že se problém pohraničí řeší mimo pohraničí. To vše, o čem nyní hovořím, se týká celého pohraničí, ať už v Čechách, na Moravě nebo na Slovensku. Připočítejme k tomu ještě nekvalitně vybavená zdravotnická zařízení, jejích vzdálenost, problematiku sítě škol, zdravotní stav obyvatel, nepříznivý vliv exhalací, například celé Krušnohoří, nejen zejména severočeský region, ale také Karlovarsko, Sokolovsko, Chebsko.

Nastíněná problematika pohraničních okresů se koncentruje v úzké vzdáleností 20 - 30 kilometrů od hraníc, kde došlo v uplynulém období i k likvidací řady sídel. Došlo k úplnému zničení 1 200 - 1 300 osad, vesnic, obcí. Je třeba zvelebit tuto zdevastovanou pohraniční oblast.

Dosud jsem hovořil o celkovém obrazu pohraničí. Hustota obyvatel v pohraničí se pohybuje 105 obyvatel na jeden kilometr čtvereční. V roce 1930 činila 127 obyvatel na jeden kilometr čtvereční, průměr v České republice je 131 osob. V západních a jihozápadních Čechách se od poloviny šedesátých let zhoršil demografický vývoj, dochází k poklesu počtu narozených dětí, roste úmrtnost. Ve všech třiceti pohraničních okresech České republiky se snížil ukazatel počtu živě narozených dětí v přepočtu na tisíc obyvatel, ve dvaceti třech okresech vzrostl počet zemřelých. Přes pokles kojenecké a novorozenecké úmrtnosti, je ukazatel stále vysoký zejména v jihočeských okresech, dále na Teplicku a Děčínsku. Roste i ukazatel rozvodovosti. Vysoký počet rozvodů vykazují v okresech Cheb 53,7 %, Karlovy Vary 51 %, Chomutov 49,6 %. To vše souvisí se špatnými životními podmínkami, s problémy, ve kterých lidé v těchto oblastech žijí. Kromě tohoto obecného trendu jsou navíc jevy, které v každém okrese působí jinak. V rozdílností z různých částí okresů uvedu některá fakta. Například Klatovsko, kde je značná nadmořská výška, roční průměr srážek 580 - 1 500 mm, pohraniční sídla jsou značně od sebe vzdálena, není zde železniční doprava, v obchodě monopol družstva Jednota, životní náklady zvyšuje doprava do zaměstnání, škol a zdravotnických zařízení. Na Domažlicku nejsou pracovní příležitosti v průmyslu a službách, obdobně jako v dalších pohraničních oblastech družstvo Jednota ruší pojízdné prodejny, které zásobování využívá, a přitom soukromý sektor o tuto oblast nemá zájem. Dostupnost zdravotnických služeb je omezená. Zvláštní kapitolou je Chebsko, Sokolovsko, Karlovarsko, Chomutovsko, Mostecko, Ústecko a Teplicko. Jsou zde drsné klimatické podmínky. Na Ašsku, a nejen tam, se roční teplota pohybuje 4,5 - 7° C. Dovedete si představit náklady na topení. Dováží se více druhů zeleniny, pochopitelně dráže a dnes ani běžné potraviny nejsou levnější. O exhalacích a úmrtnosti se už toho namluvilo tolik, že se mi to ani nechce opakovat. Zkrátka neuvěřitelné tvrdé podmínky.

Dále jižní Čechy, například Českokrumlovsko, kde pohraniční obce leží v nadmořské výšce 600 - 850 m nad mořem, opět stejné problémy. Jindřicho- hradecko totéž, východní Čechy, severní Morava, jižní Morava. Například Břeclavsko má svou kuriozitu, má velké problémy v nezaměstnanosti. Hlavní problémy obcí kolem hranic jsou nedostatečná vybavenost vodovody, kanalizací, komunikacemi, státní sítí obchodu a služeb. Zdravotnictví má staré objekty sto až tři sta let. Na severní Moravě jsou velké problémy hlavně v oblasti hranice se Slovenskem a pochopitelně i slovenská část v této oblasti.

Těchto problémů je mnoho a mnoho, upozornil jsem na některé problémy mezi mnohými. Dostáváme se k meritu věci. Jak tyto problémy řešit? Tuto otázku jsem pokládal řadě lidí a dostával jsem na ně různé odpovědi.

Je tedy třeba v prvé řadě provést důkladnou ekonomickou a demografickou analýzu všech pohraničních oblastí České republiky a Slovenské republiky. Tuto analýzu je třeba učinit podle stanovených hledisek, v okruhu, odděleně. Jako přiklad lze uvést: první okruh - uspokojování potřeb bydlení v množství a kvalitě, to znamená dotační podpora výstavby a regulace nájemného. Druhý okruh - ekonomické aktivity v území a trend jejich vývoje opět otázka dotací, úvěry, regionální fondy, daňová opatření. Za třetí - totéž platí pro okruh životního prostředí a jeho pravděpodobný vývoj. Za čtvrté - dalším okruhem analýzy by měla být míra vybavenosti technickou a občanskou infrastrukturou. I tady by měly sehrát roli regionální fondy.

V naší zprávě o hraničních přechodech, kterou jsme s kolegou Křížem předložili Federálnímu shromáždění, jsme mimo jiné navrhli, aby bylo použito 30 % zisku z hraničních přechodů na zlepšení infrastruktury a zásobování v těchto oblastech. Pochopitelně na pátém místě zůstává turistická atraktivnost.

Dalším důležitým krokem je kombinace uvedených poznatků a veškerých nástrojů do reálného prostoru, a tím odstranit onu dosud přetrvávající plošnost. Zkrátka - konečně se pohybovat v realitě. Zde mám hlavně na mysli onu výlučnou oblast do hloubky 10 až 20 km od hranic. Tím se vytvoří diferencovány dynamický systém. Přitom nadstavbové použití nástrojů státní politiky má být uplatňováno pouze tam a tehdy, když běžný, obecný právně ekonomicky systém není dost účinný pro dané území. Vážené kolegyně, kolegové, je třeba navzájem si uvědomit - a hlavně vláda - v jakých podmínkách - myslím tvrdých, drsných podmínkách - žijí lidé v bezprostřední blízkosti hranic. Je třeba, aby se radikálně začaly měnit podmínky občanů, kteří více než 40 let v těchto oblastech žili, pracovali a doslova tam dokázali udržet život. Zaslouží si to. Děkuji vám za pozornost.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Premiér nie je prítomný, takže odpoveď bude dodaná písomnou formou do 30-tich dní v zákonnej lehote.

Na rade je so svojou interpeláciou pán poslanec Magyar. Pripraví sa poslanec Gandalovič, Cuhra, Žáček. Pán poslanec Sacher by prišiel na rad teraz, ale paní ministerka Kořínková sa zúčastní vlády, takže - keď súhlasíte - to odložíme až do návratu paní ministerky Kořínkovej.

Poslanec SL F. Magyar: Vážený pán predsedajúci, dámy a páni, dovoľujem si predložiť interpeláciu vláde Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky vo veci otázky nákladov na bývanie občanov.

Keď sme schvaľovali programové prehlásenie vlády, všetci sme si uvedomovali, že budeme musieť si utiahnuť opasky, že hospodárska situácia je vážna. To sme - síce nie s nadšením - ale prijali. Brucho je časť človeka, ktorá je najpružnejšia, dá sa sťahovať. Lenže strecha nad hlavou nie je pružná a nedá sa podľa potrieb sťahovať a rozťahovať.

Kolujú rôzne fámy o tom, aké budú náklady na nájomné, ale poznám konkrétne čísla napr.: vodné zo 60 halierov (v Košiciach) bolo zvýšené na 1,50 Kčs - 250 %, stočné z 20 halierov na 1,50 Kčs - t.j. 750 %. Prvá dodávka hnedého uhlia po 1. máji 1991 z 18 korún stúpla na 62 korún. Súvisí to asi so správou z novín - zatiaľ čo niekde na Mostecku vyprodukujú metrák hnedého uhlia za 27 korún, z Novák to dodávajú za 57 či koľko. Neviem, či je potrebné takúto prevádzku ešte prevádzkovať, keď sú náklady tak vysoké, neviem, či v tomto prípade to riešiť dotáciami, pretože nie je mysliteľné, aby ste tak vysoké náklady znášali.

Pokiaľ ma pamäť neklame, dôchodcom sme zvýšili dôchodky o 8 %, a potom náklady, ako som uviedol, sú niekoľko násobne vyššie.

Povedať, že nájomníci sa majú sťahovať do menších bytov, je nedomyslené a nezodpovedný postoj, pretože nemáte toľko malých bytov, aby sa každý mohol sťahovať do malého bytu. A čo potom s tými veľkými opustenými bytmi, za ktoré nikto nebude platiť nájomné? Je to ale i nehumánne, pretože človek, ktorý niekoľko desaťročí býval v jednom byte, má k nemu akýsi vzťah. Má to i ekonomický dosah na nájomníkov, pretože do menšieho bytu nevojde ich nábytok a oní sú nútení sa ho lacno zbaviť.

Určite sa stane, že ľudia, ktorí budú dohnaní do krajnosti a nebudú stačiť na nájomné, prestanú nájomné platiť vôbec. A tento problém nebude možné riešiť len súdnou cestou, nejakými žandárskymi prostriedkami. Preto sa obraciam na vládu, aby urobila všetko, čo je v jej silách, aby i náklady na bývanie zostali v medziach únosnosti. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán premiér sa vyjadrí písomné do 30-tich dní. Technickú poznámku má poslanec Haško.

Poslanec SN A. Haško: Chcem upozorniť pána kolegu Magyara i predstaviteľov vlády, že neplatiči nájomného sa grupujú na základe výziev odborových orgánov.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Dávam slovo pánu ministrovi Millerovi.

Ministr práce a sociálních věcí ČSFR P. Miller: Vážený pane předsedající, mohu potvrdit, co řekl pan poslanec Haško. Včera byla tripartitní rada, jakási mimořádná, protože v úterý se má sejít tripartitní rada na federální úrovni, která se má zabývat minimální mzdou a všemi důsledky, které zde dopadají. Bylo nám oznámeno, že je jakýsi zvláštní systém, ve kterém se nájemníci sdružují do skupin a jsou vyzýváni, aby neplatili bytovým družstvům, ale deponovali své peníze u advokátů, takže vlastně jakože zaplatí, ale přesto družstevní podniky z toho nic nemají. Potvrzuji, že to organizují odbory. Je to dost nepříjemná situace a budeme se s tím muset zabývat zejména na úterní radě hospodářské a sociální dohody.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. S technickou poznámkou sa hlási poslanec Ransdorf.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP