Pátek 12. července 1991

Poslanec SN M. Kováč: Vzhľadom k tomu, že tento problém je dosť závažný, bolo by vhodné dohodnúť také stanovisko, že ktorýkoľvek poslanec, ktorý by mal záujem zoznámiť sa s touto odpoveďou, mal by mat prístup k týmto materiálom a mohol by sa s nimi zoznámiť, tak ako to navrhol i sám pán minister.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán minister sa hlási.

Ministr obrany ČSFR L. Dobrovský: V návrhu pana poslance Kováče nic nebrání realizaci. To je podle mého názoru velmi praktický způsob. Pokud se ztotožníte všichni s tímto návrhem, samozřejmě že je k dispozici místnost, čas, atd. Pokud byste se rozhodli tak, že by se věc projednala nebo zveřejnila ve výborech branných a bezpečnostních, pak je to samozřejmě stejně praktické a stejně možné, ale prosím o jednu věc: Já odcházím teď na týdenní dovolenou, a byl bych rád, kdyby se to nemuselo projednávat v tomto týdnu. Děkuji.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: I my máme iné pracovné povinnosti. Pán poslanec Malý ešte.

Poslanec SL M. Malý: Já bych navrhoval, aby ta místnost z operativních důvodů byla v této budově, protože to byl důvod, proč jsem předevčírem a den předtím se nemohl dostavit, nebyli jsme téměř usnášeníschopní. To je jedna věc.

Druhá věc: Navrhoval bych, aby pro členy branných a bezpečnostních výborů Sněmovny lidu a Sněmovny národů byla tato odpověď pana ministra rozmnožena a předána jim proti podpisu po složení slibu mlčenlivosti a ostatním poslancům, aby byla přečtena na neveřejném jednání, aby na ní bylo možno reagovat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Poslanec Hubálek, potom poslanec Dostál.

Poslanec SL B. Hubálek: Mám jen připomínku, která se netýká jenom odpovědi pana ministra Dobrovského. My si zvykáme kolikrát věci zamlžovat. Nemluvíme konkrétně. Tím ubližujeme věci, protože jestliže tady kritizujeme určité jevy, tak bychom se k tomu měli odpovědně vyjádřit. Pokud se k nim odpovědně nevyjádříme, existuje to v tom způsobu, kterému se říkalo šeptanda. My všichni dobře víme, že situaci nejde změnit mávnutím proutku, že problémy jsou, a pokud bude snaha je otevřeně a čestně vysvětlovat přispějeme tím ku prospěchu nás všech.

Mně vadilo na odpovědi pana ministra Dobrovského - jestli je pravda vše, nevzpomínám si celý elaborát interpelace poslance Malého, ale jsou tam skutečnosti, které snad s utajením nesouvisejí, to je řekněme prodej objektů. To zajímá naši veřejnost. Tak pokud o tom se tady jasně nevyslovíme v otevřené části jednání, aby i tisk se k tomu mohl vyjádřit a předat to celé naší veřejnosti, tak pak budeme dělat velice špatnou politiku. Pak se staneme politikáři a ne volenými představiteli. Ať pan ministr a kdokoli nebere ta slova osobně. Věřím, že on je nebere, ale leckdy se to v diskusích může stávat.

Já rád oceňuji a rád chválím. Chválím pana ministra Millera, který mi před chvílí donesl čísla zákonů, které dovolují usnadnit situaci sociální. A takhle bychom se asi měli snažit jednat vždycky. Konkrétně k věci. To, co jde vyřídit před plénem - nejsme totalitní společnost - veřejnost by měla znát maximum informací, a to, co by bylo tajné řešit tak, jak se tu navrhovalo.

Dovolte mi závěrem - to je právě to zamlžování, které někteří novináři včera špatně chápali, když my jsme se tady měli zavázat způsobem, kterým se lidé kdysi zavazovali do závazků socialistických brigád, že budou plnit své povinnosti řádně. Já jsem odmítl hlasovat o tom, že se zavazuji, že budu plnit poslanecké povinnosti, protože to je základní předpoklad, abych si tady dovolil sedět. Děkuji za pozornost.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Dostál.

Poslanec SN P. Dostál: Já jsem nechtěl původně do této debaty zasahovat, ale myslím, že využiji svého práva účastnit se rozpravy.

K interpelaci pana poslance Malého. Je pro ostatní poslance velice podivné, když se o předmětu interpelace dozví dříve z tisku než z parlamentního tisku. Pan poslanec Malý podstatně věci, které uvedl v této interpelaci, uvedl napřed ve dvou rozhovorech, které jsem četl. Ale to je věc svědomí pana poslance. O tom nechci mluvit.

Chci mluvit o tom, že pan poslanec Malý uvádí ve své interpelaci tak závažné skutečnosti, že prostě nechápu, proč tedy nesplnil svou občanskou povinnost a neprovedl ohlášení trestných činů, když ví, že byly provedeny. To mně na té interpelaci vadí a byl bych rád, kdyby mi to vysvětlil.

Předsedajíci předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán poslanec Malý, ste oslovený, ale nie som si istý, či sa tu má rozprúdiť polemika medzi dvoma poslancami. Toto je bod interpelácie, kde na námietky poslancov odpovedajú ministri a nie poslanci medzi poslancami. Prosím, pán poslanec Novosád.

Poslanec SL K. Novosád: Já se také nedomnívám společně jako kolega Hubálek, že všechny informace které v odpovědi byly, byly tajné, a proto se ptám pana ministra přímo, co ví o převodu nemovitostí z vlastnictví armády do jiných rukou.

Za druhé, jakým způsobem byli zařazeni političtí pracovníci v armádě. Z informací, které mám já, vím, že přešli většinou na kulturní úsek.

Dále co se stalo se členy vojenské kontrarozvědky.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Tento bod pán kolega, sa zatiaľ nazýva odpovede na interpelácie, nie interpelácie. Pán minister si vaše otázky poznamenal, avšak bude na ne odpovedať až v ďalšom bode programu.

Hlási sa ešte niekto do rozpravy? Myslím, že nemôžeme prijať akékoľvek uznesenie, pretože nedosahujeme potrebné kvótum na hlasovanie. Doporučujem pánu poslancovi Malému, aby sa obrátil iniciatívne na predsedníctvo svojej snemovne so žiadosťou, aby poverilo branný a bezpečnostný výbor príslušnej snemovne o prenesenie tejto problematiky na pôdu príslušného výboru. Ešte pán poslanec Novosád sa hlási.


Poslanec SL K. Novosád: Pane předsedající, nezlobte se, ale s vaším logickým důvodem nemohu být spokojen. To bylo součástí odpovědi na interpelaci, kterou jsme obdrželi z důvodu, které zde už byly vysvětleny. Opakuji znovu svůj názor. Domnívám se, že tato část interpelace nemůže být povazována za přísně tajnou. Domnívám se, že by s ní měli být seznámeni nejen poslanci, ale též veřejnost. Proto žádám pana ministra, aby příslušné úseky týkající se této odpovědi, nám sdělil nyní zde, přímo v plénu.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Mám to pochopiť tak, že vaše vystúpenie je súčasť diskusie k problému a nie nová interpelácia? Je to interpelácia na starú tému. Keď dovolíte, ja neviem tiež nič o obsahu tejto odpovede, čiže neviem posúdiť, čo je jej obsahom, neviem posúdiť, o čom je vlastne reč.

Poslanec SL K. Novosád: Máte pravdu, pane předsedající, k tomuto závěru jsem dospěl také. A protože tři otázky, které kladu, se domnívám, nemají nic společného s přísně tajným materiálem, žádám, aby pan ministr nás s těmito třemi okruhy, které byly ve zmíněné interpelaci, seznámil.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán minister, ste v situácii, že nás môžete soznámiť s týmito problémami?

Ministr obrany ČSFR L. Dobrovský: Myslím, že nejsem v takové situaci, abych teď vyčlenil z 50 stránek celku odpovědi jednotlivě její body a abych kvalifikovaně a jasně odpověděl na vaše otázky, pane poslanče. Já jsem navrhl řešení daleko komplexnější: Seznámit vás s celkem té interpelace, resp. odpovědi na interpelaci. Pokud budete trvat na odpovědi na své otázky, já vám je poskytnu, a nejen vám, poskytnu je všem, poskytnu je písemně tak, jak se k tomu ovšem budeme muset připravit.

Navrhuji to, co už jsem uvedl v odpovědi na vystoupení pana poslance Malého. Jestli bude takové rozhodnutí, seznámím vás s celkem odpovědi. To mi dokonce připadá daleko přesvědčivější. Jinak vám mohu říci jenom to, co jsem nyní řekl.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Myslím že zostaneme pri tom, čo som navrhol, aby sa poslanec Malý obrátil na predsedníctvo snemovne, ktoré prevedie problematiku na pôdu branných a bezpečnostných výborov, ktoré príjmu uznesenie napr. i o tom, aby sa konalo, v rámci nasledujúcej plenárnej schôdze, zvláštne uzatvorené zasadnute pléna, na ktorom by nás pán minister mohol zoznámiť so svojou odpoveďou. Tento postup by - podľa mňa - bol možný a pri tom by sme mohli v tejto chvíli i zostať. Pán minister v tejto chvíli nie je schopný podať odpoveď.

Prejdeme k ďalším interpeláciám na ministra Dobrovského. Interpeloval pán poslanec Ján Horník, člen predsedníctva Snemovne národov, ústne na 15. schôdzi. Dostal odpoveď v tlači 692. Je pán poslanec spokojný s odpoveďou?

Poslanec SN J. Horník: Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, vážení členovia vlády, s odpoveďou na moju interpeláciu som spokojný len čiastočne, pretože problém výcvikového strediska v Levočských vrchoch je problémom širším. O tom podali interpeláciu pán poslanec Farkaš a pán poslanec Ladislav Kováč. Obyvatelia Spiša chcú, aby táto otázka bola vyriešená komplexne. Predstavujú si to tak, že by i armáda navrhla takéto riešenie, aby celý problém bol vyriešený z hľadiska hospodárskeho a spoločenského a aby obyvatelia zrušených obcí dostali určité náhrady i spoločenské uznanie, čo sa doteraz nestalo. Dúfam, že do riešenia sa zapoja okresné úrady, starostovia a primátori okolitých miest, ako ministerstvo obrany.

Pán minister Dobrovský vyvinul veľkú snahu a úsilie na riešenie tejto otázky, za čo mu vrelo ďakujem. Ďalej verím - a veríme i my prítomní poslanci z tohoto kraja - že bude i naďalej podnikať také opatrenia, aby celý problém bol úspešne doriešený z hľadiska spoločenského, politického i hospodárskeho. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Pán minister, zaujmite, prosím, stanovisko.

Ministr obrany ČSFR L. Dobrovský: My už jsme s panem poslancem Horníkem na toto téma spolu hovořili. Já jsem informoval pana Horníka o naší snaze, která ovšem nemůže vybočit z rámce zákona.

Pokud jde o majetkové vypořádání občanů, kteří vlastnili nějaké majetky v onom vojenském prostoru, tam musíme samozřejmé jednat čistě v rámci zákona. Moje možnost spočívá pouze v tom, že celou tuto aktivitu urychlíme. To už - doufám - se děje.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Dal berieme na vedomie. Pán poslanec Valtr zo Snemovne národov ústne interpeloval na 15. schôdzi. Dostal odpoveď v tlači 710.

Poslanec SN V. Valtr: S odpovědí jsem spokojen a chtěl bych poděkovat panu ministrovi, protože byla rychlá. Ze šetření je vidět, že bylo pečlivé a vše dobře provedeno.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Páni poslanci, Marián Farkaš a Ladislav Kováč interpelovali v tlači 673, odpoveď je v tlači 727. Slovo má pán poslanec Farkaš.

Poslanec SN M. Farkaš: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, pretože už tu problém, o ktorom hovoril i pán Horník, bol nastolený, neostáva mi nič iného, len sa k týmto slovám pripojiť.

Znovu s poľutovaním musím i ja konštatovať, že odpoveď pána ministra neuspokojila ani nás dvoch interpelujúcich, ale predovšetkým nie občanov, ktorých sa táto problematika bytostne dotyka. Vzhľadom k tomu, že v súčasnej dobe sústreďujeme ďalšie informácie, ďalšie skutočnosti v súvislosti s informáciami uvádzanými v interpelácii, vrátime sa k tejto problematike v ďalšej interpelácii. Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Myslím, že nie je potrebné vyjadrenie pána ministra.

Ďalšia interpelácia - tlač 645 - bola od poslancov Snemovne ľudu Jégla a Soukupa a poslanca Snemovne národov pána Liseho. Odpoveď je v tlači 728. Vidím pána poslanca Jégla. Ste spokojný?

Poslanec SL P. Jégl: Pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové, s odpovědí jsem spokojen nejen já, ale i ostatní kolegové - týká se to pana poslance Lise a Soukupa.

Nicméně dovolte mi, v této věci položit panu ministru obrany několik dalších doplňujících, resp. upřesňujících otázek. Ve své odpovědi pan ministr uvádí náklady související s realizací těchto dvou dohod. To se týká dohod, které jsou předmětem této interpelace. Je to jednak dohoda z prosince 1965 o opatření ke zvýšení bojové pohotovosti čs. raketových vojsk, dále dohoda z února 1986 o rozmístění základen s jadernými náboji na československém území. Celkové investiční náklady na vybudování objektů, které byly určeny pro skladování jaderných nábojů - týká se to objektů v Bílině, Bělé pod Bezdězem a Míšově - jsou zde vyčísleny na 174 mil. Kčs, další investiční náklady, které byly realizovány v letech 1969 - 1990, na 30,3 mld. Kčs, provozní náklady 226 mil. Kčs, přičemž celkové náklady tvoří 430,6 mil. Kčs. Má doplňující otázka v této věci zní: Bylo financování realizace těchto smluv omezeno jen na tyto přímé investiční a provozní náklady, jež jsou vyčísleny v odpovědi? Nevyžádala si realizace také jiné odvozené náklady související např. s redislokací některých čs. raketových jednotek, jejích přezbrojení jinými typy nosičů a pod.? (Poté došlo k přerušení elektrické energie.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Myslím, že bude rozumné, keď schôdzu preventívne preruším na 10 - 15 minút.

(Jednání přerušeno v 11.38 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 11.57 hodin.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pokračujeme v prerušenom bode, bolo to vystúpenie pána poslanca Jégla v súvislosti s jeho interpeláciou na ministra obrany.

Poslanec SL P. Jégl: Pane předsedající, dámy a pánové, koncem června byla podepsána dohoda o zrušení zmíněných smluvních dokumentů. Vracím se k usnesení předsednictva Federálního shromáždění č. 126 z tohoto roku a táži se, zda se již federální vláda obrátila na sovětskou stranu se žádostí odtajnění těchto dokumentů, a pokud ano, jaká byla reakce sovětské vlády?

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP