Středa 10. července 1991

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Další pozměňovací návrh je kolegy Hubálka. Kolega Hubálek svůj návrh stahuje zpět. Děkuji.

Další pozměňovací návrh je poslance Chýlka k § 51. Jedná se o to, aby text § 51 odstavec 1 písm. b) byl uveden do původního textu vládní předlohy návrhu zákona, a vlastně nebyl akceptován návrh, který je ve společné zprávě branných a bezpečnostních výborů. Po konzultaci s navrhovatelem a dalšími odborníky jsme doporučili tento návrh přijmout. Původně bylo v návrhu - jestliže se nebezpečný pachatel, proti němuž zakročilo...atd., kolega Uhl navrhoval "jestliže se pachatel zvlášť nebezpečného trestného činu, proti němuž se zakročuje..." atd. My navrhujeme, aby to bylo v původním znění. Výraz "nebezpečný pachatel" se objevuje i v celním zákoně a objevuje se v zákonech policejních sborů národních rad. Doporučujeme návrh poslance Chýlka přijmout.

Kolega zpravodaj mě napovídá další argument. Zakročování se vztahuje k nebezpečnosti pachatele a ne ke klasifikaci trestného činu, který může být klasifikován až později. Navrhovatel i zpravodajové doporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Věc je jasná. Můžeme hlasovat. Doporučuje se původní znění.

Hlasovat budou poslanci Sněmovny lidu. Kdo z poslanců Sněmovny lidu je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se ve 14.56 hodin.) (86) Osmdesát šest. Děkuji.

Kdo je proti? (3) Tři. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (11) Jedenáct. Děkuji.

Dva poslanci nehlasovali. Sněmovna lidu návrh přijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se ve 14.57 hodin.) (76) Sedmdesát šest. Děkuji.

Je někdo proti? (2) Dva. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (21) Dvacet jeden. Děkuji.

Čtyři poslanci nehlasovali. I Sněmovna národů návrh přijala. Prosím další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: V § 56 navrhuje poslanec Jedinák v odstavci 2 písm. a) následující znění:

"Ostřelovací puška, zařízení na osvětlení cíle a ustanovení písm. c) vypustit."

Ani navrhovatel, ani zpravodajové nesouhlasí s tímto pozměňovacím návrhem, protože se jedná v § 56, nově § 55, o speciální zbraně, které mají přísně vymezené použití a skupiny osob, které je mohou používat. Mohou být používány pouze na rozkaz ministra vnitra. Osoby, které s nimi budou zacházet, podléhají tvrdému a důkladnému výcviku a i zbraň s tlumičem zvuku v některých kritických situacích může být nasazena k použití a může být potřebná. Nedoporučujeme k přijetí tento návrh.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se poslance Jedináka, zda trvá na hlasování o svém pozměňovacím návrhu? (Trvá.) Budeme hlasovat.

Nejprve hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se ve 14.58 hodin.) (20) Dvacet. Děkuji.

Je někdo proti? (43) Čtyřicet tři. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (39) Třicet devět. Děkuji.

Čtyři poslanci nehlasovali. Návrh Sněmovna lidu nepřijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Kdo z poslanců Sněmovny národů je pro tento pozměňovací návrh, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se ve 14.59 hodin.) (17) Sedmnáct. Děkuji.

Je někdo proti? (52) Padesát dva. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (31) Třicet jeden. Děkuji.

Většina poslanců nehlasovala. Návrh nebyl přijat ani v jedné ze sněmoven. Prosím o další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: V § 58 navrhuje poslanec Mynář v odstavci 2 a v odstavci 3 nahradit slova "záchranné práce" slovy "záchranné akce". Tento návrh navrhovatel i zpravodajové podporují. Podle znění původního textu by to znamenalo, že služba rychlého nasazení by si musela držet např. těžkou stavební techniku pro provádění záchranných prací, kdežto záchrannou akci, zmenšení ohrožení života osob, které jsou katastrofami postiženy, může podniknout a je na to vybavena. Návrh podporujeme.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji, budeme o návrhu hlasovat.

(Hlasování započato v 15.01 hodin.) Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento návrh, ať zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (93) Devadesát tři. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (11) Jedenáct. Děkuji.

Dva poslanci nehlasovali. Sněmovna lidu návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (101) Sto jeden. Děkuji.

Je někdo proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (2) Dva. Děkuji.

Čtyři poslanci nehlasovali. Návrh byl přijat v obou sněmovnách.

Prosím, další návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: Zpravodajové i navrhovatel podporují i návrh poslance Chýlka k § 58, který v odstavci 1 písm. c) zní:

"Nebezpečným pachatelům organizované trestné činnosti a pachatelům zvláště závažných úmyslných trestných činů, zejména při jejich zadržení."

Podpora je jednak proto, že je zde přímá vazba na § 51, který již byl schválen, a především proto, že služba rychlého nasazení by neměla podle původního textu možnost zasáhnout proti nebezpečným pachatelům-sólistům. Toto znění to umožňuje. Doporučujeme návrh přijmout.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Děkuji. Budeme o návrhu hlasovat.

(Hlasování započato v 15.02 hodin.) Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (85) Osmdesát pět. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji.

Zdržel se někdo hlasování? (15) Patnáct. Děkuji.

Pět poslanců nehlasovalo.

Návrh Sněmovna lidu přijala.

Nyní budou hlasovat poslanci Sněmovny národů. Kdo je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (89) Osmdesát devět. Děkuji.

Kdo je proti? (2) Dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (10) Deset. Děkuji.

Několik poslanců nehlasovalo.

Návrh byl přijat i ve Sněmovně národů.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec J. Soukup: V § 61 pan poslanec Pobežal navrhuje odstavec 3 doplnit. Za slovo "poskytnout" dát slova "do 30 dnů". Navrhovatel i zpravodajové tento návrh nepodporují, domnívají se, že se jedná o nadbytečné ustanovení.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Pane poslanče, trváte na svém návrhu? (Poslanec SL J. Pobežal: Návrh stahuji.)

Prosím další návrh.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Další návrh je návrh pana kolegy Kostyi k § 63. Navrhuje, aby tento paragraf byl vypuštěn, my jsme po konzultaci jak s navrhovatelem, tak s panem poslancem Kostyou, tak po nahlédnutí do branného zákona předložili určitý návrh, který by mohl být akceptovatelný. Jedná se zde hlavně o ustanovení, kde by mohlo být používáno vojáků při udržování bezpečnosti uvnitř státu v případě přímého násilného útoku proti ústavnímu zřízení České a Slovenské Federativní Republiky.

Je to návrh, který je velice problematický. Já si dokáži představit situaci, kdy by mohlo k nějakým nepříjemným záležitostem dojít, ale chápu, že v tomto návrhu to není zcela v pořádku. Navrhujeme tedy v souladu s kolegou poslancem, aby tento § 63 tam zůstal, ale byl vypuštěn text, který jsem před chvílí četla a zbytek paragrafu by zůstal. Já to ještě jednou pro přesnost přečtu:

V § 63 odstavec 1 se vypouští text: "Udržování bezpečnosti uvnitř státu v případě přímého násilného útoku proti ústavnímu zřízení České a Slovenské Federativní Republiky nebo..." Toto se vypouští a zbytek zůstává.

Já se ještě jednou zeptám kolegy Kostyi, zda s tím takto souhlasí? (Poslanec SN L. Kostya: Ano, souhlasím.) Zpravodajové i navrhovatel tento návrh doporučují.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Přistoupíme k hlasování.

(Hlasování započato v 15.06 hodin.) Nejprve budou hlasovat poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento návrh, nechť zvedne ruku a stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (83) Osmdesát tři. Děkuji.

Kdo je proti? (2) Dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (22) Dvacet dva. Děkuji.

Jeden poslanec nehlasoval. Sněmovna lidu návrh přijala.

Nyní hlasují poslanci Sněmovny národů. Kdo z poslanců je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (85) Osmdesát pět. Děkuji.

Kdo je proti? (7) Sedm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (9) Devět. Děkuji.

Čtyři poslanci nehlasovali.

Obě sněmovny pozměňující návrh přijaly.

Prosím další návrh.

Společná zpravodajka výborů SN poslankyně J. Petrová: Další návrhy jsou návrhy poslance Hubálka. Je to poslední návrh na straně 5 a všechny návrhy na straně 6, kromě posledního návrhu kolegy Jégla. Všechny tyto návrhy se v podstatě týkají Sboru nápravné výchovy, který z kompetenčních důvodů není v působnosti federace.

(Hlasy z pléna: Nemáme stranu šestou.)

Já se omlouvám. V těchto prvních výtiscích, které máme my, stranu šestou máme. V dalších výtiscích, které máte vy, stranu šestou nemáte. Když dovolíte, já bych vám to tedy přečetla.

Na straně páté je poslední pozměňovací návrh kolegy Hubálka a stranu šestou vám tedy přečtu celou:

§ 63 odstavec 2 zní: "Vojáci v činné službě, povolaní podle odstavce 1 mají při plnění služebních úkolů stejná práva a oprávnění jako členové dotyčných sborů, pokud vláda České a Slovenské Federativní Republiky rozsah těchto práv a oprávnění neomezí."

Další pozměňovací návrh je v § 54 odstavec 1 - nahradit tečku na konci čárkou a doplnit tento text: "případně Sbor nápravné výchovy České republiky a Sbor nápravné výchovy Slovenské republiky".

Další návrh - v § 54 odstavec 6 za slova "policejního sboru České republiky" vložit slova "a Sboru nápravné výchovy České republiky". A za slova "Slovenské republiky" vložit slova "a Sboru nápravné výchovy Slovenské republiky".

Další pozměňovací návrh v § 64 odstavec 3 na konci doplnit text "v případě Sboru nápravné výchovy a republikovými ministry spravedlnosti".

Další návrh je v § 64 v odstavci 4, kde za slova "policisté" by se vložil text "nebo příslušníky Sboru nápravné výchovy, pokud republikoví ministři vnitra a spravedlnosti nestanoví jinak".

Předposlední pozměňovací návrh v § 64 odstavec 4 je nahradit část věty za čárkou slovy "nebo příslušníci Sboru nápravné výchovy, pokud příslušní republikoví ministři vnitra nebo spravedlnosti nestanoví jinak".

Poslední pozměňovací návrh kolegy Hubálka - § 65 doplnit větou ve znění: "Obdobně též vojáci přidělení do služeb Sboru nápravné výchovy." Omlouvám se, není to z našeho zavinění, že nemáte stranu šestou. Pozměňovací návrhy jsem četla najednou z toho důvodu, že se všechny týkají Sboru nápravné výchovy, který není v kompetenci Federálního shromáždění, federální vlády.

Navrhujeme poslanci Hubálkovi, abychom o nich mohli hlasovat společně a nedoporučujeme přijetí jeho návrhu.

Poslanec SL B. Hubálek: Souhlasím, aby se hlasovalo najednou, ale dovolte mi, i když není rozprava, jednu větu. Nemáte pravdu, jinak by tam nemohlo být ani o policejních sborech republiky. To je kompetence také republiková. V zájmu vězeňství jsem tam vsunul i republikovou kompetenci.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ale pane kolego, tam - pokud vám do toho mohu zasáhnout - se právě hovoří o sborech republikových v souvislosti s žádostí republikových vlád. Kdežto u Sboru nápravné výchovy nic takového není uvedeno. Je to jiná problematika. (Poslanec SL B. Hubálek: Nechci to rozvádět, ať se hlasuje najednou.)

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP