Úterý 9. července 1991

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Pýtam sa, kto je pre pozmeňovací návrh pána poslanca Morica, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (12) Dvanásť. Dvanásť je pre.

Kto je proti? (16) Šestnásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (21) Dvadsaťjeden. Ďakujem.

Snemovňa národov ani v jednej časti neschválila pozmeňovací návrh pána poslanca Morica.

Teraz sa vyjadria poslanci Snemovne ľudu. Kto súhlasí s jeho pozmeňovacím návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (3) Tri. Ďakujem.

Kto je proti? (75) Sedemdesiatpäť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (20) Dvadsať. Ďakujem.

Ani Snemovňa ľudu pozmeňovací návrh pána poslanca Morica neprijala.

Prosím čítajte ďalšie návrhy.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Další návrh poslance Morice tentokrát upravuje text v intencích úprav ústavně právních výborů. To znamená, že tam místo jednoty se používá slovo sjednocovací výklad a sjednocující používání.

Já bych ovšem prosil pana poslance Morice, kdyby souhlasil s tím, abychom tady použili dikce, které používaly ústavně právní výbory, tj. "dbá o sjednocování výkladu a používání". Doporučujeme. (Poslanec SN V. Moric: V pořádku.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Budeme hlasovať o druhom pozmeňovacom návrhu pána poslanca Morica. Spravodajcovia doporučujú, ovšem v dikcii sa dbá o zjednocovanie výkladu.

Hlasovať sa bude v Snemovni národov, v časti poslancov zvolených v Českej republike. Kto súhlasí s týmto pozmeňovacím návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (56) Päťdesiatšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (8) Osem. Ďakujem.

Osem sa zdržalo hlasovania.

Hlasovať sa bude v Snemovni národov, v časti poslancov zvolených v Slovenskej republike.

Kto súhlasí s pozmeňovacím návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (46) Štyridsaťšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (4) Štyri. Ďakujem.

Štyria sa zdržali hlasovania, jedna ignorovala.

Kto zo Snemovne ľudu súhlasí s pozmeňovacím návrhom poslanca Morica, zdvihnite ruku a stlačte tlačidlo! (94) Deväťdesiatštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (4) Štyri. Ďakujem.

Štyria sa zdržali hlasovania. Traja ignorovali.

Prosím, ďalší pozmeňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec F. Šamalík: Další se týká sídla Nejvyššího soudu. Tady jsme k tomu slyšeli výklad pana místopředsedy Rychetského, který je jistě velmi závažný. Sami se domníváme, že rozmístění centrálních úřadů atd. by asi vůbec mělo být ponecháno definitivní ústavě, že bychom v tomto smyslu nemuseli dělat tyto zákroky. Nicméně upozorňuji, že pokud bude přijat do ústavního zákona, v zákoně o soudech bude nutno dát do závěrečného ustanovení dotaci přesídlení tohoto soudu, která by musela být časově limitována.

Takže je to návrh ústavně právních výborů, ale zároveň jsou tady tyto podstatné námitky, takže to necháváme na rozhodnutí.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Hlasujeme o tom, aby v článku 99 sa vložil odstavec 3 v znení § 33, odstavec 1 (tlač 678), upraveného podľa bodu 30 tlače 730, jednoducho povedané, sídlom Najvyššieho súdu Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky je Brno.

Je to ústavná zmena, o ktorej budeme hlasovať. Lehota bude záležitosťou zákona, o ktorom budeme hlasovať zajtra.

V tejto veci začne hlasovať Snemovňa ľudu. Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, kto súhlasí s pozmeňovacím návrhom článku 99 príslušného ústavného zákona, aby sídlom Najvyššieho súdu Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky bolo Brno, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 12.50 hodin.) (80) Osemdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (7) Sedem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (20) Dvadsať. Ďakujem.

Snemovňa ľudu tento pozmeňovací návrh neschválila.

Hlasovať budú poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto súhlasí s pozmeňovacím návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 12.51 hodin.) (43) Štyridsaťtri. Ďakujem.

Kto je proti? (5) Päť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (17) Sedemnásť. Ďakujem.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 12.52 hodin.) (49) Štyridsaťdeväť. Ďakujem.

Kto je proti? (1) Jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (4) Štyri. Ďakujem.

Hlasovaní ignoroval i pán poslanec Tomis. Prosím o ďalší pozmeňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Další pozměňovací návrh je návrh pana poslance Tomana. Jde o text jmenování soudců Nejvyššího soudu České a Slovenské Federativní Republiky, nabývá účinnosti schválením oběma sněmovnami Federálního shromáždění. Jde o snahu, aby se na jmenování soudců podílel nějakým způsobem i parlament.

Z tohoto důvodu doporučuji přijmout.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ide o článok 101, a síce pozmeňovací návrh pána poslanca Tomana.

Hlasovať budú najskôr poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto súhlasí s pozmeňovacím návrhom pána poslanca Tomana, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 12.55 hodin.) (51) Päťdesiatjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (12) Dvanásť. Ďakujem.

Hlasovať budú poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Kto je pre tento návrh pána poslanca Tomana, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 12.56 hodin.) (50) Päťdesiat. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (2) Dva. Ďakujem.

Hlasovať bude Snemovňa ľudu. Kto je pre pozmeňovací návrh pána poslanca Tomana, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 12.57 hodin.) (24) Dvadsaťštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (3.) Tri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (11) Jedenásť. Ďakujem.

Obe snemovne pozmeňovací návrh pána poslanca Tomana prijali.

Prosím, ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Tím, že jsme přijali návrh pana poslance Tomana, pak se další návrh pana poslance Molnára svým způsobem stává nadbytečným a nepřináší v zásadě nic nového. Proto ho nedoporučujeme.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec Molnár sťahuje svoj návrh spť. Prejdeme k ďalšiemu bodu.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec F. Šamalík: Další je návrh pana poslance Měráka, který se týká článku 121 odstavec 3. Diference mezi tímto novým návrhem a tím, co předložily ústavně právní výbory spočívá v tom, že u soudců Nejvyššího soudu má být jmenování provedeno na návrh vlády podle tohoto návrhu, kdežto podle vyjádření návrhu vlády a ústavně právních výborů by to měl být předseda Nejvyššího soudu, který navrhuje soudce.

Domníváme se, že by měl být odpovědný za jmenování soudců ten, kdo vůbec je odpovědný za činnosti instituce nebo resortu. Soudnictví je nezávislé a nemůže ani ministr spravedlnosti nebo dokonce ani předseda soudu mluvit kterémukoliv soudci do rozhodování soudu v konkrétní věci, ale přece jen musí hlídat, aby resort pracoval, a neměl zbytečné průtahy, aby nebyl důvod ke kárnému stíhání pro neplnění povinností. Ten, kdo odpovídá, by měl také navrhovat a vybírat kádry. V tomto případě je praktičtější, když to bude dělat předseda Nejvyššího soudu.

Doporučujeme, aby tento pozměňovací návrh nebyl schválen.

Ještě je tu praktický důvod, a sice ten, že ten, kdo jmenuje, by měl také dávat návrh na kárné řízení.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec, vaše uvedenie pozmeňovacích návrhov by nemalo mať charakter ďalšej diskusie.

Dávam hlasovať o článku 101. S technickou poznámkou sa hlási pán poslanec Měrák.

Poslanec SN P. Měrák: Lituji toho, ale u zpravodajů došlo k jakémusi nedorozumění. Podstata tohoto návrhu tkví v první větě, protože v původním návrhu je jiné řešení s tím, ze soudce krajských soudů jmenuje ministr spravedlnosti a podstata tohoto návrhu tkví v tom, že předsednictvo příslušné národní rady jmenuje všechny soudce.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Myslím, že sme porozumeli.

Hlasovať budú poslanci Snemovne ľudu. Pýtam sa poslancov Snemovne ľudu, či súhlasia s pozmeňovacím návrhom pána poslanca Měráka? (Hlasuje se ve 12.59 hodin.) (18) Osemnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (21) Dvadsaťjeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (66) Šesťdesiatšesť. Ďakujem.

Snemovňa ľudu pozmeňovací návrh pána poslanca Měráka neprijala.

Teraz budú hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto súhlasí s pozmeňovacím návrhom pána poslanca Měráka, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (11) Jedenásť. Ďakujem.

Kto je proti? (15) Pätnásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (35) Tridsaťpäť. Ďakujem.

Ďalej budú hlasovať poslanci Snemovne národov zvolení v Slovenskej republike. Kto je pre tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (21) Dvadsaťjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (4) Štyri. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (28) Dvadsaťosem Ďakujem.

Konštatujem, že tiež Snemovňa národov pozmeňovací návrh neprijala. Pozmeňovací návrh bol zamietnutý v oboch komorách. Prosím o predloženie ďalšieho pozmeňovacieho návrhu.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: Velice podobný, zčásti shodný návrh podal poslanec Hrivík. Omlouvám se poslanci Měrákovi, skutečně šlo v podstatné části návrhu o to, že místo ministra spravedlnosti by... (Šum v jednacím sále.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec, skráťte to.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec M. Pohanka: K tomu směřuje i návrh poslance Hrivíka. Navíc je zde navazující návrh, že pokud jde o soudce krajských a okresních soudů, mají být jmenováni na návrh předsedy příslušného krajského soudu.

Toto je nová myšlenka, ovšem je v rozporu se zprávou zpravodajů a stanoviskem ústavně právního výboru i navrhovatele, poněvadž podle našeho názoru by to bylo nepraktické a komplikovalo by to situaci. Je proto vhodné ponechat tuto možnost ministrovi. Nechci ovšem k tomu diskutovat.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Inak povedané, znamená to, že nedoporučujete? (Ano.) (Šum v sále, potlesk.)

Hlasovať budú najskôr poslanci Snemovne ľudu. Kto súhlasí s pozmeňovacím návrhom pána poslanca Hrivíka, týkajúceho sa článku 101, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se ve 13.02 hodin.) (16) Šestnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (21) Dvadsaťjeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (55) Päťdesiatpäť. Ďakujem.

Kto z poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike, súhlasí s pozmeňovacím návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (11) Jedenásť. Ďakujem.

Kto je proti? (18) Osemnásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (55) Päťdesiatpäť. Ďakujem.

Kto z poslancov Snemovne národov zvolených v Českej republike súhlasí s pozmeňovacím návrhom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (11) Jedenásť. Ďakujem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP