Pondělí 8. července 1991

Návrh na zdánlivě stylistickou úpravu v odstavci 1 není úpravou jen stylistickou. dikce je zvolena takto záměrně. Navrhovatel se zmínil o tom, že při konkursu a vyrovnání se předpokládá víceméně jiný režim i v iniciací procesu. Zatímco při vyrovnání je iniciace výhradně na dlužníkovi, zde tj. u konkursu i když předpokládá návrh také úlohu dlužníka nebo likvidátora, tak se zejména předpokládá iniciace právě ze strany věřitelů. v tomto směru bych se přimlouval za znění odstavce 1 tak, jak je ve zpravodajské zprávě.

Pokud se týká navrhované úpravy u § 4 odstavce 2 doplnění o "pokud neprokáže jinak", tak dikce "má za to, že není schopen plnit", je právě tou dikcí, která toto umožňuje. Mně se zdá, že tato formulace v odstavci 4 kolegyní pečlivě navržená, je nadbytečná. V dalších úpravách, o kterých se kolegyně zmínila, tj. § 8 a § 17, je text zpřesňován. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlásí se z poslanců ještě někdo do diskuse? Poslanec Fišera.

Poslanec SN I. Fišera: Chtěl bych říci, že poslanec Pospíšil měl pravdu a že je nutné do mého návrhu doplnit časová omezení, která by jasně řekla, do kdy se musí příslušný odborový orgán vyjádřit. To je přesně to, co tam ještě chybělo. Děkuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Máte nějaký přesný pozměňovací návrh, pane kolego?

Poslanec SN I. Fišera: Budu to formulovat přesně tak, jak je to formulováno v zákonu, kde je použit termín 30 dnů a já to dodám ještě do pozměňovacího návrhu okamžitě.

Předsedající první místopředseda FS Z, Jičínský: Ptám se, zda se ještě někdo hlásí do diskuse? Poslanec Macek.

Poslanec SN M. Macek: Když kolega Fišera vypracovává pozměňovací návrh, mně by zajímalo, co se skrývá pod názvem "příslušný odborový orgán". Dovedu si představit továrnu nebo podnik, ve kterém bude 8 nebo 10 odborových organizací. Budou se muset vyjádřit všechny, nebo největší z nich, nebo nadpoloviční většina, tohle všechny by asi návrh musel řešit.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Asi by bylo dobře, kdybychom dali ještě slovo poslanci Fišerovi.

Poslanec SN I. Fišera: Tento termín je převzat z našich zákonodárných úprav o kolektivním vyjednávání. Termín "příslušný odborový orgán" se používá bohužel i v našem právním řádu. Museli bychom se podívat, jak je interpretován. Jiný termín tam není.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Hlásí se ještě někdo do diskuse? Není tomu tak. Prohlašuji rozpravu za ukončenou. Ptám se pana ministra, zda si přeje závěrečné slovo. Nepřeje. Nyní Prosím zpravodaje, aby se vyjádřili.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: K sérii pozměňovacích návrhů. Pokud jde o návrhy poslance Pohanky o úpravu § 43 odstavec 3 a § 65 odstavce 2, jsou jistým upřesněním z hlediska trestně právního a je možno tyto pozměňovací návrhy doporučit.

Pokud jde o návrhy pana poslance Fišery, domnívám se, že kromě věcných námitek, které zde zazněly v rozpravě, to je vůbec zjištění, o jaký odborový orgán má jít, to se zcela vymyká koncepci předloženého zákona, a sice tam individuálně na jednotlivé zaměstnance je v dostatečně míře pamatováno tím, že jejich nároky jsou zařazeny při rozvrhu do první třídy, čili že mají jednoznačné přednostní postavení, pokud jde o jejich uspokojení. Jinak jsou ovšem z hlediska právně striktního vymezeny účastnické strany, a to u dlužníka a věřitele jako jednotlivé osoby, nikoliv kolektivní orgány zastupující zájmy pracujících. Z tohoto hlediska tyto návrhy kromě jeho doplňků, aby se to vztahovalo nejen na výplatu mzdy, ale jak navrhuje, i na odškodnění pracovních úrazů a jak doplňuje kolegyně Šormová také na nemoci z povolání, domnívám se, že v tomto směru je doplňující návrh v právu.

Pokud jde o návrh kolegyně Šormové, která navrhuje doplnění, že pokud neprokáže dlužník opak, tak si myslím, že tato textace je nadbytečná, protože tento důkaz se provádí po zahájení nebo po prohlášení konkursu na změněnou situaci, která samozřejmě od návrhu do zahájení řízení se může změnit a hned při prvním zasedání se zjišťuje, jak se poměry změnily, čili v okamžiku, kdy prokáže, že je schopen uspokojit pohledávky, v tom okamžiku soud takové řízení zastaví.

Jak budeme číst jednotlivé pozměňovací návrhy postupně, tak se vyjádřím k tomu, zda zpravodaj doporučuje nebo nedoporučuje přijetí návrhu.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Ptám se druhého zpravodaje, pana poslance Mišury, zda si přeje slovo?

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Mišura: Nemám už žiadne propomienky, pán kolega Kessler to všetko uviedol. Doporučoval by som, aby sme přikročili k hlasovaniu jednotlivých pozmeňovacích návrhov.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím poslance, kteří se nacházejí v kuloárech, aby zaujali svá místa v jednací síni. Přistoupíme k hlasování. Upozorňuji, že na tento zákon se vztahuje zákaz majorizace, čili budeme hlasovat odděleně v české i slovenské části Sněmovny národů.

Přistoupím k hlasování. Nevím, kdo ze zpravodajů bude hovořit jako první. O pozměňovacích návrzích budeme hlasovat v pořadí, jak byly předneseny.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Mišura: Prvý pozmeňovací návrh predniesol poslanec Fišera.

Prvý pozmeňovací návrh v § 31, odstavec 3 za slovo "jsou" v prvom riadku sa doplňujú slová: "všetky záväzky dlžníka vyplývajúce z pracovnprávneho vzťahu, pokiaľ nepresahujú nároky za posledné tri roky pred povolením konkurzu". Ostatný text sa ruší.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Mohu se zeptat, pane zpravodaji, jaké k tomu bylo stanovisko výborů?

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Mišura: Stanovisko výborov k tomu žiadne nie je, pretože tento návrh vo výboroch nebol.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Kessler: Prosím vás pěkně, když dovolíte, já bych spojil ty dvě úpravy k § 31 odstavec 3 kolegyně Šormové a kolegy Fišery, že by se vypustila část věty "při organizačních změnách včetně návrhu pracovních odměn" a odstavec by končil slovy "vyplývající z hmotného zabezpečení pracovníků".

Tím by byly kryty jak pracovní úrazy, tak by tím byly kryty i nemocí z povolání, ale byly by tím kryty i nemocenské dávky, které by zase při tomto rozšíření explicitně uvedeny nebyly. Takže Prosím vás, jestli jste ochotní akceptovat pozměňovací návrh kolegyně Šormové a kolegy Fišery takto spojený, tak v tom případě to doporučuji.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Musím se zeptat navrhovatelů, zda souhlasí s takovouto úpravou a spojením tohoto návrhu, protože zde byly dva návrhy, které se týkaly svým způsobem jedné a téže věci, byť ne úplně. Poslankyně Šormová souhlasí, poslanec Fišera... (Poslanec SN I. Fišera: V zásadě souhlasím.) Pane poslanče, musíte se vyjádřit jednoznačně. (Poslanec SN I. Fišera: Souhlasím.)

Návrh byl formulován dostatečně, takže není třeba ho číst znovu? Budeme o něm tedy hlasovat.

Nejprve bude hlasovat česká část poslanců Sněmovny národů. Připomínám, že je zákaz majorizace.

(Hlasování v 15. 27 hodin.)

Prosím poslance Sněmovny národů zvolené v České republice, kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (45) Čtyřicet pět. Děkuji.

Kdo je proti? (2) Dva. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (11) Jedenáct. Děkuji.

Jeden poslanec nehlasoval. Nyní hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje) (45) Čtyřicet pět. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji. Kdo se zdržel hlasování? (1) Jeden. Děkuji.

Sněmovna národů v obou částech pozměňovací návrh přijala. Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo poslanců Sněmovny lidu je pro tento pozměňovací návrh, nechť zvedne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje.) (92) Devadesát dva. Děkuji.

Kdo je proti? (0) Nikdo. Děkuji. Kdo se zdržel hlasování? (3) Tři. Děkuji.

I Sněmovna lidu tento pozměňovací návrh přijala. Prosím další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Mišura: Ako druhý pozmeňovací návrh predložil poslanec Fišera v § 4, odstavec 1 doplnenie vety o slová: "Keď bude návrh na prehlásenie konkurzu podávať dlžník, alebo likvidátor právnickej osoby, vyžiadať si vyjadrenie príslušného odborového orgánu."

V tomto doplnku bola ešte táto štylizácia upresnená v tom zmysle, citujem: "Keď sa nevyjadři príslušný odborový orgán dlžníka k návrhu na prehlásenie konkurzu do 30-tich dní, má sa za to, že s návrhom súhlasí." Stanoviská boli, jak navrhovateľom, tak aj kolegom spravodajcom už povedané.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Budeme hlasovat. (Hlasování v 15.30 hodin.)

Opět bude hlasovat nejprve Sněmovna národů, česká část. Ptám se poslanců Sněmovny národů zvolených v České republice, kdo je pro tento pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (15) Patnáct. Děkuji.

Kdo je proti? (27) Dvacet sedm. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (15) Patnáct. Děkuji.

Jeden poslanec nehlasoval. Nyní hlasují poslanci zvolení ve Slovenské republice. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku a stiskne tlačítko! Hlasuje se.) (8) Osm. Děkuji.

Kdo je proti? (13) Třináct. Děkuji. Kdo se zdržel hlasování? (24) Dvacet čtyři. Děkuji.

Osm poslanců pro, třináct proti, dvacet čtyři poslanců se zdrželo hlasování, dva poslanci nehlasovali. Tento pozměňovací návrh nebyl přijat. Nyní hlasují poslanci Sněmovny lidu. Kdo z nich je pro tento pozměňovací návrh, nechť zdvihne ruku stiskne tlačítko! (Hlasuje se.) (23) Dvacet tři. Děkuji.

Kdo je proti? (40) Čtyřicet. Děkuji.

Kdo se zdržel hlasování? (29) Dvacet devět. Děkuji.

Pro dvacet tři, proti čtyřicet, zdrželo se hlasování dvacet devět. Čtyři poslanci nehlasovali. Sněmovna lidu tento pozměňovací návrh rovněž nepřijala. Prosím o další pozměňovací návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Mišura: Ďalší pozmeňovací návrh poslanca Fišeru bol v § 67, odstavec 1 doplniť slová: "...a príslušného odborového orgánu dlžníka..." Neviem, či môžeme hlasovať aj o druhom odseku 2 tohto § 67, kde sa hovorí, že za slová "...zakladateľ dlžníka.." sa doplní slová "...príslušný odborový orgán dlžníka..." To je § 67 odstavec 1. Pri vašom prvom vstupe ste to uviedli v § 67 odstavec 1, v dodatku ste to potom uviedli v odseku 2.

Předsedající první místopředseda FS Z. Jičínský: Prosím poslance Fišeru o vysvětlení.


Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP