Čtvrtek 4. července 1991

Společný zpravodaj výborů SL poslanec Z. Malina: Vážený pane předsedající, vážené Federální shromáždění, vláda České a Slovenské Federativní Republiky podepsala dosud 15 dohod o ochraně a podpoře investic s různými průmyslově vyspělými státy. Federální shromáždění vyslovilo už dříve souhlas s dohodami o ochraně a podpoře investic s Hospodářskou unií belgicko-lucemburskou, Francií, Velkou Británií, Itálií, Švýcarskem, Spolkovou republikou Německo a s Rakouskem. Nyní jsou k našemu schválení předloženy dohody s Finskou republikou, Švédským královstvím, Kanadou a Španělským královstvím. Tyto dohody byly podepsány v listopadu a prosinci r. 1990. Na vyslovení našeho souhlasu při některém dalším zasedání čekají již podepsané dohody s Holandskem, Dánskem, Norskem a Řeckem. K podpisu jsou dále připraveny dohody se Spojenými státy, Austrálií, Japonskem, Jižní Koreou a Izraelem.

Dohody, jak již bylo řečeno, jsou akty nejvyšší právní síly schvalované parlamentem a ratifikované prezidentem republiky, jsou mezinárodně vymáhatelné a představují maximálně možnou ochranu zahraničních investic před znárodněním i v případě katastrofického politického vývoje naší společnosti, v který nevěřím.

Projednávaný bod programu patří k těm vzácným případům, kdy se důležitost pojí s bezproblémovostí, a i to, že text dohod je definitivní, neumožňuje vlastně podávání doplňovacích návrhů, tedy situace nás, zpravodajů, je vlastně velice idylická. Nezbývá mi, než konstatovat, že Slovenská národní rada vyslovila s textem dohod souhlas bez připomínek. Výbory, které byly pověřeny projednáváním - výbor zahraniční, pro plán a rozpočet a náš, hospodářský výbor - rovněž doporučily schválení a já dohody rovněž doporučuji ke schválení. Děkuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem poslancovi Malinovi. Slovo má pán poslanec Ján Hacaj za výbory Snemovne národov.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Hacaj: Vážený pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, pripájam sa k stanovisku svojho predrečníka, spravodajcu Snemovne ľudu, poslanca Malinu, s konštatovaním, že tlač 680 prejednali výbory Snemovne národov hospodársky, pre plán a rozpočet a zahraničný. Navrhujem bez námietok predložené dohody schváliť. Tiež kladne sa vyjadrila Slovenská národná rada, Česká národná rada sa nevyjadrila.

Ako spoločný spravodajca výborov Snemovne národov doporučujem, aby vládny návrh o podpore a ochrane investícií bol schválený.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Vypočuli sme si kladné stanoviská všetkých výborov, ktoré návrh prejednávali, ústami svojich spravodajcov. Otváram rozpravu k tomuto bodu programu. Kto sa hlási do rozpravy? Písomné prihlášky nemám. Nikto sa do rozpravy nehlási, takže tým považujem celú problematiku uvedenú v tlači 680 - vládne návrhy, ktorými sa predkladá Federálnemu zhromaždeniu návrh zákona na vyslovenie súhlasu s dohodami medzi Českou a Slovenskou Federatívnou Republikou a vládami uvedených štátov a republík - za prejednanú.

K hlasovaniu pristúpime po poludňajšej prestávke. Dovolím si vyhlásiť poludňajšiu prestávku a prerušiť 16. spoločnú schôdzu do 13.15 hodín. Pán minister Klaus žiada prestávku do 13.30 hodín. O 13.30 budeme pokračovať. V prípade, že by tu pán minister nebol, môžeme hlasovať bez neho. Potom bude na programe štátny rozpočet, kde vystúpi pán minister, a zahájime rozpravu. Pravdepodobne ju nedokončíme, pretože potom príde prezident Talianskej republiky, tým naše dnešné zasadnutie ukončíme. V rozprave by sme pokračovali v pondelok.

Prerušujem spoločnú schôdzu do 13.30 hodín.

(Jednání přerušeno ve 12.26 hod.)

(Jednání opět zahájeno ve 13.47 hod.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Konštatujem, že obe snemovne sú uznášaniaschopné. Budeme teda pokračovať v prejednávaní programu 16. spoločnej schôdze. Teraz budeme hlasovať o štyroch zmluvách, ktoré sme prejednali pred poludňajšou prestávkou. Jedná sa o tlač 667, 668, 669 a 680. Ku schváleniu týchto zmlúv, resp. dohôd, protokolov a podobne, stačí nadpolovičná väčšina prítomných poslancov v každej snemovni.

Najskôr budeme hlasovať o Protokole o zmene Dohody o mnohostrannom zúčtovaní prevoditeľných rubľov a zriadení Medzinárodnej banky hospodárskej spolupráce, vrátane štatútu tejto banky, podpísanom v Moskve dna 18. decembra 1990 (tlač 667).

(Hlasování započato v 13.48 hod.) Prosím o hlasovanie poslancov Snemovne národov. Kto z nich súhlasí s návrhom uznesenia tak, ako bol doporučený spravodajcom, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (83) Osemdesiattri. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (0) Nikto. Ďakujem.

Jeden poslanec nehlasoval. Uznesenie bolo Snemovňou národov prijaté.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu, kto z nich súhlasí s návrhom uznesenia, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (78) Sedemde- siatosem. Ďakujem.

To znamená, že nikto nie je proti, ani sa nikto nezdržal hlasovania, všetci prítomní poslanci schválili toto uznesenie.

Vzhľadom k súhlasnému uzneseniu oboch snemovní môžem prehlásiť, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky súhlasí s Protokolom o zmene Dohody o mnohostrannom zúčtovaní prevoditeľných rubľov a o zriadení Medzinárodnej banky hospodárskej spolupráce, vrátane štatútu tejto banky, podpísanom v Moskve dna 18. decembra 1990.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 159, SL č. 254, SN č. 259.)

Teraz budeme hlasovať o uznesení o Protokole o zmene Dohody o založení Medzinárodnej investičnej banky, vrátane štatútu tejto banky, podpísanom v Moskve dňa 20. decembra 1990, tlač 608.

(Hlasování započato v 13.51 hod.) Hlasovať bude Snemovňa národov. Kto z poslancov Snemovne národov súhlasí s návrhom uznesenia, podľa doporučení spravodajcov, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo. (Hlasuje se.) (87) Osemdesiatsedem. Ďakujem.

To sú všetci prítomní poslanci, proti nie je nikto, ani sa nikto nezdržal hlasovania. Ďakujem vám.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu, kto súhlasí s návrhom uznesenia podľa doporučenia spravodajcov, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (84) Osemdesiatštyri. Ďakujem.

Tiež všetci prítomní poslanci. Vidíte, ako to funguje, teda myslím tým hlasovacie zariadenie.

Takže môžem konštatovať, vážené kolegyne a kolegovia, že vzhľadom k súhlasnému uzneseniu oboch snemovní, Federálne zhromaždenie ČSFR súhlasí s Protokolom o zmene Dohody o založení Medzinárodnej investičnej banky, vrátane štatútu tejto banky, podpísaným v Moskve 20. decembra 1990.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 160, SL č. 255, SN č. 260.)

Ďalej budeme hlasovať o vládnom návrhu, ktorým sa predkladá Federálnemu zhromaždeniu ČSFR k vyslovenie súhlasu Zmluva medzi vládou ČSFR a vládou Luxemburského veľkovojvodstva o zamedzení dvojitého zdanenia a zabránení daňového úniku v odbore daní z príjmu a majetku, podpísaná v Luxembursku 18. marca 1991, ako je uvedené v tlači 669.

(Hlasování započato v 16.45 hod.) Hlasuje Snemovňa národov. Pýtam sa opäť poslancov Snemovne národov, kto súhlasí s návrhom uznesenia a doporučením spravodajcu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (85) Osemdesiatpäť. Ďakujem.

Kto je proti? (1) Jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (3) Tri. Ďakujem.

Hlasovali všetci prítomní poslanci. Snemovňa národov tento návrh uznesenia schválila.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto z nich súhlasí s návrhom uznesenia podľa doporučenia spravodajcov, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (83) Osemdesiattri. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (2) Dva. Ďakujem.

Jeden poslanec nehlasoval. Poslanci Snemovne ľudu tiež toto uznesenie schválili.

Vzhľadom k súhlasnému uzneseniu oboch snemovní, konštatujem, že Federálne zhromaždenie ČSFR súhlasí so zmluvou medzi vládou ČSFR a vládou Luxemburského veľkovojvodstva o zamedzení dvojitého zdanenia a zabránení daňového úniku v odvodoch daní z príjmu a majetku, podpísanou v Luxembursku dňa 18. decembra 1991.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 161, SL č. 256, SN č. 261. )

Ďalej budeme hlasovať o vládnom návrhu, ktorým sa predkladá Federálnemu zhromaždeniu ČSFR na vyslovenie súhlasu Dohoda medzi vládou ČSFR a vládou Fínskej republiky, Švédskym kráľovstvom, vládou Kanady a Španielskym kráľovstvom o podpore a ochrane investícií, ktorá bola podpísaná v jednotlivých termínoch, ako máte uvedené v tlači 680. Stále sme uznášaniaschopní, takže môžeme hlasovať. Hlasujeme o návrhu schvaľovacieho uznesenia, ktoré je uvedené v parlamentnej tlači č. 680.

(Hlasování započato v 13.57 hod.) Pýtam sa poslancov Snemovne národov, kto súhlasí s týmto uznesením, podľa doporučenia spravodajcu, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (86) Osemdesiatšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (1) Ďakujem.

Jeden poslanec nehlasoval. Snemovňa národov uznesenie schválila.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto z nich súhlasí s návrhom uznesenia, nech zdvihne ruku a stlačí tlačidlo! (Hlasuje se.) (84) Osemdesiatštyri. Ďakujem.

Kto je proti? (0) Nikto. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (0) Nikto. Ďakujem.

Jeden poslanec nehlasoval. Poslanci Snemovne ľudu návrh schválili.

Vzhľadom k súhlasnému uzneseniu oboch snemovní konštatujem, že Federálne zhromaždenie Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky súhlasí s Dohodou medzi vládou ČSFR a vládou Fínskej republiky o podpore a ochrane investícií podpísanú v Prahe 6. novembra 1990, s Dohodou medzi ČSFR a Švédskym kráľovstvom o podpore a vzájomnej ochrane investícií a s Protokolom k tejto dohode podpísaným v Prahe 13. novembra 1990, s Dohodou medzi vládou ČSFR a vládou Kanady o podpore a ochrane investícií podpísanú v Prahe dňa 15. novembra 1990 a s Dohodou o vzájomnej ochrane investícií medzi ČSFR a Španielskym kráľovstvom podpísanú v Madride 12. decembra 1990.

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 162, SL č. 257, SN č. 262.)

Ďakujem všetkým spravodajcom, ktorí sa zúčastnili prípravy týchto dokumentov a uznesení. Ďakujem pánu ministrovi Klausovi, ktorý za vládu ČSFR tieto návrhy predložil a odôvodnil.

Teraz podľa schváleného programu prejednáme

8

Vládny návrh štátneho záverečného účtu federácie a súhrn štátnych záverečných účtov za ČSFR za rok 1990 a návrh uznesenia (tlač 691) a návrh uznesenia Snemovne ľudu a Snemovne národov (tlač 726).

Prosím ministra financií, pána Václava Klausa, aby tento návrh odôvodnil.

Ministr financí ČSFR V. Klaus: Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi, abych z pověření vlády ČSFR odůvodnil návrh státního závěrečného účtu federace za rok 1990 a zároveň vás informoval o výsledcích rozpočtového hospodaření za celou ČSFR. Státní rozpočet na rok 1990, který schválilo Federální shromáždění v březnu minulého roku, tedy ještě ve svém předcházejícím složení, představoval svým zaměřením jeden z prvních zásadních reformních kroků vlády národního porozumění a proto je třeba mu věnovat patřičnou pozornost.

V úvodní přípravné fázi ekonomické reformy, jak lze rok 1990 souhrnně charakterizovat, byl rozpočet mimořádně důležitou součástí hospodářské politiky vlády. Je proto logické, že výsledky rozpočtového hospodaření je třeba hodnotit v širším kontextu výsledků celé ekonomiky. Záměry hospodářské politiky vlády na rok 1990 vycházely z analýzy stavu ekonomiky, z očekávaného vlivu vnitřních i vnějších faktorů a z programu ekonomické reformy. Hospodářská politika si v tomto roce kladla za cíl udržet úroveň ekonomické aktivity na úrovni předcházejícího období a brzdit inflaci prostřednictvím makroekonomické stabilizační politiky.

Ve vnějších hospodářských vztazích bylo cílem vládní politiky nepřipustit nadměrný nárůst zadluženosti, dosáhnout v zásadě vyrovnané platební bilance a postupně přecházet na rovnovážný měnový kurs československé koruny. Makroekonomická stabilizační politika se opírala o měnovou a rozpočtovou restrikci. Centrální banka stanovila růst úvěrů, vnitřních úvěrů v rozmezí od -2 do +1 %, tedy pod úrovní projektovaného růstu produktu. Fiskální rozpočtová politika byla zaměřena na snížení podílu veřejných rozpočtů na hrubém národním produktu, na docílení přebytku státního rozpočtu ve výši 1,2 % jeho celkového objemu, a na dosažení úspor ve výdajích, především omezováním dotací do podnikové sféry a omezováním dalších tak zvaných neproduktivních výdajů.

Hospodářský vývoj v roce 1990 byl silně ovlivněn změnou vnějších podmínek, které komplikovaly situaci ekonomiky ještě před uskutečněním základních liberalizačních kroků. V souvislosti s krizí v Perském zálivu došlo přechodně k výraznému růstu cen ropy. K tomu se přidružily problémy vyplývající z poklesu dodávek ropy ze Sovětského svazu a z nutnosti jejich částečně úhrady ve volně směnitelných měnách. Sjednocení Německa, pokles obratu zahraničního obratu s bývalou NDR a celkový rozpad trhu RVHP měly nesporné destabilizující účinky, které se nepodařilo kompenzovat na ostatních trzích. To, že ekonomický růst nepoklesl výrazněji, bylo způsobeno dvěma faktory. Část exportu, zejména do Sovětského svazu, byla realizována na úvěr a část produkce absorboval vnitřní trh, kde se ekonomické subjekty v očekávání liberalizačních a devalvačních opatření předzásobovaly. Úsilí vlády na úseku institucionálních změn v rámci celkové ekonomické reformy bylo zaměřeno na demontáž institucí a nástrojů administrativního řízení a na rozvíjení základních tržních institucí. Byla učiněna celá řada zásadních opatření, mezi něž patří zejména likvidace Státní plánovací komise a celého státního plánu jako hlavního nástroje centrálně plánované ekonomiky. Chtěl bych připomenout, už jsme na to zapomněli, ale ještě před rokem dnešního dne Státní plánovací komise v Československu existovala. Já bych to chtěl připomenout, abychom na tyto věci nezapomínali. Současně došlo k zásadní reformě bankovního systému, k rozbití tak zvané monobanky a k vytvoření nezávislé centrální banky a systému komerčních bank.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP