Středa 29. května 1991

Poslanec SN J. Lux: Jestli jste dobře poslouchal, já jsem neřekl, vážený kolego, že jste nás mylně informoval, ale že bych prosil o vysvětlení.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Řekl jste, že jsem mylně informoval.

Poslanec SN J. Lux: O vysvětlení prosím především v tom smyslu - (šum v sále) - můžeme se k tomu vrátit. Já si myslím, že je třeba vysvětlit tu věc, že nevíte, kde jsou podpisy. Tady píšou, že podpisy jsou na FIS.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Já nevím kde.

Poslanec SN J. Lux: Vy nevíte kde. Já si myslím, že to zřejmě není tak podstatné.

Ptám se, proč jsme nedostali tento dopis, jako jsme dostali desítky jiných dopisů.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Za to ovšem zpravodaj nenese odpovědnost, zejména když sám tento dopis dosud nedostal.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Chcel by som opakovať to, čo už bolo povedané. Predseda Federálneho zhromaždenia ani predsedovia snemovni o žiadnom liste nevedia.

Poslanec SN J. Lux: Prosím vás, tady je podepsaná pracovnice Kanceláře Federálního shromáždění, bohužel podpis přesně nerozluštím. Je tady datum 22. 5. 1991, razítko Kanceláře Federálního shromáždění. Nehrajme si tady na divadlo. (Potlesk.) Tento dopis byl řádně Federálnímu shromáždění předán a také byl potvrzen příjem. Ale to nic. Ptám se, jestli mohu tento dopis přečíst kolegům poslancům.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Máme pred sebou hlasovanie o návrhu zákona ako celku. Sme v etape hlasovania o zákone. Pán poslanec Lux považuje za potrebné, ešte navrhuje pred hlasovaním, zoznámiť vás s listom (so stanoviskom) 56 pracovníkov FIS. Považuje za potrebné vás s tým oboznámiť. Ja jeho návrh považujem v tejto etape za tak závažný, že by som nechal hlasovať o tom, či súhlasíte s tým, aby ste s listom boli oboznámení, alebo pristúpime k hlasovaniu bez toho, že by ste s listom boli oboznámení.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec P. Uhl: Pro moje rozhodování jako poslance, zda dám svůj hlas tomu, aby byl dopis přečten, je podstatné to, zda mezi vámi, poslanci, je alespoň jediný, který bezpečně ví, že nějaký pracovník FIS to podepsal, a zná jeho jméno. Já to jméno nechci znát. Chci vědět alespoň od jednoho poslance tohoto shromáždění, že zná jednoho ze signatářů tohoto dopisu. Pak dám svůj hlas, aby byl dopis přečten. Zatím to musím považovat za anonymní dopis.

(Hlas ze sálu: Je tu ředitel FIS.)

Poslanec SN P. Kulan: Nehnevajte sa, pán predsedajúci, ale chcem sa opýtať, či týmto listom sa otvára nová rozprava k danej problematike. Osobne si myslím, že prečítať list, ktorý môže toto Federálne zhromaždenie značne ovplyvniť, tesne pred hlasovaním, by si vyžadovalo, aby po liste nasledovala ďalšia rozprava.

Po druhé, neviem, do akej miery je tento list vierohodný a kto overil jeho vierohodnosť. Takýchto listov môžem ja osobne napísať trebárs desať.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pýtam sa snemovní, či súhlasia s tým, aby bol prečítaný tento list, o ktorom hovorí pán poslanec Lux, alebo nebol? Ešte sa hlási pán poslanec Blažek.

Poslanec SN A. Blažek: Pane předsedající, já bych mohl být tím jedním poslancem, který by to teoreticky mohl doložit. Nevím ovšem, jestli je to ten dopis, který třímá kolega Lux. Byl jsem dokonce původně požádán, abych našemu shromáždění dopis skupiny pracovníků FIS při příležitosti projednávání zákona o Federální informační službě přečetl. Zaujal jsem k tomu stanovisko, že to je záležitost, jejíž podstata nespočívá přímo v textu zákona a že bude výhodnější zákon bez vnějšího zasahování projednávat. To bylo moje stanovisko, pracovníci FIS je uznali, ale budu-li se moci přesvědčit, že text je stejný, tak budu moci na základě znalosti nejméně jednoho věrohodného člověka z pracovníků FISu potvrdit, že je to tento text.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Chce sa vyjadriť poslanec Šútovec, predseda Snemovne národov?

Předseda SN M. Šútovec: Rád by som zopakoval to, čo som povedal pred dvoma hodinami. Nie som si vedomý, že by som obdržal nejaký takýto list úradnou poštou. Je možné, že mi prišiel dnes, nemal som príležitosť poštu otvárať. Ale aj keby, zásadne chcem povedať toľko, že ku každému tu prerokovávanemu zákonu chodia do parlamentu stovky listov. Pán poslanec Lux si predstavuje vec tak, že by sme napr. pri rokovaní o zákone o pôde mali prečítať všetky listy, ktoré na toto konto prišli do parlamentu, to by sme tu sedeli do Vianoc a ťažko by sme sa dostali k hlasovaniu o zákone.

Neviem, aká je relevancia tohto listu, neviem to zistiť, ale nepokladám za vhodné, aby sa tesne pred hlasovaním nejaký list čítal. Žiadam, aby sa pristúpilo k hlasovaniu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Hlási sa poslanec Lis.

Poslanec SN L. Lis: Pane předsedo, dámy a pánové, v polední přestávce jsem dostal tento dopis, který mi byl předán pracovnicemi technického aparátu. Nechal jsem si ho oxeroxovat a původní originál jsem nechal zanést, aby byl zaprotokolován jako přijatý.

Když jsem si tento dopis přečetl, dopis nemá takový významný charakter, který by mohl, podle mého názoru, ovlivnit rozhodování poslanců a našeho parlamentu o tom, jestli zákon, který projednáváme, má ony parametry a bude sloužit dobré věci nebo ne. Nejsem proti tomu, aby byl dopis čten, ale bude to jen zbytečné zdržení, které nemůže ovlivnit rozhodování o tom, jestli zákon o Federální informační službě má být schválen nebo ne.

Je pravda, že obsahem tohoto dopisu je apel na poslance, aby pokud možno zabránili tomu, aby Federální informační služba byla pod vlivem a kontrolou ministerstva vnitra, ale aby byla vyčleněna a spravována parlamentem mimo vliv ministerstva vnitra. A to je totiž obsahem našeho jednání. Je na sněmovně, aby rozhodla, jestli takovou ne podstatnou věcí máme zdržet hlasování o vlastním zákonu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Prosím, aby sme skončili túto rozpravu hlasovaním. Kto sa chce oboznámiť z poslancov Snemovne národov s týmto listom, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! Ďakujem. (46) Štyridsaťšesť.

Je niekto proti? (24) Dvadsaťštyri.

Zdržal sa niekto hlasovania? (31) Tridsaťjeden.

Dvanásť poslancov ignorovalo hlasovanie, rozhodujúca časť poslancov Snemovne národov nemá záujem oboznámiť sa s týmto listom.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto žiada pri tejto príležitosti oboznámiť sa pred hlasovaním s týmto listom, nech zdvihne ruku a stisne tlačidlo! (44) Ďakujem. Štyridsaťštyri.

Je niekto proti? (27) Dvadsaťsedem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (25) Dvadsaťpäť.

Šestnásť poslancov nehlasovalo. Ani Snemovňa ľudu neprejavila záujem čítať list. Môžeme prikročiť k hlasovaniu o celom návrhu zákona.

Ešte sa hlási poslanec Világi.

Poslanec SL O. Világi: Pán predsedajúci, myslím, že postup, ktorý ste zvolili, nie je v súlade s rokovacím poriadkom. Nemá tam podklad.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Podľa mojej mienky to bolo potrebné a nutné, aby sme návrh kolegu, ktorý považuje za rozhodujúci pre hlasovanie prečítať nejaké stanovisko skupiny, si odhlasovali.

Ešte sa hlási pán poslanec Rajczy.

Poslanec SN L. Rajczy: Budem citovať ústavný zákon čl. 45, pretože mám dojem, že je to veľmi dôležité, keby sme hlasovali o tomto návrhu zákona. Návrhy zákonov Federálneho zhromaždenia môžu podávať poslanci Federálneho zhromaždenia, výbory obidvoch snemovni, prezident Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky atď. To znamená, že spoločne môžu podávať buď iniciatívna skupina, alebo v tomto prípade zastupuje pani Petrová, alebo výbory. Citujem z rokovacieho poriadku § 38, odst. 2: Návrh musí obsahovať presné znenie navrhovaného zákona. K návrhu sa pripája dôvodová správa. Tu je dôvodová správa v tlači 554. To znamená, že doteraz porušujeme tento zákon. Vážení, nechcem sa zúčastniť takého hlasovania. Ďakujem vám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Pristúpime k hlasovaniu. Ešte sa hlási pán poslanec Lux.

Poslanec SN J. Lux: Vážení kolegové, prolongoval jsem, že jsem neskončil svůj příspěvek, pouze jsem byl přerušen. Jestliže pan předseda Šútovec reagoval, musím odpovědět. To, co říkal, by mělo potom platit na všechny dopisy, nejenom na některé. Jestliže dopis neznáme, je nejlepší se s ním seznámit. Domnívám se, že je závažný. Jistě se s ním seznámíte dodatečně.

Jako Klub křesťansko-demokratické unie se domníváme, že existují tři vážné důvody, proč nemůžeme pro tento zákon hlasovat. Berte to jako stanovisko.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán predseda Lux nás zoznámil so stanoviskom svojho klubu.

Ešte sa hlási poslanec Kulan.

Poslanec SN P. Kulan: Pán predsedajúci, nerozumiem celému tomuto postupu. Keď pán predseda Lux dostal tento list, prečo tento problém neotvoril v rozprave? Považujem to za umelé zavádzanie tesne pred hlasovaním.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: O liste sme sa už dohodli, že nás nezaujíma. Prikročíme k hlasovaniu. Potom môže pán poslanec Lux vysvetľovať, kedy ho dostal a ako to vlastne bolo.

Ešte sa hlási poslanec J. Černý.

Poslanec SL J. Černý: V zájmu pravdy bych chtěl upozornit, že otázku dopisu jsem otevřel já. Bylo to ještě před hlasováním o pozměňovacích návrzích. Dopis byl Federálnímu shromáždění evidentně doručen, to je zcela nepochybné a já se domnívám, že nebyl důvod, proč jsme s ním nemohli být seznámeni, zvláště když se jedná o dopis pracovníků Federální informační služby a ne o kdejaký dopis. Tato věc už byla otevřena ráno.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Môžeme prikročiť k hlasovaniu o návrhu zákona? (Všeobecný souhlas.) Prosím, aby sa poslanci dostavili k hlasovaniu. Konštatujem, že snemovne sú uznášaniaschopné. V Snemovni národov je 115 poslancov, z toho 51 zvolených v Slovenskej republike a 64 zvolených v Českej republike, v Snemovni ľudu je 11 poslancov.

Najskôr budú hlasovať poslanci Snemovne národov. Znovu pripomínam, že na prijatie zákona je potrebná nadpolovičná väčšina prítomných poslancov z každej snemovne. Pýtam sa poslancov Snemovne národov, kto z nich súhlasí s návrhom zákona podľa uznesenia, v znení tlači 154, podľa korektúr a pozmeňovacích návrhov, ktoré sme schválili a podľa doporučení spoločných spravodajcov, nech zdvihne ruku! (73) Sedemdesiattri.

Kto je proti? (20) Dvadsať.

Kto sa zdržal hlasovania? (21) Dvadsaťjeden.

Dvaja poslanci nehlasovali.

Snemovňa národov zákon schválila.

Teraz hlasujú poslanci Snemovne ľudu. Kto z nich súhlasí s návrhom zákona v znení uznesení Snemovne ľudu a Snemovne národov (tisk 154), podľa pozmeňovacích návrhov, ktoré boli prijaté v znení správy spoločných zpravodajcov, nech zdvihne ruku! (69) Šesťdesiatdeväť. (Potlesk.)

Kto je proti? (11) Jedenásť.

Kto sa zdržal hlasovania? (32) Tridsaťdva. Ďakujem.

Hlasovali všetci poslanci Snemovne ľudu. Môžem konštatovať, že poslanci Snemovne ľudu tiež schválili tento návrh zákona.

Po súhlasnom uznesení obidvoch snemovní môžem konštatovať, že Federálne zhromaždenie ČSFR schválilo zákon o Federálnej bezpečnostnej informačnej službe a o používaní spravodajských prostriedkov. Blahoželám navrhovateľom, ďakujem obidvom spravodajcom za ich prácu. (Potlesk.)

(Poznámka redakce: usnesení FS č. 144, SL č. 229, SN č. 229.)

S technickou poznámkou sa hlási poslanec Rašev.

Poslanec SN L. Rašev: Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, nechcem vás zdržiavať, ale nemôžem si odpustiť malú poznámku. Osobne nesúhlasím s vyjadrením pána predsedajúceho, že poslancov nezaujíma nijaký list. Veľmi nerád by som si zajtra prečítal v novinách, že poslanec sa nestará o názory voličov a názory pracovníkov, ktoré sa dotýkajú tejto záležitosti. Ja som nehlasoval za prečítanie tohto listu nie preto, že bol vytiahnutý tesne pred hlasovaním stranou, ktorej bohužiaľ neprešli pozmeňovacie návrhy. Nesúhlasil som s postupom nie preto, že by som nechcel poznať obsah tohto listu. Mňa osobne list zaujíma a veľmi rád si prečítam jeho obsah.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Niekoľkokrát som poznamenal, že v tejto chvíli nechce Federálne zhromaždenie vedieť jeho obsah. K tomu sa hlási pán poslanec Benda.

Poslanec SL V. Benda: Nechtěl jsem obtěžovat a zdržovat, ale po posledních dvou příspěvcích pokládám za nutné se vyjádřit, že list, který měl v ruce pan předseda našeho klubu Lux, jsem obdržel já a obdržel jsem ho do lavice koncem hlasovací procedury o pozměňovacích návrzích, odhaduji asi čtvrt hodiny poté, co zde Petr Uhl vysvětloval, jak to s tím dopisem bylo. A tento dopis jsem předložil o polední přestávce na schůzi našeho klubu ostatním kolegům poslancům a posléze předsedovi klubu, aby ho zde eventuálně mohl přečíst. Čili v žádném případě se nejedná o záměrnou manipulaci našeho klubu nějakým materiálem, který bychom tajili a s nímž bychom chtěli vyrukovat na poslední chvíli. Já a pan předseda Lux jsme ten list neměli v ruce dřív než dnes v poledne. V tomto ohledu se musím pozastavit nad pochybnostmi pana předsedy Sněmovny národů Šútovce, zda nemá tento list ve své dnešní poště. Protože dnes je 29. 5. a přijetí listu ve Federálním shromáždění bylo 22. 5. Jestli obvykle chodí pošta 7 dní od vrátnice nebo příjmu k funkcionářům Federálního shromáždění, tak je to smutné a bylo by třeba udělat něco s aparátem tohoto shromáždění. (Potlesk.)

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Hlási sa pán poslanec Kroupa s faktickou poznámkou, ďalej pán poslanec Világi.

Poslanec SL D. Kroupa: Chtěl jsem se připojit ke stížnosti, že nám Kancelář Federálního shromáždění zadržuje listy, naprosto nezávisle na tom, čeho se dopisy týkají.

Poslanec SL O. Világi: Nechcem zasahovať do debaty, ale pán poslanec Černý sa prvý zmienil o liste, že koloval vo Federálnom zhromaždení včera večer. Teraz počujeme, že ho dostal pán poslanec Benda do lavice. Koloval teda niekde medzi ľuďmi a na verejnosť sa dostal až po skončení rozpravy.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, o slovo sa hlási pán poslanec J. Černý.

Poslanec SL J. Černý: Opakuji svůj dotaz, který jsem vznesl ráno. Řekl jsem, že vznesu možná zmatený dotaz, protože jsem se o dopisu dozvěděl ze včerejšího televizního zpravodajství. Po mé otázce a vysvětlení pana Uhla obdržel dopis pan Benda a ne já. Takže žádné podivuhodné cesty tohoto dopisu.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ešte sa chce vyjadriť pán poslanec Lis.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP