Pátek 5. dubna 1991

Společný zpravodaj výborů SL poslanec O. Világi: Ústavnoprávne výbory odporúčali. Osobne si myslím, že neide o právnickú otázku. Vláda tiež neodporúča. Navrhujem, aby sme hlasovali.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o tomto návrhu pána poslanca Senjuka.

(14.52 hodin.) Hlasujú poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto je za predložený návrh? (Hlasuje se.) (Třicet jeden.) Tridsaťjeden. Ďakujem.

Kto je proti? (Čtyři.) Štyria. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Patnáct.) Ptnásť. Ďakujem.

Jeden poslanec nehlasoval. Tento návrh nebol prijatý v tejto časti snemovne.

Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Osmnáct.) Osemnásť. Ďakujem.

Kto je proti? (Sedm.) Sedem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet dva.) Dvadsaťdvaja. Ďakujem.

2 poslanci nehlasovali. Ani tento návrh nebol prijatý.

Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto súhlasí s týmto návrhom? (Hlasuje se.) (Čtyřicet dva.) Štyridsaťdvaja. Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet jeden.) Dvadsaťjeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet dva.) Tridsaťdvaja. Ďakujem.

5 poslancov nehlasovalo. Ani Snemovňa ľudu návrh neprijala. Federálne zhromaždenie tento návrh neprijalo.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Lux: Další návrh se týká § 11. Poslanec Pobežal navrhuje odstavec 2 upravit takto: "Uplatní-li oprávněná osoba..."

Ústavně právní výbor ani vláda tento návrh nedoporučuje, domnívám se, že je třeba hlasovat o tomto problému.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Áno, budeme hlasovať o tomto návrhu, a to v Snemovni ľudu.

(14.55 hodin.) Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto súhlasí s týmto návrhom? (Hlasuje se.) (Čtyřicet dva.) Štyridsaťdvaja. Ďakujem.

Kto je proti? (Sedm.) Sedem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyřicet devět.) Štyridsaťdevť. Ďakujem.

Štyria poslanci nehlasovali. Návrh nebol prijatý.

Hlasujú poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto je za predložený návrh? (Hlasuje se.) (Dvacet dva.) Dvadsaťdvaja. Ďakujem.

Kto je proti? (Tři.) Traja. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Sedmnáct.) Sedemnásť. Ďakujem.

9 poslancov nehlasovalo. Tento návrh nebol prijatý.

Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Devět.) Devť. Ďakujem.

Je niekto proti? (Dva.) Dvaja. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet šest.) Tridsaťšesť. Ďakujem.

Traja poslanci nehlasovali. Návrh nebol Federálnym zhromaždením prijatý.

Skôr než pristúpime k ďalšiemu návrhu, dovoľte, aby som vás informoval. Požiadal ma o to predseda Federálneho zhromaždenia, keď sme pred chvíľou čítali rôzne ospravedlnenia neprítomnosti niektorých poslancov, aby som vám oznámil, že pán Dubček tiež prerušil účasť na rokovaní, a to z toho dôvodu, že rokoval s predsedom kanadského parlamentu. Prosím, abyste to vzali na vedomie.

Prosím, ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec O. Világi: Poslanec Voleník odporúča vypustiť § 12 v plnom rozsahu. Ústavnoprávne výbory neodporúčajú, vláda neodporúča. Odporúčam, aby sme o návrhu hlasovali.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o tomto návrhu.

(14.57 hodin.) Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto súhlasí s týmto návrhom? (Hlasuje se.) (Třicet osm.) Tridsaťosem. Ďakujem.

Kto je proti? (Osm.) Osem. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyřicet šest.) Štyridsaťšesť. Ďakujem.

Osem poslancov nehlasovalo. Návrh nebol prijatý.

Hlasujú poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto je za predložený návrh? (Hlasuje se.) (Dvacet tři.) Dvadsaťtraja. Ďakujem.

Kto je proti? (Pět.) Pť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třináct.) Trinásť. Ďakujem.

Traja poslanci nehlasovali. Návrh nebol prijatý.

Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Dvacet čtyři.) Dvadsaťštyria. Ďakujem.

Kto je proti? (Jeden.) Jeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet čtyři.) Dvadsaťštyria. Ďakujem.

Hlasovali všetci. Konštatujem, že Federálne zhromaždenie ani v jednej zo snemovni návrh neprijalo.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec O. Világi: Poslanec Voleník pripravil i alternatívu k § 12, a to doplniť poslednú vetu tak, že za čiarku sa vkladajú slová: "a ak subvencoval takýto prevod pôdy štát."

Ústavnoprávne výbory došli k názoru, že pojem subvencovať je pojem veľmi široký a neurčitý. Vláda má podobné stanovisko.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Voleník, trváte na svojom návrhu?

Poslanec SL L. Voleník: Trvám.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať.

(15.00 hodin.) Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto súhlasí s týmto návrhom? (Hlasuje se.) (Čtyřicet šest.) Štyridsaťšesť. Ďakujem.

Kto je proti? (Sedmnáct.) Sedemnásť. Ďakujem

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet tři.) Tridsaťtraja. Ďakujem.

Dvaja poslanci nehlasovali. V Snemovni ľudu návrh nebol prijatý.

Hlasujú poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto je za predložený návrh? (Hlasuje se.) (Dvacet sedm.) Dvadsaťsedem. Ďakujem.

Kto je proti? (Šest.) Šesť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtrnáct.) Štrnásť. Ďakujem.

Traja poslanci nehlasovali. Poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike návrh neprijali.

Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Dvacet tři.) Dvadsaťtraja. Ďakujem.

Kto je proti? (Dva.) Dvaja. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet tři.) Dvadsaťtraja. Ďakujem.

Dvaja poslanci nehlasovali. Federálne zhromaždenie návrh neprijalo.

Společný zpravodaj výborů SL poslanec O. Világi: Strana 12 - poslanec Jambor navrhuje v § 13 za odstavec 2 vsunúť vetu: "Pozemkové úpravy sa uskutočňujú s prihliadnutím na pôvodnú polohu a bonitu pôdy."

Ústavnoprávne výbory boli toho názoru, že táto kvalifikácia náleží do znenia zákonov o pozemkových úpravách, ktoré sú pripravované na úrovni republík. To znamená, že pozemkové úpravy musia byť presne vymedzené, musí byť povedané, akých prípadoch sa týkajú. Nechceme zasahovať do kompetencií republík a prijatie navrhovanej vety neodporúčame. Vláda má podobné stanovisko.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Poslanec Jambor trvá na hlasovaní? (Trvá.) Budeme hlasovať.

Prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto súhlasí s týmto návrhom? (Hlasuje se.) (Dvacet čtyři.) Dvadsaťštyria. Ďakujem.

Kto je proti? (Devatenáct.) Devätnásť. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyřicet sedm.) Štyridsaťsedem. Ďakujem.

Pť poslancov nehlasovalo. Snemovňa ľudu návrh neprijala.

Hlasujú poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto je za predložený návrh? (Hlasuje se.) (Osm.) Osem. Ďakujem.

Je niekto proti? (Šest.) Šesť. Ďakujem.

Zdržal sa niekto hlasovania? (Třicet tři). Tridsaťtraja. Ďakujem.

Návrh nebol prijatý.

Prosím poslancov Snemovne národov zvolených v Slovenskej republike. Kto je za tento návrh, nech zdvihne ruku a stlačí tlačítko! (Hlasuje se.) (Dvacet.) Dvadsať. Ďakujem.

Kto je proti? (Tři.) Traja. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet pět.) Dvadsaťpť. Ďakujem.

Jeden poslanec nehlasoval. Federálne zhromaždenie návrh neprijalo.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Lux: Další je § 14. Vzhledem k tomu, že § 14, § 15 a § 15 a) uzavírají určitý obsahový blok, požádalo několik poslanců, abychom úvodem, než budeme hlasovat o jednotlivých pozměňovacích návrzích, hlasovali o návrhu poslance Dostála k § 15, který je uveden na straně 14. Než doporučím hlasování, vyžádal bych si váš souhlas, abychom hlasovali o tomto návrhu. Skupina poslanců se domnívá, že jeho text ovlivní přijetí či nepřijetí. V případě, že bude souhlas, tak učiníme a v případě, že ne, budeme postupovat podle paragrafů, jak jsme se dohodli.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Má niekto námietky proti takému postupu?

Poslanec SL K. Novosád: To je bezprecedentní případ, žádám o hlasování.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Pán poslanec Novosád navrhuje, aby o tomto procedurálnom návrhu bolo hlasované. Na začiatku sme sa dohodli, že budeme postupovať podľa jednotlivých paragrafov a teraz túto zásadu porušujeme.

Hlási sa ešte poslanec Schneider.

Poslanec SL J. Schneider: Já jsem se chtěl zeptat, o který návrh kolegy Dostála se jedná? Na straně 14 jsou dva návrhy poslance Dostála.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Lux: Jedná se o návrh poslance Dostála, pořadové číslo 4, kde v odstavci 1 v § 15 se navrhuje nahradit text za písm. b) takto: "mohou se stát členy zemědělského družstva bez pracovní účasti, pokud podají přihlášku k členství. O přijetí do družstva rozhodne členská schůze, případně sbor delegátů družstva."

To je přání skupiny poslanců, já osobně se s tím neztotožňuji.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Budeme hlasovať o tom, či súhlasíte s tým, aby sa najprv hlasovalo o pozmeňovacom návrhu pána poslanca Dostála, poradové číslo 4, k § 15, ktorý je uvedený na strane 14. Ide o procedurálny návrh. Je potrebná nadpolovičná včšina poslancov v Snemovni národov.

Poslanec SL J. Schneider: Já jsem se chtěl zeptat, jestli tím, že budeme hlasovat o návrhu, který se váže k jedné alternativě, už rozhodujeme o alternativách.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: V žiadnom prípade nie. My len potom budeme hlasovať o návrhu poslanca Dostála za predpokladu, že to schválime. Potom sa vrátime a budeme pokračovať podľa poradia.

Slovo má poslanec Pohanka.

Poslanec SL M. Pohanka: Já se domnívám, že není možné nyní upravovat text paragrafů. Nejdříve bychom měli rozhodnout o návrhu jejich vypuštěni. To je návrh poslance Fišery, pořadové číslo 3.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Dám hlasovať o tom, či porušíme stanovenú procedúru a predradíme v tejto chvíli návrh poslanca Dostála. Pre súhlas stačí nadpolovičná včšina prítomných v každej snemovni.

Budeme hlasovať o tom, aby sme hlasovali najprv o návrhu poslanca Dostála k § 15.

Prosím najskôr poslancov Snemovne národov. Kto s tým súhlasí? (Hlasování v 15.09 hodin.) (Třicet pět.) Tridsaťpť. Ďakujem.

Kto je proti? (Čtyřicet dva.) Štyridsaťdvaja. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Dvacet čtyři.) Dvadsaťštyria. Ďakujem.

V Snemovni národov tento návrh nebol prijatý. Šesť poslancov nehlasovalo.

Teraz prosím poslancov Snemovne ľudu. Kto súhlasí s týmto procedurálnym návrhom, nech zdvihne ruku! (Dvacet devět.) Dvadsaťdeväť. Ďakujem.

Kto je proti? (Čtyřicet jeden.) Štyridsaťjeden. Ďakujem.

Kto sa zdržal hlasovania? (Třicet.) Tridsať. Ďakujem.

Ani v jednej zo snemovní tento procedurálny návrh nezískal nadpolovičnú včšinu.

V Snemovni ľudu 29 za, 41 proti, 30 sa zdržalo, 3 nehlasovali, takže budeme pokračovať podľa poradia, ktoré je uvedené v dokumente, v materiále Pozmeňovacie návrhy k tlači č. 547.

Prosím pána poslanca Luxa, aby uviedol ďalší návrh.

Společný zpravodaj výborů SN poslanec J. Lux: Poslanec Kontra doporučuje alternativu jedna, poslanec Jambor alternativu dva.

Doporučoval bych, abychom hlasovali o alternativě dva § 14 odstavec 1. Já bych si jen dovolil upozornit na věcný rozdíl těchto alternativ.

V alternativě jedna hovoříme o tom, že k zajištění provozu zemědělské výroby má původní vlastník živého a mrtvého inventáře, jakož i zásob, právo na jejich náhradu, pokud mu byli odňaty atd.

Kdežto alternativa dva "které jí byly odňaty nebo které vnesla do družstva", to znamená, že v alternativě jedna vytváříme možnost vrácení pouze pro ty, kteří stojí mimo družstvo, v alternativě dva pak tuto možnost utvoření tohoto majetkového podílu utváříme i pro ty, kteří vnesli do zemědělského družstva. To jen, abychom si ujasnili tento obsah.

Věcnou podporu tato alternativa dva má z jednání České národní rady, z jednání výborů pro životní prostředí a z části jednání výboru hospodářského a z části výboru pro plán a rozpočet s tím, že budeme muset rozhodnout hlasováním.

Ústavně právní výbory ani vláda s alternativou dva nesouhlasí.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Poslanec Humpál.

Poslanec SN V. Humpál: Já mám jen technickou poznámku, že pokud by se odsouhlasila alternativa dva u § 14 a schválil se § 15, tak bude dvojí náhrada.

Předsedající místopředseda FS J. Stank: Ďakujem. Budeme hlasovať o alternatíve dva ako o pozmeňovacom návrhu.

Hlasujú poslanci Snemovne národov zvolení v Českej republike. Kto je za predložený návrh? (Hlasuje se.) (Dvacet sedm.) Dvadsaťsedem. Ďakujem.

Kto je proti? (Dvacet.) Dvadsať. Ďakujem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP