Úterý 26. března 1991

Pokud se týká svazků dr. Bartončíka, pokud byly dávány výsledky buď negativního nebo pozitivního nálezu před volbami politickým stranám, tak pozitivní nález mohl být opřen nikoliv jen o lustrační kartu, ale musel být k dispozici alespoň registrační protokol. Já mám doklady o tom, že lidé mnou pověření jezdili po krajích a kde registrační protokol byl k nalezení, tam se zkoumalo. Kde nebyl k nalezení, tam se nemohlo zkoumat. Není asi náhodou, že v případě dr. Bartončíka se tento registrační protokol nalezl, nebo-li objevil pár hodin před volbami.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Želá si pán poslanec Sacher, aby z jeho ostrého protestu boli vyvedené nejaké disciplinárne dôsledky pre pána poslanca Tomana v zmysle § 93 rokovacieho poriadku?

Poslanec SL R. Sacher: Nepřeji si to, protože je to zbytečné.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. S faktickou poznámkou sa prihlásil prvý podpredseda Federálneho zhromaždenia profesor Jičinský. Dávam mu slovo.

První místopředseda FS Z. Jičínský: Vážení kolegové a kolegyně, možná že se skutečně v některých věcech pohybujeme v kvadratuře kruhu, ale přesto není nezajímavé a nejen to, přesto není nedůležitě o těchto otázkách uvažovat, jsou-li nebo nejsou-li řešitelné právně.

Když já jsem hovořil o tom, že jsem měl výhrady proti formulaci usnesení, tak jak bylo formulováno, tak ani průběh jednání mě pochybnosti nerozptýlil. Komise postupovala podle usnesení, a v tomto smyslu jsem komisi nekritizoval. Kritizoval jsem nás, včetně sebe sama, za to, že jsme přijali usnesení, o jehož správnosti mám pochybnosti.

Chtěl bych říci ještě jednu věc. Bylo možno vymyslet i určily jiný postup politického řešení, než byl ten, který byl uplatněn. Bylo možno například, aby komise dala výsledky práce vedení těch politických stran nebo těch politických klubů, aby tuto záležitost s dotčenými poslanci projednali. Ti by tak měli možnost soudní ochrany, pokud by nebyli ochotní odstoupit. Pokud by to neprošlo, pak bylo možno ta jména zveřejnit. Nevycházel bych z toho, že jedině tento postup byl možný.

Dovolte mi k tomu faktickou poznámku k průběhu diskuse. Já myslím, že skutečně bychom neměli kritiku určitých závěrů nebo návrhů nebo usnesení komise považovat za nepřátelský postoj, protože tento přístup nám znemožňuje diskusi věcnou a já myslím, že o to nám tu jde nebo mělo by jít při jednání o všech věcech, které řešíme, i u všech vážných věcí jako je tato.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Prosím pána poslance Rumla. Kto sa hlási? Pani poslankyňa Pavúková. Ešte pán poslanec Malý.

Poslankyně SN O. Pavúková: Vážené Federálne zhromaždenie, dovoľte niekoľko slov k prípadu Burian. Ja protestujem proti cynizmu, s akým pán poslanec Sláma komentoval vystúpenie pána poslanca Petra Buriana. Áno, pán poslanec Sláma, pán poslanec Petr Burian nám svoj absurdný príbeh hodný Kafkovho románu rozprával už niekoľkokrát. Práve ešte pred lustráciami. Áno, tento príbeh budeme vedieť zanedlho naspamäť. Ale keby nám ho rozprával ešte desaťkrat alebo stokrát, jeho zúfalé rozprávanie naráža na hluché a ľahostajné uši. Možno práve i preto sme dostali list, ktorý pripomína čierny humor. List, ktorý nás mal z otrlosti vytrhnúť. Áno, poslanec Burian nedostal možnosť sa obhájiť. Ešte pred týždňom na našich výboroch sociálnych a kultúrnych pán dr. Kessler ubezpečil pána poslanca Buriana, že v zozname lustrovaných sa nenachádza. Pokiaľ viem, odopreli sa mu tie svedecké výpovede, ktorých sa pán poslanec Burian najviac dožadoval.

Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, tento absurdný príbeh, ktorý sa stal pánu poslancovi Burianovi, by sa mohol stať každému. Mrzí ma pritom pomyslenie - a na to nech myslia i ti, u ktorých sa nešťastný a zároveň poučný príbeh pána poslanca stretol s ľahostajnosťou a cynizmom. (Potlesk.)

Předsedajíci předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pani poslankyni Pavúkové. Poslanec Michal Malý se hlási s faktickou pripomienkou.

Poslanec SL M. Malý: Pane předsedající, dámy a pánové, byl jsem členem tohoto parlamentu i v loňském roce od ledna do května. Vzpomínám si, když jsme se dozvěděli o tom, že ten předchozí parlament byl lustrován bez jeho vědomí, vzpomíná si na to, jak mnozí z nás poukazovali na to, že materiály kolovaly po celé republice a že mohly být zneužity. Také si vzpomínám na to, jak tehdejší ministr vnitra pan dr. Sacher prohlásil, že na jeho popud došlo ke stažení těchto materiálů a že ručí za to, že tyto materiály nemohou být zneužity, protože je má zamčeny ve svém trezoru a klíče od toho trezoru nosí neustále při sobě. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Prosím pána poslanca Rumla, aby sa ujal slova. Faktická poznámka pána poslanca Wagnera.

Poslanec SL J. Wagner: Pane předsedající, nejdříve se zeptám: Mohu mít na pana poslance Tomana jedinou otázku?

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Faktickú poznámku - v rozsahu dvoch minút.

Poslanec SL J. Wagner: Budu velice stručný - jednu nebo dvě věty. Pane poslanče, nerozuměl jsem o čem komise hlasovala, jak byla položena otázka, když o každém jménu se hlasovalo zvlášť. Co bylo, prosím, předmětem hlasování? Děkuji za odpověď.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Myslím, že táto otázka vyžaduje odpoveď. Prosím o vysvetlenie pána poslanca Tomana.

Poslanec SN P. Toman: otázka zněla, zda ten dotyčný poslanec naplňuje podmínky usnesení č. 94 a bude tudíž zde v našem usnesení z 21. března přečten.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. chcete ešte niečo dodať? Je táto odpoveď zrozumiteľná, prosím? Ďakujem. Prosím, faktická poznámka, pán poslanec Benčik. Bol by som nerád, keby sme zasadnutie predlžovali faktickými poznámkami drobného rozsahu. Diskusiu som už zatvoril.

Poslanec SL M. Benčík: Prosím vás, keď je to tak, ako pán poslanec Toman hovorí, tak toto je zlatý klinec tohoto programu. Pretože oní sú zložení v komisii nie paritne, ale v pomernom zastúpení. Potom, keď je tam pomerné zastúpenie, každý si dobre dokáže predstaviť, ako sa mohlo hlasovať. Snáď. to nemyslel pán Toman vážne, že takto vyťahoval jednotlivá mená a že o nich hlasovali. Však je zložená z občianskeho fóra, Verejnosti proti násiliu a z jinej strany tam vôbec nikto nie je. Tak ako potom hlasovali? (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. obávam sa, že hlasovali tak, ako hlasujeme my tu v parlamente, získali väčšinu pre nejaký názor. Prosím, pán poslanec Toman.

Poslanec SN P. Toman: Chci se při této příležitosti zeptat poslanců, členů vyšetřovací komise, všech politických skupin, jestli se cítili při naši práci nějak utlačovaní, nebo přehlasovaní? Pokud vím, myslím si, že nikoli, ale pokud některý kolega ano, třeba kolega Jansta za Komunistickou stranu Československa, nebo kolega Bobovnický za Křesťansko demokratické hnutí, nebo další kolegové, včetně poslance Baštigala za Stranu národnej slobody, nechť řeknou!

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Rozloženie politických síl je dané voľbami. Myslím si, že sa tak utvára väčšinový názor v súladu s volebnými výsledkami. Teraz prosím pána poslanca Rumla.

Poslanec SL J. Ruml: Pane předsedající, Paní poslankyně, páni poslanci, milí hosté. Mnou to v pátek začalo a doufám, že to mnou také skončí. Zprávu, kterou jsem tu podával v pátek jménem komise, vyšetřovací komise 17. listopadu, byla zpráva průběžná. Byla to zpráva dílčí, a to z toho důvodu, že jsme nemohli a nesměli narušit a mařit další vyšetřování. Výslechy pokračují. A než naplníme to, co máme, co zatím známe jen rámcově a systémově, to doufám nám tyto výslechy, které pořád probíhají i dnešního dne, doplní. oč tedy šlo? Šlo o to, vrazit klín do společnosti a ovládnout opozicí o to šlo Státní bezpečnosti a na to jsme právě přišli, když jsme začali vyšetřovat okolnosti 17. listopadu.

Oni předpokládali, že dojde ke střetům a potřebovali spojence jak v nomenklatuře, tak také v opozici. Chtěli si uchovat svůj vliv. Ať tento střet skonči jakkoliv, a jejich naděje byla tím větší, čím se jim podaří proniknout co nejvýše a co nejhlouběji. A proto už předem svým spolupracovníkům slíbili - a oni to nikdy nehodlali splnit - že je neprozradí. Dokonce vám mohu říci, že jejich odměny v měsíci prosinci byly v tom roce nejvyšší. Byl to v podstatě jakýsi třináctý plat.

Až dosud komise vykonala 150 výslechů a 50 výslechů na žádost komise konala vojenská prokuratura. Koho jsme vyslýchali, vyslýcháme a budeme vyslýchat, pokud od vás dostaneme i nadále mandát? Jednak bývalé funkcionáře Komunistické strany Československa i současně, lidi z opozice, řídící orgány, agenty. Jen pro zajímavost bych jmenoval, koho jsme v poslední době vyslýchali: pana Adamce, Mohoritu, Fojtíka, Hegenbarta, Jakeše, Štrougala, Chňoupka, Čalfu, Havla, Dienstbiera, Jičínského, Lise, Miloše Hájka, Vladimíra Kabrnu, Battěka a Bendu. Z řídicích orgánů Lorence, Vykypěla, Chovance a jejich podřízeně. Vyslýchali jsme i agenty, ty bych tady nerad jmenoval.

Naším úkolem bylo udělat si jakýsi celkový obraz nejen o 17. listopadu, ale především o funkci a činnosti StB jako nedílné součásti systému totality. Byli jsme vedení i tím, že je třeba preventivě se pokusit zabránit tomu, aby se něco takového v naší společnosti již nemohlo opakovat, třeba v jiné podobě. Možná, že ani na závěr, i když se budeme snažit, nedáme odpověď univerzální, ale v každém případě jsme vedení snahou odhalit a sdělit, co je v našich silách a možnostech. Nic nechceme utajit, ani vám, ani veřejnosti.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, pán poslanec Ruml. (Potlesk.)

Vážené Federálne zhromaždenie, skončila rozprava k správe vyšetrovacej komisie k udalostiam 17. novembra a k správe tzv. lustračnej časti tejto komisie. Vypočuli sme si viac ako tri desiatky, myslím, že skoro 40 diskusných príspevkov, vypočuli sme stanoviská zodpovedných a poverených členov komisie.

Teraz vám chcem navrhnúť polhodinovú prestávku, v ktorej by sa znovu zišli predsedovia poslaneckých klubov, tzv. politické grémium tohto parlamentu, aby znovu posúdili návrh uznesenia, ktoré máme prijať. Navrhujem vám, aby sme sa tu znovu zišli o 17.00 hodine, aby toto uznesenie bolo prečítané a potom o ňom hlasované.

Vyhlasujem prestávku do 17.00 hodín.

(Jednání přerušeno v l6.34 hodin.)

(Jednání opět zahájeno v 17.10 hodin.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Po prestávke pokračujeme v rokovaní prijatím príslušného uznesenia. Žiadam poslanca Tomana a Pospíšila, aby zaujali miesto v spravodajských laviciach.

Po prerokovaní uznesení, prerokovaní pozmeňovacích návrhov a pri hlasovaní budeme postupovať analogicky s prerokovaním zákonov, to znamená v laviciach spravodajcov zasadajú členovia vyšetrovacej komisie. Budú registrovať pozmeňovanie návrhy, ktoré tu padli, predkladať ich, odôvodňovať pripadne svoj zamietavý postoj, respektíve postoj komisie. Komisia ústami svojho hovorcu - poslanca Tomana - a svojho predsedu - pána poslanca Rumla - vyhlasuje, že sťahuje tlač 540 a že táto tlač nemá byť podkladom pre naše hlasovanie. Prikláňajú sa tomu, aby podkladom pre hlasovanie bola tlač 553, ktorú ste dostali do lavíc a ktorá obsahuje päť bodov. Táto tlač je upravená.

Chcem informovať, že cez prestávku zasadalo politické grémium zložené z poverených zástupcov politických strán a hnutí a konštatovalo, že v bode 1 tlače 553 a v bode 2 tlače 553 jednotliví zástupcovia politických klubov nevidia problém, pre ktorý by tieto body nemohli byť odsúhlasené. Prosím poslanca Tomana, aby predniesol pozmeňovacie návrhy, ktoré sa týkajú ďalších bodov, hlavne bodu 3, 4, a 5.

Poslanec SN P. Toman: Bod 3 usnesení (tisk 553) ukládá vyšetřovací komisi dokončit plnění usnesení č. 94 ze dne 10. ledna. Pokud se jedná o poslance Federálního shromáždění, dokončit tuto práci s termínem do 15. května. To je základ, o kterém bychom měli hlasovat.

Pak jsou zde pozměňovací návrhy, které jsou s tímto bodem 3 v rozporu. Jednak je to návrh pana poslance Ševčíka na nové znění bodu 3. Poprosil bych pana Ševčíka, aby přišel svůj pozměňovací návrh k bodu 3 přečíst, abyste si ho oživili. Než přijde, je zde pozměňovací návrh poslance Kanise, který je rovněž s tímto bodem 3 v rozporu. Pan poslanec Kanis navrhuje ukončit činnost komise Federálního shromáždění pro vyšetřování událostí 17. listopadu, protože obsah předběžně zprávy nedává naději, že komise splní poslání, pro které vznikla.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Začneme tým, že pán Ševčik prečíta ešte raz meritum svojho pozmeňovacieho návrhu.

Poslanec SN V. Ševčik: Aby nedošlo k omylu: Můj pozměňovací návrh se nevztahuje k usnesení. Vztahuje se k původnímu usnesení z ledna.

Odstavec 3 tohoto usnesení v návrhu by zněl takto:"Federální shromáždění pověřuje tuto komisi, aby kladně výsledky svého šetření oznámila prostřednictvím mandátového a imunitního výboru předsednictvu té sněmovny, jíž je dotyčný poslanec členem, a také jemu samotnému. Popře-li poslanec podezření ze spolupráce s StB a nevzdá-li se svého mandátu, mandátový a imunitní výbor neshledá-li v postupu vyšetřovací komise pochybení, prostřednictvím předsednictva sněmovny oznámí podezření vyšetřovací komise ze spolupráce poslance s StB Generální prokuratuře České a Slovenské Federativní Republiky a vyzve ji, aby před Nejvyšším soudem České republiky nebo Nejvyšším soudem Slovenské republiky - podle toho, které republiky je poslanec příslušníkem - zahájila řízení o tom, zda poslanec ze spolupráce s StB byl jejím spolupracovníkem, v kladném případě pak v jakém stupni a případně těž i z jakých důvodů. Jde-li o pracovníky vyjmenované v odstavci 1, postoupí vyšetřovací komise své kladně poznatky o takovém pracovníkovi k dalšímu opatření jeho služebnímu úřadu. "

Odstavec 5 :"Federální shromáždění žádá ústavně právní výbory, aby vypracovaly a sněmovnám předložily návrh zákona obsahující hmotné i formální podmínky řízení před Nejvyšším soudem České republiky a Nejvyšším soudem Slovenské republiky, jakož i podmínky pro případnou ztrátu poslaneckého mandátu. v tomto návrhu zákona budou současně vymezeny okruhy pracovních míst a funkcí, které nesmějí zastávat osoby, u nichž pravomocně bylo zjištěno, že byli spolupracovníky StB.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Prosím spravodajcu, aby sa vyjadril k tomuto návrhu, ktorý skutočne nie je pozmeňovacim návrhom k bodu, ale predstavuje akési uznesenie. Prijetí tohto uznesenia by vylučovalo prijetí dvoch bodov uznesenia, aké je v tisku 553.

Prosím pána poslanca Tomana.

Poslanec SN P. Toman: Podle našeho názoru se skutečně jedná o novelizaci usnesení č. 94 z 10. ledna 1991, proto by to asi mělo být přijato buď jako samostatné usnesení, jímž by se to novelizovalo, nebo by bod 3 tohoto usnesení zněl, že usnesení č. 94 z 10. ledna 1991 mění tak, že bod 3 zní a bod 5 zní.

V této souvislosti poukazuji na závěr vyšetřovací komise že jsme si přáli, aby tato změna nebyla přijata.

Poslanec SL J. Pospíšil: Pan doktor Ševčík by měl specifikovat, že žádá přijetí nového usnesení, kterým se mění usnesení č. 94, protože usnesení 94 změnit nelze, nebo zda souhlasí s návrhem poslance Tomana, že by se to zařadilo do bodu 3, jak bylo navrženo poslancem Tomanem.

Poslanec SN V. Ševčík: Možná, že jsem se špatně vyjádřil ve svém expozé, ale pokusil jsem se tam vyložit o opakoval jsem, že je to míněno jako novela usnesení z ledna letošního roku.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Prosím pán poslanec Mečl. Poslanec SN J. Mečl: Dámy a pánově, doporučuji, abychom dokončili jednání o návrhu usnesení (tisk 553 ), to znamená bodu 3 a 5, které tvoří toto usnesení. Domnívám se, že návrh poslance Ševčíka se týká především bodu 4. Proto bych doporučoval, aby z tohoto usnesení byl bod 4 vypuštěn a v souvislosti s vypuštěním bodu 4 se jednalo samostatně o návrhu poslance Ševčíka jako o samostatném usnesení. Ten podle mého názoru především souvisí s bodem 4.

Myslím, že je možně dokončit jednání o tomto návrhu usnesení a pak se vrátit k návrhu poslance Ševčíka, s tím, že bychom bod 4 vypustili.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Sú tu dva návrhy.

Podľa § 24 odstavec 2 rokovacieho poriadku, ktorí hovorí: "Keď bol prednesený taký pozmeňovací návrh alebo doplňovací návrh, ktorý podľa názoru predsedajúceho pravdepodobne nezíska podporu snemovne, predsedajúci požiada, aby svoju predbežnú podporu návrhu poslanci vyjadrili zdvihnutím ruky. Keďže takýto návrh nezíska podporu ani 30 poslancov, predsedajúci doporučí poslancovi, ktorý návrh predniesol, aby na ňom netrval." Myslím, že toto predbežne hlasovanie by bolo užitočné uskutočniť v oboch bodoch, či ide o návrh pána poslanca Ševčíka, i pána poslanca Mečla. Uskutočním toto orientačné hlasovanie v Snemovní národov. Kto sa prikláňa k názoru pána poslanca Ševčika a praje si, aby tento bod bol ďalej rozpracovaný?

(Dvacet osm.) Dvadsaťosem. Ďakujem.

Kto je proti? (Nikdo.) Nikto.

Kto sa zdržal hlasovania? (Čtyřicet dva.) Štyridsaťdva. Ďakujem.

Prejdeme do Snemovne ľudu. Prosím, kto súhlasí s návrhom pána poslanca? Ide o návrh pána poslanca Ševčika. (Třicet devět.) Tridsaťdeväť. Ďakujem.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP