Úterý 26. března 1991

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Aj ja ďakujem, pán poslanec. Ďalej je prihlásený poslanec Móric. Pripraví sa poslankyňa Parkánova.

Poslanec SN v. Móric: Vážený pán predsedajúci, vážené dámy a pani, skončila sa situácia, kedy základom parlamentu bola jediná strana a je normálne, že v tomto parlamente pracuje teraz široké politické spektrum. Je to dobré pre rodiacu sa demokraciu. Potrebujeme pravicové strany i, ľavicu. Potrebujeme tiež národne orientované strany, alebo ak chcete, nacionalistickú. Nebudem však útočiť ani na jednu stranu zastúpenú v tomto parlamente. Je však potrebné urobiť si analýzu uvedených mien z rôznych hľadísk.

Hovoríme tu o bezpečnosti štátu alebo tiež o Štátnej bezpečnosti. Z ŠtB sme urobili akéhosi Molocha. Dôsledok je, že dnes je naša republika eldorádom zahraničných rozviedok. Ale, myslím si, že na svete nie je štát, ktorý by sa nestaral o svoju bezpečnosť. Každý štát má svoj režim, a teda každá ŠtB je vo svojej podstate dvojjediná. ŠtB Československej ľudovodemokratickej republiky a Československej socialistickej republiky chránila nielen štát, ale aj režim, ktorý tu bol, totalitný režim, ktorý si ju vytvoril. Ale režim, ako istý systém, predstavujú ľudia. V konečnom dôsledku teda nie štát, ale režim vytvoril svoju ochranu, ľudia. Ľudia, ktorí boli členmi boľševickej totalitnej strany a mali sa "ako prasce v žite". Ale tiež ľudia, ktorí zavrhli svoju stranu, tú stranu, ktorá ich urobila najvyššími štátnymi úradníkmi, riaditeľmi závodov a neviem čim ešte. Prestali byť jej členmi a snažia sa z iných pozícií a v iných stranách ovládnuť štát a vytvoriť svoj nedemokratický režim. Títo ľudia sú dnes nepostihnuteľní, lebo sú mŕtvi, alebo sú skoro nepostihnuteľní. A ti, ktorí niekedy vydieraním, niekedy inak boli donútení spolupracovať s ŠtB, tak títo ľudia majú opustiť parlament aj vládu. Dobre, ale nech tieto miesta opustia všetci. Aj tí prví, ti, čo vytvorili obludu, časť ŠtB pre sledovanie vnútorného nepriateľa, aj ti druhí, čo slúžili tejto oblude. Zdalo by sa, že potom by sme tu mali čisto, ale čo s tými, ktorí slúžili a slúžia zahraničným rozviedkam? Je pravdepodobné, že takíto ľudia sú aj tu, v tomto parlamente, Pýtam sa, kto ich odhalí?

Bolo povedané, že komisia neskúmala vinu či nevinu. Len zápis v registri. Môžem povedať, že to nie je tak. Komisia skúmala okolnosti vstupu do ŠtB. Ja mám o tom dôkazy.

Hovorilo sa tu o ľudskej spravodlivosti. Poukazovalo sa pritom, že zverejnením mien spolupracovníkov budú trpieť rodiny. Je mi ich úprimne ľúto, ale čo s tými rodinami, ktoré boli zničené práve pôsobením činnosti členov ŠtB? Táto otázka je otvorená. Divím sa niektorým poslancom, ako ľahko strácajú pamäť, a sú to historici. Úplne zabudli, že voľakedy prednášali dejiny robotníckeho hnutia. Dnes kritizujú iných.

Veľa poslancov v diskusných príspevkoch bagatelizuje činnosť ŠtB a ich členov. Robia to tak nie na základe rozumu, ale citu. Týmto odpoviem slovami Ježiša Krista, ktoré povedal farizejom: "Keby ste boli slepí, nemali by ste hriechu, vy však tvrdíte - vidíme. Váš hriech teda ostáva." Ďakujem.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. vystúpi poslanec Peter Kulan, nech sa páči, ujmite sa slova, pán poslanec. Pripraví sa pani poslankyňa Parkánová. Po nej pán poslanec Zdeněk Kessler.

Poslanec SN P. Kulan: vážený pán predsedajúci, milé dámy, vážení páni poslanci, pozorne som načúval svojim predrečníkom, ktorí argumentovali za a proti lustráciám. Niekedy emotívne, niekedy citovo. Prepáčte, ale niekedy mám pocit, že niektorí z nás strácajú pamäť. Nie je to tak dávno, čo sme poverili vyšetrovaciu komisiu, ktorú sme sami zriadili, prácou, o ktorej sme všetci vedeli, že to bude práca nesmierne náročná, ale aj nesmierne nevďačná. Pýtam sa vás - čo sme vlastne čakali? Dúfam, že nie kyticu ruží. Teraz, keď to všetko svinstvo vyplávalo, máme asi mnohí z nás veľmi slabý žalúdok na to, aby sme to prijali. Mnohí z nás zatvárajú oči, zapchávajú si uši. Nechceme vidieť, nechceme počuť. Agenti Sokrates, Hájek, Kato a ďalší defilovali v piatok pred kamerami v masívnej obhajobe. Tá však, bohužiaľ, často vyznela ako obžaloba. Ako obžaloba vyšetrovacej komisie a niekedy Federálneho zhromaždenia.

Všetci o sebe tvrdili, že sú obeťami komunistického režimu a nevedia, ako sa do registrov dostali. Neveril som vlastným ušiam, keď som viacnásobne registroval pokusy bagatelizovať ŠtB. Chcelo by to asi nemalú dávku naivity veriť tomu, že si ŠtB získala povesť nebezpečnej inštitúcie tým, že platila množstvo voľne združených členov, ktorí pre ňu vlastne ani nepracovali. Trochu som strnul pri vystúpení pána akademika Čiča, ktorý zoširoka rozprával o princípoch právneho štátu a aplikácii práva v ňom. Bohužiaľ, táto aplikácia sa má striktne realizovať u spolupracovníkov ŠtB, dnes poslancov Federálneho zhromaždenia. Mrzí ma aj fakt, že práve tieto princípy nepresadzoval pán akademik vo funkcii ministra spravodlivosti Slovenskej socialistickej republiky, keď išlo o jeho a mojich kolegov Mikloško, prípadne pána Čarnogurského a ďalších, ktorí vďaka ŠtB nemali najľahší život. (Potlesk.)

Vystúpenia niektorých vysokých predstaviteľov na Slovensku dnešných dní ma utvrdzujú v presvedčení, že snahy zablokovať lustrácie na Slovensku sú značné.

Dám do súvislosti niekoľko podnetov, ktorá snáď donútia rozmýšľať aj kolegov novinárov. Budem to menovať tak, ako som si to spísal. Možno, že niektorí z vás si spomenú na reakciu bývalého ministra Vacka na interpeláciu, ktorú som podal vo februári minulého roku, týkajúcu sa rozkazu "zásah Vlna" a ďalších súvislostí, ktoré vtedy pripadali asi trošku fantastické. Pôsobenie slovenských masmédií. 21. 12. 1989 v mínus prvom poschodí Slovenského rozhlasu sedeli ľudia po zuby ozbrojení, ktorí tam asi nesedeli preto, že nemali čo iné robiť. Neviem, možno je toto práve jeden z bodov, kedy bola chystaná akcia Vlna, ktorá nakoniec neprebehla. Pôsobenie Národnej obrody ako vládneho denníka. O personálnom obsadení redakčnej rady sa v poslednom čase dosť popísalo a dosť hovorilo. Takisto každý súdny občan tejto republiky si obraz o úrovní vládneho denníka urobil.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Pán poslanec, museli by ste vysvetliť, v akom vzťahu je toto k téme, ktorú máme na programe.

Poslanec SN P. Kulan: Niektorí z redaktorov boli obvinení, že sú spolupracovníkmi ŠtB. A boli obvinení verejne. Práve preto si domyslím, že bude žiadúce, aby tento proces prebehol na Slovensku, ale pochopiteľne kultivovaným spôsobom.

Vo výpočte tendencii politického pohybu na Slovensku by sa dalo pokračovať. Neprišiel som však vyprávať o slovenskej politickej scéne.

(Hlas z pléna: Proč o tom vypravíte, když nechcete? )

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Neprerušujte rečníka, nikto nesmie byť prerušený - § 20 úsek 1 rokovacieho poriadku.

Poslanec SN P. Kulan: Národ, ktorý včera kričal Hosanna! a dnes kričí Ukrižuj! sa nechá ľahko ovplyvniť inými. Takýto národ je ľahko neužiteľný. Dovoľte mi konštatovať, že v budúcnosti si veľmi dobre každé ráno vyčistím zuby, aby som sa mohol usmievať do televíznej kamery vždy, keď budem vedieť, že sa nesmejem naposledy. Pretože pri takejto naivite, ktorú dosť často prejavujeme, sa domnievam, že doba, kedy sa smejeme naposledy, už nie je ďaleko.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. S faktickou poznámkou sa prihlásil pán poslanec Čič a udeľujem mu slovo.

Poslanec SL M. Čič: Vážený pán predseda, vážené kolegyne a kolegovia, chcem odpovedať jednak na otázku, ktorú tu položil pán Smržík. Konštatoval, že som bol proti tomu, aby boli publikované mená tých, ktorí boli označení za spolupracovníkov. Nevšimol si, že som povedal, že ide o tých, ktorí mali súdne rozhodnutie.

Pokiaľ ide o poslanca Kulana, neviem, odkiaľ čerpá tieto informácie. Som mu k dispozícii a som kedykoľvek ochotný vysvetliť, či som hlásal zásady právneho štátu a ako som sa staval i. proti tým, ktorí boli obvinení a aké stanoviská som zaujímal.

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pánu poslancovi Čičovi. Ďalej vystúpi pani poslankyňa Parkánová. Pripraví sa poslanec Kessler a Petr Kučera.

Poslankyně SN V. Parkánová: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, v této rozpravě zazněla řada příspěvků nejrůznějšího ladění, s nejrůznějšími, často protichůdnými závěry. Je to pochopitelné, protože i cíle, které jednotliví diskutující sleduji, jsou různé. Aniž bych chtěla vyjádřit přesvědčení, že vše, co se v této věci děje, je jednoznačné dobré a aniž bych se od téhož chtěla distancovat, cítím povinnost upozornit na některé skutečnosti, které zde sice v jistém smyslu zazněly, ne však natolik zřetelně, abych necítila povinnost je svým vystoupením zdůraznit.

Chtěla bych poděkovat těm poslancům, kteří se před zveřejněním svých jmen komisi k tomu pověřenou vzdali svých mandátů, jakkoli nejsou někteří z nich vnitřně přesvědčení o své spolupráci s StB. Skutečnost, že z funkce odstoupili, jejich vědomou spolupráci s StB nepotvrzuje, pouze je potvrzením toho, že zájmy své politické strany nadřazují zájmům osobním. Uvědomuji si, že podezření z takové spolupráce je diskreditující a že politik, poslanec musí obstát z hlediska své povésti a mravních kriterií za mnohonásobné přísnějších podmínek, než je tomu u ostatních občanů.

Chtěla bych říci, že je mi známo jméno jednoho z těch, kteří se před zveřejněním vzdali poslaneckého mandátu. Neznám okolnosti jeho smutného příběhu, ale z vlastní zkušenosti vím, že obstát ve styku s StB nebyla snadná záležitost. Hodnocení jeho chování náleží jeho svědomí a Bohu. Mně a nikomu z vás nepřísluší toto hodnotit. Z toho důvodu je pro mne tento bývalý kolega takový - zůstává takový - jakého jsem ho po celou dobu viděla. Mimořádně pracovitý, obětavý a erudovaný odborník. Z toho, co jsem uvedla, je možno vyvodit následující: Je škoda, že právě člověk s takovými vlastnostmi musel odejít - a já dodávám - bylo by větší škodou, kdyby zůstal. (Potlesk.)

Chtěla bych zdůraznit, že případ, který jsem právě uvedla, považuji za výjimečný. Snad bylo dobře se o něm zmínit právě proto, abychom nepropadali iluzi, že je možno pohlížet na věci přehledně a pohodlné, v barvách výhradně bílých a černých. Nic takového by nebylo pravda. Nepropadejme ani iluzím, že lustrace budou univerzálním lékem na všechny naše bolesti a že po nich se nám bude všechno dařit. Přes shora uvedené jsem přesvědčená o potřebnosti a prospěšnosti probíhajících lustrací. Za nejdůležitější považuji, aby probíhaly kulturně a lidsky. Aby nikdy a nikde nebyl dán volný průběh zlobě, zlomyslnosti a pomstychtivosti, vlastnostem, se kterými se v temných dobách naší historie máme možnost však často setkat.

Dovolte, abych vás v této souvislosti seznámila s usnesením akademického senátu Českého vysokého učení technického v Praze ze dne 6. února 1991 Tato instituce vydala vzor čestného prohlášení, které by měli podepsat jak pracovníci, tak studenti ČVUT. Kromě osobních dat je v tomto prohlášení uvedeno: "Prohlašuji tímto, že jsem nespolupracoval ani nespolupracuji se Státní bezpečnosti nebo s podobnou jinou organizací a souhlasím s připadnou lustrací své osoby. Zároveň souhlasím s tím, že nepravdivé údaje uvedené v tomto prohlášení mohou byt důvodem pro rozvázání pracovního poměru, respektive pro vyloučení ze studia."

Předkládám tuto věc k úvaze a ponechávám bez komentáře.

Závěrem chci poděkovat komisi 17. listopadu za práci, kterou odvedla. Myslím, že my ostatní si neuvědomujeme, kolik osobní odvahy a mimořádného pracovního nasazení musela komise do své práce vložit. Má za to mé uznání a obdiv. Poděkování na adresu jejich členů zde již zaznělo. Přesto je znovu opakuji. Jejich práce byla totiž mimořádná. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem paní poslankyní Parkánovej, nyní vystúpi poslanec Kessler a pripraví sa poslanec Kučera.

Poslanec SL Z. Kessler: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, kolegyně a kolegové, počínaje pátkem jsem velmi pozorně sledoval a zaznamenával si všechny výroky a průběh jednání, který souvisí se zprávou komise 17. listopadu. Hned na začátku jsem byl velmi konsternován prohlášením, že 10. ledna přijalo toto parlamentní shromáždění usnesení, které bylo špatné, ale bylo přijímáno v takové atmosféře hysterie, že si nikdo nedovolil hlasovat proti tomuto usnesení, protože by to znamenalo vystavit se podezření, že snad chci zamezit podezření nebo sám jsem podezřelý ze spolupráce se Státní bezpečnosti. Takovou argumentaci musím kategoricky odmítnout a dát na úvahu, jestli vůbec poslanec, který hlasuje v rozporu se svým svědomím, je hoden svého mandátu. (Potlesk.)

Za svou osobu mohu prohlásit, že jsem nikdy nehlasoval, ani nemusel hlasovat pro takové návrhy, kde budu cítit rozpor mezi svým svědomím a předkládaným návrhem. A myslím si, že tomu tak nebylo ani 10. ledna, protože jestli mě neklame paměť, byl to jeden z členů předsednictva, poslanec Jan Sokol, který buďto hlasoval proti, nebo se zdržel hlasování, protože zřejmě obsah tohoto návrhu neodpovídal jeho svědomí.

Z diskuse, kterou jsme zde vyslechli, zejména od těch osob, které byly vyhledány v registrech svazků jako tajní spolupracovníci StB, jsme se dozvěděli, že StB vlastné byla tou nejneschopnější organizaci v tomto státě, že zásadně zapisovala do seznamů jako spolupracovníky osoby, kteří s ní nikdy ve skutečnosti nespolupracovaly, a to opětovně, jako například v případě dr. Bárty, kterého tam měli zaznamenaného dokonce dvakrát nebo třikrát, nebo jsme se dozvěděli, že je tam StB vedla po dobu 15 let, jako v případě dr. Bartončíka, aniž od nich dostala jakoukoliv informaci. Bylo tomu tak snad jenom proto, aby měla na paměti, kdy má narozeniny a mohla mu v den narozenin odevzdat láhev whisky, kterou pak s ním někdo vypil, jak jsme se dočetli. (Potlesk.)

Takovýto přístup a takovéto argumenty působí skutečně trapným dojmem, a to nejen zde, ale i na veřejnosti.

Přesto, že je velikonoční týden, tak odvrátím pozornost tohoto shromáždění od duchovních úvah (omlouvám se za to paní kolegyní dr. Čejkové) a obrátím vaši pozornost k pragmatickým věcem, které jsou projednávány. Vrátím se k usnesení z 10. ledna a jeho pozadí, proč vlastně parlament takovéto usnesení přijal. Byl to výsledek zjištění jednotlivců, skupin a široké veřejnosti, včetně prezidenta republiky, že se toho od 17. listopadu vlastně mnoho nezměnilo. Byly zjištěny pokyny, jak o nich hovořil předseda komise 17. listopadu, aby stoupenci režimu a spolupracovníci StB zcela podle těchto pokynů zaujali nebo dokonce upevnili své někdejší postavení tak, aby část svých věrných kádrů přelili do uskupení některých politických stran a hnutí, do veřejných sdělovacích prostředků, do ekonomické sféry a byli schopní a připravení ve vhodném okamžiku osekávat křehké výhonky demokracie, destabilizovat v případě potřeby společnost, vyvolat krizi, ze které by vytěžili buď oficiálním návratem k moci nebo posílením svých mocenských pozic. Já si myslím, že události, jichž jsme byli svědky v různých veřejných shromážděních a aktivech, tomu zřejmě nasvědčují.

Prokázalo se, že část bývalých příslušníků StB nebo agentů je dosud v nejvyšších zákonodárných orgánech, ve vládních úřadech a že se nepodařilo prosadit, aby tito lidé byli odstranění hned po 17. listopadu, takže nezbývá nic jiného, než pozdě, ale přece se tohoto úkolu ujmout.

Tlak veřejnosti na to, aby se konečné přešlo od slov k činům, třeba i opožděně, protože je to v zájmu nastolení a posílení demokracie, v zájmu ekonomické reformy a obecné spravedlnosti, byl tak jednoznačný, že si nikdo otevřeně nedovolil postavit se proti přijetí těchto zásadních opatření. Jakmile však první z nich byla zrealizována, začaly se sbírat argumenty, které mají výsledky zpochybnit, protože by mohlo jit o precedens, který bude pokračovat.

Vyslechli jsme zde různé skryté i zjevné narážky, které argumentují Listinou základních lidských práv, byl nám zde přečten údajný dopis předsedkyně obvodního soudu na Praze 7, která údajně protestuje u Mezinárodního soudního dvoru v Haagu proti takovému postupu. Jak před chvíli konstatoval předsedající Milan Šútovec, šlo o zřejmý podvrh.

Patřím k lidem, kteří vystudovali práva u profesorů, s nimiž jsme později skončili společně v komunistických žalářích, protože jsme odmítali akceptovat zvůli komunistického učení. Proto patřím k těm, kdo respektují a ctí právo, patřím mezi ty, kdo hluboce věří v mezinárodní pakty, jako jsou Charty lidských práv, Listina lidských práva a svobod, a kdo je ctí.

Přístup některých osob, zejména těch, které celá desetiletí vydávaly komunistické právo za vrchol demokracie a humanity a mezinárodní dohody v této oblasti za nástroj imperialismu, který má rozložit socialistický tábor, mě udivuje. Snaží se nám namluvit, že vlastně jakákoliv snaha o očištění veřejného života od příslušníků a vykonavatelů komunistické zvůle je nemožná, když jsme přistoupili k Úmluvám o lidských právech a že jsme odsouzení nečinně přihlížet k tomu, jak oni dále rozšiřují svoji moci, kterou na přechodnou dobu ztratili.

S oblibou tu bývá citována Bible. Já se v ní moc nevyznám, ale rád bych také použil jeden citát: " Ne tak, prosím, páni moji! "

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem. Prosím Petra Kučeru o vystúpenie. Pripraví sa poslanec Petr Burian.

Poslanec SL P. Kučera: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy a pánové, chtěl bych hlasovat o projednávané otázky, tedy jak průběžnou zprávu vyšetřovací komise 17. listopadu, tak výsledky šetření prováděné ve věci bývalé spolupráce některých poslanců se Státní bezpečností. Závěry první komise pro dohled nad vyšetřováním událostí 17. listopadu připouštěli variantu, že tyto události byly zatím nedoložitelným způsobem manipulovány a režírovány. Zpráva přednesená naším kolegou Jiřím Rumlem je nejdůležitější ve svém jednoznačném konstatování, že listopadové události nebyly výsledkem předem dohodnuté hry či režie, že jednoznačným subjektem revolučního zvratu byli občané této země.

Bohaté události druhé poloviny 80. let v okolních státech poskytují dostatek faktů o tom, že Komunistická strana Československa mohla výrazně ovlivnit vývoj možná i ve svůj prospěch, kdyby... Právě ono "kdyby" - jakešovský režim totiž nebyl schopen vnitřního vývoje, prodlužoval pouze agónii neživotného systému. Kolaps pak přišel v listopadu a listopadové dny roku 1989 byly projevem jednotné vůle lidi skoncovat s tímto režimem, byly - historici to potvrdí - nejmasovějším vystoupením občanů v celé naši novodobé historii, a byli to lidé na náměstích, kteří udělali kříž nad totalitou.

Konstatuje to i vyšetřovací komise, a je to konstatování důležité. podporuji toto průběžné zjištění, které odpovídá i našim zkušenostem a odpovídá zároveň všem těm, kteří by chtěli historickou pravdu znovu překrucovat, zmenšovat roli lidí, kteří dějiny tvořili, na úkor nějakých režisérů v pozadí. Škoda, že stejně závažných faktů a tvrzení je ve zprávě komise dosud pomalu. Historické expozé zůstává na povrchu a jak už tady bylo konstatováno, má spíš charakter úvah než povahu skutečně fakty podložené analýzy. Omluvou pro komisi je fakt, že její členové byli pověřeni obtížnou a časové nesmírně náročnou prací kolem lustrací a na vlastní šetření ve věci událostí 17. listopadu jim nezbylo mnoho času. Pevně věřím, že závěrečná zpráva tyto nedostatky odstraní.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP