Úterý 26. března 1991

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem pani poslankyni Šormovej. Vystúpi poslanec Cuhra, člen vyšetrovacej komisie.

Poslanec SN J. Cuhra: Pane předsedo, pane předsedající, dámy a pánové, jsem velice rád za třídenní přestávku našeho jednání. Jsem rád proto, že tím vznikl časový prostor pro utřídění a ujasnění toho, co vyplynulo ze zpráv komise pro vyšetřování událostí 17. listopadu. Mnoho moudrého zde bylo řečeno z citátů Bible, historických exkurzí, osobních stanovisek, zatracení i pochválení, slova složitá i slova srozumitelná. Lidoveckému ochránci demokratických práv pro komunistickou stranu vadí potvrzení vědomé spolupráce s StB. Je otázkou, zda řada z nás nevědomě spolupracovala štěnicí v bytě nebo odposlechem telefonu, jiný balancujíc na konvi zapomíná, že statečnost otce není statečností jeho, ale právě jen výzvou k témuž - myslím k té statečnosti - současní i bývalí komunisté jsou ve svých projevech otřesení nedemokracií a neohranou lidské osobnosti, porušováním lidských a řady dalších práv, o nichž před nedávnem neměli ani zdání. (Potlesk.)

A když ano, tak jen pro sebe a pro své kariéry. Jsou totiž přesvědčení, že mají co do činění s dementním stádečkem lidských tvorečků, které si tak pečlivě a vědecky ke své službě vychovávali. Moc se mýlí. Alespoň tak lidem jimi ovládanými a ponižovanými věřím, a to mi dává znovu naději. Asi ji nikdy neztratím.

Nikdy jsem na nikoho nechtěl zaútočit, ani na svého dlouholetého vyšetřovatele, jehož jméno neřeknu, možná že by mě žaloval z porušení"102" a putoval bych neustále mezi Haagem a Československem.

Vážené Federální shromáždění, rovina zveřejnění jmen je totiž úplně někde jinde. V euforii změny jakoby zapomínáme na násilí - a jev utrpení, ve velezradě, vlastizradě a ve zločinech. Zapomínáme na morální a materiální rozvrat této země. Je mi jedno, zda země od řeky Moravy na západ nebo na východ. Rozvrat nezpůsobili ti, kteří bojují o přítomnost mezi námi, s námi v této budově, to byla možná jen jejich chvilková slabost. Slabost v osobnosti v boji s násilím. Kdo má právo soudit? Snad jen lze požadovat rozumnost v hodnocení a vyvážení činů a hazardu s důvěrou těch, kteří ji dávají.

Nelze však opomenout vinu, spravedlivě ji posoudit. Právníků je zde přehršel. Nemusí hned obrážet Evropu, ať se snaží nastolit právo vlastními silami tady doma. Věřím jim, věřím, že na to stačí. Musí však říci pravdu. Zodpovědnost za tento nevoňavý humus zde má Komunistická strana Československa. Změnou názvu to nenapravila, ani tím, že s nenápadným zájmem sleduje souzení svých obětí. Opatrně se jich ujímá, aby je nakonec stejně obětovala pro svou záchranu.

Konečně si musíme uvědomit a říci už dost. Pro spravedlnost a pro budoucnost, do které se hrne po čisté vozovce. Zbytečných obětí je tato země přesycena. Jakýchkoli obětí. Oběť je výsledkem násilí morálního i tělesného. Dnes jednáme a diskutujeme o obětech morálních.

Chtěl bych navrhnout, abychom odhlasovali, že při hlasování o zprávách komise 17. listopadu nesmí hlasovat nikdo, kdo byl nebo je členem komunistické strany, protože se zapomíná, že jsou lidi, kteří nikdy s ní neměli nic společného. Jejich stálou a tvrdošíjnou odpovědí bylo vždy ne. Největší utrpení bylo v padesátých letech. Mrtví, umučení, zmrzačení stále žalují, hledají spravedlnost. Samozřejmě, první by mne napomenul pan profesor Jičínský, protože to nejde podle současného jednacího řádu a práva. Nebudu to riskovat, ale mohu požádat tyto lidi, aby dobrovolně nehlasovali, aby tím alespoň málo splatili dluh, který je nesplatitelný. Pokud to nepochopí, rozhodl jsem se, že nebudu hlasovat já o těchto věcech s nimi společně nikdy.

Otrokář soudí svého otroka. Věta poplatná dávným imperiím. Nebo ne? Nepřeji si, abych byl znovu takto souzen třeba někdy příště. Já vám neděkuji za pozornost, ale za pochopení. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, pán poslanec Cuhra. Do dopoludňajšej prestávky môže vystúpiť ešte pani poslankyňa Rothmayerová a pán poslanec Kačer.

Poslankyne SL G. Rothmayerová: Vážený pán predseda, pán predsedajúci, vážené Federálne zhromaždenie, ja vás nebudem dlho zdržiavať pred obedom, mám len niekoľko otázok, ktorých sa už dotkla pani Rút Šormová.

V priebehu minulého piatku, ktorý niektorí zahraniční novinári nazvali súdnym dňom vo Federálnom zhromaždení, ma zamrazilo niekoľkokrát. Napríklad vo chvíli, keď pán poslanec Kavan a dnes i pán poslanec Gebas povedali, že o zverejnení či nezverejnení ich mena sa v komisii hlasovalo, a len jeden hlas rozhodol o tom, že sa na ich meno a česť vrhne tieň. Chcem sa opýtať, či sa tak postupovalo iba v týchto prípadoch, alebo či sa aj o ostatných oznámeniach rozhodovalo hlasovaním komisie, ktorá týmto činom sa stáva pre mňa akousi porotou?

Ak sa dobre pamätám, komisia nás a milióny televíznych divákov chcela iba informovať o tom, kto má záznam v registri o spolupráci so Štátnou bezpečnosťou. Nie rozhodovať o miere previnenia. A ak však zároveň v niektorých prípadoch hlasovala, to znamená, že predsa len čosi hodnotila. Nie je mi jasné, na akom základe a podľa akých pravidiel. Možno boli pravidlá určené, iba my - poslanci najvyššieho zákonodarného zboru o nich nevieme, alebo možno nevieme iba niektorí poslanci o týchto pravidlách.

Chcem sa tiež opýtať, či sa hlasovalo iba v týchto dvoch prípadoch, alebo vo všetkých a či sa mohlo stať, že sa komisia rozhodla z akýchkoľvek dôvodov niektoré mená nezverejniť? Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, pani poslankyňa. Navrhujem, pán poslanec Toman, aby zodpovedanie otázok, ktoré tu boli položené, bolo súčasťou vášho vystúpenia na záver našej diskusie, pretože predpokladám, že aj pán Ruml, aj pán poslanec Toman by na záver diskusie mali vystúpiť. Súhlasíte, pán poslanec? (Ano.) Ďakujem.

Teraz prosím o slovo poslanca pána Jana Káčera.

Poslanec SL J. Kačer: Pane předsedo, pane předsedající, kolegové. Bůh seslal na zem syna Spasitele a dal mu podobu člověka. Mohl mu vdechnout podobu oblaku, deště, lilie či jelena nebo mlhoviny, možná jen zvuku a vůně. Dal mu podobu člověka. Člověče, jsi podoben Bohu. Čeho všeho jsi schopen? Všechny možnosti jsou v tobě ukryty, jako jsou všechny možnosti stromu uloženy v listu. Jsi schránkou dobra, velikosti a zodpovědnosti. Miluj svého bližního jako sebe samého. Veliké poselství. Protože ty, člověče, jsi vesmírem, v tobě se sváří dobro se zlem a štěstí s utrpením. I ty za štěstí a život zemřeš na kříži. velikost smlouvy je v tom, že svůj lidský úděl přijmeš a s pokorou neseš všechny zkoušky. Jsi odpovědný za svůj život.

Přišla hvězda a s ní pokušení nespokojenosti s touto individuální zodpovědnosti. Chtěli jsme víc štěstí a spravedlnosti pro všechny. Okouzleni možností zasahovat do běhu světa jsme postavení na roveň Bohu, slibovali dobro a odjímali křiž. Individuální zodpovědnost jsme nutně vyhlásili za sobectví, Člověka jsme směnili za lidstvo. Člověk se vzpíral, bylo ho třeba napravovat čím dál víc, až se z dobrého předsevzetí začalo rodit násilí. Z veřejných proklamací tajná rozhodnutí, z čestnosti osobní zodpovědnosti - anonymní a tajná manipulace, z optimistických vizi nepřehledná rouhání. Přemůžeme přírodu, přemůžeme člověka, který se s pokorou nechce podat návalu obecného štěstí. Vezmeme vše, co patří k osobnosti: radost z práce, ze svobody, z vlastnictví, z neopakovatelnosti z rozhodnutí, ze statečnosti, ze cti. Režim vnuceného štěstí nás zbavil obličejů a ze všech nás v jistém slova smyslu učinil tajné spolupracovníky. Z počátku s nadšením, později zdrženlivé i s odporem jsme se skrytě podíleli na vytváření zamlženého a neradostného světa, kde se nedalo žít. Miluj sebe samého jako svého bližního. Kdo byl náš bližní? Měli jsme samé nepřátele až jsme se stali nepřáteli sami sobě. a ani jsme to nevěděli. Pád hvězdy provázený pláčem a hrůzou v Rumunsku, v Číně, v Albánii, způsobil otřes i v nás.

To, co teď prožíváme, je okamžik návratu. K bolesti, která opravdu bolí, ke zradě, která je skutečně naše, k pracovitosti, která nás jediná - jako všechny vyhnance z ráje - spasí. Teprve teď si snad všichni uvědomíme, v jak strašném režimu jsme žili. Co to bylo za uspořádání, které z lidí dělalo špehy, které se proplétalo nepozorovaně životem až se nedá rozpoznat zrno od plev. Jak se toho všeho zbavit? Kde hledat katarzi? V odsudku těch nešťastníků, kteří nevydrželi, nebo naletěli? V pýše, že já jsem vyvázl - ať už z hrdinství, nebo z náhody? Vždyť přeci i mně byl uložen kříž.

Už nikdy nepřehledný režim kolektivní nezodpovědnosti, anonymity, tajné policie, vynucovaného štěstí, za které se platí křivdou a zvůli. Vezměme opět do rukou své životy, svojí morálku, svoji čest. A neohlížejme se, věřme, že zápas hvězdy s křížem končí. Buďme tišší a pokorní a zpytujme sami sebe.

Pád našeho bližního je náš pád, hrana, která zvoní, zvoní nám všem a dlouho ještě bude znít po zpustošené krajině naší země, kterou jsme vyplundrovali.

V největší tragédii světových dějin, Sofoklově Oidipovi, přicházejí občané obce s pláčem a zoufalstvím za svým králem. Ve městě je mor, všechno hyne, země přestává rodit, lidé se zabíjeli jako ovce, panuje beznaděj a zoufalství. Pomoz! Oidipus slibuje a hledá viníky. Až s hrůzou zjišťuje, že viník je on sám. A přijme svoji zodpovědnost.

I kdyby nebylo Boha, i kdyby nebylo lidské duše, i kdyby duše byla, ale byla smrtelná, i kdyby nebylo zmrtvýchvstání, i kdyby nebylo pak už nic, opravdu nic, moje, stejně jako tvoje účast na takové komedii, byla by zas jen soucitem, soucitem s žitím, které je jenom dech a žízeň a hlad...

Ale Bůh seslal na zem svého syna a dal mu podobu člověka. Není mi lhostejný ani jeden krůček a pád dítěte v kopřivách....

A přece zlo stoupá míchou lidstva krvavě poplivanou, jako schody k zubařovi... Je věkovité to zlo a unavené a každého šlápnutí se štítí, ale stoupá znovu a znovu k mozku pýchy, neboť po tolikerých pokusech světců a básníků, po tolikerých pokusech světců a básníků vypnout proud - věří už jenom v souhlasnou chvíli, kdy dojde ke krátkému spojení mezi nebem a peklem.

Ale ovšem, můžeme také čekat že něco bouchne a spadne na nás láska... Anebo, že naděje je v trpělivosti a v dlouhoočekávání...

My všichni jak tu sedíme, i občané, kteří nás ledují, máme svůj díl viny. Jestliže tohle všechno ponižující trápení, tato ulička hanby má mít nějaký smysl pro budoucnost, pak ji musíme poctivě proběhnout všichni. Ne všichni zhřešili udáváním, ale většina pýchou, nepokorou, nezodpovědností a lhostejností. Žili jsme odcizený schizofrenní život, strkali jsme hlavy do písku. Tak se teď podívejme do očí bližních, na jejich hanbu, na jejich zoufalství a odpouštějme. Chceme-li, aby i nám bylo odpuštěno. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, pán poslanec Kačer. Dovoľte, aby som prečítal dva oznamy: predseda Federálneho zhromaždenia zvoláva zasadanie politického grémia a žiada predsedov poslaneckých klubov a predsedov oboch snemovní, aby sa dostavili 30 minút po začiatku poludňajšej prestávky do miestnosti č.26, to znamená o 13:00 hodine.

Ďalší oznam: skupina poslancov pre podporu telesnej výchovy a športu sa zíde 15 minút pred začiatkom odpoludňajšieho zasadania v ľavom kuloári vedľa televízie, pri soche, o 13.15 hodín. Prerušujem zasadanie a zvolávam vás na 13.30 hodín znovu do Snemovne ľudu.

(Jednaní přerušeno v 12.14 hodin.)

(Jednání opět zahájeno ve 13.30 hodin.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec : Dovoľte, aby som vám prečítal list, ktorý prišiel od predsedníčky obvodného súdu pre Prahu 7, JUDr. Ladislavy Kučírkovej.

"Federálnemu zhromaždeniu Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky, Vinohradská 1, Praha 1. Dementujem týmto správu, ktorá bola oznámená dňa 22. 3. 1991 na zasadnutí Federálneho zhromaždenia, že podľa došlého oznámenia predsedu Mestského súdu v Prahe JUDr. Petra Beneša som rozhodnutá podať sťažnosť generálnemu prokurátorovi Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky a podnet Medzinárodnému súdnemu dvoru v Haagu pre porušenie rozhodnutia obvodného súdu pre Prahu 7. Takúto informáciu som JUDr. Benešovi nepodala, o podaní sťažnosti Generálnej prokuratúre Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky alebo podnetu Medzinárodnému súdnemu dvoru v Haagu som neuvažovala a ani nehodlám týmto spôsobom postupovať. Domnievam sa, že Federálne zhromaždenie i súdy sú schopné vzájomne pôsobenie a rešpektovanie zákonodarnej a súdnej moci riešiť sami. Žiadam, aby so správou boli zoznámení poslanci. V Prahe dňa 23. marca 1991. JUDr. Ladislava Kučírková, predsedníčka obvodného súdu pre Prahu 7, vlastnoručný podpis. "

Pokračujeme v rozprave. Ku správe komisie o vyšetrovaní udalosti 17. novembra. Ďalší v rozprave by mal vystúpiť poslanec Jan Štern. Pripraví sa poslanec Bohumil Doležal.

Poslanec SN J. Štern: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy a pánové, společnost má právo na to, znát závažné skutečnosti o těch, kdo ji reprezentují ve vrcholových orgánech moci. Např. to, zda spolupracovali nebo ne se Státní bezpečností. Toto právo je jedním z mnoha pilířů, na nichž stojí každá demokracie. Je to právo natolik silné, že v jeho jménu je nutno částečně potlačit práva těch, kteří byli do těchto vrcholových orgánů zvoleni. Tak např. to, že je někdo uveden v registru svazků jako agent StB nelze zveřejnit u soukromé osoby, ale u osoby veřejného zájmu je takové zveřejnění přímo povinností. Stupeň pravděpodobnosti, že taková osoba skutečně agentem byla a může být tedy dnes vydíratelná a manipulovatelná, je tak vysoký, že je nutno s touto skutečnosti veřejnost seznámit. V tomto smyslu považuji rozhodnutí soudu Prahy 7 - přičemž tím nechci zpochybnit jeho nezávislost - za naprosto absurdní. Vyvstává tu problém, jak do budoucna naložit s problémem příslušníků StB a jejich agentů ve vztahu k budoucímu politickému životu. Na jedné straně jsou archívy StB přísně tajné a domnívám se, že je to tak dobře, že by nebylo naprosto správné je zveřejňovat. Na druhé straně je zde potřeba, aby se veřejnost mohla přesvědčit o bezúhonnosti lidí, vstupujících do veřejného života ve vztahu k StB, což je informace, která jak vidno je přísně tajně evidována v uvedených archívech.

Stojí zde tedy před námi problém a úkol vytvořit podle zákona mechanismus, kterým by se tato složitá potřeba zabezpečila. Na jedné straně ochránit uvedené archívy a na druhé straně zajistit, aby se agenti a příslušnicí StB do politického života nedostali. Vzhledem k tomu, že jde o problém notoricky známý a již dlouho trvající, nechápu, proč se jím příslušná místa dosud nezabývala a příslušný návrh zákona dosud nevypracovala.

Závěrem bych chtěl říci, že politika je riziková činnost, kdy se člověku, který se v ní pohybuje, může stát, že odnese něco, co sám nezavinil. Velice bych si proto přál, aby naše veřejnost to, co se tady odehrálo, pochopila jako nikoliv soud, ať už právní nebo mravní, ale jako politickou nutnost seznámit společnost s určitými závažnými skutečnostmi týkajícími se poslanců Federálního shromáždění. Nic víc, nic míň.

Osobně bych chtěl zvlášť poděkovat komisi 17. listopadu a vyjádřit jí vděčnost za to, že za nás tuto mimořádné nepříjemnou práci odvedla. Děkuji. (Potlesk.)

Předsedající předseda SN M. Šútovec: Ďakujem, pán poslanec Štern, ďalši vystúpi pán poslanec Doležal. Poslanec SN B. Doležal: Vážený pane předsedo, vážený pane předsedající, dámy a pánové, tato debata, kterou zde vedeme, je jenom součásti širšího a obecnějšího sporu, stejně jako výsledky práce komise 17. listopadu dávali nahlédnout jenom do nepatrného zlomku toho, co obsahuje registr svazků. Jde o spor o to, jak v zásadě přistupovat k informacím o tajných spolupracovnících StB a jak s nimi naložit. Chtěl bych si všimnout jednoho aspektu v této věci, ne sice vyčerpávajícího, ale velmi významného.

V debatě bylo zdůrazňováno, že neexistuje poslední nezvratný důkaz o tom, že dotyčný byl skutečné agentem, že může dojit ke křivdě. Toto stanovisko pak podpořili svými obhajobami chtě nechtě i postižení. Jistě, zápis do registru svazků není asi posledním nezvratným důkazem. Avšak z toho, co víme, zápis v registru aspoň u kategorie tajných spolupracovníků, zakládá velmi vážné důvodné podezření. Z toho také vyplývá kompromitující charakter těchto informací, jež jsou dosud nám i veřejnosti do značné míry utajeny. Dokud však budou drženy pod pokličkou, znamená to, že ten, kdo k nim má přístup, získává chtě nechtě dosti značnou moc nad osudy desetitisíců lidí a je vystavován obrovskému pokušení. Netroufal bych si vystavit jakoukoliv lidskou instituci takové zkoušce na delší dobu. V případě registru svazků se jedná vlastně o velmi nebezpečnou politickou třaskavinu, která, pokud ji budeme jen konzervovat do budoucna, může způsobit vážné škody a otřesy. Postupné a částečné zveřejňování vybraných informaci postihující osoby na exponovaných místech politického žebříčku, což byla dosavadní praxe, tedy takové postupné a částečné zveřejňování zákonité zakládá podezření, že jde o zneužívání těchto informaci k likvidaci zjevných i skrytých politických odpůrců. Důsledkem toho všeho bude, že se evoluční situace, v níž nyní žijeme, situace, kdy některá elementární pravidla společenského soužití nejsou definována, nebo jsou definována jen nedokonale, bude do nekonečna prodlužovat a vnitřní napětí a nervozita ve společnosti, kterou dnes cítíme kolem sebe na každém kroku, ještě poroste.

Z toho všeho plyne, a to je názor liberálních demokratů, že jedinou možností je zveřejnit seznamy všech, kteří jsou vedení v registru svazků StB jako tajní spolupracovníci s tím, že zápis zakládá vážné důvodné podezření o jejich spolupráci s StB. Samu spolupráci při tom samozřejmě nelze hodnotit jako trestný čin. Zveřejnění je základním předpokladem, aby záležitost konfidentů bylo možno uzavřít, aby se nevlekla desítky let a neotravovala politický život v naší zemi.

To, co si Federální shromáždění vyžádalo a co komise 17. listopadu na jeho žádost svědomitě provedla, je významným krokem v tomto směru, a je třeba to ocenit pozitivně.

Pokud jde o další kroky, liberální demokraté by chtěli přispět k vypracovaní takových zákonných norem, které by upravily postup zveřejnění údajů registrů svazků.

Další věcí je otázka, co s faktem, že dotyčný je zapsán jako tajný spolupracovník StB. To je ovšem otázka, kterou se budeme zabývat v souvislosti se zákonem o ztrátě mandátu. Děkuji vám za pozornost.

Související odkazy



Přihlásit/registrovat se do ISP